Plen
Ședința Camerei Deputaților din 5 septembrie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.126/13-09-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 05-09-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 septembrie 2018

9. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august 2018 (PH CD 52/2018). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PHC nr. 52/2018

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Și ultimul.

5. Proiectul de Hotărâre privind înființarea unei Comisii de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental desfășurat în București, Piața Victoriei, în data de 10 august 2018.

Inițiatori: PNL și USR.

Cine prezintă?

Vă rog. Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Doamnelor și domnilor deputați,

Dragi colegi,

Partidul Național Liberal a propus înființarea unei comisii de anchetă privind reprimarea unui protest pașnic, antiguvernamental, desfășurat în București, în Piața Victoriei, în data de 10 august. Facem acest demers cu toată credința și cu buna intenție de a oferi pentru milioane de oameni, care au văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, adevărul.

Realitatea este că, în România, ne îndreptăm, pe zi ce trece, spre o dictatură a fărădelegii. Și de ce spunem lucrul acesta?

Curtea Constituțională a decis, în anul 2017, prin Decizia nr. 611, că este posibil să se inițieze comisii de anchetă, chiar dacă există o anchetă a Parchetului. Oameni din jurul lui Liviu Dragnea și din conducerea care a acaparat PSD și ALDE spun că nu este posibilă înființarea unei astfel de comisii.

Regulamentul Camerei Deputaților spune foarte clar că o treime dintre deputați pot convoca o sesiune extraordinară.

Liviu Dragnea și acoliții lui, fără niciun fel de argument legal, au respins organizarea unei sesiuni extraordinare pentru a înființa această comisie, în afara legii.

Milioane de oameni au văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, au văzut acțiunile brutale ale jandarmilor și în continuare oameni din jurul lui Liviu Dragnea susțin că nu s-a întâmplat nimic și nimeni, din nicio instituție a statului român, nu a încălcat legea. (Vociferări.)

Ilegalitatea evidentă din spatele acestor evenimente vă determină să încercați acoperirea urmelor.

Partidul Național Liberal solicită o comisie de anchetă, pentru că a fost un flagrant ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei. Toată țara a văzut femei cu copii în brațe care au primit gaze lacrimogene. Milioane de oameni au văzut români pașnici care au fost loviți cu bastoanele jandarmilor, au văzut cum turiști străini din Uniunea Europeană și din alte țări au fost călcați în picioare și bătuți cu brutalitate.

Fac o afirmație, cu maximă responsabilitate. În conducerea instituțiilor statului român, în Guvernul României sunt oameni care au mâinile murdare de sânge și este o realitate, și lucrul acesta nu o să-l puteți niciodată acoperi, nu o să-l puteți trece cu vederea.

Refuzul unei condamnări a brutalităților, care s-au întâmplat în Piața Victoriei, arată un profil nedemocratic și eu nu cred și noi nu credem că în PSD toți colegii deputați au un profil nedemocratic și eu nu cred și noi nu credem că în PSD toți colegii deputați au un profil nedemocratic, ci doar domnul Dragnea, care a ales să se înconjoare de niște marionete, care au acest comportament în afara legii, un comportament de tip infracțional.

Nu puteți ascunde ceea ce s-a întâmplat, pentru că totul s-a întâmplat, oricât ați nega realitatea, în Piața Victoriei, sub ochii tuturor.

În Parlament, dacă vin miniștri, trebuie să știți că se află sub incidența Legii răspunderii ministeriale, iar dacă nu oferă răspunsuri sau dacă dau răspunsuri mincinoase, atunci se constituie infracțiune.

Probabil că acesta este un motiv pentru care dumneavoastră refuzați, cu obstinație, toate demersurile pe care noi le-am inițiat pentru aflarea adevărului: audierea prim-ministrului la "Ora Guvernului", aici, de la această tribună, să spună adevărul și să răspundă întrebărilor; organizarea unei sesiuni extraordinare. Iar acum vă propunem o comisie de anchetă, pentru că sunt întrebări care nu au primit răspunsuri și vrem să aflăm de ce forțele de ordine au dispersat protestatarii în Piața Victoriei, înainte de miezul nopții.

Prefectul Capitalei a spus că a dat ordinul la ora 24,00, însă o lume întreagă a văzut că începând cu ora 16,30 protestatari pașnici au primit gaze lacrimogene și au început să fie dispersați de forțele de ordine până la ora 22,00.

La ce oră a dat doamna Carmen Dan ordinul de dispersare?

Sunt atâtea suspiciuni care planează asupra activității doamnei Dan, încât singura soluție și pentru dumneavoastră, dragi colegi din PSD și ALDE, ar fi fost demiterea imediată a doamnei Carmen Dan.

Sunt foarte multe indicii care conduc către concluzia că doamna Carmen Dan împinge întreaga instituție a jandarmeriei în afara legii. Or, lucrul acesta nu avem voie să-l permitem într-o țară democratică și europeană.

Dacă sunt oameni în PSD și în ALDE, și în UDMR care consideră că milioane de oameni, care au văzut ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, merită adevărul, atunci vă rugăm să votați această comisie de anchetă.

Într-o țară normală, cum ne-am dori foarte mulți dintre noi să fie România, și doamna Dan, și doamna Viorica Dăncilă, și cel care le-a comandat ce să facă acestor două doamne ar fi clienții polițiștilor, și nu ar fi în situația de a pune polițiștii să bată românii pașnici. Iar într-o țară normală justiția ar trebui, cu celeritate, să dea verdictul și acuzații să răspundă. (Vociferări.)

Printr-o comisie de anchetă noi vă chemăm să-i facem măcar să răspundă politic, pentru că au ocazia să răspundă politic pentru încălcarea legii, pentru violențe împotriva semenilor noștri, au ocazia să plece cât încă nu s-au afundat cu totul în mocirla nedemocratică în care conduc România în ultima perioadă.

Domnul Florin Iordache:

Rog colegii ...

Grupurile parlamentare?

Domnule Barna, fiecare grup parlamentar, cinci minute.

Imediat, domnule Nicolicea.

Domnul Barna.

Domnul Ilie Dan Barna:

Mulțumesc, domnule președinte,

Cu îngăduința dumneavoastră, aș vrea, la început, un foarte scurt drept la replică pentru domnul Steriu.

Dacă se referea la bronz, este bronz de fără penal din întreaga Românie, din campania de adunat semnături, inclusiv din satele în care oamenii rămân fără porci, acum, din cauza acestei peste porcine. (Aplauze. Vociferări.)

Revenind acum la această comisie. Blocarea, ieri, în Comisia pentru apărare din Senat, a dezbaterilor, de către domnul senator Șerban Nicolae, transmite un mesaj foarte clar referitor la poziția pe care PSD și ALDE o au, în realitate, față de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august.

Ascunderea adevărului și mușamalizarea lui pare să devină o prioritate pentru dumneavoastră, pentru că, în realitate - și aceasta a văzut o lume întreagă - suntem în fața unui atentat deliberat la siguranța și viața propriilor cetățeni, pentru că aceasta s-a întâmplat. Între 11,00 și 12,00, pe străzile din jurul Pieței Victoriei au fost bătuți, la ordin, cetățeni perfect pașnici, în timp ce derbedei organizau foc în capul străzii, și nimeni nu i-a deranjat.

Scuzele de doi bani ridicate de domnul Șerban Nicolae arată disperarea dumneavoastră de a mușamaliza aceste abuzuri care s-au întâmplat. Vă este teamă că lacheii pe care i-ați pus să bată cetățenii vor începe să vorbească, și au început să o facă.

Pentru USR, una dintre prioritățile acestei sesiuni parlamentare este exact aflarea adevărului, așa cum este el, crud și urât, pentru ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august.

Am cerut justiției desecretizarea raportului MAI, am făcut plângeri împotriva jandarmilor, cei care au fost identificați, care au gazat, rănit și bătut protestatarii. Vom lupta în Parlament pentru ca această comisie să aibă loc.

O comisie parlamentară de anchetă este un lucru, din nou, necesar și obligatoriu pentru noi, ca Parlament. Nu putem lăsa!

După ce s-a întâmplat la Revoluție, după mineriadă, considerăm că România a evoluat, ca țară, pe toate palierele, inclusiv politic! Nu putem lăsa, ca țară, o astfel de situație, cum a fost cea din 10 august, în care, repet, cetățeni pașnici au fost bătuți de forțele de ordine ale statului român. Nu putem să trecem cu vederea această situație și este obligatoriu să aflăm acest adevăr! Ni-l datorăm nouă, ca societate, pentru a putea merge mai departe! Vinovații chiar trebuie să plătească, inclusiv în interiorul partidului dumneavoastră, domnilor din PSD și ALDE, în special cei din PSD! Aveți tot mai multe voci care recunosc (Vociferări.), cu voce mai joasă sau pe la colțuri, că adevărații responsabili sunt Liviu Dragnea și Carmen Dan, că ei au orchestrat în mod organizat această realitate.

Dacă nu aveți nimic de ascuns, haideți să facem această comisie de anchetă! Haideți să votăm pentru ea și să vedem adevărul care va ieși, cu siguranță, de acolo! Este foarte simplu! Spuneți că vă pasă de cetățenii României? Votați pentru pestă porcină, votați pentru a afla ce s-a întâmplat în 10 august! Haideți să le spunem oamenilor cum stă treaba, nu să ne ascundem sub proceduri și sub diverse scuze, că nu este de competența noastră. Cetățenii ne-au pus aici ca să fim competenți pentru ei.

Vă cer să votați pentru această comisie.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Domnul Pașcan. Numai puțin! Domnul Pașcan.

Domnule Roman, s-a vorbit șapte minute de la dumneavoastră!

Domnul Pașcan și apoi domnul Nicolicea.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Eu cred că, indiferent din ce formațiune politică am face parte, nu putem să nu fim îngrijorați și preocupați de ce s-a întâmplat în data de 10 august, în Piața Victoriei. Pentru că, între altele, sunt 400 de oameni care au primit îngrijiri medicale, care au fost răniți. Sunt peste 700 care au depus plângeri penale. Sunt cetățeni ai României, mulți din diaspora, care au fost bătuți de forțele de ordine. S-a văzut, cu mâinile ridicate, arătând că nu sunt agresivi, loviți cu tonfa în cap.

Măi, oameni buni, o asemenea lovitură poate omorî un om! Și forțele acestea represive reprezintă astăzi statul român, sunt continuatoarele glorioase ale mineriadelor și a ce s-a întâmplat în România după 1989? Dați-mi voie să mă îndoiesc!

În primul rând, fiecare dintre noi trebuie să-și pună întrebarea cum se ajunge la vârful unor instituții de vârf ale statului român, să se mintă? Pentru că cineva minte! Ori minte ministrul afacerilor interne Carmen Dan, care se contrazice cu prefectul, sau mint șefii jandarmeriei?!

Pe de altă parte, dincolo de ce au spus antevorbitorii, aș vrea să vă atrag atenția asupra unui lucru foarte, foarte grav. Militarii, jandarmii care au participat la restabilirea ordinii publice în Piața Victoriei aveau asupra lor armament cu muniție de război, cu muniție letală.

Nici într-un caz, în nici un stat civilizat nu se permite acest lucru, pentru că în situații în care sunt capturați sau își "pierd", cum s-a întâmplat în cazul nostru, arma, aceasta poate ajunge pe mâna unei persoane iresponsabile care se apucă să tragă în mulțime sau te mai miri ce!

Vă readuc aminte un caz absolut real petrecut pe vremea lui Miron Cozma, când o întreagă companie de jandarmi a fost capturată de către mineri. Puteau fi dezarmați, dacă aveau armament cu muniție letală asupra lor! Se putea întâmpla un dezastru, cum este și cazul acestui eveniment nefericit din Piața Victoriei.

De aceea, eu cred că se cuvine să se răspundă la întrebări absolut justificate, și dumneavoastră, cu toții, ar trebui să fiți interesați să vedeți cine a dispus ca jandarmii să fie prezenți în piață, să intervină, având asupra lor armament cu muniție letală, cu muniție de război. Erau, probabil, pregătiți să tragă și probabil așteptau și o provocare în acest sens. Nu se poate să rămâneți insensibili sau să nu fiți preocupați de a se stabili adevărul, realitatea! Își vor face datoria, neîndoielnic, Parchetul Militar și cei care anchetează desfășurarea acestor evenimente, dar avem și noi o datorie și avem și calea necesară, printr-o anchetă parlamentară, să stabilim responsabilitatea și cum au acționat șefii acestor instituții publice de vârf ale statului român, dacă nu vrem să le compromitem definitiv.

Care ar fi responsabilitatea noastră? Doar să mutăm violențele, conform Regulamentului, și intervențiile represive în Parlament sau să căutăm să asigurăm stabilitatea democratică și echilibrul în statul român? Aceasta este întrebarea legitimă fundamentală.

De aceea, este datoria noastră, a tuturor, să consfințiți și dumneavoastră, cei care compuneți majoritatea actualei puteri politice, că este cazul să aflăm că nu trebuie pusă pătura pe țambal și avem și noi o responsabilitate în fața celor care ne-au votat. Nu înseamnă că o astfel de comisie trebuie să tragă anumite concluzii, într-o anumită direcție, ci pentru a stabili, cu adevărat, niște responsabilități și cei care se face responsabili de intervenția represivă împotriva poporului român.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Nicolicea.

Fiecare grup are cinci minute, domnule Roman!

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

În primul rând, o anchetă parlamentară trebuie să clarifice cauzele și împrejurările în care au avut loc acțiunile cu efecte negative, să stabilească concluziile, răspunderile și măsurile ce se impun. Acest lucru l-ați scris și dumneavoastră în preambul. Doar atâta lucru, că în loc să aveți o temă, dumneavoastră ați dat un verdict. Comisia se numește "Comisia de anchetă privind reprimarea protestului pașnic antiguvernamental". Din start ați stabilit că este vorba de o reprimare, că protestul este pașnic și așa mai departe.

Chiar din luările dumneavoastră de poziție se vede că deja ați stabilit chiar și vinovații, ceea ce este contrar unei comisii de anchetă parlamentară.

Prin acest lucru, se dorește, evident, influențarea anchetei penale. Adică, dacă Parlamentul spune că mitingul a fost pașnic și forțele au fost excesive și disproporționate, se influențează această anchetă, evident că se afectează imparțialitatea procurorilor de caz, nu independența sistemului judiciar, cum ziceau unii, dar fie cum zic chiar și ei.

De asemenea, se acreditează ideea că mitingul a fost pașnic. Or, toată lumea a văzut că n-a fost niciun miting pașnic. Prin votul pe acest titlu noi certificăm asemenea minciună.

De asemenea, unii lideri de partide încearcă, prin acest lucru, să scape de acuzația că au instigat ei personal la violențe.

Cu privire la anchetă, prin vocea europarlamentarului Nica, PSD a dorit să facă anchetă parlamentară, dar PNL-ul, făcând un joc de glezne, l-a scos la înaintare pe domnul Raețchi, care a spus că o comisie de anchetă nu face decât să blocheze alte cercetări și să o scape pe doamna Carmen Dan. Aceasta s-a întâmplat duminică. Luni, împreună cu domnul Ludovic Orban, cereau ei comisie de anchetă, care de data aceasta nu o mai scăpa și nu mai tărăgăna această anchetă. Culmea este că respectivul mai este și semnatar pe comisia de anchetă la poziția 40. Este evident faptul că una spui și peste nici 24 de ore o sucești de altă manieră.

Deci, dacă - v-am spus și la Biroul permanent - nu puteți să aveți o temă care să fie un verdict, să fie o concluzie, puteați să schimbați și să spuneți pur și simplu: "verificarea evenimentelor din data de 10" sau altă chestiune, dar să nu fie o concluzie, un verdict. N-ați vrut să faceți!

Acest lucru nu poate fi votat. Dacă vom iniția noi o comisie de anchetă, nu vom porni din start cu concluzii preconcepute și cu verdicte, așa cum trebuie să facă o comisie parlamentară.

Dacă vă aduceți aminte, și la comisia de anchetă, pe care am avut-o, chiar am precizat că nu influențăm cu nimic activitatea Parchetului, că nu ne amestecăm și așa mai departe.

Cu privire la Decizia nr. 611/2017, uite, ne-am găsit un punct de vedere comun. Abia așteptăm să ne sprijiniți să modificăm Regulamentul ca să punem în acord cu Decizia nr. 611/2017, care dă Parlamentului puteri sporite în ceea ce privește comisia de anchetă.

Pentru cele expuse, este evident că grupul nostru nu poate să voteze o astfel de inițiere de comisie de anchetă, pe care ați făcut-o dumneavoastră.

PSD se gândește să inițieze o comisie de anchetă parlamentară corectă, așa cum trebuie să fie făcută, și nu cu concluzii gata scrise, cu parti-pris-uri și cu mult politicianism ieftin.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Da, Grupul ALDE.

Fiecare grup parlamentar a vorbit cinci minute.

Domnul Varujan Vosganian.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi,

Despre aceste proteste și nu numai despre cele din 10 august s-a vorbit foarte mult.

Opinia mea este că aceste proteste sunt un fenomen mai complex decât poate părea la prima vedere, de la tribuna parlamentară.

Aceste proteste, în primul rând, sunt eterogene. La ele participă oameni foarte diferiți - de la oameni care pur socializează până la oameni agresivi, dar și oameni de bună-credință, care în acest fel își manifestă nemulțumirea față de rezultatele ultimilor 30 de ani.

De aceea, în opinia mea, o abordare exclusiv politică a acestor proteste nu va duce nicăieri.

Am văzut aici că spun colegi că populația a fost agresată și putem să acceptăm acest lucru dacă socotim câte plângeri s-au făcut și câte persoane au necesitat îngrijiri.

În același timp, mă surprinde că aceia care vorbesc despre persoanele care au fost agresate nu-i evocă și pe jandarmii care au fost agresați.

Și atunci când vorbesc de plângerile penale nu evocă și plângerile pe care le-au făcut jandarmii.

În acest context, orice abordare partinică nu va duce la un rezultat scontat. Fiecare va încerca să exagereze, să accentueze dimensiunea care-i convine și nu vom face decât să adâncim nedumerirea, patimile sau fanatismele din rândul populației.

Ieri am spus, în Biroul permanent, și repet astăzi: noi nici măcar nu suntem pregătiți, în Parlament, să purcedem la o astfel de dezbatere.

A spus președintele României, "Românii au fost gazați!". Au spus liderii PNL, "Românii au fost gazați!"; chiar și colegul nostru de la USR a folosit acum termenul acesta, "Românii au fost gazați!".

În clipa în care intrăm cu un astfel de bagaj lingvistic într-o asemenea dezbatere e limpede că nu suntem pregătiți să o facem și nu vom face decât să agravăm și mai mult nedumeririle.

Vă rog să-mi permiteți să vă citesc din Dicționarul Explicativ al Limbii Române ce înseamnă a gaza, atunci când vorbim despre oameni: 1. a lansa gaze toxice într-o zonă, în timp de război, pentru a distruge în masă; și 2. a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă, pentru a le ucide.

Așadar, în ambele situații, e vorba de acțiunea premeditată de a ucide. În primul caz, folosind armament de nimicire în masă. Și, în al doilea rând, folosind un mecanism pe care istoria ni-l amintește, în spații închise, în care persoanele respective n-au nicio șansă.

Dacă ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei seamănă cu armamentul de nimicire în masă de la Verdun sau cu spațiile de gazare din lagărele de concentrare, vă las pe dumneavoastră să evaluați.

De aceea, eu spun așa. Ca lucrurile să se lămurească, trebuie să lăsăm instituțiile abilitate, care au, totuși, o anumită neutralitate și o anumită expertiză, și un alt bagaj de informații, să lămurească lucrurile acestea; noi să preluăm concluziile și să încercăm în spațiul public să conciliem, să abordăm acest fenomen complex în toată amplitudinea lui și să nu încercăm fiecare să tragem foloase politicianiste, pentru că asta nu va lămuri nimic, ci, dimpotrivă, va agrava faliile din societate.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Timpul a fost epuizat.

Da, pe procedură.

Da, domnule..., vă rog.

Pe procedură. Dacă îmi spuneți care e problema de procedură. (Vociferări. Rumoare.)

Domnul Pavel Popescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Invoc, desigur, art. 151 alin. (5) - chestiuni ce țin de probleme personale.

Și sunt problemele personale, pentru că sunt unul dintre cetățenii români care a fost afectat în mod direct, nu de gazare, domnule Vosganian, pentru că definiția dumneavoastră, chiar dacă este corectă... (Vociferări.)... acele acțiuni din piață au provocat niște pagube.

Și nu știu cum arată... am văzut cum arată definiția în dicționar, dar să știți că există un cetățean care a murit după ce a plecat de la protest. (Vociferări.) A plecat la spital și a murit.

Acum, că a fost în încăpere închisă (Vociferări.)... sau n-a fost în încăpere închisă vor decide instituțiile.

Colegi...

Stimați colegi,

Înainte... (Vociferări.)

Voi fi foarte scurt dacă îl calmați pe domnul Bacalbașa.

Domnul Florin Iordache:

Vă rog... (Vociferări.)

Domnul Pavel Popescu:

Domnule președinte...

 

Domnul Florin Iordache:

Procedura? Ați solicitat procedură...

Domnul Pavel Popescu:

Spuneam că...

 

Domnul Florin Iordache:

... domnule coleg, haideți!

Domnul Pavel Popescu:

... lăsând la o parte tot ceea ce se spune de la acest pupitru, lăsând la o parte toate declarațiile politice care se fac pe o speță ca aceasta, există niște principii și niște valori care transcend aceste declarații de aici.

Și întrebarea mea este dacă nu este cazul să ne întoarcem la aceste principii și valori?

Pentru că nu vorbim aici despre argumentul meu contra argumentului tău. Pentru că la asta se rezumă în fiecare zi această bătălie politică. Dar, totuși, am jurat să apărăm niște principii, în fața unor cetățeni, aici. Există Constituția țării, există regulamente, Regulamentul Camerei Deputaților, există legi pe care pur și simplu noi le încălcăm zilnic. Și mai există principiile moralității și adevărului. Principiul adevărului.

De ce nu-i dai șansa unui cetățean să afle de la o comisie de anchetă adevărul? Așa cum în acest Parlament se înființează comisii de anchetă în scopuri personale. Și nu o puteți nega.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, concluzionați, domnule coleg.

Domnul Pavel Popescu:

De ce atunci când primiți ordine de partid faceți o comisie de anchetă pentru un singur om, care este președintele vostru de partid? Și când 100.000 de oameni cer o comisie de anchetă, prin vocile deputaților care au fost votați de ei, nu au dreptul la acea comisie.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Da, domnule Roman, tot procedură, înțeleg.

Vă rog.

Nu e nevoie de Regulament, v-am dat cuvântul, vă rog.

Vă rog.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Art. 73 - comisii de anchetă ale Camerei Deputaților.

"În condițiile în care se consideră necesare clarificarea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acțiuni cu efecte negative, precum și stabilirea concluziilor, răspunderilor și măsurilor ce se impun, Camera Deputaților poate hotărî inițierea unei anchete parlamentare".

Doamnelor și domnilor colegi,

Mă așteptam ca, astăzi, colegii din majoritatea care susține Guvernul să fi venit și să fi spus: domnule - măcar printr-o voce -, ne cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august.

M-aș fi așteptat ca astăzi să discutăm, poate, cu toții, despre 10 august, o lege prin care ziua de 10 august să fie declarată Ziua diasporei.

Și cred că era bine să fi făcut, cu toții, în semn de respect față de diaspora, o lege care să semnaleze ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august.

În decembrie 1989, Ceaușescu, armata, miliția, securitatea s-au luptat. Și la momentul respectiv armata a fraternizat cu poporul.

La mineriadă, miliția a fraternizat cu dictatorul.

La jandarmeriadă, din păcate, sub comanda lui Cucoș, Paraschiv, Sindile, o parte din jandarmerie a fraternizat cu un condamnat penal.

Domnul Florin Iordache:

Concluzia, domnule coleg.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Stimați colegi,

Au fost bătuți români. Au fost bătuți frați, surori, neamuri, prieteni - toți, români.

Aceia care au bătut oameni nevinovați, cu mâinile ridicate, fără să amenințe pe nimeni, acei oameni trebuie să plătească. Nu pentru că au bătut liberali, PSD-iști, de la ALDE, sau mai știu eu de unde. Pentru că au bătut români.

Noi trebuie și avem obligația morală să spunem celor care au abuzat de forță și care au bătut români cu mâinile ridicate, că sunt niște bestii și sunt niște călăi.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Indiferent că au bătut jandarmi sau că au bătut protestatari.

Iar pe toți cei care au făcut astfel de lucruri nu-i mai ascundeți! Nu-i mai ascundeți! Astăzi i-au bătut pe români, în stradă. Mâine o să bată rude, prieteni, cunoștințe ale dumneavoastră.

Acești oameni au un singur drum - spre pușcărie.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Da, domnul Barna.

Din păcate, n-ați... (Vociferări.)... n-ați reușit să lămuriți.

Domnul Ilie Dan Barna:

Doar un drept la replică, la ceea ce a spus domnul Vosganian.

O să le transmit sutelor de oameni cu probleme respiratorii, unii dintre ei internați în spital, cum e și tatăl meu, acum, pentru probleme respiratorii de la ce s-a întâmplat atunci. O să le transmit că domnul Vosganian le-a rezolvat problema și zilele de spitalizare. Afecțiunile lor nu sunt acoperite de DEX, e în regulă.

Domnul Florin Iordache:

La proiectul de hotărâre.

La titlu. Dacă sunt intervenții?

În preambul. Intervenții? Nu.

De la art. 1 până la art. 10. Dacă sunt intervenții?

La anexă. Intervenții? Nu.

Mulțumesc.

Pauză...

(Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul pe procedură.)

Da, vă rog.

Pauză - 5 minute și vom începe votul final.

Vă rog.

Vă rog, o procedură, înțeleg, da.

Vă rog.

Vă rog, doamnă.

Doamna Raluca Turcan:

Un argument în plus pentru a susține această comisie de anchetă.

Așa cum bine cunoașteți, inclusiv în propunerile de comisii de anchetă pe care le-ați propus dumneavoastră, sunt câteva prevederi care sunt bine-venite, dacă dorim aflarea adevărului. Și anume: lucrările trebuie să se desfășoare și nu pot fi absenți, iar grupurile parlamentare trebuie să desemneze înlocuitori.

Așadar, cum ați procedat în Comisia parlamentară permanentă prin care ați evitat audierea prefectului Capitalei, ministrului Carmen Dan și a altor persoane care urmau să fie audiate, pentru că n-a fost cvorum sau o majoritate a propus scoaterea de pe ordinea de zi, într-o comisie de anchetă sunteți obligați să funcționați și să aveți majoritate și cvorum.

Doi. Într-o comisie parlamentară de anchetă, cine minte răspunde conform legii.

Așadar, cred că este mai greu să vii cu o listă de minciuni sau cu o listă de declarații făcute de unii care vor să mușamalizeze adevărul.

Și într-o comisie parlamentară de anchetă există incidența legii penale, dacă se oferă informații false sau nu se răspunde la întrebări.

Și, de asemenea, într-o comisie parlamentară de anchetă poate fi citată orice persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului.

Și într-o comisie de anchetă ar putea fi audiat domnul Liviu Dragnea, să spună dacă într-adevăr el a dat ordinul și a coordonat acțiunea ministrului Carmen Dan, care a fost la pupitrul de comandă.

Într-o comisie de anchetă, Liviu Dragnea ar trebui să participe și să spună adevărul.

Domnul Florin Iordache:

Pauză - 5 minute.

Invit liderii de grup să-și convoace colegii, să putem începe ședința.

Repet, la 12,20 începem ședința.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 ianuarie 2019, 18:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro