Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la vicepreședintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, doamna deputat Oana-Consuela Florea (Grup PSD)
Razie și arestări în Belgia! Cine îi apără pe șoferii de tir din România? Ce fac autoritătile?

200 de șoferi de tir din România au intrat în conflict cu autoritățile belgiene într-un popas-benzinărie din zona portuară Zeebrugge, în apropiere de Bruges - Belgia, în urma unei razii de amploare. 46 dintre aceștia au fost amendați, iar 3 dintre șoferi chiar au fost reținuți administrativ, în urma unei operațiuni în care șoferii români au acuzat comportamentul violent și abuziv al poliției belgiene.

Conflictul a pornit de la faptul că potrivit legii belgiene, o dată la două săptămâni, în general în weekend, șoferii trebuie să se odihnească 45 de ore la hotel. Este interzis să doarmă în mașinile pe care le conduc. Legea belgiană, intrată în vigoare în iulie 2014, prevede amenzi între 1.800 și 5.000 euro pentru ce-i surprinși că încalcă prevederile cu privire la condițiile de repaos ale transportatorilor.
Deși legea nu e recentă și e făcută pentru protecția traficului, șoferii din România nu au diurnele omologilor lor internaționali, care să le permită cazarea în spații corespunzătoare. De asemenea, raportat la salariile pentru care trebuie să gonească zile în șir, românul preferă să doarmă în cabină și să mai economisească un ban.
Situația, care nu e o noutate, devine disperată pentru acei șoferi întrucat autoritățile belgiene au început raziile. Drepturile șoferilor trebuie respectate! Solicit Ministerului Transporturilor și Inspecției Muncii să demareze o verificare a firmelor de transport care detașează lucrători pe aceste trasee și să ia măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor acestora.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 5:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro