Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Mirela Furtună (Grupul parlamentar al PSD)
Parlamentul și starea de urgență

Am participat joi, 19 martie, la procedura inedită de dezbatere și vot pentru aprobarea decretului președintelui României în vederea instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul țării.

Apreciez în mod deosebit responsabilitatea și solidaritatea de care au dat dovadă membrii tuturor grupurilor parlamentare.
PSD înțelege perioada dificilă prin care trec românii și de aceea ne dorim să oferim cetățenilor cele mai bune soluții.
Urgența numărul 1 este limitarea ratei de îmbolnăvire, prin respectarea tuturor măsurilor preventive stabilite de autorități, inclusiv prin reducerea contactelor sociale.
Urgența numărul 2 o reprezintă salvarea a cât mai multe locuri de muncă, de aceea, ajutorul care va fi oferit de stat agenților economici trebuie să fie condiționat de menținerea locurilor de muncă, așa cum a făcut Suedia.
De asemenea, îmi exprim aprecierea pentru faptul că liderii PNL au declarat că vor analiza măsurile propuse de celelalte forțe politice, inclusiv de către PSD, care a propus mai multe măsuri economice, și le vor prelua pe cele mai importante. Sper ca declarațiile să nu rămână doar la acest nivel, ci să fie implementate măsurile, voi urmări deciziile ulterioare ale Guvernului.
Pe de altă parte, am constatat cu regret că unii lideri politici nu cunosc dispozițiile constituționale. În cadrul dezbaterilor generale, mai mulți lideri politici din partidul aflat la guvernare și din partidele aliate cu PNL au declarat că salută măsura de nu fi suspendate activitățile din Parlament.
Stimați colegi, potrivit alin.(2) al art.93 din Constituția României: „Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență și funcționează pe toată durata acestora.” Astfel, nu este o opțiune a Parlamentului, ci o obligație constituțională.
Fac un apel către colegii parlamentari să nu mai facă pe martirii în această perioadă, este obligația noastră să muncim și să legiferăm în interesul românilor și a României.
În încheiere, îi rog pe români să coopereze și să accepte măsurile restrictive, inclusiv prin autoizolare. Pe cât posibil, este foarte important să stați acasă, este cea mai bună metodă de prevenție. Folosiți acest timp pentru a sta cu familia, pentru a citi, pentru a urmari filme.
Vă urez multă sănătate!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 7 august 2022, 21:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro