Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, domnul deputat Eugen Nicolicea (Grup PSD)

Pentru respectarea principiului transparenței în actul de legiferare, am organizat miercuri, 22 martie, în cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputaților, o primă rundă de dezbateri cu privire la o intenție de modificare a Legii referendumului nr. 3/2000. Având în vedere că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare, consider că este vital ca astfel de dezbateri să aibă loc.

Am pornit de la un material de lucru, un proiect de inițiativă legislativă, pe baza căruia s-au făcut observații. Discuțiile au evidențiat necesitatea de a clarifica anumite aspecte ce vizează această materie. Așadar, proiectul nu este depus și în continuare, așteptăm observații și puncte de vedere argumentate de la orice persoană.
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, în urma acestei prime dezbateri, fac următoarele precizări:
1. Problemele de interes național pot fi în continuare supuse referendumului așa cum se întâmplă și acum, respectiv referendumurilor cu caracter consultativ. În draftul de lucru, există o prevedere certă în acest sens: “la cererea președintelui, poporul român își exercită voința prin referendum cu caracter consultativ cu privire la probleme de interes național”.
2. Dacă în urma dezbaterilor comisiei și dezbaterilor din cadrul Grupului parlamentar al PSD se va agrea să se depună la Parlament acest proiect, Parlamentul îl va aproba, iar președintele îl va promulga, își va produce efectele la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Așadar, vorbim de un orizont de timp destul de îndepărtat până la producerea efectelor.
Drept urmare, nu influențează sub nicio formă referendumul propus de președinte, pe care reamintesc că Parlamentul l-a avizat favorabil.
Aș vrea să se înțeleagă foarte clar că legea trebuie pusă în acord cu prevederile Constituției, deciziile Curții Constituționale și Codul de bune practici în materie de referendum, elaborat de Comisia de la Veneția. Subliniez că toate aceste documente sunt obligatorii pentru toata lumea. Nu este sănătos pentru o societate ca arbitrarul să împieteze aplicarea legii.
Reamintesc că persoanele interesate pot să participe la următoarele dezbateri și se pot adresa Comisiei juridice, de disciplină și imunități la tel: 021.414.1155, fax 021.414.1156 și e-mail: cp11@cdep.ro.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 5:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro