Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Gabriel Marilen Pirtea (Grupul parlamentar al PNL)
Transformarea în profunzime a societății are nevoie de profesioniști

Știm cu toții că succesul unei societăți sau al unei țări depinde în mod esențial de oameni. Există, din acest punct de vedere, epoci luminoase și epoci în care lumina performanței sociale pare să se fi stins.


E bine, din acest motiv, să păstrăm o dreaptă cumpănă și să încercăm să vedem dincolo de eventualele eșecuri ale prezentului. O vorbă a unui politician interbelic susținea că succesul nu e niciodată definitiv, dar nici căderea nu e totală. Prin urmare, ceea ce contează e curajul de a merge înainte. În ultimii 30 de ani, am asistat la degradarea calității clasei politice, a calității profesionale a celor care lucrează în administrație, a decăderii morale a societății. Una dintre explicații este nivelul execrabil al studiilor făcute de categoriile profesionale menționate mai devreme, în licee și universități ce s-au dovedit a fi simple furnizoare de diplome calpe.

Ne aflăm la o răspântie istorică, pe care contextul dramatic al pandemiei a scos-o la suprafață cu o violență care ne-a luat pe toți prin surprindere. Nu mai e timp pentru savante sau mai puțin savante reflecții: trebuie să acționăm acum. Oportunitățile nu vin de la sine, ele nu se întâmplă pur și simplu – ci trebuie create. Este nevoie, mai mult ca oricând, de o schimbare radicală. Există, în țară sau în diaspora, mii și mii de oameni care pot produce saltul calitativ de care avem nevoie. Oameni onești, profesioniști desăvârșiți care așteaptă un semn că, iată, a venit vremea lor. Ei sunt cei care pot crea o viziune pentru viitorul țării noastre.
Societatea românească a ajuns pe buza prăpastiei promovând în mod iresponsabil mult prea multe măsuri populiste. Au fost neglijați, în mod prostesc sau cinic, tocmai performerii și premianții. Lașitatea, spaima de a nu „deranja”, conformismul și incompetența au condus la un fals și păgubos egalitarism. Concurența a ajuns să fie considerată un afront și performanța un viciu. Oare cum se simte un elev sau un student foarte bun când elevii și studenții din clasa sau grupa lui au absolut toți nota maximă? Aceasta este rețeta prin care au fost îndepărtați cei care puteau să schimbe în bine societatea noastră. Unii au rămas, totuși, în țară, dar foarte mulți și-au căutat și își caută împlinirea pe alte meleaguri.
Transformarea în profunzime a societății are nevoie de profesioniști, care să-și fixeze scopuri și obiective clare și transparente, asumate. Trebuie să-i aducem în prim-plan pe cei cărora nu le e teamă de proiectele îndrăznețe. Trebuie să-i înlăturăm pe incompetenți, pe conformiști, pe profitori, pe nulitățile cățărate în funcții de decizie. Suntem în ceasul al doisprezecelea. Pentru a ne salva, performanța trebuie să devină singurul criteriu acceptabil, ba chiar obligatoriu.
După 30 de ani în care minciuna a fost „calitatea” de bază a decidenților, este momentul ca românii să aibă acces la sinceritatea unui nou tip de lideri. Nu e un lucru ușor, dar onestitatea dezvoltă caracterul și generează încredere. Prefăcătoria și jocurile de imagine favorizate de dezastrele care, din păcate, nu ne-au ocolit, trebuie înlocuite de o compasiune reală față de cei aflați în nevoie. Caracterul integru, aderarea fermă la principiile morale și etice generează întotdeauna încrederea comunității și va crea cadrul pentru o comunicare deschisă, care inspiră și motivează.
Am meditat adeseori la cuvintele lui Winston Churchill: „Pesimistul vede dificultăți în orice oportunitate. Optimistul vede oportunități în orice dificultate”. Aceste fraze sunt extrem de potrivite vremurilor pe care le trăim. În ce mă privește, sunt un optimist pe care adversitățile l-au învățat că viața e fie o frumoasă aventură, fie nu e nimic. Mă simt puternic alături de cei competenți, de performeri, și cred cu tărie că a sosit momentul lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 9:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro