Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 20, 2019
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.20/06-03-2019

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2019 > 20-02-2019 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 20, 2019

3. Dezbateri asupra Proiectului de Hotărâre pentru constituirea unei comisii de anchetă privind activitatea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în perioada 2018-2019, modul de aplicare și respectare a prevederilor legale, a neutralității politice, proporționalității și individualizării sancțiunilor acordate. (PH CD 4/2019).
 
see bill no. 4/2019

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

3. Proiectul de Hotărâre pentru constituirea unei comisii de anchetă privind activitatea Consiliului Național al Audiovizualului, CNA, în perioada 2018-2019, modul de aplicare și respectare a prevederilor legale, a neutralității politice, proporționalității și individualizării sancțiunilor acordate - PH CD 4/2019.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul?

Da, luați cuvântul, vă rog.

Îi rog pe secretari să mă atenționeze când un coleg dorește să ia cuvântul.

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

Bună dimineața, dragi colegi!

Libertatea presei este un drept al cetățenilor, protejat și garantat de lege. El este în directă asociere cu libertatea de exprimare și, în România, acest lucru este consfințit de Constituție. Ori de câte ori puterea încearcă să pună căluș presei, atacurile la adresa unui jurnalist, atacurile la adresa unei televiziuni sau la adresa unui trust de presă reprezintă un atac asupra democrației.

După cum ne arată și experiența foarte tristă a multor țări din această zonă, nu foarte îndepărtate României, erodarea democrației începe, în toate cazurile, cu atacuri la adresa presei. Orice fel de regim cu tendințe autoritare simte nevoia să-și aservească presa, simte nevoia să reducă la tăcere orice fel de formă, orice fel de voce critică la adresa ei.

În acest context, noi, Partidul Național Liberal, considerăm că Decizia CNA de a sancționa postul Realitatea TV este una excesivă și este de natură a ridica mari semne de întrebare cu privire la modul în care statul român înțelege a proteja și a garanta libertatea de exprimare și libertatea presei.

În al doilea rând, este foarte greu de explicat cum un singur post de televiziune este luat în vizor mereu, este pedepsit, este sancționat, și mai ales în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în 10 august, în legătură cu modul în care au fost prezentate protestele și, bineînțeles, intervenția forțelor de ordine.

De altfel, raportarea CNA, de-a lungul timpului, față de această televiziune, care este critică la adresa Guvernului, ridică mari semne de întrebare în legătură cu imparțialitatea și cu neutralitatea modului de activitate și a deciziilor care se iau în acest for.

Dragi colegi,

Considerăm că este de datoria Parlamentului să-și exercite rolul de control asupra activității Guvernului, considerăm că este de datoria Parlamentului să apere valorile democratice și, practic, prin acest lucru, să ne asigurăm că pârghiile de forță ale statului nu sunt folosite în mod discreționar, nu sunt folosite pentru a aduce la tăcere vocile critice sau pentru a răsplăti pe cele obediente.

Credem, așadar, că se impune înființarea acestei comisii de anchetă asupra activității CNA și credem că problemele semnalate în inițiativa noastră exced cadrului de activitate și de decizie sau de control a Comisie pentru cultură din Camera Deputaților sau din Senat.

Vă mulțumesc și vă îndemn să susțineți crearea acestei comisii.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Din partea Grupului USR, am înțeles că doriți să luați cuvântul?

Nu.

Din partea grupurilor parlamentare, dacă dorește cineva să ia cuvântul? (Vociferări.)

(Domnul deputat Iulian Bulai solicită să ia cuvântul.)

Am văzut...

Întrebarea era... din partea inițiatorilor. Și la inițiatori erau două Grupuri: unul era PNL și unul era USR. De aceea i-am întrebat pe cei de la USR. Nu că i-aș fi protejat cumva. (Vociferări.)

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate doamne,

Stimați domni,

USR și PNL au strâns semnături pentru aceste două comisii speciale de anchetă. Și să știți că avem argumente foarte, foarte puternice pentru a solicita această comisie specială de anchetă. Păcat că domnul lider al Grupului PSD este plecat acum să-și ia cazierul. Înțeleg că va deveni ministru. Dar sper ca mărinimia unui grup parlamentar, de a da sau de a nu da comisiilor de specialitate un raport de activitate al unei instituții pentru care noi exercităm control parlamentar, să nu se substituie procedurilor parlamentare. Atât la TVR, cât și la CNA, USR a solicitat de nenumărate ori raportul de activitate al acestor instituții, dar nu l-am primit. Am solicitat raport de activitate Biroului permanent, dar nu am primit.

Sunt aici, în fața dumneavoastră, pentru a expune motivele pentru care noi, cei din opoziție, credem că este oportun să avem o dezbatere largă asupra modului în care funcționează Consiliul Național al Audiovizualului.

Sunt două mari caracteristici ale persoanelor care sunt membre în acest Consiliu: prima - incompetența, iar a doua - lenea. O să expun pe larg aceste argumente și o să vin cu date concrete.

Ca fapt divers, să știți că, în perioada 10 august 2018 - 1 ianuarie 2019, pe o perioadă de 4 săptămâni consecutive, Consiliul nu s-a întâlnit niciodată. Nu este firesc, domnule președinte! Nu este firesc, stimate doamne, stimați domni, ca o instituție a statului, care trebuie să fie un suport pentru ce înseamnă a patra putere în stat, să nu funcționeze.

Am amintit deja că nu avem raport de activitate, deci avem zero transparență. De când sunt în Parlament, nu am citit nimic despre activitatea acestei instituții. Și, mai departe, o să vă spun de ce cred că această instituție este profund politizată și dă dovadă de mare incompetență.

Să știți că sunt mii de sesizări asupra unor presupuse abuzuri care ajung la CNA. Consiliul are nevoie de o perioadă de 3 luni până la 6 luni pentru a discuta aceste sesizări. Știți ce este cel mai grav? Că, după 6 luni, o sesizare se prescrie. Deci, nu ai cum să trimiți sesizare la CNA și să se dezbată într-un termen legal, termen în care sesizarea încă are valabilitate. Deci, se face în așa fel încât sesizările expiră. Acest lucru nu este firesc într-o instituție care ar trebui să ajute la o bună funcționare a media, care trebuie să informeze în mod corect publicul și care trebuie să respecte elemente esențiale care țin de demnitatea persoanei.

Mai departe.

Domnule președinte,

Stimate doamne,

Stimați colegi,

Știați că în urma abuzurilor Jandarmeriei, din 10 august, au existat 123 de sesizări față de o anumită televiziune.

Ghiciți care! Antena 3.

Câte penalități credeți că a primit această televiziune? Câte sancțiuni credeți că a primit? Zero sancțiuni!

De asemenea, au fost 32 de sesizări față de postul de televiziune România TV. Câte sancțiuni credeți că s-au dat? Vă spun eu, zero sancțiuni! (Vociferări.)

Au fost 18 la Realitatea, stimate domn! Și ce s-a întâmplat? S-a ajuns la maxima pedeapsă, suspendarea emisiei unui post de televiziune. 18 sancțiuni și o pedeapsă maximă! La Antena 3 - 132 de sesizări și nicio sancțiune! Vi se pare corect?

Aceste date statistice nu vă fac să vă puneți semne de întrebare asupra parti-pris-ului acestei instituții, asupra profundei politizări acestei instituții? Eu sper că da!

Mai departe. Să știți că atunci când CNA nu lucrează în ritmul unei broaște țestoase, lucrează la foc continuu. Și o să vă spun de ce!

În ultimele săptămâni, 212 sesizări ale CNA au fost discutate într-o singură ședință. Acest fenomen s-a întâmplat de 4 ori. Știți câte sesizări înseamnă pe minut, stimate doamne și stimați domni? Înseamnă fix o sesizare pe minut! Vi se pare firesc acest lucru? Instituția care trebuie să apere media, care trebuie să funcționeze pentru a întări a patra putere din stat, este profund disfuncțională.

Și o să vă mai spun un singur lucru. În perioada 10 august 2018 - 1 ianuarie 2019, membrii Consiliului Național al Audiovizualului au chiulit de 39 de ori, au fost absenți de la ședințe, nu s-au ținut. De aceea am spus că în această instituție se vorbește despre incompetență și despre lene.

Sper din toată inima ca toate aceste argumente să vă convingă, pentru ca împreună să putem să avem o comisie specială de anchetă, iar toate grupurile parlamentare să pună întrebări și să primească răspunsuri. Toți actorii publici implicați în această chestiune, atât CNA, cât și trusturile de televiziune, autorități care au făcut sesizări, să poată să aibă un cuvânt de spus în această chestiune, să tragem niște învățături, să le punem în aplicare și împreună să construim o democrație mai bună, cu o media mai puternică. (Aplauze.)

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Am constatat că, de multe ori, când există câte o inițiativă, se uită despre scopul respectivei inițiative - spre exemplu, o comisie de anchetă se face atunci când se dorește clarificarea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs evenimente, sau au avut loc acțiuni negative și așa mai departe. Bănuiesc că lenea și incompetența, pe care le-ați invocat de mai multe ori, ar putea fi trecute la cauze, nu la evenimente sau la acțiuni negative pe care ar fi trebuit să le clarificăm. (Vociferări.)

Auziți, eu am mai auzit chestiunea aceasta...

Vă invit la microfon, dacă aveți o chestiune de procedură, și să-mi indicați articolul pe care îl invocați, cu opinia și cu trecutul.

Referitor la președintele de ședință, acesta are dreptul să gestioneze problema și, mai mult decât atât, știți că se spune că are dreptul să roage vorbitorul să ajungă la subiect, dacă cumva a luat-o pe lângă, ceea ce înseamnă că poate să-și exprime punctul de vedere. Iar punctul meu de vedere este că lenea, incompetența și celelalte cuvinte despre care spun eu că sunt provocatoare și injurioase la adresa unor demnitari - pentru că cei din CNA sunt demnitari - se încadrează în acest articol și tocmai spuneam că nu-și aveau rostul aici, pentru că nici măcar nu pot fi socotite evenimente care trebuie să fie clarificate. Pot, eventual, să fie cauze, dar cauzele respective se vor stabili de comisia de anchetă, și nu acum, de către noi. Bun!

Dau cuvântul domnului Bichineț Corneliu, de la Grupul PMP, pentru că acum Grupurile își exprimă poziția cu privire la această problemă.

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Dacă ar fi să-i dau crezare - și îi dau - colegului de la USR, înseamnă că CNA nu numai că este parazitar, a devenit și nociv.

Dacă m-aș raporta la dumneavoastră, pentru că am și eu dreptul, dumneavoastră aveți întotdeauna dreptate și eu doar câteodată!

Și astăzi vreau să am dreptate. Cred că nu este normal să se judece cu măsuri diferite activitatea televiziunilor și trusturilor de presă scrisă din România. Nu cred că au nevoie ziariștii de protecția noastră, dar au nevoie de un climat de libertate, pentru că aici nu este nici Irak, nici Venezuela, în mod cert! De asemenea, dacă noi ne străduim astăzi să fim alături de presă, și presa are datoria ca măcar câteodată să reflecte adevărul despre parlamentari.

În altă ordine de idei, să știți, domnule președinte, și aș vrea să-l informați și pe domnul Liviu Dragnea, că parlamentarilor care locuiesc în fostul Hotel București - nu comentez faptul că în 29 de ani Parlamentul nu a fost capabil să facă un hotel pentru parlamentari - li s-a dat un ultimatum vineri, când erau acasă, ca, în cel mai scurt timp, să părăsească hotelul sau să plătească dublu decât oferă camera pentru cazarea parlamentarilor. Și aceasta este o problemă și vreau să fie preluată și de presa din România!

Vă mulțumesc.

PMP este pentru această comisie de anchetă.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da.

Domnul Csoma Botond. Grupul parlamentar al UDMR.

Domnul Csoma Botond:

Stimați colegi,

Părerea mea este că presa liberă constituie un element fundamental al oricărei democrații care dorește să nu devină o democrație autoritară. Presa trebuie să fie un adevărat watchdog al puterii, iar autoritățile statului trebuie să se abțină să pună botniță presei și să aplice aceeași unitate de măsură vizavi de fiecare organ de presă.

Dar în acest context, totuși, stimați colegi, aș vrea să vă supun atenției un fenomen care se manifestă, totuși, de multe ori, în presa din România, când, sub pretextul libertății opiniei, libertății presei, comunitatea maghiară - și nu vorbesc despre UDMR, vorbesc despre comunitatea maghiară - este supusă unor atacuri mârșave din partea unor organe de presă, este stigmatizată, este prezentată ca un dușman al poporului român.

În unele cazuri, CNA a aplicat anumite sancțiuni și cred că, în aceste cazuri, acele sancțiuni aplicate de CNA au fost legale și fondate. Nu cred că, sub pretextul libertății presei, ar trebui să purcedem la atacuri împotriva unor comunități etnice naționale și, încă o dată vă spun, stimați colegi, nu vorbesc despre UDMR. UDMR, ca și orice altă formațiune politică, poate să fie criticată de organele de presă. Dar cred că prezentarea comunității maghiare ca un dușman al poporului român este un fenomen nociv, și nu duce la niciun rezultat.

Mulțumesc, stimați colegi.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mulțumesc.

Domnul Pleșoianu Liviu, PSD.

Domnul Liviu Ioan Adrian Pleșoianu:

Da. Vreau să spun că susțin inițiativa opoziției.

Mie nu mi se pare deloc normal ca CNA să amendeze postul Realitatea TV, atunci când marea jurnalistă Ioana Ene Dogioiu cere arestarea judecătorilor Curții Constituționale.

Mie nu mi se pare normal ca CNA să amendeze postul Realitatea TV, atunci când marele jurnalist Rareș Bogdan ne arată, în prime-time, la 10 seara, șosetele sale pe care scrie mu... e PSD, mai ales că președintele României ne-a spus că este absolut în regulă această expresie, este o opinie anti... (Aplauze.)

Mie nu mi se pare normal ca CNA să amendeze postul Realitatea TV, atunci când același mare jurnalist, precum și alți jurnaliști de la Realitatea TV folosesc aproape în fiecare seară, sloganul nazist "Ciuma Roșie"... (Vociferări.)... "Ciuma Roșie" este un slogan nazist - "Die Rote Pest" - este inventat de Goebbels. Este folosit aproape în fiecare seară. Măcar pentru asta aș vrea să nu fie niciodată amendată Realitatea TV! Nu?

De asemenea, aș vrea să protestez împotriva faptului că CNA amendează Realitatea TV, atunci când Rareș Bogdan spune că PSD nu poate să organizeze un miting mare, pentru că ar trebui, în acest sens, să-i aducă pe toți în scaune cu rotile. Foarte rău! Să fie amendat Rareș Bogdan, pentru aceste afirmații!

Dar, mai presus de toate, sunt împotriva amenzilor acordate postului Realitatea TV, de către CNA, indiferent în ce context, pentru că, vedeți, oricum, tocmai s-a votat bugetul, și presa independentă este supusă unui atac, deoarece de la Serviciul Român de Informații și de la alte Servicii au fost reduse bugetele. Este un atac împotriva presei independente. Și atunci, să mai vii și cu amenzi din partea CNA, deja e prea mult! (Aplauze.)

Trebuie o comisie de anchetă care să investigheze care instituții ale statului român acoperă o instituție de presă, Realitatea TV, un post de televiziune, care a ajuns la 27 de milioane de euro datorie!

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

(Domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu solicită să ia cuvântul.)

Văd că încep să se înscrie din partea Grupurilor, câte 2 sau 3 reprezentanți.

Imediat. Vă rog să stabiliți care este reprezentantul Grupului, să nu ia mai mulți cuvântul, din partea aceluiași Grup.

Bun. Deocamdată, domnul Stanciu-Viziteu Lucian mi-a solicitat cuvântul pe procedură.

Reamintesc că pe procedură se cere cuvântul când se consideră că s-a încălcat un anumit articol din Regulament, articol la care veți face referire în expunerea dumneavoastră. V-aș ruga să începeți cu aceasta.

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Da, domnule președinte, vă mulțumesc.

Mă refer la art. 33 care prevede care sunt atribuțiile președintelui Camerei Deputaților și, prin echivalare, atribuțiile președintelui de ședință. (Rumoare.)

Mai devreme, ați făcut remarci asupra.... (Gălăgie.)

Dacă vreți să faceți liniște în sală, să pot continua... (Gălăgie.)

Domnul Eugen Nicolicea:

Se pare că Grupul dumneavoastră nu este de acord cu ceea ce spuneți și nu am ce să fac!

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Cred că este un deputat de la PSD la grupul nostru, care are o problemă. (Gălăgie.)

Domnul Eugen Nicolicea:

Bine, deci, vă rugăm să vă ocupați locurile în sală. (Gălăgie.)

Vă rog să vă ocupați locurile în sală!

Domnule Viziteu, începeți să înțelegeți și dumneavoastră ce este cu dezordinea provocată de unii deputați, da?

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Da, de deputatul Pleșoianu, în acest caz.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da... vă rog...

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Deci, eu mă refer la art. 33 care prevede atribuțiile președintelui Camerei Deputaților, implicit, ale președintelui de ședință. Și aici mă refer la faptul că dumneavoastră, după intervenția colegului meu, ați dat o replică destul de lungă. Cred că este destul de clar că președintele Camerei Deputaților va fi întotdeauna parte a opoziției, ori a puterii. Și el ar trebui să fie doar un moderator, nu să țină partea unora sau altora.

Din acest motiv, v-aș ruga să nu mai interveniți partinic în aceste dezbateri sau, dacă doriți să faceți acest lucru, ca deputat, să veniți la acest microfon, aici, pentru că, altfel, este incorect ca dumneavoastră, din conducerea Camerei, să dați replică de fiecare dată opoziției.

Mai mult decât atât, aș vrea să-l aduceți la ordine pe domnul Pleșoianu, care a spus aici câteva cuvinte care sunt de-a dreptul jignitoare, chiar dacă nu pentru Grupul din care face parte, ci pentru Grupul PSD.

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mă scuzați, vă rog să-mi indicați articolul. Pentru că la art. 33 nu am găsit nimic din ce ați spus dumneavoastră.

Deci, încă o dată, citiți articolul, să audă toată sala că este așa cum spuneți dumneavoastră. Vă rog.

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Art. 33, domnule președinte, prevede faptul că dumneavoastră conduceți ședințele, acordați cuvântul, moderați, sintetizați problemele, nu dați replici și contraargumente.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mă scuzați. Deci, vorbiți despre art. 34, poate. Și eu am să invoc exact art. 34 lit. c) - "... acordă cuvântul, moderează discuțiile, sintetizează problemele puse în dezbatere...".

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Da!

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci...

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Nu înseamnă că dați replică... la argumentele unui vorbitor!

Domnul Eugen Nicolicea:

Nu, n-am dat nicio replică la argumente, am spus doar că erau pe lângă subiect.

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Da, dar nu este treaba dumneavoastră să faceți acest lucru!

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Ba da! Vă rog să citiți și alte articole, dar dacă vreți să facem lecții de regulament, facem în pauză. Nu este obligatoriu ca toată lumea să asiste... și cred că, după ce vom avea o discuție, nu veți mai interveni pe subiectele acestea!

Deci, dau cuvântul domnului Bulai Iulian.

Am înțeles că erați dumneavoastră... a fost o intervenție pe procedură...

Vă rog.

Domnul Iulian Bulai:

Domule președinte de ședință,

Aș vrea foarte mult să vă informați mai bine asupra calității pe care membrii Consiliului Național al Audiovizualului o au. Nu sunt demnitari ai statului român. Doar președintele Consiliului este asimilată calității de secretar de stat. Aș vrea ca pe procedură să fiți puțin mai atent! Știu că aveți mulți ani de experiență, știu că poate sunteți obosit după așa de multe confruntări în Parlament, dar aș vrea să fiți puțin mai atent în exprimare și în procedură, pentru că este foarte important să nu dezinformăm populația.

Vă mulțumesc.

Stimate coleg de la UDMR,

Nu mai este în sală, domnul Botond, sau mai este? (Vociferări.)... da...

Domnul Gheorghe-Dinu Socotar (din sală):

Iulian, citește puțin aici ce scrie!

Domnul Iulian Bulai:

Vă mulțumesc mult.

Mesajul este - înțeleg că simțiți anumite atacuri pline de ură la televiziune din România. Este corect? (Vociferări.)

Este corect că vă simțiți uneori tratați inechitabil, în anumite posturi de televiziune, fără drept la replică?

Sper că este corect ce am auzit!

Dacă simțiți aceste atacuri la adresa dumneavoastră, atunci vă rog să acționați în consecință și să votați pentru această comisie de anchetă. Pentru că așa vom avea posibilitatea de a face lumină în disfuncționalitatea CNA, care ar trebui să creeze un mediu pentru media mult mai curat, mult mai coerent, favorabil unui context în care nu se discută cu ură față de minoritatea maghiară. Dacă sunteți coerenți, aștept un vot pozitiv din partea dumneavoastră.

Le spunem și tuturor românilor că votul decisiv pentru această comisie de anchetă vine tocmai de la dumneavoastră!

Dumneavoastră sunteți cei care înclinați balanța. Fie veniți și vă plângeți, aici, în fața românilor, că sunteți atacați - pe bună dreptate, pentru că așa ați spus. Dar, atunci, dacă aveți aceste sesizări, plângeri, vă rog din inimă să acționați în consecință. Sper să vedem asta la vot!

Mai departe.

Domnule Pleșoianu,

Nu-l mai văd în sală pe domnul Pleșoianu! După ce a venit să-l atace pe colegul de la USR...

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci, v-aș ruga...

Domnul Iulian Bulai:

... s-a retras!

 

Domnul Eugen Nicolicea:

V-aș ruga...

Domnul Iulian Bulai:

Chiar nu înțeleg violența acestui coleg.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnule coleg...

Domnul Iulian Bulai:

Îl credeam de bună-credință, având părul lung, fiind mai hipiot...

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Fac apel la dumneavoastră să reveniți la subiect!

Domnul Iulian Bulai:

Nu voiam să-i urez mult succes la candidatura pentru Președinția României, voiam să-i spun că, dacă și dumneavoastră ați observat aceste derapaje la anumite televiziuni, vă rog din inimă să vă convingeți colegii de la PSD să voteze pentru această comisie de anchetă. Nu puteți veni la microfonul Camerei Deputaților, la tribună, să vă plângeți, să sesizați disfuncționalități și să nu votați această comisie de anchetă.

Dacă vreți să fiți consecvenți cu ce ați spus, acceptați să vină în fața noastră acești membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, să dea explicații. Sunteți de acord? Sunteți bărbat? Pentru că dacă nu, veniți doar să acuzați anumite practici nesănătoase, încurajând un discurs al urii, dar neacceptând să se pună întrebări și să se primească răspunsuri. (Aplauze.)

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci n-am înțeles care era poziția Grupului, câtă vreme dumneavoastră ați exprimat puncte de vedere personale cu privire la afirmațiile unui deputat.

(Domnul deputat Iulian Bulai se întoarce la tribună și solicită să ia cuvântul.)

Vă rog frumos să luați loc în bancă!

Acum, vreau să vă spun că eu nu dezinformez, spre deosebire de dumneavoastră, eu dau citate exact din Regulament. Și vă spun că am citat art. 73 alin. (1) - "În condițiile în care se consideră necesare clarificarea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acțiuni cu efecte negative, precum și stabilirea concluziilor, răspunderilor și măsurilor ce se impun..." - și v-am atras atenția, cuvintele folosite de dumneavoastră, lene și incompetență, nu se încadrează nici la cauze, nici la efecte negative, ci, eventual, ele pot să genereze aceste efecte. N-ați înțeles!

Referitor la cei de la CNA, m-am exprimat și am spus că sunt demnitari. Și dacă vă uitați la art. 12 din Legea Audiovizualului, veți vedea că membrii Consiliului Național al Audiovizualului exercită funcție de demnitate publică. Este scris în lege. Nu mai dezinformați dumneavoastră! Și vă rog să luați loc!

(Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună și solicită să ia cuvântul.)

Vă rog să luați loc în sală!

Dau cuvântul domnului...

(Domnul deputat Nicolae Dobrovici-Bacalbașa solicită să ia cuvântul.)

Imediat...

Fac întâi un tur pentru toată lumea. Nu discutăm despre al doilea orator, până când nu terminăm primul tur.

Domnul deputat Dobrovie Matei-Adrian, PNL.

Domnul Matei-Adrian Dobrovie:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am fost jurnalist timp de 10 ani și cunosc foarte bine cât de importantă este presa într-o societate democratică. Presa trebuie să semnaleze toate neregulile, toate lucrurile care nu convin puterii. Este absolut ipocrit... aici... am auzit comentarii cum că Realitatea TV este problema.

Dragi colegi,

CNA s-a transformat într-o unealtă politică, într-o măciucă, practic, la adresa opoziției. Cu televiziunile de opoziție, televiziunile libere, critice la adresa puterii, CNA este necruțător, iar cu cele ale puterii se face că nu vede niciun fel de derapaj, deși derapajele deontologice sunt enorme.

Deci, CNA nici măcar nu mai citește Contul deontologic al jurnalistului, elaborat de Convenția Organizațiilor de media. Îi informez că există acest document, în care sunt reflectate principiile de bază privind prezentarea, privind modul în care trebuie reflectate pozițiile diferitelor părți privind cele trei surse jurnalistice și așa mai departe. Aceste principii de bază au fost pierdute pe drum de CNA.

CNA se transformă, practic, doar într-un baston pentru Liviu Dragnea, care copiază modelul Erdoğan. Poate nu știți ce s-a întâmplat în Turcia!

În Turcia, foarte simplu - Guvernul, sau, mai bine zis, Erdoğan, care se identifică și cu statul, a început să confiște ziare de opoziție, televiziuni și așa mai departe, efectiv le-a închis sau le-a confiscat, le-a preluat!

Faptul că se încearcă implementarea, în România, a unui model de tip Turcia lui Erdoğan sau Rusia lui Putin, unde știm ce amenințări sunt la adresa vieții, ca să nu mai vorbesc la exercitarea profesiei, la adresa jurnaliștilor, este intolerabil!

Mai mult decât atât, spuneți că Realitatea TV este problema! Eu spun că cenzura și faptul că emisia acestei televiziuni a fost întreruptă, fără nicio explicație... membrii CNA voiau probabil să spună că cei din 10 august, manifestanții pașnici, nu au fost... au fost mângâiați cu bâtele și cu gaze lacrimogene.

Asta voiați, domnilor de la CNA? Nu este posibil așa ceva, este o bătaie de joc fără margini! Cum își poate permite CNA, o instituție care ar trebui să fie echidistantă, să acționeze și să judece corect, să dea judecăți și sancțiuni drastice pe o bază inventată? Adică, CNA cere probe!

Domnilor de la CNA, la Parchetul General sunt peste 600 de sesizări ale unor oameni care au fost bătuți și gazați la 10 august. (Vociferări.)

Ca urmare, este absolut inadmisibil să spuneți că nu aveți probe! Este absolut inimaginabil să sancționați doar televiziunile critice la adresa guvernării și să nu vă intereseze de niciun fel derapajele odioase ale unor trusturi de presă care nu fac altceva decât prostituție politică, de dimineața până seara! (Rumoare.)

Vă rog să aprobați această comisie de anchetă, ca un ultim gest de decență, respectând măcar ceea ce înseamnă profesia de jurnalist, care trebuie să rămână nobilă, și anume, aceea de informare, în primul rând, corectă, a cetățeanului și de o prezentare cât se poate de echidistantă a realităților sociale.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Constat că din partea... aproape majoritatea...

De la minorități...

Și cu aceasta încheiem prima rundă de intervenții. Urmează a doua rundă, din partea fiecărui grup.

Începem cu primul care s-a înscris.

Domnul Bacalbașa, după aceea.

Domnul Ibram Iusein:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș avea rugămintea ca cei care se referă la situații care se petrec în țara noastră să lase în pace țările celelalte, Rusia, Turcia, Franța, să ne ocupăm de problemele pe care le avem în țară. Să nu uităm că Tayyip Erdoğan a fost votat de 75% din poporul turc. Să lăsăm toate atitudinile pentru...

Informațiile... luați-le, le păstrăm, dar să nu le expunem aici. (Vociferări.)

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

V-aș ruga să păstrați ordinea în sală și să nu încercați să provocați vorbitorul. (Vociferări.)

Dau cuvântul domnului Bacalbașa. Grupul PSD.

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Stimați colegi,

Eu, personal, cred că măsura luată împotriva postului Realitatea a fost tardivă, incompletă și arată o protecție din partea CNA, acestui post care este huliganic, subversiv și încearcă să lovească în ordinea constituțională din România.

Acum câteva zile, la acest post, domnul... să-i zicem domn... Rareș Bogdan, a îndemnat public... (Vociferări)... să...

De ce, la Galați, într-o emisiune de-a mea, cel cu care făceam emisiunea nu a luat scaunul să-mi zdrobească capul sau să-mi zdrobească capul cu masa? Aceasta în condițiile în care, în ceea ce mă privește, există o cercetare a Procuraturii pentru agresiune. Am fost agresat pentru votul meu, după ce am ieșit din această sală, în Parcul Izvor... este filmat...

Se întârzie, într-un mod inexplicabil, de către Procuratură, anchetarea acestui caz, unde sunt toate dovezile... (Vociferări.)

Și cred, de fapt, că problema esențială este greșeala uriașă care s-a făcut în momentul în care a fost dezincriminată calomnia și agresiunea verbală în presă.

La ora actuală, ce se întâmplă în presă este extrem de grav.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mă scuzați, domnule deputat.

Revenind la subiect, susțineți sau nu susțineți această comisie?

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Nu voi susține această comisie, pentru că face parte din caracatița multinațională care încearcă să țină România în stare colonială! (Vociferări.)

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul Márton Árpád-Francisc, UDMR.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În primul rând, vă felicit, pentru că, cel puțin în cazul domnului Bacalbașa, i-ați atras atenția să revină asupra subiectului pe care îl dezbatem.

Din păcate, am constatat următorul lucru. Evident, fiecare grup parlamentar, cu afinitățile lui pentru un post public sau privat, a făcut analiza unor posturi, în primul rând de televiziune, spunându-și păsul, când, de fapt, avem un proiect de înființare a unei comisii de anchetă, și nu ceea ce fac aceste posturi și ceea ce face CNA.

Or, ce trebuie să facă CNA? Să vegheze la respectarea legii și, în primul rând, Constituția țării. Și vă dau câteva citate, doar spicuite, așa...

Art. 30 alin. (7) - "Sunt interzise de lege (...) îndemnul la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la (...) violență publică (...)". Am văzut, în ultima vreme, multe asemenea lucruri, inclusiv că trebuie să scoți pistolul și să ucizi organele de ordine.

Art. 31 alin. (4) - "Mijloacele de informare în masă, publice și private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice."

Nu fac comentarii asupra a ceea ce se întâmplă. Problema de bază este, într-adevăr, această autoritate, CNA, reușește să facă să se respecte Constituția sau nu? Deci pentru ce se dorește o astfel de comisie de anchetă? Să se vadă dacă reușește sau nu? Sau dorim o comisie de anchetă pentru că CNA și-a permis să amendeze un post sau altul? Deci aceasta este prima dată întrebarea.

Din păcate, din ceea ce am deslușit acum, unii sunt pentru, deoarece îi dor acele amenzi, alții ar fi împotrivă, deoarece spun că amenzile respective au fost corecte. Și eu zic că ar fi fost corecte.

Dar, revenind la subiect, ceea ce v-am spus și referitor la o altă comisie de anchetă, cine numește CNA? Camera Deputaților? Nu! Conform legii, instituția este numită și audiată de plenul reunit, iar candidații audiați pentru această instituție, activitatea acestora analizată, de cine? De Comisiile reunite ale celor două Camere! Deci nu are cum, Camera Deputaților să aibă o comisie de anchetă, separată, pe un domeniu controlat de cele două Camere reunite!

Deci o observație, chiar să zic regulamentară, pur și simplu nu-și are locul în acest for. O astfel de comisie de anchetă, în opinia mea, poate fi solicitată doar Biroului permanent reunit și Comisiei comune, Cameră-Senat.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, vă mulțumesc.

Dau cuvântul domnului Stroe Ionuț-Marian, din partea PNL.

Urmează domnul Turcescu, din partea PMP.

Și s-a încheiat și runda a doua de vorbitori din partea grupurilor.

Și mai are cuvântul domnul Pleșoianu Liviu, pentru dreptul la replică. (Vociferări.)

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am simțit nevoia să revin la microfon, tocmai pentru a lămuri câteva chestiuni ridicate de antevorbitorii mei și pentru a aduce câteva argumente în sensul propunerii pe care v-am făcut-o în momentul în care am susținut prima intervenție.

Și am să încep cu un răspuns adresat domnului Márton Árpád.

Regulamentul nu interzice acest lucru. Nu interzice plenului Camerei Deputaților luarea unei decizii privind constituirea unei comisii de anchetă. Ba, mai mult decât atât, obiectivele pentru care am făcut această propunere nu țin în niciun fel de subiectele care au fost în discuție, mai ales de reprezentanții puterii. În mod subversiv, se încearcă aici inducerea ideii că am analizat mesajele pe care le transmite un realizator sau altul. În mod subversiv, se încearcă, aici, a se propune fel de fel de chestiuni năstrușnice, pe care acest Parlament extrem de serios, ar trebui să le dezbată.

Dacă ar fi să ne luăm după spusele domnului Pleșoianu, ar trebui să stăm aici să analizăm - apropo de ce spunea zilele trecute, expulzarea ambasadorului SUA - deci, haideți să fim serioși și să revenim la ceea ce am propus noi în Proiectul de Hotărâre, la constituirea unei comisii de anchetă, care să analizeze modul în care statul român înțelege garantarea unui drept fundamental, libertatea de exprimare și libertatea presei!

Considerăm că acest lucru, prin decizia care s-a luat în legătură cu sancționarea postului Realitatea TV, este unul excesiv, considerăm că ridicăm mari semne de întrebare în legătură cu un proces pe care foarte mulți îl reclamă în această țară, începutul erodării democrației în România. Iar CNA este un instrument de forță pe care statul, din punctul nostru de vedere, îl folosește în legătură cu influențarea și parazitarea opiniei publice.

Vă mulțumesc mult de tot.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Domnul Robert Turcescu, din partea Grupului PMP.

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Ar trebui, probabil, să vorbesc ore întregi, dacă v-aș povesti toate istoriile mele cu acest CNA.

De aceea, spun de la bun început că, din punctul meu de vedere, nu numai că trebuie făcută o comisie de anchetă privind activitatea CNA, dar eu aș susține cu tărie chiar desființarea acestei instituții. Și am să vă spun de ce. Pe scurt.

Oameni buni, CNA ființează de 27 de ani, 27 de ani! O perioadă în care spațiul audiovizual s-a degradat continuu, semn că această instituție, menită să vegheze, ba chiar să impună un anumit standard în ceea ce privește zona audiovizuală, a eșuat. Și a eșuat indiferent de felul în care a fost alcătuit acest Consiliu Național al Audiovizualului care, de la bun început, a fost gândit, strategic sau din prostie, ca fiind o instituție politică - o spun ca om care a făcut mii de emisiuni de televiziune. Libertatea de exprimare a unui jurnalist este extrem de importantă și nu trebuie, în niciun caz, nici măcar amenințată de o instituție precum CNA!

La CNA nu te poți raporta ca la un for profesional. Sunt politruci, sunt indivizi care nu au făcut în viața lor o emisiune de televiziune, sau de radio, sau care unii dintre ei, ani de zile, nici măcar nu au citit legea după care trebuie să lucreze în această instituție și anume, Legea Audiovizualului.

Și, apropo, nu ar trebui să vă gândiți, să ne gândim, la modificarea acestei Legi a Audiovizualului? Pentru că de acolo pleacă foarte, foarte multe probleme! (Vociferări.)

Revin și spun, dacă se va face această comisie de anchetă - pentru care eu votez și cred că și Grupul PMP va face același lucru - trebuie analizată activitatea acestui for, pentru că trebuie să ne punem această întrebare - oare nu cumva este cazul să-l desființăm?

Este o măciucă politică, domnilor, asta este CNA, o măciucă politică, și atât! (Aplauze. Vociferări.)

Iar din punctul acesta de vedere, vă mai spun ceva!

Vă deranjează pe unii dintre dumneavoastră că mai există în țara aceasta o televiziune și jumătate, să spunem, care îndrăznește, încă, să se opună tăvălugului PSD-ALDE? Vă deranjează Realitatea TV? Vă deranjează că mai există jurnaliști în măsură să rostească adevărul? Dar ce aveți, domnilor, cu Rareș Bogdan? Nu vă pupă? Nu stă în genunchi în fața coaliției PSD-ALDE? Asta este problema? În Parlamentul României să ajungem să discutăm despre liste negre cu jurnaliști și liste negre de televiziuni? Dar nu vă ajung toate celelalte televiziuni care vă cântă ode în fiecare seară? (Vociferări.) Nu vă ajung toate celelalte mijloace de informare în masă pe care le plătiți, știți voi cum, ca să vă cânte ode în fiecare zi? Rușine să vă fie!

Lăsați presa liberă și jos labele de pe libertatea de exprimare! (Gălăgie. Aplauze.)

Domnul Eugen Nicolicea:

Nimic din tot ceea ce ați expus nu s-a referit la subiect. Dar, până ne învățăm cu respectarea Regulamentului, mai trecem cu vederea.

Deci există o intervenție pe procedură, am înțeles, din partea domnului Bulai Iulian.

Vă rog să indicați articolul care considerați că a fost încălcat.

Domnul Iulian Bulai:

Onorabile președinte,

Art. 151 - o chestiune de ordin personal.

Domnul Eugen Nicolicea:

Permiteți-mi să vă informez că aceste chestiuni de ordin personal se dezbat la începutul...

 

Domnul Iulian Bulai:

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

... sau la sfârșitul ședinței.

 

Domnul Iulian Bulai:

Ține de...

Domnul Eugen Nicolicea:

Nu, nu aveți cuvântul.

 

Domnul Iulian Bulai:

Ține de acest lucru... (I se întrerupe microfonul.)

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 20 juillet 2019, 17:24
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro