S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 18 februarie 2019

 

 

Şedinţa a început la ora 13,05.

 Lucrările au fost conduse de domnul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al  Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Florin Iordache - vicepreşedinte, domnul Silviu Dehelean - secretar, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Seres Denes, domnul Andrei Dominic Gerea şi domnul Cătălin-Marian Rădulescu - chestori, domnul Alfred-Robert Simonis - Grupul parlamentar al PSD, domnul Gabriel Andronache - Grupul parlamentar al PNL, doamna Cristina-Mădălina Prună - Grupul parlamentar al USR, domnul Korodi Attila - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Daniel Olteanu - Grupul parlamentar ALDE, domnul Adrian-Mihăiţă Todoran - Grupul parlamentar al PMP, domnul Varujan Pambuccian (de la ora 13,10) - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale  şi doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Ştefania Bîrlibescu - Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul,  domnul George Ionuţ Dumitrică - Secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă - Secretar general adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor,  doamna Gabriela Enea - Direcţia comunicare şi relaţii publice, doamna Andreea Cleras - Direcţia generală afaceri externe şi doamna Andreea Stăncescu - Director general Cabinet Secretar general şi domnul Alexandru Tănase - Departamentul Tehnic.

 

*

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Bună ziua!

Dacă la ordinea de zi pe care o aveţi, aveţi observaţii?

Ordinea de zi a acestei şedinţe.

Nu există.

V-aş ruga.

 

Domnul Gabriel Andronache:

Da.

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Este o intervenţie care vizează ordinea de zi. Ştiu că este de competenţa Comitetului liderilor, dar îmi fac datoria de a o pune în discuţie, şi anume noi solicităm introducerea pe ordinea de zi, a unei propuneri legislative care are termenul depăşit de aproape cinci luni de zile.

Este vorba de PLx 496/2018: deci introducerea pe ordinea de zi şi dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor fără raport pe motiv că termenul este depăşit. Are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 11 martie, ca Ziua naţională a meseriilor.

Temeiul regulamentar este articolul 69.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

V-am dat cuvântul pentru că văd că nu este nici un reprezentant PNL din cadrul Biroului permanent. Solicitarea dumneavoastră este includerea pe ordinea de zi a Biroului permanent discutarea acestei situaţii sau includerea pe ordinea de zi a plenului?

Vă rog!

 

Domnul Gabriel Andronache:

Este includerea pe ordinea de zi a plenului; potrivit Regulamentului, este de competenţa Comitetului liderilor.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Mulţumesc frumos!

Deci această propunere v-aş ruga să o faceţi la Comitetul liderilor.

 

Domnul Gabriel Andronache:

Era spre informare.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

A, dacă începeaţi cu asta nu mai comentam nimic.

Mulţumesc frumos!

Bun.

Vă rog, deci liderul PMP s-a înscris, vă dau cuvântul.

 

Domnul Adrian-Mihăiţă Todoran:

Şi noi, Grupul PMP, avem o solicitare de introducere pe ordinea de zi la plen a unui caz foarte interesant. Cazul Goga, Octavian Goga. Cel care de un an de zile, de aproape un an de zile, are decizie definitivă de la Secţia penală şi îşi pierde cam toate drepturile, inclusiv cel de deputat. Noi ca şi grup, am solicitat de şase luni de zile introducerea pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor a acestui caz.

Totuşi, gândiţi-vă că din 13.03 are decizia definitivă. Este destul de mult, a trecut şi bugetul, am înţeles că trebuia să existe un vot în plus, dar nu este normal după un an de zile noi să nu supunem la vot scoaterea unui om cu grave probleme penale.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Este pe ordinea de zi.

 

Domnul Adrian-Mihăiţă Todoran:

Uite nu am citit şi...

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, mulţumesc.

 

Domnul Adrian-Mihăiţă Todoran:

Sigur nu am citit ordinea de zi, deci este pe ordinea de zi?

Nu m-am uitat.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Prima chestiune, chiar dacă nu ar fi fost, nu este o propunere legislativă sau un proiect de lege în care liderii să poată să ceară includerea fără raportul de la Comisie.

Vă rog, o secundă.

În ordine; mai este domnul Dehelean.

Vă rog!

 

Domnul Silviu Dehelean:

Da, merci, domnul preşedinte de şedinţă.

Noi am făcut o solicitare, USR a depus o solicitare săptămâna trecută pentru prezenţa domnului ministru Teodorovici la... în faţa Parlamentului şi deci în data de 25, rămâne? Pentru că aţi spus că trebuie pusă cu o săptămână înainte şi am vrut să fie procedurală.

Ok, merci.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

În regulă. Dacă nu credeţi că e cazul să intrăm în ordinea de zi şi să nu facem înaintea ordinii de zi o altă ordine de zi  care nu are legătură cu subiectul?!

Bun.

Bineînţeles, toată lumea trebuie să... v-aş ruga domnul lider.

 

Domnul Korodi Attila:

Bună ziua, stimați colegi.

Eu nu propun nimic pentru ordinea de zi. Efectiv, aș dori să respectăm procedura. Ceea ce am spus colegei înainte, trebuie să facem Comitetul liderilor și (...) haideți să închidem Biroul permanent, pentru că trebuie să ne apucăm de Comitetul liderilor!

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, aveți dreptate. Eu sunt de vină, pentru că i-am dat cuvântul liderului de la PNL, ținând cont că n-aveau nici un reprezentant în Biroul permanent și m-am gândit că e ceva pentru... Odată dându-i cuvântul, nu puteam să nu dau cuvântul și la ceilalți.

 

PUNCTUL 2

Notă privind inițiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse și distribuite în perioada 12 - 15 februarie 2019 care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru a fi dezbătute în zilele de luni, 18 și miercuri, 20 februarie 2019

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Nota privind inițiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse și distribuite în perioada 12 - 15 februarie 2019 care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi pentru a fi dezbătute în zilele de luni, 18 și miercuri, 20 februarie 2019.

Rămâne ca această listă să fie analizată de Comitetul liderilor și să aducă modificările pe care le consideră.

 

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaților

·       Secretari de ședință

 

Domnul Eugen Nicolicea: 

Proiectul Programului de lucru pentru această săptămână.

Dacă sunt observații sau comentarii? Nu.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Nu sunt.

Abțineri? 

Nu sunt.

Secretarii de ședință vor fi domnii Mircea Drăghici și domnul Cristian Buican; vicepreședinte de serviciu va fi domnul Eugen Nicolicea.

 

PUNCTUL 4

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Dacă membrii Biroului permanent sunt de acord cu comisiile și termenele propuse?

Cine este pentru?

Mulțumesc.

 

PUNCTUL 5

Solicitare din partea Comisiei pentru industrii și servicii cu privire la două inițiative legislative aflate în procedură parlamentară la Camera Deputaților (Plx 745/2018 și Plx 44/2019)

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Solicitare din partea Comisiei pentru industrii și servicii cu privire la două inițiative legislative aflate în procedură parlamentară la Camera Deputaților (Plx 745/2018 și Plx 44/2019).

Din Notă ar rezulta că pentru cea din 2018 cererea ar fi tardivă dar, ținând cont că are același obiect de reglementare ca și Plx-ul 44/2019, unde este aceeași cerere, vă propun ca la solicitarea Comisiei pentru industrii, să le fie repartizate amândouă proiectele de lege, în vederea întocmirii unui raport comun împreună cu Comisia pentru administrație publică.

Acest lucru este posibil, s-a mai realizat de către Biroul permanent.

Cine este pentru?

Împotrivă? Nu sunt.

Un vot împotrivă. Da?

Abțineri? Nu sunt.

Scuze.

 

PUNCTUL 6

Solicitări privind efectuarea de concedii cu plată:

·           domnul deputat Marius-Gheorghe Surgent

·           domnul deputat Ion Tabugan

·           domnul deputat Andrei Pop

·           domnul deputat Emanuel Iuliu Havrici

·           domnul deputat Adrian Solomon

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Avem solicitări privind efectuarea de concedii cu plată: domnul deputat Marius-Gheorghe Surgent - 6 - 13 martie; Ion Tabugan -  18 - 20 și 25 - 27 februarie: Andrei Pop - 18, 19, 20 februarie; Emanuel Iuliu Havrici - 18, 19, 20 februarie; Adrian Solomon - perioada 25 - 28 februarie.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Cu unanimitate.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea domnului secretar Dragoș Gabriel Zisopol privind amplasarea unor standuri cu produse tradiționale grecești și cipriote

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Solicitare din partea domnului secretar Dragoș Gabriel Zisopol privind amplasarea unor standuri cu produse tradiționale grecești și cipriote.

E vorba despre amplasarea unor standuri cu produsele tradiționale la P1, în fața Sălii de plen, în data de 25 martie 2019.

Dacă sunt obiecții?

Nu sunt.

Cine este pentru?

Cu unanimitate.

 

PUNCTUL 8

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe.

 

1. Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, Franța, 1 martie 2019)

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, Franța, 1 martie 2019).

Participant: domnul deputat Răzvan Cuc - PSD; este șeful delegației Parlamentului României la APCE și membru al Comisiei permanente.

Acțiunea are un caracter parlamentar, prevăzută în programul de relații externe al Camerei Deputaților pentru anul 2019.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Nu sunt.

Abțineri?

Nu sunt.

 

2. Memorandum intern privind participarea la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Granada, Spania, 4 martie 2019)

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Memorandum intern privind participarea la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Granada, Spania, 4 martie 2019).

Participant - unul singur, domnul deputat Andrei Nicolae, PSD, membru supleant al delegației, membru al Comisiei pentru cultură, știință, educație și media.

Participă ca membru supleant al doamnei deputat Diana Tușa.

Acțiunea are caracter parlamentar, este prevăzută în programul de relații externe pe anul 2019.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Nu sunt.

Abțineri?

Nu sunt.

 

3. Memorandum intern privind deplasarea în Republica Federală Germania, la Berlin a domnului deputat Ovidiu Victor Ganţ  (10 - 15 martie 2019)

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Memorandum intern privind deplasarea în Republica Federală Germania, la Berlin a domnului deputat Ovidiu Victor Ganţ, 10 - 15 martie 2019.

Participant domnul Ganţ.

Acţiunea are caracter parlamentar.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abţineri? Nu sunt.

Întrucât am epuizat ordinea de zi a Biroului permanent, vă mulţumesc pentru participare şi declar această şedinţă închisă.

Urmează şedinţa Comitetului liderilor şi aş avea doar un comentariu.

Pe ordinea de zi se poate dezbate un proiect de lege sau o propunere legislativă la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit, nu alte chestiuni dacă nu există raportul.

Vă mulţumesc!

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 13,17.