Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Camelia Gavrilă (Grupul parlamentar al PSD)
Alegeri parlamentare 2020 – un vot decisiv pentru guvernarea țării în următorii patru ani
„Votul este mai puternic decât glonțul.” (Abraham Lincoln)

Dincolo de opțiuni și nuanțe politice, electorale, votul din data de 6 decembrie anunță configurația politică pentru următorii 4 ani, un aspect deosebit de important, ținând cont de faptul că până în 2024 nu mai există niciun tip de scrutin electoral.

Votul reprezintă prima etapă a unei schimbări, primul efort civic necesar în procesul de consolidare a unei societăți implicate și active. Acest exercițiu democratic ar trebui să fie precedat de o analiză lucidă, de informare atentă, cu preocuparea noastră pentru destinul cetățenilor și al societății, în general. Cu siguranță, trebuie să ieșim la vot, să votăm pentru stabilitate economică, pentru servicii sociale și educaționale moderne, pentru coerența și curajul unor politici autentice de dezvoltare a sistemului medical, a învățământului românesc și implicit ieșean, dincolo de clișee și promisiuni mereu reluate, în forme diferite în contextul campaniilor electorale. De data aceasta, într-un an complicat, marcat de implicațiile pandemiei, de suferință, de nemulțumiri, un an în care asistăm la o apropiere derutantă a celor două scrutine electorale, în mod firesc poate campania pentru alegeri parlamentare nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor; energiile se epuizaseră deja, comunicarea directă a fost limitată, proiectele importante s-au dovedit sumare și acoperite de o multitudine de sloganuri ineficiente și forme fără fond, la limita mediocrității, a formalismului.
Și totuși, românii sunt așteptați la vot, pentru că ei merită un viitor mai bun, mai sigur într-o societate modernă, europeană, prosperă. Privind retrospectiv, observăm că interesul și prezența la vot au scăzut constant în relație cu acest tip de alegeri parlamentare: doar la data de 20 mai 1990 consemnăm cel mai mare procentaj de 86,19%. La următorul scrutin legislativ din septembrie 1992 au fost la vot 76,29% de persoane din totalul populației, apoi în noiembrie 1996 - 76,01%. Ulterior procentele au scăzut constant până în anul 2012:
- pentru anul 2000 - 65,31%,
- pentru anul 2004- 58,51%,
- pentru anul 2008 - 39,20%,
- pentru anul 2012 - 41,76%.
O excepție explicabilă este reprezentată de alegerile din 2012, atunci când se derula povestea seducătoare a Uniunii Social-Liberale (USL), o utopică împletire de politici social democratice și liberale, pe fondul nemulțumirilor majore generate de mandatele controversate ale președintelui Traian Băsescu și de gravele derapaje ale guvernării democrate. Au urmat scăderi importante ale participanților la alegerile parlamentare, în anul 2016 fiind doar 39,49% din populație cu drept de vot la urne. Probabil că pasiunea pentru politică din anii 90, după ieșirea din comunism, s-a consumat, s-au adunat în timp dezamăgiri, nemulțumiri, guvernări eșuate, clasa politică nu a fost de multe ori la înălțimea aspirațiilor cetățenilor, după cum și concesiile, compromisurile făcute în diferite momente politice au erodat interesul și încrederea în politicieni.
Chiar dacă ne aflăm într-un context epidemiologic deosebit, dincolo de temerile firești și necesara distanțare socială, dorința de schimbare, încrederea și interesul pentru o anumită ideologie, aprecierea unor programe de guvernare și, mai ales, speranța că putem avea o țară modernă presupun prezența noastră la vot.
Țara, județul și orașul Iași merită o reprezentare parlamentară onorabilă, pe baza unor voturi semnificative numeric. Poate veți identifica, totuși, o soluție, o echipă, în noianul de liste și nume, de partide și doctrine, de „personaje” și, uneori personalități adevărate, pentru a regăsi, astfel comunitatea noastră ieșeană pe drumul unei evoluții așteptate, visate, meritate.
Pentru români, aceste alegeri anunță, prin vocea candidaților, noi perspective, proiecte și soluții pentru problematici diverse, aflate pe agenda națională: gestionarea crizei sanitare și economice, locuri de muncă pentru tineri, evoluția și modernizarea învățământului românesc, infrastructură rutieră de calitate, servicii sociale și programe necesare pentru grupurile vulnerabile, finanțarea proiectelor prioritare în diferite domenii, accesarea eficientă a fondurilor europene.
Teoria, ipotezele lansate de programele politice, proiecțiile de viitor sunt interesante și atractive. Diferența o va face credibilitatea grupului politic pentru care optăm.
Privind dincolo de opțiunile politice, de polemicile create și tensiunile inerente campaniilor electorale, prezența la vot va conduce la o oglindire adecvată în plan parlamentar și, implicit, spre o posibilă împlinire ulterioară a nevoilor și aspirațiilor cetățenilor. De aceea, ezitările, diletantismul, retorica politicianistă sau mediocritatea trebuie oprite în favoarea profesionalismului, a onestității, a marilor obiective și proiecte pentru țară și pentru Iași.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 17 august 2022, 11:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro