Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință - asistență juridică obligatorie pentru victimele violenței

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și Comisia juridică, de disciplină și imunități din cadrul Camerei Deputaților s-au reunit în ședință comună online în data de 20 iulie, de la ora 17:00.

Membrii celor două Comisii au dezbătut online PL-x 395/2020 - Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în vederea întocmirii unui raport comun.

Proiectul de Lege prevede instituirea asistenței juridice obligatorii pentru persoanele care solicită un ordin de protecție, precum și înăsprirea pedepsei pentru persoanele care încalcă ordinul de protecție. Deputații au examinat inițiativa legislativă și punctele de vedere transmise, iar în urma discuțiilor online, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și Comisia juridică, de disciplină și imunități au hotărât adoptarea unui raport favorabil pentru PL-x 395/2020 - Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
”În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă. Asta deși din punct de vedere legal, femeile au la dispoziție instrumente care să le protejeze, cum ar fi ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu. În realitate, însă, prea puține își cunosc drepturile, iar prea puține dintre cele care și le cunosc îndrăznesc să le și ceară”, amintește președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți. ”Accesul victimelor la informații, la consiliere psihologică, juridică, financiară este restrâns, iar calea obținerii unui ordin de protecție este încă dificilă și costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. În calitate de președintă a Comisiei de resort, salut acest raport favorabil adoptat transpartinic ce continuă eforturile împotriva violenței domestice și sexuale. Avem datoria să asigurăm protecția împotriva tuturor formelor de violență asupra femeilor, de aceea, îmi exprim speranța pentru un vot favorabil în Parlament și apoi promulgarea rapidă a acestei modificări legislative care poate salva vieți”, a adăugat deputata USR Cristina Iurișniți.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 8:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro