Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grupul parlamentar al PMP)
Deputatul Constantin Codreanu a marcat Ziua Națională a României prin vizite de lucru în raioanele Ialoveni, Cimișlia și Leova

Marți, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a întreprins vizite de lucru în raioanele Ialoveni, Cimișlia și Leova din Republica Moldova.

În orașul Ialoveni, parlamentarul a depus flori la bustul Regelui Ferdinand I Întregitorul, deplasându-se, ulterior, în orașul Cimișlia, la Monumentul Eroilor Români (vulturul cruciat), unde a participat la un eveniment dedicat Marii Uniri.
„Sper să fie prima și ultima Zi Națională a României sărbătorită în circumstanțe de criză epidemiologică la nivel global. Îmi exprim bucuria, însă, că flagelul coronavirus nu ne-a împiedicat pe noi, românii din țară, din Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, SUA, întreaga diasporă, Republica Moldova și comunitățile istorice, să comemorăm actul istoric de la 1 decembrie 1918. Un act căruia trebuie să-i facem dreptate, alături de toți românii ce împărtășesc idealul Reunirii, prin transpunerea lui în realitatea fizică a prezentului. Reunirea este al treilea proiect de țară al României după integrarea în NATO și în UE”, a declarat Constantin Codreanu.
Cu prilejul evenimentului, parlamentarul a vizitat Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, în scopul de a transmite, cu titlu de donație, bustul Reginei Tomiris a masageților. Donația face parte dintr-o serie de alte acțiuni similare, organizate de către Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești, România și care readuc în atenția publicului personalități marcante ale istoriei.
În contextul vizitei de lucru, deputatul Codreanu s-a întâlnit cu Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia, Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia, Iulia Cojocaru, șefa Secției cultură, tineret și sport a Consiliului Raional Cimișlia, Alexandru Bulat, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă, precum și cu Anastasia Balmuș, președinte al Societății istorice „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Deputatul și-a continuat deplasarea în orașul Leova, unde a participat la slujba de sfințire a pietrei de temelie a unei noi biserici ce va aparține canonic Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) – „o nouă rădăcină a românismului pe acest mal al Prutului”. Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a făcut, cu titlu personal, o donație pentru susținerea lucrărilor de ridicare a respectivului lăcaș de cult și a semnat Actul de sfințire.
În cadrul vizitei de lucru în raionul Leova, deputatul Codreanu a discutat cu Nicolae Prițcan, președintele raionului, precum și cu Tudor Camerzan, primarul localității Filipeni.
Parlamentarul a abordat, de asemenea, în cadrul întrevederii sale cu Preasfințitul Episcop Veniamin Goreanu al Basarabiei de Sud (Mitropolia Basarabiei, Patriarhia Română) și Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, subiectul reconstruirii celor 14 poduri peste Prut distruse de către sovietici începând cu 1940.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 7:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro