Plen
Ședința Camerei Deputaților din 5 septembrie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.126/13-09-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 05-09-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 septembrie 2018

  Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

Ședința a început la ora 8,32.

Lucrările ședinței au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

   

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi.

Declar deschisă ședința noastră consacrată declarațiilor politice și vă anunț că, din partea Grupului PSD, au depus: Călin-Vasile-Andrei Matei, Mihăiță Găină, Florinel Stancu, Neculai Iftimie, Răzvan-Ilie Rotaru, Elena Hărătău, Viorel Stan, Cristina Burciu, Oana-Silvia Vlăducă, Costel Lupașcu.

De la PNL au depus în scris: Raluca Turcan, Gavrilă Ghilea, Dumitru Oprea, Ioan Balan, Nicolae Giugea, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, Bogdan-Iulian Huțucă, Aurel-Robert Boroianu, Marius Bodea, Costel Alexe, Corneliu Olar. Aceștia au depus în scris.

De la Grupul ALDE, domnul deputat Olteanu Daniel citește, iar domnul Niță și domnul Calotă au depus în scris.

De la Grupul Partidului Mișcarea Populară: Constantin Codreanu, Eugen Tomac și Cătălina Bozianu au depus în scris.

 
  Maricela Cobuz - declarație politică cu titlul Anul 2018 - investiții uriașe pentru domeniul sănătății din România;

Pentru început, îi dau cuvântul doamnei deputat Maricela Cobuz.

Se pregătește doamna Florica Cherecheș, de la PNL.

   

Doamna Maricela Cobuz:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Anul 2018 - investiții uriașe pentru domeniul sănătății din România".

Ministerul Sănătății și Guvernul PSD-ALDE a investit anul acesta în sistemul de sănătate, în modernizarea acestuia și crearea unui sistem sanitar performant.

Una dintre principalele investiții în domeniul sănătății a fost dotarea a 34 de spitale din țară cu 14 Computer Tomograf, 24 aparate de Rezonanță Magnetică Nucleară și un sistem performant PACS - Sistem de Comunicare și Arhivare imagistică, toate acestea în valoare totală de 19,8 milioane euro.

Spitalul Județean Suceava a primit în luna iunie un aparat RMN, pe care l-a dat în folosință începând cu data de 1 iulie 2018.

De asemenea, s-au achiziționat echipamente medicale pentru secțiile de chirurgie generală și mari arși, dar și echipamente medicale pentru sistemul de telemedicină pentru UPU în 102 spitale din România. Din fonduri europene nerambursabile s-a decis modernizarea cabinetelor din ambulatoriul spitalelor.

Ministerul Sănătății a implementat șapte programe de screening: screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, screening pentru hepatită, pentru bolile cardiovasculare, pentru diagnosticul precoce a tuberculozei, precum și programe destinate gravidei și copilului. Aceste programe beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro.

La finalul lunii august, Ministerul Sănătății a achiziționat 8 unități mobile complet utilate și dotate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în rândul femeilor din zonele defavorizate. Aceste unități mobile au ajuns în următoarele centre naționale: Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, Institutul Regional Oncologic Iași - două aparate, Institutul Oncologic din București, Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București.

Pe lângă investițiile în infrastructura medicală și programele naționale de sănătate, au fost crescute salariile pentru personalul medical din spitalele publice, astfel aceștia sunt primii care au ajuns la țintele salariale propuse pentru anul 2022, în Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.

Investițiile uriașe pentru domeniul sănătății din România au contribuit la scăderea exodului medicilor, obiectiv național care a fost menționat în Programul de guvernare.

Mulțumesc.

Deputat de Suceava, PSD, doctor Maricela Cobuz.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
  Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Editura Didactică și Pedagogică, o editură falimentară a unui minister neperformant;

O invit pe doamna deputat Florica Cherecheș.

Se pregătește, de la Grupul USR, domnul deputat Mihai- Cătălin Botez.

   

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Editura Didactică și Pedagogică, o editură falimentară a unui minister neperformant".

În ultimele zile, în mod deloc surprinzător, în condițiile date, agențiile de presă ne-au prezentat șirul nesfârșit de greșeli din manualele produse, de proaspăt reînființata Editură Didactică și Pedagogică, cea care deține monopolul pe piața manualelor.

Faptul că în manualul de geografie de clasa a VI-a, orașul Turnu Măgurele apare pe hartă, în locul în care este Drobeta-Turnu Severin, că o mare are numele greșit și că o țară independentă nici nu există pe hartă, reprezintă exemplul perfect al incapacității și lipsei de responsabilitate.

Și nu doar manualul de geografie prezintă nereguli și erori grosolane de exprimare în limba română. Manualul de istorie de-a VI-a este și el greșit, iar specialiștii spun că și manualul de limba română pentru clasa a VI-a este dezolant și încărcat.

Aflăm acum că și în manualul de biologie de clasa a VI-a găsim organe poziționate greșit în imagini, termeni neadecvați și neconcordanțe privind informațiile prezentate, cu dezacorduri și exprimări care batjocoresc limba română, un alt exemplu de incompetență și indolență.

Ministerul Educației a decis retipărirea celor 148.000 de exemplare de manuale de geografie pe cheltuiala Editurii Didactice și Pedagogice.

Ce va decide în legătură cu celelalte manuale greșite?

Oare finanțarea Editurii Didactice și Pedagogice nu este publică?

Această editură a recunoscut că a tipărit deja 1,6 milioane de manuale pentru clasa a VI-a și speră ca "greșelile să nu fie recurente". Or, tocmai acest lucru devine din ce în ce mai evident în aceste zile și atunci mă întreb cine va suporta costurile corectării și retipăririi acestor manuale? Vom plăti cu toții neputința și incompetența unei edituri care deține monopolul producerii de manuale? Chiar nu răspunde nimeni de aceste erori grave și grosolane?

Pentru a preveni aceste consecințe, Partidul Național Liberal a contestat atât modul de înființare a acestei edituri, cât și Legea manualului, ambele declarate neconstituționale.

Ministerul Educației nu a ținut cont nici de Decizia Curții Constituționale și nici de lipsa bazei legale, ci a decis să realizeze manualele școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a, prin unica editură din subordinea sa, care a semnat contracte direct cu autorii de manuale și a evitat licitația publică pentru a le produce.

Ministerul Educației Naționale își dovedește cu vârf și îndesat incompetența în a gestiona problema învățământului în România.

Subfinanțarea cronică a sistemului aduce grave prejudicii calității actului educațional și demotivează cadrele didactice.

Miile de școli fără grup sanitar în clădire, cu o infrastructură veche, lipsa manualelor și a dotărilor necesare, precum și sărăcia traseelor educaționale sunt câteva din explicațiile pentru rezultatele dezastruoase la toate examenele de evaluare.

La acestea se adaugă lipsa orientării în carieră și cea a corelării ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii, care produc pierderi iremediabile, cuantificate în numărul mare de tineri care părăsesc țara, pentru că nu-și pot face un viitor acasă.

Demisia ministrului educației și chiar a premierului României sunt prețuri prea mici care ar trebui plătite pentru aceste grave atacuri la viitorul și siguranța României.

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
  Mihai-Cătălin Botez - declarație politică: Centura Bârladului - să fie oare final de drum?;

Grupul USR, domnul deputat Mihai-Cătălin Botez.

Din partea Grupului UDMR, doamna deputat Benkö Erika.

   

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

"Centura Bârladului - să fie oare final de drum?"

Dragi colegi,

Acum mai bine de un an și jumătate intram în Parlamentul României, iar printre primele acte normative la dezbaterea căreia aveam să particip a fost Legea bugetului pentru anul 2017.

Știind întreaga luptă a bârlădenilor pentru a obține construcția unei șosele de centură, luptă dusă de-a lungul a peste 12 ani, am depus primul meu amendament, un amendament de finanțare a construcției șoselei de centură a Bârladului. În fine, în cele din urmă a fost respins, cu același vot a unor așa-ziși reprezentanți ai județului.

La peste un an și jumătate, la finalul verii din anul 2018, bârlădenii au aflat vestea cea mare. Licitația are un câștigător, nu a fost contestată, iar firma se poate apuca de construcția efectivă a șoselei.

Vreau să felicit Ministerul Transporturilor. Ludovic Orban, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Mănescu, Dan Șova, Ioan Rus, Iulian Matache, Răzvan Cuc, Felix Stroe și, în sfârșit, Lucian Șova, câțiva dintre foștii miniștri ai transporturilor și a căror nume încă rezonează pe scena politică. 16 miniștri, în aproape 12 ani, a avut ministerul, nici unul dintre aceștia nereușind să construiască o șosea de 7 kilometri. Așteptăm cu nerăbdare și construcția efectivă a acesteia, alți ani trebuind să treacă până când străzile Bârladului nu vor mai fi străbătute de autovehicule de mare tonaj, care afectează neîncetat structura de rezistență a clădirilor. Am depus mai multe întrebări către minister. Nepăsarea, lipsa de viziune și poate chiar lipsa de chef a miniștrilor a făcut ca un important proiect dintr-o regiune adesea ignorată să fie pus pe pauză ani întregi. Colegi deputați din județul Vaslui s-au arătat interesați în trecut de acest proiect. Veneau la Bârlad și îl anunțau cu mare fast în conferințe de presă, alături de efemerii miniștri, dar faptul că sunt la putere nu a putut influența celeritatea implementării acestui proiect. Mă gândesc cu groază la modul în care Ministerul Transporturilor gestionează proiectul autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Dacă pentru 7 kilometri au fost necesari 12 ani, probabil un proiect de o asemenea anvergură se va adresa de fapt urmașilor urmașilor noștri. Voi rămâne interesat de acest proiect și mă voi adresa ministerului atunci când vor exista neclarități privind acest proiect.

Să sperăm că este final de drum pentru perioada de "gândire" a acestui proiect și va începe drumul pentru implementare.

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat USR de Vaslui.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Benkö Erika - declarație politică având titlul Optimizarea predării limbii române pentru copiii aparținând minorităților naționale;

O invit, în continuare, pe doamna deputat Benkö Erika.

În continuare, se pregătește domnul deputat Cătălin Cristache, de la PMP.

   

Doamna Benkö Erika:

Bună dimineața!

Stimate domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Titlul declarației mele de astăzi este "Optimizarea predării limbii române pentru copiii aparținând minorităților naționale".

Scopul comun al comunității maghiare și al statului român este ca acei copii care au ca limbă maternă limba maghiară să-și însușească limba română la un nivel înalt. În momentul de față însă, din păcate, majoritatea copiilor de etnie maghiară vorbesc mai bine limba engleză decât limba română.

Există numeroase motive pentru care această situație subzistă, dar cel mai important este faptul că în momentul în care vine vorba de educația limbii române se impun mai degrabă considerente politice, și nu profesionale. Cei mai mulți elevi maghiari pot recita poeziile lui Eminescu foarte frumos, dar nu sunt capabili să explice lucruri elementare în limba română, deoarece educația nu se axează pe dezvoltarea competențelor de comunicare, ci pe învățarea pe de rost a textelor literare și pe analize gramaticale.

Aș dori să vă aduc un exemplu despre ce înseamnă pentru un copil maghiar învățarea unei limbi indo-europene. Există un clasament al limbilor în privința nivelului de dificultate pentru o persoană a cărei limbă maternă este engleza. În acest clasament, limba română are un nivel de dificultate de categoria 1, în timp ce limba maghiară un nivel de dificultate de categoria 4 plus.

Stimați colegi,

După cum reiese și din acest clasament, pentru copiii maghiari este mult mai greu să treacă peste acea punte lingvistică, care să le ușureze comunicarea în limbile indo-europene, prin urmare și în limba română. Sistemul de educație din România poate să pună piedici pe această punte lingvistică lungă și îngustă, sau poate să ajute la îndepărtarea obstacolelor și să faciliteze progresul copiilor maghiari în a-și însuși limba română.

Faptul că elevii maghiari învață limba engleză foarte ușor, în timp ce le este extrem de greu să-și însușească limba română, o limbă aproximativ de același nivel de dificultate, indică o problemă. Această situație rezultă din metodologia predării celor două limbi. La ora de limba engleză elevii sunt învățați să converseze și să poarte un dialog interpersonal, în timp ce la ora de limba română învață poezii și expresii arhaice.

Apreciem eforturile ministrului educației de a reforma sistemul de predare a limbii romane pentru copiii maghiari, dar suntem convinși de faptul că pentru o reformă reală și de succes trebuie consultate organizațiile profesionale și reprezentanții comunității maghiare. Avem încrederea că se va găsi o soluție adecvată pentru această problemă fundamentală.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Erika Benkö, UDMR.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
  Cătălin Cristache - declarație politică: Guvernul să înceapă urgent despăgubirile pentru cei afectați de pesta porcină africană!;

Îl invit pe domnul deputat Cătălin Cristache și se pregătește domnul deputat Ovidiu Victor Ganț, din partea Grupului minorităților naționale.

   

Domnul Cătălin Cristache:

Declarație politică: "Guvernul să înceapă urgent despăgubirile pentru cei afectați de pesta porcină africană!".

Stimați colegi,

Gestionarea crizei pestei porcine africane de către Guvernul PSD - ALDE este un amestec toxic de incompetență și ticăloșie. Pe lângă faptul că nu este în stare să stopeze răspândirea molimei, Executivul condus de Viorica Dăncilă înrăutățește situația. Pe de o parte, lipsa de comunicare publică generează tot felul de teorii ale conspirației care îi fac pe românii din mediul rural să nu creadă în existența pestei porcine. Pe de altă parte, lipsa de soluții concrete îi determină pe micii crescători de porci să-și ascundă sau să-și sacrifice animalele pentru a nu avea pierderi prea mari.

În județul Galați, pe care îl reprezint în Parlamentul României, Ignatul a venit anul acesta mai devreme. Țăranii au început să-și sacrifice singuri porcii de teamă ca nu cumva Direcția Sanitar Veterinară să descindă peste ei și să le asomeze animalele. Aceasta este o problemă foarte mare, pentru că reprezintă un pericol pentru sănătate și nu stopează în niciun fel extinderea molimei. În mod evident, cauza acestei situații este neîncrederea în autorități. Și asta pentru că în județul Galați, deși există deja două focare identificate de analizele de laborator ale ANSVSA, nu s-a făcut nicio plată către păgubiți. De altfel, seninătatea cu care ministrul Petre Daea ne anunță că sunt depuse 1.603 dosare de pagubă și sunt soluționate doar 82 este vecină cu nebunia. Ce încredere poate să aibă micii crescători că își vor primi banii de la stat când văd că doar 1 din 20 de dosare a fost soluționat?

Prin această declarație politică, solicit Guvernului ca, la rectificarea bugetară, să aloce fondurile necesare pentru plata urgentă a dosarelor de pagubă. De asemenea, la nivelul prefecturilor și consiliilor județene, să se înființeze echipe de lucru care să-i ajute pe locuitorii din mediul rural să întocmească respectivele dosare de pagubă pentru a-și primi banii. În cazul în care aceste două criterii enunțate nu vor fi respectate, mai mult ca sigur epidemia de pestă porcină se va întinde, iar neîncrederea dintre români și autorități va crește și mai mult.

Punerea în aplicare a celor două măsuri solicitate de mine este necesară și pentru a arăta că statul, în ansamblul său, nu a intrat în disoluție. Înțeleg că toată lumea s-a convins că instituțiile sunt conduse, la vârf, de incompetenți cu carnet de partid, dar este foarte important ca acestea să funcționeze măcar la nivel minimal. Altfel, oamenii vor alege să denunțe contractul social și își vor face singuri dreptate.

Situația actuală impune acțiuni imediate. Nu putem aștepta să primim fonduri de la Comisia Europeană. Cel mult, cele două demersuri trebuie să meargă în paralel. Plățile să fie făcute și apoi eventual, să existe deconturi din partea Bruxelles-ului.

De asemenea, prin această declarație politică, solicit demisia ministrului Petre Daea. Toată lumea a râs de el cu glumițele legate de oi și alte asemenea prostii scoase pe gură, spunându-se că este un om de viață și din popor. Iată că incompetența acestuia și ruptura de realitate sunt plătite foarte scump acum.

Mai mult, cer demisia șefilor ANSVSA Central și DSVSA din județele afectate pentru nerespectarea procedurilor și incompetență crasă. La Galați, spre exemplu, cetățenii au filmat echipele trimise în teren pentru dezinfecție cum foloseau canistre goale, fără niciun pic de substanță activă în ele. De altfel, există și o problemă legată de un caz evident de corupție, în care fosta șefă DSVSA Galați achiziționa produsele de dezinfecție de la firma condusă de soțul său. Și nu există nicio investigație penală în acest caz, tocmai din cauza faptului că, prin acțiunile lor, PSD-ALDE au pus botniță justiției.

Vă mulțumesc.

Cătălin Cristache, deputat de Galați.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
  Ovidiu Victor Ganț - declarație politică despre atacurile la adresa minorității germane și a reprezentantului ei legitim în Parlament, Guvern și relații internaționale;

Domnul Ovidiu Ganț.

Se pregătește, din partea Grupului ALDE, domnul deputat Daniel Olteanu.

   

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Stimate domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

În ultima perioadă, o serie de membri PSD au reluat atacurile mizerabile la adresa minorității germane și a reprezentantului ei legitim în Parlament, Guvern și relații internaționale, Forumul Democrat al Germanilor din România.

Aceste calomnii ordinare au început în campania pentru alegerile prezidențiale din 2014 și continuă până azi. Efectul lor se resimte în societatea românească, inducând o stare conflictuală, instigând populația la ură și discriminare pe criterii etnice împotriva minorității germane. Totodată, ele compromit imaginea internațională a țării noastre și relațiile bilaterale cu Republica Federală Germania.

Ultimul care și-a permis asemenea calomnii ocupă funcția de consilier de stat și se numește Vâlcov Darius Bogdan. Consider inadmisibil faptul că nu a fost demis imediat de către prim-ministrul României, Viorica-Vasilica Dăncilă, căreia îi solicit imperativ acest lucru. Totodată, cer prim-ministrului Dăncilă să ia atitudine față de membrii Executivului care au asemenea exprimări, cum ar fi, de exemplu, Vasilescu Olguța Lia, ministrul muncii.

Totodată, cer public PSD, în primul rând președintelui acestui partid, Liviu Dragnea, să se delimiteze de declarațiile unor asemenea membri, inclusiv de cele ale fostului ministru Pop Liviu. Sper că susținerea arătată public numitului Vâlcov Darius Bogdan, în sensul că nu ar fi necesară demiterea acestuia, să fi fost o scăpare de moment a președintelui PSD, și nu o susținere morală a afirmațiilor acestuia.

Acest gen de afirmații și atacuri nu au nicio legătură cu social-democrația europeană, fiind mai degrabă specifice unor partide de sorginte bolșevică. De aceea, îmi exprim speranța că membri onorabili ai PSD vor condamna acest gen de afirmații ticăloase, contribuind astfel la o Românie democratică, caracterizată prin relații interetnice exemplare, așa cum le consacră Constituția țării noastre și cum au fost până de curând.

Vă mulțumesc.

Ovidiu Victor Ganț, deputat al FDGR.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Daniel Olteanu - declarație politică: Voucherele de vacanță, un drept de care trebuie să beneficieze toți salariații români;

Îl invit pe domnul deputat Daniel Olteanu.

Se pregătește doamna deputat Oana-Mioara Bîzgan, din partea colegilor neafiliați.

   

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Apreciez inițiativa acordării voucherelor de vacanță, care reprezintă un stimulent consistent pentru consolidarea industriei naționale a turismului, conform actorilor din acest sector.

"Sprijin al sectorului turistic", "o gură de oxigen pentru turismul românesc" sau "sprijin absolut esențial pentru industria turismului românesc" sunt doar câteva dintre declarațiile oficiale, și am citat aici din domnul ministru Bogdan Trif și din doamna Corina Martin, președinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România.

Marele câștig, pe lângă cel al antreprenorilor din domeniu, îl reprezintă apropierea românilor din nou de propria lor țară, de frumusețile și de opțiunile de relaxare pe care România le oferă.

Ajuns în acest punct, consider, stimați colegi, că responsabilitatea unei bune guvernări trebuie să se întindă asupra tuturor. Există ministere cu bugete generoase, care și-au permis acordarea voucherelor, și există administrații locale care nu și-au permis acest lucru.

A beneficia de voucher de vacanță un bugetar cu un venit de 10-20.000 lei și a nu beneficia un bugetar sau un angajat în mediul privat cu salariu minim pe economie este profund nedrept.

Această abordare vine în contradicție chiar cu ideile de bază ale programului: sprijinirea sectorului turistic național și deschiderea României către toți românii!

Vă rog, domnule ministru Bogdan Trif, să aveți în vedere o soluție de centralizare la nivel de Guvern a acordării acestor vouchere, iar acordarea să se facă gradual, în mod echitabil, atât salariaților din mediul bugetar, cât și celor din mediul privat, până la un anumit plafon al venitului.

Sprijinirea sectorului turistic autohton, dacă e ancorată în bugetul public, trebuie să aibă drept cobeneficiari toți românii, nu doar unii bugetari, de exemplu cu venituri mari sau foarte mari.

Suntem, în prezent, în situația ca un angajat în mediul privat, cu salariul minim pe economie, să contribuie, prin taxele și impozitele sale, la acordarea unui voucher de vacanță pentru un bugetar cu venit lunar de 10-20.000 lei, iar asta reprezintă, în opinia mea, nu o nedreptate, ci o mare nedreptate.

Acordarea centralizată a voucherelor de vacanță, atât bugetarilor din instituțiile care nu au avut resurse pentru această facilitate, cât și angajaților din mediul privat, este o dovadă de responsabilitate guvernamentală față de toți românii, un model de creștere a coeziunii în societate, o deschidere a României turistice față de fiecare salariat român, indiferent de locul său de muncă.

Vă mulțumesc.

Daniel Olteanu, deputat ALDE de Vaslui.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
  Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - intervenție pe tema Zilei Internaționale a Carității;

O invit pe doamna deputat Oana Bîzgan.

Am finalizat un prim tur.

Se pregătește, din partea PSD, doamna președinte Camelia Gavrilă.

   

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Dragi colege,

Dragi colegi,

Astăzi, 5 septembrie, este Ziua Internațională a Carității, o oportunitate de a conștientiza rolul acțiunilor de binefacere în construirea unei societăți incluzive, solidare, dar mai ales sustenabilă. Prin implicare, tradusă sub formă de voluntariat, filantropie sau prin alte mijloace, pot fi eliminate barierele sociale, economice, toate traduse printr-o barieră care stă în calea bunăstării tuturor cetățenilor. Acțiunile ce au ca scop servirea unui interes general, colectiv sau al unor grupuri vulnerabile, contribuie la coeziunea socială și ne determină să fim mai responsabili față de comunitatea în care trăim.

În România, aproximativ 39% dintre cetățeni se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, 49% dintre aceștia fiind copii. Cele mai frecvente categorii cu un grad ridicat de vulnerabilitate sunt șomerii, seniorii, persoanele cu handicap, romii, familiile monoparentale, victimele violenței, copiii, iar lista poate continua. În 2016, rata sărăciei relative în rândul familiilor monoparentale era de 41,4% și de 32,4 procente în rândul persoanelor vârstnice, singure.

România a adoptat Agenda ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda face apel la solidaritate cu privire la nevoile sociale a celor mai săraci și mai vulnerabili. De asemenea, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, una dintre prioritățile actuale este Agenda Europa 2020. Aceasta prevede "creșterea favorabilă a incluziunii".

Putem îndeplini obiectivele asumate, pe de o parte, prin caritate, voluntariat, dar în ceea ce ne privește pe noi, parlamentarii, prin creșterea sentimentului de responsabilitate față de grupurile vulnerabile.

Pe de altă parte, există un sector slab dezvoltat, dar cu un real potențial, și anume cel al economiei sociale. Cred că merită explorat mult mai mult în România. Acest domeniu are nevoie de măsuri de sprijin concrete din partea statului român, întrucât el contribuie, prin intermediul întreprinderilor sociale, la reducerea sărăciei și a riscului de excluziune socială.

Un nivel de trai decent este un drept fundamental, înțeles de mine ca un drept la demnitate umană. De acesta trebuie să se bucure fiecare cetățean, fără discriminare, indiferent de oportunitățile de dezvoltare ivite sau nu de-a lungul vieții sale. Contez pe sprijinul dumneavoastră, dragi colege și dragi colegi, să susțineți acest sector, care își propune asigurarea unui nivel de trai mai bun pentru fiecare om și un nivel de demnitate pentru fiecare român.

Mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
  Camelia Gavrilă - declarație politică cu titlul Școala românească, în anul Centenarului Marii Unirii;

Camelia Gavrilă, PSD.

Se pregătește Florin-Claudiu Roman, PNL.

   

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Dacă este septembrie, este firească reflecția asupra a ceea ce înseamnă școala, ca element esențial, ca temei al ființei, a ceea ce înseamnă școala în anul Centenarului, cu toată valoarea simbolică, dar și cu analiza lucidă pe care o explorare a acestui domeniu extrem de complex o presupune.

Declarația mea politică se referă la importanța și valoarea școlii românești, la responsabilitatea societății față de educația copiilor și a tinerilor, față de formarea lor completă și relevantă, în vederea integrării în viața profesională, în societate, în vederea descoperirii propriilor vocații și aspirații și posibilității de realizare, și la finalizarea studiilor, dar și printr-o explorare a ceea ce conceptual numim lifelong learning, un concept de învățare pe tot parcursul vieții.

Sigur că analiza mea încearcă să fie cât se poate de lucidă și de echilibrată, arătând și lucrurile pozitive care se întâmplă în spațiul școlii, și dificultăți, și discrepanțe, și paradoxuri.

E greu să găsești o definiție universală pentru școală, care să arate și experiențele de învățare, și traseele cognitive, și traseele afective, și zona morală, civică pe care o presupune învățământul.

E greu să găsești cuvintele care să exprime prețuirea pentru profesori dedicați, pentru valoarea acestora.

Ceea ce trebuie spus însă cu certitudine este că elementele de reper, de calitate ale școlii românești, se află într-un conținut curricular dens, într-o aplecare pe ideea de informație, de conținut de calitate, de traseu, de multe ori individual, studiu individual în parcurgerea acestor aspecte.

Poate că pe zona de gândire critică, pe zona de lucru în echipă, pe zona de lucru pe proiecte trebuie mai multe lucruri făcute în viitor.

Apreciez însă ceea ce s-a întâmplat în anul acesta, legat de dezbaterile curriculare, de lansarea celor trei variante de planuri-cadru pentru liceu, care conțineau și elemente esențiale, elemente comune, de nucleu informațional, dar și abordări diferite, care să poată fi individualizate în fiecare școală, în fiecare colectiv de elevi.

De asemenea, apreciem și strategiile de reconfigurare a învățământului profesional și tehnic, o nouă viziune și interesante opțiuni pe care învățământul dual le presupune, cât și preocupările pentru formarea cadrelor didactice prin acest proiect amplu, cred, care va acoperi și ideea de curriculum relevant, dar și de formare profesională.

Tabloul complex al școlii românești înseamnă și examenele de evaluare națională, parcurse cu un relativ succes. Sesiunea din vară a însemnat 74,7% procentaj de promovabilitate la examenul național de bacalaureat și un scor bun și gradat, pozitiv, într-un trend ascendent, pentru absolvenții din promoțiile anterioare, ceea ce înseamnă o întoarcere spre școală, spre studiu și o preocupare de a parcurge acest examen important.

La evaluarea națională, un rezultat mediu, aș spune - 73,5%, dar destul de mulți candidați s-au prezentat - 142.847.

Însă trebuie să constatăm de multe ori și absența abilităților științifice fundamentale, comunicarea nu suficient de corectă și coerentă în limba română, rezultate modeste, renunțarea la a susține examenul de evaluare națională, cât și alte aspecte care țin de absenteism, de abandon școlar, de dificultăți financiare.

Sigur că școala înseamnă și mai multă consiliere psihopedagogică, înseamnă și o relație complexă între părinți și profesori, dar, în același timp, înseamnă și dotare, infrastructură.

Cred că Programul PNDL, care este în curs de desfășurare, va schimba treptat fața învățământului românesc, mai ales în zona rurală. Este de apreciat că se derulează în foarte multe unități de învățământ.

Sunt de apreciat creșterile salariale, scăderea impozitului pe venitul din salarii, modernizarea a 145 de unități de învățământ, construirea unui număr de creșe și grădinițe, învățământul dual, de care spuneam, programe sociale, "Școala pentru toți".

Sigur, sunt multe lucruri de făcut. Ne deranjează și aceste imperfecțiuni legate de manualele școlare, ne deranjează fluctuația cadrelor didactice, faptul că nu este atât de atractiv domeniul educațional pentru absolvenții universităților.

Pe de altă parte însă, ca oameni politici, avem responsabilitatea de a deschide agenda noastră parlamentară, a acestei sesiuni, cu probleme ce țin de educație, de formare, de salarizare adecvată.

Cred că dacă septembrie este o geneză perpetuă, repetată ritualic aproape în fiecare an, pentru elevi, pentru școală, la modul simbolic vorbind, ne-am dori să fie o geneză și pentru zona parlamentară, politică, în care să ne aplecăm mult, cu multă responsabilitate și să desăvârșim programele pe care și Programul de guvernare și Alianța PSD-ALDE le-au deschis, dar care sigur că au nevoie de îmbunătățire și continuitate.

Vă mulțumesc.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
   

Doamna Camelia Gavrilă:

Deputat al PSD de Iași, Camelia Gavrilă.

 
  Florin-Claudiu Roman - declarație politică Guvernul PSDragnea-Dăncilă trebuie să plece!;

Domnul Florin Iordache:

Haideți să ne încadrăm totuși în 3 minute. Sunt mulți colegi.

Păi, erau multe, dar haideți să concretizăm, doamnă, în 3 minute.

Dacă le cerem altora să fie riguroși... Bun.

Vă rog, totuși, să ne încadrăm, sunt mulți colegi care trebuie să vorbească.

Îl invit pe domnul Claudiu Roman. Se pregătește domnul Biro Zsolt-Istvan.

Repet, de la Grupul PNL a vorbit prima oară doamna Florica Cherecheș. În ordinea înscrierii este domnul Roman, domnul Bumb și așa mai departe. Eu dau cuvântul în ordinea înscrierilor.

Vă rog.

   

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică - "Guvernul PSDragnea-Dăncilă trebuie să plece!"

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Guvernul PSDragnea-Dăncilă nu se mai împiedică de absolut nimic pentru a-și pune în aplicare planul antijustiție și pro-penali!

Este deja limpede pentru o țară întreagă că acest plan cuprinde mai multe etape de înlăturare a oamenilor cu funcții de conducere din instituțiile importante, care nu le execută comenzile politice.

Mai nou, cu voia lui Dragnea, ultimul pe listă este procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr este în aceste zile ținta președintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru că acesta se opune vehement confiscării actului de justiție de către actuala putere, devenită una toxică pentru democrație și, implicit, pentru stabilitatea politică și economică a României.

În Alba Iulia, orașul în care m-am născut și trăiesc, și în care s-a născut și Augustin Lazăr, toată lumea se cunoaște cu toată lumea, fiind un orășel mai mic. Este un oraș cu oameni simpli și politicoși. La noi încă oamenii își mai dau bună ziua pe stradă, se salută și sunt cuviincioși unii cu alții.

De 44 de ani, de când trăiesc în Alba Iulia și de când îl cunosc pe acest om, eu nu am auzit o vorbă, dar măcar o vorbă rea despre acest om. Dimpotrivă, despre Augustin Lazăr, procurorul general al României, alba-iulienii spun că este un OM, cu majuscule, un profesor iubit de studenți și - spun cei din domeniu - un procuror integru și competent, care aplică legea indiferent de nume sau de opțiuni politice. Mai pe înțelesul tuturor și în limbaj popular - nu are mamă, nu are tată.

Doamnelor și domnilor deputați,

Cu toate acestea, din păcate, aprecierile de care se bucură procurorul Augustin Lazăr și profesionalismul de care dă dovadă nu contează pentru actuala putere.

Îmi pare rău că un astfel de om, precum procurorul general al României, trebuie să treacă prin mizeriile inventate de un condamnat penal de două ori, domnul Liviu Dragnea, și instrumentate cu mâna unui individ fără scrupule, profesorul Toader, care s-a compromis iremediabil în ochii colegilor și ai studenților.

Consider că astfel de planuri odioase fac foarte mult rău României și nu le putem permite să se mai transpună în realitate, sub nicio formă!

Este timpul ca actualul Guvern să părăsească Palatul Victoria și să lase locul unor oameni competenți și integri, care să conducă țara pe un drum european onorabil și nu spre mlaștina corupției totale și a dictaturii, spre care ne îndreaptă PSD.

Florin-Claudiu Roman, deputat al PNL de Alba.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
  Biro Zsolt-Istvan - declarație politică despre necesitatea abrogării unor prevederi ale Ordonanței Guvernului nr. 9/2018;

Domnul Biro Istvan.

Se pregătește domnul deputat Corneliu Bichineț.

   

Domnul Biro Zsolt-Istvan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În declarația politică de azi mă adresez domnului ministru al educației, Valentin Pop, și îi solicit să inițieze abrogarea punctului 17 al Ordonanței Guvernului nr. 9 din 23 august.

Prevederile acestui punct introduc un nou alineat la Legea învățământului, la Capitolul privind învățământul în limba minorităților naționale. Astfel, la art. 263 apare un nou alineat, cu următorul cuprins: "În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate".

Această modificare vine la propunerea domnului ministru Valentin Pop și nu pot să consider această propunere decât un gest cinic după scandalul depunctărilor tezelor de limbă și literatura română, din iunie, când, dovedit, elevii maghiari din județele Covasna și Harghita au fost depunctați.

Nu așa se rezolvă problema însușirii limbii române de către elevii maghiari!

Stimați colegi,

Cetățenii români aparținând comunității maghiare sunt obligați să învețe limba statului, lucru absolut normal. Și, credeți-mă, maghiarii din România au și tot interesul să-și însușească această limbă.

Tocmai din aceste considerente trebuie să acordăm o importanță deosebită metodologiei predării limbii române la clasele cu predare în limba maghiară.

De 5 ani avem un program special, care, după primele evaluări, se pare, dă rezultate bune. Trebuie continuat acest program și la clasele gimnaziale și liceale, nu să încercăm noi experimente la o nouă generație de sacrificiu.

Această prevedere a fost introdusă fără consultarea breslei. Nu am fost întrebați noi, cei vizați. Nu a fost întrebat niciun pedagog, nicio învățătoare, nici Uniunea Pedagogilor Maghiari din România.

Eu însă întreb, domnule ministru:

Cu cine v-ați consultat înainte să luați această decizie?

Întreb în continuare:

De ce cu 10 zile înaintea noului an școlar?

V-ați pus problema impactului bugetar în cazul salariilor a 800 de profesori și de unde acești 800 de profesori?

De ce umiliți învățătorii care au diplome de absolvire a unor instituții superioare și au această specializare pe diplome?

De ce puneți la îndoială profesionalismul lor?

Manualele scrise, redactate de acești învățători vor solda acum ca material didactic pentru acei profesori care habar nu au de metodologia claselor primare?

Nu este și aceasta o nouă formă de discriminare, domnule ministru?

Și, în final, nu credeți că ar trebui abrogat acest punct?

Noi așa considerăm!

Biro Zsolt, deputat, județul Mureș.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
  Corneliu Bichineț - scurte considerații despre școala românească;

Îl invit pe domnul deputat Corneliu Bichineț.

Se pregătește domnul deputat Adrian Dohotaru.

Domnul deputat Petru Movilă a depus scris.

Vă rog.

   

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Fiind prima noastră întâlnire la declarații politice, vă urez tuturor să aveți succes, să aduceți în dezbatere subiectele cele mai interesante, mai importante, acute, din județele pe care le reprezentați!

Am sesizat aici că domnul Botez, colegul nostru de la USR, pe care îl salut, felicita în serie miniștrii transporturilor de acum 20 de ani încoace, care s-au ocupat de Șoseaua de centură a Bârladului.

Eu vreau să vă spun, domnule coleg, că eram de 10 ani, de când această centură tot se pune în dezbatere. Am ajuns la 60 de ani, 62 de ani. Și cred că o să prindeți și dumneavoastră vârsta mea și Șoseaua de centură a Bârladului încă va fi în stare de proiect.

Am sesizat, de asemenea, că, din nefericire, copiii maghiari învață mai ușor limba engleză decât limba română. Și nu cred că este vina cuiva anume, ci vina tuturor.

Oricum, școala românească, cu toate lacunele ei, eu cred că este o școală bună.

Și despre școală aș vrea să creionez câteva gânduri, acum, pentru că în câteva zile cohorte de copii vor merge spre școlile generale, spre licee.

Am fost învățător, am fost profesor și am trăit ani la rând bucuria începerii unui nou an școlar.

Le doresc și copiilor, și părinților, și dascălilor, succes și să fie bine pentru toată lumea! Pentru că totul pornește de la școală, de la educație.

Și pentru că eu cred în treaba aceasta, aș vrea să zăbovesc câteva secunde asupra acelor sute de mii de oameni care au abandonat în urmă - ei având 35, 38, 40 de ani, mai puțin - au abandonat școala și au rămas cu 7, 5, 4 sau mai puține clase, și, ca să poată trăi, muncesc cu brațele.

Ați vorbit, doamnă Gavrilă, despre a doua șansă - "Școala pentru toți".

Eu cred că este foarte bine ca aceia care își duc traiul mânând o căruță cu doi cai, foarte mulți, pe care îi vedem și în lumea satului și îi vedem și la oraș, trebuie să fie rechemați la școală, să învețe despre circulație - pentru că se întâmplă atrocități pe drumurile județene și naționale -, să fie educați asupra limbajului pe care îl folosesc și mai ales să fie învățați să bea mai puțin, pentru că acela care are o căruță și doi cai poate să-și țină familia.

Acum, când alte nații se gândesc să închirieze terenuri pe Marte și pe Lună, eu mă gândesc că noi trebuie să ne ocupăm de ceea ce este în țara aceasta frumoasă, România.

Vă mulțumesc.

Corneliu Bichineț, PMP Vaslui.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică Stop exploatării!;

Îl invit, în continuare, pe domnul Dohotaru.

Din partea Grupului PSD se pregătește domnul deputat Vasile Cîtea.

Am rugămintea să ne încadrăm în 3 minute, să poată vorbi toți colegii.

   

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

"Stop exploatării!"

Stimați colegi,

Stop exploatării! Am întâlnit situații cu mii de angajați, în care pentru o firmă este mai rentabil să depășească numărul de ore suplimentare legale și să plătească amenda decât să respecte legea. Trebuie să respectăm sănătatea și demnitatea angajaților!

Mitul este că românii sunt leneși, dar realitățile statistice arată că productivitatea noastră este peste salariile pe care le luăm și că muncim mai mult decât vesticii: "Viața familială devine o problemă. Practic, o ucide, o termină. Te duci și obosit acasă și supărat de stresul și de nebuneala de aici" - îmi spune un muncitor intervievat în timpul unei cercetări de teren denumită "Orele suplimentare sau drumul către «burnout». Impactul orelor suplimentare asupra sănătății angajaților".

Am depus, în colaborare cu parlamentari ai puterii și opoziției, un proiect legislativ care prevede amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale. Este un proiect care provine dinspre societatea civilă, dinspre Coaliția pentru muncă.

Amenda maximă din Codul muncii este între 1.500 și 3.000 de lei. În legislația actuală, nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate și numărul de salariați care au făcut ore suplimentare ilegale.

Concret, amendamentul depus prevede "amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară".

Conform datelor European Working Conditions Survey din 2016, peste 35% dintre angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia, și peste media europeană, de 23%. Angajații cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani sunt cei mai expuși riscului de ore suplimentare, 39% dintre aceștia muncind mai mult de 40 de ore pe săptămână. Impactul muncii în exces asupra sănătății și performanței angajaților este negativ. 15% dintre angajații români au afirmat că munca le afectează negativ starea de sănătate.

Expunerea prelungită la orele de muncă suplimentare influențează negativ angajații, prin acumularea oboselii și epuizarea energiei, ceea ce poate influența atât sănătatea lor - probleme cardiace, depresie -, cât și pe cea a colegilor de muncă - accidente: "M-am îmbolnăvit. Eram maistru la vopsitorie și lucram non-stop, și veneam duminică-seara. Trebuia să vii cu o echipă, cu oameni la lucru. Dacă veneau 2-3 oameni la lucru, eu trebuia să vin cu ei. N-aveai zi liberă în săptămână. Într-un an de zile, nu știu dacă am stat două duminici acasă. Non-stop. Am avut probleme cu inima. Oboseala asta te termină" - spune alt angajat intervievat în timpul acestei cercetări.

Și - ca să închei - de aceea, consider că e necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare - atenție - ilegale, pentru a asigura o proporționalitate între amendă și amploarea contravenției. Acest lucru va determina o descurajare a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală, cu consecințe benefice atât pentru sănătatea angajaților, cât și pentru productivitate.

Apelez la bunul-simț al colegilor din Comisia pentru muncă, dar și apoi, în plen, pentru a reglementa astfel de conflicte de muncă, amendând capitalismul sălbatic care s-a dezvoltat în România după 1989.

Cu respect, Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Partidul Social Democrat duce la îndeplinire Programul de guvernare!;

Domnul Vasile Cîtea.

Se pregătește domnul deputat Sorin-Ioan Bumb, Grupul PNL.

   

Domnul Vasile Cîtea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi se intitulează "Partidul Social Democrat duce la îndeplinire Programul de guvernare!".

Dragi colegi,

Este de notorietate și de netăgăduit nici măcar de opoziție faptul că Partidul Social Democrat a fost singura forță politică care s-a prezentat în anul electoral 2016 cu un program de guvernare pentru cetățeni.

A fost greu, deoarece România, în anul 2016, venea după 3 ani de tranziție în care s-au realizat "reparații" pentru dramele sociale, propagate de inconștienții care au semnat, în istorie, epoca "odioaselor tăieri".

A mai fost greu și din cauză că anul 2016 a reprezentat pentru România anul "Guvernului meu", coordonat de la Cotroceni și care a frânat progresul țării noastre în ultimii doi ani și jumătate de atunci.

Partidul Social Democrat însă și-a asumat calitatea de câștigător al alegerilor. Avem un an și jumătate de guvernare cu rezultate bune, rezultate care sunt confirmate de cifrele Institutului Național de Statistică, cifre care nu pot fi manipulate și care reprezintă proba supremă.

Dacă în trecut pensionarii protestau la porțile Palatului Cotroceni, după un an și jumătate de guvernare social-democrată, aceștia se simt din nou respectați.

Astfel, față de decembrie 2016, punctul de pensie a crescut cu 26,2%, atingând cota de 1.100 de lei, în tandem cu creșterea pensiei minime cu 60%, în aceeași perioadă, până la un total de 640 de lei. Aceste măsuri au fost urmate de alte măsuri complementare deosebit de importante, și anume, eliminarea plății CASS pentru pensionari și scutirea de impozit a pensiilor de sub 2.000 RON.

Scopul acestor măsuri a fost creșterea puterii de cumpărare a pensionarilor, Institutul Național de Statistică confirmând faptul că această creștere s-a manifestat cu precădere în timpul guvernării social-democrate. Dacă în anii 2010, 2011 și 2012 am asistat la o scădere a puterii de cumpărare, care ar fi fost drastică în cazul în care Curtea Constituțională nu ar fi oprit tăierea pensiilor, începând cu anul 2013 s-a trecut din nou la o balanță pozitivă, culminând cu anul 2017, în care s-a înregistrat, la acest capitol, o creștere de 14,6%.

Evident, pentru a putea susține măsurile sociale destinate pensionarilor, Guvernul României a încercat să crească veniturile și puterea de cumpărare a salariaților.

Astfel, a crescut salariul minim pe economie, atât în sectorul public, cât și în cel privat, de la un net de 678 de lei la un net de 1.162 lei, proporțional cu scăderea impozitului pe venit și cu scăderea contribuțiilor angajatorului, care a însemnat mai puțini bani plătiți de angajator și totuși mai mulți bani câștigați de salariat. Peste 4.800.000 de salariați au beneficiat de scăderea impozitului pe venit, de la 16% la 10% și de scăderea cotei de contribuții de la 39,25 la 37,25%, ceea ce a însemnat efectiv o creștere a câștigului minim salarial de 14,7%, precum și creșterea puterii medii de cumpărare cu 9,3%.

Sistemul bugetar, considerat în mod greșit, în trecut, dușmanul mediului privat, și-a recâștigat prestigiul, confirmându-se și creșteri salariale pe perioada martie 2017 - martie 2018, de 17% în administrație, 19% în educație și 28% în domeniul sănătății.

Aceste cifre, dragi colegi, sunt reale și confirmă faptul că România se află într-o direcție bună și cetățenii României vor beneficia, în continuare, de toate măsurile Programului de guvernare pentru care au acordat votul lor de încredere.

Vă mulțumesc.

Deputat de Iași, Vasile Cîtea.

 
  Sorin-Ioan Bumb - declarație politică cu titlul Campania «Alege oaia!» înregistrează rezultate spectaculoase în urma epidemiei de pestă porcină;

Domnul Florin Iordache:

Domnul deputat Sorin-Ioan Bumb. Și se pregătește domnul Turcescu, Grupul PMP.

   

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Campania «Alege oaia!» înregistrează rezultate spectaculoase în urma epidemiei de pestă porcină".

Nu mare mi-ar fi mirarea să vedem titlul de mai sus în vreo campanie de presă a PSD, prezentând elogios mărețele realizări ale celui mai incompetent guvern din istoria României.

În urmă cu doar câteva zile, în plină epidemie de pestă porcină africană, ministrul agriculturii organizează o conferință de presă, având ca temă bilanțul Programului de guvernare. Bineînțeles, despre epidemia de pestă și despre situația de criză din țară, niciun cuvânt, că ar strica bilanțul.

Măsura se înscrie însă în linia generală adoptată de PSD -: ascunderea problemelor sub preș și crearea unei stări de fapt iluzorii, bazată pe manipulare și intoxicare media.

Lipsa de comunicare din partea autorităților, incompetența crasă a acelorași autorități și lipsa măsurilor concrete de combatere a epidemiei reprezintă combinația fatală de factori, care a aruncat România în situația actuală de criză.

În loc să ia măsuri concrete și să comunice cu crescătorii de porci și cu populația despre pericolul pestei porcine și despre măsurile care trebuiau luate, ANSVSA și Ministerul Agriculturii au tăcut mâlc și au ascuns gunoiul sub preș până ce mirosul cadavrelor de porci morți de pestă nu a mai putut fi ignorat.

Încă din anul 2016, România a fost avertizată de specialiștii de la nivelul Uniunii Europene despre pericolul pestei porcine și despre măsurile de prevenție ce trebuie luate. Cu toate acestea, nu s-a făcut nimic și domnul Daea ne spune nonșalant că în România nu există vreun specialist în problematica acestei boli.

În toiul acestei situații de criză, miniștrii Guvernului PSD vin cu niște soluții care mai de care mai fanteziste, îngrozind nu doar populația, ci și autoritățile europene, pentru că România a ajuns să fie cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, iar proporțiile epidemiei riscă să afecteze și restul Europei.

Astfel, ministrul apelor și pădurilor spune că ar trebui să împușcăm toți mistreții, lupii, toate păsările de pradă, aceasta, deși autoritățile europene spun că vânătoarea nu este o soluție.

Ministrul agriculturii spune că trebuie să ardem recoltele de porumb furajer.

Domnule Daea, să nu otrăvim oare și fântânile?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, deși în mod normal se ocupă să numere morții de prin incendii și accidente de circulație, își dă cu părerea și spune că singura soluție este să interzicem creșterea porcilor în gospodăriile oamenilor.

Poate că prin Palestina oaia o fi mai gustată decât porcul, dar în România situația este diferită.

Urmează, probabil, în următoarele zile, să vedem la televizor și o scrisoare a lui Jamie Oliver în care va fi crunt condamnată carnea de porc și ni se va spune ce noroc fantastic a dat peste România cu această epidemie.

Culmea este că în tot acest vârtej halucinant al prostiei și lipsei de acțiune, o fermă românească a reușit să învingă pesta porcină. Este chiar ferma fiului lui Liviu Dragnea, care, moștenind probabil din geniul mărețului său tată, a intuit că vine pesta și a vândut toți cei 10.000 de porci din fermă, înainte ca primul anunț oficial privind epidemia să apară public. Ori asta, ori s-a bazat pe informațiile privilegiate venite de la șeful ANSVSA, care este partener de afaceri de mulți ani cu nașul de cununie al lui Dragnea jr.

Acesta este, de fapt, adevăratul motiv pentru care PSD blochează comisia de anchetă cerută de PNL în privința falimentării industriei de creștere a porcilor din România - firul hoției și corupției merge până la Dragnea!

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Alba, Sorin-Ioan Bumb.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică despre tipărirea manualelor de clasa a VI-a;

Îl invit pe domnul deputat Robert Turcescu.

Domnule Turcescu...

Ascultă muzică.

Vă rog, v-am invitat.

Deci îl invit pe domnul deputat Robert Turcescu. Se pregătește doamna deputat Roxana Mînzatu, Grupul PSD.

   

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Ați aflat cu toții despre harababura din manualele pe care copiii României le vor avea pe bănci la începutul anului școlar.

Dacă ați ratat subiectul, permiteți-mi să vă fac un mic rezumat.

În cele două manuale de biologie pentru clasa a VI-a, inima și ficatul sunt desenate pe partea greșită, rinichii stâng și drept sunt numiți invers, vasele de sânge au lungimi diferite, informațiile despre anumite subiecte sunt prezentate cu date diferite la pagini diferite, iar dezacordurile și greșelile gramaticale sunt la ordinea zilei.

Din manualul de geografie, elevii de clasa a VI-a vor învăța că orașul Turnu Măgurele este situat în locul unde de fapt se află municipiul Drobeta-Turnu Severin. Și Marea Moartă a fost plasată greșit pe hartă, în locul Mării Roșii, iar autorii manualului au uitat să deseneze Sudanul de Sud, țară independentă încă din 2011.

Tot copiii din clasa a VI-a, care, în acest context, pot fi considerați marii ghinioniști ai reformei educaționale PSD-iste, vor avea parte și de un manual de istorie plin de erori - nume și definiții greșite, hărți inexistente, surse istorice citate greșit.

Și în timp ce copiii din clasa VI-a sunt condamnați la manuale pline de erori, Ministerul Educației Naționale și editura unică a țării, Editura Didactică și Pedagogică, aruncă acest cartof fierbinte de la unul la altul. Ministerul dă vina pe editură și cere retipărirea manualelor, editura susține că a tipărit materialul clientului - adică al ministerului - și țipă că va acționa în judecată atât ministerul, cât și pe autorii manualelor.

Între timp, unul dintre autorii unui manual cu greșeli a dezvăluit că nu a primit varianta finală pentru a-și da bunul de tipar și că editura este cea care a făcut toate aceste modificări.

Am cerut ieri în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților, din care fac parte, ca atât ministrul Valentin Popa, cât și directorul Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, să fie invitați cât mai repede să dea explicații în forul menționat, cu privire la această situație absolut halucinantă.

Am aflat, cu această ocazie, că domnul ministru și-a programat o delegație externă, imediat după începerea anului școlar, ca și cum odată cu sunarea clopoțelului toate problemele din învățământ au fost rezolvate. Așa că i-a fost adresată invitația de a ne onora cu prezența sa la comisie peste două săptămâni. În schimb, directorul editurii unice a fost invitat peste o săptămână și chiar sunt curios cu ce explicații va veni.

Până atunci, însă, clopoțelul va suna și copiii din clasa a VI-a vor primi pe bănci manuale pline de greșeli. Iar noi, parlamentarii României, avem datoria să găsim vinovații pentru această situație. Ei trebuie să plătească din buzunarul lor aceste greșeli și să învețe că nu te poți juca cu manualele din care învață copiii acestei țări. Și-au asumat o responsabilitate și au promis numai minunății, până când proiectul cu editura unică a fost adoptat. Parcă mi-l și aduc aminte pe domnul Pop cum ne spunea că va curge lapte și miere, odată cu această inițiativă. Acum trebuie să își facă treaba sau să plece acasă. Țara nu trebuie să plătească greșelile unor incompetenți! Demisia, așadar!

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP Robert-Nicolae Turcescu, Circumscripția nr. 14, Constanța.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
  Roxana Mînzatu- declarație politică privind politicile pro-antreprenoriat;

Doamna deputat Roxana Mînzatu.

Se pregătește domnul Ovidiu Raețchi.

   

Doamna Roxana Mînzatu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Așa cum știm, una din piedicile cele mai importante pentru dezvoltarea IMM-urilor, în România, este și a fost accesul dificil la finanțare.

Eu am lucrat ani de zile cu antreprenori sau tineri care aspirau să-și lanseze propria activitate economică și care de la stat primeau întotdeauna doar sfaturi, îndemnuri, eventual foarte multe cursuri gratuite.

În 2016, când am pornit în campania pentru alegerile parlamentare, am crezut deplin în componenta puternică și curajoasă pentru antreprenoriat, din Programul de guvernare al PSD, o componentă finanțată, așa cum promiteam acolo, cu sute de milioane de euro anual, o componentă care a fost puternic criticată și, desigur, ironizată. Dar iată că astăzi, dacă nu statisticile, dacă nu poveștile de succes ne pot convinge că această componentă de antreprenoriat a Programului PSD reușește, măcar le putem vorbi românilor despre varietatea oportunităților de finanțare nerambursabile pentru zona de afaceri și antreprenori debutanți.

Programul destinat microindustrializării micilor unități de producție are anul acesta un buget de 75 de milioane de euro și oferă fiecărui antreprenor interesat circa 450.000 de lei, pentru a-și deschide o mică activitate productivă. 600 de companii au depus proiecte în luna august și circa 170 vor fi finanțate.

Programul dedicat comerțului și serviciilor de piață are un buget de 50 de milioane de lei, circa 200 de companii vor putea primi finanțare, în cadrul acestui program foarte căutat și foarte așteptat.

Programul Start-Up Nation, cel atât de intens mediatizat, accesat, dar și criticat în anul 2017, își dovedește roadele și deja avem firme lansate în piață și funcționale. Ediția 2018 va fi lansată în octombrie, cu un buget, așa cum ne-am asumat prin lege, de două miliarde de lei, circa 425 de milioane de euro, ca și anul trecut.

Tot Guvernul pregătește o schemă extrem de importantă pentru mediul de afaceri, prin Ministerul Finanțelor Publice. Și dacă domnul Iohannis va debloca în ședința CSAT, se va permite rectificarea bugetară, de luni, 10 septembrie, se va lansa schema de ajutor de stat, bugetată cu 145 de milioane de euro, prin care investitorii care fac investiții majore în economie, majore însemnând investiții mai mari de 3 milioane de euro, vor primi de la stat un ajutor de 50% din investiția pe care și-o propun. Iată un ajutor extrem de important pentru crearea de locuri de muncă în toate regiunile României.

Și în ceea ce înseamnă fonduri europene lucrurile funcționează bine și feedbackul vine de la antreprenori. Ministerul Fondurilor Europene a oferit circa 460 de milioane de euro la nivel național către 172 de companii, care instruiesc și finanțează viitori afaceriști cu granturi de 30-35 de mii de euro. Este vorba despre Start-Up Plus. Românii știu despre această componentă și în 2019 vom vedea finanțate și lansate aceste afaceri.

În mediul rural avem, de asemenea, peste 2.800 de mici afaceri, neagricole, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Granturile accesate prin acest program variază între 50.000 și 200.000 de euro și 260 de miliarde de euro este suma pe care Ministerul Agriculturii a alocat-o finanțării unor astfel de activități, inclusiv pe zona de turism rural.

Lansăm în octombrie o nouă sesiune, prin Programul Operațional Regional pentru IMM-uri, în finanțări care depășesc un milion de euro, proiecte iarăși importante, investiții care depășesc un milion de euro.

Vorbim, deci, despre realități, finanțări care ajung în mediul de afaceri și dau rezultate, o politică antreprenorială curajoasă care se întâmplă. Cred că ceea ce ne unește trebuie să fie astfel de politici publice curajoase, pro antreprenoriat, pe care PSD le aplică pas cu pas. Acestea sunt mai puternice decât orice diferențe care ne pot despărți și eu vă invit să credem în România "Start-Up Nation" și niciodată într-o Românie a dezbinării.

Să fim o Românie a antreprenorilor și acest lucru ne va putea duce, în an centenar, către un proiect care să ne reunească cu adevărat.

Roxana Mînzatu, deputat al PSD Brașov.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
  Ovidiu Alexandru Raețchi - despre parteneriatul româno-american;

Revin. Vă rog, haideți să ne încadrăm în trei minute, totuși!

Ovidiu Raețchi.

Sunt foarte mulți colegi care mai au de vorbit.

Domnule Raețchi, vă rog frumos, Grupul PNL.

Se pregătește domnul Marius Pașcan.

   

Domnul Ovidiu Alexandru Raețchi:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Ne-am despărțit zilele trecute de senatorul John McCain, erou de război și politician american marcant, un avocat și un luptător pentru respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului, oriunde acestea erau amenințate. Senatorul McCain a fost un prieten al României. Ne-a sprijinit necondiționat în continuarea parcursului Nord-Atlantic și ne-a încurajat să nu ne abatem de la respectarea independenței justiției și de la consolidarea statului de drept.

Preocuparea senatorului McCain pentru România s-a văzut și în anul 2014, atunci când a efectuat o vizită oficială în țara noastră, ocazie cu care a avut întâlniri cu președintele României, ministrul de externe și președintele Camerei Deputaților, temele de discuție vizând statul de drept și legislația privind imunitatea parlamentarilor români.

Alături de senatorii americani Ron Johnson și Christopher Murphy, McCain a oferit atunci un mesaj fără echivoc, valabil și astăzi: "Dacă Parlamentul a acționat în așa fel încât să restricționeze lupta anticorupție, aceasta ne afectează relațiile cu România".

Interesul senatorului McCain pentru situația României s-a observat și în 2017, atunci când, în cadrul unei întâlniri, la Washington, cu ministrul de externe al României, acesta a apreciat decizia autorităților române de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli în domeniul apărării, precum și contribuția esențială a României în cadrul NATO.

Cu ocazia Zilei naționale a României, în 2017, senatorul John McCain transmitea un nou mesaj încurajator: "România a dat un exemplu în regiune și în lume prin angajamentul pentru respectarea drepturilor omului și eforturile sale privind consolidarea statului de drept, a bunei guvernări și independenței justiției, toate acestea fiind elemente care fac din România un aliat capabil de încredere".

În acest context și luând în considerare eforturile constante ale senatorului McCain pentru sprijinirea României, cred că există premise pe a lansa o dezbatere privind posibilitatea de a oferi bazei de la Deveselu un mod onorific, în numele său. Ar fi o expresie extrem de adecvată a parteneriatului româno-american, pe care senatorul McCain l-a încurajat și l-a reprezentat atât de bine și îmi exprim convingerea că putem identifica o cale procedurală eficientă, în acest sens.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată România față cu represiunea și apocalipsa porcină;

Domnul deputat Emil-Marius Pașcan, Grupul PMP.

Se pregătește domnul deputat Ștefan Mușoiu, de la PSD.

   

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi.

Declarația mea politică se intitulează "România față cu represiunea și apocalipsa porcină".

Guvernul Dăncilă este toxic pentru România. Îndrăznește să crezi că iresponsabilitatea acestei guvernări, incompetența și neputința au aruncat România în cea mai mare criză cu care agricultura românească s-a confruntat după cel de-al Doilea Război Mondial.

În cazul epidemiei de pestă porcină africană, nici Grindeanu, nici Tudose, nici Dăncilă, nici ANSVSA, aflată în subordinea directă a premierului, nici Daea, n-au făcut nimic în afară de a ridica habarnist din umeri. Toți au dat dovadă că au șoriciul gros și sunt părtași, de fapt, pe fondul apocalipsei porcine, la o afacere profitabilă de partid.

Guvernul României a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris al experților Comisiei Europene, că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a fi prevenită pesta porcină africană.

Deși primele informații cu privire la epidemia de pestă porcină africană erau cunoscute de autoritățile din România de aproape un an și jumătate, statul nu a făcut nimic, până când fiul lui Liviu Dragnea a reușit să-și vândă porcii din propria fermă. Cei care au avut informații din timp, au vândut suinele și și-au salvat afacerea. În acest timp, firmele de casă PSD-iste vând statului dezinfectanți, în valoare de zeci de milioane de euro pentru, chipurile, combaterea pestei porcine. Această criză este cea mai bună demonstrație a faptului că Liviu Dragnea și acoliții săi guvernează România în interes personal, mai precis, folosesc guvernarea pentru propria lor protecție penală și finalmente pentru profit.

Aici nu mai poate fi vorba doar de incompetență, ci de o mare complicitate și ticăloșie politică.

Dincolo de această situație halucinantă, constatăm că a trecut aproape o lună de când această guvernare iresponsabilă a României, care îi gazează și îi bate pe români, ca pe vremea mineriadelor, în piața publică, nu dă socoteală pentru reprimarea violentă împotriva propriilor cetățeni, participanți la mitingul de protest din 10 august 2018.

Nu știm nici acum de ce jandarmii aveau asupra lor, la respectiva manifestare, armament cu muniție letală, adică erau pregătiți chiar să tragă, la nevoie. În asigurarea măsurilor de ordine publică, la o astfel de manifestare publică, nu are ce căuta armament de război.

Dintr-o altă perspectivă sumbră, gândiți-vă ce se putea întâmpla dacă pistolul pierdut în acțiune de jandarmi ar fi ajuns în mâinile unui sau unor posibili iresponsabili participanți la miting. Dar dacă s-ar fi multiplicat astfel de situații?

Ne întrebăm legitim: cine a decis că jandarmii trebuie să poarte asupra lor, pe 10 august, armament și muniție letală? Cine se face responsabil de represiunea împotriva propriilor cetățeni? De ce ministrul afacerilor interne, prefectul Capitalei și șefii Jandarmeriei se contrazic flagrant în declarații? Cine a coordonat strategia de racolare a grupurilor violente și de infiltrare a acestora în piață și cine a dat ordinul de protejare a provocatorilor? De ce această guvernare continuă să-și bată joc de proprii cetățeni, într-un an cu excepțională semnificație centenară, când ar trebui să-i reunească pe români?

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
  Ștefan Mușoiu - declarație politică Să nu mai compromitem celebrarea Centenarului!;

Domnul Ștefan Mușoiu. Vă rog să vă încadrați în trei minute, pentru că mai sunt câțiva colegi care ar trebui să ia cuvântul.

Se pregătește domnul deputat Pavel Popescu.

   

Domnul Ștefan Mușoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Să nu mai compromitem celebrarea Centenarului!".

Dragi colegi,

Îmi exprim speranța ca noua sesiune parlamentară să nu se mai desfășoare sub auspiciile deloc normale și comode ale jignirilor sau al unor manifestări violente. Dacă în debutul sesiunii de primăvară făceam apel către toți colegii să-și cenzureze ieșirile verbale mai puțin decente, cât și tirul de jigniri, după această vară, vă solicit să spuneți un "nu" hotărât violențelor de orice fel. Am fost trimiși de electorat în Parlament să le reprezentăm interesele, și nu să ne agresăm verbal sau fizic. În acest fel evităm să ne transformăm în subiect de cancan internațional, după cum au ajuns, în mai multe rânduri, parlamentarii din Ucraina sau alte state ex-sovietice.

Vă reamintesc că ne aflăm în anul sărbătoririi Centenarului și că până acum acest fapt deosebit de important pentru noi, cei de la PSD, precum și pentru toți adevărații patrioți ai României, a fost perturbat, în mai multe rânduri, în moduri deloc plăcute.

Anul Centenar nu trebuie să însemne jigniri, nu trebuie să însemne scindare, așa cum încearcă unii să manipuleze masele cu vorbe goale. Noi avem rezultatele pozitive ale guvernării și oricine cumpănește, chiar și un singur minut, va realiza că eforturile PSD-ALDE s-au materializat, conform promisiunilor electorale.

De asemenea, țin să subliniez că această sărbătoare a tuturor românilor, atât a celor aflați în țară, precum și a celor plecați în străinătate, nu înseamnă instigare la violență, ci un îndemn la înțelegere și un pas către o conlucrare cât mai constructivă în comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților.

Dragi colegi, dincolo de antipatii, nervi și interese, trebuie să avem în vedere că vom da socoteală cu toții în fața generațiilor viitoare, a copiilor și nepoților noștri, pentru felul în care ne comportăm. Cei care acum îndeamnă la scindare, la dezbinare, care au înlocuit argumentele cu jignirile, proiectele cu plângerile penale, încercând să-și facă lobby pentru propriile persoane sau interese electorale, și nu pentru România și pentru români, vor fi cu siguranță judecați de generațiile viitoare.

Totuși, sper că vom reuși aici, în Camera Deputaților, să nu derapăm în acel joc al urii și să facem dovada că putem să cooperăm și că România este o țară puternică la cei 100 de ani ai săi, ca o națiune care cinstește cu adevărat eforturile și jertfele înaintașilor.

Vă mulțumesc.

Deputat Ștefan Mușoiu.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
  Pavel Popescu - Considerații privind valorile și principiile din politică;

Domnul Pavel Popescu, PNL.

De la PMP, domnul deputat Ionuț Simionca.

Domnul Pavel Popescu, Grupul PNL.

Vă rog, domnule deputat.

   

Domnul Pavel Popescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi nu are nume. Nu se intitulează nicicum. Stând în fața unei noi sesiuni parlamentare, în ultimele luni ale acestui an al Centenarului pe care de fapt l-am ignorat total, aș dori să vă reamintesc câteva lucruri extrem de importante.

Cuvintele pe care le spunem zilnic de la acest pupitru nu sunt doar simple cuvinte, ci sunt cuvinte în care ar trebui să credem cu adevărat, întrebându-ne mereu cum de ele depind speranțele și viitorul celor care ne-au votat în decembrie 2016, în fața cărora fiecare dintre noi, toți cei aflați în această sală, astăzi, aici, am jurat.

Ceea ce noi, cei din această sală, refuzăm să înțelegem este că unele principii transcend politica. Și unele principii transcend chiar și aceste cuvinte pe care noi le spunem de la acest pupitru. Pentru că unele valori și principii sunt mai presus chiar și decât ordinele de partid. Și datoria fiecărui dintre noi este să ținem cu dinții de ele.

Constituția, legile, normele, regulamentele acestei Camere, dar și instituțiile acestei țări, pe care le-am călcat în picioare și le călcăm zilnic în picioare, au la bază aceste valori și principii.

Și toate aceste instituții, pentru care încrederea în ochii românilor a scăzut din cauza noastră, au de fapt rolul de a ține unită această națiune care astăzi este mai scindată ca niciodată. Chiar și atunci când părerile noastre nu coincid. Sau în special când părerile noastre nu coincid.

Stimați colegi ai coaliției,

Oricât de mult ați închide ochii la evenimentele și abuzurile colegilor dumneavoastră din Guvern, nu veți putea ignora nicio secundă jurământul pe care l-ați făcut românilor.

Și, din acest motiv, în această sesiune parlamentară, aveți datoria de a da curs fiecărei comisii de anchetă care ar face lumină acolo unde trebuie, fiecărei comisii de anchetă care face lumină în cazul abuzurilor care au fost făcute. Și nu mă refer doar la data de 10 august 2018.

Dacă nu pentru principii, măcar pentru români.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
  Ionuț Simionca - declarație politică intitulată Actualii guvernanți par mai preocupați de lingvistică decât de agricultură;

Domnul deputat Ionuț Simionca, Grupul PMP.

De la Grupul PSD o invit pe doamna deputat Alina Teiș să se pregătească.

   

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Actualii guvernanți par mai preocupați de lingvistică decât de agricultură".

Noi, oamenii, nu avem o imagine foarte bună despre porci. Este adevărat, înainte de epidemia de pestă porcină africană, ne bucuram de preparatele făcute din carnea lor.

De altfel, foloseam și continuăm să folosim tot felul de expresii care pun porcii într-o lumină nefavorabilă.

Prima problemă pe care vreau să o supun astăzi atenției actualilor guvernanți este că aceștia par preocupați mai mult de lingvistică decât de agricultură.

Doamnelor și domnilor deputați din PSD-ALDE,

Nu păreți atât de îngrijorați că pesta porcină africană v-ar desființa industria creșterii porcilor și că porcii vor dispărea din gospodăriile de subzistență, cât de faptul că nu avem cu ce înlocui porcul în expresiile consacrate în limba română, precum: a face albie de porci, a îngrășa porcul în ajun, a mânca ca un porc, a se purta ca un porc, când ar zbura porcul și așa mai departe, aceste expresii ar putea continua.

Cea de-a doua problemă pe care vreau să o aduc în discuție este una din spectrul marketingului.

Aș vrea să faceți un exercițiu de imaginație și să spuneți ce se va întâmpla în iarnă, înainte de Sărbători, când copiii din România nu vor mai avea unde să vadă porci reali și vor cere părinților să le cumpere porci precum cei de pe Animal Planet.

Din calculele mele, românii vor putea cumpăra un porc, de Sărbători, din Ungaria sau Bulgaria, la aproximativ 1.000 de euro bucata.

Copiii ar putea avea de ales, eventual, între un porc tradițional și un smartphone de ultimă generație.

Iar temerea mea este că România ar putea deveni o țară în care porcii nu se vor mai crește decât în ferme online.

O să închei declarația mea politică cu o epigramă pe care am găsit-o online, cu dedicație specială pentru actualii guvernanți:

"Norocul porcului

În altă viață ai fost porc

Și-n asta grohăi de noroc.

Te crezi puternic emanat,

Dar uiți că vine și-un Ignat".

Mulțumesc.

Ionuț Simionca, deputat de Bistrița-Năsăud.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
  Alina Teiș - declarație politică Modernizăm România și continuăm Programul de Guvernare;

Doamna Alina Teiș, PSD.

Se pregătește domnul Andrei Daniel Gheorghe, de la PNL.

Vă rog, doamnă deputat...

   

Doamna Alina Teiș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi este: "Modernizăm România și continuăm Programul de guvernare".

Stimați colegi,

Ne aflăm în fața unui nou capitol, un capitol care deja a început și în care noi toți vom fi nevoiți să muncim, pentru a duce la bun sfârșit proiectele cuprinse în Programul nostru de guvernare.

În intervenția mea de astăzi voi vorbi despre planurile pe care noi suntem nevoiți să le facem. Nu le pot înșirui însă pe toate, așa că voi puncta proiectele pe care eu le consider a fi primordiale. Și pentru că, în calitate de deputat, reprezint județul Mehedinți, mă voi raporta la acele proiecte care vizează și acest loc și care, odată puse în aplicare, sunt sigură că vor ajuta la dezvoltarea întregii regiuni.

În primul rând vreau să fac referire la un plan care vizează infrastructura. Este vorba despre Autostrada Sudului, o autostradă care va avea nu mai puțin de 550 de kilometri și va asigura conexiunea între București și granițele de sud, cu Bulgaria, respectiv Serbia. Autostrada Sudului urmează să pornească de la Lugoj, din Autostrada A1, spre Caransebeș, Băile Herculane, Orșova, Drobeta-Turnu-Severin, Craiova și Calafat, acolo unde va trece Dunărea spre Bulgaria, pe Podul Calafat-Vidin.

Ce beneficii ne-ar aduce o asemenea autostradă? În primul rând, mașinile ar putea ajunge în zonele cu un potențial turistic încă nevalorificat. Și mă refer aici la Defileul Dunării sau Parcul Național Domogled din Munții Cernei.

Un alt obiectiv despre care vreau să vă vorbesc este operarea de servicii în parteneriat public-privat în spitalele CFR. Mă bucură faptul că în program va fi inclus și Spitalul Clinic Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin. Practic, această unitate medicală va fi complet modernizată și utilată după ultimele standarde din lumea medicală.

Domeniul despre care vreau să mai spun câteva cuvinte și care, cred eu, va aduce mulți vizitatori în toate orașele este turismul. Unul dintre proiectele de guvernare prevede ca turismul să beneficieze de cea mai mică cotă de TVA din toate sectoarele economiei, respectiv 5%, atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, dar și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Pe lângă turism, important este faptul că și tinerii vor fi sprijiniți.

Și pentru ca tinerii, și nu numai ei, ci și persoanele trecute de prima tinerețe, să fie încurajate să facă sport, în Programul de guvernare mai există un proiect în acest sens. Este vorba despre Legea descentralizării în domeniul tineretului și sportului, o lege care va crea cadrul juridic prin care se transferă competențe administrației publice locale. Vor fi reorganizate direcțiile județene pentru sport și tineret, casele de cultură pentru studenți, dar și cluburile sportive. Acestea vor deveni instituții subordonate administrației publice locale. În acest mod, vor fi impulsionate investițiile în infrastructura care să ne ajute să evoluăm în domeniul sportului.

La elaborarea tuturor acestor proiecte despre care v-am vorbit știu sigur că s-au luat în calcul și dorințele cetățenilor acestei țări, binele comun al tuturor românilor.

Așadar, putere de muncă vă doresc!

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Mehedinți, Alina Teiș.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
  Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică având ca subiect Resursele naturale, prioritatea României;

Grupul PNL, domnul Andrei Daniel Gheorghe.

Vă rog.

   

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică este intitulată "Resursele naturale, prioritatea României".

Chiar zilele acestea am văzut un studiu care arăta că în cursul anului trecut, spre exemplu, ceea ce înseamnă exploatarea gazului natural, la o exploatare totală în valoare de 2,5 miliarde de euro, România a încasat redevențe de umila sumă de aproximativ 200 de milioane de euro în total - 175 pe țărm, pe uscat, și 25 pe mare. Iată o cifră derizorie, care ține undeva nivelul real al redevențelor în România la 7%.

A fost Legea offshore. Prima variantă a Legii offshore a fost una dezastruoasă; varianta finală a fost încă una defavorabilă statului român, dar nu la fel de proastă precum prima.

Și aș vrea să fac aici câteva considerații.

Am văzut că s-au făcut niște presiuni foarte mari. A venit doamna ministru de externe din Austria să facă presiuni, probabil în interesul OMV, companie unde statul austriac are interese clare. Unii spun că ar avea interese acolo și Gazprom din Rusia. Încă nu știm sigur cât este de adevărat, dar cert este că acest lucru se vorbește în mass-media și spațiul public.

Și a venit să facă presiuni cu privire la Legea offshore, care încă este una defavorabilă statului român.

Atât timp cât nu vom crește redevențele la exploatarea gazului și petrolului, proporțional cu interesele strategice ale României și cu dreptul suveran al statului român, nu vom reuși să obținem decât câteva firimituri și pur și simplu să ne bucurăm că încasăm și noi un mărunțiș.

Și a fost această lege. Acolo, știm cu toții, sunt trei companii străine, sunt interese din mai multe părți. Și foarte interesant este aspectul că respectiva doamnă ministru, după ce a făcut vizita în România, s-a și căsătorit. Doamne ajută, să-i fie bine! Nu asta e problema.

Dar la nunta dumneaei a venit domnul Putin. Domnul Vladimir Putin, știți, cel care știți, tot așa, este liderul, șeful gazului din Rusia și, bineînțeles, președintele acestei țări, care, după aceea, a și decorat pe cineva, unul dintre directorii generali ai Companiei OMV.

Așadar, cred că ar trebui să ne regândim foarte bine felul în care gândim strategia noastră cu privire la exploatarea petrolului și a gazelor și să începem, în primul rând, cu creșterea redevențelor la un nivel decent, la un nivel civilizat, nu la un nivel de țară din lumea a patra, cum se întâmplă acum.

De asemenea, să reintroducem un principiu existent pe vremea Brătienilor și a PNL-ului istoric, în Legea minelor, în Legea gazului și petrolului, actual, un principiu constituțional, legitim și legal, încălcat foarte des de guvernanții noștri în 28 de ani de la Revoluție, acela că resursele naturale - petrol, gaze și minerale - sunt proprietatea statului român, care are datoria să le exploateze în folosul românilor. O chestiune clară, existentă în Constituție - resursele subsolului aparțin poporului român, o chestiune care se încalcă frecvent, pornind de la privatizarea Petrom și mergând până astăzi!

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
  Elena Hărătău - declarație politică intitulată Regiunea Moldovei și capitala țării, interconectate printr-un drum expres;

Ultimul vorbitor, doamna deputat Elena Hărătău, de la PSD.

   

Doamna Elena Hărătău:

Distinse domnule președinte,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi vă voi prezenta declarația politică intitulată "Regiunea Moldovei și capitala țării, interconectate printr-un drum expres".

Dragi colegi,

Începutul sesiunii parlamentare de toamnă, iată, vine și cu o veste bună pentru locuitorii regiunii Moldova.

Comisia Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat câștigătorul pentru elaborarea documentației necesare pentru ultimul tronson al drumului expres Ploiești - Pașcani.

Compartimentat în patru loturi, drumul de mare viteză urmărește să unească, în fapt, capitala țării de granița de nord a României, conferind municipiului Bacău rol de nod rutier, alături de cel câștigat deja, de nod feroviar. Astfel, Bacăul urmează a asigura tranzitul și către municipiul Iași, dar și către granița de nord a țării, la punctul Siret, existând, în perspectivă, și o viziune clară pentru lucrarea de infrastructură rutieră Brașov - Bacău - Pașcani - Iași.

În acest fel, regiunea Moldovei va dispune de o infrastructură rutieră adecvată care să îi permită mult mai ușor atragerea investițiilor private străine, asigurându-se prin aceasta și un "culoar european" pentru Republica Moldova.

Revenind la proiectul de infrastructură menționat, din totalul celor patru loturi mai existau incertitudini doar asupra lotului de 110 km - Focșani - Bacău, celelalte trei loturi având deja câștigătorii definitivi pentru elaborarea documentației tehnice, fără să se fi depus contestații în termenul legal.

Elaborarea proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate va fi urmată de scoaterea la licitație directă a contractelor de execuție pentru acest drum de mare viteză.

Guvernul României și de această dată demonstrează faptul că nu a rămas indiferent la problemele regiunii Moldova și că pe agenda sa se află proiecte de mare anvergură pentru această zonă a țării, astfel încât să se creeze premisele necesare recuperării decalajelor de dezvoltare între această regiune a țării și celelalte regiuni mai dezvoltate și mai agreate de investitori.

Încă o dată se confirmă faptul că municipiul Bacău are o poziție strategică de mare importanță, construirea acestor căi de rulare moderne și de mare viteză putând constitui și pentru municipiul Pașcani o oportunitate de atragere a unor investiții străine care să poată constitui, în speță, un "boom economic" și pentru acest municipiu.

Nu în ultimul rând, voi fi foarte atentă la investițiile pe care Guvernul României le va pune la dispoziție pentru modernizarea infrastructurii feroviare, atât timp cât există obligația, pentru România, de modernizare a ramurii sudice și nordice a Coridorului IV.

Deputat al PSD Bacău, Hărătău Elena.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Am încheiat prima parte a ședinței noastre.

Restul colegilor au depus în scris.

Pauză - 5 minute și începem partea a doua a ședinței noastre.

 
     

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
    Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică cu titlul Mitingul din 10 august a fost folosit de PSD nu numai pentru a demoniza o mișcare civică perfect îndreptățită în a protesta împotriva abuzurilor acestei majorități politice, ci și pentru reglări de conturi politice interne;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Mitingul din 10 august a fost folosit de PSD nu numai pentru a demoniza o mișcare civică perfect îndreptățită în a protesta împotriva abuzurilor acestei majorități politice, ci și pentru reglări de conturi politice interne!"

Bastoanele jandarmilor date pe spatele protestatarilor sunt acum folosite în lupta internă dintre Gabriela Firea și Liviu Dragnea, iar această dispută a scos în evidență posibile ilegalități referitoare la decizia de evacuare a Pieței Victoriei. Altfel spus, prefectul Capitalei, doamna Speranța Clișeru, omul Gabrielei Firea, a susținut că a semnat ordinul de evacuare după ora 12 noaptea, ulterior intervenției jandarmilor. Declarația prefectului a venit în condițiile în care procedura de evacuare a Pieței Victoria a fost declanșată la ora 23,11, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, domnul Marius Militaru.

Cred că aceste contraziceri flagrante arată că suprimarea protestului din data de 10 august a.c. este una care ridică mari semne de întrebare în privința legalității deciziei de intervenție. Mai mult, Jandarmeria a anunțat că a mai fost un ordin de intervenție dat chiar din interiorul Jandarmeriei, ceea ce ne arată că a fost vorba de un lanț decizional viciat.

În scurt timp, se împlinește deja o lună de la protestul românilor din 10 august și încă nu avem vreun vinovat pentru abuzurile autorităților responsabile!

PNL a făcut toate demersurile parlamentare necesare pentru a face lumină în acest caz, inclusiv a solicitat o sesiune extraordinară a Camerei Deputaților, însă Liviu Dragnea a refuzat convocarea acesteia.

La începutul sesiunii parlamentare ordinare, noi, liberalii, împreună cu colegii de la USR, am depus o solicitare de înființare a unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august a.c. Majoritatea parlamentară a PSDragnea va trebui, astăzi, să voteze pentru înființarea acestui demers de aflare a adevărului! În caz contrar, va reieși că se tem de faptul că abuzurile comise de domnul Dragnea și de doamna Carmen Dan vor fi scoase la iveală de sub preșul pus de PSD peste atrocitățile la care au fost supuși protestatarii în data de 10 august.

    Aurel-Robert Boroianu - declarație politică intitulată Solicit demisia celor responsabili de răspândire pestei porcine africane!;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Solicit demisia celor responsabili de răspândirea pestei porcine africane!"

România se confruntă cu o catastrofă zootehnică cu efecte grave și greu de controlat!

Este limpede faptul că autoritățile direct implicate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ANSVSA, nu au luat măsuri eficiente pentru prevenirea și stoparea apariției acestei maladii, deși Comisia Europeană a notificat Bucureștiul, în trecut, în nenumărate rânduri cu privire la pericolul iminent al pestei porcine africane.

Astăzi, în 11 județe sunt confirmate peste 800 de focare, iar această boală este în plină evoluție agresivă.

Măsurile luate de autorități sunt unele superficiale, iar acestea, deși au fost mult trâmbițate pe canalele media, nu au vreo legătură cu realitatea din teren. Zi de zi, flagelul pestei porcine își arată adevărata dimensiune în fața incompetenței Guvernului PSD-ALDE!

Ca urmare, solicit demisia ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Petre Daea, pentru catastrofa în care a târât România! De asemenea, îi solicit premierului Vasilica-Viorica Dăncilă să nu mai fugă de responsabilități și să comunice public soluțiile luate de Guvern pe termen scurt, mediu și lung, atât pentru crescătorii particulari de porci, cât și pentru producătorii din industrie, care astăzi sunt obligați să își închidă fermele și să disponibilizeze angajații.

Veți rămâne, doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă, și dumneavoastră, domnule ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, în istoria României ca aceia care au distrus zootehnia în România din cauza incompetenței și a lipsei de asumare a responsabilității. Rușine!

PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu au făcut decât să blocheze solicitarea PNL de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților, care avea ca scop și constituirea unei comisii de anchetă privitoare la efectele pestei porcine africane. Cu toate acestea, PNL nu a renunțat în a încerca să găsească cauzele care au condus la apariția focarelor de pestă porcină africană în România, iar în acest sens, recent, a înregistrat la Biroul permanent al Camerei Deputaților solicitarea de înființare a unei Comisii parlamentare de anchetă privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.

Haosul economic determinat de proasta gestionare de către Guvernul PSDragnea-Dăncilă a pestei porcine este încă un exemplu al incompetenței actualei guvernări a PSD-ALDE și încă un exemplu clar care ne arată că actuala coaliție de guvernare trebuie să facă un pas înapoi și să renunțe în a mai conduce țara.

    Marius-Constantin Budăi - declarație politică intitulată Noua Lege a pensiilor va urmări îndeplinirea a patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, imprescriptibilitate și solidaritate socială;

Domnul Marius-Constantin Budăi:

"Noua Lege a pensiilor va urmări îndeplinirea a patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, imprescriptibilitate și solidaritate socială"

În calitate de președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, dar și de fost director executiv al Casei Județene de Pensii Botoșani am obligația față de cetățeni să îi informez și să le spun adevărul despre Proiectul noii Legi a pensiilor, care va ajunge în curând în Parlament, pentru dezbatere și adoptare.

Atât eu, cât și colegii mei de la PSD ȘI ALDE din celelalte comisii parlamentare și din Guvern ne dorim o consultare publică cât mai consistentă, astfel încât oamenii să înțeleagă exact care vor fi drepturile, opțiunile și beneficiile lor în legătură cu pensiile.

Este un act normativ major care ne interesează pe toți, atât pe cei ieșiți la pensie, care vor cunoaște majorări de venituri, cât și pentru noi ceilalți care suntem încă în câmpul muncii și ne vom pensiona pe noua legislație. Deci toți oamenii politici și cetățenii interesați sunt invitați să participe la desfășurarea lucrărilor care vor avea loc în comisii, unde vor primi informații detaliate și vor putea adresa întrebări și propuneri pe acest subiect.

În județul Botoșani, pe care îl reprezint în Parlamentul României, am organizat deja consultări și dezbateri cu privire la noua Lege a pensiilor și am constatat că și în alte zone din țară colegii mei s-au întâlnit cu cetățenii pentru a le explica noile prevederi în legătură cu pensiile. Așadar, există din partea coaliției de guvernare o transparență și o deschidere totală în ceea ce privește acest act normativ.

Noua Lege a pensiilor se bazează pe mai multe principii fundamentale, dintre care aș vrea sa le amintesc pe cele mai importante: contributivitate, adică primești în funcție de cât ai cotizat; egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite primesc aceeași sumă de bani; solidaritate socială, generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor; și imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Vreau să precizez câteva aspecte foarte importante, întrucât au fost realizate o serie de interpretări în spațiul public: vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim și nici cel complet, dar au fost corectate inechitățile care duceau la situația în care femei și bărbați cu aceeași vechime și același număr de puncte aveau pensii diferite.

Un aspect important care a fost prevăzut de Ministerul Muncii și Justiției Sociale pentru această lege se referă la introducerea masteratului și doctoratului, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, la capitolul perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.

Legea prevede totodată și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite Casei Naționale de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa, astfel, de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut de ei și sumele achitate drept contribuții.

În același timp se menține contractul de asigurare facultativă, care va avea, totuși, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive, pentru a totaliza cinci ani.

Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș. Sunt aceleași patru categorii ca și în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură. În cazul pensiei pentru limită de vârstă, trebuie îndeplinite cumulativ condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare. La pensia anticipată se mențin prevederile de la actuala pensie anticipată parțială. Pentru pensia de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale independente, în paralel. În ceea ce privește pensia de urmaș, apare o nouă prestație și anume, ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. Celelalte reglementări din legea veche se păstrează. La pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Închei această prezentare a Proiectului privind noua Lege a pensiilor, cu o precizare foarte importantă. În acest act normativ se menționează că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

Așadar, ne-am ținut de cuvânt și în acest domeniu extrem de sensibil și important pentru fiecare român și am majorat anual punctul de pensie de la 871 lei, în decembrie 2016, la 1.100 lei în iulie 2018, am eliminat plata contribuției pentru asigurările sociale de stat pentru toți pensionarii, indiferent de nivelul pensiilor, am eliminat impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei, am crescut valoarea pensiei minime garantate de la 400 lei la 640 lei, iar acum vom îndrepta toate inechitățile din sistemul de pensii, care duceau la situația în care persoane cu aceeași vechime și același număr de puncte aveau pensii diferite.

    Cristina Burciu - declarație politică cu titlul Prioritățile legislative ale PSD respectă angajamentele luate în fața românilor!;

Doamna Cristina Burciu:

"Prioritățile legislative ale PSD respectă angajamentele luate în fața românilor!"

Prioritățile legislative ale Grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senat, pentru cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, sunt dezbaterea și adoptarea noii Legi a pensiilor, reexaminarea Legii offshore și modificările la Legile justiției.

Un alt punct de interes în această toamnă parlamentară îl constituie rediscutarea unor legi adoptate, în urma sesizării Curții Constituționale sau a cererilor de reexaminare, precum Legea privind Codul administrativ și Legea privind unele masuri necesare pentru implementarea operațiunilor de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore.

Tot Legislativul urmează să se ocupe și de procedurile necesare organizării referendumului pentru definirea familiei ca "uniunea dintre un bărbat și o femeie", care va fi organizat în 7 octombrie.

PSD mai are în intenție modificarea și modernizarea legislației privind securitatea națională, având în vedere vechimea legilor aflate în prezent în vigoare.

În mod special pentru județul Cluj, Parlamentul urmează să legifereze anumite proiecte guvernamentale care vor fi emise în această toamnă. Spre exemplu, va fi lansat un studiu de fundamentare privind inițierea unui parteneriat public-privat pentru operarea a 15 spitale din rețeaua CFR, între care și Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca.

De asemenea, Spitalul Municipal Turda trebuie să beneficieze de un proiect major de modernizare a infrastructurii sanitare existente. În acest sens, voi contribui la demersurile administrației locale, în vederea obținerii sprijinului financiar din partea Ministerul Sănătății pentru asigurarea fondurilor necesare demarării investițiilor de la bugetul de stat.

Înființarea unei școli de învățământ special în zona municipiului Turda este un alt subiect prioritar. Voi susține suplimentarea corespunzătoare a bugetului Consiliului județean, deoarece este o condiție esențială pentru asigurarea școlarizării copiilor cu nevoi speciale. În arealul municipiului Turda există cel puțin 100 de copii cu nevoi speciale, care sunt nevoiți să facă naveta la Cluj-Napoca, pentru că în zonă nu se poate asigura educarea lor într-o școală specială.

Nu în ultimul rând, după cum am mai anunțat, adoptarea noii Legi a pensiilor va rezolva și solicitarea Asociației Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice "Dr. Ioan Rațiu" din municipiul Turda privind includerea acordului global în calculul pensiilor, cerere pe care am prezentat-o conducerii Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Așa cum am făcut de la începutul acestui mandat, îi voi reprezenta în continuare pe locuitorii municipiului Turda și ai județului Cluj, precum și autoritățile locale, indiferent de simpatiile politice. Voi încerca și în această sesiune să rezolv sesizările oamenilor care apelează la mine, contribuind, în limitele prerogativelor funcției de deputat, la reușita proiectelor legate de modernizarea localităților din județ și la bunăstarea populației.

    Tamara-Dorina Ciofu - despre Ziua internațională a carității;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Ziua internațională a carității"

În semn de recunoaștere a eforturilor organizațiilor de caritate și a persoanelor, inclusiv a activității Maicii Tereza, în atenuarea crizelor umanitare și a suferinței umane în cadrul și între națiuni, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Rezoluția/RES/67/105, a desemnat data de 5 septembrie ca Ziua internațională a carității. Această zi a fost aleasă pentru a comemora trecerea în neființă a Maicii Tereza.

Maica Tereza este cea care a înființat centre pentru femei victime ale violenței, orfelinate pentru copii săraci și case pentru bolnavii de SIDA.

Organizația Națiunilor Unite invită toate statele membre și toate organizațiile internaționale și regionale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile și persoanele nonguvernamentale, pentru a marca Ziua internațională a carității într-un mod adecvat, prin încurajarea actelor de caritate, inclusiv prin educație și activități de sensibilizare a opiniei publice.

În această zi este promovat gestul nobil de a oferi sau a dona benevol lucruri și bunuri celor nevoiași sau de a petrece o parte din timpul nostru pentru a-i ajuta pe alții, fără a cere recompense.

Caritatea reprezintă o formă de satisfacție personală. Indiferent de gestul filantropic pe care îl adopți, fie că este vorba de o donație sau de un sprijin moral, cel mai important este să poți schimba ceva în bine în viața unei persoane care în acel moment are o anumită nevoie.

Acțiunile de caritate, cum ar fi voluntariatul și filantropia, contribuie la crearea unei societăți incluzive și mai rezistente.

Caritatea este cea care poate atenua efectele celor mai grave crize umanitare, asigură, de asemenea, suplimentarea serviciilor publice în sănătate, educație și protecția copilului. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizați și defavorizați și face cunoscut mesajul oamenilor în situații de conflict.

În opinia mea adevărata caritate este dorința de a îi ajuta pe cei care au nevoie de sprijin la un moment dat, fără a avea gândul de a primi o recompensă.

De aceea, cred că trebuie să fim interesați de ceea ce se întâmplă cu cei din jurul nostru, să ne implicăm dacă ceilalți au nevoie de sprijin, întrucât, așa cum afirma Mircea Eliade "cea dintâi și singura datorie esențială a omului este caritatea, adică o neobosită justificare a bucuriei existenței."

    Corneliu Olar - declarație politică intitulată Primăriile, trimise de PSD să se împrumute «pe caiet»;

Domnul Corneliu Olar:

"Primăriile trimise de PSD să se împrumute «pe caiet»"

Pe vremuri, când PSD nu era condus de Liviu Dragnea, acest partid se fălea că este un partid al primarilor. Astăzi, prin politicile păguboase pe care le promovează, PSD demonstrează că este un partid care îi umilește pe primari, deși PSD continuă să fie partidul care are cei mai mulți primari, cel puțin până la următoarele alegeri.

La sfârșitul anului trecut, atunci când s-a aprobat bugetul pentru anul 2018 și păguboasa revoluție fiscală, toți liderii și miniștrii PSD și ALDE s-au bătut în piept și au promis că toate administrațiile publice locale din țară vor primi cel puțin aceiași bani ca anul trecut. Eu, personal, am cerut garanții pentru compensarea miliardelor care s-au luat din bugetele primăriilor, fie prin diminuarea impozitului pe venit, fie prin reducerea alocărilor pentru primarii chibzuiți care au înregistrat excedente bugetare.

Astăzi, când am trecut de jumătatea anului, banii pe care i-au pierdut primăriile nu au venit nici la timp, nici suficienți sau nu au venit deloc. După ani de zile în care politicienii i-au mințit pe primari cu descentralizarea financiară, Guvernele PSD-ALDE ne-au întors înapoi cu mulți ani, în epoca dependenței primarului de banii de la București și de partidul care conduce țara.

Stimați parlamentari de la putere,

Știm că banii la buget sunt puțini și că țara este condusă prost. Se vede cu ochiul liber că, în plină creștere economică, primăriile primesc mai puțini bani. Cu toate acestea, nu știu câte guverne i-au umilit pe primari, trimițându-i să ia bani cu împrumut din trezorerie pentru a reabilita un trotuar sau a renova o școală. Este trist că cele mai multe dintre primării și-au sistat proiectele de investiții și trăiesc acum, precum săracul satului, împrumutându-se! Așa vreți voi ca satele românești să nu fie abandonate de tineri? Eu cred, dimpotrivă, că nu vă pasă de soarta celor mai mulți dintre românii care trăiesc în mediul rural și care se luptă în continuare cu străzi nepietruite, cu absența celor mai elementare utilități și cu lipsa locurilor de muncă pentru tineri.

Ar fi bine ca domnul Dragnea să se ocupe mai puțin de protocoale secrete, de state paralele și să-și facă timp și de problemele reale ale României. Românii au înțeles deja că actualii lideri ai PSD și ALDE au venit la putere doar să-și rezolve problemele lor personale, însă cred că mai au o ultimă ocazie să își pot spăla rușinea, ocupându-se de finanțarea corectă a primăriilor, de oprirea pestei porcine și de demararea investițiilor.

    Cristina-Elena Dinu - declarație politică având ca subiect Realizările în domeniul sănătății, la un an și jumătate de guvernare PSD-ALDE;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Realizările în domeniul sănătății, la un an și jumătate de guvernare PSD-ALDE"

De curând, s-a împlinit un an și jumătate de guvernare PSD-ALDE, timp în care Guvernul a implementat măsurile prevăzute în Programul de guvernare, măsuri care au adus creștere economică și bunăstare în rândul cetățenilor.

În plan intern, obiectivul Guvernului a constat în fundamentarea unei creșteri economice inteligente și sustenabile, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic și a unei societăți echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă.

Calitatea resursei umane a fost primordială și am privit educația ca un factor strategic de dezvoltare.

Aș vrea, însă, de această dată, să mă opresc asupra sistemului de sănătate, unde viziunea principală a Programului Guvernului este construită în jurul cetățeanului, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de oameni.

De la început trebuie spus că politicile promovate de actuala guvernare în domeniul sănătății s-au axat mult pe pacient, personalul medical, modernizarea infrastructurii medicale, pe alinierea cu politicile europene a legislației în vigoare, iar anul 2017 a fost începutul acestor măsuri.

S-au alocat 770 de milioane de lei pentru achiziția vaccinurilor pentru copii pe bugete multianuale, s-au alocat bani pentru toate programele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile rare, s-a extins Programul Hepatita C pentru gradul de fibroză F3 și au fost înființate noi programe de screening.

Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale au semnat Ordinul de modificare și completare a Ordinului nr. 1306/2016, prin care s-au redat indemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu dizabilități în grad de handicap - cu sindromul Down, cu ADHD, cu dislexie sau autism.

Au fost eliminate comisiile de specialitate de la nivelul Caselor Județene de Sănătate și de la Casa Națională de Sănătate, această măsură venind în sprijinul pacienților care au putut accesa mai rapid tratamentul adecvat.

A fost actualizată lista cu medicamentele compensate și au fost eliminate plățile contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din investiții. A fost creat cadrul legal pentru înființarea, la nivel local, a unor centre comunitare integrate, care să ofere atât servicii medicale, cât și servicii sociale.

Suplimentarea alocației bugetare pentru sănătate a permis ca, în primele șase luni ale anului 2017, Ministerul Sănătății să realizeze investiții în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, astfel că 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale județene și spitale de pediatrie au primit echipamente medicale destinate unităților de primiri urgențe.

Anul 2018 a început cu semnarea unor contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, în vederea dotării a 34 de spitale din țară și din Capitală, spitale care vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), RMN (24) și 21 de sisteme informatice PACS, listă pe care s-a aflat și Spitalul Județean de Urgență Giurgiu.

O măsură importantă a Guvernului, în domeniul sănătății, este Subprogramul național pentru tratarea copiilor cu diabet zaharat, care face parte din Programul Național pentru Diabet Zaharat, în cadrul căruia copiii pot beneficia de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum și de pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim de creșterile salariale legiferate prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care au contribuit semnificativ la scăderea exodului medicilor.

Este vorba despre cea mai mare creștere de venituri din sistemul public. Începând din 2018, salariile medicilor români s-au raportat la salariile omologilor din UE, asigurându-se un nivel de 70% din salariile încasate de medicii europeni.

Salariile medicilor și asistenților medicali au crescut, începând cu 1 martie 2018, la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022, crescând față de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% și chiar 172%.

Acestea sunt doar unele dintre măsurile pe care Guvernul le-a implementat în acest an și jumătate de guvernare în domeniul sănătății. Deși mai sunt multe de făcut, sunt convinsă că, în acest ritm, vom ajunge la finalul mandatului și-i vom putea privi în față pe români, fără să ne plecăm privirea!

Iar în calitate de medic știu foarte bine ce înseamnă toate aceste măsuri!

    Dumitru Oprea - declarație politică intitulată Pentru masacrarea justiției, PSD-iștii nu și-au permis mai mult de «ziua cuțitelor scurte»;

Domnul Dumitru Oprea:

"Pentru masacrarea justiției, PSD-iștii nu și-au permis mai mult de «ziua cuțitelor scurte»"

Baronii locali și liderii centrali ai PSD au acces, prin bunăvoința lui Liviu Dragnea, exclusiv la "zile ale cuțitelor scurte". Recentul Comitet Executiv Național, deși mai animat decât ședințele precedente, în urma cărora consensul era absolut "până la victoria finală" sau "până la capăt", adică punerea sub control politic a justiției, a lăsat dizidența să fie ceva mai consistentă față de "famiglia" Teleorman de la vârful social-democraților.

Ședința CExN a fost mai importantă decât orice altă ședință de guvern prezidată, de fațadă, de Viorica Dăncilă. Aceasta a avut rolul de a pregăti asaltul final din această toamnă și de a-l momi pe liderul ALDE cu fantoma candidaturii comune la alegerile prezidențiale de peste un an. Vioricăi Dăncilă i s-a ordonat să pună pe ordinea de zi a Executivului, în cel mai scurt timp, Ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea. Numărul actelor normative care urmează să intre în dezbatere parlamentară sau pe drumul scurt al OUG-urilor pare amețitor și amestecă subiecte extrem de variate: de la serviciile de informații, securitatea națională și până la legea lobby-ului ș.a.m.d.

În fața rebeliunii publice, adevărat solitare, a Gabrielei Firea, spectaculoasă pentru media ca intensitate și savoare, riscăm să trecem cu vederea că transformarea statului român după chipul și asemănarea baronetului PSD continuă cu pași repezi. Ba mai mult, prin "țipetele" din spatele ușilor închise ale CExN PSD, Liviu Dragnea este somat să își folosească mai departe toată influența asupra celor puși în funcții guvernamentale, pentru ca aceștia să lucreze, dacă se poate, de 10 ori mai repede pentru îngenuncherea statului de drept. "Marea prăduială națională" încă mai este împiedicată de câteva legi și câteva instituții care încearcă să își respecte independența, fapt de netolerat pentru baronii unui partid care deja i-a tolerat prea multe lui Liviu Dragnea, doar pentru că a apucat să le promită multe speranțe deșarte.

Pentru noi, românii, care încă mai sperăm în revenirea la o normalitate democratică și instalarea unei puteri care să nu mai îndepărteze România de domnia legii, urmează o toamnă neagră. Ține doar de vigilența și determinarea noastră de a merge și noi "până la capăt" în protejarea țării de coaliția PSD-ALDE, una care, prin faptele sale, își pierde legitimitatea puterii cu fiecare oră care trece.

    Florinel Stancu - declarație politică cu titlul Programul pentru relansarea stațiunilor balneare va majora contribuția turismului balneogeriatric la PIB-ul țării;

Domnul Florinel Stancu:

"Programul pentru relansarea stațiunilor balneare va majora contribuția turismului balneogeriatric la PIB-ul țării"

Dezvoltarea turismului balnear, prin investiții în infrastructura rutieră și crearea bazelor de tratament, este următorul obiectiv major pe care actuala guvernare a României și-a propus să-l pună în practică. Vom acționa conform Programului de guvernare, unde, la Capitolul "Turism", viziunea noastră integrată vine să răspundă provocării de a dezvolta infrastructura în acest domeniu, într-un mod coerent. Până în prezent am dezbătut și am adoptat Legea privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, prima de acest fel în țara noastră, am acordat tichete de vacanță angajaților din sistemul public și am asigurat fonduri pentru finalizarea investițiilor începute cu fonduri europene care reprezentau certitudini pentru dezvoltarea turismului în cele mai atractive zone.

În sesiunea aceasta, după cum a anunțat Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, vom lansa Programul Național pentru revitalizarea stațiunilor balneare. Măsura va dispune de o finanțare de cel puțin un miliard de euro în următorii zece ani, beneficiarii fiind administrațiile publice locale și agenții economici care operează în cele 31 de stațiuni balneare din țara noastră.

România dispune de ape minerale cu un conținut foarte variat în elemente chimice, prezentând o complexitate fizico-chimică, minerologică și termică deosebită. Cadrul natural unde sunt situate principalele stațiuni balneare din țară este unul potrivit și cu un potențial economic foarte mare.

Institutul Național de Statistică a confirmat, la finalul anului 2015, că stațiunile balneare au fost pe primul loc în ceea ce privește indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică în funcțiune. Conform aceluiași studiu, din totalul de înnoptări în stațiunile balneare, 5,1% (14,6076) au fost ale turiștilor străini, iar restul de 2,867 milioane ale turiștilor români. Majoritatea turiștilor români și străini au ales cazarea în hoteluri, unde numărul de înnoptări a depășit 2,668 milioane. Noi credem că, dacă vor crește investițiile din partea statului în aceste obiective, va crește și interesul investitorilor privați, iar rezultatul va consta în condiții și servicii mai bune pentru turiști.

Lansarea Programului de finanțare va ajuta zone precum Băile Herculane, Căciulata, Covasna, Călimănești, Tușnad, Vatra Dornei și altele, să se transforme în bine. Prin acest program va fi dezvoltat și promovat turismul balnear românesc, vom îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, precum și starea clădirilor de patrimoniu din aceste zone. În concluzie, turismul balneogeriatric își va spori contribuția la produsul intern brut al țării.

    Mihăiță Găină - declarație politică având ca temă Noua sesiune parlamentară, fidelă agendei cetățeanului;

Domnul Mihăiță Găină:

"Noua sesiune parlamentară, fidelă agendei cetățeanului"

PSD a stabilit noi priorități legislative pentru sesiunea de toamnă-iarnă, care reconfirmă preocuparea noastră, a social- democraților, față de interesele cetățeanului, precum și realismul și promptitudinea cu care tratăm toate problemele care ne sunt semnalate. Pentru fiecare dintre sectoarele strategice, Programul de guvernare are proiecte ambițioase, fie că vorbim despre infrastructura de transport, despre sănătate, despre reforme în domeniul social, despre agricultură sau fonduri europene. Toate aceste teme deosebit de importante pentru România vor fi puse în aplicare prin adoptarea unor noi acte normative.

Înființarea Centrului de Excelență în Studii în sud-estul Europei în Balcani, proiect prin care România devine Centrul Regional de Cercetare și Inovație, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții sau Fondul Național de Dezvoltare, Legea pensiilor, înființarea Agenției Române pentru Investiții Strategice și Exporturi, ARISE, dinamizarea și dezvoltarea turismului, îmbunătățirea legislației pentru asigurarea unor servicii de informații în conformitate cu cerințele statului de drept, înființarea societăților de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare și la cel decizional - sunt principalele noastre obiective legislative.

România va avea de câștigat imens de mult, atât în plan intern, cât și în plan extern, prin înființarea Autorității Naționale de Interceptări. Doar în acest fel vor fi scoase serviciile de informații și ofițerii din justiție și politică. Ca orice proiect al PSD-ALDE de până acum, și adaptarea prevederilor din Legile siguranței naționale, la nivelul celor din țările puternic dezvoltate în acest domeniu, este un proiect deosebit de ambițios, tocmai pentru că atinge anumite zone sensibile. Însă doar așa vom reuși să reașezăm activitatea serviciilor de informații în matca lor constituțională.

De asemenea, înființarea Registrului de lobby și de reprezentare a intereselor, cât și legiferarea profesiei de lobbyist cresc transparența în procesul de legiferare și în cel decizional. Acest nou act normativ va statua și va permite interacțiunea mediului de afaceri cu decidenții politici printr-o reglementare eficientă. Mai mult, va fi permisă implicarea societății civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât și la nivel executiv.

Nu în ultimul rând, o serie de legi importante precum Codul civil, Legea CSM, Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul administrativ, Legea offshore, Legea guvernanței corporative și Legea de funcționare a TVR urmează să fie adoptate după reexaminare.

Sunt conștient că mai sunt multe lucruri de făcut, dar trebuie să subliniez faptul că a existat și există, în continuare, toată răspunderea și susținerea pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârșit.

    Găvrilă Ghilea - declarație politică intitulată Mistrețul nu este singurul țap ispășitor al proliferării pestei porcine africane!;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Mistrețul nu este singurul țap ispășitor al proliferării pestei porcine africane!"

Conform "Analizei calitative a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România", elaborată în urmă cu aproape 15 ani sub egida Autorității Naționale Sanitare Veterinare, endemizarea acestei epizootii în țările din imediata vecinătate a Federației Ruse era previzibilă și iminentă încă de la finele anului 2012.

"Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan și Letonia sunt cele mai vulnerabile la introducerea pestei porcine africane în exploatații și la endemizarea bolii, în mod particular pentru că aceste țări au sisteme de biosecuritate slabe în exploatațiile lor non-profesionale" - se menționa în documentul citat, care sesiza și că densitatea mare de animale receptive din țările limitrofe acestora "ridică gradul riscului referitor la propagarea bolii în zonă, ceea ce trebuie să determine un grad permanent de alertă a autorităților responsabile cu prevenirea și controlul bolilor din statele învecinate".

Printre factorii de risc al introducerii virusului pestei africane în țara noastră, identificați încă din 2013, se numărau camioanele care se întorceau în comunitate din zonele infectate din Rusia și Ucraina - pericolul de intrare reprezentându-l toate PIF-urile și punctele de trecere cu Ucraina și Republica Moldova - dar și traficul ilicit peste graniță cu porci proveniți din statele terțe vecine din zona de Nord-Est a României, ori alimentele introduse fraudulos la frontieră de pasageri/turiști veniți din Federația Rusă, Belarus și Ucraina, doar printre ultimele amenințări menționate de documentul citat regăsindu-se "porcii mistreți din statele terțe vecine României în zonele de Nord-Est, care puteau trece granița în migrația lor de căutare a unor biotopuri favorabile".

Deci porcul mistreț nu este chiar singurul țap ispășitor al proliferării acestei epizootii!

Concluzia de mai sus aparține autorilor "Analizei calitative a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România", diseminată, repet, în luna decembrie 2013, (!) de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care sesiza faptul că "La niciunul dintre PIF-urile sau punctele de trecere a frontierei de pe granițele de Est, România nu are amenajate dezinfectoare rutiere și nici alte mijloace de dezinfecție, ceea ce crește simțitor posibilitatea de pătrundere a bolii în țară. ANSVSA trebuie să decidă oportunitatea amenajării unor facilități de dezinfecție pe aceste granițe. Ele ar servi, deopotrivă, protejării împotriva tuturor bolilor majore la animale (febra aftoasă, influența aviară etc.), zonă în care, de multe ori, situația epidemiologică este obscură".

La 15 ani de la acționarea acestui semnal de alarmă, pentru că autoritățile abilitate nu au dispus la timpul potrivit, dar nici măcar în prezent, aceste măsuri preventive, țara noastră se află în plină epizootie de pestă porcină africană, investigația epidemiologică identificând în doar o lună de zile peste 800 de focare pe raza a 11 județe, numărul animalelor sacrificate depășind deja 120.000 de capete și crescând de la o zi la alta.

În istoria noastră recentă a existat un singur precedent, în anul 1984, când peste un milion de porci au fost sacrificați pentru limitarea unei epizootii de pestă porcină clasică. Au urmat câțiva ani grei pentru români, marcați de o criză alimentară generalizată, la finele cărora regimul politic comunist s-a prăbușit.

În prezent, evoluția explozivă a epizootiei de pestă porcină africană are consecințe încă greu de apreciat din punct de vedere sanitar-veterinar, dar și social-economic. Și cu atât mai puțin politic...

    Claudia Gilia - declarație politică De ce se opune Președintele bunului mers al României?;

Doamna Claudia Gilia:

"De ce se opune Președintele bunului mers al României?"

Suspendarea ședinței de ieri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării este un act fără precedent în istoria României post-decembriste. Decizia Președintelui este cel puțin îndoielnică, întrucât ea afectează însăși funcționarea statului. Evident, gestul șefului statului, de a suspenda ședința fără a acorda avizul CSAT necesar declanșării procedurilor de rectificare bugetară, nu are motivație legală.

Derapajul vremelnicului "chiriaș" de la Cotroceni se înscrie în seria bizară a acțiunilor sale publice din ultima perioadă, prin care, după bunul său plac, și-a schimbat funcția de Președinte cu cea de viitor candidat la președinție.

Este regretabil faptul că domnul Klaus Iohannis ignoră în mod deliberat nevoile bunei funcționări a instituțiilor statului, împiedicând eliberarea avizului pentru operaționalizarea rectificării. Prin această amânare, șeful statului se opune fățiș bunului mers al economiei naționale, deci, implicit, blochează dezvoltarea României, ceea ce este inadmisibil!

Este bine știut faptul că întârzierea efectuării rectificării bugetare poate avea consecințe negative, atât în plan economic, cât și social și instituțional. Faptul că Președintele trage de timp, prin aceste subterfugii ieftine, ar putea să coste foarte mult România pe termen scurt, atât prin blocarea investițiilor la nivel central și local, în infrastructură, educație, sănătate, agricultură, cât și printr-o posibilă întârziere a plății salariilor angajaților statului pentru luna septembrie. Mai mult, proiectul de rectificare bugetară al Guvernului prevede alocarea de fonduri pentru sprijinirea financiară a românilor ale căror animale au fost afectate de pesta porcină, oameni care nu își pot recupera banii din cauza președintelui Iohannis!

Consider că Președintele trebuie să fie al tuturor românilor. Domnia Sa nu ar trebui niciodată să gândească împotriva propriului popor, cu atât mai mult să acționeze ca atare. Blocarea rectificării bugetare dovedește însă că lucrurile nu sunt în regulă din punctul de vedere al exercitării prerogativelor constituționale, fapt regretabil și condamnabil, deopotrivă.

Îmi exprim speranța că Președintele României va reveni cât mai repede cu picioarele pe pământ, deoarece astfel de inițiative îndreptate împotriva țării și a românilor nu-i fac cinste și s-ar putea să se întoarcă împotriva Domniei Sale, ca un bumerang.

    Georgeta-Carmen Holban - declarație politică cu titlul Președintele aruncă România în faliment!;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"Președintele aruncă România în faliment!"

După cei zece ani nefaști ai regimului Traian Băsescu, mulți români și-au imaginat că vor avea un alt tip de președinte în persoana fostului primar al Sibiului. Din nefericire, noul șef al statului nu pare să își înțeleagă la adevărata valoare responsabilitatea funcției și asumarea serviciului său în slujba națiunii române. El ar trebui să fie garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării, să asigure un echilibru constructiv între puterile statului, prin rolul său de mediator între legislativ și executiv. Președintele României trebuie să dea dovadă de demnitate și profesionalism, să aibă un rol de garant al bunei funcționări a instituțiilor statului, să fie preocupat de rezolvarea problemelor românilor. Poate cel mai important, președintele trebuie să fie cu adevărat un bun român!

Din nefericire, decizia lui Klaus Iohannis de a suspenda ședința de luni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, absolut nemotivat și chiar cinic, nu demonstrează deloc că șeful statului își respectă atribuțiile prezidențiale și că se comportă ca un român responsabil. Prin blocarea aplicării rectificării bugetare a Guvernului, Președintele riscă să arunce întreaga țară în haos, iar România este în pericol iminent de a intra în incapacitate de plată.

Consecințele măsurii luate de Iohannis sunt extrem de grave pentru buna funcționare a țării și a instituțiilor statului în perioada imediat următoare, de la posibile întârzieri ale plății salariilor și a pensiilor, la afectarea tratamentelor românilor bolnavi, până la blocarea investițiilor în infrastructură, sănătate și învățământ.

Nu în ultimul rând, acest act samavolnic al președintelui, decis în mod sigur dintr-o ranchiună personală, în urma limitării cheltuielilor pentru deplasările sale inutile, va amâna nejustificat despăgubirile ce vor fi acordate proprietarilor de animale, păgubiți în urma ravagiilor pestei porcine!

Iată o serie de efecte dureroase pentru România și pentru români, de care se face vinovat președintele țării! După ce până în 2014 am avut parte de președinte jucător, excentric, derapant, observăm acum că președintele Klaus Iohannis merge apăsat pe urmele predecesorului său și își încalcă în mod flagrant atribuțiile constituționale.

Am avea, în consecință, suficiente motive de a întreba românii ce opinie au despre declanșarea procedurilor de suspendare din funcția de președinte al lui Klaus Iohannis. Cel mai solid dintre acestea ar fi faptul că președintele acționează cu bună știință împotriva cetățenilor acestei țări!

    Ioan Balan - declarație politică intitulată Guvernată de PSD-ALDE, România trece în urma Bulgariei, pe ultimul loc în Uniunea Europeană;

Domnul Ioan Balan:

"Guvernată de PSD-ALDE, România trece în urma Bulgariei, pe ultimul loc în Uniunea Europeană"

Incompetența celor trei Guverne impuse de Liviu Dragnea au dus România pe ultimul loc în Uniunea Europeană. În ultimii ani, ori de câte ori se făceau evaluări ale performanțelor României, Guvernele găseau un element de comparație, spunând că nu suntem chiar ultimii din UE, ci că, sub noi, mai slab dezvoltați, sunt bulgarii. Din nefericire, contraperformanțele celor trei Guverne PSD-ALDE din ultimii doi ani ne-au îndreptat încet și sigur spre ultimul loc din Uniunea Europeană.

De exemplu, la sfârșitul anului 2016, România era pregătită să intre în mecanismele de adoptare a monedei euro, iar acum nu mai îndeplinește aproape niciun criteriu: prețurile cresc fără oprire, deficitul bugetar va trece de 3% din PIB în acest an, iar stocul de datorie publică a crescut cu zeci de miliarde de lei numai în ultimii doi ani. În schimb, Bulgaria, care are o inflație scăzută, o datorie publică foarte mică și înregistrează excedent bugetar, îndeplinește toate criteriile de aderare la euro, iar de anul viitor va intra, mai mult ca sigur, în a doua etapă de adoptare a monedei unice.

Și în privința aderării la spațiul Schengen, Bulgaria ne-a luat-o înainte! Din cauza atacurilor PSD-ALDE la adresa justiției, din cauza haosului creat de aceștia în jurul luptei anticorupție, semnalele care vin de la Bruxelles sunt că Bulgaria va primi undă verde, că bulgarii vor circula liber în spațiul UE, în vreme ce România va mai trebui să aștepte câțiva ani. Așadar, camioanele românești cu marfă și românii care trec frontierele de Vest ale țării vor fi condamnați în continuare să aștepte la cozi interminabile.

Deși bulgarii nu au avut o creștere economică la fel de mare ca a României, vecinii noștri au reușit să construiască mai mulți kilometri de autostradă decât are România, au reușit să stimuleze mediul economic și să facă investiții în școli și spitale. În tot acest timp, în România, al treilea Guvern PSD-ALDE se ocupă cu luptele în partid, cu protocoale secrete, cu amnistii sau grațieri, iar de români și de problemele lor au uitat complet!

Nu le pasă că pesta porcină a nimicit zootehnia românească, a trimis mii de oameni în șomaj și va lăsa sute de mii de români fără porcul de Crăciun! Nu le pasă că tinerii continuă să plece din țară și că bătrânii mai trebuie să aștepte nu știu câți ani o lege justă a pensiilor. Poate cel mai grav lucru este faptul că, deși PSD și ALDE ne-au îndatorat cu zeci de miliarde, nu au fost în stare să demareze vreun proiect major pentru România. Nu au reușit măcar să finalizeze proiectele începute, cum este de pildă Șoseaua de centură a Sucevei, începută în urmă cu zece ani.

    Costel Lupașcu - declarație politică având ca subiect Ministerul Sănătății realizează cea mai mare investiție în aparatura medicală de înaltă performanță din județul Botoșani, aproximativ 1,3 milioane de euro;

Domnul Costel Lupașcu:

"Ministerul Sănătății realizează cea mai mare investiție în aparatura medicală de înaltă performanță din județul Botoșani, aproximativ 1,3 milioane de euro"

În Programul de guvernare al PSD sănătatea reprezintă un obiectiv de interes național. În acest sens, în urma demersurilor făcute alături de colegii din PSD, s-a îndeplinit un vis al medicilor botoșăneni, dotarea Spitalului Județean de Urgență cu aparate de imagistică medicală de înaltă performanță, această investiție ridicându-se la aproximativ 1,3 milioane de euro. În acest mod se oferă încă o dovadă de respectare a Programul de guvernare al PSD.

Sunt bucuros să anunț faptul că cele două aparate de ultimă generație, care au intrat în posesia Spitalului Județean Mavromati în urma achiziției efectuate de Ministerul Sănătății, au fost puse în funcțiune. Darea în utilizare a acestor aparate de imagistică medicală aduce plus valoare Spitalului Județean, deoarece vor fi deserviți un număr mai mare de pacienți, dar va fi înregistrată și o reducere a timpului de așteptare pentru pacienți. Până acum, pacienții spitalului erau nevoiți să se înscrie pe o listă de așteptare pentru a beneficia de această analiză, timpul de așteptare fiind chiar și de câteva săptămâni.

Totodată, prin punerea în funcțiune a Computerului Tomograf și a RMN-ului, medicii vor avea posibilitatea de a își exercita profesia în conformitate cu standardele europene și vor putea pune un diagnostic precis, ceea ce înseamnă servicii medicale de calitate.

Totodată, în calitatea mea de specialist în domeniul sănătății, consider că siguranța pacienților este vitală pentru menținerea și dezvoltarea sistemului medical. Fără asigurarea unei îngrijiri corespunzătoare fiecărui pacient, pericolele asociate răspândirii și agravării bolilor depistate vor crește semnificativ.

De aceea, voi continua să depun toate eforturile necesare pentru asigurarea unor condiții cât mai bune pentru toți pacienții și pentru achiziționarea de echipamente medicale de înaltă performanță pentru spitale.

    Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Instituțiile cu tradiție ale statului român sunt afectate de persoanele care le manageriază;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Instituțiile cu tradiție, ale statului român, sunt afectate de persoanele care le manageriază"

Vara aceasta am fost martorii unor evenimente nedorite, care au scos în evidență managementul defectuos pe care unele persoane, vremelnic trecătoare în anumite funcții de conducere, au înțeles să-l desfășoare.

Mitingul diasporei, din data de 10 august a.c., a lăsat un gust amar și o imagine dezolantă pentru istoria României, țară intrată într-un lung drum al tăcerii și al suferinței, atât la propriu, cât și la figurat. Protagoniștii au fost poporul român și una dintre instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională.

La 168 de ani de la înființare, 3 aprilie 1850, oamenii din primul eșalon al Jandarmeriei Române, instituție de prestigiu pentru România și aliații săi, au pătat, prin acțiunile lor, imaginea profesionalismului unei structuri de elită a țării. Managementul defectuos, ordinele reprobabile date subordonaților, bâlbâielile și contradicțiile din comunicatele de presă au scos în evidență mecanismele defectuoase din cadrul Jandarmeriei Române.

Consider că Jandarmeria Română nu înseamnă oamenii care trec pe la conducerea instituției. Cred că Jandarmeria Română înseamnă profesionalism, instruire și educație, astfel încât jandarmii să fie furnizori, garanți și apărători ai liniștii, ordinii de drept și acumulări democratice, și nu invers.

Dezavuez acțiunile protestatarilor violenți care au lovit jandarmi, la fel cum dezavuez și acțiunile violente ale Jandarmeriei Române. Jandarmeria Română este o instituție militarizată a statului român, unde ordinele venite pe filieră ierarhică sunt respectate cu strictețe, astfel spus sunt foarte rare cazurile în care un subordonat să nu respecte ceea ce îi transmite un superior. Cei din conducerea Jandarmeriei sunt responsabili pentru situația creată.

În acest sens, acele persoane care știu că prin acțiunile lor au afectat 163 de ani de istorie a Jandarmeriei să se delimiteze de aceasta. Încrederea unei instituții în popor se câștigă de-a lungul anilor, prin patriotism, onoare și respectul față de cetățenii pe care ar trebui să-i apere.

    Nicolae Giugea - declarație politică Cine va răspunde de subminarea economiei naționale?;

Domnul Nicolae Giugea:

"Cine va răspunde pentru subminarea economiei naționale?"

Sunt câțiva miniștri care au supraviețuit tuturor schimbărilor de Guvern PSD. Domnul Daea este unul dintre ei. Prezența sa în fruntea Ministerului Agriculturii, de la începutul guvernării PSD, își arată acum roadele - zootehnia din România trece prin cea mai gravă criză de la revoluție. Incompetența lui Daea nu este egalată decât de reaua sa intenție, prin protejarea intereselor de grup ale familiei Dragnea și ale apropiaților săi.

La început, doar prostia și incompetența au făcut ca Daea să ignore avertismentele Comisiei Europene. Apoi, când epidemia i-a lovit din plin pe crescătorii de animale, prostia a fost înlocuită de interes. Pentru a proteja afacerea lui Dragnea jr., Daea a tăcut și nu a informat fermierii și populația, pentru ca Dragnea jr. să își rezolve problema. Abia după ce el a vândut toți porcii, informația despre boală a fost făcută publică. Mai mult decât atât, pentru că din orice nenorocire a țării PSD trebuie să scoată profit, contractul pentru substanțele cu care se face dezinsecția a fost dat, fără licitație, nașului lui Dragnea jr., un contract de peste 28 de milioane de euro. Deja nu mai vorbim despre incompetență, ci despre ticăloșie. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat înainte de ’89, când Daea își începea cariera în agricultură, ar fi intrat sub incidența art. 165 din Codul penal, pentru subminarea economiei naționale. Atunci ar fi fost foarte fericit să scape numai cu demiterea. Așa, domnul Daea își permite acum să apară la televizor și să indice soluții dintre cele mai fanteziste de a scăpa de pesta porcină africană, sfătuindu-i pe proprietarii de ferme să are în jurul ei sau să ardă lanurile de porumb. Cam atât poate gândi Daea.

Într-un stat normal, Daea ar fi fost acum anchetat, iar Guvernul ar fi demisionat. La noi, Daea apare la televizor, iar Dragnea ne dă lecții de democrație, după ce și-a umplut buzunarele cu bani făcuți din nenorocirea românilor. În momentul de față sunt anunțate oficial de către ANSVSA nu mai puțin de 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare. Practic, autoritățile au recunoscut că situația a scăpat de sub control și că în momentul de față asistăm la cea mai gravă acțiune de distrugere a sectorului zootehnic din România ultimilor 28 de ani.

Iată cum arată cronologia unui dezastru. La 1 martie 2017, Comisarul european pentru agricultură avertizează România despre riscul apariției pestei porcine africane. Guvernul Grindeanu adoptă o ordonanță de urgență prin care prelungește perioada de vânătoare la mistreți. Mai mulți vânători atrag atenția că vânătoarea nu trebuie să se facă prin hăituire, pentru că asta înseamnă că turmele de porci mistreți sunt goniți pe arii extinse. Avertismentul nu este luat în serios. În luna mai 2017, șeful ANSVA anunță triumfalist că România a scăpat de cele 6 boli restrictive care împiedică exportul de carne. În acest timp, pesta porcină se instala în țară.

Deși există avertismentul Comisiei Europene și al medicilor din teritoriu, târgurile de animale nu sunt interzise, ceea ce va facilita răspândirea pestei porcine. Mai mult, autoritățile locale și cetățenii nu sunt informați. Practic ANSVA nu face nimic, deși boala se răspândește cu repeziciune.

În iulie 2017, sunt semnalate două focare la Satu Mare și în Tulcea. Informația este ținută la secret, deși era un atentat la siguranța alimentară a cetățenilor.

În lunile ianuarie-februarie 2018, deja sunt semnalate mai multe focare de pestă porcină în țară. În aceste condiții, șeful ANSVSA emite un ordin prin care suspendă inspecțiile medicilor sanitar veterinari în gospodăriile oamenilor. Colegiul Medicilor Veterinari atrage atenția asupra erorii acestei decizii, în condițiile existenței unor focare de pestă porcină. ANSVSA nu renunță la decizie. În aceste condiții, ceea ce era de așteptat să se întâmple, se întâmplă - în vara lui 2018, pesta porcină izbucnește cu putere. Autoritățile reacționează tardiv și fără prea multă convingere. Cadavre de porci mistreți infestați sunt descoperite în Dunăre, dar nimeni nu ia vreo măsură.

În timp ce autoritățile ascundeau proporțiile dezastrului, fiul lui Dragnea vindea majoritatea porcilor din fermă, evitând dezastrul care îi afecta pe restul crescătorilor de porci din țară.

În a doua jumătate a anului 2018, pesta porcină se răspândește cu repeziciune și scapă de sub control, un control care nu a existat niciodată. Filtrele sunt practic inexistente sau de formă. Oricine care a fost la mare în luna august și nu a ales Autostrada Soarelui a putut vedea că prin comunele afectate de virus nu exista vreun filtru de control. În alte părți, unde există filtre, angajații se fac că pulverizează substanțe, dar nu dau cu nimic, asta în condițiile în care exclusivitatea pentru aprovizionarea cu substanțe dezinfectante aparține firmei Farmavet, deținută de nașul lui Dragnea jr. Dezinfectanții folosiți nu au fost testați și nimeni nu poate garanta eficacitatea lor. Cum achiziția s-a făcut fără licitație, scenariul este similar cu scandalul HexiPharma.

În acest timp, o altă boală își face apariția, iar Ministerul Agriculturii nu reacționează. La sfârșitul lunii noiembrie 2017, au fost semnalate mai multe cazuri de scrapie. Ca și în cazul pestei porcine africane și aici, turmele în care se semnalează boala trebuie sacrificate în întregime. În timp ce Daea lansa Campania "Alege oaia", boala este lăsată să se răspândească. În scurt timp crescătorii de oi vor avea soarta crescătorilor de porci. Pentru că Daea, în calitatea lui de ministru al agriculturii, nu a făcut nimic și, prin asta, a distrus zootehnia din România el trebuie nu doar să fie demis, dar și să răspundă penal.

    Mihai Niță - declarație politică având ca obiect Opoziția, între civism și cinism;

Domnul Mihai Niță:

"Opoziția, între civism și cinism"

Constatăm, de ceva timp, că parlamentarismul se transformă dintr-o activitate politică, menită să creeze legi sănătoase pentru țară, într-un soi de bălăcăreală, ca la piață, respectul pentru sine și pentru colegi extrapolându-se în ură și dispreț, exprimate prin cea mai abjectă atitudine. Partidele politice aflate în opoziție și-au abandonat rolul pe care l-au primit, cu încredere și speranță, din partea unui segment al populației și au uitat de ce și cum au ajuns în Parlament, preferând coalizarea, până la identificare, cu unele ONG-uri care propagă anarhia și violența de orice fel. Și toate acestea se întâmplă sub girul acordat cu o halucinantă nonșalanță de chiar șeful statului, cel desemnat de români să le reprezinte interesele și să garanteze respectarea Constituției, precum și echilibrul puterilor în stat. Acest comportament cinic se pretinde a fi o manifestare a civismului, provocând, în realitate, grave prejudicii imaginii României.

Alianța aflată la putere, ca urmare a votului democratic exprimat liber de majoritatea românilor, se străduiește, cu toată forța, să repună lucrurile în ordinea firească și legală. Materializarea programului politic consacrat dezvoltării României a devenit, însă, o țintă pentru așa-zișii adversari politici, cărora nu le convine emanciparea țării, preferând s-o transforme într-o colonie aservită oricăreia dintre puterile care nu iubesc România, ci doar resursele naturale ale acesteia. Asemenea lucruri s-au mai întâmplat doar în vremurile când Țările Române se aflau sub ocupație străină. Să se fi întors România la aceeași stare, când străinii ne deposedau de bunurile cele mai prețioase, cu sprijinul boierilor vicleni și trădători de țară?

Așa ceva nu putem tolera și nici majoritatea covârșitoare a populației nu dorește să renunțe la suveranitatea națională, la libertate și la democrație, câștigate prin vărsare de sânge. Asta o spunem noi, cu toată convingerea, ca reprezentanți ai forului suprem al statului, prin voia poporului, a poporului cel adevărat, nu a celui imaginar, reprezentat doar prin câteva haite de provocatori, care se erijează în reprezentanți ai mulțimii.

De curând, grupurile de presiune susținute de opoziție au încercat să-i discrediteze pe compatrioții noștri aflați în străinătate, organizând în numele lor acțiuni de stradă violente, dedicate răsturnării ordinii de drept, adepți ai haosului, după cum înșiși capii și adepții lor declarau public, prin intermediul rețelelor de socializare, conștienți sau nu de pericolul la care expun țara.

În această situație, este imperativ ca statul român, prin instituțiile sale, să ia măsurile adecvate pentru reinstaurarea normelor legale ale funcționării instituțiilor, adecvate oricărei societăți democratice, Parlamentul trebuie să redevină forul fundamental al democrației, caracterizat nu prin bășcălie degradantă, ci prin înțelepciune și decență, ca semn obligatoriu respect față de poporul român.

    Alexandra Presură - declarație politică despre Demersuri legislative concrete pentru dezvoltarea educației naționale;

Doamna Alexandra Presură:

"Demersuri legislative concrete pentru dezvoltarea educației naționale"

Educația împreună cu sănătatea sunt domeniile vitale ale dezvoltării României, finanțarea corespunzătoare a acestora fiind în măsură să ne confere premisele unui popor educat și sănătos, precum și menținerea tinerilor în țară. În acest sens, am susținut și am votat o serie de legi importante, care să crească calitatea învățământului românesc. Cea mai importantă dintre acestea este Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a permis majorarea consistentă a salariilor profesorilor, care sunt în prezent cu 40% mai mari față de decembrie 2017.

Majoritatea parlamentară PSD a reușit până acum să finalizeze multe alte inițiative legislative benefice pentru standardizarea europeană a educației românești. Una dintre acestea este Legea nr. 176/2018 privind internshipul, prin stabilirea modalității de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. Scopul acestei legi, intrate recent în vigoare, este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților din domeniul în care se organizează Programul de internship, al dobândirii de experiență profesională și al facilitării tranziției de la sistemul de educație la piața muncii.

Un alt act normativ important pentru educație este adoptarea Programului guvernamental "Investește în tine", care permite tinerilor să acceseze credite cu dobândă zero pentru a investi în educație, respectiv pentru a primi banii necesari achitării studiilor și a celorlalte cheltuieli aferente.

Altă reglementare concretă adoptată de Parlament a fost aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi. Este o lege extrem de benefică pentru unitățile de învățământ, deoarece s-a stabilit că în urma experimentelor efectuate anii trecuți, în școlile din program participarea elevilor la cursuri a crescut cu 42% față de perioada anterioară. În acest fel, va scădea considerabil rata abandonului școlar, iar elevii din mediul rural și cei proveniți din familii cu dificultăți materiale vor avea șanse sporite de a absolvi învățământul obligatoriu și a se integra ulterior în câmpul muncii.

O altă inițiativă legislativă, care a fost semnată și de mine, se referă la accesul la educație al copiilor care nu au acte de identitate sau CNP. Se urmărește astfel completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale, iar dacă propunerea va deveni lege, acești copii vor putea fi înscriși în sistemul de învățământ general obligatoriu.

Prioritățile guvernamentale se regăsesc în Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL, prin care se vor construi în acest an zeci de creșe și grădinițe noi și, de asemenea, vor fi modernizate sute de unități de învățământ, investiții aflate deja în desfășurare în toată țara.

Ministerul Educației Naționale are în derulare o serie de alte inițiative benefice pentru dezvoltarea sistemului educațional. Una dintre acestea este implementarea Proiectului privind învățământul secundar în România, care vizează asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii. Acest proiect va finanța acțiuni concrete pentru reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar, dar și în scopul creșterii ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Totodată, MEN are în intenție includerea mai multor universități din România în Programul-pilot de constituire a unor rețele de universități europene de excelență, finanțat prin Programul Erasmus. Acestea ar urma să aibă programe de studiu aliniate, astfel încât studenții să poată să urmeze semestre în mai multe universități din străinătate.

Nu în ultimul rând, Guvernul a lansat în acest an Programul de cercetare "Performanță Instituțională", care vizează dezvoltarea instituțională pentru creșterea performanței institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și a universităților de stat, cu un buget previzionat de 500 de milioane de lei, până în anul 2021.

Sunt convinsă că angajații din învățământ apreciază eforturile guvernamentale și parlamentare ale PSD de a le oferi condiții optime pentru dezvoltarea unui act educațional de calitate, iar în noua sesiune parlamentară vom continua adoptarea unor legi pozitive pentru profesori, elevi și părinți!

    Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică cu titlul Sprijinul de la stat pentru investiții majore, amânat din cauza președintelui Iohannis, care se află în campanie electorală cu PNL;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Sprijinul de la stat pentru investiții majore, amânat din cauza președintelui Iohannis care se află în campanie electorală cu PNL"

Președintele Iohannis a preferat să încalce Constituția și să participe la o ședință a PNL, dar nu a fost interesat ce se întâmplă cu persoanele care depind de alocarea la timp a resurselor financiare - copii, mame, pensionari, salariați sau instituții ale statului român.

Atitudinea lui Klaus Iohannis față de aceste persoane este disprețuitoare și nu este cea pe care ar trebui să o arate un președinte de țară.

Stimularea investițiilor este afectată din cauza președintelui Iohannis care a amânat convocarea CSAT, astfel că a întârziat avizul asupra proiectului rectificării bugetare și implicit aprobarea și intrarea în vigoare a acestuia.

Prin comportamentul său, președintele Iohannis aruncă țara în haos și în blocaj instituțional. Rolul președintelui nu este de a intra în conflict cu cei care conduc celelalte instituții din stat, ci de a asigura buna funcționare și colaborare instituțională.

Potrivit angajamentului asumat de guvernarea PSD-ALDE, investițiile rămân o prioritate, pilon de dezvoltare și creștere economică. Dovada în acest sens se regăsește în schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, care este finalizată și gata de aplicare. Însă totul a fost amânat din cauza agendei președintelui Klaus Iohannis care nu are timp de lucruri vitale pentru țară, respectiv rectificarea bugetară, dar își face loc în program pentru a merge în campanie electorală și a participa la o ședință oficială a PNL. Prin acest comportament, președintele Iohannis continuă să facă dovada neconstituțională a partizanatului său politic cu PNL pe care dorește prin orice mijloace nedemocratice să îl aducă la guvernare.

În tot acest timp, coaliția PSD-ALDE se ocupă de guvernare.

Ministerul Finanțelor Publice a prevăzut, la Capitolul "Acțiuni generale", banii necesari, dar schema de ajutor devine funcțională doar după aprobarea primei rectificări a bugetului pentru 2018.

Prin atitudinea sa obstrucționistă, președintele Iohannis subminează inclusiv interesele investitorilor, în special al acelor români care contau pe sprijinul statului pentru investiții și dezvoltare.

În noua formulă, schema de ajutor de stat aduce efect multiplicator în economie, asigură dezvoltarea regională prin sprijinirea realizării investițiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Valoarea minimă a investiției este de 13,5 milioane lei, fapt care face programul mult mai accesibil și util investitorilor români.

PSD își respectă angajamentul de a sprijini firmele românești, iar în privința ajutorului de stat acest sprijin s-a concretizat în coborârea plafoanelor investițiilor de la care o companie are același ajutor de stat. Acum, nivelul minim al investiției trebuie să fie 3 milioane de euro, față de 10 milioane cât era înainte. Accesul la ajutor de stat este permanent. După noul mecanism, cererile de finanțare se depun în sesiune continuă. În egală măsură s-a simplificat procesul birocratic. Față de perioada anterioară, acum este suficient pentru aprobarea ajutorului de stat un plan de investiții simplificat aferent proiectului. Bugetul mediu anual al schemei de ajutor este de 638 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.

    Viorel Stan - declarație politică având ca subiect Colegiul «Calistrat Hogaș» din Piatra Neamț face performanță;

Domnul Viorel Stan:

"Colegiul «Calistrat Hogaș» din Piatra Neamț face performanță"

Declarația de astăzi face referire la una dintre unitățile școlare din România, care reușește să facă performanță. Și reușește acest lucru chiar în ciuda nevoilor din sistemul de învățământ, care uneori există, și chiar în ciuda faptului că nu este amplasată într-un oraș foarte mare.

Școala la care fac referire se află în municipiul Piatra Neamț și poartă numele unui mare prozator român, Calistrat Hogaș. Colegiul "Calistrat Hogaș" reușește, pentru a treia oară consecutiv, să se ridice la standarde europene.

Ce vreau să spun mai exact? Unitatea de învățământ a participat anul acesta la competiția care i-a adus titlul de școală europeană pentru următorii trei ani. Concursul a fost unul strâns, însă Colegiul a reușit să acumuleze 176 de puncte și să se claseze pe locul VII în ierarhia națională.

În urma câștigării acestui titlu, Ministerul Educației Naționale a oferit școlii și un premiu simbolic. Însă nu acest premiu este important, ci recunoașterea meritelor, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor. Asta pentru că, în fiecare an școlar, Colegiul "Calistrat Hogaș" reușește să aibă performanțe remarcabile și să se implice într-o mulțime de proiecte europene. În plus, felul în care se predă aici este demn de toată lauda. Profesorii sunt implicați și reușesc să-i facă pe elevi să iubească școala. Așa că nu-i de mirare că, după ce ies de pe băncile colegiului, mulți tineri ajung la universități de renume și reușesc, mai apoi, să se descurce în viață și să aibă cariere de succes.

Doresc ca prin intermediul acestei declarații să-i felicit pe toți cei care au contribuit la obținerea acestei performanțe și să le transmit că munca lor trebuie să continue, pentru că doar prin intermediul unor astfel de oameni putem reforma sistemul de învățământ românesc și îl putem aduce la standarde cu adevărat europene!

    Oana-Silvia Vlăducă - declarație politică Alfabetizarea, încotro?;

Doamna Oana-Silvia Vlăducă:

"Alfabetizarea, încotro?"

Instituită în 1966 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură UNESCO, Ziua internațională a alfabetizării, International Literacy Day, este celebrată pe data de 8 septembrie a fiecărui an.

Alfabetizarea este strâns legată de dezvoltarea unei societăți omenești durabile, în care întreaga populație să aibă un acces deplin și nediscriminatoriu la educație și, odată cu aceasta, la știință și cultură.

Din nefericire, în prezent, statisticile ONU și UNESCO indică faptul că există aproape un miliard de persoane, mai precis aproape 950 de milioane de persoane din cele circa 8,5 miliarde existente în momentul de față, care nu știu să scrie și să citească.

De remarcat este că, din totalul populației analfabete a lumii, circa 2/3 reprezintă femei, expresie directă și deosebit de gravă a problemelor majore în privința discriminării și blocării accesului la cultură, cu care se confruntă populația feminină din multe societăți contemporane, cu precădere din statele cele mai sărace ale lumii, mai ales cele situate pe continentul african.

Potrivit informațiilor furnizate de Institutul pentru Statistică al UNESCO, procentul populației analfabete la nivel mondial depășește 50% în peste 14 țări, situate, cu precădere, în Africa, în Niger depășindu-se chiar pragul de 80%. În același timp, din totalul populației analfabete, procentul reprezentat de tineri reprezintă mai mult de 16%, adică 1/6 indivizi la scară globală, ceea ce este deosebit de îngrijorător pentru perspectivele de dezvoltare ale țării respective.

Din păcate, România deține, la rândul ei, un nedorit loc codaș în statisticile mondiale în domeniu. Astfel, potrivit EUROSTAT, instituția specializată în materie a UE, țara noastră se situează pe primele locuri în UE, în ceea ce privește procentul populației analfabete, cu circa 6% populație analfabetă, îndeosebi prin nivelul extrem de ridicat al abandonului școlar, cu precădere în rândul persoanelor aparținând comunității rome.

Programul de guvernare al PSD, acoperind perioada 2017-2020, acordă o importanță deosebită educației și accesului îngrădit al populației la educație, știință și cultură, fiind stipulate și măsuri concrete, în curs de implementare, vizând atragerea largă a populației de vârstă școlară și adultă, inclusiv prin lansarea unor proiecte beneficiind de finanțare europeană, în programele naționale în domeniu.

Menționez, în acest sens, aspectele referitoare la "Politicile publice în domeniul educației", cu accent deosebit pus pe "implementarea principiului egalității de șanse în educație, îmbunătățirea performanțelor educaționale, abilităților și competențelor tuturor copiilor și tinerilor, prin accesul la un sistem de educație de calitate, relevant și incluziv", precum și prin componentele relevante ale Programului referitoare la "Pachetul social garantat pentru educație";"Dezvoltarea sistemului de educație timpurie"; "Programe de antreprenoriat de la școala primară până la universități"; "Profesori motivați și bine pregătiți"; "Cadre didactice și cercetători de vârf";"Cetățeni activi pe piața muncii"; "Infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate, care utilizează tehnologiile informării și comunicării"; "Creșterea participării la educație de calitate, de la creșă, până la absolvirea unei forme de învățământ care să asigure acces pe piața muncii sau tranziția către învățământul universitar"; "Întărirea prestigiului internațional al universităților românești"; "Excelența în educație"; "Învățarea pe tot parcursul vieții", respectiv "Valorificarea potențialului absolvenților de învățământ superior și cercetătorilor din diaspora.

În lumea contemporană, educația semnifică ceva mai mult decât simpla deținere de către o persoană a posibilității de a scrie și de a citi, adăugându-se, în egală măsură, capacitatea individului de a avea acces la calculator, mobil, tabletă, INTERNET, adică la tot ceea ce înseamnă tehnologiile informatice moderne, recunoscându-se, în acest fel, rolul relevant al acestora în diseminarea informației și în formarea generală a individului.

În același timp, educația, alături de știință și cultură, în general, reprezintă vectori relevanți în promovarea păcii și bunei înțelegeri între popoare, reprezentând, în acest fel, factori importanți în eradicarea altor racile ale societăților umane contemporane, precum sărăcia, foametea, intoleranța, extremismul de orice fel, precum și în ceea ce privește egalitatea șanselor și dezvoltarea durabilă, obiective de prim rang ale ONU - "Millenium Development Goals", devenită, din 2016, "Sustainable Development Goals" și ale UNESCO.

    Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică intitulată «Maneaua lui Bădălău», insulta PSD-istă căreia românii îi vor răspunde politicos, la urne;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"«Maneaua lui Bădălău», insulta PSD-istă căreia românii îi vor răspunde politicos, la urne"

În nebunia colectivă care a cuprins România în această vară, avem o victimă sigură - românul, românul din țară și românul din afara granițelor țării. Am văzut români insultați și loviți de alți români, pe fondul creșterii tensiunii politice la cote alarmante. Principalul responsabil pentru această stare de fapt îngrozitoare este, fără îndoială, partidul de guvernământ, PSD, prin acțiunile sale de subordonare totală a statului și de sfidare a opiniei publice.

Săptămâna trecută, o înregistrare video de la un botez la care participa senatorul PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, în care erau insultați românii din diaspora, făcea, pe rețelele sociale, un rating comparabil cu "Cerbul de aur". Se cânta o manea dedicată domnului Bădălău, un fel de baladă eroică în care, pe lângă glorificarea grețoasă a puterii PSD-iste, românii din diaspora erau descriși ca dușmanul pe care cei prezenți la petrecere erau îndemnați să micționeze, totul, spre încântarea domnului Bădălău și a colegilor săi de partid prezenți la cinstita (?) adunare.

Domnul senator Bădălău nu este un oarecare. Este unul dintre cei mai importanți lideri ai actualului PSD, aflat la al patrulea mandat de parlamentar. Într-o țară normală, în care politicienii manifestă un minimum de respect față de oamenii care-i plătesc, un senator și un lider important al guvernării ar fi întrerupt dezgustătoarea prestație a lăutarilor, i-ar fi dat afară și, de la microfon, și-ar fi cerut scuze românilor din diaspora.

Din păcate, noi nu trăim într-o țară normală. Noi trăim într-o țară pe care Liviu Dragnea și oamenii săi aproape că au luat-o ostatică, o țară în care oameni precum domnul Bădălău chiar se închipuie stăpâni absoluți, cu dreptul de a insulta oricum, oricând, pe oricine, mai ales pe acei români care nu le recunosc dreptul de stăpânire absolută asupra țării, pe acei români care se opun PSD-izării României.

Prinși în obsesia lor de a dobândi cu orice preț puterea absolută, domnii Dragnea și Bădălău uită că aroganța și disprețul față de oameni se plătesc scump. Nu acum, nu imediat, ci la momentul oportun, atunci când oamenii au ocazia să-și manifeste adevărata putere, votul. Insultelor din maneaua dedicată domnului Bădălău, românii insultați, din diaspora sau din țară, le vor răspunde politicos, la urne, cu un vot care îi va împiedica pe acești domni să transforme toată România în feudă a PSD.

    Florică Ică Calotă - declarație politică având ca temă Etichetarea înșelătoare;

Domnul Florică Ică Calotă:

"Etichetarea înșelătoare"

La jumătatea lunii iunie a.c, Organizația Europeană a Consumatorilor, BEUC, a acuzat anumiți producători de produse alimentare că folosesc pe etichete în mod incorect termeni si cuvinte care fac trimitere la tradiție-tradițional.

Organizația europeană avertizează că, de multe ori, asistăm la adevărate campanii de marketing "artizanal", în care se utilizează fraze care ar putea fi definite ca "practici înșelătoare". Astfel, BEUC solicită o reglementare mai strictă, la nivelul Uniunii Europene, cât și în legislația națională a statelor membre ale UE, în încercarea de a elimina unele practici care se desfășoară în prezent în întreaga Europă.

Organismul european a remarcat faptul că acestea nu sunt altceva decât produse industriale etichetate în mod înșelător ca fiind tradiționale, fiind identificate mai multe grupe de alimente: pâine, produse lactate cu fructe și din carne, paste etc.

Consider că lipsa normelor UE, care să definească modul în care producătorii pot folosi astfel de termeni, este un factor negativ, astfel că anumiți procesatori profită de această zonă gri din legislația Uniunii Europene.

Modul în care consumatorii interpretează produsele și vizualizează ingredientele are de-a face, în principal, cu eticheta, existând numeroase campanii de publicitate în care se atrage atenția și se pune accent asupra producției autentice, tradiționale, naturale, însă de cele mai multe ori folosindu-se abuziv acești termeni.

În raportul BEUC se mai afirmă: "În cadrul vocabularului de marketing, direcționarea anumitor tipuri de cereri înseamnă că alături de cuvinte precum «fără», «natural», «organic» și «sănătos» au fost adăugate formulări precum «conținut scăzut de grăsimi», «fermă», în încercarea de a determina consumatorii să devină loiali unei mărci, unui produs sau unui anumit procesator.

O altă problemă identificată este prezentarea de către o mare companie ca fiind un mic procesator, acest lucru fiind mult mai convenabil și atractiv pentru consumator.

Sondajele arată că anumiți consumatori din țările europene nu mai au încredere în etichetele produselor alimentare, iar acest raport dovedește că au motive întemeiate să creadă așa. Ca urmare, presiunea din partea organizațiilor trebuie să determine pe unii producători să-și facă ambalajul și eticheta mai cinstite. Cu toate acestea, producătorii au profitat de avantajele zonelor gri din legislația UE, pentru a face ca produsele lor să pară mai bune decât sunt. Ca atare, este urgent ca instituțiile Uniunii Europene să prezinte o soluție, pentru a pune capăt acestor practici înșelătoare, iar statele membre trebuie să se asigure că producătorii de alimente respectă aceste reguli".

Este necesar a se elabora reguli la nivelul Uniunii Europene privind conținutul minim pentru produsele care evidențiază în partea din față a ambalajului anumite ingrediente, respectiv carnea, fructele etc., definiții pentru termenii folosiți în mod obișnuit pe etichete, pentru a pune în discuție aspecte legate de calitate, cum ar fi "tradițional" sau "artizanal", precum și afișarea procentului de ingrediente publicate pe partea frontală a ambalajului.

    Neculai Iftimie - declarație politică având ca subiect «Ferma de lângă casă», proiect de un real folos;

Domnul Neculai Iftimie:

"«Ferma de lângă casă» - proiect de un real folos"

Studiind în ultimele zile Proiectul "Ferma de lângă casă" al Asociației Gospodarilor din România ESTAR, am ajuns la concluzia că acesta poate fi de un real folos atât gospodăriilor țărănești, cât și economiei naționale.

Constat că România este printre puținele țări în care 47% din populație trăiește în mediul rural. Viața în acest mediu, vrem nu vrem, este indisolubil legată de creșterea animalelor.

În momentul de față, în România există 2.247.000 de gospodării țărănești care se pretează la organizarea fermelor de lângă casă bazate pe producția zootehnică, ținând însă cont de legislația protecției mediului.

În agricultura României, gospodăria țărănească poate fi o întreprindere individuală, având ca scop obținerea de produse agricole, prelucrarea lor primară și comercializarea cu preponderență a propriei producții agricole.

Gospodăria țărănească ar putea să funcționeze oriunde există o bucată de pământ, pentru că oamenii o asociază cu produsele naturale, mai bune decât cele din magazine și o caută.

Gospodăria țărănească are însă câteva caracteristici remarcabile și anume, membrii săi nu ies la pensie, este o formă simplistă de economie circulară, în cadrul ei totul este folosit, nimic nu se pierde.

Caracteristica gospodăriei țărănești reiese din complementaritatea sa față de marea exploatație. Cea dintâi, spre deosebire de marea exploatație, nu produce pentru piață. Totuși, fiecare dintre noi dorește să cumpere acele produse care se regăsesc în gospodăria țărănească.

Gospodăria țărănească are o tradiție istorică, din epoca în care totul se făcea în casă și în gospodărie.

Având în vedere structura proprietății și a gospodăriilor, dar și alți factori precum dezindustrializarea, migrația tinerilor, lipsa dorinței de asociere pentru producere, procesare și comercializarea produselor, pe fondul îmbătrânirii populației și a creșterii numărului de pensionari și asistați social, gospodăria țărănească este amenințată ca existență, multe sate fiind în curs de depopulare.

În același timp, invazia agresivă a produselor alimentare din import reduce considerabil comercializarea produselor agricole ale micilor agricultori.

Sunt sigur că dezvoltarea și consolidarea gospodăriei țărănești vor constitui preocupări pentru salvarea satului românesc, pentru a-l transforma într-o unitate lucrativă a familiei de țărani care să-și asigure existența, cât și continuitatea unui neam pe acest teritoriu.

Astăzi, gospodăria țărănească ar putea deveni o fermă familială prin implementarea proiectelor tip cu ajutor financiar național și european, cultivând în tânăra generație înclinația pentru noile standarde ale tradiționalului în producția gospodăriei.

În fapt, avem de reașezat în matca tradițională pe țăranul navetist sau pe cel suspendat între oraș și sat.

În final, cred că nu este o problemă cum să facem, nici cu ce să facem să renască forța creativă a gospodăriei țărănești și a țăranului gospodar.

    Călin-Vasile-Andrei Matei - declarație politică despre modificările aduse Legii pensiilor;

Domnul Călin-Vasile-Andrei Matei:

Camera Deputaților a aprobat modificări în ceea ce privește Legea pensiilor, prin care se reduce stagiul de cotizare, dar și vârsta standard de pensionare cu 13 ani, pentru mai multe categorii de pensionari care au muncit în condiții speciale, precum: aviația civilă, siderurgie, subteran și altele.

Modificările vizează reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic, care a realizat cel puțin 20 de ani în locurile de muncă respective. Totodată, toate pensiile recalculate vor beneficia de recalculare, utilizându-se stagiile de cotizare restabilite la data înscrierii pensiei sau hotărârilor judecătorești.

Nu pot fi altfel decât subiectiv în ceea ce îi privește pe maramureșenii mei, odată cu aceste modificări aduse Legii nr. 263/2010. Maramureșul a fost dintotdeauna o zonă cu activitate economică în minerit, aceasta fiind ocupația de bază a locuitorilor municipiului Baia Mare, încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii au muncit o viață întreagă, și-au riscat viața în fiecare moment petrecut sub pământ și merită o bătrânețe liniștită. Este timpul să li se acorde drepturile cuvenite și să se rezolve inechitățile care trenează de atât timp.

Așadar, problemele pensionarilor sunt trecute în agendele parlamentarilor, iar prin aceste modificări aduse Legii pensiilor sperăm să depășim problemele generate de vechea legislație. Așa cum era firesc, nu puteam rămâne indiferenți față de acest subiect de interes major, iar prin realizarea scopului propus li se va face dreptate celor care au lucrat în condiții deosebite până la vârsta pensionării.

    Raluca Turcan - declarație politică având ca subiect Prioritățile legislative ale Grupului parlamentar al PNL.

Doamna Raluca Turcan:

"Prioritățile legislative ale Grupului parlamentar al PNL"

PNL a urmărit proiecte legislative care au venit în sprijinul economiei românești, al oamenilor care muncesc, al educației, al sistemului de sănătate și al autorităților publice locale.

În ultima sesiune parlamentară, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților a reușit să contribuie decisiv la îmbunătățirea politicilor publice în câteva domenii cheie, respectiv, să blocheze intenții ale actualei coaliții guvernamentale de a modifica, în sensul propriilor interese, cadrul legal în domenii precum justiția, economia, administrația, educația etc.

Prioritățile noastre pentru următoarea sesiune parlamentară se vor baza pe trei domenii foarte importante pentru România:

1. Economie;

  • a. Transparentizarea în înregistrarea companiilor în scop de TVA, urmând ca aceasta să se facă prin Hotărâre a Guvernului și nu după bunul plac al președintelui ANAF, prin Ordin;
  • b. Un salariu în plus pentru angajați, prin posibilitatea companiilor de a deduce din impozit acest salariu;
  • c. Scutirea impozitării profitului reinvestit pentru mijloacele de transport auto noi;
  • d. Interzicerea societăților cu acțiuni la purtător de a mai participa la proceduri de achiziție publică și interzicerea societăților comerciale acțiuni la purtător.

2. Educație;

  • a) Întărirea învățământului profesional dual;
  • b) Implementarea Proiectului After School, prin susținerea unui cost minimal lunar de către stat;
  • c) Înlocuirea Programului "Cornul și Laptele" cu unul vizând acordarea unui pachet alimentar diversificat, inclusiv masă caldă, în funcție de posibilitățile logistice;

3. Administrație publică locală;

  • a. Impozitul pe venit, inclusiv cel din pensii, să rămână integral la nivelul autorităților publice locale;
  • b. 80% din fiecare redevență minieră să se transfere la bugetul autorității locale pe al cărui teritoriu administrativ se desfășoară exploatarea, 55% la județ și 25% la bugetelor locale.

În plus, în câțiva ani de la venirea PNL la guvernare obiectivul prioritar va fi ca regiunile istorice ale țării să fie unite printr-o rețea de autostrăzi. Este un obiectiv asumat de întregul partid și care va fi implementat, pentru că știm cum se face și avem și determinarea să-1 ducem la bun sfârșit.

Toate aceste măsuri sunt în interes public. Vom lupta pentru aceste probleme din opoziție, iar în momentul în care vom ajunge la guvernare, ele vor fi implementate în secunda 2.

  Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaților, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaților.  

După o scurtă pauză

     

(În continuare, ședința a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Invit colegii să ia loc în bancă, să putem începe ședința de plen.

Îl invit și pe domnul secretar Buican.

Doamnelor și domnilor deputați,

Continuăm lucrările ședinței Camerei Deputaților și vă anunț că din totalul celor 328 de deputați și-au înregistrat prezența un număr de 142.

Vă informez că au fost distribuite următoarele documente: ordinea de zi pentru ziua de miercuri, 5 septembrie; programul de lucru pentru perioada 4-8 septembrie 2018; lista rapoartelor depuse în perioada 25 iulie - 5 septembrie; informarea cu privire la inițiativele legislative înregistrate și care urmează să fie avizate de comisiile permanente.

Programul de lucru pe care Biroul permanent vi-l propune este: astăzi, până la 11,30 - dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi; pauză, până la ora 12,00; la ora 12,00 - vot final; la încheierea ședinței de vot final avem ședința Biroului permanent și ședința Comitetului liderilor.

 
Aprobarea suplimentării ordinii de zi.  

Intervenții pe procedură dacă sunt?

Da, domnul Zisopol, vă rog.

La ordinea de zi, înțeleg.

Vă rog.

   

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă rog să aveți amabilitatea să suplimentăm ordinea de zi cu problema legată de vacantarea locului de deputat, ca urmare a trecerii la cele veșnice a colegului nostru, a bunului nostru coleg, domnul Miron Ignat, deputatul comunității rușilor lipoveni și membru în Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da, să fie primul pe ordinea de zi, da?

Supun votului completarea ordinii de zi cu acest proiect.

Să înceapă votul.

 
   

Mulțumesc.

111 voturi pentru, un coleg nu și-a exprimat votul. A fost adoptată.

Altă propunere procedurală dacă mai există? Nu mai există.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat (ca urmare a decesului domnului deputat Miron Ignat) (PH CD 53/2018). (rămas pentru votul final)  

Intrăm în ordinea de zi.

Primul punct al ordinii de zi. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat.

Avem proiectul de hotărâre.

Articolul unic. Dacă sunt intervenții?

Domnul Nicolicea, vă rog.

   

Domnul Eugen Nicolicea:

Având în vedere încetarea mandatului de deputat al domnului Miron Ignat, ca urmare a decesului, deputat ales la nivel național, începând cu data de 14 august 2018, data înscrisă în certificatul de deces, în baza prevederilor art. 70 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale art. 7 alin (1) lit. b) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și a senatorilor, republicată, precum și ale art. 235 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. Camera Deputaților declară vacant locul de deputat deținut de domnul Miron Ignat, deputat ales la nivel național.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Dacă sunt intervenții? Nu.

Dacă la titlul hotărârii sunt intervenții? Nu.

La preambul. Intervenții? Nu.

La articolul unic. Dacă sunt intervenții? Nu.

Rămâne la ședința de vot final, de la ora 12,00.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților (PH CD 50/2018). (rămas pentru votul final)  

2. Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Avem 13 amendamente admise, 9 amendamente respinse.

Din partea comisiei sesizate, Comisia pentru regulament?

Domnul Nicolicea.

Vă rog să prezentați raportul.

   

Domnul Eugen Nicolicea:

Am să fac o prezentare scurtă.

Raportul de modificare a Regulamentului este ca urmare a punerii în acord a Regulamentului Camerei Deputaților cu Statutul, cu Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, respectiv Codul de conduită al deputaților și al senatorilor.

Modificările sunt în concordanță cu Regulamentul Parlamentului European, de unde au fost majoritatea copiate.

A fost adoptat raportul, cu 4 voturi pentru, unul împotrivă, din totalul de 5 deputați prezenți. Fapt pentru care vă propun votarea raportului cu amendamentele admise. Și am înțeles că mai există un amendament de corelare.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da. Să-l prezentați pe cel de corelare, dacă... că sunt și amendamente...

Sau îl prezintă domnul Márton Árpád? Da. Bun.

La dezbateri generale, domnul Ion Stelian, vă rog, Grupul USR. Și apoi, domnul Andronache.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Am apăsat...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

USR e categoric împotriva acestei propuneri a domnului Nicolicea, care este inițiatorul propunerii de modificare a Regulamentului.

Este un regulament de o duritate extremă aș putea spune, mai ales în condițiile celor întâmplate în ultimele luni și în ultima perioadă, în Parlamentul României și în România, în general.

Care este esența acestei schimbări? Vă spun eu.

Esența este aceea de a da o aparență de legalitate politicii pumnului în gură pus opoziției.

Am văzut care e atitudinea regimului actual. Aceea de a introduce un sistem autoritarist în România.

Acest lucru trebuie să îmbrace și o formă legală, și o formă regulamentară, în Parlamentul acesta.

Vă deranjează foarte tare, dragi colegi, aș spune, de la PSD, de la ALDE, faptul că spunem lucrurilor pe nume. Că spunem răspicat, că cerem dreptul la cuvânt, că ne susținem toate proiectele, în ciuda faptului că ne luați dreptul la cuvânt de foarte multe ori.

Vă deranjează foarte tare că reacționăm și că protestăm uneori cu forme mai puțin tipice, să zic așa.

Vreau să vă spun că de fiecare dată toate aceste forme ale noastre de protest împotriva abuzurilor dumneavoastră au fost eminamente pașnice. Eminamente pașnice!

Întotdeauna am promovat această idee, a unei confruntări pașnice cu o putere abuzivă.

Ce faceți dumneavoastră este să provocați în continuu. Să blocați orice posibilitate de dialog și orice posibilitate de găsire a unor soluții bune.

V-a deranjat foarte tare că am adus la un moment dat anumite mesaje în Parlament.

Sunt mesajele țării, să știți, nu sunt ale noastre personal, nu le-am adus de acasă, sunt ale românilor.

Dacă vă deranjează ce gândesc românii e o altă problemă.

Ne îndreptăm cu pași repezi, dar siguri, spre dictatură.

Ce vreți să faceți dumneavoastră este profund nedrept, profund neconstituțional.

Printre altele, știu că ați copiat, așa cum s-a exprimat domnul Nicolicea, din Regulamentul de procedură al Parlamentului European. Dar dumneavoastră luați de unde vă convine ce vă convine. De unde vă convine ce vă convine. Din toată legislația lumii, luați numai articolele care vă convin.

Păi, adoptați tot Regulamentul de procedură al Parlamentului European, nu adoptați doar pe bucăți ceea ce vă convine.

Vreți să puneți... ați mers până într-acolo încât dincolo de posibilitatea de a scoate cu forța, pe brațe, cu ajutorul Departamentului afacerilor interne, al acestor oameni angajați la Parlament, parlamentarii care vă deranjează și veți considera că tulbură ședințele. Deci vreți să ne luați pe brațe, pe sus din comisii, și probabil și din plen.

Dar vreți - cel mai grav - să ne puneți și o interdicție, de cel mult 30 de zile, de a participa la lucrările Parlamentului.

Știți că dreptul acesta nu ni l-ați dat dumneavoastră. Derivă direct din Constituție. Avem dreptul de a depune moțiuni, de a semna moțiuni, de a semna inițiative legislative, de a avea activitate în comisii. Lucrurile acestea sunt reglementate de Constituție.

Ceea ce cereți dumneavoastră este neconstituțional.

USR categoric va ataca la Curtea Constituțională acest regulament, care este un regres.

Vă plângeți că există o atmosferă în Parlament, dar nu vedeți jignirile dumneavoastră către opoziție. Jignirile de ordin uneori xenofob, uneori de ordin... de gen, da?

Toate acele ieșiri misogine ale dumneavoastră - de cele mai multe ori au fost ale dumneavoastră -, pe acelea nu le-ați văzut.

Pentru dumneavoastră nu e important că președintele Camerei Deputaților a încălcat art. 66 din Constituție și nu a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului, deși aveam numărul suficient de semnături. Lucrul acesta nu e important. E important cum te prezinți, cum ești îmbrăcat și să fii politicos.

OK, suntem politicoși. Noi vrem să fim politicoși și cu dumneavoastră și cu toată lumea. Dar haideți, respectul să fie reciproc. Nu ne puneți pumnul în gură, nu faceți abuzuri incredibile și după aceea ne spuneți: ați încălcat nu știu ce reguli de curtoazie, vă interzicem dreptul de a mai fi deputați. Exagerez, nu de a fi deputați...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă rog să concluzionați.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... de a participa la lucrările...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Domnule coleg...

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Da, închei...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Sunt cinci minute, vă rog.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Închei. Închei. De a participa la lucrările acestui Parlament o perioadă de 30 de zile.

Cu ce drept faceți acest lucru și ce credeți că veți obține?

Adică dacă n-ați învățat încă faptul că aceste abuzuri pe care le faceți, faptul că introduceți numai interdicții și veniți cu acest stil opresiv naște exact reacția adversă înseamnă că nu vă doriți să avem o liniște socială și să avem o liniște inclusiv în Parlamentul României.

Nu veți reuși, nu veți reuși să opriți opoziția să se exprime prin aceste schimbări de regulament. Dimpotrivă! Poate vom avea sancțiuni, sper să nu fie cazul. Dar, în orice caz, prin aceste acțiuni absolut abuzive și ieșite din limitele normalului, nu veți reuși să ne puneți pumnul în gură. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Andronache, Grupul PNL.

 
   

Domnul Gabriel Andronache:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Îmi place jocul acesta - fiecare sesiune cu multe încălcări de Constituție - pe care îl practicați dumneavoastră, majoritatea parlamentară.

Se pare că este un concurs pe care îl inițiați de la prima ședință a acestei sesiuni parlamentare.

Și doriți efectiv ca în această sesiune parlamentară să încălcați de mai multe ori Constituția, față de sesiunea precedentă.

M-aș fi așteptat de la dumneavoastră să veniți să propuneți punerea în acord a Regulamentului cu ultima decizie a Curții. Astfel încât să corectați monstruozitatea pe care ați introdus-o în Regulament, stabilind dumneavoastră, în numele opoziției sau al altor grupuri parlamentare, cine să fie președintele unei comisii repartizate unui grup parlamentar din opoziție.

Dar nu. Surpriză! Veniți cu o propunere de regulament care în mod evident continuă politica pe care ați inițiat-o în sesiunea trecută, aceea de a ne închide gura, nouă, celor din opoziție.

Jocul e foarte interesant, mai ales că introduceți prevederi neconstituționale.

Și am aici o decizie a Curții Constituționale - nr. 81/2013 - care vine și arată că ceea ce reintroduceți dumneavoastră sau de fapt introduceți acum în Regulament a fost declarat neconstituțional în 2013, când se regăsea o chestiune de aceeași factură în Statutul deputaților și al senatorilor. Mă refer la interdicția pe care o instituiți la punctul 5. Aceea de a interzice parlamentarului să participe, pe o perioadă temporară, de două până la 30 de zile lucrătoare, de a participa la activitățile Parlamentului.

Și dați-mi voie să vă citesc din această decizie. Poate vă dă Dumnezeu mintea cea de pe urmă și retrimiteți la comisie, pentru a corecta acest proiect de hotărâre.

Ce spunea Curtea în 2013? Curtea reține că reprezentativitatea mandatului parlamentar, așa cum este stabilită de dispozițiile din legea fundamentală, are importante consecințe juridice. Una dintre acestea se referă la îndatoririle parlamentarului - atenție! - care se exercită în mod continuu.

Pe cale de consecință, stimați colegi, nu aveți cum să introduceți o interdicție de suspendare de participare la activitatea parlamentară, pentru că onor Curtea a venit și v-a spus în 2013 că această activitate se exercită în mod continuu, din momentul la care acesta intră în exercițiul mandatului, până la data încetării calității de deputat sau senator, legiuitorul trebuind ca prin reglementările pe care le adoptă să nu împiedice îndeplinirea acestora.

Faptul că menționați dumneavoastră la acest punct 5 că nu va afecta mandatul este apă de ploaie. O asemenea mențiune nu vine în niciun caz să înlăture ceea ce Curtea Constituțională v-a spus prin această Decizie nr. 81/2013.

Și tot dumneavoastră, la televizor, și aici, în plenul Camerei Deputaților, spuneți tot timpul că respectați deciziile Curții Constituționale.

Pe cale de consecință, faceți bine și respectați Decizia nr. 81/ 2013 și eventual retrimiteți la comisie acest proiect de hotărâre.

Altfel, bineînțeles, ne vedem la Curte.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Pașcan, Grupul PMP.

 
   

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Distinși colegi,

Eu înțeleg că pe unii, raportându-se la istoria filiației lor politice, îi bântuie accesele totalitare, îi bântuie acțiunile represive.

Mai rămâne doar să mutăm acțiunile represive din 10 august în Parlamentul României și să îi vedem pe unii colegi care se manifestă atipic luați pe sus, cu forțele de ordine, poate și gazați. Poate mai apoi duceți acest regulament la new level, aduceți și tonfa, și pulanul, și ne puneți pe toți la punct.

Este incredibil, stimați colegi, că puteți consimți măcar ideatic, teoretic, moral la asemenea acțiuni.

Adică dacă aduceți manifestările represive în Parlamentul României, la ce să se mai aștepte cetățenii români ai acestei țări, simplii cetățeni, pe care îi bateți și îi gazați în piața publică?!

Mutați represiunea în Parlament. Dați tonul, de aici, țării. Îi învățați cum trebuie tratați parlamentarii României. Că oricum suntem tratați și priviți cum suntem priviți.

Stimați colegi, nu generați această situație de aici! Nu deschideți această Cutie a Pandorei! Nu bălăcăriți această calitate, această demnitate publică înaltă a statului român!

Nu trimiteți spre manifestări de acest gen, câtă vreme... oricum s-ar fi manifestat unii dintre colegii noștri, aici!

Este o țară democratică, suntem liberi să ne manifestăm cum credem de cuviință pentru a-l reprezenta pe cetățeanul care ne-a votat și ne-a trimis aici. Lui îi dăm, în primul rând, socoteală.

Și eu n-am observat să fie atât de tare afectate manifestările noastre, ședințele, încât să nu se poată ține. Încât să nu avem dezbateri, să nu se ajungă la vot.

Aș fi înțeles, într-o atare situație, un asemenea gest extrem.

Dar acum este absolut ieșit din comun, inacceptabil.

Și, la rândul nostru, Partidul Mișcarea Populară se va solidariza demersului, în cazul în care veți adopta totuși această modificare a Regulamentului, de a sesiza Curtea Constituțională a României.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Suciu, vă rog.

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Am văzut pledoarii pro domo, de aici, de la microfon, pentru manifestări care nu au ce căuta în Parlamentul României.

Am ascultat cu foarte mare atenție, și pe colegii de la PNL, și de la PMP, și de la USR, și tot timpul ni s-a invocat nevoia de dialog.

Pentru dialog, stimați colegi, e nevoie întotdeauna de două părți.

Și, într-adevăr, nesimțirea și lipsa celor șapte ani de acasă nu au leac.

De ce vă deranjează, stimați colegi, că reguli care funcționează perfect în Parlamentul European le aducem să funcționeze și în Parlamentul României?

Vă readuc aminte, stimați colegi, că aici nu suntem pe maidan și, oricât ne-ați spune și ne-ați invoca democrația, să nu uităm că Parlamentul României este totuși Parlamentul României și nu tribuna de manifestare cu dormit în plen, cu refuzul de a pleca de la acest microfon.

Ce leac să găsim unui coleg care nu vrea să părăsească acest microfon?

Se întâmplă asemenea lucruri în alte parlamente naționale, chiar și în Parlamentul European?

Se mai întâmplă undeva să se vină cu moriști, cu fluiere, cu muzică pusă la boxe în comisii?

Și ne spuneți că aceste lucruri sunt normale?

Aceste lucruri nu sunt normale, stimați colegi.

Și dacă PSD și ALDE și-au asumat să aducă un regulament din Parlamentul European în Parlamentul României, de ce vă deranjează?

Refuzăm și respingem categoric manifestările, mai ales care au avut loc în ultimele șapte luni, de aici, din Parlament.

Ați făcut tot ceea ce nu se face într-un parlament.

Și acum, când noi vrem să reglementăm acest lucru, inclusiv cum vorbim și cum ne purtăm în Parlament, vă deranjează?

Ei, uite că pe noi nu ne deranjează.

Și dacă ne-am asumat o conduită, să știți că toată lumea trebuie să o respecte. Absolut toată lumea!

Sunteți liberi să faceți și să aduceți în Parlament toate manifestările de pe stradă, dar noi vă spunem că manifestarea de pe stradă nu se pupă cu ceea ce este în Parlament. Înțelegeți odată acest lucru!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Din partea Grupului USR, domnul Drulă.

Mai doriți?

Procedură, vă rog.

Doamnă...

Vă rog, dacă doriți, vă dau cuvântul.

Vă rog, procedură.

Vă rog, domnule deputat.

 
   

Domnul Cătălin Drulă:

Vă mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Ca urmare a dezbaterilor care au avut loc, aș vrea să propun retrimiterea la comisie a acestui proiect de hotărâre a Camerei Deputaților, cu un termen de patru săptămâni.

Vă rog să spuneți votului.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Bun. Era și solicitarea Grupului PNL.

Am vrut să treacă toate intervențiile, după care, înainte de dezbatere voi supune votului retrimiterea.

Mai sunt două intervenții, după care voi propune acest lucru.

Din partea Grupului PSD, domnul deputat Pau Radu-Adrian.

Vă rog, domnule deputat.

Și procedură și domnul Movilă. Înțeleg că aveți procedură.

Da, fără probleme.

Și apoi supun votului propunerea de retrimitere la comisie.

Vă rog, domnule deputat.

 
   

Domnul Radu-Adrian Pau:

Stimați colegi,

Auzeam mai devreme de la tribuna Parlamentului că ne bântuie. Da, într-adevăr, mă bântuie cei șapte ani de acasă. Mă bântuie cei șapte ani de acasă prin care părinții mei m-au învățat că trebuie să-i respect pe cei din jurul meu. Și mă bântuie câteva întâmplări petrecute aici, în Parlament, eminamente pașnice. Un gest făcut de un coleg de-al nostru către toți parlamentarii, o jignire adusă tuturor colegilor noștri, făcându-i hoți, și chiar atacul, care nu a fost un atac, a fost o chestiune prietenească, o corecție în stil, dacă vreți, prietenesc, aplicată domnului Bacalbașa, pe stradă.

Toate aceste manifestări, dragii mei, ar trebui să se oprească.

Eu am convingerea că toți, toți colegii noștri sunt oameni cu responsabilitate, care au venit aici să construiască.

Ei, în acest sens, regulamentul ne este aplicabil și nouă.

De ce vă e frică? Aveți de gând să întreprindeți alte acțiuni de acest gen?

Eu cred că ar trebui să ne oprim.

Nu trebuie să ne comportăm, dragii mei, ca în Parlamentul din Cipru sau, știu eu, din alte țări. Să ajungem să ne luăm la bătaie.

Trebuie să funcționăm după reguli.

Nu văd de ce ne deranjează regulile.

Dăm exemplu de fiecare dată Uniunea Europeană și statele civilizate.

Haideți să ne aliniem și noi cu aceste state! Haideți să fim oameni demni!

Nu văd de ce o regulă, dacă nu avem de gând să o încălcăm, ne-ar deranja.

Ei, aici, vă rog frumos să analizați fiecare dintre dumneavoastră.

Și am convingerea că Regulamentul cu cât este mai bine, mai clar și mai explicit o să ne ajute în buna funcționare a lucrărilor Parlamentului.

Vă mulțumesc și mă bazez încă o dată pe cei șapte ani de acasă și pe civilizația pe care fiecare dintre noi cred că am dobândit-o, atât acasă, cât și în școală.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Informare privind modificarea în conducerea Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară.  

Domnul Petru Movilă, vă rog.

   

Domnul Petru Movilă:

Bună ziua, stimați colegi.

Sper să avem o toamnă rodnică, nu foarte liniștită, dar măcar rodnică să fie.

Primul lucru. Vreau să vă anunț că Partidul Mișcarea Populară, grupul parlamentar, nominalizează un nou vicelider - pe Adrian Todoran. Dintr-o eroare, nu a fost anunțat la începutul sesiunii.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților (PH CD 50/2018). (rămas pentru votul final)  

Aceasta era partea liniștită. Trecem la partea a doua.

Cred că sunt colegi din PSD, dacă au fost în PSD și în perioada trecută, să-și amintească... (Vociferări.)

Dați-mi voie, vă rog, nu v-am întrerupt.

Să-și amintească cum venea o armată de parlamentari PSD, tăia microfonul, se așeza aici, în față, și bloca accesul la microfon altor colegi parlamentari.

Trebuie să vă amintiți toate aceste lucruri, și dumneavoastră, și noi toți să ni le amintim, pentru că baza unui comportament civilizat, normal și adecvat, așa cum vor românii, o constituie criteriile de integritate pe care le-ați avut în vedere atunci când v-ați pus oamenii pe listă. Oameni pe listă care, unii dintre ei, au venit și au învățat limba română în Parlament. Unii dintre ei care nici nu au venit pe la Parlament.

Cred că aceasta este baza, este începutul unei normalități pentru Parlamentul român.

Putem face câte regulamente vreți dumneavoastră, câte modificări. Cine a învățat acasă și la școală, și nu numai, că trebuie să fie un om normal, decent și să vină îmbrăcat corespunzător într-o instituție în care spune că slujește românii, Parlamentul României, se va comporta ca atare. Restul, sigur că putem - încă o dată spun - face câte regulamente vreți, nu putem educa oamenii care au candidat, nu ne putem educa colegii cu regulamente.

Vreau să vă mai aduc aminte, tot raportându-ne la reguli scrise, adoptate de noi, că în sesiunea trecută, când s-a constituit Biroul permanent al Camerei Deputaților, pe același regulament despre care discutăm astăzi, Partidul Mișcarea Populară ar fi avut dreptul la un reprezentant în Biroul permanent, însă viața bate filmul, prin votul dumneavoastră din plen, împotriva Regulamentului - și v-am solicitat să-l modificați în sensul votului, măcar să fie aceeași regulă - deci nu a fost respectat Regulamentul.

Partidul Mișcarea Populară susține retrimiterea la comisie, dar pe viitor nu mai mințiți românii cu criterii de integritate, deontologie profesională și așa mai departe, pentru că ați avut criterii și ați spus că niciun coleg care este condamnat definitiv, cercetat penal - și mă refer nu la PMP, sigur - nu va fi pe listele de candidați și ați umplut listele de candidați cu colegi care sunt cercetați penal și cu un gust amar spun că avem colegi parlamentari condamnați definitiv care votează legi pentru români. Dar ar trebui să vă întrebați în legătură cu aceste lucruri și să nu veniți să mușcați din microfon de dragul românilor, pentru că noi între noi trebuie să facem regulile așa cum trebuie, după care să ieșim în stradă și să nu fim victimele unui gest regretabil, ce a pățit colegul nostru Bacalbașa, care a fost agresat. Nimeni nu este de acord cu aceste practici.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

(Domnul deputat Eugen Nicolicea solicită să ia cuvântul.)

Imediat, domnule Nicolicea.

Fără îndoială, Regulamentul, odată adoptat, va fi aplicabil tuturor colegilor, indiferent de grupurile parlamentare.

Domnul Oprea, înțeleg, și ultima intervenție, domnul Nicolicea, și voi supune votului, stimați colegi, propunerea de retrimitere.

Tot procedură, domnule Oprea, da? Vă rog.

 
   

Domnul Dumitru Oprea:

Ați greșit față de colegii mei care n-au avut privilegiul de a fi membri ai Parlamentului European. Am fost ales. Prima formulă de parlamentari aleși.

Iar ce invocați aici, în sală, este un neadevăr cras. Vă pot aminti scene penibile - este adevărat -, dar reale din Parlamentul European, când un grup de protestanți au venit cu bannere foarte obraznice, ziceam noi. Primul rând de bannere au fost luate. Au mai scos încă un rând de bannere, în Parlamentul European, fără nicio altă variantă. Au mai scos un rând de bannere și din nou Parlamentul s-a sesizat și a chemat chestorii și i-a invitat afară din sală. Deci aceasta este o formulă din Parlamentul European. Nu invocați aici că în Parlamentul European se face! Spuneți-mi și mie... Am citit regulamentul acela de zeci de ori! Când veniți cu formule de bau-bau, că așa este în Parlamentul European - și colegi de-ai mei au spus-o mai devreme - nu luați ce vă convine. Luați tot Regulamentul din Parlamentul European, că altfel dezinformăm colegii și nu este corect.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Ultimul vorbitor, domnul Nicolicea. Aveți două minute.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Colegul meu care invoca o decizie a Curții Constituționale n-a înțeles decizia și ce modificări avem noi aici. Acea suspendare era pentru conflict de interese.

În mod vitejesc, Grupul PD, care era împotriva conflictului de interese, a atacat la Curte, și Curtea a spus că nu poți să suspenzi, ca o sancțiune disciplinară, pentru așa ceva, mandatul unui parlamentar. Dar, în momentul de față, dacă ați fi citit modificarea, această sancțiune se aplică doar pentru blocarea activității parlamentare, deci blocarea unei ședințe. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum și nu se va întâmpla pe viitor, nu are rost să vorbim de această suspendare.

Acum, dacă n-ai dreptul să suspenzi activitatea unui deputat pentru o zi, două, maximum 30 de zile, cum vă imaginați că va spune Curtea că unul, doi, zece deputați pot să blocheze activitatea tuturor deputaților? Deci între blocarea activității tuturor deputaților și blocarea activității unui turbulent, ce credeți că va decide Curtea Constituțională? Nu are nicio legătură cu decizia respectivă și așteptăm să vedem ce va spune Curtea. Că poate să existe unul, doi, care nu lasă Parlamentul să lucreze. Extraordinar!

Cu privire la Regulamentul Parlamentului European. Dacă v-am spus că este copy-paste, este copy-paste, inclusiv cu această sancțiune.

Cine a fost prin Parlamentul European și invocă doar o încălcare de Regulament, nu și faptul că ceea ce am spus este corect, că este copiat din Parlamentul European, cred că nu a înțeles pe unde a fost.

Și acum, până la ședința de vot final îi voi arăta aceste modificări copiate din Parlamentul European și să aibă buna-cuviință să vină la Parlament și să spună că el v-a dezinformat.

Și acum să vă mai explic. Dacă la a doua somație au plecat, nu s-a mai ajuns la manu militari ulterior. Nu aveați de unde să știți dacă se aplica sau nu se aplica. Și ce argument este acesta? S-a încălcat un regulament, haideți să nu-l mai facem, că s-a încălcat o dată și acolo.

Deci chiar nu cred că aveați ce căuta pe acolo, dacă un regulament nu-l înțelegeți!

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Seidler. Înțeleg că procedură?

Vă rog, domnule coleg.

 
   

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Cineva spunea, de aici, de la microfon, că filmul bate realitatea. Dar ipocrizia? Dar maximul de ipocrizie?

Când s-a întâmplat, domnilor, să fie blocată activitatea Parlamentului României? (Vociferări.)

Serios? N-ați adoptat vreo lege? S-a întâmplat să se blocheze activitatea Parlamentului sau invocați ceea ce credeți că s-a întâmplat?

Invocați faptul că domnul Bacalbașa a fost agresat în mod absolut regretabil și condamnabil, pe stradă, pentru a modifica Regulamentul Parlamentului României?

Ce ați făcut, domnilor, atunci când USR a depus un apel împotriva violenței în politică? L-ați blocat cumva în Birourile permanente?

Iată, despre acest gen de ipocrizie ar fi bine să veniți să vorbiți aici, de la tribuna Parlamentului, dacă într-adevăr aveți intențiile pe care spuneți că le aveți.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre Parlamentul European, mai spuneți-mi, vă rog, câți președinți ai Parlamentului European sunt dublu condamnați penal?! (Aplauze.)

Spuneți-mi, vă rog, câți membri ai Parlamentului European au condamnări penale?!

De câte ori în Parlamentul European s-a tăiat microfonul în timpul regulamentar?!

De câte ori în Parlamentul European s-a scos butonul de la vorbitor?!

Haideți, dacă aveți, într-adevăr, intenții onorabile, europene, vorbiți despre toate aceste lucruri, chiar dacă nu vă sunt convenabile, pentru că vi s-ar vedea ipocrizia...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

... vi se vede de la distanță!

Faceți primii pași, deja, dincolo de ...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Domnule coleg!

 
   

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

... linia roșie. Și să nu spuneți că nu v-am avertizat.

Democrația, în România, se sfârșește cu mâinile voastre mizerabile! (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Suciu.

Îmi pare rău, voi fi obligat, de aici încolo să sistez dezbaterile.

Domnul Suciu și...

Vă rog.

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Drept la replică.

Stimate coleg, am rugămintea să vă întoarceți la acest microfon și să vă cereți scuze tuturor parlamentarilor cărora le-ați spus că avem mâinile mizerabile. (Vociferări. Aplauze.)

Dacă tot faceți apel la bunul-simț, respectați acest bun-simț pe care se pare că nu-l aveți absolut deloc.

Ne faceți apel la nonviolență, când sunteți exact apostolii violenței în Parlament. Nu ați făcut absolut nimic decât să forțați limitele, și ale Regulamentului, și ale bunului-simț, și a tot ceea ce s-a întâmplat parlamentarism bun în România.

Vă rog să vă cereți scuze! (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Numai puțin! (Vociferări.)

Stimați colegi,

Vă propun să sistăm dezbaterile.

Aveți o intervenție, domnule Seidler? Vă rog.

Și sistăm! Sistăm! Îmi pare rău!

Vă rog, domnule Seidler. Și ultima intervenție... Voi supune... Îmi pare rău!

 
   

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Sigur că da, cred că ar fi normal să acordați și domnului Bacalbașa dreptul la replică. Numele dânsului a fost invocat de mai mulți colegi. Era o sugestie, domnule Bejinariu, nu trebuie să mai vociferați dumneavoastră de fiecare dată.

Apropo de ceea ce afirmasem aici. Dacă dumneavoastră considerați aceasta jignitor, dacă dumneavoastră nu considerați, în schimb, jignitor să adoptați pedepse colective, lucru care s-a mai întâmplat pe vremea naziștilor și a comuniștilor, lucruri aflate mult dincolo de limita democrației, tocmai de aceea am invocat acest gen de comportament pe care-l aveți...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

...și îmi mențin, din păcate pentru onoarea Parlamentului României, afirmația.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Supun votului dumneavoastră sistarea dezbaterilor și supun votului propunerea de retrimitere la comisie.

Să înceapă votul. Primul vot este de retrimitere.

 
   

77 de voturi pentru, 99 de voturi împotrivă.

Propunerea de retrimitere nu a întrunit numărul de voturi.

Propun sistarea dezbaterilor.

Să înceapă votul.

 
   

97 de voturi pentru, 69 de voturi împotrivă, 13 abțineri. Au fost sistate dezbaterile.

Începem dezbaterea pe proiectul de lege. Avem 13 amendamente admise.

Dacă la titlul hotărârii sunt intervenții? Nu.

La art. I? Vom discuta pe articole, ca să știți, stimați colegi, dacă vreți să interveniți.

Dacă la art. 151 alin. (1)-(5) sunt intervenții? Nu.

La art. 153 dacă sunt intervenții?

Da. Domnul Stelian, vă rog. Dumneavoastră aveți la art. 154.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Aveam la amendamente respinse, dar putem solicita și respingerea unor amendamente admise. Și este vorba de punctul 5...

 
   

Domnul Florin Iordache:

Alineatul (2) de la art. 153, da?

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Alineatul (3), introducerea alin. (3) la art. 153, potrivit căruia "În dezbaterile parlamentare, deputații nu adoptă comportamente și limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe". Până aici este varianta în vigoare și acum. Și a mai fost adăugată de ALDE următoarea sintagmă: "și nici nu desfășoară pancarte sau bannere".

Această adăugire considerăm că este deplasată, pentru că este o formă de exprimare a unor opțiuni, poate fi o formă de exprimare a unor opțiuni politice, este eminamente nonviolentă. S-a întâmplat rar în acest Parlament, s-a întâmplat la Ordonanța nr. 13, s-a întâmplat la adoptarea Codurilor penale, modificărilor la legislația penală. Aveți de gând să promovați în fiecare zi astfel de legi care să ne forțeze să ne exprimăm în această modalitate, care nu vă convine, dar care nu este atât de nocivă precum încercați să o zugrăviți dumneavoastră? Sperăm că nu! Sperăm că veți înceta acest atac la justiție și aceste presiuni.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Supun votului, stimați colegi, propunerea comisiei privind alin. (3), de introducere a alin. (3) la art. 153.

Să înceapă votul.

 
   

111 voturi pentru, 66 de voturi împotrivă.

A fost adoptat în propunerea comisiei.

Dacă la art. 154 aveți intervenții?

Vă rog. Și apoi domnul Márton Árpád.

Domnule Stelian, vă rog. Aveți dumneavoastră, la art. 154, o propunere de eliminare. Corect? Vă rog.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Avem propunere de eliminare.

Este la punctul 6 marginal, de la amendamente admise, o variantă, și la amendamente respinse este ...

 
   

Domnul Florin Iordache:

La poziția 2.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Spun articolul. Art. 154 din Regulament. 6 marginal, la amendamente admise. Solicităm respingerea acestuia. Se face referire la faptul că pot fi ridicați colegii noști cu forța de către Direcția de afaceri interne din Camera Deputaților. O asemenea măsură vă spun că nu a fost, nu este și nu va fi necesară decât dacă dumneavoastră veți proceda asemenea jandarmilor din Piața Victoriei și veți forța... (Vociferări.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

De ce aveți atitudini din acestea lipsite de curtoazie, cum scrie în Regulamentul dumneavoastră? N-am țipat la dumneavoastră, n-am jignit, nu v-am apostrofat în niciun fel. Mai mult decât atât, de la această tribună vreau să spun ce i-am spus domnului Bacalbașa în mod direct - și poate confirma acest lucru - mi-am exprimat regretul pentru ce s-a întâmplat în stradă, pentru că este absolut anormal să i se întâmple oricui din acest Parlament, dar nu numai, o asemenea faptă, să fie bruscat, să fie îmbrâncit. Dar vă rog să vă amintiți, în același timp, și să procedați corect. Colegul nostru Iulian Bulai, la începutul sesiunii de anul trecut a fost și insultat, a fost și îmbrâncit de senatorul Brăiloiu. Nimeni dintre dumneavoastră nu a luat atitudine și nu a condamnat aceste ieșiri.

De asemenea, jignirile domnului Șerban Nicolae. Nu vi le mai amintiți? Nu pot rosti acele vorbe de la tribuna aceasta!

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Vă rog să vă amintiți și să nu aplicați dubla măsură.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Domnul Márton Árpád. Vă rog.

Aveți o corelare, domnule Árpád? Vă rog.

 
   

Domnul Márton Árpád-Francisc:

De fapt, poate ați observat, grupul nostru parlamentar a votat pentru retrimiterea la comisie, tocmai pentru a corecta această greșeală, zic eu, a raportului. Nici nu știu dacă este chiar un amendament de corelare sau, de fapt, este o greșeală, care trebuie să fie corectată, a acelor persoane care au întocmit acest raport.

Vă rog să observați că la acest articol, la alin. (5) scrie: "Text nemodificat".

Ce ne spune acest text nemodificat? Că sancțiunea se va aplica după votul plenului.

Avem, mai la vale, amendamentele domnului deputat Eugen Nicolicea, votate, tot în acest raport, care ne spun, la poziția 9, respectiv poziția 11, că aceste sancțiuni, după propunerea Comisiei juridice, se iau de către ... "sancțiunile aplicate se afișează în mod vizibil pe site-ul Camerei Deputaților, după ce Biroul permanent a luat această decizie".

Deci ori, ori! Ori Biroul permanent ia decizia de sancționare, ori plenul ia decizia!

Deci dacă - și așa s-a votat în comisie - în raport, la pozițiile 9 și 11 avem prevederea de a se lua sancțiunea de către Biroul permanent, atunci nu putem avea text nemodificat la alin. (5), la poziția 6, pentru că nu o mai trimitem plenului și nu ia decizia plenul, pentru că a luat-o Biroul permanent.

Ca atare, textul corect ar fi, la acest alin. (5), ca să se pună punct după următoarea parte a ultimei fraze: "Decizia Comisiei juridice, de disciplină și imunități este notificată deputatului și transmisă Biroului permanent". N-o mai punem pe ordinea de zi a plenului, nu mai dă votul plenul, ci Biroul permanent ia decizia de sancționare, că așa prevăd pozițiile 9 și 11.

Dacă decideți să rămână așa, atunci trebuie să respingeți ceea ce este la pozițiile 9 și 11, că este o contradicție între cele trei texte.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Nicolicea, vă rog.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul Márton Árpád are dreptate. Putem să-i spunem că este un amendament de corelare, pentru că este în contradicție cu punctele 9 și 11, respectiv art. 243 alin. (2) și art. 248 alin. (1), unde se spune că sancțiunea este decisă de către Birou. Și putem spune că este și un amendament de corectare, întrucât acest text nu mai trebuia să fie aici, este dintr-o eroare de copy-paste, bănuiesc. Evident că decizia de sancționare n-o ia plenul, ci o ia Biroul permanent, pentru că trebuie să ai și o cale de atac. Împotriva deciziei Biroului permanent calea de atac - și ea este prevăzută în Regulament - este plenul Camerei Deputaților.

Deci Camera Deputaților se va pronunța doar dacă cineva face o contestație la sancțiunea dispusă de către Biroul permanent.

Pe cale de consecință, susțin ce a spus domnul Márton Árpád, și anume, textul rămâne... Ultima propoziție va fi: "Decizia Comisiei juridice, de disciplină și imunități este notificată deputatului și transmisă Biroului permanent". Restul procedurii îl avem în Regulament. Acolo Biroul permanent ia decizia de sancționare și după aceea, dacă deputatului nu-i convine această decizie de sancționare, se adresează plenului.

Mulțumesc, domnule Márton Árpád, pentru observație.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Voi supune prima dată propunerea de...

Da, domnule Andronache, vă rog.

 
   

Domnul Gabriel Andronache:

Domnule președinte,

Aceasta nu este un amendament de corelare. În mod evident se schimbă structura textului respectiv. În mod evident avem de-a face cu un text care a fost propus și a fost lăsat nemodificat de comisie.

Ca atare, nu vorbim de un amendament sau de altceva. Eliminarea faptului că sancțiunea se aplică de către plen, pentru a face legătură cu alte texte intervenite pe cale de amendament în proiectul de hotărâre, schimbă structura, conținutul acestui proiect de hotărâre.

Ca atare, el trebuie retrimis la comisie, altfel încălcați Regulamentul.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnule Nicolicea, vă rog.

Precizați... În comisie, acest amendament înțeleg că a apărut dintr-un copy-paste sau cum?

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

A fost o versiune mai veche și când a fost prezentată... Acum, dacă a fost distribuită, puteam să trecem sub tăcere și să spunem noi, așa, că acest lucru nu exista?

Trebuia adus la cunoștința Camerei Deputaților, să decidem. Este un amendament de corelare, pentru că o să vedeți că există două amendamente mai târziu admise. V-am spus, la poziția 9 și la poziția 11. Avem dreptul, în Cameră, să facem atât îndreptarea unor erori, cât și amendamente de corelare.

Ne încadrăm în Regulament. Nu am înțeles de ce ne opunem.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Stelian. Vă rog.

Și apoi voi supune votului propunerea, întâi de eliminare și apoi de corelare.

Vă rog, aveți cuvântul.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Eu spun că nu aveți ce supune votului. Pe de o parte, pentru că sunt și eu de aceeași părere, că nu avem de-a face cu o corelare.

Pe de altă parte, dacă ați considera că este corelare, nu este respectat Regulamentul, și anume art. 108 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaților, care permite, într-adevăr, efectuarea unor corecturi de genul acesta, dar cu condiția, la teza a II-a, ca amendamentele să fie depuse în scris la președintele de ședință. Deci nu puteți face verbal asemenea corectări, trebuie să fie depuse în scris și nu am văzut nicăieri un asemenea înscris, pentru a fi luat în considerare.

Haideți să respectăm Regulamentul. Nu pe vorbe facem votul în plen, ci pe documente scrise, pentru că toate aceste amendamente au fost trecute într-un raport. În mod simetric, și amendamentele, fie ele și de corelare sau de tehnică legislativă, ar trebui depuse tot în scris. Altfel, nu este decât o încălcare flagrantă a Regulamentului.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnule coleg, amendamentul domnului Márton Árpád este depus în scris. Ceea ce a propus dânsul, practic la amendamentul pe care-l aveți dumneavoastră ... Cu dumneavoastră vorbeam! ... este "finalul amendamentului de la art. 5 se elimină". Deci amendamentul este depus în scris. Corect!

Bun. Încep cu propunerea de eliminare a art. 154, amendamentul domnului Ion Stelian.

Să înceapă votul.

 
   

65 de voturi pentru, 106 voturi împotrivă.

Amendamentul dumneavoastră de eliminare nu a fost adoptat.

Supun votului, stimați colegi, propunerea comisiei, cu amendamentul domnului Márton Árpád, care se referă la alin. (5), deci art. 154 în integralitate.

Să înceapă votul.

 
   

Mulțumesc.

108 voturi pentru, 68 de voturi împotrivă.

A fost adoptat.

Dacă până la art. 232... Da, domnule Stelian. Bănuiesc că la art. 231 aveți un amendament dumneavoastră, da? Art. 2311. Corect, da?

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Articolul 2311. Credem cu tărie că adoptarea acestui amendament ar fi scutit România de toate problemele pe care le avem acum și, dacă ar fi existat acest text de la începutul acestei legislaturi, nu ne-am fi aflat cu toții în aceeași situație. Unii dintre dumneavoastră, colegi de la PSD, și-au dat seama de acest lucru și veți vedea imediat despre ce este vorba.

Amendamentul sună în felul următor: "Deputații și senatorii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni nu pot ocupa nicio funcție în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaților, în cadrul comisiilor Camerei Deputaților și nu pot avea calitatea de lideri sau vicelideri ai grupurilor parlamentare până la reabilitarea de drept sau judecătorească, până la intervenirea amnistiei, până la dezincriminarea faptei. La rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare deputații își pierd de drept funcția deținută în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaților sau în cadrul comisiilor Camerei Deputaților și/sau calitatea de lideri sau vicelideri ai grupurilor parlamentare. La încetarea interdicției aceștia vor putea fi aleși în funcția deținută înaintea condamnării sau vor putea redobândi calitatea de lider sau vicelider, urmându-se procedura prevăzută în prezentul regulament".

Dacă președintele dumneavoastră, domnul Liviu Dragnea, nu ar fi fost astăzi șef al Camerei Deputaților și nu ar fi exercitat toate prerogativele acestei funcții, cu siguranță nu ne-am fi aflat în această situație.

Și mai este o chestiune de ordin moral.

Și întotdeauna în normele de drept...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Aveți câte două minute.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Numai o secundă.

Normele de drept trebuie să transpună și chestiunile acestea, de ordin moral.

Nu este corect. Constituția, acum, deocamdată, până la adoptarea propunerii noastre, "Fără penali în funcții publice!", permite persoanelor condamnate penal să dețină o astfel de funcție.

Cu toate acestea, dacă tot a fost votat de români, în calitate de deputat, măcar nu îi conferiți unei astfel de persoane - și nu vorbesc doar de o anumită persoană, oricărei persoane - această calitate de lider.

Nu poate fi lider, din punct de vedere...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... moral, o persoană condamnată penal definitiv.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles.

Mulțumesc.

Supun votului amendamentul la art. 231, al domnului Stelian.

Să înceapă votul.

 
   

70 de voturi pentru, 95 de voturi împotrivă, 12 abțineri. Amendamentul nu a fost adoptat.

La art. 232 avem o propunere de eliminare. Supun votului, stimați colegi, propunerea de eliminare a art. 232.

Să înceapă votul.

 
   

43 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă, 3 abțineri, un coleg nu și-a exprimat votul. Propunerea de eliminare nu a fost adoptată.

Supun votului art. 232... numai puțin... supun... suntem în procedură de vot. Art. 232 în formularea comisiei.

Să înceapă votul.

 
   

105 voturi pentru, 74 de voturi împotrivă, o abținere. A fost adoptat art. 232.

Intervenții? Nu.

Vă rog.

A fost respins amendamentul dumneavoastră.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

La art. 242 s-a propus introducerea a două alte litere. Pentru a constitui abatere disciplinară perturbarea activității parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie și de disciplină parlamentară. Iar la lit. g) blocarea activității parlamentare.

Păi, nu este definit foarte clar ce înseamnă o normă de curtoazie parlamentară.

Dacă unui coleg i se pare că a fost privit, nu știu, cu o lipsă de curtoazie, gata, dăm drumul la plângeri disciplinare între noi? Adică până unde o să se ajungă și cine va stabili aceste lucruri? Biroul permanent.

Așa cum s-a spus mai devreme, se deschide o Cutie a Pandorei.

Și, dacă vreți, și doar pentru că puteți, veți folosi - și n-am nicio îndoială că se va întâmpla așa - acest text în mod abuziv și veți sancționa doar pentru că nu v-a plăcut cum v-a privit un coleg.

Ce înseamnă nerespectarea normelor de curtoazie? Înțeleg ce înseamnă insultă, înțeleg ce înseamnă alte fapte, agresivitate, dar ce înseamnă nerespectarea normelor de curtoazie? (Vociferări.)

Pe de altă parte, blocarea activității parlamentare. S-a spus și repet și eu, nu s-a întâmplat în niciun moment să fie blocată activitatea. Ca atare, nu există necesitatea acestui text.

Da, au fost forme atipice de exprimare a unor opinii politice, dar niciodată nu s-a blocat activitatea.

Așa încât vă solicit să respingeți acest amendament.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Bun. Supun propunerea de eliminare, a dumneavoastră, propunerea de eliminare a art. 242, lit. f) și g).

Să înceapă votul.

 
   

69 de voturi pentru, 111 voturi împotrivă. Propunerea a fost respinsă.

Supun votului art. 242 în formularea comisiei.

Să înceapă votul.

 
   

109 voturi pentru, 73 de voturi împotrivă, o abținere. A fost adoptat art. 242.

La art. 243 ni se propune eliminarea alin. (2) și alin. (3). Deci sunt amendamentele dumneavoastră, supun votului propunerile de eliminare.

Vă rog, la art. 243.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

La art. 243 s-a introdus o nouă literă - g), cu următorul cuprins: "Fără a aduce atingere dreptului de vot în ședința de plen și sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activitățile Parlamentului, pentru o perioadă cuprinsă între două și 30 de zile lucrătoare".

Asta ce înseamnă? Că pe o perioadă de maxim 30 de zile se poate interzice unui parlamentar ales dreptul de a participa la ședințele comisiei, de a lua cuvântul în plen, de a semna inițiative legislative - pentru că este o activitate parlamentară -, de a semna moțiuni. Lucrul acesta este imposibil din punct de vedere constituțional.

Eu înțeleg că ați luat modelul copy-paste, că e foarte la îndemână, și v-a adus și un argument aici, la tribună, dar pentru noi, acum, acest model este neconstituțional. Nu puteți interzice un asemenea drept. Acela de a-și exercita mandatul pentru care a fost ales.

Vă rog să respingeți...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Da.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

... acest amendament și să aduceți în parametrii constituționali propunerea inițială.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Supun votului propunerea de eliminare a art. 243.

Să înceapă votul.

 
   

87 de voturi pentru, 93 de voturi împotrivă. A fost respinsă.

Supun votului dumneavoastră art. 243 în formularea comisiei.

Să înceapă votul.

 
   

96 de voturi pentru, 86 de voturi împotrivă. A fost adoptat.

Avem o propunere a unui alineat nou, 21. De introducere a unor sancțiuni. Deci este un amendament al domnului Stelian Ion.

Supun votului amendamentul 21.

Să înceapă votul.

 
   

65 de voturi pentru, 117 voturi împotrivă, două abțineri. A fost respins.

La art. 248 ni se propune eliminarea.

Să înceapă votul.

 
   

69 de voturi pentru, 112 voturi împotrivă, o abținere. Propunerea de eliminare nu a întrunit numărul de voturi.

Supun votului art. 248 în formularea comisiei.

Să înceapă votul.

 
   

110 voturi pentru, 68 de voturi împotrivă. A fost adoptat.

Și ultimul amendament respins. La art. 249 ni se propune să eliminăm art. 249.

Să înceapă votul.

 
   

71 de voturi pentru, 110 voturi împotrivă. Propunerea de eliminare a fost respinsă.

Vă supun votului art. 249 în formularea comisiei.

Să înceapă votul.

 
   

109 voturi pentru, 69 de voturi împotrivă. A fost adoptat. Rămâne la votul final.

Da, domnul Nicolicea, vă rog.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

Cei de la Departamentul Juridic ne-au transmis că ar fi nevoie de o republicare a Regulamentului, fapt pentru care vă propun să acceptați amendamentul, să scriem la sfârșit acest amendament, că Regulamentul se republică.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da.

Vă rog.

 
   

Domnul Gabriel Andronache:

Domnule președinte,

Noi... (Vociferări.) Noi...

Da, mulțumesc.

Noi suntem de acord, în principiu, cu republicarea. Însă este absurd să republicăm acest Regulament, fără a-l pune în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Pe cale de consecință, veniți cu proiectul de hotărâre prin care puneți în acord Regulamentul cu ultima decizie referitoare la regulament. Aceea, v-am spus, prin care Curtea a declarat neconstituțională propunerea dumneavoastră - ca președinții de comisii să fie votați de majoritate, așa cum dorește - și de-abia după aceea să facem republicarea.

Nu republicăm acum Regulamentul și peste o săptămână îl punem de acord cu decizia Curții Constituționale.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

De acord cu dumneavoastră. Mai trebuie făcute niște modificări și...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Sigur.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

... să-l republicăm atunci.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Mai departe.

Am finalizat. Rămâne la votul final.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane (PH CD 51/2018). (rămas pentru votul final)  

4. Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.

Din partea grupurilor PNL și PMP...

Vă rog, domnule deputat.

   

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Mulțumesc, domnule președinte.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă rog.

 
   

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Stimați colegi,

Harta evoluției pestei porcine africane în Europa ne arată că România este țara cea mai afectată de această epidemie și că incompetența și interesele de la vârful Guvernului pun în pericol siguranța și securitatea alimentară a românilor.

Dezinteresul, ignoranța, lipsa asumării de responsabilități, bâlbâiala autorităților, indecizia, tardivitatea aplicării unor măsuri, blocarea luării unor măsuri, ascunderea probelor, dezinformări ale opiniei publice, neimplicarea unor factori instituționali, care aveau obligații legale în gestionarea acestei crize au condus la haos, au condus la neîncrederea populației, a crescătorilor, a fermierilor și a tuturor celor afectați în autorități și în măsurile luate de aceștia.

Toate aceste fapte au dus la răspândirea fulgerătoare a epidemiei, astfel încât în vreme ce în alte țări, unde autoritățile și-au făcut treaba, boala a fost stăpânită, apărând câteva zeci de focare în doi ani, în țara noastră, în doar două luni, s-au înregistrat peste 800 de focare. Iar din cauza pericolului iminent al afectării exploatațiilor industriale, Comisia Europeană a introdus toate județele afectate direct în zona roșie și de carantină, pentru că autoritățile române nu au putut prezenta garanții privind măsurile luate.

Dacă se continuă în acest mod, stimați colegi, există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zona de restricție întreaga țară, cu repercusiuni economice devastatoare.

Sunt multe întrebări la care trebuie date răspunsuri.

De ce la conducerea ANSVSA au fost promovați indivizi aparținând unor grupuri de interese sau companii a căror activitate este reglementată și se află în sfera de control al ANSVSA?

De ce în anul 2017 a fost distrusă cu bună știință Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, prin emiterea Ordonanței de urgență nr. 70, care modifică Legea de exercitare și organizare a profesiei de medic veterinar, dar și Ordonanța nr. 71, care a descentralizat punctele de inspecție în frontieră, fundamentând mincinos că acest act normativ ar fi singura soluție pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane?

De ce la presiunea ministrului Daea și a președintelui ANSVSA, Brănescu, au fost făcute derogări nepermise privind gradul de biosecuritate, facilitând astfel difuzia virusului pestei porcine africane?

De ce este menținut în continuare domnul Daea, care nu înțelege absolut nimic din aceste lucruri?

De ce nu s-a restricționat circulația animalelor încă din 2017, când a fost diagnosticat primul focar de boală? Mai mult, la presiunea domnului Daea, s-au deschis și târgurile care erau închise.

De ce nu s-au activat în regim permanent măsurile de control la frontieră? Abia zilele trecute.

De ce nu s-au aplicat măsuri de biosecurizare a fermelor comerciale?

Fermierii au fost lăsați singuri cu situațiile de criză și am asistat la situații aberante, de sechestru, în depozite și ferme animalele ajungând să se canibalizeze.

De ce președintele ANSVSA a dispus interzicerea inspecțiilor în exploatații, așa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană și cum se întâmpla și în România, până în acest an?

De ce ANSVSA nu a deblocat sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, baza de date neputând fi utilizată pentru punerea în aplicare și verificare a restricțiilor de circulație a animalelor?

De ce Guvernul a modificat abia la finele lunii august legislația cu privire la vânătoarea mistreților, deși când are alte interese emite ordonanțe de urgență săptămânal?

De ce Centrul Național de Combatere a Bolilor s-a convocat abia în 28 iunie, deși primul focar de pestă porcină africană în Tulcea a apărut în 10 iunie?

De ce nu s-au procurat din timp mijloace de incinerare, utilaje de dezinfecție, dezinsecție și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor, pentru a preveni contaminarea postepidemică, contaminarea pânzei freatice și dezgroparea cadavrelor?

De ce nu s-au dotat din timp laboratoarele de virusologie veterinară?

Astăzi se lucrează cu personal insuficient, nu sunt kituri de diagnostic, nu sunt plătite orele de lucru suplimentar și, culmea ironiei, sporurile de periclitate sunt acordate personalului auxiliar, nu celor care lucrează în laboratoare și în focarele de boală?

De ce nici până astăzi nu se cunoaște care este exact cuantumul despăgubirilor?

S-a emis legislație, anul acesta, care este în contradicție cu legislația privind identificarea și înregistrarea animalelor, astfel că peste 70% din cele 1.600 de dosare sunt incomplete, fiind imposibil legal de dispus la plată.

De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, a celor din industria de profil, a întregii populații, privind măsurile care se impun, obligațiile care le revin, precum și gravitatea consecințelor nerespectării acestor măsuri?

De ce, dragi colegi, apropiați ai domnului Dragnea au avut acces la informații privilegiate? Trebuie să știm acest lucru, dacă au avut sau dacă nu. Și au speculat acest dezastru, unii vânzându-și la timp animalele, iar alții făcând bani frumoși din gestionarea acestei epidemii.

Acestea sunt niște întrebări la care Guvernul trebuie să dea răspunsuri. Sunt întrebări la care românii au dreptul să afle răspunsuri.

Sunt întrebări care trebuie puse de instituțiile statului, vinovații identificați.

Și vinovații trebuie să plătească, pentru că s-a compromis pentru mulți ani de aici înainte creșterea porcului și industria de profil în România și s-a atentat la siguranța și securitatea alimentară națională a României.

De aceea, dragi colegi, este nevoie de înființarea acestei Comisii privind gestionarea evoluției pestei porcine africane în România.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule Oros.

Din partea Grupului PMP, domnul Simionca.

Vă rog.

 
   

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pesta porcină africană a făcut deja ravagii în țara noastră, fiind sacrificați peste 140.000 de porci, iar autoritățile statului sunt incapabile să limiteze extinderea acestei epidemii care până la sfârșitul anului poate să depășească peste 500.000 de porci sacrificați.

PMP consideră că se impune constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă cu privire la criza pestei porcine, în care să găsim răspunsuri la întrebările grele, cum ar fi:

1. De ce autoritățile statului nu au luat măsuri timp de aproape un an și jumătate pentru a preveni epidemia?

Întreb acest lucru în contextul în care Guvernul României a fost avertizat încă din februarie 2017, printr-un raport scris, al experților Comisiei Europene, că nu se respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană.

2. Cum este posibil ca epidemia să fie transformată într-o afacere de familie și de partid?

Întrebarea mea are legătură cu faptul că autoritățile nu au declarat pesta porcină africană până Dragnea jr. nu a reușit să-și vândă porcii și să-și salveze afacerea, precum și faptul că nașul acestuia, prieten cu șeful ANSVSA, vinde dezinfectanți instituțiilor statului, pentru a combate epidemia de pestă porcină africană.

3. De ce reprezentanții actualei puteri contribuie la propagarea unor teorii ale conspirației care zdruncină din temelii încrederea oamenilor în instituțiile statului?

Am auzit, de exemplu, că pesta porcină africană a fost adusă în România pentru a-l sabota pe Liviu Dragnea. Că UE vrea să ucidă animalele țăranilor, pentru ca românii să cumpere carnea din import. Sau că pesta porcină africană e o armă de război hibrid folosită de Rusia împotriva României, porcii infestați venind în țara noastră cu dedicație specială de la Vladimir Putin via Ucraina.

Sau 4. De ce cei mai mulți specialiști români în domeniul pestei porcine nu au fost cooptați de autorități în celula de criză?

5. Ce vor face românii la iarnă, de Sărbători, pentru a păstra tradițiile românești? Vor cumpăra porcii din Ungaria sau Bulgaria, la 1.000 de euro bucata?

Doamnelor și domnilor deputați,

Pesta porcină africană este un fenomen pe care Guvernul Dăncilă încearcă să-l ascundă sub preș. Este cea mai mare catastrofă care s-a abătut asupra României, asupra agriculturii românești, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vă cer să fiți de acord cu constituirea acestei comisii de anchetă și să nu contribuiți, prin refuzul de a vă implica în dezbateri pe această temă, nu doar la falimentul industriei, chiar la falimentul agriculturii de subzistență din România.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Grupul USR, domnul Barna.

Vă rog.

 
   

Domnul Ilie Dan Barna:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am și eu o listă de "de ce-uri", de ce s-a ajuns aici, dar nu o să mai repet, pentru că au fost deja menționate în mare parte.

Problema este însă mult mai dramatică, pentru că ceea ce se întâmplă acum în România este o criză socială fără precedent. Și asta nu mai ține de politica și de luptele noastre din Parlament, ține de faptul că o jumătate de Românie pentru care cultura porcului este unul din elementele încă definitorii - și nu zic că e bine sau rău, este o realitate - este distrusă în această perioadă.

De ce am ajuns aici, știm foarte bine. Corupție, clientelism, incompetență sunt elemente despre care discutăm cu alte ocazii.

Numai că dacă noi, acum, ca Parlament al României, refuzăm să facem o comisie de anchetă pe această dramă a societății, înseamnă că suntem un Parlament surd și iresponsabil, pentru că nu putem ține Parlamentul României captiv în problemele penale ale domnului Dragnea.

Problema pestei porcinei, această ciumă a porcilor, care afectează întreaga societate, de orice culoare politică, trebuie să fie asumată ca problemă conștientizată de Parlament.

De aceea vă cer să votăm această comisie de anchetă, pentru că este o minimă responsabilitate a noastră, ca parlamentari ai României, ca oameni trimiși de români, indiferent de culoarea lor politică, să-i reprezinte.

Este, repet, o conștientizare a noastră și o asumare a faptului că înțelegem această dramă în realitatea ei completă.

Pentru că românii chiar așteaptă și de la Parlament niște răspunsuri despre anii care vor urma și despre de ce am ajuns pe bune în această situație, ca localități întregi și județe întregi să omoare toți porcii.

Pentru că despre asta vorbim. Este o dramă reală a cetățeanului, nu mai este o miză personală a cuiva.

Vă cer să votați această comisie.

USR va vota această comisie.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Aprobarea modificării programului de lucru.  

Domnul Lupașcu.

Numai puțin, domnule Steriu.

Domnul Lupașcu, chestiune de procedură.

   

Domnul Costel Lupașcu:

Domnule președinte,

Solicit prelungirea programului de lucru până la punctul 4, inclusiv.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Bun.

Supun votului, stimați colegi, prelungirea programului de lucru până finalizăm cele două comisii de anchetă.

Să înceapă votul.

 
   

169 de voturi pentru, două voturi împotrivă, o abținere. A fost prelungit programul de lucru până finalizăm cele două.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane (PH CD 51/2018). (rămas pentru votul final)  

Grupul PSD, domnul Steriu.

Vă rog.

   

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Dragi colegi,

În anul 2007, în "The New York Times" citeam un articol care spunea așa: 67.000 de porci au murit sau au fost sacrificați în România, la fermieri din județul Timiș. Acești porci au murit de pestă porcină clasică, o boală apropiată de pesta porcină africană, pe care o discutăm astăzi.

Dar aș vrea să întăresc un lucru. În 2007, ministrul agriculturii în Guvernul Partidului Național Liberal era Dacian Cioloș. 67.000 de porci au murit în județul Timiș. Nu au fost plătite despăgubiri niciodată, pentru că nu a existat legislație, pentru că nimeni nu s-a preocupat, paguba a rămas în dreptul fermierilor.

Putem spune că aceasta a fost, într-adevăr, o catastrofă la nivel local. Și doar o mobilizare și o încurajare a antreprenorilor locali să reia acest proces de creștere a porcilor a fost într-adevăr gestionat în anii următori.

Eradicarea pestei porcine africane nu se face prin comisii de anchetă, dragi colegi. Ea se face în teritoriu, se face de oameni specializați, nu de politicieni.

Eradicarea se face prin tot felul de substanțe pentru dezinfectare, prin tot ce înseamnă asomare, din păcate, prin sacrificarea porcilor, și se face cu foarte mulți bani.

Acești bani trebuie să vină de la Guvern, prin bugetul Autorității Naționale Sanitar Veterinare, buget blocat astăzi de președintele Klaus Iohannis, care arată iresponsabilitate prin ceea ce face, nelăsând fermierii să-și primească banii pentru dosarele depuse.

Doar 80 de dosare au putut fi acoperite din banii prevăzuți la începutul anului în buget, un buget care nu avea cum să creadă că poate veni o astfel de situație peste România.

Autoritățile și-au făcut datoria. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, alături de Ministerul Sănătății, de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului și mai ales alături de Ministerul Agriculturii sunt permanent în teritoriu.

Un fermier vizitează de-a lungul unui an de șase ori o fermă, fie că este gospodăria populației, fie că vorbim de ferme mai mari.

Această boală a afectat în clipa de față nu doar Europa, ci întreaga planetă. Vă amintesc, la 1 august, China, care este cel mai mare producător de porci, cu peste 400 de milioane de porci, a avut primul caz. Astăzi deja consemnăm opt focare în China.

În Estonia, în urmă cu patru ani, din 900 de ferme specializate, cu tot ceea ce înseamnă biosecuritate, au rămas 100 de ferme, din 900.

Deci este într-adevăr o problemă. O problemă națională, o problemă europeană. Și nu cu isterii, nu cu alarmarea populației, ci cu informarea corectă o vom depăși. Este o problemă la care toți cei care sunt în politică trebuie să aibă consens.

Astfel a reușit România, într-adevăr, între 2007 și 2015, să elimine pesta porcină clasică și să devină, din 2015, un exportator și un furnizor pe piața intracomunitară de porc.

În timpul vacanței parlamentare, colegii din Comisia pentru agricultură s-au întâlnit de mai multe ori. Alții erau preocupați... și am văzut vorbitori foarte bine bronzați, înaintea mea.

Nu, noi n-am fost în vacanță și am avut aceste discuții, am căutat soluții, am propus variante, am propus suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitar Veterinare, blocată, repet, pentru că se pare că acele cheltuieli de la Administrația Prezidențială sunt mai importante decât fermierii români.

Însă sunt convins că banii care vor ajunge la buget în scurtă vreme vor reuși să despăgubească, în așa fel încât alături de un program de comunicare coerent, să începem să stopăm, să eradicăm această boală.

România are nevoie să stopeze. Și o va face.

Vă informez că, în România, Autoritatea Sanitar Veterinară a reușit, într-adevăr, să asigure sănătatea populației într-o perioadă în care, în Marea Britanie, Boala vacii nebune a omorât oameni, în Germania, castraveții suspecți din Spania, care au dărâmat economia spaniolă, au omorât peste 30 de oameni, gripa aviară a omorât în Europa oameni.

Iată că toate aceste probleme nu s-au regăsit în România. Veterinarii noștri au fost la datorie și au reușit, într-adevăr, să stopeze orice fel de risc pentru populație.

Tocmai de aceea informarea corectă a populației, prin faptul că pesta porcină africană nu pune în primejdie viața consumatorului român, prin faptul că avem o carne de porc sănătoasă - și chiar trebuie încurajat un consum de carne de porc românească în perioada următoare -, toate acestea mă fac să cred că propunerile de aici sunt strict politicianiste.

Avem o comisie în cadrul Camerei Deputaților, o Comisie pentru agricultură foarte activă. Poate reglementa din plin, poate găsi răspunsuri și soluții. Acolo, într-adevăr, ne întâlnim, și veterinari, și oameni cu expertiză în agricultură, care pot... și alături de Ministerul Agriculturii și de ministrul Daea, care este zilnic în teritoriu.

Aș vrea să-l văd și eu pe președintele României mergând la o fermă de porci pentru a empatiza ceea ce se întâmplă, cu drama acestor oameni, pentru a fi solidar cu ei, nu de a da mesaje de îngrijorare de la Palatul Cotroceni.

De aceea consider că acest demers trebuie respins. Știm ce avem de făcut în Comisia pentru agricultură, și, în consecință, propun să avem acolo toată activitatea.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da.

Grupul UDMR, domnul Szabó Ödön.

Fiecare grup a vorbit mai mult... (Vociferări.)

 
   

Domnul Szabó Ödön:

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu cred că această problemă trebuie tratată cu foarte, foarte multă seriozitate.

În Bihor, din păcate, avem o experiență tristă, când această pestă porcină africană a dus acolo încât, în trei localități, au fost exterminați din toate gospodăriile porcii.

Eu cred că cea mai mare problemă este informația. Și aici trebuie să spun foarte clar că Guvernul a luat o decizie greșită atunci când a interzis, de exemplu, în aceste trei localități, ca primarii să poată să informeze populația. Deci de la nivelul Prefecturii și de la nivelul altor instituții s-a spus că doar prefectul și doar ANSVSA-ul, la nivel național, pot să dea informații prin birourile de presă. Nu cred că acest lucru este un lucru bun și nu cred că acest lucru este benefic. Poate că a fost o informație greșită, dar primarilor din aceste localități li s-a interzis să aibă declarații cu privire la pesta porcină africană și toate aceste chestiuni care urmau să se ia, decizii care urmau să fie luate.

A doua chestiune foarte importantă, despre care trebuie să vorbim, și UDMR, ca soluție, va iniția modificarea Legii vânătorilor. Legea vânătorilor, legea care prevede ca pentru porcii mistreți să existe o cotă stabilită. Eu cred că această cotă trebuie eliminată și vom propune eliminarea acestei cote, dintr-un motiv foarte simplu. Nu este în concordanță populația reală a porcilor mistreți în teritoriu și populația raportată la minister. În acest context, la populația raportată se realizează cota pentru asociațiile de vânători, iar în teren, deși este stabilit că pentru un km2, adică pentru 0,5 km2 poate să existe un porc mistreț, pe un anumit teritoriu, efectivele sunt mult, mult mai mari și peste această cotă stabilită. Trebuie să existe urgent o intervenție legislativă, în acest sens.

A doua chestiune importantă. Eu cred că nu ar trebui politizat acest subiect, pentru că este un subiect care necesită niște decizii foarte clare. Gospodăriile oamenilor, unde avem o cotă de circa 28-30% din efectivele porcine, trebuie protejate, în acest moment, dar trebuie să vedem pe termen lung cum vom putea să protejăm aceste gospodării, în așa fel încât să nu afecteze nici fermele importante. Dar eu cred că această decizie poate fi luată doar în consensualitate, și nu politizând acest subiect.

În consecință, eu cred că această chestiune trebuie tratată cu foarte, foarte multă atenție de către Guvern, trebuie mult mai multă informare decât se face în momentul de față, pentru că oamenii, în general, iau contact cu problema doar în momentul în care deja intră jandarmii peste ei și sunt luați pe nepregătite, de pe o zi pe alta, în această chestiune.

Eu vă rog și rog Guvernul să gândească o informare mult mai puternică în zonele afectate. Trebuie să recunoaștem că Europa a mai trecut printr-o experiență similară în anii postbelici, deci după al Doilea Război Mondial, când pesta porcină africană a apărut în Portugalia și doar după 33 de ani a fost posibilă stoparea acestui flagel. Deci trebuie o mult mai multă atenție și o colaborare loială între instituțiile statului.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Procedură, domnul Roman. Fiecare grup parlamentar a vorbit câte cinci minute. (Vociferări.) Nu, cinci minute!

 
   

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

În luna decembrie a anului trecut, de la acest microfon atrăgeam atenția că, mai nou, tunurile se dau prin legi votate în Parlament. Și, apropo de grija unui coleg care vorbea adineauri și le purta grija medicilor veterinari, amintiți-vă că prin acea lege i-ați dat la o parte și ați dus o companie privată, Farmavet, care cred că vă este extrem de cunoscută ca fiind cel mai mare distribuitor de produse farmaceutice din România.

Spuneam atunci că ANSVSA-ul a devenit o instituție de casă a PSD-ului, în a cărei conducere se regăsesc foști angajați ai acestei firme. Atrăgeam atenția că și în comisiile de specialitate ale Parlamentului sunt colegi care au fost angajați ai acestei firme.

Spuneam atunci, în decembrie, că este un atentat la siguranța națională și alimentară a României.

Spuneam - uitați-vă pe stenogramă - că politizarea acestei instituții, până în măduva oaselor, va duce imense prejudicii României.

La momentul respectiv n-a vrut nimeni să asculte. Acum acești oameni generează pierderi de miliarde pentru România, iar oamenii aceștia, la un moment dat, vor plăti, pentru că pentru lucrurile acestea, mai repede sau mai târziu, vine nota de plată la fiecare.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Am încheiat dezbaterile.

Dacă la titlul proiectului de hotărâre sunt intervenții? Nu.

La preambul, intervenții? Nu.

La art. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 intervenții?

La anexă? Nu.

Mulțumesc.

Am încheiat dezbaterile.

Rămâne la votul final.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august 2018 (PH CD 52/2018). (rămas pentru votul final)  

Și ultimul.

5. Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august 2018.

Inițiatori: PNL și USR.

Cine prezintă?

Vă rog. Doamna Turcan.

   

Doamna Raluca Turcan:

Doamnelor și domnilor deputați,

Dragi colegi,

Partidul Național Liberal a propus înființarea unei comisii de anchetă privind reprimarea unui protest pașnic, antiguvernamental, desfășurat în București, în Piața Victoriei, în data de 10 august. Facem acest demers cu toată credința și cu buna intenție de a oferi pentru milioane de oameni, care au văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, adevărul.

Realitatea este că, în România, ne îndreptăm, pe zi ce trece, spre o dictatură a fărădelegii. Și de ce spunem lucrul acesta?

Curtea Constituțională a decis, în anul 2017, prin Decizia nr. 611, că este posibil să se inițieze comisii de anchetă, chiar dacă există o anchetă a Parchetului. Oameni din jurul lui Liviu Dragnea și din conducerea care a acaparat PSD și ALDE spun că nu este posibilă înființarea unei astfel de comisii.

Regulamentul Camerei Deputaților spune foarte clar că o treime dintre deputați pot convoca o sesiune extraordinară.

Liviu Dragnea și acoliții lui, fără niciun fel de argument legal, au respins organizarea unei sesiuni extraordinare pentru a înființa această comisie, în afara legii.

Milioane de oameni au văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, au văzut acțiunile brutale ale jandarmilor și în continuare oameni din jurul lui Liviu Dragnea susțin că nu s-a întâmplat nimic și nimeni, din nicio instituție a statului român, nu a încălcat legea. (Vociferări.)

Ilegalitatea evidentă din spatele acestor evenimente vă determină să încercați acoperirea urmelor.

Partidul Național Liberal solicită o comisie de anchetă, pentru că a fost un flagrant ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei. Toată țara a văzut femei cu copii în brațe care au primit gaze lacrimogene. Milioane de oameni au văzut români pașnici care au fost loviți cu bastoanele jandarmilor, au văzut cum turiști străini din Uniunea Europeană și din alte țări au fost călcați în picioare și bătuți cu brutalitate.

Fac o afirmație, cu maximă responsabilitate. În conducerea instituțiilor statului român, în Guvernul României sunt oameni care au mâinile murdare de sânge și este o realitate, și lucrul acesta nu o să-l puteți niciodată acoperi, nu o să-l puteți trece cu vederea.

Refuzul unei condamnări a brutalităților, care s-au întâmplat în Piața Victoriei, arată un profil nedemocratic și eu nu cred și noi nu credem că în PSD toți colegii deputați au un profil nedemocratic și eu nu cred și noi nu credem că în PSD toți colegii deputați au un profil nedemocratic, ci doar domnul Dragnea, care a ales să se înconjoare de niște marionete, care au acest comportament în afara legii, un comportament de tip infracțional.

Nu puteți ascunde ceea ce s-a întâmplat, pentru că totul s-a întâmplat, oricât ați nega realitatea, în Piața Victoriei, sub ochii tuturor.

În Parlament, dacă vin miniștri, trebuie să știți că se află sub incidența Legii răspunderii ministeriale, iar dacă nu oferă răspunsuri sau dacă dau răspunsuri mincinoase, atunci se constituie infracțiune.

Probabil că acesta este un motiv pentru care dumneavoastră refuzați, cu obstinație, toate demersurile pe care noi le-am inițiat pentru aflarea adevărului: audierea prim-ministrului la "Ora Guvernului", aici, de la această tribună, să spună adevărul și să răspundă întrebărilor; organizarea unei sesiuni extraordinare. Iar acum vă propunem o comisie de anchetă, pentru că sunt întrebări care nu au primit răspunsuri și vrem să aflăm de ce forțele de ordine au dispersat protestatarii în Piața Victoriei, înainte de miezul nopții.

Prefectul Capitalei a spus că a dat ordinul la ora 24,00, însă o lume întreagă a văzut că începând cu ora 16,30 protestatari pașnici au primit gaze lacrimogene și au început să fie dispersați de forțele de ordine până la ora 22,00.

La ce oră a dat doamna Carmen Dan ordinul de dispersare?

Sunt atâtea suspiciuni care planează asupra activității doamnei Dan, încât singura soluție și pentru dumneavoastră, dragi colegi din PSD și ALDE, ar fi fost demiterea imediată a doamnei Carmen Dan.

Sunt foarte multe indicii care conduc către concluzia că doamna Carmen Dan împinge întreaga instituție a jandarmeriei în afara legii. Or, lucrul acesta nu avem voie să-l permitem într-o țară democratică și europeană.

Dacă sunt oameni în PSD și în ALDE, și în UDMR care consideră că milioane de oameni, care au văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, merită adevărul, atunci vă rugăm să votați această comisie de anchetă.

Într-o țară normală, cum ne-am dori foarte mulți dintre noi să fie România, și doamna Dan, și doamna Viorica Dăncilă, și cel care le-a comandat ce să facă acestor două doamne ar fi clienții polițiștilor, și nu ar fi în situația de a pune polițiștii să bată românii pașnici. Iar într-o țară normală justiția ar trebui, cu celeritate, să dea verdictul și acuzații să răspundă. (Vociferări.)

Printr-o comisie de anchetă noi vă chemăm să-i facem măcar să răspundă politic, pentru că au ocazia să răspundă politic pentru încălcarea legii, pentru violențe împotriva semenilor noștri, au ocazia să plece cât încă nu s-au afundat cu totul în mocirla nedemocratică în care conduc România în ultima perioadă.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Rog colegii ...

Grupurile parlamentare?

Domnule Barna, fiecare grup parlamentar, cinci minute.

Imediat, domnule Nicolicea.

Domnul Barna.

 
   

Domnul Ilie Dan Barna:

Mulțumesc, domnule președinte,

Cu îngăduința dumneavoastră, aș vrea, la început, un foarte scurt drept la replică pentru domnul Steriu.

Dacă se referea la bronz, este bronz de fără penal din întreaga Românie, din campania de adunat semnături, inclusiv din satele în care oamenii rămân fără porci, acum, din cauza acestei peste porcine. (Aplauze. Vociferări.)

Revenind acum la această comisie. Blocarea, ieri, în Comisia pentru apărare din Senat, a dezbaterilor, de către domnul senator Șerban Nicolae, transmite un mesaj foarte clar referitor la poziția pe care PSD și ALDE o au, în realitate, față de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august.

Ascunderea adevărului și mușamalizarea lui pare să devină o prioritate pentru dumneavoastră, pentru că, în realitate - și aceasta a văzut o lume întreagă - suntem în fața unui atentat deliberat la siguranța și viața propriilor cetățeni, pentru că aceasta s-a întâmplat. Între 11,00 și 12,00, pe străzile din jurul Pieței Victoriei au fost bătuți, la ordin, cetățeni perfect pașnici, în timp ce derbedei organizau foc în capul străzii, și nimeni nu i-a deranjat.

Scuzele de doi bani ridicate de domnul Șerban Nicolae arată disperarea dumneavoastră de a mușamaliza aceste abuzuri care s-au întâmplat. Vă este teamă că lacheii pe care i-ați pus să bată cetățenii vor începe să vorbească, și au început să o facă.

Pentru USR, una dintre prioritățile acestei sesiuni parlamentare este exact aflarea adevărului, așa cum este el, crud și urât, pentru ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august.

Am cerut justiției desecretizarea raportului MAI, am făcut plângeri împotriva jandarmilor, cei care au fost identificați, care au gazat, rănit și bătut protestatarii. Vom lupta în Parlament pentru ca această comisie să aibă loc.

O comisie parlamentară de anchetă este un lucru, din nou, necesar și obligatoriu pentru noi, ca Parlament. Nu putem lăsa!

După ce s-a întâmplat la Revoluție, după mineriadă, considerăm că România a evoluat, ca țară, pe toate palierele, inclusiv politic! Nu putem lăsa, ca țară, o astfel de situație, cum a fost cea din 10 august, în care, repet, cetățeni pașnici au fost bătuți de forțele de ordine ale statului român. Nu putem să trecem cu vederea această situație și este obligatoriu să aflăm acest adevăr! Ni-l datorăm nouă, ca societate, pentru a putea merge mai departe! Vinovații chiar trebuie să plătească, inclusiv în interiorul partidului dumneavoastră, domnilor din PSD și ALDE, în special cei din PSD! Aveți tot mai multe voci care recunosc (Vociferări.), cu voce mai joasă sau pe la colțuri, că adevărații responsabili sunt Liviu Dragnea și Carmen Dan, că ei au orchestrat în mod organizat această realitate.

Dacă nu aveți nimic de ascuns, haideți să facem această comisie de anchetă! Haideți să votăm pentru ea și să vedem adevărul care va ieși, cu siguranță, de acolo! Este foarte simplu! Spuneți că vă pasă de cetățenii României? Votați pentru pestă porcină, votați pentru a afla ce s-a întâmplat în 10 august! Haideți să le spunem oamenilor cum stă treaba, nu să ne ascundem sub proceduri și sub diverse scuze, că nu este de competența noastră. Cetățenii ne-au pus aici ca să fim competenți pentru ei.

Vă cer să votați pentru această comisie.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Pașcan. Numai puțin! Domnul Pașcan.

Domnule Roman, s-a vorbit șapte minute de la dumneavoastră!

Domnul Pașcan și apoi domnul Nicolicea.

 
   

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Eu cred că, indiferent din ce formațiune politică am face parte, nu putem să nu fim îngrijorați și preocupați de ce s-a întâmplat în data de 10 august, în Piața Victoriei. Pentru că, între altele, sunt 400 de oameni care au primit îngrijiri medicale, care au fost răniți. Sunt peste 700 care au depus plângeri penale. Sunt cetățeni ai României, mulți din diaspora, care au fost bătuți de forțele de ordine. S-a văzut, cu mâinile ridicate, arătând că nu sunt agresivi, loviți cu tonfa în cap.

Măi, oameni buni, o asemenea lovitură poate omorî un om! Și forțele acestea represive reprezintă astăzi statul român, sunt continuatoarele glorioase ale mineriadelor și a ce s-a întâmplat în România după 1989? Dați-mi voie să mă îndoiesc!

În primul rând, fiecare dintre noi trebuie să-și pună întrebarea cum se ajunge la vârful unor instituții de vârf ale statului român, să se mintă? Pentru că cineva minte! Ori minte ministrul afacerilor interne Carmen Dan, care se contrazice cu prefectul, sau mint șefii jandarmeriei?!

Pe de altă parte, dincolo de ce au spus antevorbitorii, aș vrea să vă atrag atenția asupra unui lucru foarte, foarte grav. Militarii, jandarmii care au participat la restabilirea ordinii publice în Piața Victoriei aveau asupra lor armament cu muniție de război, cu muniție letală.

Nici într-un caz, în nici un stat civilizat nu se permite acest lucru, pentru că în situații în care sunt capturați sau își "pierd", cum s-a întâmplat în cazul nostru, arma, aceasta poate ajunge pe mâna unei persoane iresponsabile care se apucă să tragă în mulțime sau te mai miri ce!

Vă readuc aminte un caz absolut real petrecut pe vremea lui Miron Cozma, când o întreagă companie de jandarmi a fost capturată de către mineri. Puteau fi dezarmați, dacă aveau armament cu muniție letală asupra lor! Se putea întâmpla un dezastru, cum este și cazul acestui eveniment nefericit din Piața Victoriei.

De aceea, eu cred că se cuvine să se răspundă la întrebări absolut justificate, și dumneavoastră, cu toții, ar trebui să fiți interesați să vedeți cine a dispus ca jandarmii să fie prezenți în piață, să intervină, având asupra lor armament cu muniție letală, cu muniție de război. Erau, probabil, pregătiți să tragă și probabil așteptau și o provocare în acest sens. Nu se poate să rămâneți insensibili sau să nu fiți preocupați de a se stabili adevărul, realitatea! Își vor face datoria, neîndoielnic, Parchetul Militar și cei care anchetează desfășurarea acestor evenimente, dar avem și noi o datorie și avem și calea necesară, printr-o anchetă parlamentară, să stabilim responsabilitatea și cum au acționat șefii acestor instituții publice de vârf ale statului român, dacă nu vrem să le compromitem definitiv.

Care ar fi responsabilitatea noastră? Doar să mutăm violențele, conform Regulamentului, și intervențiile represive în Parlament sau să căutăm să asigurăm stabilitatea democratică și echilibrul în statul român? Aceasta este întrebarea legitimă fundamentală.

De aceea, este datoria noastră, a tuturor, să consfințiți și dumneavoastră, cei care compuneți majoritatea actualei puteri politice, că este cazul să aflăm că nu trebuie pusă pătura pe țambal și avem și noi o responsabilitate în fața celor care ne-au votat. Nu înseamnă că o astfel de comisie trebuie să tragă anumite concluzii, într-o anumită direcție, ci pentru a stabili, cu adevărat, niște responsabilități și cei care se face responsabili de intervenția represivă împotriva poporului român.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Nicolicea.

Fiecare grup are cinci minute, domnule Roman!

Domnul Nicolicea.

 
   

Domnul Eugen Nicolicea:

În primul rând, o anchetă parlamentară trebuie să clarifice cauzele și împrejurările în care au avut loc acțiunile cu efecte negative, să stabilească concluziile, răspunderile și măsurile ce se impun. Acest lucru l-ați scris și dumneavoastră în preambul. Doar atâta lucru, că în loc să aveți o temă, dumneavoastră ați dat un verdict. Comisia se numește "Comisia de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental". Din start ați stabilit că este vorba de o reprimare, că protestul este pașnic și așa mai departe.

Chiar din luările dumneavoastră de poziție se vede că deja ați stabilit chiar și vinovații, ceea ce este contrar unei comisii de anchetă parlamentară.

Prin acest lucru, se dorește, evident, influențarea anchetei penale. Adică, dacă Parlamentul spune că mitingul a fost pașnic și forțele au fost excesive și disproporționate, se influențează această anchetă, evident că se afectează imparțialitatea procurorilor de caz, nu independența sistemului judiciar, cum ziceau unii, dar fie cum zic chiar și ei.

De asemenea, se acreditează ideea că mitingul a fost pașnic. Or, toată lumea a văzut că n-a fost niciun miting pașnic. Prin votul pe acest titlu noi certificăm asemenea minciună.

De asemenea, unii lideri de partide încearcă, prin acest lucru, să scape de acuzația că au instigat ei personal la violențe.

Cu privire la anchetă, prin vocea europarlamentarului Nica, PSD a dorit să facă anchetă parlamentară, dar PNL-ul, făcând un joc de glezne, l-a scos la înaintare pe domnul Raețchi, care a spus că o comisie de anchetă nu face decât să blocheze alte cercetări și să o scape pe doamna Carmen Dan. Aceasta s-a întâmplat duminică. Luni, împreună cu domnul Ludovic Orban, cereau ei comisie de anchetă, care de data aceasta nu o mai scăpa și nu mai tărăgăna această anchetă. Culmea este că respectivul mai este și semnatar pe comisia de anchetă la poziția 40. Este evident faptul că una spui și peste nici 24 de ore o sucești de altă manieră.

Deci, dacă - v-am spus și la Biroul permanent - nu puteți să aveți o temă care să fie un verdict, să fie o concluzie, puteați să schimbați și să spuneți pur și simplu: "verificarea evenimentelor din data de 10" sau altă chestiune, dar să nu fie o concluzie, un verdict. N-ați vrut să faceți!

Acest lucru nu poate fi votat. Dacă vom iniția noi o comisie de anchetă, nu vom porni din start cu concluzii preconcepute și cu verdicte, așa cum trebuie să facă o comisie parlamentară.

Dacă vă aduceți aminte, și la comisia de anchetă, pe care am avut-o, chiar am precizat că nu influențăm cu nimic activitatea Parchetului, că nu ne amestecăm și așa mai departe.

Cu privire la Decizia nr. 611/2017, uite, ne-am găsit un punct de vedere comun. Abia așteptăm să ne sprijiniți să modificăm Regulamentul ca să punem în acord cu Decizia nr. 611/2017, care dă Parlamentului puteri sporite în ceea ce privește comisia de anchetă.

Pentru cele expuse, este evident că grupul nostru nu poate să voteze o astfel de inițiere de comisie de anchetă, pe care ați făcut-o dumneavoastră.

PSD se gândește să inițieze o comisie de anchetă parlamentară corectă, așa cum trebuie să fie făcută, și nu cu concluzii gata scrise, cu parti-pris-uri și cu mult politicianism ieftin.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Da, Grupul ALDE.

Fiecare grup parlamentar a vorbit cinci minute.

Domnul Varujan Vosganian.

 
   

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi,

Despre aceste proteste și nu numai despre cele din 10 august s-a vorbit foarte mult.

Opinia mea este că aceste proteste sunt un fenomen mai complex decât poate părea la prima vedere, de la tribuna parlamentară.

Aceste proteste, în primul rând, sunt eterogene. La ele participă oameni foarte diferiți - de la oameni care pur socializează până la oameni agresivi, dar și oameni de bună-credință, care în acest fel își manifestă nemulțumirea față de rezultatele ultimilor 30 de ani.

De aceea, în opinia mea, o abordare exclusiv politică a acestor proteste nu va duce nicăieri.

Am văzut aici că spun colegi că populația a fost agresată și putem să acceptăm acest lucru dacă socotim câte plângeri s-au făcut și câte persoane au necesitat îngrijiri.

În același timp, mă surprinde că aceia care vorbesc despre persoanele care au fost agresate nu-i evocă și pe jandarmii care au fost agresați.

Și atunci când vorbesc de plângerile penale nu evocă și plângerile pe care le-au făcut jandarmii.

În acest context, orice abordare partinică nu va duce la un rezultat scontat. Fiecare va încerca să exagereze, să accentueze dimensiunea care-i convine și nu vom face decât să adâncim nedumerirea, patimile sau fanatismele din rândul populației.

Ieri am spus, în Biroul permanent, și repet astăzi: noi nici măcar nu suntem pregătiți, în Parlament, să purcedem la o astfel de dezbatere.

A spus președintele României, "Românii au fost gazați!". Au spus liderii PNL, "Românii au fost gazați!"; chiar și colegul nostru de la USR a folosit acum termenul acesta, "Românii au fost gazați!".

În clipa în care intrăm cu un astfel de bagaj lingvistic într-o asemenea dezbatere e limpede că nu suntem pregătiți să o facem și nu vom face decât să agravăm și mai mult nedumeririle.

Vă rog să-mi permiteți să vă citesc din Dicționarul Explicativ al Limbii Române ce înseamnă a gaza, atunci când vorbim despre oameni: 1. a lansa gaze toxice într-o zonă, în timp de război, pentru a distruge în masă; și 2. a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă, pentru a le ucide.

Așadar, în ambele situații, e vorba de acțiunea premeditată de a ucide. În primul caz, folosind armament de nimicire în masă. Și, în al doilea rând, folosind un mecanism pe care istoria ni-l amintește, în spații închise, în care persoanele respective n-au nicio șansă.

Dacă ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei seamănă cu armamentul de nimicire în masă de la Verdun sau cu spațiile de gazare din lagărele de concentrare, vă las pe dumneavoastră să evaluați.

De aceea, eu spun așa. Ca lucrurile să se lămurească, trebuie să lăsăm instituțiile abilitate, care au, totuși, o anumită neutralitate și o anumită expertiză, și un alt bagaj de informații, să lămurească lucrurile acestea; noi să preluăm concluziile și să încercăm în spațiul public să conciliem, să abordăm acest fenomen complex în toată amplitudinea lui și să nu încercăm fiecare să tragem foloase politicianiste, pentru că asta nu va lămuri nimic, ci, dimpotrivă, va agrava faliile din societate.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Timpul a fost epuizat.

Da, pe procedură.

Da, domnule..., vă rog.

Pe procedură. Dacă îmi spuneți care e problema de procedură. (Vociferări. Rumoare.)

 
   

Domnul Pavel Popescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Invoc, desigur, art. 151 alin. (5) - chestiuni ce țin de probleme personale.

Și sunt problemele personale, pentru că sunt unul dintre cetățenii români care a fost afectat în mod direct, nu de gazare, domnule Vosganian, pentru că definiția dumneavoastră, chiar dacă este corectă... (Vociferări.)... acele acțiuni din piață au provocat niște pagube.

Și nu știu cum arată... am văzut cum arată definiția în dicționar, dar să știți că există un cetățean care a murit după ce a plecat de la protest. (Vociferări.) A plecat la spital și a murit.

Acum, că a fost în încăpere închisă (Vociferări.)... sau n-a fost în încăpere închisă vor decide instituțiile.

Colegi...

Stimați colegi,

Înainte... (Vociferări.)

Voi fi foarte scurt dacă îl calmați pe domnul Bacalbașa.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă rog... (Vociferări.)

 
   

Domnul Pavel Popescu:

Domnule președinte...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Procedura? Ați solicitat procedură...

 
   

Domnul Pavel Popescu:

Spuneam că...

 
     

Domnul Florin Iordache:

... domnule coleg, haideți!

 
   

Domnul Pavel Popescu:

... lăsând la o parte tot ceea ce se spune de la acest pupitru, lăsând la o parte toate declarațiile politice care se fac pe o speță ca aceasta, există niște principii și niște valori care transcend aceste declarații de aici.

Și întrebarea mea este dacă nu este cazul să ne întoarcem la aceste principii și valori?

Pentru că nu vorbim aici despre argumentul meu contra argumentului tău. Pentru că la asta se rezumă în fiecare zi această bătălie politică. Dar, totuși, am jurat să apărăm niște principii, în fața unor cetățeni, aici. Există Constituția țării, există regulamente, Regulamentul Camerei Deputaților, există legi pe care pur și simplu noi le încălcăm zilnic. Și mai există principiile moralității și adevărului. Principiul adevărului.

De ce nu-i dai șansa unui cetățean să afle de la o comisie de anchetă adevărul? Așa cum în acest Parlament se înființează comisii de anchetă în scopuri personale. Și nu o puteți nega.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, concluzionați, domnule coleg.

 
   

Domnul Pavel Popescu:

De ce atunci când primiți ordine de partid faceți o comisie de anchetă pentru un singur om, care este președintele vostru de partid? Și când 100.000 de oameni cer o comisie de anchetă, prin vocile deputaților care au fost votați de ei, nu au dreptul la acea comisie.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Da, domnule Roman, tot procedură, înțeleg.

Vă rog.

Nu e nevoie de Regulament, v-am dat cuvântul, vă rog.

Vă rog.

 
   

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Art. 73 - comisii de anchetă ale Camerei Deputaților.

"În condițiile în care se consideră necesare clarificarea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acțiuni cu efecte negative, precum și stabilirea concluziilor, răspunderilor și măsurilor ce se impun, Camera Deputaților poate hotărî inițierea unei anchete parlamentare".

Doamnelor și domnilor colegi,

Mă așteptam ca, astăzi, colegii din majoritatea care susține Guvernul să fi venit și să fi spus: domnule - măcar printr-o voce -, ne cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august.

M-aș fi așteptat ca astăzi să discutăm, poate, cu toții, despre 10 august, o lege prin care ziua de 10 august să fie declarată Ziua diasporei.

Și cred că era bine să fi făcut, cu toții, în semn de respect față de diaspora, o lege care să semnaleze ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august.

În decembrie 1989, Ceaușescu, armata, miliția, securitatea s-au luptat. Și la momentul respectiv armata a fraternizat cu poporul.

La mineriadă, miliția a fraternizat cu dictatorul.

La jandarmeriadă, din păcate, sub comanda lui Cucoș, Paraschiv, Sindile, o parte din jandarmerie a fraternizat cu un condamnat penal.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Concluzia, domnule coleg.

 
   

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Stimați colegi,

Au fost bătuți români. Au fost bătuți frați, surori, neamuri, prieteni - toți, români.

Aceia care au bătut oameni nevinovați, cu mâinile ridicate, fără să amenințe pe nimeni, acei oameni trebuie să plătească. Nu pentru că au bătut liberali, PSD-iști, de la ALDE, sau mai știu eu de unde. Pentru că au bătut români.

Noi trebuie și avem obligația morală să spunem celor care au abuzat de forță și care au bătut români cu mâinile ridicate, că sunt niște bestii și sunt niște călăi.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Indiferent că au bătut jandarmi sau că au bătut protestatari.

Iar pe toți cei care au făcut astfel de lucruri nu-i mai ascundeți! Nu-i mai ascundeți! Astăzi i-au bătut pe români, în stradă. Mâine o să bată rude, prieteni, cunoștințe ale dumneavoastră.

Acești oameni au un singur drum - spre pușcărie.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da, domnul Barna.

Din păcate, n-ați... (Vociferări.)... n-ați reușit să lămuriți.

 
   

Domnul Ilie Dan Barna:

Doar un drept la replică, la ceea ce a spus domnul Vosganian.

O să le transmit sutelor de oameni cu probleme respiratorii, unii dintre ei internați în spital, cum e și tatăl meu, acum, pentru probleme respiratorii de la ce s-a întâmplat atunci. O să le transmit că domnul Vosganian le-a rezolvat problema și zilele de spitalizare. Afecțiunile lor nu sunt acoperite de DEX, e în regulă.

 
   

Domnul Florin Iordache:

La proiectul de hotărâre.

La titlu. Dacă sunt intervenții?

În preambul. Intervenții? Nu.

De la art. 1 până la art. 10. Dacă sunt intervenții?

La anexă. Intervenții? Nu.

Mulțumesc.

Pauză...

(Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul pe procedură.)

Da, vă rog.

Pauză - 5 minute și vom începe votul final.

Vă rog.

Vă rog, o procedură, înțeleg, da.

Vă rog.

Vă rog, doamnă.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Un argument în plus pentru a susține această comisie de anchetă.

Așa cum bine cunoașteți, inclusiv în propunerile de comisii de anchetă pe care le-ați propus dumneavoastră, sunt câteva prevederi care sunt bine-venite, dacă dorim aflarea adevărului. Și anume: lucrările trebuie să se desfășoare și nu pot fi absenți, iar grupurile parlamentare trebuie să desemneze înlocuitori.

Așadar, cum ați procedat în Comisia parlamentară permanentă prin care ați evitat audierea prefectului Capitalei, ministrului Carmen Dan și a altor persoane care urmau să fie audiate, pentru că n-a fost cvorum sau o majoritate a propus scoaterea de pe ordinea de zi, într-o comisie de anchetă sunteți obligați să funcționați și să aveți majoritate și cvorum.

Doi. Într-o comisie parlamentară de anchetă, cine minte răspunde conform legii.

Așadar, cred că este mai greu să vii cu o listă de minciuni sau cu o listă de declarații făcute de unii care vor să mușamalizeze adevărul.

Și într-o comisie parlamentară de anchetă există incidența legii penale, dacă se oferă informații false sau nu se răspunde la întrebări.

Și, de asemenea, într-o comisie parlamentară de anchetă poate fi citată orice persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului.

Și într-o comisie de anchetă ar putea fi audiat domnul Liviu Dragnea, să spună dacă într-adevăr el a dat ordinul și a coordonat acțiunea ministrului Carmen Dan, care a fost la pupitrul de comandă.

Într-o comisie de anchetă, Liviu Dragnea ar trebui să participe și să spună adevărul.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Pauză - 5 minute.

Invit liderii de grup să-și convoace colegii, să putem începe ședința.

Repet, la 12,20 începem ședința.

 
  Informare privind depunerea moțiunii simple intitulate Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești, inițiate de deputați membri ai Grupului parlamentar al PNL.  

După o scurtă pauză

   

Domnul Florin Iordache:

Rog colegii să ia loc, să putem începe sesiunea de vot final.

Domnule Raețchi, aveți o chestiune de procedură, înainte de votul final?

Da, vă rog, domnul Raețchi.

Rog colegii...

Rog colegii să ia loc.

Liderii de grup, vă rog, invitați-vă colegii să ia loc. Înțeleg că e o chestiune de procedură.

Vă rog, domnul Raețchi.

 
   

Domnul Ovidiu Alexandru Raețchi:

Domnule președinte,

Vă anunț că Partidul Național Liberal depune moțiunea simplă "Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești", la adresa ministrului de interne Carmen Dan, care a coordonat represiunea din 10 august.

Considerăm incredibil faptul că ministrul Dan nu a demisionat încă, deși e evident că am văzut o intervenție a unor jandarmi cu indicative ascunse care au folosit lovituri interzise asupra unei majorități pașnice de protestatari, fără să existe un ordin semnat legal, la acel moment, chiar după declarațiile unor reprezentanți PSD; un cumul de ilegalități, altfel spus.

Considerăm incredibil că generația noastră a mai trăit un soi de mineriadă, cu cetățeni nevinovați loviți în cap de jandarmi și nimeni nu e dispus încă să răspundă pentru asta.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Dați-mi... și vom discuta în primul Birou permanent.

Revin. Rog colegii să ia loc, să putem începe. (Domnul deputat Ovidiu Alexandru Raețchi îi înmânează domnului deputat Florin Iordache, președintele de ședință, textul moțiunii.)

Da. Mulțumesc.

Vom discuta în Biroul permanent.

Deci moțiunea o vom discuta în Biroul permanent care va avea loc imediat după finalizarea...

 
Supunerea la votul final:  

1. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat.

     

Domnul Vasile-Daniel Suciu (din sală):

Domnule președinte,

Vot de control.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da, vom face un vot de control, aveți dreptate.

Să înceapă votul. Și apoi rog liderii de grup să-și verifice prezența.

Să înceapă votul.

 
   

257 de voturi pentru. Suntem în cvorum.

Mulțumesc.

Începem.

Primul. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat.

A, doriți să verificați prezența, vă rog.

 
     

După o scurtă pauză

 
   

Domnul Florin Iordache:

Întreb liderii de grup...

Imediat, domnule...

Întreb liderii de grup, dacă sunt probleme cu colegii? Nu.

Da. Întreb liderii, dacă sunt probleme? Nu.

Putem începe ședința de vot final?

Grupul PSD? Da.

Grupul PNL? Da.

USR? Da.

ALDE? Da.

PMP? Și UDMR? Da.

Bun.

 
  Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat (PH CD 53/2018); (adoptat)

1. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat; PH CD 53/2018.

Să înceapă votul.

   

267 de voturi pentru, un coleg nu și-a exprimat votul. Adoptat.

Următorul.

 
  Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane (PH CD 51/2018); (respins)

2. Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților privind verificarea modului prin care autoritățile statului român au pus în aplicare prevederile Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane; PH CD 51/2018.

Să înceapă votul.

   

123 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă, două abțineri. Nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Explicarea votului.

Da, domnule coleg, vă rog.

Grupul PNL, domnul Giugea.

 
   

Domnul Nicolae Giugea:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Când PSD a venit la guvernare, guristul de serviciu la agricultura României spunea atunci că vom zootehniza România. Insista pe Programul "Porcul românesc".

Și i-a reușit. În momentul de față, a intrat în istorie porcul românesc, fiindcă în realitate nu mai există.

Dacă ar fi să mă iau după spusele unui coleg, din cei 140.000 de porci care au fost omorâți la nivel național până acum, 67.000 de fapt au fost omorâți acum 10 ani, în județul Timiș. Nu știu cât e de adevărat.

Dar dacă poporul român a avut neșansa de a trece prin toate tipurile de dictaturi, de ce nu am trece și prin dictatura ghinionului? Fiindcă domnul Daea iese și spune că: domnule, am avut ghinion, ca și multe alte țări din Europa. (Vociferări.)

Dar să nu uităm că în datele statistice care ne sunt prezentate, cum vrea fiecare - extrage ceea ce vrea și ce îl favorizează, în Polonia, în doi ani, au apărut 99 de focare de infecție de pestă porcină africană. În România, în două luni, au apărut 800 de focare.

De asemenea... (Vociferări.) ... s-au deschis toate târgurile și oboarele, fiindcă avem un ministru al târgurilor, oboarelor și tot ce înseamnă iarmaroace.

Trebuia să-și deschidă culoare, altfel nu putea să-și manifeste învățăturile pe care și le-a însușit la "Ștefan Gheorghiu"!

Fiindcă de la Zăroni încoace, cel mai mare, cel mai tare ministru al agriculturii e Petre Daea. Singura diferență între ei - Zăroni era semianalfabet, iar Petre Daea și-a însușit foarte bine învățăturile de la "Ștefan Gheorghiu". Le pune în aplicare în continuare.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Concluzionați, domnule coleg, două minute.

 
   

Domnul Nicolae Giugea:

Imediat... am terminat.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Nicolae Giugea:

Și n-au făcut nimic altceva din Ministerul Agriculturii decât un minister... (Vociferări.) al agriculturii și turismului rural.

Domnule coleg, când o să mă cunoști, o să regreți că ai afirmat așa ceva. (Vociferări. Rumoare.)

Iar... mare atenție, stimați colegi, pe ce a pus Petre Daea ochii s-a ales praful.

A lansat Programul "Alege oaia!". Vă spun că nici ciobanii nu se simt prea bine în momentul de față.

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Nicolae Giugea:

Mare atenție!

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Grupul USR, domnul Stanciu-Viziteu.

Vă rog, aveți două minute.

 
   

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Uniunea Salvați România a votat pentru înființarea acestei comisii. Cu un scop simplu - românii trebuie să știe adevărul. Românii trebuie să știe de ce vor rămâne fără porcul din bătătură, înainte de Crăciun.

Și mai ales de ce nu au avut norocul fiului președintelui PSD, să scape de ei înainte de pesta porcină. (Vociferări.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Bacalbașa, vă rog.

V-ați...

Nu mai...?

Vă rog.

V-ați înscris.

 
   

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Este foarte trist că... catastrofe medicale - chiar dacă sunt veterinare - naționale sunt utilizate în scopuri politice, de persoane imorale.

Nu știu cum a fost acțiunea "Porcul românesc". În tot cazul, compătimesc pe cei care suferă că acțiunea "Porcul politic" a eșuat.

În ceea ce mă privește, eu, unul, am asistat cu dezgust la atacurile la persoană împotriva unui om de înaltă competență și înalt devotament în profesia lui, domnul Petre Daea.

În această situație, am luat cuvântul, ca din partea doctorului Nicolae Bacalbașa, să-l felicit pe domnul inginer Petre Daea, pentru ce face pentru România. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Simionca.

Deputații neafiliați, doamnă Meiroșu, la finalul...

Puteți exprima la final de tot.

 
   

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi am votat pentru a se face această comisie de anchetă.

Votul dumneavoastră împotrivă nu face decât să ne confirme sau să ne arate că suspiciunile noastre au fost juste.

Voi nu vreți ca românii să știe adevărul și aveți lucruri de ascuns.

Din păcate, de Crăciun, domnilor din PSD-ALDE, vă rog să le explicați românilor de ce nu au porci, să păstreze obiceiul. (Vociferări.)

Nu o să vin la dumneavoastră, stimate coleg.

Dumneavoastră o să dați seamă cetățenilor care v-au votat și care v-au susținut, pentru lucrurile pe care le faceți astăzi.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Am finalizat. Din partea fiecărui grup parlamentar a vorbit câte cineva.

Mergem mai departe.

 
  Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august 2018 (PH CD 52/2018); (respins)

3. Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august 2018; PH CD 52/2018.

Să înceapă votul.

   

119 voturi pentru, 137 de voturi împotrivă, două abțineri, doi colegi nu au votat. Nu a întrunit numărul de voturi.

Explicarea votului, doamna Turcan.

Vă rog, aveți două minute, doamnă.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Un vot pe care îl anticipam, pentru că eram convinși că astăzi va ieși la iveală premeditarea. Premeditarea reprimării protestului și evidențierea faptului că adevăratul obiectiv pe care, din nefericire, Dragnea și acoliții au reușit să-l imprime actualei majorități parlamentare, este oprirea oricărei forme de opoziție - opoziția civilă, prin reprimarea mitingului; opoziția parlamentară, prin modificările la Regulament pe care le faceți aproape cu obstinație; și, de ce nu, opoziția internă, pentru că începeți să vă decimați singuri, în interior.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, voce marcantă în PSD, spunea că au fost ilegalități cu privire la reprimarea acestui protest.

Vom merge în sectoarele Bucureștiului, în județele țării, și vom arăta care sunt reprezentanții PSD și ALDE care nu vor să se afle adevărul și care girează, prin tăcere sau prin vot împotrivă, gaze lacrimogene pentru femei și copii, bastoane pentru oameni nevinovați, bătăi pentru turiști care veneau să vadă România noastră.

Ultrașii care au bătut jandarmii nu vreți să-i scoateți în evidență, pentru că ei sunt aceiași cu interlopii care erau cu Dragnea pe treptele Parchetului.

Acesta este adevărul care ar fi reieșit cu simplitate și imediat dacă am fi înființat această comisie de anchetă.

Practic, dumneavoastră, prin votul de astăzi, încercați să mențineți complicitatea...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... și ilegalitatea în instituțiile statului...

 
     

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... ceea ce este profund nedemocratic, antiromânesc și antieuropean. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Grupul USR, domnul Dobrovie.. (Vociferări. Rumoare.)

 
   

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Este o zi tristă pentru România. E clar că PSD nu vrea să aflăm adevărul.

Este foarte regretabil că domnul Dragnea a transformat România într-un stat capturat, într-un stat în care vrea să controleze și justiția, într-un stat în care încearcă să-l schimbe și pe procurorul general, pentru ca să închidă acest dosar atât de important și să nu aflăm niciodată ce s-a întâmplat în legătură cu această represiune.

Domnul Dragnea se inspiră direct din modelul Erdogan, din "verticala puterii" lui Putin și din modelul Vlad Plahotniuc din Republica Moldova.

Este un model pe care nu putem să-l acceptăm, un model antidemocratic.

România, în momentul de față este cotată ca float democracy.

În curând vom avea o democrație hibridă, în care opoziția nu se va mai putea exprima, în care avem deja proteste reprimate violent. Și este un lucru de o gravitate extremă.

Nu putem să acceptăm ca Liviu Dragnea să confiște absolut totul și, pentru interesele sale, penale, personale, să confiște un stat întreg - politică externă, economie, gaze și așa mai departe.

Am văzut... tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă confirmă că România alunecă spre autoritarism.

Nu vom accepta acest lucru și vom lupta până la capăt. (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Tomac. Și apoi, domnul prim-ministru Tudose, vă rog, PSD.

 
   

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Am văzut cu toții, pe 11 august 2018, cum ministrul de interne ne mințea. Ne anunța că prefectul a semnat ordinul la ora 20,00. Mai târziu, într-o altă conferință de presă, un maior de la jandarmerie ne anunța că prefectul a semnat ordinul la ora 23,11. Doamna prefect ne anunța, cu sinceritate, că a semnat ordinul pe 11 august, deci după ora 24,00.

Toate aceste minciuni, toată această insistență a dumneavoastră de a aduce în spațiul public tot felul de minciuni și tot felul de teme false nu fac decât să arate cât de putred este totul în actualul Guvern.

Partidul Mișcarea Populară a pregătit moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Am transmis-o către toate partidele de opoziție; îi așteptăm și pe parlamentarii din PSD care vor să scape de Dragnea, să vină cu curaj, să susțină acest demers. Trebuie să scăpăm România de această guvernare care vă chinuiește în primul rând pe dumneavoastră și pe noi toți ceilalți români.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnul Tudose, vă rog. Grupul PSD.

 
   

Domnul Mihai Tudose:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am ascultat cu mare plăcere îndemnul la legalitate și la respectarea legii a unor colegi din opoziție.

Nu vreți să începem prin a respecta și Regulamentul? Regulamentul interzice o anchetă parlamentară care să se suprapună pe un demers penal, de anchetă penală. Atâta timp cât acest demers este început și sunt audieri la Parchet, nu vreți să respectăm, totuși, legea și să terminăm cu această demagogie absolut demențială? (Aplauze.)

 
   

Domnul Florin Iordache:

Repet. Deputații neafiliați, la finalul ședinței de vot final.

Și ultimul... Nu mai sunt intervenții...

 
  Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților (PH CD 50/2018). (adoptat)

4. Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Să înceapă votul.

   

166 de voturi pentru, 100 de voturi împotrivă, un coleg care nu și-a exprimat votul. A fost adoptat.

Intervenții? Da.

Domnul Stelian.

Am finalizat votul... A fost adoptat.

Domnul Stelian, vă rog. Și apoi domnul Andronache.

 
   

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Este regretabil că ați votat așa ceva, dar vă spun un lucru. Nu veți reuși să ne puneți astfel pumnul în gură. În această modalitate nu reușiți decât să creați tensiuni suplimentare și nu de aceasta are nevoie România.

Dacă dumneavoastră vreți să ne luați pe sus cu organele de ordine, așa cum ați procedat în Piața Victoriei să procedați și Parlament și să folosiți forța brută împotriva argumentelor și a încercărilor noastre de a face opoziție, vă înșelați amarnic și veți simți pe propria piele, la momentul alegerilor viitoare, că românii nu tolerează asemenea abuzuri abominabile.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Domnule Andronache, vă rog.

 
   

Domnul Gabriel Andronache:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi din majoritate, v-a plăcut să încălcați Decizia Curții Constituționale nr. 81/2013? (Vociferări.) Se pare că da, pentru că această decizie spune clar: "Participarea la ședințele Camerei Deputaților sau Senatului, din care fac parte deputatul sau senatorul, constituie o îndatorire de esența mandatului parlamentar, așa cum rezultă din Constituție."

Nu contează pentru dumneavoastră, se pare, nici Curtea Constituțională. Bineînțeles că vom ataca la Curte această hotărâre.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții?

Înțeleg că doamna Huncă dorește să aibă o intervenție. Explicarea votului? Procedură?

Da, doamnă Meiroșu, vă rog. Potrivit Regulamentului, doamnă, explicarea votului așa este, la final. Vă rog.

 
   

Doamna Marilena-Emilia Meiroșu:

Am înțeles, domnule președinte. Întotdeauna cei din urmă vor fi cei dintâi și am remarcat lucrul acesta după un sfert de oră de la votul pe care trebuia să-l explic.

Am votat pentru constituirea comisiei, pentru că cetățenii celui mai afectat județ din România, Brăila, merită adevărul despre ceea ce înseamnă pesta porcină.

Din păcate, aici, în Camera Deputaților, n-am înțeles că această boală nu neapărat implică pe Dragnea, Daea sau pe oricare dintre noi, însă cetățenii - despre ei este vorba - meritau adevărul.

Îmi pare rău că lucrurile acestea nu s-au înțeles și nu sunt afectați doar cetățenii din județul Brăila, ci și din toate celelalte județe.

Să vedem bugetul și să vedem banii pentru despăgubirea cetățenilor.

Mulțumesc.

 
Informare privind demisia doamnei deputat Mihaela Huncă din Grupul parlamentar al PSD și activarea sa în cadrul Grupului deputaților neafiliați.  

Domnul Florin Iordache:

Doamna Huncă, vă rog.

   

Doamna Mihaela Huncă:

Stimați colegi,

Conform procedurii, vă anunț că începând de astăzi, 5 septembrie 2018, am demisionat din Grupul parlamentar al PSD și aparțin Grupului neafiliaților. (Aplauze.)

Mulțumesc.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Am finalizat ședința de astăzi. Invit colegii membri ai Biroului permanent la ședința de Birou permanent.

Vă doresc succes în comisii și vă vom anunța programul pentru săptămâna viitoare.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 12,45.

 
       

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 10 decembrie 2018, 0:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro