Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Ciofu Tamara-Dorina (Grupul parlamentar al PSD)
Ministerul Muncii trebuie să vină cu soluții urgente pentru copiii din comunitățile vulnerabile, din casele de tip familial și pentru minorii cu boli degenerative din centrele de zi

Parlamentarul social-democrat Tamara Ciofu trage un puternic semnal de alarmă cu privire la situația miilor de copii din toată țara aflați în grija ONG-urilor care îi îngrijesc în case de tip familial și care, conform legislației în vigoare, vor rămâne pe drumuri de la 1 ianuarie 2021. În același timp, deputatul PSD solicită Ministerului Muncii să asigure accesul la servicii medicale de recuperare a copiilor cu boli degenerative în centrele de zi până la vârsta de 18 ani și nu până la 14 ani, cum este în prezent.

„I-am prezentat doamnei ministru problema copiilor din centrele de tip rezidențial din Botoșani, care se regăsește în mai multe județe din țară. Solicit public și acum prelungirea termenului pentru dezinstituționalizarea copiilor și modificarea actelor normative în vigoare, astfel încât mii de minori să nu fie aruncați în stradă până când statul nu are soluții concrete. O întreb pe doamna ministru dacă știe situația fiecărui copil din țară aflat în această situație. De ce când a fost la Botoșani nu și-a făcut timp să vadă casele de tip familial și modul exemplar în care sunt îngrijiți copiii aici? Toți sunt copiii noștri și trebuie să avem grijă de fiecare dintre aceștia”, a declarat Tamara Ciofu.
Ministerul Muncii a transmis că sunt proiecte europene care pot fi accesate astfel încât să se reorganizeze serviciile sociale, însă ghidurile au întârziat, iar construcția de noi case de tip familial durează câțiva ani întrucât trebuie cumpărate terenuri noi pentru construcții, perioadă în care copiii vor rămâne fără o educație și îngrijire adecvată nevoilor lor.
„În această chestiune trebuie să lăsăm politica deoparte și să ne aplecăm asupra problemelor din domeniul asistenței sociale a copiilor care au nevoie de sprijin din partea statului. Nu am înțeles de ce nu are Ministerul Muncii fondurile pentru dublarea alocațiilor, așa cum scrie în legea în vigoare, dar problemele acestei instituții nu se rezumă doar la plata unor bani, ci trebuie să se ocupe și de minorii din comunități vulnerabile, și de cei cu dizabilități, și de toți cetățenii care au nevoie de protecție socială. De aceea, fac apel la identificarea urgentă de soluții pentru copiii din centrele sociale de tip rezidențial și la continuarea îngrijirii și recuperării medicale a copiilor care suferă de boli degenerative, inclusiv cei cu autism, în centrele de zi, inclusiv pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, astfel încât să se integreze complet în societate când devin adulți” , a subliniat deputatul social-democrat.
Deputatul PSD Tamara Ciofu a avut preocupări permanente în domeniul protecției mamei și copilului, a persoanelor cu dizabilități, a asigurării accesului la servicii medicale pentru persoanele din comunitățile vulnerabile. În acest sens, a fost inițiatoare a mai multor acte normative pentru introducerea programelor de screening auditiv și oftalmologic în maternități, a legii de combatere a tuberculozei, precum și privind integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în cadrul învățământului vocațional, legea moașelor, legea asistenței sociale comunitare, utilizarea echipamentelor și softurilor asistive în susținerea examenelor de către persoanele cu dizabilități și acordarea de burse pentru minorii cu autism.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 7:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro