Plen
Ședința Camerei Deputaților din 7 noiembrie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.165/16-11-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
25-03-2019
13-03-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 07-11-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 7 noiembrie 2018

13. Supunerea la votul final:  
  13.4 Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș Autostrada Unirii (PL-x 557/2017); (adoptat)
 
consultă fișa PL nr. 557/2017

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

Legi ordinare. Adoptări.

4. Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași-Târgu Mureș "Autostrada Unirii"; PL-x 557/2017.

Comisia pentru transporturi propune adoptarea.

Vot, vă rog.

Adoptat cu 261 de voturi pentru, două voturi împotrivă, 5 abțineri și un coleg fără opțiune. (Aplauze.)

Proiectul de Lege pentru ratificarea...

Explicarea votului.

Domnul Cătălin Drulă.

Un singur vorbitor pentru fiecare grup parlamentar, potrivit Regulamentului.

Domnul Cătălin Drulă:

Grupul USR a votat pentru acest proiect de lege.

Odată cu promulgarea acestei legi, sunt câteva consecințe importante. Se termină aventura subordonării acestui proiect la Comisia de Prognoză, din subordinea doamnei Dăncilă, pentru că legea prevede explicit că Ministerul Transporturilor se ocupă de acest proiect. În 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii trebuie demarate procedurile de achiziție publică pentru acest proiect de investiție și fiecare lege a bugetului de stat anuală, de acum încolo, va trebui să prevadă exact sumele cerute de Ministerul Transporturilor pentru acest proiect sau, prin asumare politică, să aibă o derogare explicită de la această lege.

Acestea sunt consecințe importante ale acestui proiect de lege. Această investiție nu mai poate întârzia. Destul au fost doi ani pierduți sub actuala guvernare! În 30 de zile începeți Autostrada A8! (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Domnul Varujan Vosganian.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi,

Valoarea simbolică a acestei legi este aceea că ea deschide o dezbatere amplă privind întreaga infrastructură din România, cu precădere în ceea ce privește autostrăzile.

În ultima vreme, calitatea actului de guvernare a început să aibă o nouă unitate de măsură, care este kilometrul de autostradă.

Guvernul, cu siguranță, trebuie să se preocupe de creșterea salariilor, de creșterea pensiilor, de locuri de muncă.

Vă previn, însă, că fără a fi deja o psihoză, opinia publică a început să judece toate lucrurile, după kilometrul de autostradă.

În ce privește Moldova, lucrurile sunt cu atât mai acute, cu cât Moldova suferă de o anumită izolare.

În ultimul an și jumătate am avut dialog pe această temă cu toți prim-miniștrii care s-au succedat, cu toți miniștrii transporturilor care s-au succedat și, din acest puncte de vedere, pot să vă spun că această lege trebuie însoțită și de o viziune managerială mult mai aplicată din partea Guvernului, din partea Ministerului Transporturilor.

Dacă această lege va funcționa și ea va fi în avantajul acestei autostrăzi, nu ne împiedică nimic să nu facem legi și în ceea ce privește celelalte autostrăzi.

Eu consider, însă, că e suficient un exemplu, ca să arătăm că, până la urmă, dorința noastră și respectul nostru față de alegători trebuie însoțite și de o viziune managerială pe măsură din partea Guvernului.

Și încă ceva la final. Eu nu fac niciodată amenințări. Vreau doar să vă spun că pentru parlamentarii ALDE din Moldova - vorbesc numai în numele lor, deși sunt convins că mulți parlamentari din Moldova gândesc ca și mine - prezența acestui obiectiv de autostradă în Legea bugetului este o condiție obligatorie pentru ca noi să votăm Legea bugetului pe 2019.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Cîtea.

Domnul Vasile Cîtea:

În primul rând, aș vrea să le mulțumesc tuturor colegilor care au votat această lege, pentru că este foarte necesară și ea deschide, așa cum s-a mai spus, o perspectivă extraordinară pentru zona Moldovei.

A8 este un obiectiv pe care ni-l dorim de foarte, foarte mult timp, este obiectivul cel mai important pentru Moldova și oamenii reacționează foarte bine și sunt interesați, până la urmă, de ceea ce se întâmplă cu acest obiectiv, cu această investiție.

Au existat foarte multe dezinformări, mai ales după votul de luni, că cel puțin o parte din parlamentarii din Moldova nu ar fi de acord cu acest obiectiv.

Lucrurile trebuie clarificate. Astăzi s-a văzut că există o largă majoritate și pentru asta, inclusiv parlamentari din celelalte zone care nu sunt, știu eu, conectați cu ceea ce se va întâmpla pe traseul acestei autostrăzi, și trebuie să le mulțumesc tuturor colegilor din Moldova, în primul rând, și aș spune, celor mai apropiați, care au conexiune cu autostrada - Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Suceava -, pe traseul cărora se va regăsi această autostradă.

Iar colegii noștri care încă nu au avut răbdare să vadă cum se va termina această lege, este bine să-și ceară scuze sau să nu se mai grăbească în a da verdicte că PSD este împotriva acestei autostrăzi.

Eu le mulțumesc încă o dată tuturor și sper ca efectele să fie cele pe care le așteptăm cu toții.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul Biro Zsolt.

Domnul Biro Zsolt-Istvan:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Am votat pentru. Votăm întotdeauna pentru dezvoltarea infrastructurii. În principiu, suntem de acord cu această autostradă, dar vreau să vă atrag atenția că avem și alte autostrăzi, și alte priorități. Această autostradă nu va ajuta Moldova, dacă nu reușim să terminăm Autostrada Transilvania și sper să nu ajungem să depunem alte proiecte de lege și să venim și noi cu bannere aici, în plenul Parlamentului, cu inscripția "Autostrada Transilvania".

Vă mulțumesc frumos. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Laurențiu Leoreanu.

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Stimați colegi,

Mă bucură foarte mult votul de astăzi. Mă bucură foarte mult faptul că apelul Partidului Național Liberal a fost ascultat, pentru a introduce pe ordinea de zi, și la Comisia pentru industrii, dar și la plen, acest proiect, mai cu seamă că a avut un prag important de trecut în Biroul permanent, când liderul Partidului Național Liberal a propus ca acest proiect să fie pe ordinea de zi, liderul Partidului Social Democrat, domnul Liviu Dragnea s-a opus.

Astăzi, iată că, după dezbateri și discuții care au avut loc, Moldova prinde o șansă spre dezvoltare, pentru că Moldova de prea mult timp era cufundată în sărăcie, în locuri de muncă slab plătite, în lipsa locurilor de muncă, iar copiii, tinerii, plecau spre alte zări, pentru că nu întrevedeau o speranță.

Sperăm ca acest proiect să se și regăsească în planul de acțiune al Guvernului, ținând cont și de prevederile legale, iar Guvernul actual nu trebuie decât să treacă la treabă.

Îi urăm mult succes și să pună în practică ceea ce astăzi Parlamentul a adoptat!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Daniel Suciu.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Procedură.

Voi fi foarte scurt.

Înțeleg că toate grupurile parlamentare vor să ia spuza de pe acest proiect, dar am o rugăminte: nu mai faceți afirmații neprobate! Nimeni nu s-a opus, iar votul de astăzi confirmă acest lucru! PSD a votat pentru!

Așa că, lăsați, vă rog, acuzații personale la adresa cuiva, președinte sau nu!

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Marius Pașcan.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Este un proiect inițiat de Partidul Mișcarea Populară.

Subsemnatul este inițiator, împreună cu deputatul Petru Movilă de Iași, la care, evident, s-au raliat, în calitate de coinițiatori, parlamentari de la toate celelalte partide politice, motiv pentru care vă mulțumesc.

Este un precedent care mă determină la optimism. Adică putem, atunci când este vorba de un interes național, concret, economic, să votăm transpartinic, să asumăm, fără niciun fel de ambiții, orgolii sau alte interese egoiste, astfel de proiecte care concură în mod direct și pot duce, sigur, pe de o parte la stabilitate, pe de altă parte, la dezvoltarea României pe termen lung. Iar infrastructura, autostrăzile sunt un motor al dezvoltării oricărei economii.

De aceea, stimați colegi, eu vă mulțumesc.

Și o iau pe rând, ca inițiator. Asta este realitatea, fie că vă supărați, fie că nu! Le mulțumesc colegilor de la USR, celor de la ALDE, le mulțumesc colegilor de la PSD, implicit colegilor de la PNL și, de ce nu, celor de la UDMR, colegului Vass Levente, care este coinițiator. (Vociferări.)

Așadar, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Acesta este unul dintre interesele noastre naționale, la care se cuvine să contribuim cu toții. Iar dacă vom reuși și în continuare să susținem, într-adevăr, și interesul cetățeanului, aceste proiecte fundamentale pentru dezvoltarea României, cu siguranță că alta va fi percepția și în ce privește Parlamentul României.

Vreau să le mulțumesc, totodată, asociațiilor de la Iași, neguvernamentale, care s-au implicat susținut și au manifestat, au creat coloane, cordoane de susținere pe traseul autostrăzii și vreau să vă anunț, în premieră, implicit faptul că, colegul PMP, Ionuț Simionca, împreună cu noi, cei de la PMP...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Ați depășit cele două minute regulamentare.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

... vă chemăm și la un alt proiect, Autostrada de Nord, pe care îl vom depune săptămâna viitoare.

Vă mulțumesc și sper să ne bucurăm de aceeași susținere.

Doamne ajută! (Aplauze.)

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 27 martie 2019, 4:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro