Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 15, 2021
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.17/25-02-2021

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
25-05-2022
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2021 > 15-02-2021 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 15, 2021

11. Rezolvarea unei probleme procedurale.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Pe procedură! E foarte important.

Constat că în sală se află doi reprezentanți ai Parlamentului European. Lăsând la o parte faptul că noi vom elimina pensiile speciale pentru parlamentari și dânșii, europarlamentari, rămân cu ele, îmi amintesc că, în urmă cu doi ani, reprezentantul USR a eliminat din sală secretarul general al Partidului Social Democrat, pe motiv că nu este membru al Parlamentului.

Vă rog să-i invitați pe cei doi colegi ai dumneavoastră să părăsească sala de plen! (Aplauze.)

Voci din sală:

Dă-i afară!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Rog liderii de grup să vină până la prezidiu.

Vă mulțumesc. (Consultări.)

Voci din sală:

Afară! Trădătorilor!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog frumos, stimați colegi, haideți să păstrăm un minimum de decență care se impune aici, în Camera Deputaților.

În urma consultărilor cu liderii de grup, am decis ca cei doi colegi europarlamentari să asiste la lucrările Camerei Deputaților, de la balcon. (Aplauze.)

Voci din sală:

Așa! Bine! (Aplauze.) [10]

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Continuăm lucrările, stimați colegi.

Pentru dezbaterea moțiunii, Biroul permanent și Comitetul liderilor grupurilor parlamentare vă propun următoarele: moțiunea simplă va fi citită de unul dintre semnatari; Guvernului i se rezervă 50 de minute, pe care le utilizează la începutul și la încheierea dezbaterilor, pentru dezbateri luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare deputat. Timpul maxim alocat grupurilor parlamentare, precum și deputaților neafiliați, se prezintă astfel: Grupul parlamentar al PSD - 18 minute; Grupul parlamentar al PNL - 16 minute; Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS - 9 minute; Grupul parlamentar AUR - 5 minute; Grupul parlamentar al UDMR - 3 minute; Grupul parlamentar al minorităților naționale - 3 minute; deputații neafiliați - un minut. Total: 55 de minute.

Dacă sunt obiecții? Nu sunt obiecții.

Vă rog să vă pregătiți pentru exprimarea votului.

Supun votului propunerile prezentate.

Să înceapă votul.

Cu 168 de voturi pentru, 29 de voturi împotrivă și 4 colegi care nu votează, propunerile au fost aprobate.

Înainte de a trece la prezentarea moțiunii, rog liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință lista cu numele deputaților înscriși la dezbateri.

Și acum, dau cuvântul domnului deputat Alexandru Rafila pentru citirea textului moțiunii simple.

Vă rog frumos, domnule vicepreședinte.

Domnul Alexandru Rafila:

Bună seara, stimați colegi!

Voi da citire moțiunii simple pe sănătate, propusă de Partidul Social Democrat: "Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!". (Aplauze.)

"Mie mi se pare că suntem în filmul «Ziua Cârtiței»: periodic avem o nenorocire, de fiecare dată se constată că a lipsit un aviz, o hârtie, de fiecare dată se pornește o anchetă, de fiecare dată apare o bulă agitată pe Facebook care spune că trebuie să învățam ceva din ceea ce s-a întâmplat și nu trebuie sa lăsăm evenimentul să treacă pe lângă noi, iar politicienii trebuie să devină mai responsabili, apar declarațiile politice și câteva zile mai târziu parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Ce s-a întâmplat acum la Piatra Neamț se poate întâmpla mâine în aproape orice alt spital din țară. (...) Ministerul Sănătății ar trebui să se asigure că instalațiile de oxigen din spitale sunt verificate, iar procedurile sunt clare și complete. Asta ar trebui făcut urgent".

Aceasta este declarația dată de dumneavoastră, domnule ministru Vlad Voiculescu, după tragedia de la Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020.

Într-adevăr, pe atunci erați în opoziție față de actualii parteneri de coaliție. Acum, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamț, când chiar dumneavoastră sunteți ministrul sănătății, după o altă tragedie, de data aceasta în București, la "Matei Balș", tragedie în care și-au pierdut viața 17 pacienți până acum, recunoașteți senin că nu ați făcut nimic din ceea ce chiar dumneavoastră susțineați că trebuie făcut urgent. Dimpotrivă, ați procedat exact cum spuneați atunci, că nu trebuie făcut! Ați așteptat să vedeți ce hârtie lipsește, ați scris pe Facebook și v-ați schimbat fotografia de profil.

În loc să faceți, din prima zi în care ați ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-ați comunicat sec românilor că le veți prezenta "un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020". Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri ați luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereați în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!?

Așa cum de altfel chiar dumneavoastră susțineați public, urgența era alta, nu vorbele, nu hârtiile, nu declarațiile politice, ci un set de proceduri unitare la nivel național în privința evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID, adică fapte simple, concrete.

Domnule ministru,

Dumneavoastră știți, bănuiesc, că activitatea unui ministru al sănătății trebuie măsurată nu în raport cu predecesorii săi, ci în funcție de provocările și urgențele momentului, de ceea ce face acel ministru sau... de ceea ce nu face, cum este cazul dumneavoastră!

Nu este suficient să arătați permanent ce au greșit "ceilalți". Asta făceați când erați în opoziție! Acum, când sunteți ministru, când dețineți pârghiile puterii, trebuie să arătați cum și ce ați făcut, cum și ce ați corectat, mai ales într-o situație de criză majoră de sănătate publică!

Stimați colegi,

Această moțiune simplă nu pune nici sănătatea, nici sistemul sanitar în banca acuzaților. Această moțiune critică lipsa evidentă de performanță a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viața românilor. Această moțiune este depusă împotriva ministrului care nu a reușit să ia deciziile necesare, nu a reușit să coaguleze experiența profesioniștilor - așa cum chiar el susținea că ar trebui făcut - pentru a prelua controlul asupra pandemiei și pentru a garanta siguranța pacienților.

Că nu ați făcut nimic de fapt, domnule ministru, ați recunoscut chiar dumneavoastră! De aceea, vom detalia în continuare ce ați fi putut face, dar fie nu v-ați priceput, fie nu ați vrut, fie ați avut alte priorități pentru care ați venit la ministerul sănătății.

Astfel, de o lună și jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină și să corecteze tot ce ați criticat atunci când erați în opoziție, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut și altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent, nimic despre cum rezolvăm problemele acum!

Dacă în ceea ce privește prezentul ne-am convins, el nu există pe agenda actualului ministru al sănătății. În ceea ce privește trecutul, domnul Voiculescu pare a suferi de o amnezie regretabilă, uitând că a mai fost ministrul sănătății și nu este un novice care descoperă acum culoarele ministerului și modul de funcționare al sistemului de sănătate.

Mai mult, chiar fostul ministru Nelu Tătaru susținea public că i-ar fi lăsat ministerul "la cheie" actualului ministru, care însă se plânge că n-a găsit nimic la sosire. Ce fel de coaliție este aceasta, dacă dreapta nu știe ce face dreapta?!

În ceea ce privește viitorul, toate declarațiile confuze ale actualului ministru, precum și lipsa totală de acțiune, de răspuns la problemele sistemului medical, ne arată clar că ne îndreptăm rapid spre disoluția sistemului de asistență medicală și de sănătate publică, prin înlocuirea structurilor administrative și a profesioniștilor din Ministerul Sănătății și din instituțiile subordonate, cu prietenii din ONG-uri, prin reluarea prigoanei împotriva medicilor, prin învinovățirea poporului român pentru lipsa de asumare și incapacitatea ministrului de a controla situația pandemiei în România.

Dacă în privința vorbelor, a scuzelor și a acuzelor la adresa altora v-ați ocupat cu profesionalism și PR mediatic exemplar, în privința faptelor probabil nu ați mai avut nici timp, nici cunoaștere, nici interes.

Stimați colegi,

Iată ce putea face ministrul sănătății Vlad Voiculescu în cele 50 de zile de când ocupă fotoliul guvernamental.

Referitor la criza majoră de sănătate publică provocată de COVID-19 în România, patru probleme stringente trebuiau să fie pe masa ministrului sănătății din prima zi de mandat, care trebuiau soluționate imediat, nu peste o lună, nu la anul!

  • Cifrele reale referitoare la românii infectați zilnic cu SARS CoV-2 și recâștigarea controlului asupra pandemiei, prin schimbarea strategiei de testare;

  • Cunoașterea situației populației din România, prin reluarea studiilor de seroprevalență, întrerupte în septembrie 2020;

  • Gestionarea aglomerației și a riscurilor pentru pacienții din secțiile ATI și secțiile care tratează pacienții COVID-19, adoptarea de măsuri pentru reducerea mortalității importante cauzate de COVID-19;

  • Protejarea personalului medical epuizat, implicat direct în tratarea pacienților COVID-19 și mobilizarea profesioniștilor din sănătatea publică.

Însă niciuna dintre acestea nu a fost prioritară pentru domnul Voiculescu, deși a avut un an la dispoziție să se familiarizeze cu pandemia de COVID, cu părerile experților, cu urgențele și punctele nevralgice ale sistemului. Mai mult, de curând, chiar actualul ministru declara că: "Nivelul testării e ceva ce pe mine mă frustrează încă de când eram în opoziție și m-am exprimat atunci că nu testăm suficient și că nivelul din cifre nu e cel real, asta pe de o parte din cauza metodologiei, pe de altă parte din cauza numărului mic de teste".

Dar, în afară de declarații, unele chiar controversate și care au subminat direct încrederea românilor în capacitatea statului român de a gestiona pandemia, Vlad Voiculescu nu a făcut nimic pentru a corecta această situație.

Nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul ușor al cetățenilor la testare PCR sau cu teste rapide.

Nu a inclus medicii de familie și alte structuri sanitare, cu excepția UPU, pentru realizarea de teste rapide și raportarea cazurilor identificate în platforma unică.

Nu a stabilit procedura de testare a elevilor și a profesorilor.

Paradoxal, pentru Vlad Voiculescu, care critica acerb, anul trecut, lipsa de acțiune și coerență a actualilor parteneri de guvernare, preluarea mandatului a însemnat o scădere a intenției de testare a persoanelor care îndeplinesc criteriile de suspiciune pentru COVID. A scăzut simetric și intenția domnului ministru de a controla în mod real situația epidemiologică. În schimb, actualul ministru a preferat mai degrabă să facă turul televiziunilor și să reclame "greaua moștenire", inclusiv pe cea a propriilor colegi din coaliție.

Stimați colegi,

Ministrul sănătății este cel care ar fi trebuit să ofere cifre și repere clare. A oferit, în schimb, confuzie și deocamdată singura realizare cu care se laudă este schimbarea graficii și a interpretării statistice a datelor zilnice privind evoluția pandemiei COVID-19. Acest ministru al sănătății trăiește, deci, în propria realitate, ruptă de cea stabilită de Grupul de Comunicare Strategică!

Stimați colegi,

Românii pe cine să creadă? Pe domnul Manciu, "expertul" în comunicare al domnului Orban la Grupul de Comunicare Strategică, sau pe domnul Voiculescu și protejații săi de la minister?

Ceea ce este însă și mai grav și denotă lipsa totală de asumare și de reacție a actualului ministru al sănătății este faptul că nici acum, după atâtea tragedii, nu a înțeles că pandemia nu poate fi învinsă doar cu postări emoționale pe rețele de socializare și că treaba unui ministru este legată de acțiune, de rezolvarea problemelor cu care reprezentanții sistemului sanitar, dar și pacienții, se confruntă zi de zi.

Astfel, problema furnizării de teste către medicii de familie și către alte unități medicale, asigurarea echipamentelor de protecție, licitațiile privind achizițiile de măști, criteriile de conformitate care să evite achiziția de materiale și echipamente neconforme, toate sunt subiecte pe care acest ministru a preferat să le evite, în timp ce românii continuă să fie expuși răspândirii noului coronavirus.

Mai mult, iată care sunt principalele domenii vitale ce reclamă organizare, coordonare și profesionalism și care suferă din cauza incapacității ministrului sănătății de a le gestiona corespunzător.

Primul domeniu vital - situația infrastructurii sanitare și siguranța pacienților în perioada pandemiei.

Domnule ministru,

Limitele sistemului sanitar erau cunoscute încă dinaintea pandemiei. Personalul medical, experții, societățile profesionale, liderii de opinie au atras atenția autorităților, în mod repetat, că sistemul sanitar se află la limită în privința capacității de a îngriji bolnavi.

Mai mult, în ultimul an - pierdut cu tot felul de achiziții dubioase, cercetate acum de DNA - liberalii au știut să cumpere măști neconforme și ventilatoare care nu au fost nici astăzi livrate, dar nu s-au gândit să schimbe prizele și instalațiile electrice și să verifice starea spitalelor dedicate COVID.

Din păcate, a avut loc incendiul de la Piatra Neamț. La acel moment, domnul Voiculescu, actualul ministru, era propus ca viceprimar al Capitalei, unde spera să preia controlul, prin ASSMB, asupra spitalelor din București.

Atunci, omul politic Voiculescu a știut să plângă la căpătâiul victimelor și să anunțe un viitor sumbru în care situații similare s-ar putea repeta, dacă nu se iau măsuri! În cele 50 de zile care au trecut de la preluarea mandatului, ministrul Voiculescu nu a luat nicio măsură concretă care să prevină astfel de tragedii. A dat doar declarații în care povestea despre cum va fi sistemul de sănătate în România peste 10 ani, condus de profesioniști de talia lui.

Ați evaluat clădirile mari de spital din România? Ați venit să ne spuneți adevărul bazat pe dovezi și apoi să prezentați un plan pentru fiecare dintre ele, să vedeți dacă se poate face ceva?

Nimic din ceea ce îi cereați fostului ministru Tătaru să facă urgent nu a fost făcut de actualul ministru Vlad Voiculescu!

Da, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să se asigure că instalațiile de oxigen din spitalele COVID sunt verificate permanent, iar procedurile sunt clare și complete, astfel încât să nu pună în pericol siguranța pacienților. În acest sens, există un document întocmit de specialiștii ATI care avertizau asupra pericolelor.

Dar ministrul Voiculescu nu a urmat nici măcar propriile sfaturi date predecesorului său! Mai mult, nici măcar nu a recunoscut existența rapoartelor de control ale Inspecției Sanitare de Stat, care indicau necesitatea măsurilor urgente, care să garanteze siguranța pacienților internați, deși existau rapoarte care se aflau chiar sub nasul său! Trebuiau doar citite. Problemele legate de imaginea personală și de promovarea în social-media au fost, la fel ca și în primul mandat la minister, mult mai importante decât siguranța și viața pacienților și a cadrelor medicale!

Românii însă pot trăi liniștiți, le transmite domnul Voiculescu, dacă trec cu bine de prezent! Teoretic, vor putea să se trateze peste 10 ani în cele câteva spitale regionale, nășite de domnul Voiculescu! Însă ce se întâmplă acum cu cei 1.000 de bolnavi de COVID internați în secții ATI, cu ceilalți români al căror acces la servicii de sănătate este dificil, ce se întâmplă acum cu o țară de 20 de milioane de oameni, ale căror nevoi de sănătate nu suportă amânare?

Este clar! Spitalele regionale sunt necesare într-adevăr, dar nu rezolvă acum accesul populației la serviciile de sănătate. Serviciile de asistență medicală primară, serviciile ambulatorii de specialitate, accesul la investigații și medicamente sunt neglijate total de actualul ministru, cu toate că ele reprezintă principalele direcții de dezvoltare sustenabilă a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană și ar putea îmbunătăți rapid accesul pacienților cu alte patologii decât COVID-19 la asistența medicală.

Oare preocuparea ministrului Vlad Voiculescu numai față de spitalele regionale reflectă necunoașterea nevoilor și evoluției unui sistem de sănătate modern sau e doar o cerință a sponsorilor săi care vor să acapareze contractele publice de construire a acestor spitale? În oricare dintre variante, rezultatul este însă același: sănătatea românilor este în pericol!

Al doilea domeniu vital - Campania de vaccinare anti-COVID-19.

Stimați colegi,

Știm cu toții că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 este condiția esențială pentru ca România să revină la normalitatea vieții economice și sociale. Cu toate acestea, odată venit la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a subminat în mod constant strategia națională deja aprobată.

Presiunile permanente asupra Institutului Național de Sănătate Publică, pentru preluarea bazei de date a Registrului Electronic Național de Vaccinare, încercările de înlăturare a coordonatorului grupului medical al Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării și de subminare a coordonatorului național, doctorul Valeriu Gheorghiță, au creat confuzie și demobilizare în rândul profesioniștilor care lucrează, de multe ori voluntar, pentru vaccinarea rapidă a populației.

Mai mult, de parcă ministrul și-ar dori cu orice preț eșecul campaniei de vaccinare, efortul celor implicați în derularea acesteia a fost răsplătit cu presiuni, controale și amenzi. Cazul de la Rădăuți este mai mult decât elocvent. După amendarea medicului, la solicitarea Ministerului Sănătății, pentru că ar fi vaccinat "peste rând", s-a ajuns la aruncarea dozelor rămase de la cei care nu s-au prezentat la programare. După ministrul Voiculescu, mai bine să se arunce dozele de vaccin decât să fie vaccinați profesorii, de exemplu!

Tot cu intenția de a distruge desfășurarea normală și logică a campaniei de vaccinare, a apărut, peste noapte, și decizia ca profesorii, adică cei care se pregăteau să înceapă școala în condiții de siguranță, să fie înlăturați de pe lista de priorități și înlocuiți cu alte categorii.

Stimați colegi,

Vlad Voiculescu nu a înțeles că vaccinarea anti-COVID este o problemă de siguranță națională! Tot ceea ce a știut a fost să revină la vechile obiceiuri de critică și denigrare a celor implicați în acest efort uriaș de revenire la normalitate, prin vaccinarea cât mai rapidă a populației, uitând, din nou, că acum el este ministrul sănătății, deci cel care ar trebui să pună umărul, nu cel care să pună piedici administrative, să sancționeze și să demobilizeze personalul medical, să genereze nemulțumire în rândul populației.

Al treilea domeniu vital - Pozițiile contradictorii privitoare la deschiderea școlilor și a unor activități economice.

Domnule ministru,

Promisiunile și propaganda mincinoasă nu protejează de coronavirus. În schimb, actele normative clare, emise la timp, astfel încât autoritățile să le și poată implementa, pot proteja viața cetățenilor. Dar dumneavoastră nu ați înțeles nici acum acest lucru, deși, când erați în opoziție, le solicitați imperativ predecesorilor coerență și predictibilitate.

Stimați colegi,

S-a spus că a trecut prea puțin timp pentru a fi demis ministrul sănătății. Dar timpul irosit de Voiculescu nu se măsoară doar în săptămâni sau zile, pentru că unele lucruri esențiale trebuie făcute atunci când este nevoie! Timpul irosit de Vlad Voiculescu era esențial pentru pregătirea deschiderii unităților de învățământ, o acțiune în care rolul ministrului sănătății este esențial! La finalul anului trecut, și mai ales în ianuarie 2021, în toată Europa, miniștrii sănătății au organizat testarea pe scară largă a profesorilor și a elevilor pentru a putea redeschide școlile în siguranță.

În Spania a fost asigurată testarea gratuită a profesorilor și elevilor înainte de începerea anului școlar.

În Anglia s-au luat măsuri pentru testarea gratuită, săptămânală, pentru toți profesorii sau elevii care intră în contact cu o persoană infectată.

În Franța și-au propus să realizeze un milion de teste în învățământ, în fiecare lună, pentru a ține școlile deschise. În Germania și în alte țări, la fel.

La vecinii noștri, în Ungaria, la începutul anului, când domnul Voiculescu era încă în vacanță, a avut loc o amplă acțiune de testare în masă a tuturor angajaților din școli și grădinițe pentru începerea în siguranță a noului semestru.

În România, cu Voiculescu la sănătate, nu s-a făcut nimic! Au fost irosite zile și săptămâni esențiale! Singura acțiune notabilă, făcută de ministrul Voiculescu, a fost să-și schimbe poza de profil de la contul de pe Facebook. Atât a fost în stare ministrul Voiculescu, în timp ce omologii săi din Europa testau masiv pentru redeschiderea școlilor în siguranță.

Mai mult, Vlad Voiculescu a refuzat sa aibă o poziție publică referitoare la nevoia deschiderii școlilor, a pus piedici permanente acestui proces care trebuie să le ofere copiilor din Romania, dincolo de accesul la educație, protejarea sănătății mintale și asigurarea dezvoltării lor armonioase ca viitori adulți.

Ministerul Sănătății a trimis - până în noaptea de dinainte de începerea școlilor - mesaje eronate, în afara prevederilor legale, care obligau părinții să accepte în alb testarea copiilor lor, fără o procedură clară, fără a ști exact de către cine, unde și cum sunt testați copiii lor.

Stimați colegi,

Ne aflăm într-o situație de-a dreptul grotescă!

Înaintea alegerilor din luna noiembrie s-au închis școlile, caz unic în Uniunea Europeană, s-a redus testarea și s-au scos din calcul cazurile din focare, totul, pentru ca incidența să pară mai mică și să fie organizate alegerile parlamentare, chiar și în condițiile urgenței de sănătate publică. Acum se reintroduc în calcul cazurile din focare, ministrul sănătății propune cifre mai mici ale incidenței cumulate acceptate pentru redeschiderea școlilor, în speranța că procesul normal de învățământ va fi cât mai scurt, toate acestea fără o strategie clară de vaccinare și de testare a personalului didactic și nedidactic!

Concluzia este simplă. Ministrul sănătății nu reușește să ofere soluțiile de sănătate publică necesare pentru ca școlile să funcționeze în siguranță, nu își asumă nimic, ca de obicei, și, ceea ce este cel mai grav, încearcă cu bună știință să priveze elevii din România de accesul la educație și la dezvoltarea normală corespunzătoare vârstei.

Stimați colegi,

Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt, dar în această lună și jumătate am văzut atât de multă incoerență, lipsă de profesionalism și de asumare, cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani - victime omenești, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică, minciuni la testare și raportare și multă indiferență, indolență, aroganță și sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea și siguranța cetățenilor săi!

Stimați colegi,

Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor!

Și, de aceea, pentru toate motivele expuse astăzi, trebuie să votăm ca acest ministru să plece!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc.

În continuare îl invit la tribună pe domnul ministru Vlad Voiculescu.

Aveți cuvântul, domnule ministru. (Aplauze.)

Domnul Vlad Vasile Voiculescu (ministrul sănătății):

Doamnă președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați... (Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog frumos, stimați colegi!

Vă rog, un pic de decență! (Vociferări.)

Lăsați-l pe domnul ministru să-și spună punctul de vedere asupra moțiunii și, conform Regulamentului, Grupul PSD are 18 minute pentru a putea dezbate și a avea o reacție la ceea ce spune domnul ministru. Dar vă rog să păstrați ordinea în sală!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Mă bucur să fiu astăzi în Parlament.

Mă bucur să le explic cetățenilor ce am găsit la Ministerul Sănătății și în sistem, și mă bucur să spun ce facem ca să însănătoșim un sistem de sănătate cangrenat în ultimii 30 de ani de interese mafiote.

Autorii direcți ai dezastrului din ultimii 30 de ani, în sistemul de sănătate din România, este PSD (Vociferări.) și mafia PSD-istă! (Aplauze.)

Eu cred că autorii acestei moțiuni i-au greșit numele, iar ea s-ar putea numi mai bine "Vlad Voiculescu, un pericol pentru mafia din sănătate!" (Aplauze.)

Apropo de autori, moțiunea a fost scrisă de un domn care patru ani a fost secretarul de stat din Ministerul Sănătății, responsabil pentru spitale, respectiv consilierul domnului Nicolae Bănicioiu. S-ar putea să vă sune cunoscut. Vorbim despre echipa de la Ministerul Sănătății, care a promovat minciuna "avem de toate".

Domnule profesor Rafila, erați așteptat în Comisia științifică de management a cazurilor COVID. Ați lipsit pentru o vreme, dar vă așteptăm data viitoare!

De un an de zile există în Ministerul Sănătății o comisie științifică, în care am cuprins pe toată lumea. Unii au lipsit. (Vociferări.)

Mi se cere să-mi asum răspunderea pentru ceva ce s-a întâmplat într-un spital condus aproape 30 de ani de colegul dumneavoastră, de colegul celor care au inițiat această moțiune, de domnul doctor Adrian Streinu-Cercel, într-un oraș condus în ultimii 12 ani de zile de colegii... tot ai dumneavoastră, domnul Oprescu, doamna Firea. Aceștia sunt oamenii, toți din PSD, care au avut tupeul să vorbească azi despre asumare.

Vorbesc despre asumare oamenii partidului care, de la Revoluție încoace, a avut 12 miniștri ai sănătății! (Vociferări.)

Vorbesc despre asumare colegii de partid ai ultimilor 3 miniștri ai sănătății, toți, toți trei, anchetați de DNA - doamna Sorina Pintea și domnul Nicolae Bănicioiu, pentru mită (Vociferări.)... repet, pentru mită, domnul Florian Bodog, pentru angajări fictive, asemenea fostului lor șef de partid, chiar domnul Liviu Dragnea!

Vorbesc despre asumare oamenii care au condus Ministerul Sănătății 18 din ultimii 30 de ani... (Vociferări.)... timp în care și-au creat adevărate rețele mafiote, cu filialele lor de partid... (Vociferări.) ... cu consiliile lor județene... (Vociferări.) ... conectate până chiar și aici, în Parlament! (Vociferări.)

Și unii dintre cei care astăzi îmi vorbesc mie despre asumare nu sunt deloc străini de lucrul acesta! (Vociferări.)

M-aș fi așteptat, dacă le-ar fi păsat atât de mult de sănătatea oamenilor, în această lună de zile, să primesc de la parlamentarii PSD propuneri de proiecte ambițioase... (Vociferări.)... de spitale, de ambulatorii, de echipamente. (Vociferări.)

Am verificat la Registratură, am verificat și în telefon și nu e nimic! (Vociferări.) Absolut nimic! (Vociferări.) Nici măcar o singură idee! (Vociferări.) Nici măcar un singur mesaj! (Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi...

Stimați colegi... (Vociferări. Aplauze.)

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Ați început...

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Ați început probabil să scrieți această moțiune...

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

...împotriva mea înainte să fiu ministru. (Aplauze.)

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Ați așteptat să apară o tragedie, ca să puneți în seama mea tot dezastrul lăsat de voi! (Vociferări.) N-o să meargă! N-o să vă meargă!

Dar este bine că mi-ați dat ocazia să spun de la această tribună câteva lucruri. (Vociferări.)

Doamnelor și domnilor deputați ai PSD,

Am găsit sistemul de sănătate din România mult mai rău decât l-am lăsat! (Vociferări.)

V-ați bătut joc de aproape tot ce-am făcut în 2016... (Vociferări. Rumoare.) Și era un început... (Vociferări. Rumoare.)

Repet... (Vociferări.)... repet, v-ați bătut joc de aproape tot ce-am făcut în 2016! (Vociferări.) Și era un început de reformă reală. (Vociferări.)

Ați făcut asta pentru că reforma reală înseamnă chiar decuplarea clienților voștri politici de la banii din Sănătate! (Aplauze.)

Voci din sală:

Bravo! (Aplauze.)

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Și asta v-a speriat. (Aplauze.) V-a speriat. (Aplauze.)

Ați măcelărit și ați blocat măsurile de depolitizare a managementului spitalelor, combaterea nepotismului și a feudalizării spitalelor... (Vociferări.)

Deja din prima lună a fostului dumneavoastră mandat, deja din prima lună a lui 2017, v-ați bătut joc de o parte din munca mea! (Vociferări.)

Tot în cele 7 luni, cât am fost ministrul sănătății, în 2016, am introdus Lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății în legislație. (Vociferări.) Și tot la începutul lui 2017 ați eliminat-o din legislație și ați lăsat zeci de mii de oameni fără medicamente esențiale, medicamente de care aveau nevoie pentru supraviețuire. (Vociferări.)

Tot atunci... (Vociferări.)... tot atunci am creat un mecanism de feedback al pacientului, ca să vedem cum este tratat cu adevărat pacientul în spitalele din România.

16.349 de oameni - repet, 16.349 de oameni - au notificat Ministerul Sănătății, pe care dumneavoastră l-ați condus, prin acest mecanism, că li s-a cerut șpagă în spitale, în ultimii 4 ani.

16 mii... (Vociferări.) ...16.349 de oameni au vrut să raporteze că au fost umiliți în spitale... (Vociferări.)... și ce-ați făcut a fost să îngropați aceste sesizări la Ministerul Sănătății! (Vociferări.)

16.349 de oameni v-au cerut să le apărați demnitatea, iar voi v-ați bătut joc de ei! (Vociferări.)

În 2016... (Vociferări.)... în 2016 am evaluat situația spitalelor și, înainte să plec de la minister, v-am lăsat un plan de organizare, care să aducă spitalele din România la un nivel decent, nivel, de altfel, pe care îl cere legea, și anume Legea care vorbește despre acordarea autorizațiilor sanitare de funcționare. (Vociferări.)

Ce-ați făcut în 2017? Le-ați prelungit din pix. (Vociferări.) Ați abandonat astfel orice șansă... (Vociferări.)... de a face spitalele din România un mediu sigur pentru pacienți. Le-ați prelungit din pix. (Vociferări.) Și așa ne-a găsit pandemia - cu spitale care nici măcar nu îndeplineau condițiile pentru autorizația sanitară de funcționare. (Vociferări.)

Tot în cele 7 luni... tot în cele 7 luni de la Ministerul Sănătății... Din 2016, am demarat proiectele pentru cele 3 spitale regionale. Am încheiat un acord cu Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea studiilor de fezabilitate, tocmai ca să nu le puteți da voi firmelor de partid... (Vociferări.)... firmelor de apartament cu care sunteți în legătură. (Vociferări.)

Trebuia încă din 2017, la sfârșitul anului 2017 - avem aici un fost prim-ministru, poate își aduce aminte... La sfârșitul anului 2017 trebuia să avem studiile gata. (Vociferări.) Iar până astăzi - până astăzi - trebuia ca toate aceste spitale să aibă măcar câteva etaje.

Realitatea? Realitatea o știți fiecare și o știe fiecare român. (Vociferări.)

Ce-am făcut eu în aceste 50 de zile, în aceste 50 de zile în care am început la Ministerul Sănătății? (Vociferări.)

Îmi spuneți că trebuia să iau măsuri concrete în urma incidentului de la "Matei Balș". Exact asta am făcut. Am alocat 50 de milioane - 50 de milioane - din fonduri europene pentru investiții în spitalele COVID, spitalele care duc greul pandemiei. Am evaluat și vom evalua la fiecare lună stadiul de implementare al măsurilor lăsate și de IGSU și de Inspecția Sanitară de Stat. Acestea sunt măsuri ferme, clare, concrete. (Vociferări.)

Îmi spuneți că nu am făcut nimic în ceea ce privește deschiderea școlilor!

Poate nu știți, dar școlile s-au deschis. Școala a început. (Vociferări.)

Am introdus testarea în școli, atât pentru cazurile simptomatice... (Vociferări.)... cât și pentru contacții acestora, atât elevi, cât și cadre didactice. Iar până în prezent au fost distribuite 1.100.000 de teste către DSP, dintre care 445.000 au ajuns în școli. (Vociferări.)

Apropo... apropo, în textul moțiunii... în textul moțiunii vorbiți admirativ despre faptul că în Anglia se testează gratuit profesorii și elevii care intră în contact cu o persoană infectată.

Oameni buni, exact același lucru se întâmplă în România.

Doamnelor și domnilor parlamentari ai PSD,

Exact același lucru se întâmplă în România!

Scrie asta foarte clar în ordinul de ministru. Luați și citiți! (Vociferări.)

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Îmi reproșați că nu am făcut nimic în ceea ce privește gestionarea pandemiei și criticați campania de vaccinare?

Am luat măsuri concrete, întotdeauna numai în colaborare cu specialiștii din domeniu și cu colegii din Guvern.

Campania de vaccinare, la care Ministerul Sănătății lucrează împreună cu colegii din Guvern și autoritățile locale, ne plasează în topul european al vaccinării. (Vociferări.)

Nu știu multe domenii în care să fim în topul european. Poate știți dumneavoastră!

Dar vaccinarea este critică în acest moment, pentru a ne putea relua viața socială și pentru a relansa economia.

M-am asigurat că personalul medico-sanitar, registratorii medicali și toți cei care participă la campania de vaccinare sunt plătiți în mod corect și transparent.

Am introdus teste rapide antigen în diagnosticul cazurilor simptomatice... (Vociferări.

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

...și pentru contacții acestora.

Vom demara testarea cu teste antigen în cabinetele medicilor de familie și în alte unități sanitare. (Vociferări.)

Avem noi indicatori de raportare în rând cu țările europene... (Vociferări.)... dacă vă convine sau nu, și lucrăm la unificarea, eficientizarea și digitalizarea raportărilor în toată țara.

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi...

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Colegi...

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Îl rog pe domnul Simonis să...

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Domnule Simonis, vă rog să vă calmați colegii!

Voci din sală:

Demisia! Demisia! Demisia!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Avem un regulament al Camerei Deputaților. Înțeleg dorința dumneavoastră de afirmare. Aveți dreptul să stați cu pancarte aici, în Camera Deputaților, e în regulă, dar aveți un pic de respect față de vorbitor! (Vociferări.)

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Haideți să continuăm!

Vorbiți despre poziții contradictorii în Guvern!

Da, nu este un guvern condus de Dragnea sau de un Dragnea din Parlament și nici nu avem o Dăncilă la Palatul Victoria.

Pentru PSD este de neconceput că anumiți oameni se pot aduna în jurul unor idealuri și principii... (Vociferări.)... și nu în jurul unor structuri cvasimafiote guvernate de amenințări, șantaj sau frica de șef.

Avem oameni care și-au adus lângă ei specialiști, care, da, câteodată au opinii diferite. Și e foarte în regulă să fie așa.

Am primit, doamnelor și domnilor parlamentari ai PSD, un mandat de reformă. Și puteți să strigați: "Demisia!", 24 de ore din 24... (Vociferări.) ...7 zile din 7, 4 ani de zile. Nu mă voi opri! (Aplauze. Vociferări.)

Am alături de mine cadre medicale care își strigă disperarea pentru condițiile în care lucrează, în spitale care cad, multe dintre ele maternități sau spitale pentru copii.

Am alături de mine oameni normali, care găsesc anormal să lipsească medicamente din spitale și farmacii... (Vociferări.)... sau să-și ducă rudele la spital și să le ia mai bolnave decât le-au dus.

Am alături de mine cetățeni ai acestei țări care nu mai pot tolera furtul, achizițiile cu dedicație și licitațiile trucate, echipamentele care zac nefolosite, toate, din impozitele plătite de ei! (Vociferări.)

Și acestea toate, numai pentru a îngrășa buzunarele unor politicieni corupți!

Am alături de mine profesioniști... (Vociferări.)... care mi-au transmis pe toate căile că așa nu se mai poate, (Vociferări.) că ori acum, ori niciodată, că dacă țara asta nu va avea măcar o strategie prin care să construiască spitale și să-și țină aici profesioniștii, acasă, nu mai e de stat!

Stimați parlamentari,

Aveți o decizie simplă de luat - să votați cu mafia din Sănătate... (Vociferări.)... sau să votați cu mine și cu toți acești oameni, împotriva acestei mafii! (Vociferări.)

Vă mulțumesc. (Aplauze. Vociferări. Huiduieli.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumim frumos, domnule ministru.

Urmează dezbateri asupra moțiunii simple prezentate.

Reamintesc prevederile art. 192 din Regulament, potrivit cărora la moțiunile simple prezentate nu pot fi propuse amendamente.

Începem dezbaterile.

Grupul parlamentar al PSD.

Încă o dată vă reamintesc că aveți un timp alocat de 18 minute.

Începem cu domnul deputat Sorin Mihai Grindeanu.

Voci din sală:

Ordonanța 13! 13! 13! 13! (Aplauze.)

Domnul Sorin Mihai Grindeanu:

Și 14! (Vociferări.)

Doamnă președinte,

Domnule ministru,

Domnilor miniștri,

Azi-dimineață am aflat că un alt român ars a murit. Avea 51 de ani, fusese internat cu arsuri grave, după ce s-a electrocutat, în ianuarie, și a fost transferat cu foarte mare întârziere în Belgia.

În țară a îndurat un adevărat calvar. A fost internat la Constanța, apoi mutat la Iași. Acolo, transferul său în străinătate a fost anulat înainte de a fi urcat în avion, fiind adus în Capitală. După o altă săptămână de chinuri groaznice, a fost transferat spre spitalul belgian. Prea târziu, din păcate!

Am urmărit la televizor toate etapele înfiorătoare ale acestei suferințe și sunt convins că milioane de români au simțit aceeași revoltă ca și mine.

O ascultam pe soția sa, disperată, cum întreba, de ce trebuie să suporte un asemenea tratament inuman? Și nimeni nu-i răspundea.

Ministrului Vlad Voiculescu sunt sigur că nici nu i-a păsat de acest caz până azi dimineață, când a venit vestea tragică.

Abia atunci a știut să facă ce știe mai bine - să fugă de răspundere.

A anunțat că trimite Corpul de control la spitale, deși marea problemă rămâne haosul deciziei de transfer în Belgia.

De aceea, îi spun acum, în față, lui Vlad Voiculescu:

Domnule ministru,

Sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român! (Aplauze.)

Ați găsit... ați găsit, la preluarea funcției de la un liberal, un mecanism de transfer al marilor arși, născut, e adevărat, foarte greu, după tragedia de la Piatra Neamț.

Trebuia să aveți grijă să-l aplicați la primul caz important din mandatul dumneavoastră, dar nu v-a păsat!

Deși știați că într-o asemenea situație transferul în 24 sau maximum 48 de ore, al pacientului, la un spital performant, este vital, ați stat 9 zile - 9 zile - cu un om ars pe două treimi din corp, pe care l-ați plimbat prin toată România.

Numai pentru acest caz, domnule Voiculescu, trebuie să demisionați din funcție, dacă aveți onoare și demnitate! (Aplauze.)

Când am anunțat că depunem moțiunea... când am anunțat că depunem moțiunea împotriva ministrului sănătății, imediat după tragedia de la "Matei Balș", am văzut cum apar brusc un "cor al bocitoarelor" domnului Voiculescu. Refrenul lor trist era următorul: "Săracul, ce să facă în 50 de zile?".

Am expus pe larg cazul pacientului ars, pentru că este un exemplu relevant de ce putea să facă domnul ministru - să urmărească și să intervină pentru aplicarea unui protocol medical deja existent. (Aplauze.)

Înțeleg că USR PLUS își apără colegul, pe principiul că orice ai face ca ministru în primele 50 de zile în funcție, chiar să moară oameni din cauza ta, ai un fel de imunitate; că practic nu poți păți nimic.

Acesta este noul mod de a face politică?

Așa arată responsabilitatea față de cei care v-au dat votul?

Sper, însă, în încheiere, ca printre parlamentarii actualei puteri să fie, însă, destui care, la momentul votului, să uite că sunt PNL, USR PLUS sau UDMR; să realizeze că înainte de a fi demnitari, sunt oameni. Iar după ce votează, să se poată uita în ochii familiei românului transportat în Belgia și să spună că măcar au făcut un dram de dreptate!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Din partea Grupului parlamentar al PNL, urmează domnul deputat Cristian-Tudor Băcanu.

Vă rog, domnule deputat.

Voci din sală:

Lăudați-l!

Domnul Cristian-Tudor Băcanu:

Stimată doamnă președinte de ședință,

Stimate colege,

Stimați colegi,

L-am văzut pe domnul deputat Rafila...

O voce de la PSD:

Domnul profesor doctor...

Domnul Cristian-Tudor Băcanu:

...citind într-un mod neconvingător.

L-am văzut pe domnul deputat Rafila cum nu este convins de propria moțiune. (Vociferări.)

De altfel... (Vociferări.)... o moțiune a PSD cu privire la viața și sănătatea românilor... (Vociferări.)... este de un cinism patologic. (Vociferări.)

Mai devreme, venea premierul Ordonanței 13... (Vociferări.) ...să vorbească despre sănătate.

Când domnul Grindeanu a fost prim-ministru... (Vociferări.) ...a vorbit despre Ordonanța 13.

Domnilor PSD-iști,

Cum îndrăzniți să vă arătați îngrijorați de viața și de sănătatea românilor? (Vociferări.) Tocmai dumneavoastră, care în ultimii 10 ani ați guvernat 7?! Tocmai dumneavoastră, care v-ați bătut joc de medici, de personalul auxiliar... (Vociferări.)... de aparținători... (Vociferări.) ...și de pacienți!

V-ați bătut joc de cetățeni, domnilor PSD-iști!

V-ați bătut joc, iar acum aveți îndrăzneala incredibilă să veniți să vorbiți, dumneavoastră, despre sănătate! (Vociferări.)

Haideți să ne aducem aminte ce personaje sulfuroase și toxice ați pus dumneavoastră în fruntea Ministerului Sănătății, în perioada în care ați guvernat! (Vociferări. Aplauze.)

Pe doamna Pintea... (Vociferări. Aplauze.)... pe doamna Pintea Sorina o cunoaștem cu toții. (Vociferări). A fost ultimul ministru al sănătății marca PSD. (Vociferări.)

Doamna Pintea este azi trimisă în judecată, de către Direcția Națională Anticorupție, pentru fapte de corupție. (Vociferări.)

Dar înainte de doamna Pintea a fost un alt exponent... (Vociferări.)... domnul Florian Dorel Bodog. Domnul Bodog este, de asemenea, trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție... (Vociferări.) tot pentru fapte de corupție.

În același timp, domnul Bodog a pierdut doctoratul. (Vociferări.) Domnului Bodog i-a fost retrasă diploma de doctorat... (Vociferări.)... pentru că l-a plagiat. (Vociferări.)

Înainte de domnul Bodog... (Vociferări.) ... a fost ministru... (Vociferări.)

Înainte de domnul Bodog a fost ministru un domn care astăzi este deputat al PSD - domnul Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu.

L-ați reciclat bine, la PSD, astăzi, domnilor PSD-iști!

În 2016, domnul Cadariu venea și spunea: "Acesta este singurul sistem sanitar pe care îl avem și este peste media societății românești". (Vociferări.)

Gândiți-vă că, de fapt, domnul Cadariu spunea la acel moment că sistemul sanitar este prea bun pentru cetățeni... (Vociferări.) că sistemul sanitar este prea bun pentru români și românii nu merită un astfel de sistem sanitar. (Vociferări.)

O voce de la PSD:

Cine ți-a scris textul?

Domnul Cristian-Tudor Băcanu:

Vorbim despre domnul Cadariu, care venea și spunea - și care azi e deputat al PSD, așa cum vă arătam... (Vociferări.) ... că și spitalele din Anglia și din Germania sunt murdare. (Vociferări.) Același domn care a încercat să mușamalizeze dosarul Hexi Pharma, vorbind pompos despre teste de sanitație - cuvinte frumoase, în spatele cărora se ascundeau afaceriști care făceau bani cu costul pierderii de vieți omenești. (Vociferări.)

Acesta este domnul Cadariu. L-ați identificat și l-ați reciclat la dumneavoastră în partid. (Vociferări.)

Înainte de domnul Cadariu a fost ministrul sănătății domnul Nicolae Bănicioiu. (Vociferări.)

Îl știm cu toții pe domnul Nicolae Bănicioiu... (Vociferări.) ...pentru că domnul Nicolae Bănicioiu este, de asemenea, trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție. (Vociferări.)

Mai mult decât atât, la Colectiv, domnul Bănicioiu s-a remarcat ca fiind ministrul "avem de toate". "Avem de toate" și, în același timp, spunea domnul Bănicioiu, condițiile din spitalele românești sunt mai bune decât în Germania... (Vociferări.)... sau la fel de bune ca în Germania.

Lucrurile s-au dovedit a fi false.

La acel moment... (Vociferări.) ...PSD, aflat la guvernare, împreună cu domnul Bănicioiu au blocat în mod iresponsabil... (Vociferări.) ... și criminal, aș spune, transferul mai multor victime de la Colectiv către spitale din străinătate. Au făcut acest acest lucru tocmai ca să ascundă neputința și corupția pe care au stat. (Vociferări.)

Și mai există și alți PSD-iști, ale căror nume sunt relevante pentru starea sistemului de sănătate. (Vociferări.)

Mă gândesc la domnul Adrian Streinu-Cercel, de asemenea, parlamentar al PSD. (Vociferări.)

Domnul Adrian Streinu-Cercel este cel care acum un an de zile... (Vociferări.)... afirma cu nonșalanță că problema virusului COVID-19 este doar o problemă... un punctișor pe harta Chinei; e puțin probabil ca acea problemă să ne afecteze pe noi. (Vociferări.)

Îl informez pe domnul Streinu-Cercel că între timp au murit în întreaga lume peste 2.400.000 de oameni (Vociferări.)... și în România au murit peste 20.000 de cetățeni, din cauza acestui "punctișor".

Mai mult, acum puțin timp, domnul Streinu-Cercel propunea în mod inedit programul "Vacanța Mare"... (Vociferări.)... care presupunea ca vârstnicii din România să fie izolați instituționalizat pentru 12 săptămâni. (Vociferări.)

Aceștia, domnilor PSD-iști, sunt specialiștii dumneavoastră din sănătate!

Și dumneavoastră aveți curajul să veniți să ne vorbiți nouă despre Sănătate? Este incredibil!

Mai mult... (Vociferări.) Spunea domnul Cercel, în 2006, că vom avea milioane de morți în urma epidemiei de gripă aviară.

În 2009, domnul Cercel vorbea despre zecile de mii de morți, în urma unei epidemii de gripă porcină. (Vociferări.)

S-a cam încurcat în epidemii domnul senator Cercel... (Vociferări.)... și în punctișorul acela chinezesc. (Vociferări.)

De altfel, trebuie spus că domnul Cercel este cel care a condus Spitalul "Matei Balș" timp de aproape 20 de ani. De altfel, l-a condus până în 28 decembrie 2020, cu o lună înainte de incendiul care v-a determinat pe dumneavoastră, domnilor PSD-iști, să depuneți moțiunea simplă pe Sănătate.

Este același specialist în sănătate care a fost de două ori declarat incompatibil de către ANI pentru modul în care și-a exercitat prerogativele în sistemul de sănătate.

Și voi, PSD-iștilor, aveți îndrăzneala să depuneți moțiune simplă pe Sănătate?!

Și aveți îndrăzneala și... (Vociferări.)

O voce de la PSD:

Nu vă e rușine? (Vociferări.)

Domnul Cristian-Tudor Băcanu:

...tupeul să le vorbiți românilor despre Sănătate?!

Vă mai dau un exemplu.

Pe domnul Ionel Arsene îl cunoaștem cu toții. (Vociferări.) Baronul Ciorăpel, prieten cu Liviu Dragnea de la Rahova... (Vociferări.) Este cel care a condus Consiliul Județean Neamț... (Vociferări.)... și care a condus de facto Spitalul Județean Neamț, timp de 4 ani de zile.

În ultimul an, înainte de incendiul care a avut loc anul trecut, au fost schimbați acolo nu mai puțin de 8 manageri. Asta, da, competență, în administrație publică, domnilor PSD-iști!

Și, atunci, mă întreb și vă întreb și pe dumneavoastră, nu PSD este oare vinovat... (Vociferări.)... că unora dintre români le este teamă să meargă la spital?

Nu PSD ar trebui să fie astăzi în banca acuzaților, și nu un ministru care nu are nici măcar două luni de la învestire? (Vociferări.)

Vă spun răspicat - doar PSD este vinovat de starea în care se află sistemul sanitar românesc!

Sunt vinovați cei care i-au pus miniștri ai sănătății pe domnul Nicolae Bănicioiu, pe doamna Sorina Pintea și pe domnul Florian Dorel Bodog, toți, anchetați de DNA. (Vociferări.)

Vinovați sunt cei care au măcelărit, în 2017, abia veniți la guvernare, Ordonanța de urgență nr. 79 din 2016, deschizând ușa larg pentru numiri politice în managementul spitalelor. (Vociferări.)

Tot dumneavoastră, domnilor PSD-iști, sunteți vinovați! (Vociferări.)

Dar constat un lucru. Constat că PSD-iștilor le priește opoziția, pentru că, citind moțiunea simplă, am constatat că au timp să caute lucruri în conturile de Facebook ale politicienilor care acum se află la guvernare. (Vociferări.) Au identificat o postare de anul trecut. (Vociferări.)

Cu silă, vă spun sincer, m-am uitat și eu prin Programul de guvernare din 2016... (Vociferări.) Programul de guvernare pe care PSD-iștii l-au susținut, Programul lui Liviu Dragnea... (Arată spre sală o imagine.)... da, și am văzut câteva promisiuni.

Prima promisiune este cea privind 8 spitale regionale, care urmau să fie finalizate până în 2020. (Aplauze.)

Domnilor PSD-iști,

Unde sunt cele 8 spitale regionale pe care le-ați promis? Ați avut 3 ani de guvernare! (Vociferări.)

Erau 8 spitale regionale pe care le-ați promis... (Vociferări.) ...și care trebuiau să includă toate specialitățile medicale, centre de telemedicină regională sau națională, cartier de locuințe pentru medici, personal și infrastructură de cazare pentru rudele și însoțitorii pacienților. (Vociferări.)

Mai mult, domnul Dragnea promitea, alături de dumneavoastră... (Vociferări.)... un spital republican.

Au fost zero victime COVID în spitalul republican, pentru că el nu există, domnilor PSD-iști! (Vociferări.)

Totodată, ați mai promis și reabilitarea, modernizarea și extinderea a 15 spitale județene, a 150 de ambulatorii de specialitate și a 25 de unități de primiri urgențe. Unde sunt aceste promisiuni?

Sunau bine în 2016 promisiunile cu care i-ați păcălit pe români.

I-ați păcălit pe români, pentru că vă doreați puterea.

Și, în momentul în care ați ajuns la guvernare, ce ați făcut? (Vociferări.)

Prima prioritate a PSD a fost să schimbe două guverne. Ați instalat 3 guverne! (Vociferări.)

A doua prioritate - pentru că nu v-ați ocupat de spitale, nu v-ați ocupat de sistemul sanitar - a fost să îl urcați pe Tudorel Toader pe un piedestal.

O altă prioritate a fost să dați Ordonanța nr. 13/2017.

Și, atunci, domnilor PSD-iști, veniți dumneavoastră să ne vorbiți nouă astăzi despre sănătate? Tocmai voi? (Vociferări.) Este inadmisibil așa ceva! (Vociferări.)

Timp de 3 ani de zile, cât ați avut guvernarea după alegerile din 2016, și, de altfel, timp de 7 ani de zile, cât ați avut guvernarea în ultimii 10 ani... (Vociferări.)... nu ați făcut absolut nimic bun pentru sistemul de sănătate! (Vociferări.)

Prin urmare, știu că n-aveți decență, dar mă întreb, dacă ați rămas și fără subiecte de comunicare?

O voce de la PSD:

Chiar nu vă e rușine?

Domnul Cristian-Tudor Băcanu:

Mă întreb, dacă ați devenit atât de irelevanți, încât să vă agățați de orice temă?! (Vociferări.)

Pentru aceste motive, vă spun sincer, Partidul Național Liberal nu va vota moțiunea dumneavoastră! (Vociferări. Aplauze.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumim frumos, domnule deputat.

Continuăm cu Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS, doamna deputat Diana Stoica.

Vă rog, aveți cuvântul.

Doamna Diana Stoica:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Dragi colegi,

Ne aflăm, astăzi, în plină criză sanitară la nivel mondial.

Ne aflăm, astăzi, în plină campanie de vaccinare pentru combaterea pandemiei COVID-19, care ne-a schimbat întreaga viață. (Aplauze.)

În aceste momente, PSD inițiază o moțiune împotriva ministrului sănătății, după doar o lună de mandat.

PSD, doamnelor și domnilor!

Să nu uităm cine este acest PSD, care sfidează inteligența poporului român! (Vociferări.) Nu e deloc amuzant!

Același PSD care ne-a scos în stradă când au măcelărit legile justiției!

Este același PSD care a căpușat instituțiile publice din România, în ultimii 30 de ani, cu rubedenii și amante.

E același PSD care a dat României 12 miniștri ai sănătății! 12, dintre care ultimii trei sunt anchetați penal!

Același PSD care a susținut în funcții publice oameni precum Nicolae Bănicioiu, care la "Colectiv" ne spunea că "avem de toate", dragi colegi!

Vă mai amintiți de Sorina Pintea? Sorina Pintea, ministrul susținut de liderul dumneavoastră suprem, Dragnea, care e acum anchetată pentru luare de mită!

Astăzi, PSD își dorește să-l înlăture pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. De ce?! (Vociferări.) Pentru că ministrul Vlad Voiculescu este singurul care a avut curajul să scoată mizeria de sub preș și să oprească corupția din sistemul de sănătate! (Aplauze. Huiduieli.) Pentru că Vlad Voiculescu vrea oameni competenți la conducerea spitalelor și vrea să scăpăm de plicuri și atenții! (Aplauze. Vociferări.)

Ministrul Vlad Voiculescu este într-adevăr un pericol, dar este un pericol real pentru mafia PSD și pentru toți cei care vor să fure din sănătate!

Nu mai râdeți, domnule Grindeanu! (Aplauze. Rumoare.)

Moțiunea pe care o dezbatem astăzi, așadar, nu este despre Vlad Voiculescu, este despre ipocrizie, despre ipocrizia acestui partid care în ultimii 30 de ani nu a făcut nimic pentru sănătatea românilor, despre ipocrizia unui partid care a construit spitale doar pe hârtie. Uitați-vă, numai machete ați făcut în ultimii 30 de ani!

În ciuda opoziției PSD, ministrul Vlad Voiculescu va face această reformă!

Anul acesta ne dorim cu toții să revenim la normalitate. România este în topul țărilor europene, ca număr de oameni vaccinați, iar aceasta este și datorită ministrului Vlad Voiculescu.

Din păcate, stimați colegi de la PSD, vaccinul vă va apăra de COVID, dar nu vă va apăra de ipocrizie și de corupție. (Aplauze.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumim frumos, doamnă deputat.

Continuăm cu Grupul parlamentar AUR.

Domnul deputat George Simion.

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul George-Nicolae Simion:

"Când se urcă scroafa-n pom, cine tace nu e om!" (Aplauze.)

Cam asta se întâmplă în zilele noastre, pentru că deja au trecut două săptămâni, avem 21 de morți și n-am văzut măsurile.

Domnule ministru, ne-ați promis că veți lua niște măsuri cu privire la spitalele din România, unde se plimbă, din păcate, mortul de la unul la altul, și țara este îngropată.

Din păcate, una vorbim și alta fumăm!

Domnule ministru,

Am văzut că a venit tăticu’ Cioloș să vă ia apărarea! (Aplauze.)

Voci din sală:

Bravo!

Domnul George-Nicolae Simion:

Din păcate, spitalele din România, plimbate de la un ministru la altul, sunt instituții de omorât români, și, din păcate, în varianta de buget pe care am citit-o se vorbea despre demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației.

Deci, una vorbim și alta fumăm! Parcă nu era obligatorie!

Și, în încheiere, pentru că o să mai vorbească și un coleg de-al meu, pentru că noi vom vota orice moțiune împotriva acestui ministru, care refuză să-și (Aplauze.) asume responsabilitatea politică și refuză să ne arate măsurile concrete, se pare că primim minciuni despre Institutul "Cantacuzino", cum o să se fabrice acolo vaccinuri, primim minciuni despre Euthyrox, care în continuare nu se găsește în farmacii. Medicamente absolut esențiale, da?! O să le fabricați la Galați, da?!

Să vă fie rușine! (Aplauze. Rumoare.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Continuăm cu Grupul parlamentar al UDMR, domnul deputat Zakarias Zoltán.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Zakarias Zoltán:

Stimați colegi,

Citind cele opt pagini ale moțiunii simple, putem să tragem concluzia că aceasta este mai degrabă o declarație politică extinsă, cu enunțuri mai populiste și mai puțin concrete.

Să le luăm pe rând.

Testăm prea puțin? Se poate. Deși numărul de îmbolnăviri, respectiv de decese la mia de locuitori nu sunt în concordanță cu numărul de teste efectuate, iar disputa pe plan internațional despre nivelul optim de testare încă nu a fost tranșat.

Stabilirea setului de criterii trebuie făcută într-o manieră responsabilă, printr-o cooperare cu toate instituțiile implicate, cu prelucrarea tuturor datelor relevante din țară și de pe plan internațional, nu de către ministrul sănătății, și nu peste noapte.

Campania de vaccinare își urmează cursul. În ciuda dificultăților de achiziționare apărute, centrele de vaccinare au fost organizate și funcționează, am trecut de un milion de vaccinări și numărul înregistrărilor pentru programare crește pe zi ce trece. Școlile s-au redeschis și, după o săptămână de experiență, vedem că nu au fost înregistrate probleme majore.

Noi am susținut în mod consecvent acest lucru și îl vom susține în continuare, ca forma de practicare a învățământului să fie decisă la nivel local, în funcție de datele existente.

Am avut două tragedii majore în ultimele trei luni, ceea ce este într-adevăr regretabil.

Totodată, este adevărat că sunt lipsuri majore cu privire la infrastructura sanitară, acumulate în 30 de ani, cu guvernări de toate culorile, și nu în cele 50 de zile ale guvernării actuale.

Vom cere să fie prezentate rapoartele de evaluare pe această temă, în cadrul Comisiei pentru sănătate, cu scopul de a identifica eventualele modificări legislative necesare, care pot crea baza evitării unor asemenea evenimente pe viitor.

Considerăm că trebuie să continuăm descentralizarea spitalelor, iar statul să continue să aloce bani, din care să se realizeze modernizările necesare.

Spitalele din subordinea autorităților locale, împreună cu Ministerul Sănătății vor trebui să reevalueze deficiențele, să găsească soluții optime de finanțare pentru modernizarea clădirilor, pentru dotarea cu aparatură performantă, ca să poată să facă față în orice situație.

Stimați colegi,

Cu toții știm că ceea ce nu s-a rezolvat în 30 de ani nu se poate rezolva într-un an, darămite în 50 de zile!

Noi trebuie să ne asumăm sarcina ca, printr-o muncă de specialitate susținută, să creăm bazele legislative pentru reformarea sistemului sanitar.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog să concluzionați, domnule deputat!

Vă mulțumesc.

Domnul Zakarias Zoltán:

Din aceste considerente, Grupul UDMR nu va vota această moțiune simplă.

Vă mulțumesc. (Aplauze. Rumoare.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Urmează Grupul parlamentar al minorităților naționale .

Dacă există cineva care vrea să intervină? Nu.

Și deputații neafiliați? Nu cred că dorește nimeni să intervină.

Continuăm cu Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Alexandru Rafila. (Aplauze. Vociferări.)

Domnul Alexandru Rafila:

Stimați colegi,

Aș vrea să fac câteva comentarii. O să-i răspund și domnului ministru Voiculescu, care a făcut referire la activitatea mea.

În primul rând, vreau să vă spun că sunt surprins - sigur, eu am puțină experiență parlamentară -, dar sunt surprins să constat că moțiunea se referă la ceva, iar răspunsul reprezentanților arcului guvernamental se referă la cu totul altceva. (Aplauze. Vociferări.)

Noi am depus această moțiune, care este mult mai tehnică decât erau obișnuite, probabil, în Parlament, moțiunile, cu elemente concrete și cu soluții concrete pentru rezolvarea situației în ceea ce privește asistența medicală și siguranța pacienților, în ceea ce privește controlul pandemiei, testarea, supravegherea epidemiologică, intervenția în focar și modul de funcționare al școlilor, și constatăm că răspunsurile sunt istorice - dacă vreți -, se referă la miniștrii sănătății de la Partidul Social Democrat, se referă la faptul că anumite persoane au inițiat diverse legi. Nu se referă răspunsurile dumneavoastră, îmi pare rău, în niciun fel la conținutul acestei moțiuni.

Eu înțeleg că abordarea este politică, dar urgența este de sănătate publică. (Aplauze.) Noi trebuie să răspundem unei urgențe de sănătate publică, să fim responsabili, să ne asumăm acest lucru, nu să discutăm despre imagine, PR și lucruri de genul acesta, care, din păcate, umplu foarte mult spațiu public și nu rezolvă în niciun fel problemele din România.

Vreau să vă spun că eu, dacă vă aduceți aminte, personal, am fost bucuros când domnul ministru Voiculescu a fost nominalizat. Și am făcut acest lucru public. Din păcate, am greșit! Speranța că un om tânăr, care a făcut studii în străinătate, care cunoaște sistemul de sănătate ... (Vociferări.) A făcut studii în străinătate, nu-i așa?! ... care cunoaște sistemul de sănătate, care este un manager, va gestiona în mod responsabil pandemia, s-a prăbușit, în mod evident, și nu răspunde în niciun fel actualelor cerințe.

Vreau să-i dau domnului ministru un exemplu, pentru că discuta despre testare.

România a cumpărat peste 3,1 de milioane de teste rapide. Utilizarea acestor teste rapide este în jur de 7.000 de teste pe zi. Asta înseamnă că noi avem acum teste rapide pentru mai mult de un an la dispoziție, deci este evident că nu testăm. Aceste teste pot să devină și inutilizabile în timp. Mai mult, noi variante ale acestor teste vor apărea. Deci, este clar că testarea în școli a cadrelor didactice, a elevilor este doar pe hârtie. Nu putem să spunem că 7.000 de teste pe zi - aceasta este media de când s-a luat decizia utilizării lor - reprezintă necesarul de testare din România. Iar lucrul acesta va ascunde sub preș evoluția epidemiei în perioada următoare.

În ceea ce privește siguranța pacientului, domnul ministru a făcut referire la siguranța pacientului. Siguranța pacientului este un concept mai larg, el nu se referă doar la infecțiile asociate asistenței medicale. Siguranța pacientului, în acest moment, se referă la asigurarea condițiilor care să evite apariția de accidente la persoanele care sunt tratate de COVID-19, iar dosarul existent la Ministerul Sănătății, în mod evident, i-a pus la dispoziție aceste date.

Nu o să mai continui, dar aș vrea să-l rog pe domnul ministru să ne spună, poate, zece măsuri concrete pe care le-a luat de când este ministrul sănătății (Aplauze.) și aș vrea să-l rog să nu ne spună lucruri de genul: "Ministerul evaluează, monitorizează..." și lucruri de genul ăsta, care n-au niciun fel de impact fără o măsură concretă luată pentru creșterea siguranței în spitale, pentru îmbunătățirea testării, pentru îmbunătățirea supravegherii epidemiologice, în momentul în care avem această urgență de sănătate publică.

Cred că este foarte multă demagogie și foarte puțină acțiune și asumare.

Lipsa de asumare ucide, într-adevăr, stimați colegi!

Mulțumesc frumos. (Aplauze.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumim.

Continuăm cu Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Dan Vîlceanu. Vă rog.

Domnul Dan Vîlceanu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Haideți să vorbim puțin despre sănătate, despre spitale! Să lăsăm puțin pancartele și să vorbim despre realitatea din țara noastră, că de politică suntem toți buni, dar de făcut treabă, mai puțin. Unii! Da?

Vreau să vă spun că am urmărit activitatea domnului Rafila, din momentul în care nu era om politic și până la momentul la care s-a hotărât să facă politică, și am văzut o schimbare de atitudine, o schimbare de atitudine probabil dată de culoarea politică actuală, și veche, deși neasumată în trecut.

Domnul Rafila e un vechi om de sistem, știe bine sistemul! Domnul Rafila putea să facă multe în sistemul ăsta, nu să vină acum și să ne spună ce ar trebui să se întâmple, ci să facă dânsul, că a fost acolo!

Altfel, din momentul în care a devenit om politic, domnul Rafila ne spune la toți ce trebuie. Ce trebuie știm și noi! Problema este alta! Cu resursele pe care le are România acum, domnule Rafila, și stimați PSD-iști, veniți și faceți voi! Să vedem! Sau ați avut ocazia să faceți 30 de ani! Da? (Rumoare.) Ați avut ocazia să faceți 30 de ani, și n-ați făcut nimic! Da? Pentru că, până la urmă, activitatea pe care probabil o așteptați de la Vlad Voiculescu nu se compară cu activitatea miniștrilor la care domnul Rafila a fost consilier. "Activitatea!" -.doamna Pintea, domnul Bodog!

Dar, haideți să vorbim puțin despre spitale!

În județul meu - eu vin din județul Gorj - e un spital, în Târgu Jiu, județean, și acolo, și acolo... (Vociferări.) Nu, ministrul n-are nicio putere! Domnul Rafila știe asta! Și voi știți! Toți! ... e președintele consiliului județean!

Știți ce se întâmplă în județul meu? Plecăm toți la București, la Timișoara, la Cluj sau, mai nou, la Oradea. Știți de ce? Pentru că mori în spital, în Târgu Jiu.

Și acolo, ministrul spitalului respectiv este președintele Consiliului județean Gorj, care este de la PSD!

Doamnelor și domnilor de la PSD,

Vă rog, dacă nu vă place ministrul, cum gestionează spitalele ministerului, veniți să vă tratați la Târgu Jiu! Vă așteptăm cu brațele deschise și vă garantez că s-ar putea, după aceea, să vă schimbați opinia.

N-ai cum să votezi o asemenea moțiune! Este absolut penibilă! (Aplauze. Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Continuăm cu Grupul parlamentar al USR PLUS, domnul deputat Adrian Wiener.

(Domnul deputat Gabriel Andronache solicită să ia cuvântul.)

Înainte, o intervenție pe procedură, din partea liderului de grup al PNL.

Vă rog.

Domnul Gabriel Andronache:

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Am venit la microfon pentru a anunța că cedăm timpul rămas colegilor de coaliție de la USR.

Mulțumesc. (Aplauze. Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumim frumos, domnule lider de grup.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Adrian Wiener:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Dacă nu v-ați dat seama, încă suntem aici, pentru că PSD a inițiat un demers politic care n-are legătură cu sănătatea românilor, nici cu criza sanitară, și nici măcar cu ministeriatul lui Vlad Voiculescu. Este o mostră de oportunism politic, o șansă artificială de a exclama, de a înfiera, de a deversa.

Moțiunea simplă pe care ați inițiat-o este un rechizitoriu la adresa unui om care a preluat, cu 50 de zile în urmă, un sistem sanitar subfinanțat, subpopulat cu personal, un sistem fragmentat, deșertificat pe alocuri, un sistem cu o proastă guvernanță, cu clădiri învechite care au autorizații de funcționare temporare și planuri de conformare perpetue.

Situația în care se află sistemul public de sănătate din România este consecința faptului că ați pus întotdeauna în centrul sistemului politrucul și contabilul, nicidecum pacientul. Ați blocat constant și asumat toate proiectele de ameliorare a riscurilor majore la adresa sănătății românilor, legi care adresau, printre altele, riscul nutrițional sau aduceau la zi legislația împotriva fumatului. Ați sufocat România instituțională cu clientela de partid de prin debarale.

Ați mărit veniturile medicilor! Da! Dar vulnerabilitățile practicii medicale au rămas aceleași!

Primul lucru pe care l-ați făcut a fost să asumați politic prorogarea termenului până la care planurile de conformare ale spitalelor ar fi trebuit rezolvate. L-ați împins până în 2020, practic asumând politic faptul că nu veți face nimic pentru siguranța pacientului sau pentru firescul practicii medicale, în tot ciclul electoral.

În Programul de guvernare cu care ați câștigat alegerile din 2016 ați promis "echipamente pentru analize de laborator". Și acum îl acuzați pe Vlad Voiculescu că nu a extins capacitatea de testare PCR în 50 de zile?!

Așadar, după ce ați perpetuat ani de zile mediul de cultură pentru lucani și secureni, închei prin a vă spune că nu aveți autoritatea morală să vorbiți despre competență sau responsabilitate în sistemul de sănătate. (Aplauze. Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumim frumos.

Urmează reprezentantul Grupului parlamentar AUR, domnul deputat Ringo Dămureanu.

Mai luați cuvântul sau...?

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Ringo Dămureanu:

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Voi fi scurt, pentru că va urma după mine un coleg medic.

Voi vorbi în calitate de simplu cetățean al unei țări care se dorește democratică și care dorește să urmeze exemplele democrațiilor către care tindem.

În orice țară normală, acolo unde se produce un dezastru, în transporturi, în sănătate sau în orice alt domeniu vital, ministrul respectiv își dă demisia. (Aplauze.)

Domnule Voiculescu, câte decese trebuie să se mai producă ca dumneavoastră să înțelegeți asta?!

Sunteți om politic și nu sunteți legat de scaun!

Oricare dintre noi trebuie să înțeleagă că aceste funcții pe care le ocupăm sunt efemere și trebuie să arătăm un gest de respect pentru cei care ne-au ales.

Vă mulțumesc. (Aplauze. Vociferări.)

Voci din sală:

Bravo!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Continuăm cu Grupul parlamentar al PSD.

Ultimul intervenient, domnul Alfred Simonis. (Aplauze.)

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Doamnă președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Domnilor miniștri,

Am ascultat cu atenție intervențiile, atât ale dumneavoastră, cât și ale colegilor din USR PLUS.

Recunosc că mi-a fost dat să aud atâtea prostii, încât am să încerc să demontez câteva dintre ele.

În primul rând, ne-ați spus că ați găsit un mare dezastru.

Vă reamintesc că, în ultimul an și jumătate, miniștri ai sănătății au fost: unul Costache, dezertor - dar la voi dezertorii ajung prim-miniștri! -, și altul - domnul Tătaru, aici de față. (Aplauze.)

Dezastrul ăsta... nu i-ați exceptat nicicum! După care am ascultat că veți implementa măsuri de reformare a sistemului de sănătate.

Dacă implementați măsuri de reformare cum v-ați luat diploma, ne apucă bătrânețea și nu mișcați un pas! (Aplauze.)

Voci din sală:

Bravo!

Domnul Alfred-Robert Simonis:

După aceea v-am auzit spunând că unui ministru - un fost ministru - i-a fost retrasă diploma. Retrasă! Păi, dumneavoastră ce să vă retragă, domnule ministru?! (Aplauze. Râsete.)

Am auzit că unul dintre dumneavoastră a vorbit despre Rafila versus Voiculescu sau invers. N-aveți nici puțină jenă?!

Într-o frază, în trei cuvinte, știți care e diferența dintre acești doi oameni? E simplă. Rafila și-a făcut școala la timp! (Aplauze.) Asta, pe scurt! Asta, pe scurt! N-are sens să discut despre multe alte chestiuni.

V-am auzit spunând că 12 miniștri au fost de la PSD, și e corect, dar n-ați spus câți au fost în total! 30 de miniștri au fost în total! 12 din 30! Sună frumos!

Ați primit, în ultimii patru ani, 16.000 de solicitări, de reclamații, cu privire la "plicuri" din sistemul sanitar.

Vă reamintesc că, în ultimul an și jumătate din acești patru ani, miniștri au fost Costache și Tătaru! Nu i-ați exceptat nici acum! (Aplauze.)

Ați vorbit despre ministrul Achimaș-Cadariu și despre oamenii care i-au propus pe aceștia, și care au nenorocit sistemul de sănătate.

Păi, Achimaș-Cadariu a fost ministru în Guvernul Cioloș! (Aplauze.)

Înțeleg că domnul Cioloș este recunoscut... a recunoscut PNL-ul... unul dintre groparii sistemului de sănătate.

Apropo, domnilor Cioloș și Pîslaru, renunțați la pensiile speciale? Că noi vrem să renunțăm! (Aplauze. Rumoare.)

Faceți o inițiativă în Parlamentul European prin care să se elimine pensiile speciale și pentru europarlamentari? Sau doar pentru parlamentarii din România? Restul puteți beneficia de pensii speciale!

Ați spus că ne-am bătut joc de sănătate. Păi, dacă atunci când majorăm salarii cu 30-40% în sănătate înseamnă bătaie de joc, ce înseamnă bugetul acesta pe care l-ați propus dumneavoastră acum?!

Ați vorbit de opt manageri la Piatra Neamț.

Oameni buni, din ăia opt, câțiva au fost propuși de PNL! Ăla de la pompe funebre e de la PNL! Ați uitat asta. PNL-ul l-a propus pe ăla de la pompe funebre! (Aplauze.)

Văd niște pancarte aici. Pe unele scrie nu știu ce minciună, pe altele scrie: "Vlad, nu ești singur!".

Păi, sunteți pe la matrimoniale? Ce faceți, îi căutați parteneră? Îi căutați parteneră, că nu înțeleg?! (Râsete. Aplauze.)

Noi știm că domnul Vlăduț Voiculescu nu este singur. Are, evident, industria farmaceutică în spatele dânsului, are grupuri de interese, are privații din sănătate! (Aplauze. Rumoare.)

Știm că-i are pe aceștia și că nu e singur, însă voi trebuie să înțelegeți că nu pe Voiculescu trebuie să-l apărați și grupurile de interese din spatele lui, ci pe români, pe românii care nu au tratament, care nu au sănătate, care sunt bolnavi cronic, nu grupurile de interese!

Ce ironie dramatică, domnule ministru, ca dumneavoastră să fiți ministrul al sănătății chiar acum! Și vă spun de ce.

Dumneavoastră sunteți cel care ați acuzat PSD în orice moment în care s-a întâmplat o tragedie, în vremea în care PSD era la guvernare.

Dumneavoastră sunteți cel care ați fost protagonistul unui film despre "Colectiv", film în care dădeați lecții tuturor despre toate în sistemul de sănătate.

Aveți de gând să faceți partea a doua despre "Balș"?!

Aveți de gând să faceți partea a doua despre "Balș"?! (Aplauze.)

Să explicați iar câte se puteau face?!

Veți fi erou și în filmul acesta?

Este o ironie să fiți dumneavoastră ministru, după ce l-ați acuzat chiar pe ministrul Tătaru, după tragedia de la Piatra Neamț!

Este o ironie să deveniți dumneavoastră ministru și să se întâmple o astfel de tragedie! Poate că e o lecție pe care ar trebui s-o învățați și dumneavoastră, și colegii dumneavoastră de cabinet.

Dacă ați fi avut o minimă decență, ați fi plecat acasă, sau ați fi fost demis de prim-ministru.

Nu ne așteptam ca în 50 de zile să faceți minuni, e adevărat.

Nu ne așteptam ca în 50 de zile să reformați întreg sistemul de sănătate.

Ne așteptam să faceți ceea ce i-ați cerut lui Tătaru să facă - să verifice instalațiile de oxigen din spitale. Atât trebuia să faceți și se evita tragedia de la "Balș". (Aplauze. Vociferări.)

Și, de aceea, trebuie să plecați! Și pentru asta, și pentru că dumneavoastră, Cioloș, Pîslaru, Barna - apropo, unde sunt Barna și Orban? Că v-au părăsit. (Vociferări.)

Voci din sală:

La balcon.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Toți aceștia ați cerut demisia ori de câte ori la guvernare era PSD și s-a întâmplat o tragedie. (Vociferări.)

Mai departe. Ajung la bugetul ministerului pe care dumneavoastră încă îl coordonați până mâine, poimâine, când votăm moțiunea simplă.

Bugetul, dincolo de faptul că ați promis în Programul electoral - că la dumneavoastră e o diferență între Programul electoral și Programul de guvernare, adică minciunile din campanie nu se transpun în Programul de guvernare, evident, ați rămas cu propuneri -, ați promis că îl măriți cu 6%.

De... (Vociferări.)

Un pic de răbdare!

De fapt, ați venit cu un buget diminuat cu 11%. Nu față de execuția de anul trecut, ci față de propunerea de buget de anul trecut. Că așa se compară bugetele.

Știți de ce aveți un buget atât de mic, domnule ministru?

Pentru că dumneavoastră trebuia să fi fost demis. Pentru că v-au prins la colț, v-au prins cu musca pe căciulă și dumneavoastră ați acceptat ca să vă salvați postul dumneavoastră!

De aceea aveți un buget atât de mic. (Aplauze.)

Altfel, poate ați venit să ne explicați, mie și colegilor mei, că am scăpat de pandemie, că totul e roz, că s-au construit toate spitalele necesare, că nu mai e nevoie de investiții, pentru că altfel nu-mi explic de ce v-ați lăsat dumneavoastră umilit. Nu vorbesc de umilința la care-i supuneți pe români, pentru că știu că nu vă pasă, nu vă mișcă nimic din chestiunea asta, și, de aceea, mă refer strict la ceea ce dumneavoastră ați suferit din partea Guvernului din care încă faceți parte.

Sau, o altă explicație, o a treia, poate fi următoarea. Că încercați premeditat să falimentați sistemul românesc de sănătate pentru a-l vinde pe nimic prietenilor dumneavoastră! (Aplauze. Vociferări. Rumoare.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Da.

Urmează ultimul vorbitor de la Grupul parlamentar al USR PLUS, domnul deputat Emanuel Ungureanu. (Vociferări.)

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Domnule Rafila, ați nimerit între tâlhari! (Râsete. Aplauze. Vociferări.)

Nu că ați fi un înger, dar sigur nu sunteți ca domnul Beuran.

Domnul Beuran a fost ministru al sănătății, PSD. (Vociferări.)

Acum câteva săptămâni - atenție, număr în săptămâni - a venit la mine o doamnă doctor care mi-a zis că fostul ministru al sănătății, Beuran, i-a cerut șpagă 10.000 de euro... (Vociferări.) ...pentru un post de asistent universitar.

Voci din sală:

Unde sunt probele?

Probele?

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Am trimis-o la DNA. Și continuarea o știți.

O voce de la PSD:

La "Matei Balș" au murit 21 de oameni! (Vociferări.)

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Ați spus că eu sunt brancardier. (Vociferări.) Știați că este o minciună!

Voci de la PSD:

Nu, dar se vede. Se vede.

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Știați că brancardier a fost fostul ministru al sănătății, PSD, Bodog... (Vociferări.) ...care, atenție, a furat, și teza lui de doctorat în management a fost anulată. (Vociferări.)

Adică un hoț dovedit a fost șeful vostru la Sănătate, al mafiilor voastre... (Vociferări.) ...și, la o lună de zile după ce a devenit ministru, a amânat toate planurile de conformare, și de asta ard spitalele, nenorociților! (Aplauze.)

Voci de la PSD:

Să-ți fie rușine! (Vociferări. Huiduieli. Rumoare.)

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

După domnul Bodog a venit doamna Pintea. (Vociferări. Rumoare.)

După ce a venit doamna Pintea... (Vociferări. Rumoare.) ...în loc să se ocupe de problemele de sănătate ale românilor... (Huiduieli. Rumoare.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog frumos, stimați colegi.

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

...a luat șpagă în spitale.

L-am văzut aici pe domnul Grindeanu.

Domnul Grindeanu ne-a scos în stradă. (Huiduieli.) Și după ce ne-a scos pe noi în stradă, el a scos peștii din baltă, știucile din Belina, cu Dragnea. (Huiduieli. Vociferări. Aplauze.)

Voi ne dați nouă lecții despre sistemul sanitar!

Domnule Rafila,

Am fost în 84 de spitale din țară. Am fost la Târgu Jiu, unde curgea, la propriu, rahatul pe pereți.

Managerul spitalului și-a dat demisia în timpul live-ului, și președintele consiliului județean l-a pus înapoi în funcție.

La Craiova am filmat mizeria de la UPU. (Vociferări.)

Managerul spitalului de acolo, în loc să repare instalațiile sanitare, știți ce a făcut? Și vă spun cu dicție. A cumpărat apă fiartă.

O voce de la PSD:

Ce a făcut?

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

A cumpărat apă fiartă!

Manager numit de PSD.

Niciodată în viața asta PSD-iștii care au fost miniștri ai sănătății n-au atâta școală cât a făcut Voiculescu! Voi n-ați făcut nici în pauzele de recreere! (Aplauze. Vociferări.)

Voci de la PSD:

Demisia! Demisia!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Vlad, PSD-iștii ți-au lăsat în Ministerul Sănătății niște bombe!

Îți spun 4 nume de bombe PSD-iste din Ministerul Sănătății, care au făcut praf bugetele.

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Una este Bumbac. Una este Bumbac...

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

...una este Angheloiu...

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

...una este Bărduț...

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

...și mai este și doamna Șerban.

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Legăturile de acolo vin către ei. De asta strigă.

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

De asta strigă, din cauza imposturii.

Voci de la PSD:

Ieși afară, javră ordinară!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Nu toți cei care sunteți în băncile PSD sunteți nenorociți.

Cei care s-au simțit așa... (Vociferări.) ...cei care s-au simțit așa au și strigat.

Vă pot da un exemplu de bune practici, PSD-iștilor! (Vociferări.)

Aveți un președinte de consiliu județean care a investit corect în spitale. Luați-l ca model! Este la Bistrița. (Vociferări.)

În rest, sunteți praf și pulbere! Nu ne dați nouă lecții niciodată! (Aplauze. Vociferări. Huiduieli.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi... (Vociferări. Rumoare. Huiduieli.)

Am o rugăminte.

Haideți să păstrăm decența! (Vociferări. Rumoare.)

Haideți...

Am spus-o de mai multe ori, haideți să păstrăm decența!

Mai sunt câteva secunde pentru Grupul PSD și văd că domnul Simonis dorește să intervină. (Vociferări.)

Anunțați de la tribună, vă rog.

N-am avut o solicitare pe procedură pe chestiunea aceasta.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Vă rog să transferați timpul alocat minorităților naționale Grupului parlamentar al PSD. Am acordul liderului lor și al viceliderului prezent în sală.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Sunteți de acord, da? (Aplauze.)

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Aș putea... (Aplauze.

Aș putea... aș putea să spun și eu că nu toți de la USR sunt nebuni, dar n-am să spun.

 

Domnul Lucian Feodorov (din sală):

Păi, să nu minți!

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Dar n-am să spun.

Dar n-am să spun. N-am să spun asta dintr-un singur motiv. Pentru că eu cred că, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României, și am avut momente grele, am avut momente grele, niciodată, nimeni nu a făcut ceea ce a făcut acest individ, care până acum părea un tip rezonabil, de la tribuna Parlamentului, în urmă cu câteva minute.

Toate lucrurile acestea, cu zâmbetul aruncat de la tribuna președintelui Camerei, de doamna președinte de ședință.

Nu vă face onoare un astfel de comportament, chiar dacă cel care vorbea era de la USR.

Însă, dincolo de elucubrațiile spuse mai devreme de la tribuna Camerei, n-am să intru în acest joc mizerabil, pentru că nu cred că aici trebuie să ne comportăm ca pe maidan, cum fac unii dintre dumneavoastră de multe ori. Și nu cred că noi, cei de la PSD, trebuie să coborâm nivelul în așa manieră încât să ajungem la astfel de limbaj.

Voci din sală:

Bravo! (Aplauze.)

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Oamenii așteaptă altceva de la noi.

Am să spun în final. Că în timp ce dumneavoastră vorbiți de știuci, de cumpărat de apă fiartă. Apropo, cât e kilogramul de apă fiartă? Litrul... cât e? Că m-ar interesa să cumpăr niște apă fiartă. (Vociferări.)

În timp ce vorbiți de Beuran, Bodog, Pintea, Bănicioiu, nu spuneți nimic despre tragedia de la "Balș"?

Nu spuneți nimic de românul care a decedat astăzi în Belgia, în timp ce dumneavoastră erați ministru al sănătății și se pare, sau cercetările vor demonstra, că o mare problemă a constituit-o și faptul că a plecat târziu de aici și neîngrijit?

N-am văzut nicio grimasă despre suferința familiilor celor care au fost victime la "Balș", și nu numai.

Nu puteți reforma sistemul, nu puteți face nimic, cu sau fără grupuri de interese în spate, dacă nu aveți empatie, dacă nu-i iubiți pe oameni, dacă nu vă pasă de răul lor!

Lăsați jignirile și mizeriile! (Aplauze.)

Vorbiți despre tema moțiunii simple!

Spuneți ce vreți să faceți!

Până la urmă, e un joc parlamentar între opoziție și putere. E firesc să ne contrăm unii pe alții. Unii să vrem spre stânga, alții, spre dreapta.

Dar fără jigniri!

Și cu empatie față de oameni! (Aplauze.)

Voci de la PSD:

Bravo! (Aplauze.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

În continuare, are cuvântul domnul ministru Vlad Voiculescu. (Vociferări.)

O voce de la PSD:

Ăsta n-are școală câtă vacanță are!

Ai făcut școala pe Facebook?

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Mi-am notat câteva lucruri din cele spuse de o parte dintre vorbitori.

Aș vrea mai întâi să-i răspund domnului Grindeanu, pentru că a vorbit despre o dramă.

Și i-aș spune că, înainte să se adreseze țării, folosind drama unei familii, ar fi putut să citească normativul pe care l-a citat aici.

Și normativul spune foarte clar unde sunt responsabilitățile. Și responsabilitatea pentru găsirea unui centru pentru arși în străinătate.

Și responsabilitatea pentru transfer nu este la Ministerul Sănătății, domnule Grindeanu. (Vociferări.)

Luați și citiți! (Vociferări.)

Luați și citiți!

Este Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2063/2020.

 

Domnul Sorin Mihai Grindeanu (din sală):

Nu mă interesează!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Spuneți că nu vă interesează?

Dar să folosiți drama unui om vă interesează? (Vociferări.)

Ceea ce pentru dumneavoastră... (Vociferări.)

Ceea ce pentru dumneavoastră este numai circ... (Vociferări.) ...ceea ce pentru dumneavoastră este numai motiv de circ, pentru echipa mea, din care fac parte doi supraviețuitori de la Colectiv... (Vociferări.) ...acest om are un nume și un prenume, și cu familia lui echipa mea a fost în contact întotdeauna. (Vociferări.)

De asemenea, cu medicul din Belgia care l-a tratat. (Vociferări.)

Interesați-vă!

Accidentul s-a petrecut pe 20 ianuarie. (Vociferări.)

Pe 21 ianuarie, la ora 21,42 a fost transmis către Departamentul pentru Situații de Urgență. (Vociferări.) Conform acestui ordin... (Vociferări.) ...au fost transmise toate datele pentru transfer.

Interesați-vă! Nu mai folosiți dramele oamenilor în felul acesta! (Vociferări.)

Îți trebuie ceva tupeu ca să folosești o astfel de dramă! (Vociferări.)

 

Domnul Sorin Mihai Grindeanu (din sală):

La Colectiv cum a fost?

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Avem...

Domnul Sorin Mihai Grindeanu (din sală):

La Colectiv ce-ai făcut?

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Am încercat să-mi notez lucruri din cele spuse de domnul George Simion.

 

Domnul Sorin Mihai Grindeanu (din sală):

Ai făcut filme cu Colectiv!

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Am reținut că este îngrijorat... am reținut că este îngrijorat pentru unul dintre medicamentele care într-adevăr a lipsit românilor - Euthyrox. (Vociferări.)

Și vreau să vă anunț că una dintre măsurile luate în aceste 50 de zile este tocmai semnarea unui ordin pentru ca să primim. Pentru ca românii să aibă acces la Euthyrox cât de repede posibil. (Vociferări.)

N-am înțeles ce-a vrut să spună atunci când - citez - "Una vorbim, alta fumăm!".

Nu știu ce fumează domnul Simion, dar Ministerul Sănătății este, în principiu, împotriva fumatului. Aceasta este recomandarea noastră. (Aplauze. Vociferări.)

Domnul Rafila... domnul profesor Rafila a vorbit despre soluții concrete și a spus că sunt mai multe soluții concrete în textul moțiunii. (Vociferări.)

Ați scris un text politic, domnule profesor Rafila. (Vociferări.) Nu este acolo nici măcar o singură soluție concretă. Pentru că, dacă voiați cu adevărat să vorbim despre soluții concrete, aveați întotdeauna ușa ministerului deschisă.

Mai mult decât atât... (Vociferări.) ...așa cum spuneam, sunteți de mai bine de un an de zile... (Vociferări.) ...în multe comisii ale ministerului, dar cel puțin, în Comisia de management al cazurilor COVID.

Repet, în continuare ușa este deschisă.

În continuare, dacă doriți să discutăm soluții concrete, sunteți mai mult decât binevenit.

Mi-ați cerut câteva măsuri concrete. Și mă bucur să vă enumăr câteva.

1. Am redeschis școlile. (Vociferări.) N-a fost puțin lucru. (Vociferări.)

Am introdus testarea în școli, atât pentru cazurile simptomatice, cât și pentru contacții acestora. (Vociferări.)

Vă amintiți, în textul moțiunii simple lăudați Anglia pentru exact aceeași măsură? Probabil n-ați citit ordinul de ministru.

Vă rog să-l citiți. Luați și citiți!

Am crescut accesibilitatea pentru testarea cu teste antigen. (Vociferări.) Ordinul de ministru nr. 1513/2020 și Ordinul de ministru nr. 1226/2020 au fost modificate. (Vociferări.)

Am reevaluat legislația în domeniul pentru comercializarea testelor rapide. (Vociferări.) Dar, pe lângă asta, am modificat parametrii de raportare pentru introducerea, din 26 februarie, a cazurilor din focare în stabilirea indicatorului după care ne ghidăm. Și știți foarte bine că acesta este un lucru bun.

Am introdus testele rapide de detecție antigen în diagnosticul cazurilor simptomatice, precum și a contacților.

Am demarat procedurile de achiziții centralizate pentru medicamente necesare pacienților cu tuberculoză.

Și poate nu vă amintiți, dar prin demararea achizițiilor centralizate pentru antibiotice, pentru prima dată în România, în 2016, statul român a făcut o economie de 80 de milioane de lei. S-a văzut abia în 2017. Unii dintre dumneavoastră erau la minister atunci și s-ar putea să-și aducă aminte. (Vociferări.)

Am introdus Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova în secțiunea prioritară pentru infarct. În secțiunea prioritară AP-IMA. Asta va permite ca orice pacient cu infarct din zona aceea să poată beneficia de urgență de tratament intervențional. E important.

Domnul Lucian Feodorov (din sală):

Unde? Că sunt închise spitalele.

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Nu sunt toate spitalele închise, v-am auzit.

Nu sunt toate spitalele închise, din fericire. Și în momentul acesta discutăm despre cum putem să facem ca spitalele COVID să aibă fluxuri separate pentru COVID... (Vociferări.) ...și să poată să trateze cât mai mulți pacienți, de asemenea.

Plătim medicii de familie pentru programarea românilor la vaccinare, pentru că avem încredere că numai cu ajutorul lor vom putea ajunge la destui români. Și numai așa destui români vor avea acces la vaccinare.

Și în felul acesta vom putea să revenim... (Vociferări.) ...să revenim la o viață normală.

O voce de la PSD:

Cele patru spitale, ce faceți cu ele? Că e important... (Vociferări.)

Domnul Vlad Vasile Voiculescu:

Am extins vaccinarea antigripală și m-am asigurat că tot personalul medico-sanitar, la fel, registratorii medicali care participă la campania de vaccinare sunt plătiți în mod onest și transparent.

Nu în ultimul rând, aș aminti despre Euthyrox, menționat mai devreme, și despre Siofor. Am semnat ordine prin care acestea vor sosi în România foarte curând, în cantități suficiente pentru pacienții noștri.

V-aș mulțumi.

Nu pot să zic că am fost încântat de spectacolul de astăzi. A avut momente bune. (Vociferări.)

M-am bucurat să îi cunosc pe o parte dintre colegii mei... (Vociferări.) ...să-i ascult.

M-am bucurat să-i ascult pe colegii de la UDMR și de la PNL... (Vociferări.) ...colegi alături de care lucrăm în fiecare zi în Guvern. (Vociferări.)

Repet, poate că lucrurile nu merg așa cum ați fost învățați dumneavoastră, domnilor parlamentari ai PSD. (Vociferări.)

Lucrurile sunt un pic diferite atunci când lucrează oameni care nu sunt ținuți de un laț. (Vociferări.) Sunt oameni care gândesc cu mintea lor, care se înconjoară de specialiști, care, câteodată, da, au opinii diferite. Sunt oameni care sunt onești, într-un Guvern care chiar își propune să facă reformă. Nu în ultimul rând, în Sănătate. Sau în primul rând, în Sănătate.

Vă mulțumesc.

Seară bună! (Aplauze. Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumim frumos, domnule ministru.

Dezbaterile au fost finalizate.

(Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.)

Vă rog.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Pe procedură.

Pe procedură, doamnă președinte.

Doamnă președinte,

Potrivit Regulamentului, plenul Camerei Deputaților este suveran.

Prin urmare, vă supun votului, ca în 10 minute... să solicitați votul Parlamentului ca în 10 minute să fie dat votul pe Moțiunea simplă împotriva domnului Vlad Voiculescu. (Aplauze.)

Potrivit Regulamentului. (Aplauze.)

Voci de la PSD:

Demisia! (Aplauze.)

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Potrivit Regulamentului, plenul este suveran. Lucru pe care l-a confirmat domnul Andronache, atunci când se certa cu domnul Simion, astăzi.

Și citez. "Plenul are deplină suveranitate pe ordinea de zi și program", lucru pe care dumneavoastră l-ați confirmat în data de 8 aprilie 2019, când dumneavoastră spuneați că plenul este suveran.

Aveți, de asemenea, o postare, în 10 noiembrie 2020, unde spuneți că plenul este suveran.

Și mai am două declarații ale prim-ministrului adevărat, Ludovic Orban, când spune și dânsul că plenul este suveran.

Aveți obligația de a supune votului Parlamentului cererea unui lider de grup, și anume de modificare a programului de lucru, ca în 10 minute să dăm votul final pe moțiunea simplă. (Aplauze. Vociferări. Rumoare.)

Orice altceva este un abuz. (Aplauze.)

Chemați-vă parlamentarii în sală, 10 minute sunt suficiente.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog, domnul Andronache, o intervenție pe procedură. (Vociferări.)

Domnul Gabriel Andronache:

Domnule... (Vociferări.)

Domnule Fred... Freddy, îmi cer scuze, ați fost amuzant astăzi. Cel puțin cu această solicitare. Dintr-un motiv foarte simplu - din fericire, doamna președinte... din fericire, doamna președinte a declarat închisă ședința, înainte de intervenția dumneavoastră. (Vociferări. Rumoare.)

Pe cale de consecință, fiind închisă ședința, solicitarea dumneavoastră este în afara plenului.

(Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.)

Și, față de situația aceasta... (Vociferări. Rumoare.) ...nu putem decât să mergem acasă și să revenim la lucru... (Vociferări. Rumoare.) ...potrivit Regulamentului și programului aprobat. (Vociferări. Rumoare.)

Doriți să luați cuvântul?

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

Da, da, sigur că da.

Domnul Gabriel Andronache:

Vă rog frumos.

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

Domnule Andronache...

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog frumos...

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

...poate că dumneavoastră...

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

...domnule Simonis, vă rog...

 

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

...poate că dumneavoastră ați auzit...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog mult, dacă puteți să închideți microfonul, că nu v-ați înscris la cuvânt.

Vă rog. (Vociferări.)

Nu, mai sunt colegi înaintea dumneavoastră.

Deci, ce vreau să spun... (Vociferări.)

Am început... (Vociferări.)

Lăsați-mă... lăsați-mă să termin. (Vociferări.)

O să vă dau și cuvântul, la un moment dat.

Am spus că dezbaterile au fost finalizate.

Dumneavoastră ați cerut o intervenție pe procedură.

V-am dat... (Vociferări.)

V-am dat... (Vociferări.)

V-am dat cuvântul... (Vociferări.)

Avem și un program de lucru, care a fost supus votului în Biroul permanent și în Comitetul liderilor de grup. (Vociferări.)

Dezbaterile au fost finalizate, așa că cerința dumneavoastră de a supune votului lucrul acesta, în condițiile în care miercuri putem să supunem votului lucrul acesta... (Vociferări.)

Nu, nu are niciun fel de obiect. (Vociferări.)

Deci...

Colegi,

Am spus că dezbaterile au fost finalizate. (Vociferări. Rumoare.)

Voci din sală:

Microfonul! Microfonul!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi,

Am spus că dezbaterile au fost finalizate. (Vociferări.)

O voce din sală:

Dați drumul la microfon!

Dați drumul la microfon!

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

Porniți microfonul, măi, oameni buni! (Vociferări.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi... (Vociferări.)

Stimați colegi,

Am... (Vociferări.)

Stimați colegi...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Vreau să vă spun următorul lucru.

Una e să încheiem dezbaterile și alta e să încheiem ședința.

Ședința nu a fost încheiată! (Aplauze.)

Suntem în timpul programului de lucru, am făcut o solicitare și aveți obligația s-o supuneți votului, acum! (Aplauze.)

Dacă aveți majoritate, demonstrați-o acum! (Aplauze. Vociferări. Rumoare.)

Voci de la PSD:

Supuneți votului!

Supuneți votului!

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi,

Așa cum am spus, dezbaterile au fost încheiate... (Vociferări. Rumoare.) ...și vă reamintesc că exprimarea votului...

Stimați colegi...

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Aveți o solicitare de supunere la vot, a unui lider de grup parlamentar. Solicitare pe care puteți s-o respingeți prin vot, dacă aveți majoritate.

Sunteți vreo 7 partide care formați un guvern, vă rog, supuneți votului și demonstrați-vă majoritatea! (Aplauze.)

De ce lipsesc parlamentarii dumneavoastră?

Aveți obligația de a supune votului o solicitare făcută de un lider de grup, potrivit art. 145 din Regulamentul Camerei.

Puteți să respingeți prin vot asta.

Dar ședința nefiind închisă, vă solicit...

Bun, fac așa. Asta probabil că o s-o propuneți.

Vă propun prelungirea programului de lucru cu 30 de minute.

Vă rog să o supuneți votului. (Vociferări.)

Cum să... dacă...?

Măi, Gabi, a zis ea că a închis dezbaterile.

Gabi, fiți rezonabili!

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu (din sală):

Suntem foarte rezonabili.

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

Supuneți votului.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Doamnă președinte...

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Doamnă președinte de ședință,

Biroul permanent a aprobat un program pentru această săptămână. (Vociferări. Rumoare.)

Votul pe moțiunea simplă... (Vociferări. Rumoare.)

Votul pe moțiunea simplă... (Vociferări. Rumoare.) ...este miercuri, la ședința de vot final.

Vă rog, constatați închiderea ședinței. (Vociferări. Rumoare.)

Și-au făcut numărul și colegii de la PSD... (Vociferări. Rumoare.) ...și colegii de la AUR.

Ne vedem miercuri! (Vociferări. Rumoare.)

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

OK.

Stimați colegi...

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Doamnă președinte,

Nu puteți...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog frumos...

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

...încheia ședința înainte să supuneți votului...

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

...nu v-am dat cuvântul.

 

Domnul Alfred-Robert Simonis:

...propunerea mea.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă rog să închideți microfonul!

Acum pot să închid ședința.

Așa că declar închisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc. (Vociferări. Rumoare.)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 25 may 2022, 20:19
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro