Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Camelia Gavrilă (Grupul parlamentar al PSD)
1 DECEMBRIE – Simbolistica unui act patriotic, semnificații în ecuația lumii contemporane

Cartea de Aur a istoriei României a consemnat ca eveniment fundamental pentru devenirea noastră Marea Unire din anul 1918, dar și o serie de demersuri memorabile care au precedat această împlinire națională din data de 1 Decembrie.


Primul Parlament al României, ales imediat după evenimentele tragice de la revoluția din 1989, hotărăște după aproape jumatate de secol de comunism, ca cea mai semnificativă zi din istoria noastră contemporană – 1 Decembrie – să devină și să fie sărbătorită în fiecare an ca Ziua Națională a României și a românilor de pretutindeni.

Imaginea anului 1918, pe scena internațională, era caracterizată de momente dramatice, de încercări dificile generate de apariția celei mai severe gripe a secolului: gripa spaniolă ce a traversat lumea în 3 valuri, dintre care al doilea, din toamna anului 1918, a fost cel mai sever. Completând acest tablou cu evenimentele Primului Război Mondial, este evident că demersul unionist părea un deziderat greu de atins pentru poporul român. Bilanțul a fost tragic, întrucât gripa spaniolă a avut un caracter pandemic, iar statisticile arată că au fost infectați aproape 500 de milioane de oameni, un sfert din populația lumii de la momentul respectiv.
Astăzi, la peste un secol distanță, pandemia de coronavirus aduce în prezent o parte din experiențele și încercările trecutului, iar țările se confruntă, simetric și ciclic în timp, cu alte provocări similare: o luptă nesfârșită cu un inamic invizibil care schimbă profund reperele existenței noastre, ale lumii moderne, modul de interacțiune, relațiile sociale, activitățile economice, traseele educaționale, cutumele culturale etc. De aceea contextul pandemic actual ne îndeamnă la reflecție, la pregătirea unei sărbători diferite, altfel conturate. Totuși nu trebuie, sub nicio formă, să ignorăm semnificațiile istorice și culturale ale acestei zile de importanță națională.
De 1 Decembrie, România are nevoie de o redescoperire a acelui ideal național de altădată, de forța gândului și a faptei, de motivația înaintașilor care au făcut posibil, dincolo de contextul pandemic dificil sau de problemele cauzate de război și de o economie fragilă, un proiect major de țară, consemnat cu litere de aur în cărțile istoriei.
Astăzi, din păcate, singurul proiect de țără prezentat se conturează ipotetic și ambiguu în jurul unor posibile finanțări provenite de la Uniunea Europeană (80 miliarde EURO), care, prin discursuri politicianiste, propune și imaginează miraculos o „altă țară” modernizată și dezvoltată. Experiențele anterioare, datele statistice, analizele lucide contrazic această imagine idilică, pentru că România încă nu a îndeplinit multe dintre reperele, țintele, obiectivele asumate, în corelație cu Uniunea Europeană, pentru perioada 2014-2020. Partidele politice nu vorbesc despre criza financiară, despre provocările economiei globale, despre problematica mediului și riscurile viitorului, despre scăderea dramatică a populației, despre crizele sistemului medical sau gravele dileme din educație. Să nu uităm că există încă suficientă incoerență legislativă, o politizare excesivă a tuturor domeniilor sau o gravă criză de leadership la nivel național și la nivelul partidelor care sunt lipsite de interes pentru criteriile valorice, profesionale sau morale.
În acest sens, dacă acum câteva zile guvernarea liberală anunța un viitor „promițător”, foarte repede, vineri dimineața, Institutul Național de Statistică semnala faptul că populația României s-ar putea reduce până în anul 2040 la 17 milioane persoane, față de 19,3 milioane în 2019, dacă nu se vor lua măsuri adecvate pentru a susține evoluția demografică, încurajarea natalității, creșterea calității vieții. Cred că, dincolo de emoția patriotică, de evocarea istorică, de bucuria noastră de a celebra un trecut onorant, este nevoie de analize obiective, de evaluare a riscurilor, de responsabilitate politică. De aceea ar fi mai decentă o rezervă a clasei politice care, în miezul unei perioade de controversată campanie electorală, să nu încerce să mai bifeze un eveniment electoral, transformând ziua națională în subiect de discursuri și promisiuni puțin consistente și credibile...
Ziua de 1 Decembrie 2020 trebuie să reprezinte un moment de reflecție pentru guvernanți, pentru fiecare dintre noi, un timp al analizelor la final de an calendaristic, un timp în care obiectivele și rezultatele acțiunilor sunt analizate, evaluate lucid, astfel încât să se desprindă direcții și strategii proiectate spre alte etape de posibilă împlinire.
Astăzi suntem datori moral să continuăm modelul trecutului, spre desăvârșirea idealului național prin obiectivele prezentului: România trebuie să își conserve statutul de actor strategic important în zona Europei de Est, să existe o bună colaborare cu țările membre ale alianței NATO; se impune continuarea demersurilor de consolidare a țării noastre ca stat membru în Uniunea Europeană, cu influență deplină și statut respectat, dar și buna relaționare cu Statele Unite ale Americii. În plan intern, în simetrie cu aceste abordări și acțiuni transnaționale, să nu omitem faptul că avem nevoie de o conservare a valorilor naționale, de continuarea procesului de consolidare a statului modern, cu preocupare atentă pentru generațiile viitoare.
Actul patriotic al unirii a fost validat de timp ca fiind o reușită esențială pentru spațiul socio-politic românesc, eveniment caracterizat de valori, idealuri și tradiții care vor rămâne definitorii în matricea identității poporului român. Să fie 1 Decembrie 2020 un nou moment de sărbătoare și o formă de recunoaștere a sacrificiului strămoșilor, a jertfei pentru înfăptuirea unui ideal național, tocmai pentru a înțelege și asuma sensurile și idealurile prezentului, într-o altă configurare politică națională și internațională!
La mulți ani românilor de pretutindeni!
La mulți ani, România!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 8:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro