Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Mihaela Huncă (Grupul parlamentar PRO Europa)
Ne înclinăm în fața soldaților din linia întâi în lupta cu coronavirusul și ne rugăm pentru sănătatea lor!

Din păcate, însă, nu pentru toată lumea e la fel: biochimiștii si biologii din sistemul sanitar din România luptă în primele rânduri cu un salariu nejustificat mai mic decât asistenții sanitari din subordine!

Domnule Prim ministru Ludovic Orban,
În lupta cu noul coronavirus, un rol esențial îl au și biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate. Cu toate acestea, ei au în mod inexplicabil, un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă.
Vorbim de gărzi, nopți nedormite, expunere la contaminare, întocmai ca și personalul sanitar! Nu este normal să existe astfel de inechități în sistemul sanitar! Mai mult ca oricând, acum avem nevoie de chimiști, biochimiști si biologi din laboratoarele de analize medicale, specialiști cu profesie reglementată și consfințită prin lege. Munca acestor oameni este vitală pentru activitatea spitalelor din țară! 70-80% dintre diagnostice: coronavirus, diabet, hepatite, cancere și altele sunt puse de medicii clinicieni pe baza rezultatelor analizelor medicale. Prin urmare, atribuțiile medicilor de laborator sunt identice cu cele ale biochimiștilor, biologilor și chimiștilor medicali din sănătate: validare, parafare, efectuarea gărzilor, dreptul de a fi șef de laborator.
Consider ca acum, în al doisprezecelea ceas, în plină pandemie, când această categorie profesională este în linia întâi în luptă cu COVID-19, putem să reparăm lipsa unui sprijin real din partea celor care au omis de la majorarile salariale această categorie de personal: ordinul biochimiștilor, biologilor si chimiștilor din sistemul sanitar din Romania. În acest sens am depus la Parlament exact acum un an o inițiativă legislativă, însă acum, în regim de urgență vă cer soluționarea problemei.
Prin legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (legea 153/2017), s-a ajuns de la 1 martie 2018 ca salarizarea personalului din laboratoarele medicale să nu mai respecte, așa cum este firesc, ierarhia, nivelul studiilor si importanța socială a muncii. Biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate au în mod inexplicabil, un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă. În același mod au fost omiși de la majorările salariale și fizioterapeuții și kinetoterapeuții.
În contextul actualei pandemii, vă solicit, în regim de urgență, să luați măsuri pentru eliminarea inechităților retribuțiilor acestor categorii profesionale.
Cu deosebit respect
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 7 august 2022, 22:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro