Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Dragoș Gabriel Zisopol (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Ziua Națională a Republicii Elene - 25 martie 1821

În data de 25 martie, Ziua Bunei Vestiri, sărbătorim 199 de ani de la începutul Revoluției Renașterii Naționale a Eladei.

Ziua de 25 martie 1821 a fost prologul uneia dintre cele mai glorioase lupte duse de poporul elen împotriva jugului otoman, un exemplu care avea să fie urmat și de alte popoare din Balcani.
Însușirea de către poporul elen a ideilor revoluționare ale eminentului iluminist Rigas Feraios Velestinlis și acțiunile societății secrete Eteria, pe lângă multe alte inițiative constructive, au avut o contribuție importantă la dinamica pozitivă a conștiinței de neam a grecilor și filoelenilor de pretutindeni (Elada, Principatele Române, Rusia, Asia Mică, Austria, Franța, Egipt etc.), care și-au unit din nou forțele în lupta pentru libertate și dreptate socială, așa cum au făcut-o de nenumărate ori de-a lungul istoriei.
În acest context, în anul 1821, în Elada și în afara ei, grecii și filoelenii au început revoltele împotriva dominației otomane.
Lupta pentru libertatea elenilor s-a declanșat pe teritoriul Principatelor Române, a continuat în Elada și s-a extins în Balcani. Evenimentele desfășurate la Iași și București precum și confruntările armate de la Drăgășani, Sculeni sau Mănăstirea Secu sunt edificatoare în acest sens, rămânând înscrise cu litere de aur în istoria elenismului de pretutindeni.
După nouă ani de război în interiorul și în afara Eladei, sacrificii umane și materiale incomensurabile dar și intense eforturi politico-diplomatice, avea să se pecetluiască formarea statului modern elen.
Contribuind esențial la păstrarea identității naționale, protagoniștii luptei pentru independență, eleni și filoeleni, au rămas în memoria noastră comună prin curaj și sacrificiu de sine.
Și pentru că memoria istoriei este un pilon al identității și recunoștinței, anual, în ziua de 25 martie - Ziua Bunei Vestiri, grecii din întreaga lume își arborează cu mândrie steagul național, care concentrează albastrul cerului și al mărilor, albul neprihănit al luptei pentru independență, ocrotitoarea cruce creștină precum și cele nouă silabe ale simbolului Revoluției de la 1821 – “ELEFTHERIA I THANATOS” (LIBERTATE SAU MOARTE).
Patriotismul, demnitatea și jertfa pentru patrie, sunt valorile fundamentale ale eroilor Națiunii, pe care avem datoria ca prin propriul exemplu să le transmitem urmașilor, ca pe un fir roșu în țesătura istoriei neamului.
Fie ca idealurile și principiile care au însuflețit gândirea grecilor și filoelenilor de atunci, să ne inspire în continuare, să fim uniți, curajoși și solidari în fața tuturor amenințărilor !

La mulți ani Grecia!

La mulți ani grecilor și filoelenilor de pretutindeni!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 18 august 2022, 5:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro