Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la vicepreședintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, doamna deputat Oana Florea (Grup PSD)
Persoanele aflate în detenție și care mai au de executat cel mult 12 luni pot urma un program de formare profesională

Am depus la Senat, împreună cu domnul deputat Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, conform căreia persoanele private de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puțin de trei luni de închisoare, pot urma un program de formare profesională organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

În forma actuală a legii, cei condamnați aveau posibilitatea de a urma aceste cursuri în ultimele 9 luni de condamnare. Practica la nivelul sistemului penitenciar a demonstrat că această perioadă de 9 luni este insuficientă pentru parcurgerea tuturor etapelor procedurale necesare pentru obținerea documentației solicitate de furnizorii de formare profesională, pentru fiecare deținut selectat în vederea efectuării acestor cursuri.
Diferența de trei luni este semnificativă, un trimestru - activitate în cadrul școlii - este de jumătate de semestru. Majoritatea documentelor necesare pentru înscrierea la cursuri de formare profesională vizează nivelul de studii absolvit/certificat. De asemenea, modalitatea de procurare a documentelor ce atestă nivelul de studii este extrem de stufoasă se eliberează între unități de învățământ sau prin procură. De multe ori înscrierea la cursuri se face în baza unei declarații pe proprie răspundere a deținuților în raport cu obligația de a procura documentele care atestă ultimul nivel de studii certificat. Au existat situații în care deținuții selecționați nu au putut procura în termen documentele, nu au susținut examenul de absolvire și ulterior au acționat în instanță unitatea penitenciară/furnizorul de formare pentru că nu i-a certificat absolvirea, sau nu a beneficiat de credite sau recompense.
Inițiativa legislativă are ca principal impact macroeconomic creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și scăderea ratei șomajului. Din punct de vedere social, modificarea legii are în vedere scăderea riscului de recidivă prin creșterea șanselor de reintegrare socială a persoanelor ce au executat pedepse privative de libertate, prin măsuri directe de acțiune asupra unui risc criminogen important - lipsa unui loc de muncă.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 6:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro