Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la vicepreședintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, doamna deputat Oana Florea (Grup PSD)
România are nevoie urgentă de o reformă asupra politicii penale

Comisia juridică,de disciplină și imunități a organizat joi, 29 iunie 2017, conferința cu titlul “Soluții legislative pentru implementarea deciziei pilot a CEDO privind condițiile de detenție în penitenciare”.

Au fost reprezentate instituții precum: Consiliul Superior al Magistraturii, Administrația Națională a Penitenciarelor, Penitenciarele Jilava și Rahova, Avocatul Poporului, Agentul Guvernamental, Asociația Europeană a Drepturilor Omului, Uniunea Centrelor de Mediere din România, Asociația Procurorilor din România, Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție.
Una din concluziile dezbaterii a fost că România nu are măsuri post condamnare menite să ajute fostul deținut să se reintegreze și să determine scăderea gradului de recidivă.
În prezent se pune accent pe pedepse privative de libertate și nu pe prevenție și pe măsuri alternative de executare a pedepselor. Este nevoie urgentă de o reformă asupra politicii penale în acest sens.
Printre propunerile făcute de participanți s-au concretizat : recuperarea prejudiciului pe baza unui calendar impus de instanța de judecată, a se ține cont de raportul dintre prejudiciul infracțiunii și cheltuielile pe care le presupune condamnarea persoanei respective, amânarea aplicării pedepselor, executarea pedepsei la locul de muncă.
„Grațierea, ca măsură singulară, nu reprezintă o soluție atât timp cât la ieșirea pe poarta penitenciarului fostul deținut nu beneficiază de sprijinul autorităților pentru: acte necesare pentru angajare, un domiciliu provizoriu și o cartelă la o cantină socială”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, doamna deputat Oana Florea.
România mai are la dispoziție doar patru luni pentru a întocmi un calendar de măsuri menite să soluționeze problema supraaglomerării din penitenciare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 6:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro