Plen
Ședința Camerei Deputaților din 12 decembrie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.2/07-01-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 12-12-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 12 decembrie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,29.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Buican, înlocuit de domnul deputat Mircea-GheorgheDrăghici, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi!

8.30.

Declar deschisă ședința consacrată declarațiilor politice și vă anunț așa. Că de la Grupul PSD au depus în scris: doamna deputat Aida Căruceru, Alexandru Rotaru, Viorel Stan, Florinel Stancu, Mihăiță Găină, Cristina Burciu, Claudiu Ilișanu, Ciprian Șerban, Natalia Intotero, Laurențiu Nistor, Tudorița Boboc, Silviu Nicu Macovei, Cornel Itu, Răzvan-Ilie Rotaru, Tamara Ciofu, Elvira Șarapatin, Costel Lupașcu, Angel Tîlvăr, Marius Budăi, Mihai Weber, doamna deputat Daniela Oteșanu, Georgeta Holban, Liviu Balint, Alexandra Presură, Eliza Ștefănescu, Alina-Elena Tănăsescu.

De la PNL au depus scris: Raluca Turcan, Viorica Cherecheș, Antoneta Ioniță, Gabriel Andronache, Sorin Bumb, Găvrilă Ghilea, Dumitru Oprea, Constantin Șovăială, Dănuț Bica, Costel Alexe, Nicolae Giugea, Claudiu Răcuci, Mihai Culeafă, Ionuț Stroe.

De la PMP: Cătălin Cristache, Eugen Tomac, Adrian Todoran, Nicoleta Bozianu, Constantin Codreanu.

De la ALDE: Calotă Florică Ică.

 
Alina Teiș - declarație politică intitulată Să nu ne pierdem încrederea în sistemul de sănătate românesc!;

Bun. Pentru început, dau cuvântul doamnei deputat Alina Teiș, de la PSD.

Se pregătește doamna deputat Florica Cherecheș, de la PNL.

 

Doamna Alina Teiș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Să nu ne pierdem încrederea în sistemul de sănătate românesc!".

Asistăm în ultimele zile la un scandal care tulbură încrederea în sistemul de sănătate din România. Un eveniment nefericit, care a afectat copii, părinți, cadre medicale, dar și o întreagă unitate medicală. Dar care are rezolvare.

Mă refer aici la bebelușii născuți la Maternitatea Giulești, care au fost infectați cu stafilococ auriu. Vorbim de 34 de cazuri, care deja au fost confirmate de medici.

Direcția de Sănătate Publică a prelevat probe din cadrul maternității și urmează ca rezultatele să fie făcute publice. Evident că, în cazul în care se va dovedi că infecțiile au fost luate în cadrul unității medicale sau că medicii de acolo sunt vinovați de contaminarea acestor copii, vor exista sancțiuni.

În urma apariției acestor cazuri de bebeluși infectați, toate maternitățile din țară vor fi controlate și igienizate. Este anunțul făcut de Ministerul Sănătății. De altfel, am încredere în faptul că doamna ministru Sorina Pintea a acționat așa cum trebuia, că au fost luate toate măsurile pentru rezolvarea acestei situații și că, în continuare, Ministerul Sănătății va acționa într-un mod ireproșabil.

La Maternitatea Giulești a început deja renovarea saloanelor, dezinfectarea acestora. De altfel, pentru realizarea acestor lucrări au fost oprite și internările. Sunt o mulțime de pacienți care au de suferit în urma acestei măsuri, dar cred că trebuie să punem pe primul loc siguranța bebelușilor care vin pe lume în această unitate spitalicească.

Sper ca, în cel mai scurt timp, cea mai mare maternitate din țară să-și reia activitatea. În cazul în care nu o va face, Bucureștiul va fi pur și simplu blocat, deoarece, în fiecare lună, în Maternitatea Giulești, se nasc peste 300 de copii.

Este într-adevăr un impas în sistemul de sănătate din Capitală. Și îmi doresc să trecem cu bine peste acest episod. Iar dacă problemele de la Giulești nu se vor rezolva, reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București au anunțat deja că Primăria Capitalei caută spații pentru relocarea Maternității Giulești. Așadar, e foarte posibil ca, în viitorul apropiat, să existe în Capitală o nouă maternitate.

Am invocat această problemă pentru că este una de actualitate. Este un subiect extrem de mediatizat.

Și, tocmai de aceea, țin să fac un apel către toți cetățenii români, să nu-și piardă încrederea în sistemul de sănătate din România, odată cu apariția acestor cazuri. Sunt, până la urmă, lucruri care se întâmplă în actul medical, având cei mai buni medici care au tratat și vindecat pacienți cu probleme grave de sănătate Și nu înseamnă nici că actul medical de la noi e mai prejos față de ceea ce găsim în alte țări.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD, Mehedinți, Alina Teiș.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Cei patru viteji;

O invit, în continuare, pe doamna Florica Cherecheș, PNL. Se pregătește doamna deputat Lavinia-Corina Cosma, de la USR.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Cei patru viteji".

Stimați colegi,

Alianța Vestului, coaliția primarilor din Cluj, Oradea, Arad și Timișoara, a stârnit multă emulație în țară, sentimentele generate variind de la admirație la critică acerbă. Acești primari nu mai au răbdare după Guvern, vor să se dezvolte mai rapid și să atragă mai ușor investitori și fonduri europene, în colaborare cu Guvernul.

Alianța își propune:

 • îmbunătățirea mobilității și accesibilității între cele patru orașe;
 • susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială;
 • colaborarea pentru identificarea și implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor în administrație;
 • promovarea modelului european de politică publică.

Concret, alianța își propune să inițieze construcția de autostrăzi, reabilitări de căi ferate și dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între cele patru orașe, să promoveze un set de politici publice care susțin o dezvoltare predictibilă și sustenabilă și să oprească migrația.

Alianța susține regionalizarea, fără a dori un separatism teritorial, ci doar eficientizarea actului administrativ în interiorul regiunii. Dar acest lucru a deranjat partidul de guvernare, numind această alianță economică un pericol la securitatea țării.

Singurul pericol real însă pentru PSD este faptul că tot mai mulți români află că există orașe cu conducători responsabili, cu proiecte de reală dezvoltare și realizate la timp.

România a pierdut aproximativ 1,5 miliarde de euro în exercițiul financiar trecut, din cauza incapacității Guvernului de a absorbi acești bani prin proiecte viabile. În schimb, cei patru primari au obținut finanțări consistente pentru proiecte locale pe toate domeniile și au reușit în ultimii ani o dezvoltare galopantă, în comparație cu orașe aflate în alte zone ale țării.

Liviu Dragnea este nemulțumit de reacțiile pozitive stârnite de această alianță și face rapid rost de un fond de investiții locale de 10 miliarde de lei, bani care nu se știe de unde vin, dar, nefiind de la Bruxelles, pot fi mai ușor controlați, manipulați și furați!

Lăsând la o parte reacțiile penibile ale liderilor PSD, și alte orașe și-au manifestat dorința de a face parte din această alianță nou formată, semn că tot mai mulți primari responsabili s-au săturat de incompetența guvernanților și doresc o mai mare autonomie în atragerea fondurilor europene.

Reușita acestei alianțe este importantă pentru întreaga țară, pentru că ea poate reprezenta un model pentru alte orașe, care împreună pot să realizeze acel nivel de dezvoltare și prosperitate pe care actuala Guvernare PSD nu este capabilă să le-o ofere, deși a promis-o.

Tuturor celor care îndrăznesc să fie serioși și responsabili, care produc dezvoltare pentru comunitățile lor, dând dovadă de competență și viziune, le dorim mult succes în a face din România o țară prosperă și liberă de corupție, din care să nu mai plece nimeni în căutarea unui viitor mai bun.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Lavinia-Corina Cosma - pledoarie pentru necesitatea creșterii numărului consilierilor școlari și pentru necesitatea finanțării centurii Sighișoarei;

O invit pe doamna deputat Lavinia-Corina Cosma.

Îl invit, în continuare, pe domnul deputat Marius Pașcan. Se pregătește.

Vă pregătiți, după doamna deputat, domnule Pașcan.

 

Doamna Lavinia-Corina Cosma:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Vreau să vă supun atenției dumneavoastră astăzi două subiecte care, din punctul meu de vedere, sunt vitale pentru dezvoltarea României.

În contextul în care în zilele următoare vom dezbate Legea bugetului, aici, în Parlament, cred că trebuie să facem ceea ce tot discutăm de câțiva ani încoace.

În Comisia pentru învățământ pare că suntem cu toții de acord că avem nevoie de consilieri școlari mult mai mulți în școlile din România. Pe principiul că e mai bine să previi decât să tratezi, așa e și cu acest sistem de consiliere.

Vorbim, tot zilele acestea, despre sistemul profesional, un nou sistem profesional, învățământul dual, dar nu putem să le despărțim pe cele două. Avem nevoie de finanțare pentru a reduce numărul elevilor alocați unui consilier școlar.

Repet, dacă nici în acest an nu includem în Legea bugetului bani pentru acești profesioniști, cu siguranță, numărul elevilor, numărul studenților care nu se vor regăsi în piața muncii va fi mult mai mare.

Al doilea subiect la care vreau să fac referire astăzi este centura Sighișoarei.

Sighișoara reprezintă pentru România un punct turistic foarte important. Vedem asta zi și de zi și se regăsește în numărul turiștilor care vin acolo.

Și cred că avem nevoie de un consens, aici, în Parlament, pentru a trece, la fel, în Legea bugetului, finanțare pentru acest punct foarte important de dezvoltare turistică a României.

Aparent, cele două puncte la care am făcut referire nu au nicio legătură, însă cred că totul are legătură cu educația. Pentru că în momentul în care avem oameni educați în România, vom avea și autostrăzi, vom avea și spitale, vom avea și școli.

Educația reprezintă temelia unei națiuni.

Vă mulțumesc.

Lavinia Cosma, deputat al USR de Mureș.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Educația și învățământul, debusolate între viziunea Academiei Române, a ministrului educației naționale și programul Președintelui României;

Îl invit pe domnul deputat Marius Pașcan.

Se pregătește doamna Steluța-Gustica Cătăniciu, de la Cluj, Grupul ALDE.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Educația și învățământul, debusolate între viziunea Academiei Române, a ministrului educației naționale și programul Președintelui României".

Academia Română a elaborat, în urmă cu câțiva ani, un studiu programatic extrem de important, intitulat "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani". În cadrul acestei strategii este cuprinsă și problema educației, a învățământului din România, pornindu-se în evaluare de la o serie de aspecte actuale defavorabile care privesc organizarea sistemului de învățământ și care se cuvin programatic corectate.

Iată câteva dintre punctele slabe identificate:

 • Nu a fost încă definit și asumat într-o manieră co-participativă un adevărat proiect de țară pentru educație;
 • Nu a fost identificată și conștientizată foarte clar imaginea marii grile de valori ce trebuie să însoțească formarea viitorului cetățean din România, a țintei viitorului - nu e clar nici pentru părinți, nici pentru profesori ce, cum și cât vrem să știe copiii noștri când vor ieși din școală sau dintr-un ciclu de învățare;
 • Educația românească s-a confruntat cu o serie de eșecuri care au traversat sistemul în ultima perioadă, probate prin rezultatele relativ slabe le testările internaționale ale OECD și Uniunii Europene;
 • Fragmentarea structurală a învățământului obligatoriu printr-un examen național, care poate fi mult mai bine un examen de certificare, și nu unul de selecție;
 • Curriculum-ul școlar este perceput de toți actorii implicați - elevi, profesori, părinți - ca fiind supraîncărcat și cu relevanță scăzută pentru viața de adult și piața muncii, iar curriculum-ul la decizia școlii este cvasi-inexistent, totodată flexibilitatea de integrare a disciplinelor este foarte, foarte redusă;
 • În construcția sarcinilor de învățare este raportată prevalența informativă, în detrimentul aceleia formative, solicitate atât de instanțele pedagogice moderne, orientate către educație și dezvoltarea gândirii critice, cât și de angajatori;
 • Lipsa de continuitate în luarea deciziilor și subordonarea acestora politicului. Schimbarea continuă a factorilor de decizie și inconsistența acțiunilor susținute prin legi, care nu asigură continuitate și consecvență, au determinat apariția fracturilor în sistemul de educație.

Am asistat, până acum, la eșecurile repetate ale reformelor și politicilor promovate de Ministerul Educației, care a fost condus în ultimele aproape trei decenii de 27 de miniștri, văzând dezamăgiți și tribulațiile unei Legi a educației care, din 2011, a suferit aproximativ 200 de modificări. În acest context, Administrația Prezidențială a lansat, recent, proiectul "România Educată" care se vrea a fi o strategie de urmat până în 2030.

De asemenea, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, zilele trecute, că intenționează să lanseze în dezbatere, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, un proiect al noii Legi a educației.

Vă întreb, domnule președinte Klaus Iohannis, doamnă ministru Ecaterina Andronescu și doamnelor și domnilor specialiști din cadrul Academiei Române, nu vă puteți așeza instituțional la aceeași masă, împreună, toți cei responsabili, pentru a promova în solidar o reformă redutabilă, cu adevărat eficientă și benefică pentru învățământul și educația din România?

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Steluța-Gustica Cătăniciu - argumente în favoarea adoptării unor criterii clare pentru situații de impreviziune;

Domnul Florin Iordache:

Doamna Cătăniciu.

Se pregătește domnul Adrian Dohotaru, din partea deputaților neafiliați.

Vă rog, doamnă deputat.

 

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Mulțumesc, domnule președinte.

În 2015, alături de colegul meu, senatorul Daniel Zamfir, am inițiat Legea dării în plată. Am făcut acest lucru cu bună-credință, fiind convinsă că, de prea multă vreme, băncile au numai drepturi, iar românii doar obligații.

Pentru asta, la acele vremuri, s-a întâmplat un lucru extrem de grav - Parlamentul României a fost amenințat de Banca Națională a României, cu DNA, pentru că a adoptat o astfel de lege pentru români.

Ieri, în Comisia pentru buget din Senat s-a adoptat stabilirea unor criterii clare pentru situații de impreviziune. Coaliția de guvernare PSD și ALDE limitează astfel abuzurile apărute la aplicarea Legii dării în plată.

Modificările aduse de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, sunt următoarele.

Se consideră întotdeauna că există impreviziuni în următoarele cazuri:

 • în cazul devalorizării cu mai mult de 50% față de valoarea inițial evaluată a imobilului cu destinația de locuință;
 • în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20% nivelul cursului de la data contractării creditului;
 • în cazul în care gradul de îndatorare al debitorului l-a depășit pe cel luat în considerare la momentul acordării creditului;
 • în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinația de locuință;
 • în alte cazuri care relevă un dezechilibru contractual.

Pe această lege, Senatul este prima Cameră sesizată.

Sper cât mai repede ca ea sa ajungă la noi, la Cameră, pentru a fi adoptată.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Da. Vă mulțumesc.

 
Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică având ca subiect Locuirea decentă e un drept, nu un capriciu al pieței;

Domnul deputat Adrian Dohotaru.

Vă rog, domnule deputat, din partea deputaților neafiliați.

Se pregătește, din partea PSD, domnul Tudor Ciuhodaru.

 

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

"Locuirea decentă e un drept, nu un capriciu al pieței"

98% dintre locuințele din România sunt private. Suntem pe primele locuri în lume în ceea ce privește privatizarea, ceea ce nu a condus la îmbunătățirea condițiilor de locuire. Dimpotrivă, jumătate dintre români stau în condiții de supraaglomerare, de trei ori peste media UE.

Spre deosebire de noi, vienezii - pe care i-am vizitat recent la o conferință despre locuirea accesibilă, găzduită de Primăria din Viena și de Uniunea Europeană - spun răspicat că locuirea trebuie să fie un drept. Și că e necesară o reglementare mai bună din partea statului, în condițiile în care piața liberă neoliberală nu funcționează.

Neoliberalismul a fost denunțat de primarul de stânga al Vienei, de raportorul special al ONU pe locuire adecvată, de majoritatea oamenilor politici și activiștilor prezenți. De ce? Pentru că financializarea locuirii a transformat acest domeniu, care ar trebui să fie un drept social, în afacerea nr. 1 din lume. Bunurile imobiliare sunt 60% din valoarea activelor la nivel mondial, mai ales în ultimul deceniu, undeva la 217 trilioane de dolari, din care 75% sunt bunuri imobiliare rezidențiale. Bunurile imobiliare rezidențiale sunt 163 de trilioane. Locuirea a devenit o marfă și este prima marfă a lumii, ca pondere în economia globală. Este de două ori mai mare decât PIB-ul mondial.

Totuși, există contra-curente, mai ales unde mai există un stat social. În Viena, 500.000 de oameni, din 2.000.000, trăiesc în locuințe publice, altele sunt subvenționate... (Discuții în sală.)

Mai tăceți, vă rog, acolo, că poate vă mai educați și voi.

Doar o treime din locuințe sunt private. Viena este un model social pentru Cluj, București, Timișoara și alte orașe din România, care au lăsat domeniul locuirii pe mâna invizibilă, ar zice unii, a dezvoltatorilor imobiliari și a speculanților.

Ce-i drept, Viena Roșie are și o tradiție de un secol. Am vizitat cartiere construite de stat în anii 1920, care au grădiniță, școală, teatru, centru comunitar pentru rezidenți, club pentru vârstnici, bibliotecă, locuri de joacă ori curți îndeajuns de spațioase pentru a găzdui garaje publice. Atenție, pentru biciclete, nu pentru mașini.

Transportul public în Viena costă un euro pe zi, dacă ai abonament, indiferent că e tramvai, metrou, autobuz sau tren urban. Aleile pietonale și cicliste împânzesc orașul. Toate sunt funcțiuni publice care lipsesc din orașele noastre, unde 1% din ce s-a construit în ultimul an e din fonduri publice, în ceea ce privește locuirea.

Vreau și la noi un model similar. Vrem o țară ca-n afară? Cum putem taxa mai bine a doua și a treia proprietate, pentru a aduce venituri la buget ca să oferim servicii publice de calitate? Și cum putem reglementa prețul chiriilor? Cum putem construi locuințe publice și accesibile, ca în Viena sau în alte părți?

Sunt întrebări la care încercăm să răspundem, joi, la dezbaterea Demos - "Criza locuirii la Cluj. Soluții pentru locuințe accesibile tuturor", găzduită la biroul meu parlamentar. După care încercăm să ne transformăm întrebările și răspunsurile în politici publice.

Mesajul meu e clar - transformarea locuirii în investiție, și nu într-un drept pe care trebuie să îl garantăm tuturor erodează contractul social, destructurează țesutul civic. Ne transformă pe toți în darwiniști sociali care ne distrugem reciproc - indivizi contra indivizi, categorii sociale în competiție, unii împotriva altora, ură și pizmă în loc de solidaritate.

Trebuie să sfârșim cu asta, căci există alternative!

Cu respect, Adrian Dohotaru, deputat de Cluj.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Tudor Ciuhodaru - reliefarea unor metode de transparentizare a sistemului de sănătate;

Domnul Tudor Ciuhodaru.

Se pregătește domnul Florin-Claudiu Roman, de la PNL.

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

O nouă Lege Ciuhodaru merge spre promulgare. Mai precis, această nouă lege prevede noi drepturi pentru toți pacienții din această țară.

Mai exact, este vorba despre acces facil și nerestricționat la tot ceea ce înseamnă informație medicală și a doua opinie medicală și, pe de altă parte, soluționarea facilă a cazurilor de malpraxis.

Concret, orice pacient din România poate desemna, în foaia de observație, o persoană care să aibă acces la toate datele medicale. Acest lucru poate să constituie un instrument facil de a obține, chiar și pe durata internării, altă opinie medicală, din țară sau din străinătate, iar în cazul malpraxisului, să se obțină soluția corespunzătoare.

Procedura nu presupune costuri și nici intervenția altor persoane sau acte notariale.

În aceste condiții, vă reamintesc că motivația acestui demers legislativ a fost clară - actuala Lege a malpraxisului apără mai mult drepturile societăților de asigurare și ale spitalelor, în detrimentul pacienților. Prin acest demers legislativ se asigură transparența în sistemul de sănătate și se vor evita, pe viitor, cazurile de acum celebre - Toni Tecuceanu - în care e nevoie să te adresezi instanțelor internaționale pentru a obține această informație.

Vrem cu toții un sistem transparent și bun pentru pacienți, iar această nouă Lege Ciuhodaru asigură toate aceste date.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Guvernarea prin minciună trebuie să înceteze!;

Domnul Roman.

Se pregătește domnul Dumitru Lupescu, de la USR.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația politică de astăzi se intitulează "Guvernarea prin minciună trebuie să înceteze!".

Stimate domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

Prin așa-zisa "revoluție fiscală" implementată de monstruoasa coaliție la sfârșitul anului trecut, Guvernul PSDragnea a premeditat confiscarea tuturor resurselor disponibile la nivelul autorităților publice locale.

Dragnea și Vâlcov au știut, încă de anul trecut, că banii alocați din impozitul pe venit vor scădea de la 20,5 miliarde de lei, în anul 2017, la 15,7 miliarde de lei, în anul 2018, deși aceste resurse ar fi trebuit să crească, pentru că Guvernul le-a crescut cheltuielile și facturile de bază.

Însă minciuna a continuat și cu transferurile din TVA, primarii fiind înșelați, de mai multe ori, prin promisiunile repetate ale lui Liviu Dragnea, că vor primi mai mult. Dar, în realitate, sub umbrela transferului salariilor dascălilor la Ministerul Educației Naționale și cotele defalcate din TVA au scăzut de fapt, de la 23,7 miliarde de lei, la numai 13,3 miliarde de lei.

O altă lovitură năpraznică a fost dată prin jefuirea excedentelor bugetare acumulate la nivelul UAT-urilor, care se ridicau la finalul anului trecut la peste 13 miliarde de lei. Aceasta a fost cea mai urâtă palmă dată pe obrazul primarilor harnici care au demarat investiții esențiale pentru comunitățile locale și care, în loc să planteze panseluțe la 500 de lei bucata, au economisit și au chibzuit banii pentru a putea finanța reparații la școli, dispensare sau drumuri de interes local.

Doamnelor și domnilor deputați, dacă am însuma toți banii care au fost furați de cuplul Dragnea-Vâlcov, din bugetele administrațiilor locale, cu siguranță ne-ar lua cu amețeală, pentru că am depăși 10 miliarde de euro!

Dar deși le-a luat 10 miliarde primarilor, cuplul Dragnea-Vâlcov vine acum și îi aburește din nou pe primari, promițând un fond de investiții locale care există doar în mintea lor. Mai mult decât atât, ca să arate că ei sunt jupâni, cei doi infractori i-au și umilit pe primarii rămași fără bani, trimițându-i să ia bani cu împrumut din Trezorerie, la dobânzi amețitoare.

Ca să nu fiu criticat că generalizez, pot să spun că Dragnea a fost milostiv cu unii primari, între aceștia doamna Firea fiind cea mai favorizată. Este deja de manual modul în care primarul Bucureștiului își bate joc de banii cetățenilor, însă, ca să nu atenteze la scaunul de șef al lui Dragnea, acesta a dedulcit-o cu alocări mult mai mari, în timp ce peste 3.000 de primării nu au bani nici pentru facturile curente.

Tot ca să-și țină scaunul aproape, Dragnea a făcut din bugetul de stat un adevărat buget al CEx-ului PSD, cu care cumpără îngăduința primarilor care trebuie să stea aproape de parlamentarii PSD.

Înapoiere și recentralizare sunt consecințele acțiunilor autoritare ale unui condamnat penal care conduce destinele României. Dragnea suferă că nu are încă puterea pe care o avea cândva Adrian Năstase și speră că va face din toată țara o Teleormania - adică o Românie săracă lipită pământului, subdezvoltată și depopulată de tinerii care fug, tot mai mulți, peste hotare.

Vă mulțumesc.

 
Dumitru Lupescu - declarație politică intitulată Consiliile locale ale PSD nu aplică politica intereselor cetățenești, ci pe cea a «pumnului în gură» și a datului «afară pe brânci»;

Domnul Florin Iordache:

Îl invit, în continuare, pe domnul Dumitru Lupescu, de la USR.

Doamna deputat Ambrus Agnes, de la UDRM, cât și domnii deputați Petru Movilă și Ionuț Simionca, de la PMP, au depus scris.

Vă rog, domnule deputat.

Se pregătește domnul Daniel Olteanu, de la Grupul ALDE.

 

Domnul Dumitru Lupescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică se numește: "Consiliile locale ale PSD nu aplică politica intereselor cetățenești, ci pe aceea a «pumnului în gură» și a datului «afară pe brânci».

În urma solicitărilor primite din partea locuitorilor Moreniului, plătitori de taxe și impozite, în ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Moreni, din 29 noiembrie, am cunoscut din nou adevărata față a administrației publice locale.

Proiectul de majorare cu 15% a taxelor locale nu a fost dezbătut nici cu reprezentanții mediului de afaceri, nici cu cetățenii, nu a fost susținut de nicio motivație reală, bazată pe studii de impact și pe componentele acestei taxe.

Am fost interesați să aflăm un preț al colectării pe 1.000 de lei, dar nu am primit niciun răspuns, cu toate că, dacă acest cost este prea mare, putem crea un mecanism de colectare mai eficient, evitând astfel o mărire a taxelor în Moreni.

Rezultatul a fost o ședință din care reprezentanții cetățenilor și consilierii opoziției au fost scoși cu forța din sala de ședință, de poliția locală, iar taxa - mărită prin votul exclusiv al consilierilor locali ai Coaliției PSD-ALDE.

Pentru detalii - linkul https://youtu.be/kU9WALidFKs.

O altă problemă o constituie costurile asistenței sociale.

Reprezentantul meu, specializat în asistență socială, a cerut directorului Direcției de Asistență Socială a municipiului Moreni să spună care este ponderea cheltuielilor indirecte din bugetul alocat instituției pe care o conduce.

La 1.000 de lei, avem costuri indirecte de 600 de lei, reprezentate de salarii, utilități, prime, costuri de exploatare, cursuri. Și nu ne miră că populația nu poate primi un sprijin real pentru a depăși situațiile de criză.

Ce se întâmplă în mod real?

Numărul mare al asistaților sociali justifică o organigramă stufoasă, din care, culmea, lipsesc angajații profesioniști. De altfel, în întreg municipiul Moreni există un singur asistent social licențiat, în condițiile în care fiecare unitate de asistență socială trebuie să fie acreditată și licențiată pentru serviciile prestate.

Infrastructura aflată în stare dezastruoasă, lipsa proiectelor de atragere a fondurilor europene pentru investiții, lipsa de noi locuri de muncă fac ca acest așa-zis municipiu să semene mai degrabă cu un oraș depopulat. Statutul de municipiu al Moreniului ar trebui reconsiderat, deoarece atât atragerea fondurilor este mai greoaie, accesul la unele linii de finanțare este blocat, iar taxele și impozitele locale sunt mai mari.

Dorim să avem o atitudine constructivă, un discurs care să nu ne radicalizeze vizavi de conducătorii acestui UAT, să venim cu soluții realizabile la problemele semnalate, dar avem nevoie de un interlocutor care să realizeze faptul că respectul este un drum cu dublu sens.

Vă mulțumesc.

Dumitru Lupescu, deputat al USR, Circumscripția 16 Dâmbovița.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Daniel Olteanu - declarație politică intitulată Alianța Vestului împotriva restului;

Îl invit pe domnul deputat Daniel Olteanu.

Se pregătește doamna deputat Oana Bîzgan, din partea deputaților neafiliați.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Ca vasluian, privesc cu înțelegere inițiativa primarilor din Timișoara, Oradea, Arad și Cluj-Napoca de a constitui Alianța Vestului. În condițiile în care, în anul Centenarului, distanța rutieră între Alba Iulia și Budapesta se parcurge mai rapid decât distanța dintre Bârlad și Alba Iulia, deși orașul meu natal e mai aproape de Capitala Marii Uniri decât Budapesta, înțeleg motivația unor primari români de a fi mai aproape de capitala Ungariei decât de Vaslui.

Înțeleg, dar nu pot accepta. Ceea ce nu accept este, și poate folosesc un termen prea dur, ipocrizia argumentației pentru constituirea Alianței Vestului, o argumentație care se învârte în jurul justificării: "Nu ne putem dezvolta din cauza Bucureștiului. Bucureștiul ne văduvește de investiții în infrastructură".

Și vă prezint, dragi colegi, această situație extrasă din datele prezentate anul trecut, la momentul dezbaterilor legate de Legea bugetului pe 2018.

Conform acestor date oficiale, 85,2% din fondurile Ministerului Transporturilor destinate investițiilor în infrastructură au fost cheltuite în Transilvania, 12,2% în București și 0,2% în Moldova.

Aș vrea să vă întreb, în aceste condiții, unde este sabotajul, atunci când Transilvania primește 85% din fondurile destinate investițiilor în infrastructură, iar Moldova 0,2%?

Ce vă doriți, stimați reprezentanți ai Alianței Vestului, cumva ca Moldova să primească mai puțin de 0,2%?

Ce vă doriți mai mult decât această stare de fapt, în care taxele și impozitele plătite de Moldova susțin investițiile în infrastructura din Transilvania, în care forța de muncă din Moldova migrează și susține creșterea economică a Vestului, în care companiile din Moldova fac autostrăzi în Cluj și Timiș, nu și în Moldova?

Îmi pare rău să o spun, dar acest demers nu este doar periculos și nedrept, este și antinațional.

După 20 de ani în care a așteptat un kilometru de autostradă, Moldovei i se spune că trebuie să mai aștepte, pentru că este mai puternic lobby-ul Alianței Vestului pentru exercițiul financiar european care urmează. Este un mesaj foarte, foarte periculos și riscant. După 1000 de kilometri de autostradă a venit, stimați colegi, și timpul Moldovei. A forța angajarea bugetului în următorii zece ani tot pe proiecte de infrastructură care să treacă Moldova în plan secundar este un demers antinațional.

Și vreau să se înțeleagă foarte bine: sunt pentru continuarea tuturor proiectelor începute în Transilvania, dar sunt, în același timp, și pentru intrarea în implementare a proiectelor de autostradă ale Moldovei: și Iași-Târgu Mureș, și Bacău-Brașov, și Siret-București, și Tișița-Albița, proiecte care riscă să rămână pe hârtie, în continuare, dacă e să analizăm propunerile acestei Alianțe a Vestului.

Stimați reprezentanți ai Alianței Vestului, ați guvernat ani întregi și ați lăsat aceleași rezultate în Moldova ca toate celelalte guverne: zero km de autostradă inaugurați, zero km de autostradă în execuție.

Este inadmisibil pentru un lider politic aflat într-o funcție de decizie în Guvern să uite că există o singură Românie, nu doar a celor de la Cluj, ci și a celor din Vaslui.

Mi-aș fi dorit ca această Alianță să se numească nu a Vestului, ci Alianța pentru Modernizarea României. Pentru că, într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat la nivel central până acum, cu alocările de fonduri destinate infrastructurii, a fost o discriminare. Oricât de strâmb am judeca, 85% pentru Transilvania și 0,2% pentru Moldova este profund incorect, profund nedrept. Iar acest Guvern și guvernele viitoare au o singură datorie: să repare greșelile trecutului și le includ aici, stimați colegi din Alianța Vestului, și pe cele din perioada 2008-2012, ale Guvernării Boc.

România este a tuturor, nu se împarte între moldoveni care doar contribuie pentru autostrăzi, și transilvăneni care sunt, de departe, cei mai mari beneficiari.

Mulțumesc.

Daniel Olteanu, deputat ALDE, Vaslui.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică consacrată Zilei Internaționale a Drepturilor Omului;

Doamna Oana Bîzgan.

Se pregătește domnul Nicolae Georgescu, de la PSD.

 

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Stimate colege,

Stimați colegi,

Ne apropiem cu pași repezi de încheierea unei alte sesiuni parlamentare, acel moment în care încercăm să tragem linie și să vedem dacă mandatul pe care îl avem este pus, cu adevărat, în slujba cetățenilor pe care îi reprezentăm.

Pe 10 decembrie am marcat Ziua Internațională a Drepturilor Omului și încheierea celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. S-au împlinit 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, care ar trebui să ne amintească, zi de zi, că oamenii sunt egali în drepturi și în demnitate.

Avem în continuare multe de schimbat până să ajungem la îndeplinirea acestui deziderat. Accesul egal la educație și servicii de sănătate, la dreptate din partea justiției, la siguranță din partea autorităților, la toleranță și incluziune socială. Acestea au fost și sunt în continuare scopurile pentru care lupt.

În această sesiune am obținut împreună două victorii majore pentru România și pentru copiii care trăiesc aici. Am ridicat vârsta la care copiii din sistemele de protecție sunt trimiși în centre rezidențiale de la 3 la 7 ani. Soarta a 7.200 de copii în curând se va schimba. Am reușit împreună să permitem accesul liber la educație pentru copiii care nu au acte de identitate sau CNP. Soarta altor zeci de mii de copii în curând se va schimba. Ei vor avea o șansă; noi vom avea o șansă; România va avea o șansă.

Inițiativele comune promovate cu ajutorul doamnelor senator și deputat au demonstrat că mai presus de orice afiliere politică stau interesele copilului și respectarea drepturilor omului.

Eforturile pentru asigurarea unui nivel minim de demnitate pentru fiecare cetățean al României nu se vor opri aici. Accesul nediscriminatoriu la serviciile de sănătate pentru copiii care nu au un CNP este un alt pas important de făcut în următoarea sesiune.

De asemenea, pentru a preveni impactul distrugător al abuzurilor și asigurarea respectării drepturilor copiilor este necesară imediat înființarea unui Registru național automatizat al infractorilor sexuali.

Voi continua să promovez participarea eficientă a grupurilor subreprezentate în sfera politică și publică. Incluziunea socială și economică a persoanelor cu dizabilități și a oricăror altor categorii discriminate vor determina reducerea impactului economic negativ, în România. Pentru a combate sărăcia și excluziunea socială, România are nevoie de ocuparea forței de muncă și de o protecție socială modernă și eficientă.

Doar prin colaborare, stimate colege și stimați colegi, vom reuși să combatem inegalitățile din societatea noastră și vom pune capăt abuzurilor. Împreună vom reuși să punem baza unui nou viitor pentru România - prin educație, conștientizare și acțiune.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Nicolae Georgescu - declarație politică intitulată Educația și sănătatea s-au aflat în centrul preocupărilor Executivului și Legislativului în acest an de guvernare;

Domnul deputat Nicolae Georgescu, PSD.

Se pregătește domnul Ioan Balan, de la PNL.

 

Domnul Nicolae Georgescu:

Stimate domnule președinte de ședință,

Stimați colegi deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Educația și sănătatea s-au aflat în centrul preocupărilor Executivului și Legislativului în acest an de guvernare".

O societate prosperă este educată și sănătoasă, fapt pentru care educația și sănătatea sunt două domenii care s-au aflat în centrul preocupărilor Executivului și Legislativului în acest an de guvernare.

Ținând cont că atragerea în orice sistem a oamenilor cu vocație este dependentă de motivarea materială a acestora, am optat în primul rând pentru proiectele menite să elimine inechitățile salariale din sănătate și educație.

Aici lucrurile sunt clare. Sănătatea și învățământul au avut parte de cele mai mari creșteri salariale și procentele anuale sunt relevante pentru anul 2018.

În același timp, între măsurile din educație se numără asigurarea unui sprijin sub formă de pachete de rechizite și ghiozdane pentru aproximativ 360.000 de preșcolari și elevi din familii social vulnerabile, măsură menită să reducă abandonul școlar; creșterea de 2,5 ori a fondului de burse pentru studenți; realizarea a peste 100 de clase de învățământ dual, însoțite de noi reglementări pentru stimularea companiilor, pentru a se implica mult mai activ în dezvoltarea învățământului dual și a satisface cerințele pieței.

În ultimii doi ani, prin programele derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Compania Națională de Investiții, am acordat prioritate finanțării a 30 de spații cu destinația de cămine pentru studenții instituțiilor de învățământ de stat, iar foarte multe școli, grădinițe, crește sunt în plin proces de renovare.

Aceeași atitudine a fost aplicată și în sectorul de sănătate publică. Dacă la nivel național au fost acoperite în întregime costurile pentru o serie de tratamente, iar un număr considerabil de unități sanitare au fost dotate cu aparatură modernă, la nivelul județul Argeș, de exemplu, au fost alocați bani pentru construirea de dispensare în comunele Stolnici, Cuca, Ciomăgești, Mărăcineni, Nicești, Ștefan cel Mare și Negrași.

La Capitolul "Asistență socială" veniturile însoțitorilor persoanelor cu handicap au crescut, iar legislația pentru stimularea angajării persoanelor cu dizabilități a fost îmbunătățită.

Totodată, a fost adoptat Programul "Investește în tine", adresat în primul rând românilor între 16 și 26 de ani care pot lua credit până la 40.000 de lei pentru educație, sănătate, cultură și sport.

Însumate, măsurile adoptate pentru dezvoltarea educației și sănătății românilor sunt mult mai multe și probabil încă insuficiente pentru a rezolva toate problemele din cele două domenii. Acest fapt ne ambiționează și ne determină ca în anul 2019 să investim mult mai mult pentru educație de calitate, echitabilă, modernă și un sistem de sănătate performant, eficient și credibil, comparabil cu cel din spațiul european.

Vă mulțumesc.

Nicolae Georgescu, deputat al PSD, Argeș.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Ioan Balan - declarație politică având titlul Spitale, autostrăzi și o viață mai bună, numai după anul 2021;

Domnul Ioan Balan, vă rog. Grupul PNL.

Se pregătește domnul Mihai-Cătălin Botez, USR.

 

Domnul Ioan Balan:

Bună ziua!

Titlul declarației politice este "Spitale, autostrăzi și o viață mai bună, numai după anul 2021".

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Programul de guvernare mincinos, în baza căruia PSD și ALDE au ajuns la putere, păcălind alegătorii, s-a fărâmat total în numai doi ani. Toate promisiunile făcute de Liviu Dragnea în anul 2016 au ajuns astăzi să aibă termene de implementare, numai după anul 2021 sau chiar mai târziu.

De exemplu, sub guvernarea PSD-ALDE pensiile vor crește, însă nu de acum, ci după ce va trece anul 2021. Câți dintre părinții și bunicii noștri vor mai apuca, oare, să se bucure de o eventuală creștere a pensiilor?

Sub guvernarea PSD-ALDE salariile vor crește, însă, deocamdată, numai pe hârtie, iar o eventuală majorare se va realiza, dacă vor fi bani, după anul 2021.

Deja modelul economic falimentar al PSD-ALDE a crăpat, iar Guvernul este obligat ca în anul 2019 să înghețe salariile și să amâne cu 8 luni majorarea punctului de pensie.

Alocații, indemnizații și alte promisiuni sociale sunt amânate tot după anul 2021 sau 2022, adică atunci când Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu sau Viorica Dăncilă vor fi doar o parte din istoria neagră a acestei țări.

Autostrăzile sunt, așa cum erau și în urmă cu 6 ani, tot pe hârtie, frumos colorate, dar inexistente în realitate. Zi de zi românii sunt păcăliți cu planuri mincinoase, cu proiecte costisitoare pentru construcția a sute și mii de kilometri imaginari de autostrăzi, realizate în parteneriat public-privat, adică pe banii românilor, deși banii gratuiți zac la Uniunea Europeană, nefolosiți. Autostrada Sibiu-Pitești a fost compromisă, Autostrada Moldovei a fost uitată, Autostrada Craiova-Pitești a fost transformată în drum rapid, deși costă mai mult și nu rezolvă problemele transportului rutier din regiune. Am mari îndoieli că Guvernul Dragnea-Dăncilă va respecta Legea privind construirea Autostrăzii Unirii, de la Ungheni la Târgu Mureș, căci banii de investiții au fost mereu tăiați din bugetul statului.

Așadar, lucrări de infrastructură se vor face, însă tot după anul 2021, când PSD și ALDE vor fi doar istorie.

Săptămâna trecută, Guvernul și-a mai recunoscut încă o dată incompetența și a amânat cu 3 ani demararea lucrărilor la cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj-Napoca, deși banii pentru construcția lor stau nefolosiți în vistieria Uniunii Europene, iar amplasamentele sunt aprobate de mai bine de doi ani. Niciunul dintre cele trei guverne PSD-ALDE nu au fost în stare să întocmească niște proiecte serioase, deși în România oamenii mor cu zile în spitalele învechite și fără dotări care mai funcționează, deocamdată.

Așadar, și spitale regionale vom avea tot după anul 2021!

Stimați colegi,

Dacă tot Programul de guvernare al PSD-ALDE s-a prăbușit, iar toate promisiunile sunt amânate peste trei ani, soluția este să scăpăm cât mai repede de acești incompetenți, care nu fac decât să amăgească populația și la doi ani distanță de când oamenii le-au acordat încrederea.

Parlamentarii responsabili, din toate partidele politice, dar mai ales cei din PSD și ALDE, care se vor rușina de modul în care au fost înșelați românii, sunt așteptați să voteze moțiunea de cenzură a PNL și împreună să scăpăm țara de năpasta guvernelor conduse din culise de Liviu Dragnea.

Vă mulțumesc.

Ioan Balan, deputat al PNL.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Mihai-Cătălin Botez - declarație politică având ca temă medicina de familie;

Domnul Mihai-Cătălin Botez.

Se pregătește doamna deputat Rodica Paraschiv.

 

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Astăzi o să vă vorbesc despre medicina de familie.

Cu câteva săptămâni în urmă trimiteam o întrebare către Ministerul Sănătății pentru a afla câteva informații despre situația medicilor de familie din județul Vaslui, dar și din România.

Concomitent, am dorit să aflu și care este strategia ministerului sau guvernului de a îmbunătăți și dezvolta acest domeniu. Care au fost așteptările mele? Mă așteptam să primesc răspunsuri clare despre proiecte, programe ori strategii, chestiuni pe care să le pot aprofunda mai apoi.

Deloc surprinzător, ministerul a răspuns cum a vrut, nu cum i s-a cerut. Răspunsurile Ministerului Sănătății reprezintă un adevărat concurs de a divaga de la subiect. La fel ca și în trecut, și urmând exemplul altor ministere, deputații nu se pot baza pe răspunsurile Guvernului. Uneori există rea-voință, alteori, ca și în acest caz, răspunsul se află printre rânduri: Guvernul nu are nicio strategie, niciun proiect, nici un program.

Medicina de familie este Cenușăreasa sistemului medical. Tinerii rezidenți nu sunt interesați de domeniu, iar cei care lucrează în domeniu deja încep să îl părăsească, în căutarea unui trai mai bun. Ministerul nu știe ce să facă pentru a dezvolta sistemul.

De-a lungul timpului, guvernele, în special cele ale PSD, dar fără a ne limita la acestea, au avut o singură filosofie - creșteri ale salariilor, așteptarea rezonabilă fiind ca acestea să antreneze o creștere spectaculoasă a performanței medicilor, sau a altor categorii de bugetari.

Cu surprindere au constatat faptul că acest lucru nu s-a întâmplat sau s-a întâmplat într-o măsură mult mai mică decât era de așteptat. De ce? Pentru că guvernele de până acum nu au înțeles că dezvoltarea unui domeniu ține de mult mai multe lucruri: condiții decente de muncă, fonduri pentru materiale și instrumente de lucru, pregătire și dezvoltare profesională continuă, obiective clare setate și verificarea atingerii acestora, securitatea locului de muncă și multe altele. Toate acestea compun un complex care contribuie la consolidarea unui domeniu și retenția medicilor în sistem.

Medicul de familie este cu atât mai valoros pentru o comunitate, dat fiind faptul că acesta este medicul pe care oamenii îl văd cel mai des și este parte a comunității. De fiecare dată când un medic alege să părăsească sistemul, o parte a comunității pur și simplu dispare.

Niciodată o viziune completă asupra unui domeniu nu a venit din partea unui politician. Cu atât mai puțin, viziunea de salvare a domeniului medicinei de familie nu va veni din birourile acestui Guvern, care nu schițează niciun efort.

Numărul medicilor de familie este în scădere, iar generațiile noi nu mai vin din spate, așa cum se întâmpla în trecut. Spre ce ne îndreptăm? Știm foarte bine. Spre un sistem aproape blocat, cu oameni care trebuie să meargă zeci de kilometri pentru a beneficia de minime consultații și cu mult timp pierdut.

Până când mințile luminate ale ministerului nu vor înțelege importanța medicinei de familie, aceasta va rămâne Cenușăreasa sistemului medical.

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat al USR de Vaslui.

 
Rodica Paraschiv - declarație politică intitulată Două veacuri de învățământ tehnic superior să fie baza școlilor din viitor;

Domnul Florin Iordache:

O invit pe colega noastră, doamna Rodica Paraschiv.

Se pregătește domnul deputat Robert Sighiartău, de la Grupul PNL.

 

Doamna Rodica Paraschiv:

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică se intitulează "Două veacuri de învățământ tehnic superior să fie baza școlilor din viitor".

În acest an plin de simboluri naționale, avem o datorie. Avem o datorie - să nu uităm! Cine uită, nu merită! Am fost datori să luptăm cu jertfă pentru Marea Unire și aceasta s-a înfăptuit.

Fără trecut, prezentul nu ar exista, iar fără prezent viitorul e ruină. Să nu uităm că baza unei societăți durabile a fost și va fi întotdeauna educația. Trebuie să facem să devină spirit civic și îndatorire națională menținerea și consolidarea muncii marilor fondatori ai unor instituții de elită care au creat România.

2018 este rodul a 200 de ani de învățământ superior tehnic în construcții, în care mii de ingineri au construit această țară. Progresul stă dincolo de statistici și de costuri, dar cel mai important este să nu ne raportăm la o instituție superioară de formare în construcții, ci trebuie să ne gândim că societatea viitoare se află în băncile universităților de astăzi.

În urmă cu 200 de ani, Gheorghe Lazăr înființa Școala Superioară de Ingineri Hotărnici, în cadrul Academiei Domnești de la "Sfântul Sava", în București. Terminologia științifică și tehnică tradusă în limba română de Gheorghe Lazăr își păstrează forma și astăzi.

Anul acesta reprezintă pentru români Centenarul Marii Uniri, dar pentru stâlpii educației de astăzi trebuie să fie punctul de plecare spre formarea profesională a tinerilor, în domeniul pe care Gheorghe Lazăr l-a fondat în urmă cu două veacuri.

Statul român, prin Guvernul României, militează pentru promovarea unui domeniu pe care alții au înțeles de mult să îl trateze cu prioritate, iar astăzi ne uităm cu admirație către țările lor din vest, care au știut să exploateze priceperea tehnicienilor români.

Guvernul României a declarat acest sector prioritar și de importanță națională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani.

Munca înnobilează, iar meseria este brățară de aur.

Este ideal ca fiecare om să-și găsească drumul carierei sale pe care să meargă și să exceleze, indiferent de cât de anevoioasă ar fi calea spre succes.

Datorită profesionalismului cadrelor didactice și dedicației față de misiunea lor, neclintite în pregătirea profesională și devotamentul față de studenți, învățământul superior în domeniul construcțiilor a evoluat în România, profesorii noștri devenind părinții unor capodopere arhitecturale și monumente care fac parte din patrimoniul național.

La 200 de ani de performanță universitară și pregătire temeinică în construcții, cu prețuire le urez la mulți ani inginerilor constructori, absolvenți de ieri, de azi și de mâine!

În încheiere, dragi colegi, vă spun cu încredere că poporul român nu este superficial. Trebuie doar să deschidem ochii și astăzi, în ceasul al 12-lea, să luptăm ca la 1918 pentru Unire, dar nu cu arma, ci cu învățătură și înțelepciune ca la 1818, când, cu trudă, dar cu speranță se modelau mințile celor ce au clădit România Modernă.

Lăsați titlurile pompoase și orientați-vă copiii către meserii frumoase!

Vă mulțumesc.

Deputat Rodica Paraschiv, Circumscripția nr. 31 Prahova.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Robert-Ionatan Sighiartău - declarație politică: Ministerul Finanțelor Publice este total nepregătit și într-o mare întârziere cu întocmirea Proiectului de buget pentru anul 2019;

Îl invit pe colegul nostru, domnul deputat Robert Sighiartău.

Se pregătește domnul deputat Dan Rădulescu, de la USR.

 

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

Bună dimineața!

Stimați colegi,

Domnule președinte,

Ne apropiem de sfârșitul anului și Guvernul încă nu și-a făcut temele în chestiunea elaborării bugetului de stat pentru anul 2019.

Conform legii, un Guvern responsabil transmite bugetul de stat spre aprobarea Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an, după ce îl supune într-un termen rezonabil dezbaterii publice. Ne apropiem de jumătatea lunii decembrie și încă nu am văzut nici măcar o schiță a bugetului pe anul viitor. Mai mult decât atât, există toate premisele ca și anul acesta bugetul să fie adoptat fără prea mari dezbateri sau analize, iar țara să sufere din cauza unui buget întocmit deficitar încă de la începutul anului.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care în comunitățile locale este un haos generalizat. Există direcții de asistență socială și alte instituții publice care nu mai au fonduri pentru nimic, nu au resurse pentru zilele rămase din 2018, iar Guvernul pare depășit de situație. Tăcerea față de bugetul pentru anul viitor spune totul despre cum lucrează actualul Guvern. Unii miniștri abia au intrat pe ușa ministerului și nu cunosc mecanismele interne. Prin urmare, propunerile se vor face fără o analiză serioasă a problemelor, fie că vorbim despre educație sau cultură.

Stimați colegi,

Premierul Dăncilă nu înțelege ce se întâmplă. A declarat recent că vrea finalizarea a zeci de kilometri de autostradă până la Revelion. Cu siguranță se pot face multe lucruri în două săptămâni, se poate lucra chiar și la tronsoane de autostrăzi, dacă nu viscolește. Chiar și așa este complicat de construit o grădiniță între Moș Nicolae și Moș Crăciun, doamnă prim-ministru!

Faptul că, înainte cu două zile de terminarea sesiunii parlamentare, premierul o să ne pună pe masă cele câteva zeci de mii de pagini cu bugetul de stat arată, în primul rând, lipsa de respect a acestui Guvern față de parlamentari și cetățeni și, în al doilea rând, neprofesionalismul acestora.

Un lucru este cert - actuala coaliție de guvernare a ratat acești doi ani, prin abandonarea politicilor de dezvoltare durabilă, prin tăierea sistematică a fondurilor pentru investițiile strategice din infrastructura de transport, sănătate și educație. Niciun proiect serios nu a fost realizat de PSD-ALDE, prin cele trei guverne și cei 70 de miniștri pe care i-a rotit la Palatul Victoria. Nu ne așteptăm la lucruri mai bune pentru anul 2019, de aceea vom face tot ce ține de noi, democratic și constituțional, pentru a stopa această guvernare nefastă pentru țară.

Mulțumesc.

Deputat al PNL, Robert Sighiartău.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Dan-Răzvan Rădulescu - declarație politică privind abuzurile de putere în raporturile de muncă;

În continuare, domnul deputat Dan-Răzvan Rădulescu, de la Grupul USR.

Se pregătește domnul deputat Mihai Niță, de la Grupul ALDE.

 

Domnul Dan-Răzvan Rădulescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică privind abuzurile de putere în raporturile de muncă.

Stimați colegi,

Stimate colege,

Este inadmisibil ca, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, abuzul de putere să devină o normalitate.

Pe 20 noiembrie, peste 150 de angajați ai croitoriei deținute de Firma "Ottorose" Rom SRL, din Parcul Industrial Ploiești, aflau, subit, la încheierea programului de lucru, că vor fi dați afară, fără nicio explicație, fără preaviz, fără nimic. În lipsa unui preaviz, angajații au venit la serviciu, de teamă să nu fie sancționați disciplinar, însă au fost ținuți pe holuri.

Imediat ce am citit în presă informația, am sunat la Firma "Ottorose", căci despre ea este vorba, pentru a cere unele lămuriri, eventual pentru a stabili o întâlnire. A răspuns o voce feminină, am salutat respectuos și m-am prezentat, expunând motivul pentru care am apelat.

Am fost expediat scurt. Citez: "Nu avem niciun punct de vedere".

Am continuat, specificând că nu îmi trebuie un punct de vedere, ci să discut cu cineva, eventual din conducere. "Nu am cu cine să vă fac legătura, sunt o simplă secretară. Vă mulțumesc. La revedere!".

Bineînțeles că am sesizat Inspectoratul teritorial de muncă Prahova, cerându-i să-mi comunice măsurile luate în urma acestui abuz și demersurile pentru protejarea drepturilor celor 150 de salariați.

În urma demersurilor, cazul este anchetat de ITM, concedierile au fost blocate, angajaților fiindu-le, însă, anulate tichetele de masă și de transport.

Totuși, patru dintre angajați au solicitat încheierea contractului de muncă, iar înregistrările video sunt în contradictoriu cu declarațiile reprezentanților firmei.

Ancheta va continua, însă abuzurile de putere trebuie să înceteze pentru totdeauna.

Vă mulțumesc.

Dan Rădulescu, deputat, Circumscripția nr. 31, Prahova.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Mihai Niță - intervenție ce are ca titlu Ziua Internațională a Drepturilor Omului;

Domnul deputat Mihai Niță, Grupul ALDE.

Se pregătește doamna deputat Mihaela Huncă, din partea deputaților neafiliați.

 

Domnul Mihai Niță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Obiectul declarației: "Ziua Internațională a Drepturilor Omului".

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual, în aproape toată lumea, pe 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore ale Organizației Națiunilor Unite. Mai există, din nefericire, zone ale planetei unde autoritățile consideră că drepturile omului sunt un lux, atitudine care a inspirat-o, probabil, pe doamna Raluca Prună, fost ministru al justiției din România veacului XXI, era noastră, la 70 de ani de la semnarea declarației.

"Toți oamenii se nasc liberi și egali în demnitate și în drepturi. Oamenii sunt înzestrați cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unii față de alții în spiritul fraternității", se afirmă în primul articol al Declarației.

Principiile enunțate în cuprinsul acestui document reprezintă un ideal comun al societăților democratice care promovează respectul pentru drepturile și libertățile omului. Ziua Internațională a Drepturilor Omului este o zi a solidarității, în toată diversitatea sa.

Drepturile și libertățile, consfințite în Declarația Universală a Drepturilor Omului, se regăsesc și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adoptată în 1950 de către Consiliul Europei, o listă de drepturi garantate, ce reflectă valorile civilizației și democrației: dreptul la viață, interzicerea torturii, sclaviei și a muncii forțate, dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil, respectarea vieții private și de familie, libertatea de gândire, de conștiință și de religie, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și de asociere, dreptul la căsătorie, dreptul la o cale de atac eficientă și interzicerea discriminării.

Actualmente, în România, unele persoane care ocupă înalte demnități publice tratează samavolnic subiectul, ca și când n-ar fi aflat că suntem o țară europeană, semnatară a celor două documente internaționale de însemnătate profundă pentru asigurarea democrației. Esența democrației moderne se fundamentează pe respectarea drepturilor omului, pluripartitism, limitarea și separarea puterilor în stat.

Drepturile omului sunt drepturi inalienabile, nu pot fi luate niciunei persoane, sunt universale, aplicându-se peste tot și sunt aceleași pentru toți, așa cum prevede și Constituția Republicii, omagiată prin acțiuni publice de către membrii ALDE, la finele săptămânii trecute.

De-a lungul istoriei mondiale, s-au remarcat mai multe personalități de excepție, care și-au dedicat viața luptei pentru drepturile omului.

Un exemplu a fost președintele Africii de Sud, Nelson Mandela, un simbol al luptei anti-apartheid, laureat al Premiului "Nobel", care a luptat întreaga viață pentru "o societate liberă și democratică, în care toți să trăiască în armonie și cu șanse egale. Este un ideal pentru care sunt gata să mor", afirma politicianul.

Sunt încă multe de făcut pentru consolidarea drepturilor, libertăților și demnității umane, peste tot în lume, iar atunci când drepturile le sunt încălcate, indivizii au dreptul de a sesiza instituțiile internaționale care protejează drepturile omului, pentru că violarea drepturilor omului trebuie pedepsită. Avem asemenea cazuri și în România zilelor noastre, iar situația nu mai trebuie tolerată. În fiecare zi și în fiecare an, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, trebuie să luăm atitudine, in corpore, dacă dorim ca noi și urmașii noștri, oriunde ne-am afla, să trăim într-o lume justă.

Deputat de Olt, Mihai Niță.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Mihaela Huncă - declarație politică ce are ca obiect Legea pensiilor nu trebuie să fie o promisiune electorală, ci o necesitate;

O invit pe doamna deputat Mihaela Huncă.

Se pregătește doamna deputat Camelia Gavrilă, de la Iași.

 

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Obiectul declarației politice: "Legea pensiilor nu trebuie să fie o promisiune electorală, ci o necesitate".

Stimate colege,

Stimați colegi,

Consider, alături de colegii mei de la PRO România, că Legea pensiilor este cea mai importantă lege din acest an, pentru că privește peste 5 milioane de beneficiari direcți și încă 5 milioane de români contribuabili care, prin contribuțiile lor, susțin sistemul public de pensii.

Din acest motiv, cred că este foarte important să fim corecți cu cetățenii, și ei să beneficieze de aceste măriri cât mai curând posibil.

Dacă, într-adevăr, există bani la buget, atunci de ce să mai așteptăm până în anul 2021 pentru ca legea să intre în vigoare? Creșterile de prețuri și inflația își produc efectele astăzi, nu peste doi ani.

Pe de altă parte, dacă nu sunt bani la buget, nu putem să adoptăm o lege mincinoasă, prin care să-i mințim pe pensionari, făcându-le promisiuni imposibil de onorat.

Dragi colegi,

PRO România susține mărirea pensiilor și propune și o sursă de finanțare: suspendarea pentru un an a subvenției primite de partidele politice și utilizarea fondurilor pentru plata pensiilor. Este suficient un calcul simplu pentru a constata că, din suma totală pentru anul 2018, plătită partidelor politice, adică aproximativ 190 de milioane de lei, pot fi plătite 300.000 de pensii minime.

Vă mulțumesc.

Deputat PRO România, Botoșani, Mihaela Huncă.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Camelia Gavrilă - declarație politică cu tema Județul Iași în proiecția bugetară a anului 2019. Priorități, urgențe, proiecte necesare;

O invit, în continuare, pe colega noastră, doamna deputat Camelia Gavrilă.

Se pregătește domnul deputat Pavel Popescu, de la PNL.

 

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi se referă la prioritățile, urgențele și proiectele necesare în proiecția bugetară a anului 2019, pentru județul Iași, context în care vorbim de un oraș centru cultural, oraș universitar, oraș istoric, oraș care se află într-o dezvoltare importantă, izvor de cultură, de sensibilitate, de educație, iar politicile de dezvoltare, de susținere nu trebuie să fie doar declarative, ci să le găsim prin aspecte concrete, aplicate, asumate de clasa politică și de decidenți.

De aceea, în contextul declarației am punctat o radiografie completă a proiectelor necesare pentru Iași, în așa fel încât să vorbim de dezvoltare și mai ales de dezvoltarea echilibrată între diferite regiuni, pentru că discrepanțele există, iar riscul unor izolări pentru anumite regiuni este foarte important și foarte grav.

Sigur că voi începe cu importanța finanțării autostrăzii Unirii, și simbolică, și necesară, și cu rol economic, antreprenorial, de conexiune, de transport, care va trebui să primească o finanțare adecvată pentru a începe studiile de fezabilitate, proiectare și poate și o parte a execuției.

Finalizarea șoselei de centură, începută demult, și care acum se află în faza, în etapa traficului greu, trebuie să fie și în atenția Guvernului, și în atenția noastră, a parlamentarilor, cu atât mai mult cu cât vorbim și de recomandări date de Garda Națională de Mediu, legată de calitatea mediului și de influențele nocive ale traficului extrem de aglomerat.

Extinderea aeroportului, construcția spitalului regional, care se află, într-adevăr, într-o etapă importantă și care are valoare nu doar pentru Iași, ci și pentru regiune, cunoscând faptul că în Iași școala medicală este de mare anvergură, că urgențele se rezolvă acolo, că vorbim de evaluări medicale ample, de intervenții competente, de abordări interdisciplinare în acest sens.

Construcția Sălii Polivalente este o necesitate logică, sălile există, însă sunt departe de standardele internaționale. Nu vorbim doar de evenimente sportive de anvergură, de competiții, dar vom vorbi și de importante evenimente culturale, artistice. Deci de o împletire între aceste două tipuri de evenimente care se pot organiza într-o sală polivalentă de anvergură.

Ajungem inevitabil la zona educației. Vorbim și apreciem demersurile guvernamentale. Sunt 254 de obiective de investiții, mai ales în mediul rural, care însă vor trebui finalizate, și, de aceea, finanțarea consecventă și coerentă este necesară.

Vorbim însă și de alte nevoi în municipiul Iași, de construcția de grădinițe, de săli de sport, de continuarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Copiilor, clădire de patrimoniu, cu arhitectură complexă, și de finalizarea centrului de formare pentru cadrele didactice, în condițiile unui învățământ modern, de calitate.

Sunt foarte multe alte proiecte, sigur, și cele culturale, care sunt emblematice, și modernizarea căminelor studențești. Aici putem conota pozitiv, pentru că sunt extrem de multe realizări și la nivelul Programului guvernamental.

Subiectul declarație, însă, a plecat de la ideea de dezvoltări inegale și de nevoia de a investi în Moldova, în județe și în orașe- nucleu, inclusiv în municipiul Iași și în județul Iași, de a exista o unitate de viziune la nivel de parlamentari ieșeni, dincolo de culoarea politică, pentru proiectele mari, pentru proiectele logice, coerente, pentru a vorbi de o dezvoltare de secol XXI, specifică, firească, în acord cu proiectele naționale și europene.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Iași, Camelia Gavrilă.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Pavel Popescu - declarație politică cu referire la guvernarea PSD-ALDE;

În continuare, îl invit pe domnul deputat Pavel Popescu, de la PNL.

Se pregătește domnul Vasile Cîtea, tot de la Iași, de la PSD.

Vă rog.

 

Domnul Pavel Popescu:

Doamnelor și domnilor,

La doi ani de nonguvernare PSD-ALDE, declarația mea politică de astăzi este despre imensa rușine pe care aceste două grupări, așa-zise politice, au făcut-o României.

Eu nu știu ca, în istoria ultimilor 100 de ani, România să fi avut vreun Guvern mai incompetent și mai incapabil în a gestiona problemele acestei țări.

Dar, ca să lucrăm pe materialul clientului, să nu spuneți că vin cu lucruri de la mine, am să încerc să sintetizez doar câteva din lungul șir al fărădelegilor și isprăvilor făcute de acest Guvern.

Trei guverne în doi ani, primul demis prin auto-moțiune de cenzură, un record în istoria politică din România.

Peste 70 de miniștri, unul mai incompetent sau mai de rea-credință decât altul.

Celebra și scandaloasa Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 13, împotriva căreia sute de mii de români au ieșit în stradă.

Represiunea mizerabilă pe care au făcut-o împotriva zecilor de mii de manifestanți pașnici, în data de 10 august, demonstrând întregii lumi că metoda mineriada lui Iliescu, pe care cu toții o știți, poate fi aplicată și într-o țară membră a Uniunii Europene.

Schilodirea Legilor justiției și a Codurilor penale și insistența ca ei să subordoneze politic întregul sistem judiciar.

Decapitarea tuturor profesioniștilor din aparatul bugetar, care nu au cântat muzica ce le place urechilor celor conduși de domnul Dragnea.

Gradul extrem de ridicat de îndatorare a țării, prin care și-au mituit electoratul și au prostit românii, prin măsuri inconștiente, punctul de vedere economic. Aș aminti aici doar că, în primele șase luni ale acestui an, România s-a împrumutat cu peste 3 miliarde de euro. 3 miliarde de euro și zero investiții!

La trei ani de la tragedia de la Colectiv, România nu poate trata nici măcar un mare ars, pentru că nu avem niciun pat de mare ars.

Relocarea populației, ca să nu spun exodul populației, mai ales a acelei populații tinere, în alte țări ale lumii, deși România nu se află într-un război armat, ci într-un război cu excelentele lor incompetențe și corupții.

Fondul Suveran de Investiții. Să nu uităm acest fond, care este un fond al jafului național, prin care se vor vinde direct și total lipsit de transparență acțiunile a peste 33 de companii ale acestei țări, singurele companii care mai produceau ceva în economia din România.

O rușine de guvernare, dragi colegi, asta a făcut PSD-ALDE, într-un total dispreț față de lege, cu o ură sinceră pentru românii onești.

Nu știu unde ar trebui să vă ascundeți, după tot prăpădul pe care l-ați făcut, dragi guvernanți, în doar doi ani de nonguvernare pentru interesul țării, dar știu că va trebui foarte, foarte mulți ani de acum înainte să spălați această rușine istorică. (Aplauze.)

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Președintele României se află într-un conflict de natură constituțională cu Guvernul României;

Îl invit, în continuare, pe domnul deputat Vasile Cîtea.

Se pregătește domnul deputat Matei-Adrian Dobrovie, de la PNL.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Vasile Cîtea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea de astăzi se intitulează "Președintele României se află într-un conflict de natură constituțională cu Guvernul României".

Dragi colegi,

Ultimele declarații publice ale Președintelui României cu privire la numirea unor miniștri pentru cele două portofolii rămase vacante, ca urmare a demisiilor înregistrate la Secretariatul General al Guvernului, sunt îngrijorătoare și aduc atingere gravă prevederilor Constituției României.

Deși Domnia Sa ne-a asigurat, în ultima ieșire publică, că toate demersurile sunt constituționale, remarca cu privire la Partidul Social Democrat îl incriminează și mai mult pe domnul Iohannis, care, se pare, nu beneficiază de cele mai bune sfaturi în materie constituțională.

"Nu poate PSD să îmi dea ultimatum!", preciza domnul Iohannis, deși nu Partidul Social Democrat, ci Constituția României și statul de drept au înaintat Palatului Cotroceni un ultimatum, ca și manifestare a principiului legalității.

Chestiunea de drept nu este foarte complicată și a mai fost soluționată de Curtea Constituțională a României, prin Decizia nr. 356/2007.

În fond, sediul materiei procedurii de vacantare a posturilor de miniștri, ca urmare a înregistrării unor demisii, îl constituie dispozițiile Legii nr. 90/2001, art. 6 și următoarele, coroborate direct cu dispozițiile Constituției României, anume art. 85 din Constituție, dar și a art. 106 din Legea fundamentală.

Dacă vom corobora dispozițiile art. 6, art. 8 și ale art. 10 din Legea nr. 90/2001 cu dispozițiile art. 106 din Constituția României și dacă analizăm chestiunea de drept, ținând cont de natura juridică a instituției demisiei, demisia va apărea ca o manifestare de voință ce capătă caracter intuitu personae și, ca urmare a acestui fapt, depinde doar de voința persoanei care înțelege să apeleze la acest mijloc juridic pentru a renunța la o funcție publică.

Așa cum a statuat și Curtea Constituționala a României în decizia mai-sus menționată, președintele României este obligat să ia act de această demisie, declarând, în consecință, vacantarea funcției de ministru în cauză. Acțiunea de a lua act de o demisie nu suportă niciun fel de condiționări și nici măcar nu este susceptibilă de a fi condiționată de ceva, atât în ceea ce privește efectele demisiei, cât și în ceea ce privește valabilitatea acesteia.

În exercitarea atribuțiilor de la art. 85 alin. (2) din Constituția României, Președintele României nu are drept de veto în ansamblul de competențe recunoscute de Legea fundamentală cu privire la chestiunea numirii ministrului, el putând doar atrage atenția prim-ministrului că respectiva propunere nu este oportună sau nu îndeplinește condițiile legale necesare, lucru pe care Președintele României nu l-a făcut.

Într-adevăr, tot Curtea Constituțională a României a precizat faptul că un ministru demisionar poate fi menținut în funcție o perioadă rezonabilă de timp, numai în situația în care nevoile funcției de unde s-a demisionat ar atrage menținerea în activitate a demisionarului sau în anumite cazuri expres și strict prevăzute de lege, ceea ce nu s-a întâmplat și în cazul nostru, în care singurul motiv precizat de Președintele Iohannis a fost apropierea sărbătorilor Centenarului.

Termenul oferit de Președinte, în speță, după 1 decembrie, nu este nici determinant și nu are nici elementele de determinare, astfel încât îl transformă într-un termen care ține doar de voința exclusivă a celui obligat să ia act, deci într-un termen lovit de nulitate și în niciun caz rezonabil.

Dragi colegi,

Rezultă, fără echivoc, faptul că, în cauză, ne aflăm în situația unui conflict de natură constituțională, provocat de Președintele României și de refuzul acestuia de a respecta dispozițiile Legii fundamentale a României, refuz care întrunește elementele constitutive ale unui veritabil atac la statul de drept.

Vă mulțumesc.

Deputat de Iași, Vasile Cîtea.

 
Matei-Adrian Dobrovie - declarație politică intitulată PSD-ALDE sabotează parcursul european al Republicii Moldova;

Domnul Florin Iordache:

În continuare, îl invit pe domnul deputat Dobrovie, de la PNL.

Se pregătește doamna Elena Hărătău, de la PSD.

 

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "PSD-ALDE sabotează parcursul european al Republicii Moldova".

Doamnelor și domnilor deputați,

România sabotează, prin acest Guvern nefericit PSD-ALDE, șansele europene ale Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, Guvernul Dăncilă, alături de Guvernul Orban, s-a opus unor concluzii critice ale Consiliului de Afaceri Externe, în care se discuta despre derapajele antidemocratice care se petrec peste Prut, în ciuda evidenței faptului că anularea alegerilor perfect legitime de la Chișinău și a altor derapaje majore Guvernul PSD-ALDE continuă să-l gireze pe oligarhul Vlad Plahotniuc și continuă să facă o politică care dăunează grav României. De ce dăunează? Pentru că, practic, cetățenii moldoveni nu sunt susținuți de acest Guvern PSD-ALDE, ci sunt susținuți oligarhic de pro-rușii care vor da pe tavă, la alegerile parlamentare din februarie, această țară Rusiei.

Ca urmare, degeaba investim bani în educație, în școli, în reabilitări și așa mai departe, atâta vreme cât susținem fără condiționalități și fără condiții legate de reforme orice derapaje antidemocratice.

Chiar dacă sistarea fondurilor asistenței financiare europene pentru Republica Moldova a avut loc, totuși Guvernul PSD-ALDE a continuat să susțină acest regim oligarhic și corupt. Și vedem în acest an Centenar, din păcate, o adevărată unire a corupților de pe cele două maluri ale Prutului. Este o unire împotriva statului de drept, împotriva justiției, împotriva a ceea ce înseamnă bună guvernare și valori europene.

Este foarte grav faptul că, în acest an Centenar, nu doar că vedem că în Republica Moldova există un șantaj la care au cedat autoritățile - de exemplu, în cazul domnului Erdogan, care a cerut ca profesori turci să fie expulzați -, vedem că și în România un ziarist turc este dat pe mâna autorităților turce, tot la un asemenea șantaj. Și domnul Plahotniuc și domnul Dragnea se inspiră din modelul Erdogan. Și, ca urmare, este foarte clar că ne îndreptăm către o frăție a penalilor de pe cele două maluri ale Prutului.

România trebuie să susțină parcursul european al Republicii Moldova, dar în niciun caz susținând oligarhia și statu-quoul corupt actual. Trebuie să pună condiții clare legate de reforme, legate de faptul că este nevoie să se investigheze furtul miliardului, este nevoie să existe o politică cu adevărat europeană, este nevoie să existe alegeri corecte. Și nu mai dorim să se întâmple ceea ce s-a întâmplat la alegerile din Chișinău, care au fost perfect legale și corecte, dar au fost invalidate pe un motiv închipuit.

Ca urmare, condamnăm aceste derapaje și susținem faptul că Republica Moldova trebuie să-și urmeze parcursul european, și nu un parcurs pro-rus și oligarhic.

Matei Dobrovie, deputat de București, Circumscripția nr. 42.

Vă mulțumesc.

 
Elena Hărătău - declarație politică: Prudența la volan ne salvează viața!;

Domnul Florin Iordache:

Da. O invit pe doamna deputat Elena Hărătău.

De la Grupul PNL mai este cineva care să vorbească? Nu.

În continuare, doamna Rodica Paraschiv.

Doamna Paraschiv, de la Tulcea.

Doamnă Paraschiv...

Doamnă Paraschiv, vorbiți sau depuneți scris? Nu. Bun.

Doamna Anișoara Radu?

Doamnă Radu, sunteți pregătită? Nu. Bun.

Deci doamna Hărătău. Și finalizăm, închidem ședința, că nu mai avem colegi.

A, doamna Maricela Cobuz. Vreți să citiți? Da. În final, bun.

Vă rog, doamna Hărătău.

 

Doamna Elena Hărătău:

Distinse domnule președinte,

Declarația politică de astăzi se intitulează "Prudența la volan ne salvează viața!".

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în accidente rutiere, raportat la populație, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. În țara noastră s-au înregistrat 10,3 decese la 100.000 de locuitori. La polul opus se află țări precum Suedia, cu numai 2,8.

Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană, nu mai puțin de cinci români mor, în medie, în fiecare zi, în accidente rutiere. Pe șoselele din țara noastă piere, în fiecare an, echivalentul a 1% din populația Capitalei. De altfel, drumurile de la noi au fost cele mai periculoase din Europa, în anul 2017. Pe ele și-au pierdut viața, anul trecut, în accidente rutiere, 98 de oameni dintr-un milion. Au fost mai mulți morți în astfel de evenimente decât oriunde în Europa și chiar mai mulți decât s-au înregistrat în anul 2016.

Evident, atunci când vorbim de accidente rutiere, nu trebuie să ignorăm nici starea drumurilor. Viteza, asociată cu gropile din asfalt reprezintă, de multe ori, combinația letală. Însă, din datele pe care le-a furnizat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, doar 1.200-1.500 km. din cei 17.000 km. de drumuri din România au probleme cu gropile.

Ne luptăm cu acest număr mare de accidente rutiere. Încercăm să-i facem pe șoferi să fie mai prudenți, dar și să le oferim infrastructura rutieră de care au nevoie.

În ceea ce privește informarea, polițiștii noștri desfășoară mereu campanii pentru prevenirea accidentelor rutiere. Iar pe partea de infrastructură avem mari proiecte pe care ne străduim să le ducem la capăt. În anul care urmează vor fi inaugurați în jur de 100 km. de autostradă. Cel mai probabil, în 2019, vor fi deschise lotul 1 și 2 de pe autostrada Sebeș-Turda, lotul 3 de pe autostrada 1, tronsonul Lugoj-Deva și încă două loturi de pe autostrada A3, Câmpia Turzii - Târgu Mureș.

De asemenea, în premieră, anul acesta a fost promulgată Legea care prevede construirea autostrăzii Unirii, o lege pentru care PSD a votat. Este pentru prima dată când Parlamentul decide construirea unei autostrăzi. Asta înseamnă că Guvernul trebuie să prevadă în buget bani alocați pentru construcția acestei autostrăzi.

În legătură cu reparația drumurilor, anul acesta, s-au prevăzut în buget, pentru întreținerea și reparațiile șoselelor din România, aproape 800 de milioane de lei. De asemenea, pentru modernizarea infrastructurii au fost alocați peste 500 de milioane de lei.

Însă, în continuare, mai e nevoie de bani. Conform Ministerului Transporturilor, pentru astuparea tuturor gropilor de pe drumurile naționale ar fi nevoie de nu mai puțin de 4 miliarde de euro.

Consider însă că toate proiectele de infrastructură care vor fi finalizate ne vor ajuta să nu mai avem atât de multe accidente rutiere. Și sper ca, odată cu terminarea lor, atenția și răbdarea șoferilor să fie din ce în ce mai mari.

Cu respect, deputat al PSD Bacău, Hărătău Elena.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Maricela Cobuz - declarație politică cu titlul Ministerul Sănătății este pregătit pentru a prelua mandatul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene;

O invit, în continuare, pe colega noastră de la Suceava, Maricela Cobuz.

Celelalte colege, respectiv doamna Anișoara Radu, doamna Luminița Jivan, domnul Dîrzu, doamna Mirela Furtună, domnul Neculai Iftimie, domnul Nicu Niță, doamna Cristina Dinu, domnul Ștefan Mușoiu și domnul Petre Manole au depus scris.

Vă mulțumesc.

Vă rog.

 

Doamna Maricela Cobuz:

Bună dimineața, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Ministerul Sănătății este pregătit pentru a prelua mandatul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene".

Politicile adoptate și realizările Ministerului Sănătății, din ultima perioadă, au arătat că ministrul de resort este pregătit să preia portofoliul de la omologul austriac privind președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Începând cu 1 ianuarie 2019, România va avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene.

În domeniul sănătății, Ministerul Sănătății este pregătit să acționeze onest și neutru pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului european.

Realizările Guvernului în domeniul sănătății s-au concentrat pe nevoile pacienților, aparatură medicală și infrastructură, dar și construirea de politici care să modernizeze sistemul de sănătate.

Pentru a contribui la starea de bine a sănătății populației, Ministerul Sănătății a introdus anul acesta mai multe molecule de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, diabet zaharat, tuberculoză și a decis acordarea de pompe de insulină și de senzori de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet.

În vederea creșterii accesului populației la serviciile de sănătate, precum și pentru reducerea timpului de diagnostic al pacienților, Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 14 echipamente CT și 24 RMN, printr-un contract finanțat cu Banca Mondială, în valoare de 19,8 milioane de euro.

Au fost achiziționate echipamente medicale pentru secțiile de Chirurgie Generală și Marii Arși și pentru 102 spitale, sisteme de telemedicină pentru UPU. De asemenea, s-au achiziționat 8 unități mobile complet utilate și dotate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a fost aprobat de Guvern un proiect care are în vedere achiziționarea a 1.200 de noi ambulanțe.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de reorganizare a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Legea transplantului.

S-au pus în dezbatere construirea unei bănci naționale de sânge și construirea unui centru de transfuzii pentru regiunea București-Ilfov, iar până la finalul anului va fi depusă la Comisia Europeană cererea de finanțare pentru primele trei spitale regionale - Iași, Cluj, Craiova.

Creșterea salarială în domeniul sănătății a scăzut exodul medicilor, iar numărul locurilor la rezidențiat a crescut. Anul acesta, la concursul de rezidențiat s-au înscris 8.419 candidați pentru 5.415 locuri disponibile, față de doar 4.000 de locuri care au fost disponibile pentru anul 2016-2017.

România are o responsabilitate deplină, pe care trebuie să o îndeplinească odată cu preluarea portofoliului privind președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, și este pregătită să gestioneze problemele Uniunii Europene.

Deputat, doctor Maricela Cobuz, PSD, Suceava.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Nu mai sunt colegi care au declarații.

Închidem aici ședința noastră.

Ne vedem la ora 10,00, cu ordinea de zi la plen. (Discuții în sală.)

Restul colegilor care au fost înscriși și nu au citit, să...

Da, da, da. Deci domnul domnul Neagu și domnul Daniel Gheorghe, care erau înscriși, și nu au avut posibilitatea, le pot depune. Deci sunt pe lista de... da?

Mulțumesc.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Alexandra Presură - declarație politică intitulată Noua Lege a pensiilor redă românilor dreptul la un trai decent după o viață de muncă!;

Doamna Alexandra Presură:

"Noua Lege a pensiilor redă românilor dreptul la un trai decent după o viață de muncă!"

Parlamentul dezbate în această perioadă una dintre cele mai importante acte normative emise după 1990, Legea privind sistemul public de pensii, proiect propus de fostul ministru al muncii și justiției sociale, Lia Olguța Vasilescu, care merită toată aprecierea românilor.

Noua lege a pensiilor prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, astfel: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021. Începând cu anul 2022, pensiile se vor indexa, anual, cu procentul inflației, precum și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În cele din urmă, noua Lege a pensiilor va duce punctul de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, așa cum se prevede în Programul de guvernare.

Proiectul acestui act normativ este structurat pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială și imprescriptibilitate, fiind unul dintre punctele forte ale Programului de guvernare al PSD. Potrivit noii Legi a pensiilor, nicio pensie aflată în plată nu va scădea. Actul normativ va elimina situațiile de discriminare existente până acum în sistemul public de pensii. Nu vor mai fi cazuri în care persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite valoric. Totodată, vor fi eliminate diferențele nefirești dintre femeile și bărbații care erau la egalitate în ceea ce privește vechimea, condițiile și contribuțiile, însă femeile primeau pensii mai mici, deoarece prin noua lege acestea se vor egaliza.

Guvernul și majoritatea parlamentară a PSD au luat aceste măsuri reparatorii și necesare, din respect pentru părinții și bunicii noștri, oameni care au contribuit în mod esențial, prin munca lor, la viitorul actualei generații. Noua Lege a pensiilor reprezintă și un semn de recunoștință pentru vârstnicii noștri, care vor avea, prin noile majorări ce vor fi aplicate, venituri decente care să le ușureze traiul de zi cu zi.

  Alina-Elena Tănăsescu - declarație politică cu titlul 2019 - Anul Cărții, o invitație la lectură pentru toți românii!;

Doamna Alina-Elena Tănăsescu:

"2019 - Anul Cărții, o invitație la lectură pentru toți românii!"

Parlamentul își dorește creșterea exponențială a numărului românilor, și în special al copiilor care citesc și sunt preocupați de lectură, în acest sens fiind adoptat un proiect de lege prin care anul 2019 este instituit ca "Anul Cărții" în România. Acest act normativ își propune inițierea unor activități stimulative, mai ales în rândul elevilor, în scopul îndreptării atenției acestora spre a citi și a se documenta cu ajutorul cărților. Legea votată prevede, printre altele, organizarea unor evenimente, acțiuni și activități culturale, în scopul dublării consumului de carte și a creșterii popularității lecturii în rândul românilor.

Cel mai important punct al acestei legi este lansarea Programului național "România citește", care va fi derulat în toate unitățile școlare din țară. Acesta presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari - părinți, personalități publice, jurnaliști etc. - care să le citească fragmente din opere literare, în scopul încurajării lecturii. Totodată, Programul național "România citește" va cuprinde întâlniri bianuale ale elevilor cu scriitori români contemporani, de anvergură națională sau locală, care le vor citi copiilor fragmente din propriile creații literare, scopul fiind acela de a mări apetența generală pentru citit.

Legea privind instituirea Anului Cărții în România mai precizează că autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și/sau financiar, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor aspecte de la evenimentele dedicate sărbătoririi Anului Cărții.

Potrivit studiilor sociologice, în România a scăzut drastic, în ultima perioadă, numărul persoanelor pasionate de citit. Rezultatele cercetării au relevat un fapt extrem de îngrijorător, respectiv, 22% dintre cei intervievați au declarat că nu citesc deloc cărți și doar unul din cinci români a citit o carte cu mai mult de un an în urmă. Același studiu a mai dezvăluit o realitate mai puțin benefică pentru țara noastră, și anume, adulții cumpără din ce în ce mai puține cărți, iar cele achiziționate pentru copii sunt exclusiv necesare procesului de învățământ.

După ce s-au confruntat cu aceeași situație privind diminuarea interesului copiilor și tinerilor față de cărți, mai multe țări europene au declanșat cu ani buni în urmă campanii naționale de promovare a lecturii și literaturii. Astfel, aceste campanii promovate în Bulgaria, Polonia și Turcia și-au dovedit din plin utilitatea și au avut succesul scontat, atât prin majorarea consistentă a dorinței tinerilor și elevilor pentru citit, cât și prin creșterea generală a calității sistemului educațional din aceste țări.

În consecință, Legea privind instituirea anului 2019 ca Anul Cărții în România este perfect justificată și absolut necesară, deoarece țintește în mod direct transmiterea către copii și adolescenți a preocupării și plăcerii pentru lectură, pentru citit, pentru studiu, atât la nivel școlar, cât și extrașcolar.

  Ambrus Izabella-Agnes - Declarația de la Alba Iulia;

Doamna Ambrus Izabella-Agnes:

"Declarația de la Alba Iulia"

Suntem aici, alături de majoritate. Este și țara noastră!

Și totuși, pentru noi este o luptă continuă de supraviețuire, tot timpul cu garda ridicată, cu ochii în patru, pentru a identifica și a ne apăra de orice "atacuri" care vin din partea majorității.

Pentru că da, este adevărat, indiferent cine este la putere sau în opoziție, noi suntem cei de care se pot lua cu ușurință.

Ceea ce ne dorim și cerem, sunt acele drepturi pe care Declarația de la Alba Iulia le cuprinde, ceea ce România și-a asumat prin semnarea diferitelor convenții și tratate europene, drepturi și protecție pentru minoritățile din România.

Este adevărat că, adesea, țara noastră este dată ca exemplu cu privire la respectarea drepturilor minorităților, adesea aceasta este doar o "imagine", pentru că nu există săptămână, nu există zi în care cetățenii români de naționalitate maghiară sunt nevoiți să înfrunte discriminarea.

Este trist că, în Europa secolului XXI, care se laudă cu diversitate, clasele cu predare în limba minorităților sunt comasate, școlile noastre se închid, copiii noștri sunt "disciplinați" pe stradă să vorbească limba română, sunt agresați verbal, jigniți, în condițiile în care și noi suntem acasă, în țara noastră.

Din păcate, adesea, acest comportament al majorității și al clasei politice care, de cele mai multe ori, la cererile noastre, coalizează, ne discriminează, ne îngreunează traiul de zi cu zi, ne face să ne simțim nedreptățiți, în condițiile în care tot ceea ce ne dorim este să fim respectați, în mod real, obligații asumate de statul român în timp.

Și noi ne dorim aceleași lucruri, la fel ca majoritatea: drumuri, autostrăzi, viață mai ușoară, locuri de muncă bine plătite, siguranță, dar, în plus, să fim respectați și să ni se respecte drepturile.

Nu cred că cerem mult. Ceea ce dăm în schimb este ceea ce am dat și până acum, muncă, construind România alături de majoritate.

  Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată Guvernul PSD-ALDE construiește pe hârtie spitalele regionale;

Doamna Antoneta Ioniță:

"Guvernul PSD-ALDE construiește pe hârtie spitalele regionale"

Cred că sunteți în asentimentul meu că suntem în luna bilanțurilor, a trecerilor în revistă, oneste, luna în care avem curajul să analizăm tot ceea ce s-a concretizat, ce mai este de făcut, momentul în care ne asumăm greșelile, dar și oportunitățile identificate în interacțiunea cu provocările întâmpinate în acest an. Natura meseriei mă face, recunosc, să fiu sensibilă la complexa problematică a sistemului sanitar românesc, sensibilitate care, pentru mulți profesioniști ai domeniului, se transformă în frustrare, fie și la o fugitivă lectură a Programului de guvernare al PSD-ALDE, în acest domeniu.

Astfel, putem constata amar că cele mai multe dintre promisiunile populiste, dar nu neapărat utopice, făcute roșu pe alb, în disperata încercare de a atrage voturi, se pierd în bâlbe administrative, în dezinteres față de cetățeni și într-o lipsă de prioritizare a nevoilor românilor, soră cu inconștiența, promisiuni neacoperite de o previziune bugetară corectă și sănătoasă și amânate prin abracadabrante artificii birocratice.

Pornind de la experiența unor state precum Norvegia, Italia sau Franța, Guvernul PSD-ALDE și-a propus înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții, din care un procent majoritar să fie alocat sănătății, prin construcția unui ipotetic spital metropolitan și a opt spitale regionale. Printr-un Memorandum, la 1 noiembrie 2017, s-au și demarat, pe hârtie, procedurile necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timișoara, Târgu-Mureș, Constanța, Brăila-Galați și Brașov. Ulterior, Ministerul Sănătății ne anunța cu mândrie că proiectele Spitalelor Regionale Cluj, Craiova și Iași, care urmau să fie finanțate din fonduri europene, sunt într-o fază avansată de pregătire.

Entuziasmul declarativ al acestui Guvern este, însă, contrazis de realitate. Cele trei spitale regionale, aflate într-un stadiu aproape de concretizare, vor fi construite "etapizat", după cum anunța recent ministrul fondurilor europene. În traducere liberă, aceste proiecte se amână. Până și Bruxelles-ul a fost siderat de această crasă dovadă de incompetență. Construcția celorlalte cinci spitale regionale, care nu au ajuns probabil nici în stadiul de machetă de carton, a fost anunțată cu fast, însă nu are un termen final de execuție. Ultimul termen aproximativ, dat de un reprezentant oficial, pentru Spitalul Metropolitan, se întinde pe 20 de ani. Rea-voință? O gravă incapacitate administrativă? O minciună pe care actualii guvernanți încearcă să o tărăgăneze până la viitoarele alegeri?

Guvernul României a reiterat, în iunie 2018, tot pe hârtie, intenția de a demara Proiectul privind construirea Spitalului Regional Galați-Brăila. Acest centru ar trebui să aibă o capacitate de 800 - 1.000 de paturi, urmând a fi dotat cu heliport și elicopter pentru urgențe, precum și cu clinici de specialitate și centre de cercetare dotate corespunzător. Hotărârea asumată de Guvernul PSD-ALDE nu precizează, însă, când anume vor începe lucrările și care vor fi sursele de finanțare. Legenda spune doar că proiectul va fi unul public-privat.

Considerat a doua aglomerare urbană din România după București, arealul Galați-Brăila se confruntă cu serioase probleme în ceea ce privește sistemul de sănătate. Lipsa unei infrastructuri medicale moderne, suprapopularea spitalelor existente, subfinanțarea paturilor, slaba dotare cu aparatură medicală sunt doar câteva dintre problemele stringente cu care se confruntă aceste comunități. Un spital regional ar decongestiona celelalte unități sanitare, spre care acum sunt direcționate cazurile grave cu care se confruntă gălățenii și brăilenii. Este de neconceput ca pentru o populație atât de numeroasă singura soluție în cazurile medicale dificile medical să fie trenul spre București, Târgu Mureș sau Iași. Nu putem discuta doar despre o lipsă de viziune și de interes în acest caz, ci putem să afirmăm cu tărie că acest Guvern dă dovadă de o gravă lipsă de responsabilitate.

Fără a politiza un demers absolut lăudabil, remarc că, în paralel, în România, la București, se construiește, de la zero, un spital exclusiv din fonduri private și sponsorizări. Sătui de promisiuni și dezgustați de condițiile din spitale, românii cu inițiativă își construiesc spitalul pe care cred că îl merită. Își dăruiesc speranță. Un exemplu că se poate, în timp ce guvernanții, cu toate pârghiile necesare, nu pot să desăvârșească proiecte de acest tip, pentru că Guvernul PSD-ALDE se dovedește incapabil, nu să atragă fonduri, ci să acceseze măcar banii care i s-au oferit.

  Marius-Constantin Budăi - declarație politică intitulată PSD își va respecta angajamentele în fața românilor și a Uniunii Europene, în ciuda opoziției președintelui Klaus Iohannis!;

Domnul Marius-Constantin Budăi:

"PSD își va respecta angajamentele în fața românilor și a Uniunii Europene, în ciuda opoziției președintelui Klaus Iohannis!"

Este dezamăgitor că în anul Centenar și în pragul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, de către țara noastră, domnul Klaus Iohannis nu dorește să colaboreze în beneficiul cetățenilor și continuă cearta și scandalul, în speranța că astfel își va consolida electoratul radicalizat din România.

Este evident că președintele nu vrea sub nicio formă să găsească o formulă minimă de colaborare cu Guvernul și cu Parlamentul și are în vedere să genereze o stare de instabilitate și tensiune, la nivel social și economic.

Mai mult decât atât, este îngrijorător faptul că președintele României sfidează recomandările liderilor europeni, care au făcut apel la consens și înțelegere între principalele forțe politice din România, în perspectiva preluării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, doamna prim-ministru i-a solicitat președintelui Iohannis încetarea tuturor ostilităților și conflictelor politice, astfel încât să primeze interesul național.

Această situație, în care ne aflăm acum, riscă să compromită interesele europene ale României și să afecteze activitatea Consiliului Uniunii Europene.

Peste 1,7 milioane de români plătiți în prezent cu salariul minim vor primi mai mulți bani începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, Guvernul a contribuit în mod real la reducerea decalajelor în ceea ce privește traiul românilor, față de traiul cetățenilor celorlalte state europene.

Totodată, Guvernul continuă Programul de sprijinire a firmelor românești. Aprobarea "Start-Up Nation 2018-2019" oferă tinerilor alternativa de a rămâne în țară, pentru a începe o afacere. Este o măsură concretă pentru stoparea plecării tinerilor din România.

Deciziile Executivului transferă creșterea economică în buzunarele românilor și asigură dezvoltarea unor domenii strategice, cum este turismul. Astfel, toți salariații din sistemul public vor beneficia de vouchere de vacanță și în următorii doi ani.

În același timp, Guvernul a decis creșterea cu 67 de milioane de lei a fondurilor de susținere a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Astfel, se asigură plata în integralitate a acestor ajutoare de stat.

În ceea ce privește pensiile, PSD va respecta Programul de guvernare și va acorda majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, așa cum este prevăzut în Legea pensiilor.

Guvernarea PSD a determinat o creștere economică consistentă a țării, care s-a reflectat în creșteri majore de venit.

În privința fondurilor europene, România a atras 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, din totalul de 31 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2016-2020. Procentual, gradul de absorbție al fondurilor europene este de 21%, față de media europeană, de 24%.

Practic, în doi ani, guvernarea PSD a reușit să surmonteze handicapul lăsat de guvernarea tehnocrată, care n-a fost în stare nici măcar să acrediteze Autoritățile de Management, organisme esențiale în procesul finanțării europene.

Așadar, se poate constata că actuala coaliție de guvernare implementează toate măsurile cu care s-a angajat în fața românilor, chiar dacă președintele Iohannis face tot ce poate pentru a bloca activitatea Guvernului și pentru a întârzia programele și proiectele prin care se generează bunăstare pentru fiecare cetățean.

  Aida-Cristina Căruceru - declarație politică Klaus Iohannis subminează autoritatea femeilor din România, pentru a doua oară în doi ani, de la cel mai înalt nivel;

Doamna Aida-Cristina Căruceru:

"Klaus Iohannis subminează autoritatea femeilor din România, pentru a doua oară în doi ani, de la cel mai înalt nivel"

Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a reușit, zilele trecute, să submineze pentru a doua oară autoritatea femeilor din România, prin declarațiile făcute la adresa doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Spun a doua oară, pentru că, prima dată, președintele Klaus Iohannis s-a opus nominalizării pentru funcția de prim-ministru a unei alte femei, doamna Sevil Shhaideh. Se întâmpla tot în luna decembrie, în 2016, când PSD, partidul care câștigase în mod detașat alegerile parlamentare, a propus, pentru prima dată în istoria României, un premier femeie. Atunci, președintele Iohannis respingea, fără prea multe cuvinte, o femeie care era un reputat funcționar de carieră și cu vastă experiență în ceea ce privește administrația publică centrală.

Zilele acestea, președintele Iohannis a recidivat în misoginismul său, referindu-se la premierul în exercițiu cu apelativul "această doamnă". Culmea, a făcut această declarație în contextul în care șeful statului vorbea despre "dialog instituțional"!

Ceea ce este cel mai periculos, grav și de neiertat, este semnalul pe care-l transmite Klaus Iohannis, prin termenul "această doamnă". Pe de o parte, pentru că el a fost folosit într-un context peiorativ, pe de altă parte, pentru că subminează autoritatea premierului. Viorica Dăncilă nu este "această doamnă", așa cum Klaus Iohannis nu este "acest domn". Ei sunt, prim-ministrul României, respectiv președintele României. Iar șeful statului știe foarte bine aceste lucruri care țin de protocol, pentru că altfel nu ar fi aruncat cu paltonul peste capota mașinii. Dar domnul Iohannis alege să ducă lupta politică într-un alt registru, în care ura sa față de PSD justifică orice. Totodată, președintele oferă un alibi și pentru toți factorii destabilizatori în societate, care abia așteaptă un pretext pentru a ataca PSD și reprezentanții săi cu cele mai urâte cuvinte și cu cei mai insultători termeni.

Nu cred că a existat o femeie în România care să fie mai insultată public, decât doamna Dăncilă. Iar președintele României, dacă era un bărbat de stat adevărat, le transmitea, de mult, tuturor celor care îi vorbesc în fel și chip doamnei Dăncilă, că lupta politică este una, iar respectul față de o femeie și față de o funcție este alta. Pentru că lupta politică trece, dar cicatricile sociale rămân. Femeile din România au așteptat prea mult timp șanse egale cu bărbații și au fost prea mult timp discriminate și lipsite de acces real la funcții de decizie și autoritate, pentru ca această ieșire a președintelui Iohannis să fie catalogată ca fiind încă o declarație neinspirată a unui domn oarecare.

În numele tuturor femeilor din România, îi transmit domnului președinte Iohannis că bunul simț, pe care Domnia Sa îl tot reclamă, îi impune să-i ceară scuze premierului Dăncilă. Iar pe dumneavoastră, stimați colegi, vă îndemn în continuare să sancționați discriminarea pe criterii de gen.

  Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică Fiecare societate trebuie să promoveze respectul pentru drepturile și libertățile omului!;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Fiecare societate trebuie să promoveze respectul pentru drepturile și libertățile omului!"

Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 10 decembrie 1948 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și, alături de Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și Pactul Internațional cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale, face parte din Carta Drepturilor Omului.

Carta cuprinde o listă amplă de drepturi ale omului, cum ar fi: drepturi personale, civile, politice, economice, sociale, culturale și dreptul la subzistență. Această listă a fost dezvoltată permanent în tratate, declarații, convenții etc., centrate pe reglementarea unor probleme speciale, cum ar fi: genocidul, drepturile politice ale femeii, eliminarea oricărei forme de discriminare a femeii, a discriminării rasiale, interzicerea torturii, drepturile copiilor etc.

În ultima perioadă s-a vorbit foarte mult despre diversele încălcări ale drepturilor omului în penitenciare, în procesele legate de proprietate, precum și în alte domenii, dar se discută destul de puțin despre dreptul la sănătate.

Dar, în contextul dreptului la sănătate, aș vrea să fac referire astăzi la cei mai vulnerabili dintre noi, copiii și persoanele cu dizabilități. Ca membru al Comisiei pentru drepturile omului, cred că dreptul la sănătate este cu atât mai important și obligatoriu pentru categoriile vulnerabile, iar Parlamentele și Guvernele naționale, împreună cu organizațiile internaționale au datoria de a coopera în vederea creării premiselor egalizării șanselor pentru toți indivizii.

Unul dintre cele mai importante documente care stau la baza maximizării drepturilor copiilor și persoanelor cu dizabilități este Convenția ONU pentru drepturile copilului, ratificată de România în 1990. Convenția dedică o secțiune importantă drepturilor copiilor cu dizabilități, prin articolele 23, 24 și 25, care prevăd îngrijirea specială adaptată nevoilor, verificarea periodică a tratamentului medical și a plasamentul instituțional sau familial.

Consiliul Europei a abordat, în repetate rânduri, problematica monitorizării drepturilor copilului și a persoanelor cu dizabilități, printre care și dreptul la sănătate. Planul de acțiune al Consiliului Europei pentru promovarea drepturilor și participarea persoanelor cu handicap la viața socială, ameliorarea calității vieții persoanelor cu handicap subliniază chiar nevoia de a trata persoana cu handicap ca o persoană care se poate integra în societate și se poate implica în viața comunității, înlocuindu-se astfel viziunea medicală asupra persoanelor cu handicap care doar consumă resursele, fără a produce.

În România, există o serie de organisme instituționale reglementate printr-un cadru legislativ generos, dar care rămâne perfectibil. La nivelul Parlamentului și al societății civile, se identifică mereu soluții noi pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor și persoanelor cu handicap, ceea ce arată că există un interes crescut pentru acest domeniu.

Comisia pentru drepturile omului, prin subcomisia pentru egalitate de tratament și nediscriminare pentru monitorizarea și apărarea drepturilor persoanelor care reclamă situații de discriminare sau de încălcare a egalității de șanse și tratament, reprezintă unul dintre mecanismele prin care drepturile copiilor și persoanelor cu dizabilități sunt apărate și promovate.

  Constantin Șovăială - declarație politică cu titlul TVR a ajuns o anexă la PSD!;

Domnul Constantin Șovăială:

"TVR a ajuns o anexă la PSD!"

Din anul 2017, TVR primește bani din partea statului, pentru a nu intra în faliment. Anul trecut, televiziunea a primit un miliard de lei, sumă cheltuită netransparent, fapt care mă îngrijorează, deoarece, în loc să folosească banii pentru investiții sau proiecte care să aducă bani prin sponsorizări sau rating, conducerea alege să realizeze programe și să plătească invitați cu zeci de mii de euro de pomană. Fac asta doar pentru a avea o scuză că au făcut ceva un an și că au folosit banii primiți în mod util. Din păcate, ultimul lucru nu s-a dovedit a fi și adevărat.

Raportul de activitate aferent anului 2017, depus la Parlament, arată că Televiziunea Română a reușit să-și acopere datorii de sute de milioane de lei, însă terminând anul tot cu datorii. Observăm faptul că, deși finanțarea din partea statului a fost una importantă, TVR nu a știut să cheltuiască banii într-un mod benefic pentru ei.

În acest an, am avut și alte surprize pe lângă cele pe care le cunoșteam deja, că TVR este plin de datorii și că nu are programe care să atragă audiență sau sponsori. A apărut scandalul cu Dragoș Pătraru care a acuzat conducerea de presiuni și amenințări, și cel cu privire la cheltuirea unor sume imense de bani într-un mod nejustificat. Un lucru important, pe care toți ar trebui să îl știe, este că, prin rezilierea contractului lui Dragoș Pătraru, TVR i-a plătit suma de 100.000 de euro, bani care puteau fi folosiți în alt mod. Din păcate pentru TVR, au pierdut un om care chiar le creștea audiența.

Conducerea TVR este una caracterizată de trei lucruri: iresponsabilitate, incompetență managerială și inconștiență. Recent, TVR a cerut tuturor instituțiilor de presă să își dezvăluie sursele de informare, deoarece s-au aflat mai multe informații din interior. Acest lucru reprezintă o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale jurnalismului și meseriei în sine de jurnalist, respectiv încălcarea legii fundamentale a României, Constituția. Acest gest al TVR este unul fără precedent pentru una dintre marile instituții de presă din România și nu vom putea trece cu vederea. Chiar dacă conducerea TVR este susținută politic de PSD, vom face tot posibilul să îi îndepărtăm pentru a le da șansa oamenilor competenți să fie aleși în funcții de conducere.

O altă informație importantă este referitoare la salariul moderatorului TVR, care câștigă lunar suma de 6.000 de euro. De asemenea, Libertatea, sursa care a citat salariul lui Ionuț Cristache, într-un articol de presă, divulgă și faptul că invitații lui, domni respectabili, precum Mircea Dinescu, Ion Cristoiu, Cristian Gheorghe, Marius Pieleanu și Radu Soviani au avut onorarii ale căror sumă atinge aproximativ 48.000 de euro. 48.000 de euro alocați de stat pentru o televiziune al cărui rating este dezamăgitor.

Solicit demisia doamnei Doina Gradea și a conducerii TVR și totodată le solicit celor din PSD să nu mai politizeze televiziunea cu astfel de oameni incompetenți, care vor să risipească banii publici, ai cetățenilor.

  Costel Alexe - declarație politică intitulată Vestul se mobilizează, Estul stagnează!;

Domnul Costel Alexe:

"Vestul se mobilizează, Estul stagnează!"

La doi ani de la preluarea puterii politice în România, Partidul Social Democrat a reușit contraperformanța să alunge investitorii străini, să îndatoreze țara la un nivel istoric, dar, cel mai important și grav totodată, Partidul Social Democrat a creat și alimentat o ruptură în societate prin obsesia manifestată pentru modificarea Legilor justiției și acordarea amnistiei și grațierii.

În timp ce interesele lui Liviu Dragnea țin România în loc, în timp ce autostrăzile și spitalele regionale sunt blocate la stadiul de discuții, iar extinderea metroului, finalizarea Șoselei de Centură a Bucureștiului, a Șoselei de Centură a Iașiului și ale altor mari municipii reședință de județ este incertă până la sfântu-așteaptă, iată că Vestul s-a mobilizat!

Patru județe, Arad, Bihor, Cluj, Timiș, modele de administrații liberale de succes, au decis să depășească orgolii locale și regionale și să nu mai aștepte nimic de la București.

Au ales că vor mai mult decât au realizat deja și au înțeles că doar colaborând la nivel județean pot obține foloase reciproce și infrastructura rutieră, sportivă și medicală modernă nu mai reprezintă un moft, ci este o realitate în comunitățile vestice.

Cum putem noi spera că în Moldova vom construi în folosul regiunii, dacă orgoliile și aspirațiile de baroni influenți încă sunt obstacole serioase, piedici uriașe în calea dezvoltării? Cum putem lucra în folosul moldovenilor, dacă Dragoș Benea și Lucian Șova au scos Autostrada Iași-Târgu Mureș din lista de priorități, iar parlamentarii PSD Bacău nu au votat Autostrada Unirii? Cum putem spera la conlucrare regională, dacă Maricel Popa și Mihai Chirica, de peste 2 ani, se sabotează reciproc și sunt obsedați de putere și influență și Iașiul stagnează sub domnia PSD? Ieșenii sunt victime colaterale într-un război intern în cadrul PSD Iași.

Urmăresc atent evoluția proiectelor județene și vă invit să analizați situația Iașiului, suprapusă cu discuțiile privind alegerile din cadrul Filialei județene a PSD. Este șocant să vedeți cât de mult este corelată și cât de dependent politic este soarta unui județ cu peste 700.000 de locuitori, de interesele unei găști locale!

Liviu Dragnea rescrie reflexul lui Pavlov cu Maricel Popa în rol principal și putem vedea că, de 2 ani, singurele reflexe politice manifestate de Maricel Popa sunt obediența și trădarea.

Dragnea nu are niciun interes să facă alegeri în PSD Iași, pentru că asta ar însemna să pună Iașiul pe hartă, să mai aducă încă o gură de hrănit la masa bogaților și este mult mai comod în economia calculelor politice interne de la București să ai instabilitate la Iași.

Să fii președinte ales îți dă legitimitatea să ceri fonduri, să ai o bucățică din bugetul de stat pe investiții. Uitați-vă la Bacău, Neamț, Vaslui, unde Buzatu, Arsene și Benea negociază serios cu Dragnea și obțin investiții pentru județele lor!

Atât timp cât Dragnea rămâne șef al PSD, lucrurile sunt simple - Maricel Popa va rămâne cățelușul care dă cuminte și bucuros din coadă că își păstrează privilegiile, iar Iașiul va fi efectiv ras de pe harta investițiilor!

  Cristina Burciu - declarație politică având ca subiect Contul de economii «Junior Centenar», o oportunitate pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri;

Doamna Cristina Burciu:

​ "Contul de economii «Junior Centenar», o oportunitate pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri"

Începând cu anul viitor, fiecare copil de până la 18 ani va primi din partea Guvernului o primă de stat în valoare de 600 lei anual, într-un cont în care părinții trebuie să depună suma minimă de 1.200 de lei. Prevederea este cuprinsă în Ordonanța de urgență privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii «Junior Centenar»" emisă recent de Executiv, care își propune acordarea unui sprijin bănesc tuturor copiilor din țară. Astfel, la împlinirea majoratului, proaspeții adulți vor beneficia de o sumă considerabilă, care va putea fi folosită pentru cheltuielile legate de educație, pregătire profesională și orice fel de necesități.

Un alt scop al acestui program generos este cel de a cointeresa părinții să contribuie, alături de stat, la contul de economii al copiilor lor și, implicit, în a le oferi o siguranță financiară pentru viitor, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Deschiderea conturilor pentru fiecare copil în parte se va face în mod automat, la unitățile Trezoreriei. La fel de important este și faptul că acest cont individual de economii Junior, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă, în cuantum de 3% pe an, dobândă stimulativă și constantă până la vârsta de 18 ani.

Programul se adresează și copiilor aflați în sistemul instituționalizat al statului, depunerea minimă fiind efectuată în cazul lor de la bugetul național. De acest program vor beneficia și copiii ocrotiți prin serviciile publice specializate, caz în care și depunerea minimă de 1.200 lei va fi de la buget. Pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor suma de 1.800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Sumele existente în acest cont pot fi retrase de titular, până la împlinirea vârstei de 18 ani, doar în cazuri extreme, respectiv pentru a fi folosiți pentru situațiile nefericite în care copilul este grav bolnav.

Această măsură a Executivului este una absolut necesară și salutară, în condițiile în care în România există foarte multe familii care se descurcă cu dificultate în a le asigura copiilor toate condițiile de școlarizare și dezvoltare armonioasă.

Prin crearea acestui cont de economii, copiii vor fi stimulați să fie mult mai preocupați de procesul educațional, iar părinții vor avea liniștea necesară, știind că dispun de o sumă decentă pentru aceștia la majorat.

  Dănuț Bica - declarație politică intitulată Independența de stat, crearea României Mari și modernizarea țării s-au realizat sub guvernările liberale;

Domnul Dănuț Bica:

"Independența de stat, crearea României Mari și modernizarea țării s-au realizat sub guvernările liberale"

Propaganda PSD-ALDE, care tinde să devină în ultimul timp la fel de deșănțată ca cea practicată de regimul comunist, aruncă zi de zi în spațiul public informații false cu privire la Uniunea Europeană, la partenerii internaționali ai României sau la opoziția parlamentară, având ca țintă principală Partidul Național Liberal.

Referitor la Uniunea Europeană, liderii PSD și ALDE insinuează că instituțiile de la Bruxelles nu îi lasă să modernizeze țara. Chiar așa să fie? Cine a pus la dispoziția României fonduri nerambursabile în valoare de zeci de miliarde de euro, din care, ce-i drept, guvernanții nu pot să fure, dar ar putea, dacă chiar s-ar gândi la interesul național, să construiască autostrăzi, căi ferate, spitale regionale sau unități de învățământ moderne? Nu Uniunea Europeană ne-a oferit acești bani, pe care, din păcate, Guvernele domnului Dragnea au fost incapabile să-i acceseze?

O altă informație falsă, vehiculată de cei aflați la putere pe la unele posturi de televiziune, este aceea că partenerii noștri strategici, statul paralel sau George Soros nu lasă coaliția PSD-ALDE să guverneze performant. Oare din acest motiv Cabinetul Dăncilă adoptă atât de multe măsuri dezastruoase pentru economie, pentru angajați, pentru pensionari, pentru educație și sănătate?

Nu în cele din urmă, PNL este ținta permanentă a atacurilor furibunde și a dezinformărilor venite din partea actualei coaliții majoritare. Cu eforturi demne de o cauză mai bună, vectorii de imagine ai PSD și ALDE vor să acrediteze ideea că doamna Vasilica Viorica Dăncilă este cel mai bun prim-ministru din Europa și că ar fi un dezastru național dacă viitoarea moțiune de cenzură va fi adoptată, iar guvernarea va fi asumată de partidele care constituie actuala opoziție, având ca lider firesc PNL. Se minte cu nerușinare precum că PNL nu are oameni, nu are program și nici nu are soluții pentru problemele cele mai importante ale societății românești și nu ar putea să concureze prestația actualei echipe de la Palatul Victoria. Într-adevăr, doamna Dăncilă și miniștrii PSD și ALDE chiar nu pot fi egalați în ceea ce privește incompetența managerială, analfabetismul funcțional sau măsurile dezastruoase adoptate cu cinism, parcă intenționat împotriva românilor. Nici dacă și-ar propune așa ceva, un alt guvern nu ar reuși să facă atât de mult rău cetățenilor români și țării, cât au izbutit cei 70 de miniștri ai celor 3 Guverne PSD-ALDE care au condus România în ultimii 2 ani.

În ultimii aproape 150 de ani, majoritatea covârșitoare a deciziilor prin care s-a realizat modernizarea României au fost adoptate și implementate de guvernările liberale. De numele și istoria PNL se leagă cele mai importante realizări din istoria modernă a țării noastre: instaurarea monarhiei constituționale - 1866, obținerea independenței de stat - 1877, ridicarea României la rangul de Regat - 1881, Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari - 1916-1918, adoptarea Constituției din 1923, reforma agrară din 1921, relansarea economică după criza din 1929-1933, industrializarea, construcția de căi ferate, drumuri, școli și spitale etc. Liberalismul a reprezentat fundamentul ideologic pe care s-a edificat România modernă, lucru care nu poate fi contestat oricâte minciuni vor mai propaga trompetele PSD și ALDE.

În privința resurselor umane, nici măcar nu se poate face comparație între specialiștii de care dispune PNL și personajele politice demne de "cascadorii râsului" precum Dăncilă, Andrușcă, Daea, Cuc, Mișa și alții, aflați pe o listă extrem de lungă, pe care i-a promovat actuala coaliție guvernamentală. Mii de membri ai PNL sunt incomparabil mai competenți pentru a deține funcții de răspundere în structurile de stat decât cei care au ocupat accidental fotoliile de ministru în Guvernele Dragnea. PNL este organizat în baza unui set de principii liberale, prodezvoltare și modernizare, spre deosebire de partidele aflate acum la putere, care seamănă mai mult cu niște grupuri organizate în scopuri mai puțin legale.

Soluțiile prioritare ale PNL pentru problemele actuale ale societății le reprezintă modernizarea infrastructurii de transport, prin relansarea investițiilor și utilizarea integrală a fondurilor europene, descentralizarea financiară, predictibilitatea politicilor fiscale, reabilitarea infrastructurii școlare și a celei sanitare, creșterea bunăstării populației, prin mărirea pensiilor, salariilor, alocațiilor, dar fără o majorare pe măsură a prețurilor. PNL, spre deosebire de PSD sau ALDE, atunci când va guverna, va impune transparența cheltuirii banilor publici, va stimula munca, va sprijini agenții economici onești și va combate cu fermitate evaziunea fiscală.

În consecință, îmi exprim speranța că parlamentarii responsabili, de la toate partidele, inclusiv de la PSD și ALDE, vor conștientiza că există toate motivele pentru ca acest Guvern incompetent să fie demis prin adoptarea moțiunii de cenzură care va fi inițiată în perioada următoare de senatorii și deputații PNL și ai altor partide de opoziție, vor pune interesele cetățenilor înaintea obligațiilor de partid și avantajelor personale și vor alege să voteze pentru a scăpa România din mâinile celor certați cu legea, mincinoși dovediți și incompetenți fără măsură.

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică având ca obiect Acordul istoric între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, încheiat prin Memorandum;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Acordul istoric între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, încheiat prin Memorandum"

Domeniul educației a fost unul de interes major pentru Partidul Social Democrat, acordându-i-se un spațiu generos în Programul de guvernare.

În sensul respectării acestor angajamente, vine și recentul Acord încheiat de Guvernul României cu Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de susținere a educației, în concordanță cu rolul prioritar al acestui domeniu.

Acest acord a fost adoptat prin Memorandum, în ședința solemnă a Guvernului desfășurată la Alba Iulia, la sfârșitul lunii trecute.

Memorandumul semnat de Federațiile sindicale din Educație și Guvernul României are la bază un Acord între Guvern și partenerii sociali, acord care conține termene clare de aplicare pentru fiecare măsură.

Una dintre cele mai importante măsuri ale acestui acord o reprezintă creșterea sumelor destinate finanțării educației, cu cel puțin 15% anual față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB, măsură care va intra în vigoare începând cu bugetul pe care Ministerul Finanțelor Publice îl pregătește în acest moment.

De asemenea, se prevede ca secvența de creștere a salariilor să fie modificată, în sensul devansării creșterii salariale prevăzute în anul 2022, până la data de 1septembrie 2020.

Astfel, conform Acordului, +25% din creșterea rămasă până la atingerea grilei din 2022 din Legea salarizării, se va acorda de la 1 ianuarie 2019.

De la 1 ianuarie 2020, va fi încă +25% creștere, iar restul de +50% creștere a salariilor brute în învățământ se va acorda de la 1 septembrie 2020.

Memorandumul menționează că Guvernul se angajează să acorde tuturor profesorilor din România câte două salarii brute pe an, de fiecare, pentru dezvoltarea personală și materiale didactice.

Această măsură întră în vigoare din 2019, pentru că există o condiție foarte clară de realizare a unui pachet legislativ, respectiv o lege a învățământului preuniversitar, o lege a învățământului superior și statutul personalului didactic.

Aceste legi au ca termen de adoptare, de către Guvern, data de 31 martie, iar până la sfârșitul lunii iunie ele vor trebui adoptate de Parlamentul României.

În Statutul personalului didactic se vor prinde toate aceste drepturi care vizează personalul didactic, auxiliar și nedidactic, adică cele două salarii brute.

O atenție deosebită se mai acordă și cadrelor didactice care profesează în mediul rural și pentru care sunt prevăzute sume de până la 5.000 euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcției.

De asemenea, personalul didactic care alege să se titularizeze în mediul rural va beneficia de prime de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie.

Aceste măsuri sunt bine-venite, deoarece se cunoaște deficitul de personal didactic calificat pe care îl resimt școlile de la sate.

O altă măsură prevăzută în acord este aceea prin care, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie. În acest fel, cadrele didactice sunt motivate să rămână în sistemul de învățământ și să aibă continuitate până la vârsta pensionării.

Memorandumul încheiat cu sindicatele mai cuprinde angajamentul Guvernului de a crea un cont unic de dezvoltare, prin intermediul căruia toate universitățile să poată demara sau finaliza proiecte de investiții, dar și construirea a cel puțin 1.000 de grădinițe cu program sportiv.

Acordul semnat de Guvern și liderii Federațiilor Sindicale Reprezentative din Învățământ arată disponibilitatea Executivului de a avea dialog cu partenerii sociali, de a asculta și de a lua în considerare solicitările acestora, în concordanță cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de guvernare.

În afara acestor măsuri de sprijin financiar, este nevoie însă și de un accent mai serios pe conținutul procesului de învățământ și pe creșterea performanței, iar în acest sens, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că intenționează să lanseze în dezbatere, la sfârșitul lunii ianuarie, un proiect al noii Legi a educației.

  Ioan Dîrzu - declarație politică cu titlul România a dovedit în practică aplicarea principiului european «Unitate prin diversitate»;

Domnul Ioan Dîrzu:

"România a dovedit în practică aplicarea principiului european «Unitate prin diversitate»"

Evenimentele dedicate Marii Uniri, desfășurate la București și la Alba Iulia, ne-au umplut inimile de bucurie și energie pentru încă 100 de ani de Românie. Cel mai important proiect al națiunii noastre a fost celebrat cu responsabilitate, solemnitate și patriotism de toți românii.

Le mulțumesc tuturor românilor care au venit la Alba Iulia, inima României Mari, care s-au bucurat împreună de momentul magic al unității noastre naționale. Îi mulțumesc fiecărui cetățean care, indiferent de orientarea politică, religioasă, de etnice sau origine socială, a simțit românește în același timp și loc.

Bunătatea și onoarea să ne fie călăuză pentru încă 100 de ani, iar cooperarea loială între politicieni, indiferent de partide, să fie premisa majoră a unui alt mod de a face politică și administrație.

Indiferent cât vom trăi pe acest pământ și indiferent ce vom face, este important să pregătim această țară pentru următorii 100 de ani.

Acum ne așteaptă un alt proiect național important la care națiunea română este invitată să participe cu toată suflarea sa. Președinția Consiliului Uniunii Europene va fi preluată de țara noastră, la 1 ianuarie. Așa cum am organizat Summit-ul NATO în 2008, tot așa suntem pregătiți, cu inima și mintea curate, să găzduim Președinția Consiliului. Acestea să fie identitățile noii Românii - un stat puternic și de nădejde în Uniunea Europeană și NATO.

Vă invit, dragi români, să primiți în inimile și în casele dumneavoastră, începând cu 1 ianuarie, întreaga Europă unită, întregul vis al libertății și al solidarității europene. Împreună vom reuși să facem din următoarele 6 luni o poveste de succes pentru noi și pentru Europa.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Uniunea Europeană!

  Dumitru Oprea - declarație politică intitulată Prosperitatea României presupune prosperitate și în Moldova!;

Domnul Dumitru Oprea:

"Prosperitatea României presupune prosperitate și în Moldova!"

A fost semnată inițiativa "Alianței Vestului" de primarii din Timișoara - Nicolae Robu, Arad - Gheorghe Falcă, Oradea - Ilie Bolojan și Cluj-Napoca - Emil Boc, un for informal în sprijinul proiectelor mari de investiții. Pe lângă un semnal de unitate al administrațiilor publice performante din arcul intracarpatic, această inițiativă arată și disperarea autorităților față de lipsa de implicare a Guvernului pentru dezvoltarea României.

Amânarea construcției spitalelor regionale de urgență și dezinteresul total în privința autostrăzilor care să lege regiunile istorice ale României generează nemulțumiri tot mai mari în rândul cetățenilor și administrațiilor locale. Liderii regiunilor mai prospere caută soluții de dezvoltare, pentru a evita catastrofa produsă de guvernarea PSD-ALDE. În mod firesc, toate marile proiecte de infrastructură ar trebui să fie sub directa coordonare a Executivului, care are toate pârghiile pentru alocarea fondurilor publice autohtone sau europene.

Din păcate, de mult nu se mai poate purta o discuție civilizată cu incompetenții care conduc țara acum. De aceea, singura soluție pentru România, în acest moment, este înlăturarea, prin respectarea procedurilor parlamentare, a Guvernului Dragnea-Dăncilă și reinstaurarea normalității. Depășirea crizei economice și fondurile europene puse la dispoziție pentru perioada 2014-2021 ar fi trebuit să asigure demararea celor mai mari proiecte de autostrăzi, spitale sau căi ferate din istoria României moderne. Este de neimaginat faptul că au fost risipite atât de multe oportunități, motiv pentru care nu mai putem asista pasivi la distrugerea statului de drept și a speranțelor milioanelor de români, oriunde s-ar afla ei.

Mi-aș fi dorit ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să realizăm că drumul spre prosperitate trece și prin Moldova. Emanciparea economică a celei mai slab dezvoltate regiuni a țării ar genera plusvaloare pe întreg teritoriul național.

Avem nevoie de fermitate pentru a impune un proiect național de dezvoltare unitară a țării, altfel, se va adânci prăpastia economică dintre Ardeal, Moldova și sudul țării. Nu ne putem permite o acutizare a emigrației în interiorul aceleiași Românii, după ce emigrația în afara granițelor a lăsat pur și simplu țara fără forță de muncă și riscăm să rămânem fără cea mai mare parte a populației active.

  Florică Ică Calotă - declarație politică având ca temă Necesitatea restaurării habitatului râurilor;

Domnul Florică Ică Calotă:

"Necesitatea restaurării habitatului râurilor"

Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% dintre speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, FAO.

Totuși, acest sector încă nu și-a demonstrat întregul potențial în Europa și Asia Centrală, deoarece habitatele fluviale se confruntă cu provocări grave ecologice, economice și de reglementare.

Pescuitul în apele interioare oferă numeroase avantaje.

"Contribuția pescuitului în apele interioare la securitatea alimentară și mijloacele de subzistență din mediul rural a fost adesea trecută cu vederea în discuțiile privind politicile publice, parțial din cauza lipsei de date și a unei evaluări economice a acestui important sector..." - a declarat ofițerul senior FAO pentru pescuit și acvacultură, Victoria Chomo, secretar al Comisiei Consultative pentru Pescuitul și Acvacultura în apele interioare europene - "...nemaivorbind de contribuția din ce în ce mai mare la sănătatea umană, prin serviciile de agrement și ecoturism, pe care habitatele râurilor și pescuitul sportiv le pot oferi...".

Există o lipsă de statistici oficiale privind captura internă și pescuitul recreativ, dar acest sector, probabil, aduce o contribuție mult mai mare la securitatea alimentară a gospodăriilor de pe malurile râurilor decât indică statisticile oficiale. Pescuitul în apele interioare oferă venituri diversificate pentru țările fără ieșire la mare, care nu au acces la resursele marine, în special în Asia Centrală.

Pierderea de alimente și deșeurile din pescuitul în apele interioare, inclusiv capturile accidentale, peștii nedoriți și alte animale capturate în timpul procesului de pescuit sunt semnificativ mai scăzute decât cele din domeniul capturilor marine, parțial din cauza nivelului mai ridicat al consumului casnic și al lanțurilor de aprovizionare mai scurte.

În Europa și în Asia Centrală, provocările sectorului includ segmentarea râurilor care afectează speciile migratoare cu valoare comercială, dar pe cale de dispariție, precum sturionul și anghilele europene, care, de asemenea, suferă din cauza pescuitului ilegal. Scăderea stocurilor de pește și pierderea biodiversității sunt cauzate de activitățile umane și de o serie de factori externi, cum ar fi schimbările climatice, care duc la reducerea habitatelor peștilor. În competiția privind sursele de apă dulce, sectoarele mai puternice, cum ar fi cel agricol și energetic, limitează calitatea și cantitatea de apă disponibilă pentru pescuitul în apele interioare.

Lipsa unei evaluări economice corecte a contribuției sectorului la securitatea alimentară, mijloacele de trai și întreg lanțul de aprovizionare împiedică luarea deciziilor cu privire la distribuirea acestor resurse naturale limitate către toate sectoarele concurente.

Prin modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, precum și adoptarea Programului de susținere a producătorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii, cred că autoritățile în domeniu vor da impuls acestui sector din apele dulci din România.

  Mirela Furtună - declarație politică cu titlul Drepturile românilor nu au granițe;

Doamna Mirela Furtună:

"Drepturile românilor nu au granițe"

Românii rezidenți în Italia se confruntă cu o problemă gravă, chiar de la începutul acestei luni. Un decret adoptat recent de statul italian le interzice să circule mai mult de 60 de zile pe teritoriul Italiei cu o mașină înmatriculată în altă țară. Decretul nu îi vizează exclusiv pe români, ci pe toți cei care provin din alte țări și au primit dreptul la rezidență în Italia. Din această perspectivă, problema este una europeană.

Cei care folosesc în Italia mașini înmatriculate în alte țări pentru o perioadă mai mare de 60 de zile sunt sancționați cu amenzi usturătoare - între 712 euro și 2.848 euro. Talonul mașinii este ridicat pe loc, iar autovehiculul este confiscat în cazul în care în termen de 180 de zile nu este înmatriculat în Italia sau nu este scos din acest stat.

Salut acțiunile Ministerului Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Roma și prin serviciile consulare de pe teritoriul Republicii Italia, care susțin o campanie de informare și de suport a tuturor celor care întâmpină probleme. Prompt, Ambasada României la Roma a inițiat, în regim de urgență, demersurile pe lângă autoritățile italiene de resort, pentru a obține clarificări privind sfera de aplicare a prevederilor noului decret.

De asemenea, MAE evaluează măsurile luate de autoritățile din Italia, pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația europeană și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale pentru protejarea drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană.

Ca parlamentar și ca susținător al drepturilor omului, am convingerea că dialogul poate rezolva această situație tensionată. Sunt sigură că autoritățile române, împreună cu cele italiene vor găsi soluții pentru ca rezidenții români să respecte legile în vigoare ale statului italian, iar statul italian va continua să îi protejeze pe cei cărora le-a oferit o a doua casă.

Să nu uităm că, pentru mulți români, Italia este a doua lor casă. Pentru a înțelege amploarea acestei probleme, vă reamintesc că numărul cetățenilor români care locuiesc în Italia este estimat la 1,2 - două milioane de persoane.

Fac un apel la dialog către toate părțile implicate. Trebuie să identificăm cele mai bune soluții, de ambele părți, pentru a rezolva pașnic orice disconfort al românilor și pentru a respecta legile statului italian, așa cum este normal și civilizat într-un stat de drept.

  Gabriel Andronache - declarație politică intitulată ANRE stabilește biruri aiurite în sarcina românilor;

Domnul Gabriel Andronache:

"ANRE stabilește biruri aiurite în sarcina românilor"

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie se află în coordonarea autorității legislative. Deși există o astfel de coordonare, Legislativul nu contează, iar Autoritatea "își dă, periodic, în petic". Ultima "ispravă" este cea prin care conducerii ANRE, deși are doar atribuții de reglementare și supraveghere a pieței în domeniul energiei, le-a "trăsnit" ideea de a impune taxe de poluare?!

Lipsa de competență în materie de mediu a ANRE este evidentă, dacă consultăm dispozițiile legii care reglementează organizarea și funcționarea acestei autorități, respectiv art. 10 din O.U.G. nr. 33/2007, aprobată de Parlamentul României prin Legea nr. 160/2012.

De unde a extras conducerea ANRE posibilitatea de a institui taxe de poluare pe centralele termice individuale care funcționează cu combustibil de gaz metan aflate în apartamentele românilor? Probabil din dorința unora de a stimula implementarea sau extinderea altor soluții de încălzire în locuințele românilor.

Consider că o asemenea taxă de poluare, instituită pe centralele termice individuale care funcționează cu combustibil gaz metan, cea mai extinsă soluție de încălzire în România, este exclusă.

În opinia mea, această formă de asigurare a încălzirii locuințelor românilor este singura viabilă, pe termen scurt, în următorii 10 ani, pentru cetățenii români, în raportul cost-beneficiu.

Este obligația autorităților publice centrale și locale să adopte, pe termen mediu și lung, măsuri care să asigure, în cadrul Strategiei naționale privind eficiența energetică, schimbarea soluției actuale de încălzire a locuințelor, cu asigurarea compensării proporționale a cetățenilor care ar fi afectați de schimbarea soluției de încălzire a locuințelor românilor.

  Mihăiță Găină - declarație politică Doi ani de guvernare de succes, doi ani de mandat parlamentar;

Domnul Mihăiță Găină:

"Doi ani de guvernare de succes, doi ani de mandat parlamentar"

Vom marca, săptămâna viitoare, doi ani de la preluarea actualelor mandate de parlamentari.

Cu acest prilej, doresc să vă urez succes în ceea ce v-ați propus și să vă canalizați toate eforturile pentru îndeplinirea angajamentelor pe care vi le-ați luat în precedenta campanie electorală în fața românilor, care v-au învestit cu încrederea și susținerea lor, materializate prin vot.

Și pentru că tot am evocat termenul de "angajament", trebuie să aduc în discuție și faptul că Partidului Social Democrat și ALDE vor împlini, concomitent, doi ani de guvernare, marcați prin politici viabile, implementate cu succes. Dacă în urmă cu doi ani, în campania electorală din toamna lui 2016, puteam vorbi doar despre conținutul Programului de guvernare, acum se vede clar că acele proiecte nu au fost simple promisiuni fără fond, așa cum opoziția încerca și continuă să încerce să decredibilizeze tot ceea ce PSD și ALDE au pus în practică, ridicându-le tuturor românilor nivelul de trai.

Încă din 2016, propunerile noastre de relansare a economiei românești erau, de departe, cele mai bune, lucru perceput de majoritatea populației care ne-a și acordat votul, cât și probat prin implementarea lor ulterioară. Așadar, se dovedește și în prezent că strategia noastră este un Program de guvernare serios, credibil, argumentat și bine ancorat în realitate.

Ne-am angajat, prin Programul de guvernare, să adoptăm câteva seturi principale de măsuri pentru toate domeniile de activitate. Spre exemplu, în ciuda faptului că s-a aruncat cu multe vorbe goale în privința educației, noi am trecut la fapte. Am promovat: Pachetul social garantat pentru educație, "Dezvoltarea sistemului de educație timpurie", "Programe de antreprenoriat de la școala primară până la universități", "Profesori motivați și bine pregătiți", "Cadre didactice și cercetători de vârf", Creșterea participării la educație de calitate, de la creșă, până la absolvirea unei forme de învățământ care să asigure accesul pe piața muncii sau tranziția către învățământul universitar. În seria exemplelor privind învățământul, țin să amintesc și de majorarea salariilor profesorilor, și de modificarea Legii educației naționale, în sensul acceptării înscrierii, de unitățile de învățământ, a persoanelor care nu dețin cod numeric personal.

Stimați colegi și dragi români, Programul nostru de guvernare nu se rezumă doar la Educație. Spre exemplu, în domeniul agriculturii, ocupație practicată de atât de mulți ialomițeni, ne-am angajat să fructificăm potențialul agricol real al României, precum și revitalizarea zonelor rurale, prin programe de investiții și acordarea mai multor subvenții din timp.

În luările mele de poziție, am evocat, în mai multe rânduri, toate succesele pe care PSD-ALDE le-au repurtat în domeniile deficitare. Tocmai din aceste raționamente nu am să mă repet, chiar dacă este un moment aniversar pentru noi toți, parlamentarii, în special pentru reprezentanții arcului politic de susținere a Guvernului, ci vă voi aminti doar despre câteva aspecte care, cel mai probabil, vor defini modul în care economia României va arăta, în următoarele decenii.

Prin Proiectul Legii pensiilor ne dorim să remediem inechitățile din sistem, asigurându-ne că nicio pensie nu scade. Și eforturile depuse pentru susținerea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții nu trebuie trecute cu vederea, mai ales că ne dorim să îl vedem transpus în realitate în cât mai scurt timp. Un alt exemplu principal al conjugării eforturilor coaliției de guvernare constă în adoptarea Legii offshore. Prin acest act normativ ne-am asigurat că statul român va beneficia de partea cuvenită din profitul financiar adus de resursele care vor fi exploatate în Marea Neagră.

Dragi colegi și dragi români, reiterez că toate realizările pe care vi le-am punctat, în acest moment, nu sunt decât câteva exemple, dar și faptul că mai avem un parcurs la fel de lung ca cel de până acum, pentru care ne-am propus noi ținte care să le ofere românilor noi posibilități, în special celor care până în prezent au fost neglijați de guvernările anterioare, de dreapta.

Drumul nostru spre un trai mai bun este lung și, de multe ori, anevoios, dar noi, cei de la PSD, ne angajăm să implementăm până la capăt Programul de guvernare, cu preocupare, consecvență și profesionalism!

  Găvrilă Ghilea - declarație politică Un PIB prea mic pentru un deficit bugetar atât de mare;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Un PIB prea mic pentru un deficit bugetar atât de mare"

Execuția bugetară la finalul trimestrului al III-lea al anului în curs demonstrează că România este condusă de cel mai slab Executiv din ultimii 28 de ani, care a scăpat complet economia de sub control, aducând țara în pragul unei noi și inevitabile recesiuni economice.

Datele publicate recent de Ministerul Finanțelor Publice relevă un deficit de aproape 17 miliarde de lei al bugetului general consolidat pe primele nouă luni, ceea ce reprezintă aproape 1,8% din PIB, veniturile bugetare la finalul trimestrului al III-lea fiind mai mici cu aproape 3 miliarde de dolari decât cele estimate.

Comparativ cu intervalul de raportare similar al exercițiului financiar precedent, deficitul bugetar a crescut cu 10 miliarde de lei, deci cu mai mult de două miliarde de euro, iar ponderea acestui indicator în PIB este dublă.

Trendul îngrijorător al involuției economice a fost sesizat încă din raportările de la finele primelor șapte luni ale acestui an, când deficitul bugetar s-a apropiat vertiginos de pragul de 12 miliarde de lei, pentru ca, o lună mai târziu, să depășească 14,6 miliarde lei.

Deci, doar în două luni, deficitul bugetar a crescut cu 40%, ceea ce este alarmant pentru economie și, deopotrivă, descurajant pentru investitori și mediul de afaceri.

Departe de a se calma, spre finalul anului, degringolada deficitului bugetar continuă, datele operative ale ministerului de resort evidențiind, la finele primelor 10 luni din 2018, o valoare a acestui indicator care se apropie de 21 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB.

În condițiile în care execuția bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului trecut s-a soldat cu un deficit de 6,6 miliarde lei, care a reprezentat doar 0,79% din PIB, raportările aferente perioadei similare a exercițiului financiar actual relevă faptul că deficitul bugetar a crescut de 2,8 ori ca pondere în PIB și de 3,2 ori ca valoare.

Or, până la atingerea pragului critic al deficitului bugetar, în jurul a 30 de miliarde de lei, estimat la finalul anului în curs, nu mai este decât un pas pe care Guvernul PSD-ALDE pare decis să-l facă, fie și pentru a nu contrazice Comisia Europeană și organismele financiare internaționale care au avertizat, încă din vara acestui an, că România nu se va încadra cu deficitul în limita de 3% din PIB-ul pe care s-a construit bugetul anului 2018.

  Georgeta-Carmen Holban - declarație politică având ca obiect Susținerea persoanelor cu dizabilități, o prioritate a conducerii statului;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"Susținerea persoanelor cu dizabilități, o prioritate a conducerii statului"

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este celebrată, de 26 de ani, în luna decembrie, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1992, prin Rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap, 1983-1992. Cei zece ani au constituit o perioadă de conștientizare, de dezvoltare și implementare a unor programe destinate îmbunătățirii situației acestei categorii sociale defavorizate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, OMS, în prezent, aproximativ 650 de milioane de persoane, - 10% din populația lumii - trăiesc cu un handicap. Între misiunile importante ale OMS se regăsește și îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu handicap, prin eforturi naționale, regionale și globale. Din nefericire, se preconizează că numărul acestora va crește odată cu îmbătrânirea progresivă a populației din țările Uniunii Europene.

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități are ca obiectiv promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și bunăstării acestora. Majoritatea acestor persoane sunt împiedicate, mult prea frecvent, să participe pe deplin în cadrul societății și al economiei, din cauza unor obstacole fizice sau de altă natură, precum și din cauza discriminării.

Este o ocazie pentru schimbarea atitudinii generale față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate. Prin aceasta se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu handicap în fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice și culturale.

Elaborarea Convenției drepturilor persoanelor cu dizabilități este un excelent exemplu privind modul în care principiul totalei participări poate fi pus în practică, pentru dezvoltarea unui societăți adevărate, în cadrul căreia toate vocile să fie auzite.

Sunt convinsă că fiecare dintre noi avem multe de învățat de la această categorie, persoanele cu dizabilități fiind oameni curajoși, ambițioși, care și-au acceptat soarta și se luptă în fiecare zi pentru a-și face viața suportabilă. Sunt persoane de la care putem împrumuta spiritul de sacrificiu și determinarea de a răzbi în situații vitrege.

În acest context, eforturile guvernamentale de a promova și de a susține valorile și drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități sunt salutare, acestea constituind o prioritate a Guvernului României. În același timp, suntem datori să sprijinim și noi integrarea în societate și în muncă a acestor persoane cu nevoi speciale, pentru ca ele să aibă șanse egale într-o țară europeană care demonstrează că își respectă în mod just toți cetățenii!

  Claudiu-Augustin Ilișanu - declarație politică cu titlul Ziua internațională a drepturilor omului, 10 decembrie, reprezintă un moment de progres al omenirii în ceea ce privește respectarea demnității și integrității umane;

Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu:

"Ziua internațională a drepturilor omului, 10 decembrie, reprezintă un moment de progres al omenirii în ceea ce privește respectarea demnității și integrității umane"

Luni, 10 decembrie, am celebrat una dintre cele mai importante zile din calendarul zilelor internaționale aniversate de state, organizații, actori politici și simpli cetățeni. Acum 70 de ani, la 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a realizat un pas important în crearea unei legislații internaționale care să pună bazele respectării drepturilor omului, adoptând Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Cel de-al Doilea Război Mondial a dat de gândit actorilor politici internaționali, conducând la o solidarizare privind problema drepturilor omului, fundamentată prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, completată apoi cu alte documente internaționale: Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, 1965, Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, 1979, Convenția împotriva torturii, 1984, Convenția drepturilor copilului, 1989 etc.

Dacă, de curând, am serbat Centenarul României, în același spirit de continuitate, istorie, tradiție și valori umane celebrăm, alături de întreg mediul internațional, această tradiție universală pe care Declarația Universală a Drepturilor Omului a așezat-o acum 70 de ani drept piatră de temelie pentru dezvoltarea civilizației umane mondiale, pentru înțelegere și pace socială în toate grupurile și comunitățile din lume. Așadar, nu vorbim acum doar despre un moment istoric, ci despre continuitate în promovarea acelor valori umane fără de care societățile de secol a XX-lea nu ar fi ajuns, din punct de vedere cultural și social, la stadiul de dezvoltare și de înțelegere umană de care se bucură astăzi.

Demnitatea persoanei umane, egalitatea, integritatea - sunt drepturi inalienabile cu care ne naștem, pe care trebuie să le păstrăm, indiferent de tendința socială sau politică. Ele trebuie să fie acel liant care îi unește pe oameni și îi face să fie la fel, indiferent de origine, rasă, religie sau confesiune, crezuri politice sau sociale, principii și opinii. Demnitatea umană este o valoare universală, care stă la baza funcționării oricărei societăți, a respectării tradițiilor fiecărui grup social în parte, a securității internaționale și a cooperării între state.

Țara noastră a semnat Declarația Universală a Drepturilor Omului la 14 decembrie 1955, fiind atunci admisă în rândul statelor membre. Ca stat de drept, bazat pe democrație și pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor săi, România este un membru activ în mediul internațional în ceea ce privește aceste valori universale, fiind parte a pactelor adoptate în cadrul ONU, a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, și a Cărții Drepturilor Fundamentale. Respectarea și promovarea acestor fundamente civilizaționale dovedește astăzi, mai mult ca oricând, un progres în orice societate și garantează o bună funcționare a acesteia peste veacuri, într-un mediu pașnic în care fiecare persoană trăiește în siguranță, în spiritul propriilor tradiții democratice și în respect față de ceilalți.

  Natalia-Elena Intotero - declarație politică având ca subiect Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene - semnificația momentului pentru România;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene - semnificația momentului pentru România"

Ne despart două săptămâni de preluarea efectivă de către România a primei Președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene. Suntem în fața unui moment unic al parcursului european al țării noastre, care vine la puțin timp după ce am sărbătorit Centenarul. La 100 de ani de la Marea Unire, România este o țară puternică și stabilă, pregătită să preia Proiectul european, un proiect în care liniile directive vor fi valorile europene, astfel încât soluțiile identificate să fie pe măsura provocărilor pe care Uniunea Europeană la traversează, provocări care necesită unitate și coeziune.

Pentru țara noastră, cea mai bună garanție a Proiectului european este raportarea la valori solide - pacea, democrația, libertatea și respectarea valorilor și drepturilor omului, și asigurarea bunăstării economice și sociale.

Viziunea României, în cadrul Președinției Consiliului UE asupra Proiectului european, este structurată în jurul "coeziunii, ca valoare comună europeană", o coeziune politică ilustrată de nevoia de unitate între statele membre, o coeziune economică și teritorială, în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare între statele membre și între regiuni, o coeziune socială, importantă prin prisma prezervării celor patru libertăți ale Pieței Interne a Uniunii Europene.

De asemenea, România va sprijini eforturile Comisiei Europene pentru definirea unei relații viitoare între Uniune Europeană și Marea Britanie.

În ceea ce privește gestionarea situației în materie de migrație, Guvernul a subliniat interesul României de a continua eforturile cu privire la conturarea unor politici care să răspundă provocărilor curente la nivel european.

Executivul a mai arătat și că își dorește atingerea unui acord de principiu pe principalele elemente ale Cadrului Financiar Multianual, urmat de un acord ulterior pe durata mandatului Trio-ului. În ceea ce privește gestionarea situației în materie de migrație, a fost subliniat interesul României de a continua eforturile cu privire la conturarea unor politici care să răspundă provocărilor curente la nivel european.

Am toată convingerea că va exista o cooperare constructivă cu partenerii noștri europeni în asigurarea condițiilor favorabile pentru o Președinție a României la Consiliul UE eficientă și de succes. Este în interesul tuturor ca această cooperare să aibă efecte pozitive pentru întreaga Uniune Europeană, o mare familie în care fiecare voce trebuie să fie auzită.

  Liviu-Ioan Balint - despre Ziua internațională pentru o «Acoperire universală cu servicii medicale de sănătate»;

Domnul Liviu-Ioan Balint:

"Ziua Internațională pentru o «acoperire universală cu servicii medicale de sănătate»"

Astăzi, 12 decembrie 2018, sărbătorim, alături de ceilalți membri ai Organizației Națiunilor Unite, Ziua internațională pentru o acoperire universală cu servicii medicale de sănătate.

"Acoperirea universală de sănătate" este o dorință și un proiect unitar despre acordarea dreptului la un sistem de sănătate accesibil și deschis tuturor cetățenilor lumii. Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în acoperirea universală cu servicii de sănătate își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național.

Este de datoria noastră să atragem atenția asupra acestei problematici, să încurajăm, prin politicile noastre, accesul oamenilor la un sistem de sănătate care să vină în ajutorul oamenilor care încă nu au acces la servicii de sănătate, din motive financiare sau altele. Sistemul de sănătate este unul în care trebuie, în permanență, făcute investiții, esențiale în orice stat care are datoria să își protejeze cetățenii și să le ofere servicii de sănătate accesibile tuturor. Prestarea serviciilor medicale cu adevărat universale necesită o trecere de la proiectarea sistemelor și instituțiilor de sănătate în jurul bolilor, către serviciile de sănătate proiectate în jurul sănătății și bunăstării oamenilor.

Este nevoie de solidaritate, de implicare, de investiții, de angajamentul tuturor, pentru a realiza acest obiectiv deosebit de important al unei acoperiri universale cu servicii medicale de sănătate, indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidență, deoarece întreaga populație are dreptul de a avea acces la servicii medicale calitative!

  Ionuț-Marian Stroe - declarație politică cu titlul În România, există un profund dezechilibru între puterile statului;

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

"În România, există un profund dezechilibru între puterile statului"

Declarațiile pe care le-au făcut, la începutul acestei săptămâni, președintele PSD, Liviu Dragnea, reluate și întărite de premierul de formă al României, doamna Viorica Dăncilă, sunt simptomatice pentru o criză mai profundă a parlamentarismului. Liviu Dragnea, recent demis din funcția de președinte al Camerei, s-a declarat plictisit de dezbaterea parlamentară și a decis că legi esențiale precum Codul penal și Codul de procedură penală trebuie modificate rapid, prin Ordonanță de urgență a Guvernului.

Nu mă voi referi aici la imoralitatea demersului prin care liderii coaliției de guvernare decid să schimbe legea pentru a se scăpa pe ei înșiși de procesele penale de care sunt vizați. Doresc să atrag atenția asupra faptului că, în România, parlamentarismul în sine este în criză.

Din păcate, în țara noastră nu mai există o corectă separare a puterilor în stat. Executivul abuzează de puterile sale legislative, până la punctul în care întreg Parlamentul a ajuns să fie o simplă anexă a Guvernului. Deși ar trebui să fie, conform art. 61, "organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării", Parlamentul nostru a capitulat de multă vreme în fața Executivului. Momentele când Guvernul poate legifera sunt puține și clar definite în legea de căpătâi. Textul constituțional este clar și, dacă mai era nevoie, a fost explicat pe larg în mai multe hotărâri ale Curții Constituționale. Chiar și așa, Guvernul român își exercită mult prea des competența de legiferare "cu nerespectarea cadrului constituțional care o circumstanțiază" - Decizia CCR nr. 1431/2010.

Instrumentul Ordonanței de urgență, creat exclusiv pentru situații de absolută urgență, a devenit, în fapt, principalul instrument legislativ în țara noastră. O consecință directă a acestei situații este și hățișul legislativ în care ne sufocăm.

Nu Constituția și nu legea sunt vinovate pentru criza în care se află parlamentarismul românesc. Clasa politică este de vină, pentru că a tolerat sau a încurajat activ alunecarea treptată către conducerea țării nu prin lege, ci prin dictat. După cum vedem acum, acest lucru a deschis larg calea pentru abuzuri majore, care pun sub semnul întrebării statul de drept în România și chiar apartenența noastră la spațiul valorilor îmbrățișate de democrațiile occidentale.

Cred că se impune ca parlamentarii să își ia mai în serios rolul de reprezentanți ai poporului și să lase în Parlament dezbaterea pe marginea legilor. Este adevărat, dezbaterea parlamentară este un proces de durată. Dar numai acest tip de dezbatere poate să pună în balanță toate punctele de vedere de la nivelul unei societăți.

Nu ar trebui să căutăm căi pentru a ocoli procedurile parlamentare, ar trebui să abandonăm prostul obicei de a supralegifera. Ar trebui să avem legi puține și dezbătute intens, nu multe și adoptate în mod netransparent, în vreun birou ministerial. Numai așa putem salva democrația românească de la tentația autoritarismului dominat de Executiv și numai așa putem avea cu adevărat o pace socială pe termen lung!

  Cornel Itu - Ziua internațională a drepturilor omului, sărbătorită în întreaga lume, la 10 decembrie;

Domnul Cornel Itu:

"Ziua internațională a drepturilor omului, sărbătorită în întreaga lume, la 10 decembrie"

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a adus în atenția liderilor lumii și problematica respectării drepturilor omului. Organizația Națiunilor Unite, ONU, înființată în cadrul Conferinței de la San Francisco din 1945, a avut, de la început, printre atribuții, respectarea drepturilor omului, în paralel cu menținerea securității și păcii la nivel internațional.

Astăzi, Declarația Universală a Drepturilor Omului rămâne o componentă esențială a identității Națiunilor Unite, iar principiile enunțate în cuprinsul său rămân actuale și reprezintă un ideal comun al societăților democrate, care, prin învățătură și prin educație, sunt chemate să dezvolte respectul pentru drepturile și libertățile enunțate în cuprinsul ei, să asigure recunoașterea și aplicarea lor. Esențial pentru baza oricărei societăți democratice rămâne primul articol al Declarației Universale, care enunță faptul că "toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi".

În România, drepturile omului sunt reglementate atât prin Constituție, cât și prin alte legi și convenții la care este parte semnatară.

Mă adresez astăzi tuturor factorilor care au un cuvânt de spus în respectarea principiilor Declarației Universale a Drepturilor Omului, semnată de țara noastră încă din anul 1955, pentru ca împreună să continuăm pe drumul democrației și respectului față de celălalt, spre atingerea valorilor enunțate în acest act care a întemeiat toate societățile dezvoltate și moderne, între care se află și România!

  Luminița-Maria Jivan - declarație politică cu referire la Avocatul Copilului;

Doamna Luminița-Maria Jivan:

"Avocatul Copilului"

În declarația de astăzi, am decis să readuc la cunoștința publică o instituție nouă pe teritoriul României, Avocatul Copilului, instituție prevăzută de Programul de guvernare al PSD, care a fost înființată prin Legea nr. 9/2018 care a modificat Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, adăugându-i un nou atribut, respectiv Avocatul Copilului.

Domeniul protecției drepturilor copilului a cunoscut una dintre cele mai spectaculoase evoluții, constituind o provocare și un proces de continuă modificare pentru orice stat, menit să alinieze reglementările legale inițiale și ulterioare cu standardele internaționale. Odată cu ratificarea prin Legea nr. 18/1990, de către România, a Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, necesitatea apariției acestei noi instituții în condițiile dificultăților confruntate de copiii din țara noastră în exercitarea drepturilor lor - excluziune socială, sărăcie, abandon școlar, migrația părinților etc. - a fost exprimată public atât de parlamentari, practicieni ai drepturilor omului, cât și de diferite organizații nonguvernamentale de profil. Spre exemplu, Organizația "Salvați Copiii" a susținut activ și a promovat această idee de înființare a Avocatului Copilului încă din anul 2001. Astfel, iată că, în 2018, cu ajutorul partidului din care fac parte, această instituție a fost întemeiată oficial și legal, având un statut propriu.

Până la înființarea Avocatului Copilului, numeroase instituții guvernamentale din România aveau înscrise în statutul lor protejarea și monitorizarea respectării drepturilor copilului, nu funcționa o instituție specială, total independentă, care să preia aceste atribuții, așa cum funcționează în cele peste 40 țări europene - Avocatul Copilului -, care poate fi identificat și sub alte titulaturi, dar cu aceleași obiective. Consider că era necesară de multă vreme o asemenea instituție, în ciuda faptului că există Legea protecției copilului și, desigur, autorități publice care se ocupă de "protejarea" valorilor umane care se află în minoritate. Până la apariția acestei instituții, toate problemele legate de nerespectarea drepturilor copilului au fost tratate de instituții care se ocupau de multe alte categorii de persoane, și anume, copii, familie, tineri, pensionari și persoane cu handicap. Însă prin această nouă instituție s-a dorit creșterea gradului de ocrotire a copiilor.

Astfel, conform legii, Avocatul Copilului funcționează sub coordonarea Ombudsmanului din România, iar principalul scop îl reprezintă promovarea și protejarea drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susținerea și încurajarea, respectarea și promovarea drepturilor copiilor în condițiile Legii nr. 35/1997, ale Convenției pentru drepturile copilului și ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ceea ce este important de notat este că printre atribuțiile Avocatului Copilului intră soluționarea sesizărilor individuale făcute de copii sau de reprezentanții acestora, în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației, protecției speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative și neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, precum și ale oricăror instituții a căror activitate este incidentă domeniului protecției și promovării drepturilor copilului. Prin urmare, această prevedere responsabilizează într-un anumit fel pe minorul până în 18 ani și îi pune la îndemână o serie de instrumente juridice menite a-l proteja, permițându-i să sesizeze singur o instituție a statului atunci când drepturile îi sunt încălcate.

Avocatul Copilului va putea decide asupra petițiilor referitoare la încălcarea drepturilor sau libertăților copiilor, va verifica riguros activitatea de rezolvare legală a petițiilor primite și va solicita autorităților sau funcționarilor administrației publice în cauză încetarea încălcării drepturilor și libertăților, repunerea în drepturi și repararea prejudiciilor. În egală măsură, instituția va colabora cu organizațiile copiilor și va transmite informațiile primite de la acestea către factorii de decizie și autoritățile competente. De asemenea, va putea formula și propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor în luarea deciziilor care îi privesc.

Pe lângă îndeplinirea atribuțiilor sale, Avocatul Copilului mai are și rolul de a contribui la diseminarea principiilor Convenției ONU la nivelul diferitelor medii sociale, determinând o schimbare a mentalităților cu privire la protecția copilului și drepturile lui, educarea copiilor pentru conștientizarea propriilor drepturi și responsabilități, creșterea gradului de respect față de implicarea copiilor și a tinerilor în procesul de informare, educație și desăvârșire.

Luând în considerare cele anterior menționate, se poate observa că înființarea acestei instituții era imperios necesară, venind în ajutorul copiilor care sunt de fapt tezaurul unei țări.

Prin această declarație, așa cum am spus și la început, am vrut să le reamintesc cetățenilor că această instituție este foarte importantă pentru societate și vine în sprijinul tuturor copiilor din România.

  Costel Lupașcu - declarație politică având ca temă Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în domeniul sănătății;

Domnul Costel Lupașcu:

"Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în domeniul sănătății’’

La 1 ianuarie 2019, țara noastră va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de 6 luni, fapt care necesită o pregătire riguroasă și profesionistă pentru fiecare detaliu din calendarul de preluare al președinției. La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, vom fi în centrul procesului decizional european și vom putea contribui la consolidarea și la dezvoltarea proiectului european.

Conform calendarului, doamna ministru Sorina Pintea a preluat de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul președinției rotative a Consiliului UE. Președinția României pe domeniul sănătății trebuie să continue eforturile pentru a avansa pe agenda Uniunii Europene, asupra temelor cu impact și beneficii pentru pacienți. Scopul urmărit de țara noastră pe timpul mandatului trebuie să fie garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni. Sunt sigur de faptul că România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate.

Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde 5 teme prioritare, care se referă la rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și sănătatea digitală - eHealth. "Rezistența antimicrobiană și infecții asociate" este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre, în condițiile în care în Uniunea Europeană se înregistrează o creștere a rezistenței antimicrobiene cauzată de utilizarea irațională a antibioticelor.

Vaccinarea populației reprezintă un alt subiect de interes în condițiile scăderii acoperirii vaccinale, a creșterii ezitării pentru vaccinare și a presiunii pentru dezvoltarea de vaccinuri noi și eficace. Pe acest domeniu, țara noastră va facilita schimbul de informații și bune practici privind programele de vaccinare în Europa, identificarea de soluții pentru creșterea ratelor de vaccinare și o mai bună aprovizionare cu vaccinuri în cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj-Napoca.

În ceea ce privește accesul la medicamente, Președinția României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienților la medicamente și terapii inovatoare, accesibile ca preț. Mobilitatea pacienților va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. România va aduce în dezbatere mobilitatea pacienților din perspectiva asigurării unui tratament egal pentru toți pacienții europeni cu boli rare și vârsta sub 18 ani.

În calitatea mea de specialist în domeniul sănătății, voi depune toate eforturile necesare pentru sprijinirea și promovarea activităților pe perioada preluării Președinției Consiliului European.

  Petre-Florin Manole - declarație politică intitulată Educația pentru drepturile omului, o necesitate, nu un lux;

Domnul Petre-Florin Manole:

"Educația pentru drepturile omului, o necesitate, nu un lux"

La începutul acestei săptămâni, pe 10 decembrie, s-a sărbătorit, la nivel mondial, Ziua internațională a drepturilor omului, instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru celebrarea zilei de 10 decembrie 1948. Printr-un act istoric fără precedent, a fost proclamată Declarația Universală a Drepturilor Omului, devenită între timp un reper puternic pentru toate statele lumii și un ideal al oricărei societăți democratice.

Subliniez, astăzi, rolul crucial pe care activitatea Națiunilor Unite, de promovare a drepturilor omului și a înțelegerii între popoarele lumii a avut-o pe plan mondial. Educația pentru drepturile omului este cheia unei societăți puternice, unde statul, prin mecanismele sale, trebuie să apere și să protejeze drepturile și libertățile fundamentale, iar cetățenii să conviețuiască în respect pentru drepturile celor din jur.

Însăși Declarația Universală a Drepturilor Omului consacră, la art. 26, faptul că "învățământul trebuie să întărească respectul față de drepturile omului și libertățile fundamentale", fiind în sarcina autorităților statului să creeze un cadru optim în care copiii, elevii și studenții să devină cetățeni democratici, activi în societatea României de mâine.

Din păcate, un raport al Consiliului Europei din anul 2017 ne arată că țara noastră se află în urmă cu implementarea recomandărilor din Carta Consiliului Europei privind educația pentru cetățenie democratică și educația pentru drepturile omului. Profilul de formare al absolvenților ne spune că, la finalul clasei a XII-a, elevii trebuie să "participe la viața civică prin exercitarea cetățeniei active și să manifeste un comportament proactiv și responsabil în societate", fapt pe care actuala programă școlară nu îl asigură.

De aceea, subliniez nevoia introducerii în curriculumul național a educației pentru drepturile omului, astfel încât să creștem generații viitoare de cetățeni care nu stau indiferenți în fața abuzurilor și care înțeleg pe deplin faptul că drepturile omului sunt o necesitate, nu un lux.

  Mihai Culeafă - declarație politică cu titlul Populismul oferă țapi ispășitori, nu soluții;

Domnul Mihai Culeafă:

"Populismul oferă țapi ispășitori, nu soluții"

Italia a modificat recent prevederile din Codul rutier, astfel încât cetățenilor care au rezidență pe teritoriul italian de mai mult de 60 de zile li se interzice să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Prevederile legale au intrat în vigoare de îndată, fără nicio perioadă în care să li se dea cetățenilor de bună-credință posibilitatea de a se pune în regulă.

Efectele legii sunt abuzive, mulți cetățeni români fiind opriți în trafic și amendați cu sume cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro. Se dovedește astfel o discriminare fățișă împotriva unor cetățeni europeni și o încălcare flagrantă a dreptului la liberă circulație a persoanelor și bunurilor în interiorul Uniunii Europene.

Prin această inițiativă prost inspirată, Guvernul italian, condus de populiști, se dedă la abuzuri impardonabile. Goana după bani la buget și tentația facilă de a lovi într-o minoritate sunt semnele unui guvern care nu mai înțelege valorile europene, valori care ar trebui să ne unească. Populismul este o concepție foarte păguboasă, care nu poate oferi soluții pe termen lung, nici pentru economie, nici pentru climatul politic, nici pentru pacea socială. Efectele acestei atitudini nu se vor lăsa așteptate și este de așteptat ca atmosfera din Italia să devină mult mai tensionată pentru românii de acolo.

Solicit pe această cale Guvernului României, în special Ministerului de Externe, să intensifice dialogul cu autoritățile italiene, dar și cu ceilalți parteneri de la nivel european, cum ar fi de exemplu Comisia, pentru a se asigura că drepturile românilor sunt respectate pe deplin.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică Am reușit să accelerăm procesul de convergență economică;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Am reușit să accelerăm procesul de convergență economică!"

România trăiește, astăzi, cea mai bună perioadă din istoria ei, din punct de vedere economic și social, pentru că a beneficiat în ultimii ani, în special în ultimii doi ani, de un proces de convergență economică urgentat, adică de o reducere accelerată a decalajelor față de statele din Vest. Este cea mai bună dovadă că PSD și ALDE au reușit în acești doi ani de guvernare, pe care îi împlinim în curând, să implementeze majoritatea angajamentelor pe care ni le-am luat în fața românilor, în campania electorală din toamna lui 2016.

Da, sunt doi ani de mandat parlamentar, doi ani de guvernare sustenabilă pentru țara noastră! Și deciziile în favoarea tuturor românilor nu se vor opri aici! Mai avem de parcurs împreună încă doi ani de guvernare și de pus în practică și restul strategiei guvernamentale pe care v-am propus-o în 2016, căreia i-am adăugat noi elemente importante pentru fiecare dintre dumneavoastră la congresul din 10 martie a.c.

Așadar, nu am eliminat nici măcar un singur punct din Programul nostru de guvernare, așa cum se obosește opoziția să dezinformeze și să manipuleze în van opinia publică, ci, din contră, am adăugat noi viitoare beneficii pentru toți românii.

Creșterea vitezei de implementare a Strategiilor Wage-led Growth, mai concret creșterea economică pe bază de măriri de salarii și pensii, și New Developmentalism, adică intervenția statului prin scăderea diverselor taxe și impozite, au condus la o mărire puternică a vitezei de convergență în ultimii doi ani, imediat ce PSD și ALDE au ajuns la guvernare. De asemenea, anul acesta, PIB-ul României atinge 200 de miliarde de euro, cu 4,9 milioane de angajați, cu exporturi de aproape 70 de miliarde de euro, cu un salariu mediu de 2.800 de lei - 600 de euro - și cu un salariu minim de 1.192 de lei - 250 de euro - conform experților în finanțe.

În baza cifrelor care vorbesc cel mai clar și mai corect față de orice alt analist economic sau politic, trebuie să remarcăm faptul că economia României crește, la fel și producția agricolă, investițiile, infrastructura se dezvoltă, salariile au fost majorate, iar pensiile vor crește și ele din nou în baza legii pe care o promovăm. În plus, cheltuielile cu investițiile, în primele zece luni ale anului, au crescut față de anul trecut cu 75%, fiind la maximul ultimilor cinci ani, atât la valoare nominală, cât și în prețuri constante.

Cu toate că nu doresc sub nicio formă să stric bucuria vreunui coleg privind aniversarea celor doi de la preluarea mandatelor de deputați și de la depunerea jurământului de credință față de România și față de popor, trebuie totuși să subliniez că sunt mulți aleși care nu vor să vadă aceste cifre. Ba mai mult, au transformat partidul nostru într-o țintă perpetuă. Toate eforturile adversarilor noștri politici sunt conjugate nu doar ca să ne decredibilizeze pe noi, pe cei aflați la guvernare, ci și ca să inducă alegătorilor ideea că în această perioadă nu s-a realizat suficient din ceea ce am promis sau că ceea ce s-a realizat nu este necesar sau oportun. Mai mult, constat cu îngrijorare că se încearcă să se inculce ideea că Partidul Social Democrat este vinovat pentru toate neajunsurile României actuale.

Vă rog să vă amintiți că nu suntem noi, cei de la PSD, cei care, cu ceva ani în urmă, au tăiat salariile și au redus pensiile, colorând în portocaliu cei mai triști ani ai României moderne.

Dar, indiferent dacă vă amintiți sau nu ceea ce liberalii de azi au făcut cu România pe vremea când erau vopsiți în portocaliu, la sfârșitul anului 2020 cetățenii vor judeca printr-un nou vot Programul nostru de guvernare și politicile adoptate deja în intervalul 2016-2020.

  Nicolae Neagu - declarație politică cu tema «România educată» - Proiectul propus de președintele Klaus Iohannis, calea pentru o viață normală, decentă și prosperă a românilor și pentru o Românie dezvoltată și apreciată;

Domnul Nicolae Neagu:

"«România educată» - Proiectul propus de președintele Klaus Iohannis, calea pentru o viață normală, decentă și prosperă a românilor și pentru o Românie dezvoltată și apreciată!"

Într-o perioadă complicată, în care Guvernul Dăncilă-Dragnea excelează în neperformanțe economice, în lipsă de viziune și strategii pentru siguranța viitorului națiunii și a țării, în anul centenar de sărbătorire a Marii Uniri Naționale, președintele României, Klaus Werner Iohannis, vine și propune Proiectul "România educată", pe 7 linii de acțiune, proiect care readuce speranța într-o Românie dezvoltată, demnă și apreciată și o națiune prosperă, sigură și încrezătoare în viitorul ei, în destinul ei.

Da, singura șansă a viitorului sunt copiii, tineretul de astăzi, care peste 10-20 ani vor conduce România.

Președintele României lansează acest proiect citind cheile cifrelor care configurează dezvoltarea, adică viața oamenilor și a companiilor, observând erorile în care se persistă în ultimii 2 ani de guvernare a PSD, care cu al treilea Guvern Dăncilă, cel mai neperformant guvern al României postcomuniste, taie banii de la educație, cercetare, fonduri europene, infrastructură, pentru a-și rezolva deficitul bugetar.

Ce vede președintele României, vedem cu toții, și anume:

 • Banii s-au tăiat, ca să poată fi pus în practică Programul de guvernare - măririle angajate în bugetele sociale;
 • Banii nu ajung, și mai ales nu ajung la cine are mai mare nevoie de ei, datele arătând că, în România, sărăcia s-a mutat de la pensionari și șomeri pe copii, și suntem singura țară în care se petrece grozăvia aceasta;
 • Absolut tot ce ține de viitor - educația, piața muncii, adecvarea modelului economic la trendul mondial - sunt nu doar ignorate, ci sunt subminate cu metodă și cu o listă foarte precisă de interese, care, se înțelege, nu sunt interesele României;
 • Până și animalele au grijă de puii lor, mai mult decât Guvernul României față de viitorul propriului popor!

Copiii au ajuns în România, cea mai defavorizată categorie de cetățeni, expusă sărăciei și segregării sociale. De ce? Pentru că ei nu votează! Jumătate din copiii României trăiesc la țară, acolo unde nu există mari șanse să performeze. Banii pentru funcționarea școlilor de la oraș sunt de fapt puși "la negru" de cele mai multe ori de părinți.

În scandalul Dragnea, unde erau angajate cele două femei care lucrau pentru PSD Teleorman? La Regia de Apă, la cea de termoficare, la compania de salubrizare?

Din aceste companii, fiecare bănuț are o destinație foarte precisă către business-ul privat clientelar. Nu, deci au fost plătite din banii de la Protecția copilului - copiii nu știu să se plângă, să ceară banii sau comisioanele, să facă scandal sau greve!

1. Tânărul român fără viitor care își ia lumea în cap.

La momentul de față nu există un plan clar, oficial, de orientare a economiei către o valoare adăugată mare, prin politici educaționale.

În treacăt fiind vorba, Ministerul Educației Naționale este condus de Ecaterina Andronescu, cea care a desființat școlile profesionale, creând, prin premeditare, actuala criză a forței de muncă din piață. A livrat, în schimb marfă la liceele care nu te învață nimic și la fabricile de diplome ale unor universități românești!

1. Crede ce auzi la televizor și nu cerceta! România a coborât cu cheltuielile pentru cercetare sub nivelul de la aderarea în UE în 2007, făcându-i pe ceilalți 27 de concurenți ai noștri din Europa să-și frece mâinile de bucurie, căci știm din regulile simple ale vieții că a te întâlni cu o piață care nu este în stare să-și producă singură nici măcar mâncarea este o mare șansă!

2. Administrația Dăncilă-Dragnea tocmai pune o bombă sub viitorul foarte scurt - următorii 10 ani ai României, când, în lipsa educației și cercetării, vom fi prăbușiți economic!

Să ne gândim cum salvăm copiii pentru societatea de peste 10-15 ani, cum salvăm tinerii dotați și educați pentru economia românească a următoarelor decenii, este o chestiune nu doar de mentalitate, ci de acțiune pentru viitorul României și al națiunii române.

Acestea și multe altele l-au determinant pe președintele Iohannis să lanseze Programul "România educată". Președintele știe de ce Napoleon Bonaparte, surprins într-o ambuscadă, a decis apărarea în formă de arici și a ordonat ca "la mijloc să fie puși savanții și măgarii". Se-nțelege că nu erau de față savanți, însă împăratul avea întipărit în minte că savanții trebuiesc protejați - căci fără ei nu ai plan de viitor.

La noi, se pare că la mijloc se află acum numai măgarii- savanți și viitorii savanți, copii performanți, educați sunt pur și simplu alungați!

Iată de ce, în anul centenar și în momentul de începere a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, președintele României invită clasa politică și nu numai, la o abordare normală, profesionistă și demnă asupra viitorului României și a națiunii române.

Și aceasta începe întotdeauna cu educația, cu învățătura, cu priceperea, cu performanța!

  Nicolae Giugea - declarație politică În România se trăiește mai bine, doar pe hârtie!;

Domnul Nicolae Giugea:

"În România se trăiește mai bine doar pe hârtie!"

Zilele lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaților sunt numărate. Săptămâna trecută, PNL, alături de celelalte partide de opoziție, a demonstrat că majoritatea care l-a cocoțat pe Dragnea în scaunul de președinte nu mai există în realitate. Dacă Florin Iordache nu s-ar fi prins cu două mâini de scaun, astăzi și Dragnea și Iordache ar fi fost deja revocați. Cert este că majoritatea care susține cel mai incompetent guvern din istoria țării s-a dezintegrat sub greutatea și nerușinarea minciunilor cu care a fost păcălită populația, mulțumită celor aproape 40 de deputați ai PSD care refuză să mai gireze acțiunile antinaționale și antieuropene ale unei strânsuri de infractori, care cred că România este numai a lor. Majoritatea care s-a făcut ani de zile scut de apărare a corupților nu mai există, iar o nouă speranță a răsărit pentru România.

După doi ani de la implementare a Programului mincinos de guvernare, în România se trăiește mai bine, doar pe hârtie, nu și în realitate! Haideți să luăm un exemplu care vorbește de la sine. De pildă, în trimestrul al II-lea al anului trecut, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 982 de lei, iar în trimestrul al II-lea al acestui an pensia medie a urcat până la 1.073 de lei. Așadar, pensia medie a crescut cu 91 de lei, în vreme ce cheltuielile unui pensionar au crescut cu peste 250 de lei, din cauză că prețurile alimentelor sau facturilor au crescut cu peste 20%, fie că vorbim despre energie electrică sau gaze naturale.

Tot pe hârtie au crescut și salariile, căci ceea ce s-a dat de la 1 ianuarie 2018, s-a luat înapoi, în aceeași zi, prin tot felul de înșelătorii fiscale, dintre care, transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului a reușit să genereze pentru unii angajați venituri chiar mai mici decât în anul 2017! Mai mult decât atât, angajații au fost loviți nu numai de creșterea spectaculoasă a prețurilor la produsele de bază sau la utilități, ci și de explozia ratelor bancare pentru casele cumpărate prin credite.

Nimeni nu poate nega că astăzi, în România, orice creștere de venit provoacă o creștere și mai mare a prețurilor. De pildă, statistica națională subordonată direct doamnei Dăncilă, recunoaște că puterea de cumpărare a scăzut - "indicele pensiei medii reale, calculat raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 98,7%." Altfel spus, majorările de pensii și salarii pe care le-a făcut PSD-ALDE au determinat, de fapt, o scădere a volumului de produse pe care le cumpără cetățeanul din magazin.

Mă bucur că unii parlamentari de la putere au curajul să recunoască faptul că cele 3 Guverne personale ale lui Liviu Dragnea ne-au dus pe marginea unei prăpăstii extrem de periculoase și vor susține demersurile opoziției, pentru înlăturarea celui mai sinistru personaj pe care l-a avut România la conducerea ei. Cu toții știm că nu dăm portofelul în grija unui hoț de buzunare și nici nu ne lăsăm locuința în grija unor spărgători de case. De ce oare am lăsa România pe mâna unor infractori care peste 20 de ani au jefuit banii publici, și-au însușit județe întregi și brațe de Dunăre, iar astăzi se văd un fel de voievozi luminați peste țară?! Dragnea va pleca, ori de bunăvoie, ori silit, prin revocare și apoi prin devorare de propriii colegi de partid.

Este important, însă, să ne gândim și ce punem în locul acestei odioase conduceri a Parlamentului și a treburilor de guvernare. PNL, alături de alte forțe ale opoziție, este dispus să-și asume guvernarea acum, până când nu va fi prea târziu pentru români și pentru România. Avem soluții pentru toate problemele din economie și din societatea românească și avem și oameni bine pregătiți! Avem dorința de a repara tot ceea ce a distrus regimul personal al lui Dragnea și de a întoarce România la principiile și valorile europene: transparență, libertate, respect pentru lege și pentru voturile cetățenilor. Am toată încrederea că parlamentarii responsabili din toate partidele vor reflecta suficient înainte de a-și da votul asupra moțiunii de cenzură pe care PNL o depune săptămâna aceasta.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică De ce unii aleg jumătatea goală a paharului?;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"De ce unii aleg jumătatea goală a paharului?"

În ultima perioadă, societatea românească este tulburată de tot felul de subiecte controversate, unele importante, altele, cele mai multe, dezinformări, jumătăți de adevăr, pe scurt, "petarde". Adevărul de necontestat, cel al creșterii economice a României, constante în ultimii doi ani, de când PSD a preluat guvernarea, este trecut cu vederea de adversari politici care își găsesc cu dificultate drumul în opoziție.

Atunci când PSD a fost în opoziție, a luptat continuu cu regimul lui Traian Băsescu, atât în ceea ce privește devalizarea bugetului României, cât și cu derapajele economice care au sărăcit populația țării noastre. PSD a oferit constant o alternativă și a construit unul dintre cele mai ample și mai complexe programe de guvernare. Dovada calității sale a fost tocmai încrederea cu care majoritatea românilor ne-au votat tocmai pentru a-l pune în aplicare.

Deși nu ar trebui să ne preocupe dificultatea opoziției de a avea un mesaj coerent și articulat, lipsa de subiecte constructive din discursul opoziției este cea care declanșează dezbateri sterile în societate despre subiecte "subțiri".

De ce nu vorbim cu toată seriozitatea despre unul dintre punctele cele mai dorite de sindicate și patronate și cerute de-a lungul multor ani, și anume, Legea salarizării unitare? La 1 ianuarie 2018, toți bugetarii au beneficiat de o creștere de 25% a salariilor brute. De la 1 martie 2018, medicii și asistentele s-au bucurat de întreaga creștere salarială prevăzută de lege, urmând ca lor să nu le mai crească salariul până în 2022. Tot atunci, salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 20%. De la anul, creșterile vor continua conform unei grile. Pentru bugetarii din învățământ, toate creșterile salariale prevăzute în legea salarizării vor fi implementate din 2020, în loc de 2022.

De ce nu discutăm matur despre mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului? De la 1 ianuarie 2018, Guvernul a mutat contribuțiile sociale de la angajator la angajat și a redus numărul acestora. Contribuția de asigurări sociale, CAS, este de 25% din salariul brut, contribuția de asigurări sociale de sănătate, CASS, este de 10% din salariul brut, iar contribuția asiguratorie pentru muncă, CAM, este de 2,25%. În același timp, Guvernul a redus impozitul pe venit de la 16% la 10%. Ne aducem cu toții aminte de scenariile catastrofale emise de adversarii noștri politici care enunțau savant că românii vor sărăci în urma mutării contribuțiilor. Realitatea și timpul i-a contrazis fără echivoc.

PSD a promis că va aduce demnitate românilor prin a-i scoate din sărăcie. Primii pași au fost și cei mai importanți:

 • Salariul minim - acesta a fost majorat anual cu 100 de lei, recent fiind aprobată creșterea lui de la 1.900 lei la 2.080 lei, de la 1 ianuarie 2019; se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare; acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net; în 2019, el va fi de 2.350 lei;
 • Punctul de pensie - a crescut anual cu cel puțin 10%; pensia minimă a crescut de la 520 lei la 640 lei, de la 1 iulie 2018; în 2019, va fi majorat de la 1 septembrie, la 1.265 lei;
 • Programul "Investește în tine" - tinerii pot să apeleze la credite fără dobândă, garantate în proporție de 80% de stat, de maximum 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părți din construcția unei locuințe;
 • Programul "Start-up Nation" - Guvernul a continuat și în acest an programul prin care oferă finanțare nerambursabilă de 200.000 lei pentru fiecare start-up, fără a fi nevoie de cofinanțare.

Putem continua o listă foarte numeroasă de promisiuni îndeplinite de Guvernul PSD. În schimb, adversarii noștri politici tot speră la o minune realizată fără muncă, prin care să capete din nou guvernarea. Nu au program politic, nu au strategie economică alternativă și nu au propuneri concrete de miniștri într-un așa numit guvern din umbră.

Doresc să le urez colegilor mei din opoziția politică sărbători liniștite, cu speranța că incitarea la tulburarea păcii sociale nu va fi strategia dumnealor de a avansa pe scena parlamentarismului românesc.

  Laurențiu Nistor - declarație politică intitulată Realitatea anului 2018 - economia crește, salariul minim crește, pensiile cresc;

Domnul Laurențiu Nistor:

"Realitatea anului 2018 - economia crește, salariul minim crește, pensiile cresc"

Produsul intern brut a crescut cu 4,3% în al III-lea trimestru al anului, față de aceeași perioadă din 2017, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS). Economia crește, salariul minim crește, pensiile cresc, iar acestea sunt realități, nu vorbe.

De altfel, vineri a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se majorează salariul minim brut la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajații cu studii superioare și cu un an vechime în domeniul acestor studii. Această decizie va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată la 2.080 de lei, reprezintă o creștere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei, aplicat pentru personalul cu studii superioare și o vechime în muncă de cel puțin un an, reprezintă o creștere de 23,68%.

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat și că informațiile apărute în spațiul public, cu privire la înghețarea unor indemnizații, sunt eronate. Așadar, PSD își îndeplinește angajamentul de majorare a veniturilor populației.

Salariile din sistemul bugetar vor continua să crească, potrivit Legii salarizării unitare, adoptată de Parlament. Construcția bugetului pentru anul viitor are în vedere creșterea salariilor în sistemul public, cât și veniturile pensionarilor, așa cum este stabilit în Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile și pensiile nu vor fi înghețate, ci vor crește.

Nu putem înțelege însă reaua-voință a celor care lansează în spațiul public informații eronate. Nu este corect față de oameni, pentru că ei nu trebuie să aibă griji nefondate. Iată că Executivul a pus capăt acestor speculații apărute în spațiul public; Programul de guvernare este respectat și își urmărește scopul - mai mulți români în clasa de mijloc.

Putem avea simpatii și antipatii, dar cred că, indiferent de opțiunile politice, adevărul trebuie spus de fiecare dată. Iar acest adevăr este că veștile din economie sunt foarte bune pentru toți românii, pentru că, indiferent de ce spune opoziția, românii sunt prioritatea programului nostru de guvernare.

  Daniela Oteșanu - declarație politică având ca temă Salariile din sistemul bugetar vor crește treptat până în 2022, conform Legii salarizării unitare;

Doamna Daniela Oteșanu:

"Salariile din sistemul bugetar vor crește treptat până în 2022, conform Legii salarizării unitare"

Este o dezinformare, o manipulare așa-zisa știre că salariile bugetarilor vor fi înghețate.

Bugetul anului viitor cuprinde majorările de salarii care urmează să se aplice în 2019, potrivit legii salarizării unitare. De asemenea, sunt incluse și voucherele de vacanță.

Concret, potrivit art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice: "În perioada 2019 - 2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin Legea anuală a Bugetului de stat, cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h)."

Proiectul de ordonanță invocat ca fiind temeiul pentru așa-zisa înghețare a salariilor bugetarilor nu se referă la salarii și nu este un document final.

În concluzie, salariile nu vor îngheța în 2019, dimpotrivă, se va aplica întocmai Legea salarizării unice, cu majorările aferente pentru bugetari.

Totodată, în spațiul public se rostogolește o știre falsă că salariile bugetarilor vor crește cu 25% în 2019, conform Legii salarizări unitare. Procentul de 25%, care se vehiculează, nu se referă la baza salarială existentă în momentul de față, ci la încadrarea în grilele din Legea salarizării.

Astfel, în momentul adoptării Legi salarizării s-a prevăzut locul fiecărei funcții din sectorul de stat pe grila de salarizare. Până în anul 2022 toate salariile trebuie să ajungă la nivelul corespunzător din grila stabilită.

În momentul adoptării Legii salarizării unele dintre salarii erau deja la nivelul prevăzut pentru anul 2022. În acest caz nu vor mai fi creșteri până în 2022.

Alte salarii, cum ar fi cele ale medicilor, au crescut ulterior, în martie 2018, la nivelul salariilor din 2022. Deci, nici în acest caz nu vor fi majorări în 2019.

Sunt însă salarii, care la momentul adoptării Legii salarizării și după aplicarea majorării din ianuarie anul trecut, se află sub nivelul prevăzut în grilă. Pentru toate aceste salarii s-a stabilit ca diferența până la nivelul din 2022 să fie împărțită în mod egal în fiecare dintre cei 4 ani rămași de la intrarea în vigoare a legii, până în 2022.

Prin urmare, doar în aceste cazuri vor fi creșteri salariale în 2019, și nu cu 25% din salariu, ci cu 25% din diferența rămasă până în 2022.

  Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică cu titlul România abandonată și părăsită de tineri;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"România abandonată și părăsită de tineri"

Actualul Guvern, ale cărui zile sunt numărate chiar de către propriii parlamentari din majoritatea PSD-ALDE, se laudă cu falsitate, de dimineața și până seara, că a majorat pensii, că a majorat salarii și că românii nu mai pot de atâta bine. Guvernul ne sfidează sau ne crede proști, de parcă noi nu am vedea realitatea cu ochii: spitalele românești arată mai rău decât în urmă cu 10 ani, numărul de școli fără autorizații a rămas neschimbat, șantierele de autostrăzi, începute în urmă cu mai mulți ani, zac în paragină, iar altele noi nu se demarează, locurile de muncă noi sunt de calitate inferioară și, deci, slab plătite de către angajatorii sugrumați de o politică fiscală absurdă.

În tot acest răstimp, de la sărăcia în care se afundă România, tot mai mulți români nu mai ezită și, cum au împlinit vârsta de 18 ani, își iau pașapoartele și-și caută norocul în lumea largă, în afara frontierelor țării. Au plecat deja peste 4 milioane de românii, iar de când PSD-ALDE guvernează țara, numărul românilor care s-au săturat să mai aștepte minuni în țara lor a continuat să crească. Numai anul trecut au părăsit România peste 210 mii de cetățeni, dintre care aproape jumătate au fost tineri cu vârste sub 25 de ani.

Dezastrul demografic pe care îl trăiește România nu se vede atât de bine în zonele urbane, unde se mai construiesc afaceri, și tinerii pot să-și cumpere o casă și să întemeieze o familie. Dacă veți merge, în schimb, în satul românesc, acolo unde "s-a născut eternitatea", veți constata că preotul nu mai știe să orânduiască un botez, căci nu se mai nasc copii! Satele românești arată astăzi sinistru, populate doar de bătrâni pensionari, care așteaptă în pragul casei ca vreunul dintre copiii plecați departe să vină și să le calce pragul. În mediul rural tot mai multe terenuri sunt nelucrate, livezile sunt îmbătrânite, străzile sunt pline de noroi, iar derdelușurile, altă dată neîncăpătoare, sunt astăzi pustii.

Niciun tânăr care și-a părăsit casa părintească și țara nu a făcut-o de drag, ci de nevoie! După 11 ani în Uniunea Europeană, în România tinerii nu-și găsesc nici locul de muncă, și nici speranța ca să întemeieze o familie. Nu întâmplător, în analizele organizațiilor internaționale, țara noastră este comparată cu Siria sau cu alte state unde au loc războaie sau nenorociri, iar oamenii sunt siliți să fugă de propria casă.

Guvernul ne tot spune că are grijă de cetățeni și de viitorul acestei țări, însă alocația de stat pentru copii nu asigură nici măcar prețul a două pâini pentru fiecare zi. De asemenea, Guvernul se laudă că administrează bine țara și că românii au toate motivele să se întoarcă în țară. Într-o țară în care hoții și corupții sunt puși paznici la avuția țării, în care condamnații fac legile și impostorii scriu normele din societate, niciun tânăr plecat din țară nu va îndrăzni să se întoarcă.

Zilele acestea, unul dintre cei mai prestigioși demografi pe care-i are Europa, ne spunea, pentru a nu știu câta oară, că România se află în riscul de a avea în numai 20 de ani o populație înjumătățită. Altfel spus, toate războaiele prin care a trecut neamul românesc nu au făcut atât rău cât face corupția și proasta guvernare pentru țară. De la PSD-ALDE nu am nici cea mai mică speranță că ar putea înțelege pericolul care ne amenință. Ei au grijă de tinerii și copiii lor, trimițându-i la școli cu ștaif din străinătate și asigurându-le acasă averi consistente din banii publici. De ceilalți români nu le pasă nici cât o firimitură, iar acest lucru se vede în toate acțiunile lor. Un stat capturat de infractori și condamnați penal nu va reda niciodată încrederea cetățenilor în instituții și în viitorul acestei țări.

  Anișoara Radu - declarație politică având ca subiect Legea pensiilor, o lege necesară;

Doamna Anișoara Radu:

"Legea pensiilor, o lege necesară"

La jumătatea lunii noiembrie susțineam o declarație politică în care prezentam principalele modificări pe care Legea pensiilor le aduce.

Explicam atunci importanța adoptării acestei legi, sustenabilitatea ei pe termen lung, calendarul creșterii punctului de pensie, precum și motivele pentru care legea va fi aplicată în totalitate din 2022.

Consider că cea mai importantă prevedere pentru pensionari este cea referitoare la calendarul de creștere al punctului de pensie. Astfel, de la 1 septembrie 2019 punctul de pensie va crește la 1.265 de lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 de lei, iar în 2021 va ajunge la 1.875 de lei.

Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2021, cu excepția:

a) art.85 alin.(2) lit.a), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019;

b) art.85 alin.(2) lit.b), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2020;

c) art.138, art.144, art.147 alin.(2), art. 156 alin.(2) și (5) și art.182 alin.(1), care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În calitate de membru în Comisia de muncă și protecție socială am dezbătut proiectul și am adoptat un raport de admitere pentru noua Lege a pensiilor. Având în vedere complexitatea legii și numărul semnificativ de amendamente depuse, pot spune că a fost mai degrabă un maraton și vreau să felicit colegii mei din comisie pentru efortul depus.

Unii colegi parlamentari au propus aplicarea creșterii punctului de pensie la 1.875 de lei, încă din 2019. Adoptarea unui astfel de amendament ar fi dus la imposibilitatea aplicării legii. Pe de o parte, nu se puteau recalcula toate pensiile într-un termen atât de scurt, mai ales că noua lege prevede și recalcularea pensiilor astfel încât persoanele care au lucrat în condiții similare să aibă pensii similare indiferent de anul în care au ieșit la pensie, iar, pe de altă parte, impactul bugetar trebuie corelat cu prognoza de creștere a PIB-ului.

Sper ca legea, în forma adoptată de comisie, să fie votată cât mai repede, iar președintele să o promulge înainte de încheierea anului.

Cer pe această cale colegilor mei din partidele de opoziție să susțină adoptarea acestei legi atât de așteptată de milioane de români și să nu blocheze, prin greve sau alte tertipuri politicianiste, adoptarea ei.

Pensiile nu trebuie să reprezinte un subiect de negociere politică, ci un proiect transpartinic care să ducă la creșterea nivelului de trai al pensionarilor și la restabilirea echității între categoriile similare de pensionari.

  Raluca Turcan - declarație politică intitulată Autostrada Unirii trebuie dusă până la capăt!;

Doamna Raluca Turcan:

"Autostrada Unirii trebuie dusă până la capăt!"

PNL a susținut și a votat în Parlament legea care obligă Guvernul să demareze lucrările la autostrada Unirii. De astăzi înainte vom monitoriza fiecare termen și fiecare acțiune a Guvernului. Vom sta cu ochii pe fiecare metru de asfalt turnat și vom verifica fiecare euro cheltuit! Vom împinge de la spate Guvernul să ceară bani de la Uniunea Europeană pentru acest proiect crucial pentru Moldova. În scurt timp, Parlamentul va dezbate Legea bugetului de stat pentru anul 2019. PNL va solicita Guvernului și majorității PSD-ALDE următoarele:

 • să includă în buget banii pentru demararea construcției acestei autostrăzi (pentru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice de execuție);
 • să pregătească lansarea licitațiilor pentru studiile de fezabilitate și de proiectare tehnică, în procedură de urgență;
 • să transmită proiectul de finanțare către Comisia Europeană, în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile disponibile în Programul Operațional Infrastructură Mare;
 • să realizeze caietele de sarcini într-o manieră profesionistă, care să nu ajungă să fie contestate, iar proiectul să fie întârziat;

Această lege a fost votată de toți parlamentarii. Guvernul nu poate amâna, modifica sau renegocia ceea ce scrie în lege.

În același timp, oferim garanții că PNL va fi un partener stabil al asociațiilor care au militat pentru construcția autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni. Vom solicita, prin toate instrumentele parlamentare, evaluări periodice din partea Guvernului și a altor instituții ale statului. Pentru a nu avea întârzieri de ani de zile, companiile de construcții vor trebui să aibă termene ferme de finalizare ale autostrăzii!

  Alexandru Rotaru - declarație politică cu titlul Realizările PSD-ALDE în ceea ce privește educația, unul dintre cele mai importante domenii la nivel național, pun accent pe studenți;

Domnul Alexandru Rotaru:

"Realizările PSD-ALDE în ceea ce privește educația, unul dintre cele mai importante domenii la nivel național, pun accent pe studenți"

Continuă să existe voci care afirmă că tot ceea ce face coaliția PSD-ALDE nu este bun, că sistemul de învățământ este tras în jos de actuala guvernare, că tinerii nu-și continuă studiile sau pleacă peste hotare. Departe de mine gândul de a afirma că avem un sistem de învățământ dintre cele mai performante din Uniunea Europeană și că elevii și studenții au tot ceea ce le este necesar, însă, deși nu este totul perfect, haideți să vedem și părțile pozitive asumate și îndeplinite, de pildă în anul 2017, de actuala guvernare pentru studenții din România.

Coaliția PSD-ALDE a susținut și continuă să susțină activ educația. Dacă este atât de necesar pentru unii colegi, putem aminti că Bugetul educației pentru anul 2017 a fost de 25,02 miliarde de lei, înregistrând astfel o creștere cu 3,3 miliarde lei față de anul 2016, la această sumă adăugându-se 579,9 milioane lei, credite de angajament, iar în 2018 creșterea a continuat, înregistrându-se tot o majorare față de anul 2017.

Salariile pentru personalul didactic și auxiliar din învățământul preuniversitar și universitar au fost majorate de la 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%. Începând de la 1 februarie 2017, studenții înmatriculați la forme de învățământ cu frecvență în instituțiilor de învățământ superior acreditate au început să beneficieze de gratuitate la transportul feroviar, iar elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, de tarif redus cu 50%. Mai mult, din luna martie 2017, studenții au primit burse mai mari, cu valori cuprinse între 580 de lei și 1.000 de lei pe lună, inclusiv în perioada de vară, schimbare care a fost primită extrem de pozitiv. Ca o noutate, odată cu majorarea burselor, acestea s-au putut și cumula. Astfel că, un student cu bursă socială poate primi, dacă se încadrează, și bursă de merit. De asemenea, bursa doctorală a fost majorată la suma de 1.450 lei pe lună.

Totodată, s-a instituit obligația ca Ministrul Educației să prezinte anual, până în data de 15 septembrie, raportul anual asupra stării sistemului național de învățământ, care va fi dat publicității. Concomitent, vor fi prezentate direcțiile și prioritățile de dezvoltare a învățământului preuniversitar și superior. Un pas foarte important în acest demers.

Cu siguranță știm cu toții că în ultimii 20 de ani sistemul de educație din România a trecut printr-o serie de reforme, multe făcute doar de dragul de a reforma ceva, că fără educație o societate nu poate funcționa în parametrii normali. Nu trebuie să ne focalizăm doar pe lucrurile negative fără să privim în ansamblu. Este nevoie de o viziune nouă și stabilă în domeniul educației, adaptată nevoilor și cerințelor atât actuale, cât și de viitor. Este nevoie de implicare și de dorința de a pregăti oamenii pentru viitorul lor, indiferent că unii decid să rămână în România sau nu. Soluția principală ar putea fi o nouă lege adaptabilă, concisă, și cuprinzătoare, pentru că reforma în acest domeniu cheie trebuie să fie un proces continuu, adecvat unei societăți bazate pe cunoaștere, economie de piață, competiție a valorilor sau stat de drept.

Politicile în domeniul educației trebuie făcute acolo unde spune Constituția, adică în Parlamentul României, nu prin diferite comisii ale unor instituții fără drept de inițiativă legislativă și cu atât mai puțin pe Facebook sau alte rețele de socializare, așa cum am mai văzut în ultimul an. Anumiți actori politici ar trebui să înceteze cu declarațiile defăimătoare la adresa sistemului de învățământ doar pentru a da bine în media, ar trebui să vină cu opinii și soluții reale, argumentate și posibil de implementat.

Deși nu sunt și suficiente pentru a transforma complet sistemul educațional în sine, bursele dublate și posibilitatea cumulării lor, gratuitatea pe trenuri și Programul "Investește în tine" sunt foarte utile și binevenite pentru un număr foarte mare de studenți, sunt un început și un real ajutor pentru mulți studenți.

Însă este timpul să ne consultăm cu tot mai mulți adevărați specialiști în domeniu și să punem în aplicare politici publice care să scoată cu adevărat din această criză sistemul educațional din România, spre binele viitorului acestei națiuni.

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică Începe «Start-up Nation» 2018-2019;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Începe Programul «Start-up Nation» 2018-2019"

Continuarea Programului "Start-up Nation" oferă tinerilor alternativa de a rămâne în țară pentru a începe aici o afacere. Este o măsură concretă pentru stoparea plecării tinerilor din România.

Executivul a aprobat vineri, ordonanța de urgență pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, prin Programul "Start-up Nation", ediția 2018-2019.

De această dată s-a pus accentul pe susținerea zonelor mai puțin dezvoltate, unde există cel mai mare șomaj și de unde pleacă cei mai mulți tineri din România. Acestora li se oferă o șansă foarte bună de a rămâne în țară și de a începe o afacere.

Principalele modificări aduse ediției 2018 a Programului "Start-up Nation" se referă la:

 • simplificarea programului, care a fost construit pe baza celor mai bune practici învățate în Programul "Start-up Nation" 2017;
 • creșterea gradului de transparență;
 • o atenție mai mare pentru domeniile care au nevoie de susținere din partea statului: producție, servicii, industrii creative și comerț;
 • sunt promovate zone ale țării în care numărul de IMM-uri este foarte scăzut - număr de IMM la nivel județean/100 locuitori < 4.

Suma maximă ce va fi acordată este de 200.000 de lei/beneficiar, bugetul fiind aprobat pentru 10.000 de proiecte.

Aplicația pentru ediția 2018 a Programului "Start-up Nation" va fi activă 30 de zile lucrătoare, din momentul deschiderii.

Programul național "Start-up Nation" a însemnat în anul 2017, 19.297 aplicanți înscriși, 8.444 contracte semnate inițial, 8100 contracte active, peste 21.000 de locuri de muncă nou înființate și inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative.

Sunt mulți tineri, cărora Programul "Start-up Nation" le-a atras atenția și care văd în acest program o speranță și chiar soluția pentru a rămâne acasă. Ediția de anul trecut "Start-up Nation" a fost o reușită. Cunosc poveștile de succes ale unor oameni care au avut curajul să își deschidă o afacere, care au ales să fie pe cont propriu și care, astăzi, își gestionează propriile afaceri, în județul nostru.

În acest an au fost lansate și o serie de scheme de ajutor de stat pentru a stimula investiții care să genereze locuri de muncă în județele cu șomaj ridicat.

  Elvira Șarapatin - declarație politică intitulată PSD va respecta angajamentele asumate prin Programul de guvernare și va majora pensiile conform noului cadru legislativ din domeniu;

Doamna Elvira Șarapatin:

"PSD va respecta angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, și va majora pensiile conform noului cadru legislativ din domeniu"

Opoziția critică Guvernul PSD-ALDE că nu majorează punctul de pensie de la 1 ianuarie 2019.

PSD va respecta Programul de guvernare și va acorda majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, așa cum e prevăzut în Legea pensiilor și așa cum s-a ținut de cuvânt și cu precedentele creșteri ale pensiilor din 2016 până în prezent.

PNL nu are căderea de a vorbi măcar de majorările de pensii, în condițiile în care ei le-au tăiat, prin creșterea taxelor, când s-au aflat la Guvernare.

Spre deosebire de PNL, care a tăiat veniturile pensionarilor, PSD majorează în fiecare an cu valori substanțiale punctul de pensie. Prin urmare, PNL ar trebui să fie ultimul partid care să critice PSD în privința majorărilor de pensii și salarii. Mai mult, tot PNL susținea că Guvernul acordă prea mulți bani pe consum, respectiv pe creșteri de pensii și salarii, ceea ce intră în contradicție cu poziția de acum a liberalilor.

PSD va acorda majorarea promisă în 2019, așa cum este prevăzut deja în Legea pensiilor adoptată deja de Senat.

Niciodată PSD nu a promis că va crește pensiile la 1 ianuarie 2019. Termenul inițial a fost de 1 iulie, iar acesta a trebuit decalat cu două luni, până la 1 septembrie, pentru că în 2018 Parlamentul a adoptat Legea nr. 221 privind grupele speciale de muncă.

Acest proiect, care a fost adoptat de Parlament, nu era în Programul de guvernare și nici nu fusese prevăzut în buget, din acest motiv a fost necesară o suplimentare la rectificarea din vara trecută.

La nivelul anului 2019, creșterea pensiilor pentru grupele speciale de muncă are un impact asupra bugetului de pensii de circa un miliard lei. Fiind rezultatul unei inițiative parlamentare, acest impact nu putea fi anticipat nici în Programul de guvernare, nici în bugetul din 2018, impunând practic o majorare a bugetului de pensii la rectificarea din vară.

Din acest motiv a fost necesară decalarea cu două luni a majorării pensiilor din 2019, însă acest lucru era demult prevăzut în Legea pensiilor care se află de ceva timp în dezbaterea parlamentară.

În campania electorală, președintele partidului Liviu Dragnea și noi toți ceilalți reprezentanți ai partidului am prezentat un grafic cu evoluțiile economice în toate guvernele de după Revoluție. La acel moment, până în decembrie 2016, cu guvernele PSD, România a fost mereu deasupra liniei. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, economia României a crescut. De fiecare dată cu PSD la guvernare, nivelul de trai al românilor s-a îmbunătățit!

În schimb, de fiecare dată când adversarii noștri au fost la guvernare, România a fost în declin economic, salariile și pensiile au fost tăiate, iar puterea de cumpărare a scăzut. Este o realitate rece, a cifrelor economice, care nu poate fi pusă de nimeni la îndoială.

La doi ani de la câștigarea alegerilor, graficul acela confirmă în continuare că România merge bine atunci când PSD este la guvernare!

Am avut cea mai mare creștere economică din Europa, am avut cea mai mare creștere a puterii de cumpărare, în ciuda inflației provocată de cauze externe.

Am acordat cele mai mari creșteri de salarii și pensii pe care le-a acordat vreodată un Guvern al României.

Este fără îndoială meritul președintelui Liviu Dragnea și al echipei care a lucrat la acest program. Este pentru prima oară când România este guvernată după un program, în care ne propunem mai mult decât doar să supraviețuim. Este o schimbare majoră de viziune, care a fost introdusă de președintele Liviu Dragnea și de cei care au realizat Programul de guvernare.

  Ciprian-Constantin Șerban - Respectarea drepturilor omului este viitorul tuturor societăților. Declarația Universală a Drepturilor Omului, la 70 de ani de la adoptare;

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

"Respectarea drepturilor omului este viitorul tuturor societăților. Declarația Universală a Drepturilor Omului, la 70 de ani de la adoptare"

Pe 10 decembrie 2018 s-au împlinit 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. 10 decembrie 1948 a reprezentat un moment de maturitate în ceea ce privește crearea unor principii clare prin care drepturile omului să fie respectate și consolidate la nivel internațional.

Protecția și promovarea drepturilor omului este o temă pe care atât Europa, cât și mediul internațional trebuie să o aibă în permanență pe agenda politică. Încă din anul 2000 Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European, prin proclamarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, arăta o preocupare solidă cu tema drepturilor omului. Tradiția a continuat cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, care oferea un cadru juridic clar pentru protecția drepturilor și libertăților cetățenilor europeni, dar și în relațiile cu țările din afara Uniunii Europene și cu instituțiile internaționale, precum și în negocierea acordurilor internaționale.

Problema drepturilor omului a devenit mai târziu și mai sensibilă deoarece, pentru a răspunde noilor provocări, cadrul european, dar și cel mondial trebuiau să gândească problematica în termeni și mai complecși. Astfel, drepturile omului înseamnă demnitate, libertăți fundamentale, dar și protecția datelor care este foarte necesară în lumea noastră dominată de mediul online. Ținând cont de faptul că tema drepturilor omului are o aplicabilitate largă și se constituie, totodată, o problemă orizontală care își are obiectul în toate domeniile activității Uniunii Europene, în aprilie 2016, Consiliul și Parlamentul European au adoptat un pachet legislativ pentru reformarea și modernizarea protecției datelor cu caracter personal.

Drepturile omului au reprezentat, deci, o permanentă preocupare în cultura juridică și în civilizația europeană. Convenția europeană a drepturilor omului, adoptată în 1950, a fost ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Toate cele 28 de state membre ale UE sunt părți la convenție. Respectarea drepturilor omului reprezintă un aspect fundamental în strategiile și relațiile diplomatice ale Uniunii Europene cu țările terțe și cu instituțiile internaționale. În plus, promovarea drepturilor omului reprezintă, de asemenea, o prioritate în activitatea fiecărui stat european, fapt definit de planul de acțiune privind drepturile omului și democrația, adoptat în iulie 2015 pentru perioada 2015-2019.

Prioritățile Uniunii Europene au inclus și în 2018, printre altele, promovarea și protejarea drepturilor omului la nivel mondial; implicarea în eforturile internaționale de a realiza egalitatea de gen, promovarea drepturilor femeilor; protejarea organizațiilor societății civile, precum și a persoanelor care luptă pentru drepturile omului; promovarea respectului față de diversitate în toate relațiile externe; solicitarea acordării de asistență internațională pentru salvarea persoanelor care au nevoie.

Toate aceste aspecte putem spune că duc mai departe și aprofundează ce se stabilea acum 70 de ani prin Declarația Universală a Drepturilor Omului. Provocările permanente, care apar la nivel internațional, trebuie tratate de toate statele cu maturitate, cu deschidere, transparență, dialog și recurs la principiile fundamentale pe care ni le-au transmis înaintașii noștri. Drepturile omului înseamnă, înainte de toate, o grijă ca toți oamenii să se bucure de drepturi civile, politice, economice, sociale și culturale, ceea ce înseamnă șanse egale de dezvoltare, acces la bunuri și servicii, educație, protecție, securitate și tot ceea ce oferă o societate civilizată și fără ură, dezbinare, intoleranță și represiune.

  Sorin-Ioan Bumb - declarație politică intitulată Dragnea și Vâlcov se joacă cu viețile românilor;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"Dragnea și Vâlcov se joacă cu viețile românilor"

Strategia PSD, de a rupe România de Europa pentru a scăpa de pușcărie cuplul Dragnea - Vâlcov, continuă cu un nou episod turnat în laboratoarele PSD.

De data aceasta sunt luate la ochi autostrăzile inexistente ale României, pentru care condamnatul penal Vâlcov a găsit vinovatul: unele țări care nu vor ca noi să avem autostrăzi. Vâlcov nu menționează însă cine sunt aceste țări! Dacă e vorba de Congo-Brazaville sau de Trinidad Tobago, invidioase pe succesul Programului de guvernare al PSD, sau dacă e vorba de Germania, Franța sau Statele Unite, de unde investitori de talie mondială au investit masiv în economia românească și au costuri suplimentare anuale de ordinul miliardelor de euro tocmai pentru că nu există autostrăzi.

Speriat de recentele evoluții din Parlament, dar și de faptul că adevărul despre criza politică și economică din România a început să fie resimțit de tot mai mulți români, PSD pune toate tunurile pe Europa și pe instituțiile democratice, singurele care mai pot ține piept derapajelor dictatorial-paranoice manifestate în ultimul timp de un Dragnea tot mai îngrozit de pușcărie.

Încercând să ascundă dezastrul unei guvernări catastrofale, ce a aruncat România pe marginea haosului, Vâlcov revine la retorica agenturilor străine din perioada lui Ceaușescu, încercând să-și mobilizeze electoratul din localitățile de gen Las Fierbinți, singurele bazine electorale din care PSD mai poate aduna autocarele cu alegătorii legați de ajutoarele sociale precum iobagii de glie.

Toată lumea știe deja că autostrăzile sunt blocate de incompetența PSD, al cărui ministru demisionar al transporturilor s-a dovedit a fi mai bun de vornic decât de ministru și de dorința aceluiași PSD de a jecmăni cât mai mult de la bugetul de stat. Acesta este motivul pentru care banii europeni stau nefolosiți la Bruxelles și pentru care PSD nu a fost în stare decât să amâne, din nou, deschiderea unor cioturi de autostradă pe care orice țară civilizată le-ar construi în câteva luni.

De mai bine de un an de zile, singura prevedere din Programul de guvernare al PSD a devenit scăparea de pușcărie a lui Dragnea și a găștii sale. Românii au devenit doar niște cifre într-o statistică, cu care Dragnea și Vâlcov se joacă după cum le dictează interesul de moment, iar viețile și problemele lor au dispărut total din preocupările acestor iresponsabili. Rămâne de văzut ce ne mai pregătește, oare, marele strateg pentru viitorul care nu sună deloc bine...

  Florinel Stancu - declarație politică Memorandumul care va permite construcția de poduri a fost adoptat;

Domnul Florinel Stancu:

"Memorandumul care va permite construcția de poduri a fost adoptat"

Reabilitarea și construcția podurilor din România sunt posibile în cadrul proiectelor de reabilitare a unor sectoare de drum mai extinse, dar și prin programe individuale ale unităților administrativ-teritoriale. Până acum UAT-urile întâmpinau o problemă destul de neplăcută atunci când își propuneau să construiască poduri și podețe. În conformitate cu prevederile articolului 33 din Legea apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, există obligații exprese pentru unitățile teritorial-administrative, care dețin în proprietatea lor publică lucrări inginerești de artă (poduri), să asigure secțiunea optimă de scurgere a apelor, pe cheltuială proprie, în limita a două lungimi ale lucrării de artă în albia majoră în amonte și în limita a unei lungimi ale lucrării în albia minoră în aval, pentru a respecta parametrii avizați. Faptul că la fiecare construcție era necesară soluționarea condiționalităților aferente emiterii avizului de gospodărire a apelor, urmare a intervenției la edificiile existente în albiile râurilor, însemna costuri mai mari și întârzieri sau amânări în execuția lucrărilor.

În anul 2017, Guvernul României a adoptat un memorandum cu titlul "Adoptarea acordului de parteneriat între solicitanții de finanțare prin Programul Operațional Regional (unități administrativ-teritoriale) și instituții publice pe perioada de valabilitate a contractelor de finanțare", în contextul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020, finanțat din Fondurile Europene Structurale de Investiții. Având în vedere faptul că trebuie să accelerăm îndeplinirea obiectivelor din Programul de guvernare, am solicitat conducerii Partidului Social Democrat, prim-ministrului extinderea acestui memorandum și în cazul proiectelor finanțate de la bugetul local sau de stat și am reușit.

În cele din urmă, în colaborare cu Ovidiu Flori, primarul din Ișalnița, Costi Trăistaru, primarul din Cernătești, prin discuții cu alți primari din Dolj, cu sprijinul domnului Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, am reușit să convingem Guvernul de necesitatea adoptării unui memorandum care să presupună "adoptarea acordului de parteneriat între solicitanții de finanțare prin Programul național de construcții de interes public sau social și/sau Programul național de dezvoltare locală (unități administrativ-teritoriale) și instituții publice pe perioada de valabilitate a contractelor de finanțare". Memorandumul a fost adoptat în ședința Guvernului României din 7 decembrie 2018, iar prevederile sale acordă posibilitatea UAT-urilor să construiască poduri noi care să îmbunătățească infrastructura din România.

  Angel Tîlvăr - despre necesitatea adoptării unor măsuri și politici eficiente în vederea prevenirii și gestionării consumului de alcool la volan;

Domnul Angel Tîlvăr:

În medie, pe șoselele din România, în lunile de iarnă, au loc zilnic 72 de accidente, soldate cu 99 de victime. În anul 2017, până la data de 10 septembrie, conform raportului poliției rutiere, s-au înregistrat 551 de accidente cauzate de șoferi care au consumat alcool înainte de a se urca la volan, soldate cu 33 de morți, 152 de răniți grav și 529 de răniți ușor.

Toate aceste date arată că este nevoie de o mai bună conștientizare a riscurilor pe care și le asumă șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului, riscuri la care-i expun și pe ceilalți participanți la trafic (pasagerii, șoferi și pietoni).

Este nevoie de politici și măsuri țintite și eficiente pentru a preveni și gestiona consumul de alcool la volan, mai ales că acest comportament iresponsabil devine o practică și mai des întâlnită în perioada sărbătorilor. Vrancea este și ea o regiune care, din păcate, se confruntă cu acest fenomen, al cărui impact este accentuat considerabil de traficul auto intens. Zilnic, în presa locală, regăsim articole despre accidente mortale provocate de șoferi iresponsabili, care se urcă la volan sub influența alcoolului, provocând dezastre pe șosele și distrugând familii nevinovate, despre copii răniți sau uciși pe trecerile de pietoni, despre șoferi care acroșează bicicliști sau motocicliști. De altfel, din statisticile prezentate de Serviciul Rutier Vrancea, reiese că alcoolul la volan face ravagii pe drumurile din județ, numărul accidentelor crescând de la an la an, iar controalele făcute de către polițiști se pare că nu îi sperie deloc pe șoferii consumatori.

În România, în cazul accidentelor în trafic soldate cu decesul victimei, autorul primește cinci ani de închisoare, deseori fiind eliberat după doar trei ani. Cred că pasul cel mai important ar trebui să fie schimbarea legislației rutiere, prin înăsprirea sancțiunilor pentru consumul de alcool la volan. În comparație cu alte țări, legislația din România este blândă. În Marea Britanie, autorul unui accident mortal primește o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare.

Experții OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au avertizat că, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului accidentelor rutiere atribuite consumului de alcool la volan, și, mai mult, să nu uităm că toate statele și-au asumat reducerea cu 50% a acestui indicator până în 2020.

Un raport al Institutului Național de Statistică (INS) arată că pe șoselele din România au murit anul trecut 1.951 de oameni în accidente rutiere.

Conform INS, în lunile de iarnă se petrec cele mai multe accidente grave în România - ianuarie, februarie și, respectiv decembrie -, nu mai puțin de 6.431 de accidente, care au dus la vătămarea a 8.864 de persoane.

1.300 de accidente rutiere au fost cauzate de alcool, în ultimii doi ani în România. Bilanțul este tragic: 1.900 victime.

Datele oficiale ale ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor) arată că, în ciuda înăspririi regulilor de circulație cu privire la consumul de alcool la volan, multe dintre accidentele rutiere petrecute pe șoselele de la noi sunt cauzate de șoferii care au condus în stare de ebrietate. În România este nevoie de crearea unui sistem național de tratament al dependenței de alcool, prin înființarea de centre de tratament al dependenței de alcool finanțate din bani publici.

Însă, trebuie luate măsuri de prevenire a acestui fenomen, prin politici și măsuri țintite și eficiente de gestionare a acestui fenomen. Dincolo de reglementările prevăzute de instituțiile statului, sunt necesare măsuri de educare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool înainte de a conduce.

În condițiile în care tratamentul și prevenirea sunt mai puțin costisitoare decât consecințele asociate dependenței - boală cronică, moarte prematură, accidente rutiere soldate cu victime -, consider că pot fi luate măsuri eficiente. Vă pot da câteva exemple: în școli și licee sunt oportune campanii de informare în scopul prevenirii consumului abuziv de alcool, iar pentru medici și psihologi îmbunătățirea formării postuniversitare în ceea ce privește tratarea persoanelor dependente de alcool.

Scopul este ca din ce în ce mai puține persoane să adopte un astfel de comportament distructiv, care afectează zeci de mii de români anual și care provoacă tragedii.

  Viorel Stan - declarație politică privind Depopularea României;

Domnul Viorel Stan:

"Depopularea României"

Prin intermediul acestei declarații doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la situația demografică din țara noastră.

De la începutul anului, populația României a scăzut cu peste o sută de mii de locuitori. Țara se depopulează pe zi ce trece și se confruntă cu o mulțime de probleme care decurg din faptul că rămânem tot mai puțini. Se accentuează criza forței de muncă prin prisma faptului că populația e îmbătrânită și nu mai are putere să muncească. Numărul celor tineri e tot mai mic, și nu doar din cauză că ar trebui să crească natalitatea, ci și din cauză că mulți dintre tinerii noștri aleg să plece din țară.

Depopularea României, mortalitatea ridicată, natalitatea scăzută, dar și migrația sunt probleme reale cu care ne confruntăm. De altfel, anul 2018 este cel de-al 29-lea an de declin al populației țării noastre. Am avut parte de o scădere naturală apropiată de 70 de mii locuitori și de o migrație externă negativă la nivelul anului anterior - 55 mii persoane. Suntem mai puțini cu 120-130 mii locuitori, față de începutul anului. Este un declin mare pentru o populație rezidentă ajunsă la 19,5 milioane locuitori.

Dacă ne raportăm la perioada 1990-2018, vedem că am avut parte de un declin imens, de 3,8 milioane locuitori. În proporție de aproape 75%, declinul provine din migrația externă. Dar după anul 2010, declinul populației rezidente are originea dominantă în scăderea naturală a populației.

În ultimii ani, numărul născuților a oscilat în jurul valorii de 190 de mii, iar cel al deceselor este de 260 de mii. Diferența este scăderea naturală - 70 de mii locuitori.

Nici la speranța de viață nu stăm prea bine. Datele pentru anul 2017 indică 72 de ani la bărbați și 79 de ani la femei, printre cele mai scăzute din țările Uniunii Europene. Mai mult, după anul 2013 valorile sunt în stagnare.

Previziunile în acest sens nu sunt prea bune. Experții spun că populația rezidentă a României ar putea ajunge, la mijlocul secolului, la 16 milioane de locuitori. Asta dacă nu intervine o redresare considerabilă a numărului mediu de copii aduși pe lume, de-a lungul vieții, de o femeie, estimat pentru anul 2017 la 1,6 copii.

În curând vom intra în cel de-al 30-lea an de degradare a situației demografice, așa că suntem obligați să luăm măsuri pentru ca acest fenomen să nu se accentueze. Vorbim de măsuri financiare, care sunt importante în programe de redresare a natalității și care oferă părinților posibilitatea de a orienta resursele financiare după opțiuni și preferințe ale părinților și copilului.

Fenomenul demografic e, așadar, o prioritate. Și chiar dacă nu stăm prea bine la acest capitol, cu siguranță ne vom reveni. Am încredere că măsurile luate deja, dar și cele care urmează să fie implementate vor duce la creșterea speranței de viață.

Până acum, măsurile luate au avut un impact pozitiv, iar dacă nu s-ar fi făcut nimic, cu siguranță datele ar fi stat și mai prost. Cea mai generoasă măsură de susținere a natalității luată vreodată în țara noastră este introducerea concediului și indemnizației de creștere a copilului.

Măsura a evitat o veritabilă scădere a natalității după anul 2003, prin redresarea acesteia în mediul urban, unde se află majoritatea femeilor salariate beneficiare ale măsurii. De asemenea, schimbările intervenite în anul 2017, în nivelul minim al indemnizației și neplafonarea acesteia, au efecte pozitive, numărul mamelor beneficiare fiind în creștere. Pe lângă asta, vorbim și de faptul că alocațiile pentru copii au crescut, de la 42, la 84 de lei, și ar putea crește și din anul 2019.

În plus, familiile care adoptă copii vor primi indemnizații de la stat. Guvernul a adoptat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, cu scopul de a soluționa unele probleme apărute în implementare, de a reanaliza unele principii ce stau la baza adopției, dar și pentru a adapta legislația la realitățile actuale. Așa că acum copiii pot fi adoptați mai repede.

În legătură cu sprijinirea creșterii copiilor, anul acesta a mai fost adoptat Programul "gROwth - contul individual de economii Junior", prin care Guvernul a aprobat deschiderea a 3,8 milioane de conturi pentru toți copiii din România.

Părinții, bunicii, alte rude sau orice alte persoane sau instituții pot depune bani în aceste conturi, pe numele copiilor, deschise de stat la Trezorerie. Cine depune minimum 1.200 de lei pe an, o medie de 100 de lei pe lună, primește an de an o dobândă de 3%/an, precum și o primă în valoare de 600 de lei.

Pentru a le asigura celor mici accesul la educație, avem în vedere și creșterea numărului de creșe și grădinițe. În Programul de guvernare există deja proiectul care prevede construcția a 2.500 de creșe, grădinițe și unități after school.

Pe lângă aceste măsuri, Guvernul este în faza de elaborare a Strategiei "România 2040". O strategie care va cuprinde date asupra populației țării până în anul 2040 și indicatori ai dezvoltării economice.

  Viorica Cherecheș - declarație politică intitulată Natalitatea scade, iar alocațiile copiilor sunt derizorii;

Doamna Viorica Cherecheș:

"Natalitatea scade, iar alocațiile copiilor sunt derizorii"

România se situează în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele pentru alocațiile destinate copiilor. Actuala guvernare rămâne indiferentă la nevoile generației viitoare!

Chiar dacă la începutul anului 2017 această coaliție de guvernare susținea că alocațiile pentru copii se vor majora, suntem în luna decembrie 2018, și acest lucru nu s-a întâmplat! Alocația a rămas tot 200 de lei pentru copiii sub 2 ani și 84 de lei pe lună pentru cei între 2 și 18 ani.

Opoziția a depus un proiect de lege la Camera Deputaților pentru majorarea acestor alocații, care se pare că stă uitat în sertarele prăfuite ale Senatului României.

Din anul 2015 nu au mai existat niciun fel de modificări la Legea privind alocația pentru copii, iar natalitatea este în continuă scădere. Declinul s-a accentuat în luna iunie, când s-au pierdut 4.122 locuitori, cu 26,6% mai mulți decât în aceiași lună a anului trecut. Motivul principal este scăderea natalității.

Statul român nu face nimic să îi convingă pe tineri să-și întemeieze o familie cu copii, pentru că nu le asigură suficiente creșe și grădinițe, nu îi sprijină financiar, nu le asigură locuri de muncă, iar de stimularea financiară, prin majorarea alocațiilor, nici nu se pune problema!

Liviu Dragnea anunța că va fi lansat un program de încurajare a natalității: "care să dea curaj viitorilor părinți... România are nevoie de copii". Oare acest program a fost lansat în spațiul cosmic? Pentru că nimeni nu l-a văzut! Oare care sunt condițiile generoase de stimulare a natalității? Mii de cupluri așteaptă ca statul să facă ceva pentru cei care își doresc un copil. Mii de părinți așteaptă ca statul să facă ceva pentru educația și viitorul copiilor lor.

  Cătălin Cristache - Apel către parlamentarii puterii: Nu distrugeți viitorul copiilor noștri. Opuneți-vă Ordonanței de urgență privind legislația penală!;

Domnul Cătălin Cristache:

"Apel către parlamentarii puterii - nu distrugeți viitorul copiilor noștri, opuneți-vă Ordonanței de urgență privind legislația penală!"

O.U.G. privind modificarea legislației penale din România înseamnă distrugerea totală a încrederii românilor și europenilor în guvernarea PSD - ALDE. Pe de o parte, ar însemna nesocotirea totală a solicitărilor Comisiei Europene și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, care au cerut României să pună stop oricăror modificări legislative care ar putea afecta Justiția. Pe de altă parte, avem de-a face cu un demers profund anticonstituțional.

Dacă O.U.G. privind modificarea Codurilor penale este adoptat, cu siguranță nu vom mai scăpa vreodată de MCV și nu vom intra în Schengen. Un Guvern care tranzacționează indulgențe pentru mai marii politici ai zilei nu poate genera încredere în plan extern. Temerea mea este însă că liderii europeni, într-o perioadă plină de convulsii, vor căuta un țap ispășitor pentru situația existentă, și România va fi sancționată exemplar - infinit mai puternic decât Ungaria și Polonia. Pe lângă faptul că România va pierde dreptul de vot din Consiliul UE, sunt șanse foarte mari să piardă și Președinția rotativă a UE, caz fără precedent, dar să aibă și fondurile europene blocate. Și nu din 2021, odată cu începerea viitorului exercițiu bugetar, ci chiar de anul viitor.

În plus, O.U.G. privind modificarea Codurilor penale este neconstituțională. Tudorel Toader ar trebui să știe foarte bine asta, pentru că era membru CCR atunci când s-a decis că Executivul nu are voie să legifereze dacă există un proiect de lege în dezbatere parlamentară. Or, modificările la Codurile penale sunt dezbătute de vreun an și jumătate de comisia Iordache. În cazul în care O.U.G. este promulgat, devine absolut obligatorie o contestație la Curtea Constituțională din partea plimbărețului Victor Ciorbea, titularul funcției de Avocat al Poporului.

Trecând peste chestiuni de ordin dogmatic sau axiologic, adoptarea O.U.G. privind Legislația penală va însemna un dezastru economico - social pentru români. După ce că economia a aterizat deja forțat, să mai dai și un astfel de semnal, să sperii investitorii și să arunci în aer cursul de schimb monetar, este o mișcare sinucigașă. Dacă ordonanța de urgență despre care vorbea Viorica Dăncilă este promovată prin Executiv, cu siguranță anul 2019 va fi punctul incipient al unei crize economice grave generate exclusiv de factori autohtoni. PSD-iștii nu vor mai avea scuza crizei economice globale din 2008. Peste toate acestea se adaugă, așa cum am mai precizat, și tăierea fondurilor europene.

Un O.U.G. privind modificarea Codurilor penale înseamnă sute de mii de români în stradă, cu posibilitatea ca lucrurile să degenereze. Tensiunea de la nivelul societății este la cote paroxistice. În aer plutesc vaporii de benzină ai nemulțumirii majorității covârșitoare a românilor. Lipsește doar scânteia ca totul să explodeze.

Deci, stimați colegi, rugămintea mea este să vă asumați rolul pe care vi l-au acordat oamenii care v-au dat votul. Fiți responsabili și raționali, cereți-i premierului să se gândească întâi la români, și apoi la obligațiile față de liderii partidelor de la putere. Nu distrugeți viitorul României doar pentru că puteți, gândiți-vă că și copiii voștri vor rămâne într-o țară pustiită, dată afară din Europa.

  Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică: Bugetul de stat pe anul 2019, exerciții demagogice ale PSD și un real pericol pentru economie;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"Bugetul de stat pe anul 2019, exerciții demagogice ale PSD și un real pericol pentru economie"

Au început exercițiile demagogice ale guvernanților pe tema Bugetului de stat pe anul 2019. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declară: "Facem istorie!". Și continuă cu o înșiruire a obiectivelor bugetare de la anul: miza pe o creștere economică de 5,5%, deficit bugetar mai mic decât cel din 2018, dar evită să ne spună cât ar fi acest deficit, creșteri de bugete și la sănătate, și la educație. Și, mai ales, ministrul Teodorovici nu uită să repete mecanic minciuna pe care echipa lui Liviu Dragnea o propagă din 2016 încoace: încep marile investiții în infrastructură, adică în autostrăzi.

Nu știu câți români mai sunt dispuși să asculte și să creadă promisiunile cu iz de basm ale guvernării PSD, dar știu că domnul Teodorovici, care, în aceleași declarații, vorbește din nou de majorarea veniturilor populației, omite să ne spună câteva realități crunte pentru țară. Mai întâi, nu ne transmite faptul că Guvernul nu mai are bani de pensii pentru luna decembrie și se împrumută pe piețele internaționale de capital. Apoi, că deficitul bugetar pe care îl are în vedere cabinetul Dragnea-Dăncilă pentru anul 2019, de aproximativ 3,5% din produsul intern brut, ar fi cel mai mare din Uniunea Europeană și că acea creștere economică prognozată este mult mai mică decât estimările Comisiei Europene (5,5%, față de 4 procente). În fine, domnul Teodorovici tace înțelept atunci când vine vorba despre a preciza, cu subiect și predicat, care sunt acele bucăți de autostradă pe care le vom vedea construite în anul 2019.

Cât despre majorarea veniturilor bugetarilor, dacă creșterile galopante de salarii din ultimii doi ani vor continua și la anul, atunci - o spune Asociația Oamenilor de Afaceri din România - ne așteaptă un dezastru financiar-fiscal pe care societatea românească îl va deconta în integralitatea ei.

"Facem istorie", afirmația arogantă a ministrului Teodorovici, are, așadar, toate șansele să fie adevărată, însă în sens negativ. Nesupus dezbaterii publice, așa cum ar fi fost firesc, adoptat cu o viteză și într-o secretomanie nejustificate, plasat spre dezbatere Parlamentului după un calendar care nu permite nicio discuție serioasă, temeinică, și nici amendarea proiectului de către parlamentari, Bugetul de stat pe anul 2019 s-ar putea să reprezinte cea mai grea lovitură pe care guvernarea incompetentă și demagogică Dragnea-Dăncilă o dă economiei și societății românești.

  Constantin Codreanu - declarație politică: Ucraina a picat testul de europenitate și rămâne tributară reflexelor din perioada totalitarismului sovietic;

Domnul Constantin Codreanu:

"Ucraina a picat testul de europenitate și rămâne tributară reflexelor din perioada totalitarismului sovietic"

Ieri, la București, Ucraina a picat testul de europenitate. În materie de respectare și asigurare a drepturilor minorităților naționale, ea rămâne tributară reflexelor din perioada totalitarismului sovietic.

Ucraina, încă slabă și complexată, se opune prevederilor cadrului european și internațional în materie de minorități naționale și respinge recomandările Comisiei de la Veneția.

Comisia interguvernamentală mixtă româno-ucraineană pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale s-a întrunit ieri, 11 decembrie, la Institutul Diplomatic Român din București, în cea de-a VII-a sesiune, propunându-și adoptarea unui Protocol care să cuprindă soluții punctuale pentru vasta și complexa problematică în domeniu.

Comisia este constituită în temeiul articolului 13 din Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina. Ea reprezintă un cadru de cooperare în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de cele două state în ceea ce privește menținerea și dezvoltarea identității etnice, lingvistice, religioase și culturale a minorității române din Ucraina și a minorității ucrainene din România, aceasta evaluând periodic modul de îndeplinire a prevederilor relevante din tratat.

Sesiunile anterioare ale comisiei mixte au avut loc în anii 1998, 1999, 2001, 2002, 2006 și 2017.

Partea română a fost reprezentată în comisie de specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Departamentului pentru Relații Interetnice.

Din păcate, reprezentanții Guvernului de la Kiev, în Comisia mixtă, s-au opus mai multor propuneri rezonabile și perfect euroconforme ale părții române, și, astfel, Protocolul comun nu a mai putut fi semnat.

Partea ucraineană încearcă să împiedice acordarea de către România a burselor identitare pentru elevii instruiți în limba română în Ucraina. Aceasta în condițiile în care în Ucraina există circa 57 de mii de elevi români, dintre care 61% nu sunt instruiți în limba maternă, făcând obiectul ucrainizării accelerate prin intermediul școlilor publice.

De fapt, discuțiile au fost blocate de către partea ucraineană, condusă de prim-viceministrul culturii Svetlana Fomenko, în momentul în care aceasta s-a opus sintagmei "respectând legile și recomandările internaționale".

Faptul relevă că Ucraina nu are de gând să respecte prevederile Convenției Culturale Europene, ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, ale Cartei Europene a Limbilor Minoritare sau Regionale, ale Convenției-cadru privind protecția Minorităților Naționale și nici recomandărilor Comisiei de la Veneția în materie de învățământ în limbile minorităților naționale.

Egoismul național de care dă dovadă Kievul politic și lipsa lui de sensibilitate și delicatețe politică în chestiunile privind minoritățile naționale din Ucraina ne aduc în față imaginea unui stat post-sovietic care seamănă leit cu antecesoarea sa - Uniunea Sovietică. Aici Kievul greșește fundamental. Gesturile sale îndreptate împotriva drepturilor minorităților naționale sunt pe fond și antiucrainene. Ele aduc Kievului un prejudiciu politic imens și șubrezesc încrederea partenerilor săi europeni, inclusiv a statelor vecine care au minorități înrudite în Ucraina.

Acum a devenit și mai clar de ce Ucraina s-a opus în ultimii 14 ani deschiderii Institutului Cultural Român de la Kiev, cu filială la Cernăuți, în timp ce ea și-a deschis un Centru Cultural în București, de ce nu și-a respectat angajamentul înființării unei Universități multiculturale la Cernăuți, de ce numărul grădinițelor de copii și al școlilor cu predarea în limba română este în continuă scădere, de ce statutul de limbă regională al limbii române a fost anulat în multe unități administrative de nivelurile I, II și III, odată cu abrogarea Legii privind bazele politicii lingvistice de stat, de ce Kievul fragmentează artificial minoritatea română în români, moldoveni și volohi, în timp ce România nu fragmentează minoritatea ucraineană în ucraineni, huțuli și haholi, de ce Guvernul ucrainean se zgârcește să finanțeze activitățile culturale ale celor peste 400 de mii de români din cuprinsul statului vecin, când România o face generos pentru ucrainenii din țara noastră.

Să te împiedici de legislația internațională, de normele și documentele Consiliului Europei sau de recomandările rezonabile ale Comisiei de la Veneția și să cazi, e grav.

Eșecul negocierilor de ieri-seară, pe marginea Protocolului Comisiei mixte privind minoritățile naționale, demonstrează că Ucraina este un stat încă bolnav, un stat în suferință, care a ieșit formal din Uniunea Sovietică, dar nu poate scoate Uniunea Sovietică din el. Chestiunea Ucrainei nu ține doar de decomunizare, cum vorbește Rada de la Kiev, ea ține, întâi și întâi de toate, de desovietizare autentică și până la capăt.

Toată gesticulația pro-europeană de până acum a Kievului nu e decât un mimetism ieftin, un balet geopolitic care nu comportă nicio schimbare structurală, de fond, în măsură să transforme inimile și spiritele oamenilor.

Singura soluție în această situație este desovietizarea și aducerea Ucrainei pe coordonata europeană, care să permită construirea în această țară a unui regim autentic democratic, în care minoritățile naționale să se simtă confortabil, nu presate sau amenințate. Avem cu toții nevoie de o Ucraină nouă, puternică, stabilă, decomplexată, desovietizată până la capăt, autentic europeană, previzibilă, nu de un avatar sau de o sosie a URSS drapată în bicolor.

Să nu scăpăm însă niciodată din vedere situația cultural-identitară tot mai dificilă în care se află frații noștri români din teritoriile anexate de URSS, a cărei succesoare în parte este Ucraina, și să manifestăm o solidaritate exemplară în a-i sprijini în dorința lor legitimă de a nu cădea pradă deznaționalizării. Românii din Ucraina nu sunt iobagii Guvernului de la Kiev.

Dacă autoritățile de la Kiev vor bloca în continuare rezolvarea bilaterală, pe baza legislației europene, a chestiunilor privind drepturile minorității române din Ucraina, va trebui să ne gândim la internaționalizarea acestor chestiuni.

  Ionuț Simionca - declarație politică: Mi-aș dori din tot sufletul ca Bistrița să adere la Alianța Vestului;

Domnul Ionuț Simionca:

"Mi-aș dori din tot sufletul ca Bistrița să adere la Alianța Vestului!"

Alianța Vestului, un parteneriat lansat în weekend de primarii PNL din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea, este unul dintre cele mai serioase și mai ambițioase proiecte din politica românească a anului Centenar. Și când spun acest lucru, nu mă refer nicidecum la culoarea politică a inițiatorilor, ci am în vedere faptul că românii nu mai vor să audă de la politicieni vorbe goale, fără legătură cu realitatea. Oamenii vor lucruri concrete care să le aducă condiții de viață mai bune și speranțe pentru un viitor prosper. Iar în cazul Alianței Vestului, vorbim de autostrăzi, drumuri și căi ferate finanțate din fonduri europene direct de la Bruxelles.

În acest context, mi-aș dori din tot sufletul ca municipiul Bistrița să adere la Alianța Vestului. Cred că cea mai mare greșeală pe care actualul primar ar putea să o facă este să izoleze Bistrița de partea progresivă a României, de cea conectată la Occident.

Nu cred că apartenența politică a domnului Ovidiu Crețu, primar al municipiului Bistrița, trebuie să fie o piedică în calea integrării celor mai bune soluții politice și administrative, care să aducă prosperitate bistrițenilor.

Domnule primar,

Dacă aș fi în locul dumneavoastră, nu aș mai pierde vremea și aș face tot posibilul să duc municipiul Bistrița în Alianța Vestului.

Bistrița nu poate sta pe margine, în afara unei alianțe create de municipii din Transilvania și Banat care au soluții concrete la problemele cetățenilor și care au demonstrat că fac performanță.

Și noi, bistrițenii, vrem să fim parte la crearea unei prosperități reale în regiune, pentru stoparea migrației românilor în Occident și aducerea înapoi a celor plecați la muncă peste hotare. În același timp, vrem să ne numărăm și printre beneficiarii acestor proiecte.

Și noi ne dorim îmbunătățirea radicală a mobilității între Bistrița și marile orașe din vecinătate - prin construcția de autostrăzi, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între orașele noastre, dezvoltarea unei rețele de transport public interregional și intraregional, creșterea mobilității ecologice prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric etc.

Și noi vrem descentralizare administrativă, astfel încât să ne asigurăm dezvoltarea chiar și în condițiile unei slabe guvernări.

Și noi, bistrițenii, avem același mod de lucru cu locuitorii marilor orașe din Transilvania și Banat, și suntem îndreptați cu fața spre vecini, spre Europa, spre viitor.

În încheiere, îmi exprim convingerea că nu va trece mult timp până când Bistrița va fi parte a Alianței Vestului și că această alianță va demonstra că proiectele pe care și le-a asumat nu rămân la stadiul de vis, ci se transformă în realitate, în folosul României și al cetățenilor ei.

  Eugen Tomac - despre modificările aduse Codului rutier italian, care îngrădesc libera circulație a cetățenilor europeni;

Domnul Eugen Tomac:

Situația cu care se confruntă, în aceste zile, românii din Italia este una extrem de apăsătoare. Acolo trăiesc, permanent sau provizoriu, peste 1,2 milioane de cetățeni români care au contribuit în ultimii ani la bunul mers al economiei Italiei și care s-au integrat fără probleme în comunitățile pe care le deservesc. În ciuda acestor aspecte, ultima perioadă a adus după sine o stare de teamă și de nesiguranță continuă. Recentele modificări aduse Codului rutier italian, care interzic persoanelor având rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate, sunt profund discriminatorii și îngrădesc libera circulație a cetățenilor europeni, un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Conform noilor prevederi ale Codului rutier italian, dacă ai mașină cu numere românești și permis italian, poliția îți ia numerele, te amendează pe loc cu minim 712 euro, și, în cazul în care în termen de 180 zile nu înregistrezi mașina sau părăsești Italia, mașina se va confisca de către statul italian.

După cum am afirmat în repetate rânduri, în ultimele zile, cred cu tărie că este datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm ori de câte ori cetățenii români au nevoie. Avem obligația să fim cu toții alături de românii care locuiesc în Italia. De asemenea, avem obligația să acționăm pe toate căile legale posibile pentru ca aceștia să nu fie discriminați, nedreptățiți și să nu devină victime ale unor abuzuri în România, și în niciun alt stat.

Aș vrea să subliniez faptul că nu încurajez, în niciun moment, nerespectarea legii. Ea trebuie respectată fără doar și poate, dar nu vrem ca o măsură internă să afecteze cetățeni nevinovați, cu respect față de lege, pentru care Italia este a doua casă. În aceste cazuri, instituția prevenției pentru orice abatere care ține de siguranța rutieră internă este fundamentală, iar cetățenii români trebuie să se simtă în siguranță și nediscriminați prin aplicarea noilor reglementări ce privesc siguranța rutieră. Este important ca niciun cetățean al Uniunii Europene să nu aibă sentimentul că este sancționat pe nedrept.

Insist asupra faptului că avem datoria de a ne implica, de a acționa unitar și coerent în sprijinul românilor, de a interveni de urgență pentru a identifica o soluție în cazul românilor din Italia, care au de suferit în urma modificărilor Codului rutier italian. Am acționat în acest sens mergând personal în Italia, printre românii care sunt afectați de aceste măsuri. Mai mult, am transmis o scrisoare deschisă viceprim-ministrului și ministrului Afacerilor Interne al Italiei, domnul Matteo Salvini, în vederea identificării unor soluții care să remedieze actuala situație. În plus, am adresat premierului Viorica Dăncilă o interpelare, solicitând intervenția de urgență a Guvernului, spre a stopa această stare de tensiune și nesiguranță care s-a creat în Italia. De asemenea, voi cere Comisiei Europene un punct de vedere cu privire la corectitudinea acestor modificări și normele privind implementarea lor în sensul respectării legislației europene în ceea ce privește libera circulație. Avem peste 1,2 milioane de cetățeni români care trăiesc în Italia, pe care statul român are obligația să îi protejeze și cărora trebuie să le apere drepturile și interesele.

  Nicu Niță - declarație politică ce are ca titlu Campania de informare publică privind Președinția României la Consiliul Uniunii Europene;

Domnul Nicu Niță:

"Campania de informare publică privind Președinția României la Consiliul Uniunii Europene"

Ministerul Afacerilor Externe a demarat în septembrie 2017, prin intermediul ministrului delegat pentru afaceri europene, ciclul de conferințe și dezbateri publice "Dialoguri Europene", evenimente organizate la București, Iași, Cluj-Napoca, Pitești, Sibiu, Slatina, prin intermediul cărora este programat mandatul pe care țara noastră îl va deține, în premieră, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.

A fost creat, totodată, în luna iulie 2018, un nou format de discuții cu cetățenii despre Uniunea Europeană - #VorbimDespreEuropa, evenimente organizate în localitățile Șag - Timiș, Piatra - Neamț și Slobozia, prin intermediul căruia sunt integrate în procesul de reflecție instituțional privind viziunea României în plan european părerile și așteptările reale ale oamenilor, fără intermediari sau bariere impuse de formatele obișnuite de dezbatere.

De asemenea, au fost organizate numeroase evenimente publice dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în străinătate, cu ocazia vizitelor efectuate în statele membre.

Consultările cetățenești constituie cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene. De asemenea, acțiunile întreprinse în acest cadru vor crește vizibilitatea domeniului afacerilor europene în plan național, în raport cu cetățenii.

Dezbaterile interactive de până acum au evidențiat percepția unui bilanț pozitiv al aderării României la Uniunea Europeană, precum și sprijinul cetățenilor români pentru consolidarea proiectului european, pe baza unor valori comune precum coeziunea și unitatea. Printre provocările identificate pentru viitorul Uniunii, participanții au subliniat, în mod constant, importanța asigurării securității cetățenilor și asigurării unei dezvoltări economice echitabile la nivel european, pentru a reduce decalajele dintre statele membre.

Până în prezent, în perioada iulie-septembrie 2018, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Institutul European din România au organizat șase evenimente de consultări cetățenești în următoarele localități din țară: Arad, Constanța, Panciu, Fălticeni, Craiova, Negrești-Oaș, Târgoviște, Alba - Iulia, Bacău și Bârlad.

Dimensiunea parlamentară a Președinției Consiliului UE.

Parlamentul Statului membru care deține Președinția Consiliului UE găzduiește și prezidează reuniunea Conferinței organelor specializate în afacerile comunitare și europene din Parlamentele Uniunii Europene (COSAC). Această conferință are loc o singură dată în perioada de mandat a fiecărei președinții. Practica frecventă este ca președinția să-și prezinte prioritățile în conferința COSAC, în ședința pregătitoare a acesteia - reuniunea Președinților Comisiilor pentru Afaceri Europene sau în conferințele comune organizate de Parlamentul European împreună cu parlamentele statelor membre. La aceste reuniuni participă și reprezentanți ai Directoratului pentru Relații Interinstituționale din Secretariatul General al Consiliului UE, care face rapoarte la finalul fiecărei reuniuni. Mai multe informații despre conferințele COSAC de până acum, precum și despre diferitele tipuri de relaționare între guvernele și parlamentele naționale cu privire la tematicile europene pot fi găsite pe site-ul COSAC: http://www.cosac.eu/en/.

În plus, din luna august 2017, Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, a informat constant Parlamentul României privind etapele și perspectivele procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul UE, cu scopul de a transparentiza procesul și de a angaja necesara cooperare interinstituțională pentru a da consistență efortului de elaborare a mandatului României pe componenta guvernamentală și de organizare a activității parlamentare din marja președinției. În sensul acesta, Ministerul Afacerilor Externe - Afaceri Europene a oferit constant și sistematic elemente de punctaj pentru toți reprezentanții Parlamentului care au adresat o astfel de solicitare. Este pentru prima dată când această formă de colaborare este urmărită cu consecvență de Ministerul Afacerilor Externe - Afaceri Europene în spiritul bunei colaborări interinstituționale.

  Rodica-Tudorița Boboc - declarație politică despre Pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene;

Doamna Tudorița-Rodica Boboc:

"Pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene"

România va exercita Președinția Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, într-o perioadă ce va fi marcată de o maximă responsabilitate pentru definirea viitorului Uniunii, odată cu finalizarea procesului Brexit, în care cetățenii europeni să aibă sentimentul unității, solidarității și a viitorului comun.

Deținerea acestui mandat, o premieră pentru țara noastră, va reprezenta atât o provocare fără precedent, cât și o oportunitate pe măsură. România se va afla astfel în centrul procesului decizional European, având un rol important în facilitarea procesului de reflecție asupra modului de dezvoltare și consolidare a proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar și, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii. Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru și presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni cu privire la viitorul Uniunii Europene și creșterii capacității administrative necesare îndeplinirii acestui mandat.

În exercitarea mandatului său, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene trebuie să acționeze ca un mediator imparțial și un facilitator de consens, fiind responsabilă de avansarea negocierilor Consiliului privind legislația Uniunii, de asigurarea continuității agendei europene și de buna cooperare dintre statele membre și instituțiile europene. În calitatea sa de Președinte al Consiliului Uniunii Europene, România va avea posibilitatea de a-și imprima viziunea asupra dezbaterilor strategice privind viitorul proiectului european, de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia și de a promova pe agenda europeană unele dosare pe care țara noastră le consideră importante.

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se va derula într-un context European și internațional complex, agenda politică a acesteia urmând a fi în strânsă legătură cu evoluția unor dosare cu miză majoră la nivelul Uniunii. În acest moment, cele mai vizibile dintre acestea, dincolo de dosarele legislative curente, apar a fi, în principal, procesul Brexit, Cadrul Financiar Multianual dezbaterea privind viitorul UE. Pentru asigurarea continuității activității Consiliului pe o perioadă mai lungă de timp, statele membre care dețin președinția lucrează împreună, în grupuri de trei, denumite Triouri. România va deschide Trioul de președinții din care mai fac parte Finlanda și Croația

Coordonarea procedurilor și proceselor pe o perioadă de 18 luni este importantă pentru succesul implementării obiectivelor strategice ale Consiliului Uniunii Europene și, implicit, al negocierilor inițiativelor legislative în format interinstituțional. În acest context, coordonarea, în cadrul demersului de elaborare a Programului comun de lucru al Trioului de Președinții, cu prioritățile fixate de Consiliul European, cu obiectivele politice definite de Parlamentul European și cu Programul de lucru al Comisiei Europene, este de maximă importanță.

Prima reuniune a Trioului de președinții România - Finlanda - Croația a avut loc în 25 septembrie 2017, la Bruxelles, la inițiativa României, în marja Consiliului Afaceri Generale, în avans față de calendarul oficial al Consiliului UE. A doua reuniune a avut loc în 22 ianuarie 2018, la București, iar la 11 septembrie 2018 s-a desfășurat, la Zagreb, cea de-a treia întâlnire la nivel de ministru/secretar de stat pentru afaceri europene.

Pe baza contribuțiilor celor trei state membre ale Trioului de Președinții, Secretariatul General al Consiliului a transmis, la 26 iulie 2018, proiectul programului de lucru al Trioului pe 18 luni.

În perioada septembrie-octombrie 2018 vor avea loc consultări ale Trioului, la nivel etnic, cu Secretariatul General al Consiliului, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, în vederea obținerii unui acord provizoriu asupra textului.

În luna noiembrie 2018 sunt prevăzute consultări finale între cele trei state membre, în vederea definitivării documentului. Textul final al documentului va fi prezentat în reuniunea COREPER II și aprobat în reuniunea Consiliului Afaceri Generale din luna decembrie 2018.

  Neculai Iftimie - declarație politică: Autostrada de legătură între Moldova și Transilvania prinde viață;

Domnul Neculai Iftimie:

"Autostrada de legătură între Moldova și Transilvania prinde viață"

Autostrăzile și drumurile publice din România reprezintă componentele principale ale sistemului național de transport și constituie obiectul exclusiv al proprietății publice.

Cadrul general al politicii în domeniul sus-menționat constă în asigurarea unei infrastructuri adecvate dezvoltării obiectivelor socio-economice prin construirea, modernizarea, dezvoltarea și administrarea eficientă a sectorului rutier, cu accent pe extinderea numărului de autostrăzi, modernizarea drumurilor existente, a podurilor și a tuturor facilităților aferente. Fondurile acestor deziderate sunt deja asigurate atât de bugetul de stat, cât și prin acorduri de finanțate cu diferite bănci europene și fonduri comunitare nerambursabile.

România are cele mai proaste drumuri din Europa. La categoria "rețele rutiere" România ocupă un loc catastrofal, locul 121 din 144 de state monitorizate, potrivit datelor publicate în raportul World Economic Forum.

În Europa suntem pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, și în rest avem în urma noastră doar Rusia, Moldova și Ucraina.

Evaluarea infrastructurii la nivel global este cuprinsă între 1 (minimă) și 7 (maximă). România a fost evaluată cu 2,8, la fel ca Brazilia, Costa Rica și Liban. Rusia, pe care noi am depășit-o, are o evaluare de 2,7.

Evoluția tehnică în domeniul construcțiilor de autovehicule rutiere a dus la sporirea traficului, uzura și degradarea infrastructurii rutiere existente, împiedicând desfășurarea circulației rutiere în condiții de siguranță.

În prezent, legătura dintre Moldova și Transilvania se desfășoară pe 3-4 drumuri naționale care fac față cu greu traficului.

În acest context, autostrada Iași - Târgu Mureș - Ungheni, legiferată, va deveni o alternativă atractivă pentru traficul național și internațional de tranzit care se va desfășura în Coridoarele de transport pan-European IV și IX.

Autostrada Iași - Târgu Mureș, denumită și autostrada Unirii este amplasată și în Moldova, singura regiune istorică fără autostradă.

Lipsa acestei autostrăzi în regiunea Moldova a condus la un decalaj economic pronunțat față de celelalte regiunii ale țării. Astfel s-a instalat fenomenul de depopulare, demoralizare și de o slabă industrializare.

Realizarea autostrăzii ar contribui semnificativ la reducerea decalajelor dintre regiuni, atragerea investițiilor străine directe, crearea de conexiuni rapide și noi locuri de muncă.

Construcția autostrăzii Unirii a devenit în sfârșit realitate prin votul din Camera Deputaților și promulgarea legii de Președintele României. Autostrada va fi finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe și din fonduri europene nerambursabile și/sau parteneriat public-privat.

Deși discuțiile au fost aprinse, termenul pentru execuție a obiectivului autostrada Unirii este de 4 ani, de la intrare în vigoare a legii nemaifiind necesară parcurgerea procedurilor birocratice.

Nu cred că marea problemă o constituie costul de execuție, întrucât beneficiile vor fi substanțiale.

În condițiile legii adoptate și a factorilor implicați, îmi este greu să cred că autostrada nu va fi finalizată la termen, întrucât este un obiectiv prioritar în Programul de Guvernare și în MasterPlanul General de Transport al României.

  Adrian-Mihăiță Todoran - comentarii legate de prestația membrilor Guvernului.

Domnul Adrian-Mihăiță Todoran:

Îmi exprim public admirația pentru prestația doamnei Vasilica. Sigur, presa taxează fiecare silabă nereușită, colegii o bârfesc pe la cafele, iar opoziția o critică în fiecare zi. Nu trece bine o știre de tot hazul cu Vasilica dând-o rău de gard, că apare alta, la fel de hazoasă. E clar, femeia are potențial și trebuie să apreciem asta. Cineva trebuia să ne facă să uităm de minunatele producții "BD în acțiune", ale căror replici au amuzat generații la rând.

Că nu avem autostrăzile, spitalele, creșele sau școlile profesionale promise la întronarea sa la Cotroceni e o altă chestiune, pentru care nu trebuie să ne pierdem speranța că premierul știe ce face! Uitați, de pildă la Transporturi, că tot ne plângem că nu avem autostrăzi cum trebuie, deși banii din rovinietă ar ajunge să facem câteva sute în fiecare an, Vasilica s-a arătat neiertătoare și l-a trimis la plimbare pe șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Foarte bine că plătește cineva factura în țara asta. Era și cazul. Cu un acar Păun toți suntem datori. Și e bine că perseverenta Vasilica l-a chemat la raport pe neisprăvitul din cauza căruia nu avem autostrăzile promise și l-a dat afară. Așa trebuie. Mână de fier și niciun regret.

Iar pentru că tot suntem în luna cadourilor, îi sugerăm doamnei de fier a Guvernului să aducă niște surprize și pentru ceilalți "acari Păun" din listă, cadorisindu-i cu câte o demitere obligatorie. Primul ar fi, evident, personajul ce nu înțelege nimic din responsabilitățile pe care le are, ministrul Lucian Șova. Or, poate avem parte de un șoc la sfârșitul anului și vedem suta de kilometri de autostrăzi finalizată, așa cum doamna Vasilica ne-a promis la început de mandat.

Cine știe... Nu ne pierdem speranța. E posibil ca madam Vasilica să afle că nu doar Acarul Păun demis - și foarte bine că l-a demis - e problema, ci însăși Vasilica, a cărei prestație la șefia Guvernului e un dezastru sinonim cu neputința României de a avea un Guvern responsabil, fapt pentru care își va accepta neputința și va demisiona. Sau așteptăm prea mult?

Drumuri bune!

     

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 ianuarie 2022, 13:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro