Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Simina Geanina Daniela Tulbure (Grupul parlamentar al USR)
Transparența și buna gestionare a banului public - direcții esențiale pentru o Românie prosperă!

Transparența banului public nu e nici inovație, nici progresism, ci o normalitate în orice țară pro-europeană care se respectă. Educația financiară ne clarifică faptul că odată ce resursele sporesc, devine cel puțin la fel de important să le știm gestiona.

Un exemplu sugestiv este situația cetățenilor care câștigă sume însemnate la diverse jocuri de noroc și sfârșesc în prin a acumula mai multe datorii decât aveau înainte. Pe scurt, banii trebuie să rămână o unealtă, nu un obiectiv în sine, iar gestionarea transparentă a banilor e un principiu elementar al alfabetizării financiare, că vorbim de veniturile unei familii sau de resursele unei instituții sau ale unui stat. Altfel, riscăm să ne amăgim că singura soluție care duce la dezvoltare e să dispunem de tot mai mulți bani, ignorând importanța modului în care respectivii bani sunt investiți.
De exemplu, săptămâna trecută, un reportaj realizat de Recorder, intitulat „Clanul Marelui Alb”, a scos la iveală o serie de practici netransparente și neetice privind finanțările din bani publici pe care Biserica Ortodoxă Română le gestionează prin intermediul structurilor sale administrative.
Tot mai multe investigații, colapsuri și falimente ne demonstrează că mecanismele care ar trebui să vegheze la buna gestionarea banilor publici nu funcționează așa cum ar trebui. Având în vedere că soluțiile întârzie să apară, propun o serie de măsuri asupra cărora vă invit să dezvoltăm o inițiativă comună:
 • justificarea foarte concretă și neechivocă a tuturor proiectelor și demersurilor care dispun de alocări financiare din surse publice;
 • licitații cu un grad ridicat de transparență, bazate pe criterii clare;
 • transparentizarea tuturor datelor financiare de interes public;
 • dezvoltarea unor formule mult mai consistente din punct de vedere deontologic în alocarea sprijinului financiar public;
 • clarificarea și perfecționarea mecanismelor de intervenție a statului în situații problematice precum cele portretizate;
 • responsabilizarea și profesionalizarea resursei umane care are rolul de a gestiona astfel de cazuri.
  Transparentizarea banului public nu trebuie privită ca o corvoadă sau o neîncredere în cei care gestionează resursele, ci un mod de operare sănătos care ține cont de interesele țării și în aceeași măsură de sustenabilitatea pe termen lung a activității instituțiilor implicate. Voi urmări cu atenție această tendință pentru că subiectul trebuie să rămână în atenția publică, iar în paralel e nevoie de voință politică pentru a intensifica verificările și a-i trage la răspunderea pe cei vinovați.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 21 mai 2022, 16:41
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro