S T E N O G R A M A

ședinței comune a Birourilor permanente

ale Camerei Deputaților și Senatului

din ziua de luni, 12 octombrie 2020

- Ședință on-line -

 

Ședința a început la ora 12,01.

Lucrările au fost conduse de domnul Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Au participat:

De la Camera Deputaților: doamna Carmen-Ileana Mihălcescu și domnul Marilen-Gabriel Pirtea - vicepreședinți, domnul Cristian Buican, doamna Lia Olguța Vasilescu, domnul Iulian Iancu și domnul Dragoș Gabriel Zisopol - secretari, domnul Marius-Constantin Budăi, domnul Laurențiu-Dan Leoreanu, domnul Seres Denes și domnul Nicolae Bănicioiu - chestori, domnul Alfred-Robert Simonis - Grupul parlamentar al PSD, domnul Florin-Claudiu Roman - Grupul parlamentar al PNL, domnul Cătălin Drulă - Grupul parlamentar al USR, domnul Benedek Zacharie - Grupul parlamentar al UDMR și domnul Varujan Pambuccian - Grupul parlamentar al minorităților naționale.

 

De la Senat: domnul Robert-Marius Cazanciuc - Vicepreședinte, cu îndeplinirea atribuțiilor de președinte pe perioada cât funcția de președinte este vacantă, domnul Titus Corlățean, domnul Șerban-Constantin Valeca și doamna Alina-Ștefania Gorghiu - vicepreședinți, domnul Mario-Ovidiu Oprea, domnul Marian Pavel și domnul George-Edward Dircă - secretari, domnul Cornel Popa și domnul Marius-Alexandru Dunca - chestori, domnul Radu-Cosmin Preda - Grupul parlamentar al PSD, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu - Grupul parlamentar al PNL și domnul Cseke Attila-Zoltan - Grupul parlamentar al UDMR.

 

Invitați:

Din partea Guvernului: domnul Nini Săpunaru - Secretar de stat, Departamentul pentru relația cu Parlamentul.

 

De la Camera Deputaților: doamna Silvia-Claudia Mihalcea - Secretarul general al Camerei Deputaților, domnul George Ionuț Dumitrică - Secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă - Secretar general-adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Roxana Lozneanu - Direcția comunicare și relații publice, doamna Anca Mihaela Spiridon - Director general la Cancelarie Președinte, doamna Andreea Stăncescu - Director general la Cabinet Secretar general, domnul Alexandru Tănase - Centrul de Dezvoltare Tehnologică și domnul Ioan Hanganu - Direcția Informatică și Telecomunicații.

 

De la Senat: doamna Izabela Chencian - Secretarul general al Senatului, doamna Roxana Truinea - Directorul general al Direcției generale legislative, doamna Claudia Pencea - Direcția pentru organizarea plenului și comisiilor, doamna Raluca Zota - Cabinet Secretar general și doamna Maria Ranga - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent.

 

*

 

Domnul Florin Iordache:  

Bună ziua stimați colegi.

 

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Bună ziua!

 

Domnul Florin Iordache:

Stimați colegi, vă propun să începem ședința comună de Birou permanent reunit.

Și ordinea de zi, ați primit-o, da?

Dacă sunt intervenții la ordinea de zi? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 1

Prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ și cea de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ

 

Domnul Florin Iordache:

La primul punct avem prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ și cea de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare.

Știți că aveam până astăzi să se depună candidaturile. Nu s-au depus candidaturile, și în consecință, vă propun să prelungim termenul de depunere a candidaturilor până lunea viitoare la ora 10,00.

Ulterior, în funcție de candidaturile care vor fi depuse să stabilim tot într-un BPR, ce facem mai departe. Adică când facem plenul, când se vor întruni Comisiile juridice și așa mai departe.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Domnule vicepreședinte, dacă ne permiteți o intervenție?

 

Domnul Florin Iordache:

Da, vă rog.

Cine răspunde?

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Roman.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, vă rog cine doriți.

Vă rog, interveniți!

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc.

Grupul PNL, va susține această propunere de amânare.

Mulțumesc. Colegii din PNL.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc și eu.

Păi, stimați colegi, amânăm pentru că repet, nu avem nicio candidatură și condițiile din lege erau că trebuiau 3 candidaturi și așa mai departe pentru fiecare funcție.

În aceste condiții, vă propun să amânăm până când candidaturile și colegii care doresc să participe respectă procedurile legale.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Da. Asta doream să aflăm, câte candidaturi au fost depuse până în acest moment.

Asta ne interesa.

 

Domnul Florin Iordache:

Nu sunt, nu sunt. Neavând...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Pentru că am primit doar ordinea de zi fără documentele conexe ce trebuiau comunicate, astfel că, mă rog, nu am putut să studiem, adică...

 

Domnul Florin Iordache:

V-am răspuns eu, avem posibilitatea ...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Am înțeles.

Mulțumesc!

 

Domnul Florin Iordache:

În aceste condiții, neavând candidaturi, suntem obligați în BPR, să stabilim un alt termen de depunere al candidaturii.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Nici Grupul USR nu se opune la amânarea acestui termen de o săptămână.

 

Domnul Florin Iordache: 

Bun.

Deci dacă nu sunt alte intervenții și neavând voturi împotrivă, a fost adoptat.

 

PUNCTUL 2

Memorandum intern: Asigurarea măsurilor necesare pentru desfășurarea activității comisiilor parlamentare de anchetă constituite prin Hotărârea Parlamentului nr. 23/2020 și prin Hotărârea Parlamentului nr. 24/2020

 

Domnul Florin Iordache:

La punctul 2 avem Memorandumul intern: Asigurarea măsurilor necesare pentru desfășurarea activității comisiilor parlamentare de anchetă, potrivit Hotărârii Parlamentului  23 și 24.

Este vorba de personal și logistică pentru comisiile de anchet㠔Sparanghelul” și ”Achiziții în perioada stării de urgență”.

Dacă sunt intervenții sau se opune cineva pentru a asigura staff-ul și condițiile logistice?

 

Domnul George-Edward Dircă

Nu ne opunem, dar doar că până stabilim staff-ul, cred că ieșim din termenul de depunere a raportului.

 

Domnul Florin Iordache:

Păi bun, avem cred că o solicitare, de prelungire a termenului de depunere a raportului.

Eu personal aștept cele două comisii ca până își încheie mandatul actualul Parlament, să avem un raport care să constate, în sfârșit, ceea ce au găsit dumnealor în cele două comisii de anchetă.

Deci, la chestiunea cu staff-ul, dacă sunt intervenții­? Nu.

Aprobat.  

 

PUNCTUL 3

Solicitare din partea domnului senator Ștefan - Radu Oprea, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel privind desfășurarea activității și logisticii necesare bunului mers al activității Comisiei

 

Domnul Florin Iordache:

Avem solicitarea din partea președintelui Radu Oprea, președintele Comisiei de investigare a fraudelor.

Este vorba de Comisia ”Sparanghelul”, privind desfășurarea activității și logistica.

Tocmai am aprobat, solicitarea ca și la această comisie cât și la cealaltă să aibă staff-ul aferent și logistica necesară.

Mulțumesc.

 

PUNCTUL 4

Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel

 

Domnul Florin Iordache:

Avem la poziția 4 - Regulament de organizare și funcționare a Comisiei parlamentare de anchetă privind ”Sparanghelul”.

Regulamentul l-ați primit.

Dacă sunt intervenții? Nu.

În aceste condiții, dacă nu e nimeni împotrivă sau nu se abține, Regulamentul a fost aprobat.

Mulțumesc!

 

PUNCTUL 5

Solicitări din partea domnului senator Ștefan - Radu Oprea, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel privind prelungirea termenului de depunere a raportului:

•  până la începerea sesiunii parlamentare ordinare din toamnă;

•  până la data de 30 septembrie 2020;

•  până la data de 30 octombrie 2020

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o solicitare, la poziția 5 - Solicitarea domnului senator Ștefan - Radu Oprea, tot la Comisia ”Sparanghel”, pentru prelungirea termenului până la încheierea sesiunii parlamentare, până la începerea sesiunii ordinare, și până la ...  au fost trei cereri succesive.

Prima, până la 30 septembrie, până la începerea sesiunii deci, până la 1 septembrie, iar ultimul termen solicitat este 30 octombrie.

Biroul permanent reunit este cel care aprobă prelungirea. Atâta timp cât această Comisie, nu a fost în stare să aibă un raport, vă propun să prelungim pentru a avea un raport astfel încât, eventualele concluzii pe care colegii din Comisie (...) să le pună la dispoziția Birourilor permanente.

Dacă sunt voturi împotrivă sau abțineri? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea domnului deputat Marius-Constantin Budăi, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență privind prelungirea termenului de depunere a raportului cu 60 de zile

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o solicitare la 6 - Solicitare din partea domnului președinte, Marius Budăi, Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile.

De asemenea, și dumnealui solicită prelungirea termenului de depunere cu 60 de zile.

Dacă nu sunt intervenții, vă propun să aprobăm și această solicitare, repet astfel încât ...   

 

Domnul George-Edward Dircă:

Când a fost înregistrată solicitarea? Practic ce înseamnă acest lucru?

 

Domnul Florin Iordache:

Din 27 septembrie, 60 de zile înseamnă 27 noiembrie.

Repet ...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Mulțumesc pentru clarificări.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, vă mulțumesc.

Dacă nu sunt voturi împotrivă sau abțineri, a fost aprobată.

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Domnul președinte, dar am și eu o întrebare.

Domnul președinte?

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, vă rog!

Da domnul lider, vă rog.

Domnul Fenechiu, vă rog!

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Mă auziți?

 

Domnul Florin Iordache:

Eu vă aud.

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Ea s-a închis în septembrie?!

 

Domnul Florin Iordache:

Poftiți?

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Activitatea Comisiei, practic trebuia să se încheie conform votului Parlamentului, pe 27 septembrie.

Noi astăzi, 12 octombrie, putem prelungi retroactiv? Vă întreb ca problemă de drept.

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitarea înțeleg de la Secretariatul general, este făcută încă din perioada verii, domnul lider.

Deci, solicitarea și faptul că noi în Birourile permanente nu am discutat, comisiile în care toți avem reprezentanți, au solicitat în timp regulamentar.

Dar măcar să ...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Păi și de ce nu a fost pusă în discuție domnule președinte? Ne trezim acum cu cereri care solicitau să fie prelungit termenul până la 1 septembrie, iar noi suntem în 12 octombrie, astăzi.

 

Domnul Florin Iordache:

Domnul coleg, în principiu aveți dreptate, dar repet, atâta timp cât nu au finalizat un raport, cred că concluziile oricărei comisii de anchetă sunt foarte interesante și utile astfel încât măcar în viitor să nu se mai comită astfel de chestiuni sau suspiciuni.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Domnule vicepreședinte, eu nu am spus că aceste concluzii nu sunt utile.

Eu v-am întrebat doar, de ce cereri care au fost depuse în august ajung în analiza noastră pe 12 octombrie?

 

Domnul Florin Iordache: 

Da, bun. Nu au fost...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Am mai avut întâlniri de Birou permanent până acum.

 

Domnul Florin Iordache:

Știu. Bun.

Dacă sunt voturi împotrivă sau abțineri la această solicitare? Nu.

Am aprobat.

 

PUNCTUL 7

Scrisoare din partea domnului Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, prin care solicită aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente

 

Domnul Florin Iordache:

Ultimul punct pe ordinea de zi, avem scrisoarea domnului Constantin Mitulețu-Buică, președintele AEP, prin care se solicită aprobarea...

Așa cum știți, AEP-ul are... potrivit legii, Regulamentul se aprobă în Birourile permanente reunite.

Legea s-a modificat și s-a completat.

Eu vă propun să transmitem această scrisoare celor două Comisii juridice de la Cameră și Senat; ele să ne facă un raport și, pe baza raportului Comisiilor juridice, într-un viitor Birou permanent reunit, să aprobăm acest Regulament.

Dacă sunt voturi împotrivă sau abțineri?

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Îmi permiteți?

 

Domnul George-Edward Dircă:

Să ne fie comunicat, vă rog, și documentul.

 

Domnul Florin Iordache:

Sigur.

Rog pe cele două doamne Secretar general...

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Roman, domnule Iordache.

 

Domnul Florin Iordache:

Le rog pe doamna Izabela Chencian și pe doamna Silvia Mihalcea să transmită colegilor din BPR-uri documentele, astfel încât să știe la ceea ce vor lucra Comisiile juridice.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte!

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog. Da, domnul Roman.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Deci, o rugăminte: nu avem documentul, nu l-am putut lectura, și cred că nu e niciun capăt de țară dacă îl amânăm o săptămână sau câteva zile până la următorul BPR, să ne uităm și noi peste el...

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Păi, nu, nu, nu!

Domnul Roman, nu m-ați urmărit.

Eu am spus că documentul și solicitarea, Regulamentul se duce la Comisia juridică, la cele două Comisii juridice care nu au stabilit că fac pentru mâine, pentru că sunt... Pentru un Birou permanent care probabil va fi săptămâna viitoare.

Documentul va ajunge...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Și ce termen avem pentru?

 

Domnul Florin Iordache:

Poftiți?

 

Domnul George-Edward Dircă:

Ce termen stabilim pentru depunerea raportului? Pentru analizarea Regulamentului și depunerea raportului?

 

Domnul Florin Iordache:

În momentul în care Comisiile juridice vor analiza și eventualele observații pe care dumneavoastră le faceți.

Comisiile juridice nu le-am convocat pentru... nu le-am dat temă comisiilor juridice pe această chestiune.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Păi eu știu că atunci când se transmite un document, se transmite și un termen în care trebuie adoptat un raport.

 

Domnul Florin Iordache:

Bun. Atunci, dacă vreți să fim foarte riguroși, dăm termen o săptămână pentru analiza de către comisiile juridice a acestui Regulament. Dacă sunt observații, într-un Birou permanent mai prelungim, astfel încât să nu ducem sine die. Da?

 

Domnul George-Edward Dircă:

Haideți să stabilim două săptămâni, să avem timp suficient.

 

Domnul Florin Iordache:

Păi, nu. Eu vă propun o săptămână și, dacă dumneavoastră constatați...

Eu personal nu m-am uitat pe acest document care înțeleg că corelează legea care a fost aprobată.

Dacă legea pe care noi am aprobat-o e în concordanță cu acest Regulament, sau e transpusă în acest Regulament, nu sunt probleme.

Repet, uitați-vă, dați colegilor juriști să se uite; dacă sunt probleme, amânăm, n-am nicio  problemă.

Dar de asta vă spun, haideți să dăm termen o săptămână, comisiile juridice analizează; dacă sunt probleme, mai amânăm. Da?

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnule președinte, și Grupul PNL susține termenul de două săptămâni, pentru că nu am citit acest document.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Domnule președinte, asta e solicitarea: haideți să avem două săptămâni, să nu facem ședințe pe repede-înainte, să avem timp suficient să studiem aceste documente.

Dacă ne transmiteați acest document atunci când l-ați primit la comisie, poate... la Biroul permanent, poate ne puteam încadra, dar haideți să stabilim două săptămâni și, dacă avem raportul mai repede, nu-i nicio problemă.

 

Domnul Florin Iordache:

Nicio problemă.

Deci, haideți să facem așa: dacă avem raportul, la viitorul BPR de săptămâna viitoare, când avem un BPR, dacă nu sunt probleme și avem raportul, îl discutăm; dacă nu sunt probleme, oricum dăm două săptămâni ca să nu fie alte discuții. Da?

Și dacă avem raportul, exact cum ați propus dumneavoastră mai devreme, discutăm săptămâna viitoare.

De acord?

 

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Ok. E bine așa.

 

Domnul George-Edward Dircă:

Mulțumim.

 

Domnul Florin Iordache:

Bine. Vă mulțumesc.

Deci, pentru mâine înțeleg că la ora 13.00 avem un singur...

Numai puțin, ca să finalizez ședința, și după aia puteți discuta!

Deci, pentru mâine avem un singur vot, este vorba de ANCOM; și, ca să fim foarte operativi, vă propun următorul program:

La ora 13.00 începe plenul reunit, cu un singur punct pe ordinea de zi, președintele ANCOM.

Cele două Comisii de IT, astăzi analizează dosarele de candidatură depuse, până la ora 18.00.

Dacă nu avem dosarele respective, care îndeplinesc condițiile pentru a putea fi trecute pe buletinul de vot, să transmită Secretariatului General pentru a întocmi buletinul de vot, pentru că se votează pe buletin de vot candidaturile câte sunt, cinci, șase, șapte, douăzeci și cinci, câte sunt, și care îndeplinesc condițiile legale. Ei fac doar analiza dosarului, potrivit articolului 11 din Ordonanță, și analiza dosarului merge pe buletinul de vot, urmând ca mâine să tăiați din cele câte sunt, candidaturi.

Dar, repet, ca să știți liderii de grup să vă anunțați colegii, între 13.00...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Deci, mâine avem ședință în fizic, da?

 

Domnul Florin Iordache:

Fizic, fizic!

 

Domnul George-Edward Dircă:

Trebuie toată lumea să fie, fizic, prezentă la Parlament.

 

Domnul Florin Iordache:

Oricum, mâine vom avea... Numai puțin!

Și Senatul. Probabil că vă va anunța domnul Cazanciuc la Biroul permanent al Senatului.

Vom avea întâi o ședință fizică la Cameră, pentru că în locul doamnei secretar Olguța Vasilescu, cu bile, se votează un loc în Biroul permanent; și deci trebuie să fim prezenți, fizic, înainte, la Cameră.

Bănuiesc că și la Senat...

 

Domnul George-Edward Dircă:

Și noi avem, da.

Și noi avem o situație similară.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă organizați dumneavoastră. În locul lui Pavel, și așa mai departe...

Lăsați-mă să vă spun programul, și după aia mă întrebați ce vreți.

Deci, între 13.30 și 14.00, Grupurile PSD și senatorii neafiliați; între 14.05 și 14.15, Grupul minorităților; între 14.15 și 14.35, Grupurile PNL de la Cameră și de la Senat; de la 14.35 la 14.50, Grupurile USR; la 14.50 - 15.00, UDMR; 15.05 - 15.15 Pro România; 15.15 - 15.25 Grupul PMP.

La BP, ca de obicei. Deci, luați pe traseul pe care îl știți, la... cum se cheamă? Barbu Catargiu, sau care e sala? Da. La Barbu Catargiu, organizat pe grupuri, cu măști, cu distanțare, luăm buletinul, tăiem candidații și lăsăm așa cum hotărâți la nivelul fiecărui grup.

Mă întrebați, dacă mai aveți alte întrebări sau observații, sau chestiuni?

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Da. Pe procedură, îmi permiteți mie?

Alina Gorghiu sunt.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, doamna vicepreședinte.

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Ce ziceți dacă v-aș ruga tare mult să încercați să ne dați mapa asta măcar cu o oră înainte? Mapa de ședințe. Ne-o transmiteți, invariabil, la momentul la care începe ședința, când lumea nu are timp nici măcar să se uite pe mail.

Faceți un efort, mai ales că știți ordinea de zi  din timp, măcar cu o oră s-o transmiteți mai devreme!

 

Domnul Florin Iordache:

Sigur.

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Și vă rog să considerați rugămintea chiar pertinentă.

Mersi.

 

Domnul Florin Iordache:

Da. E chiar pertinentă.

Doamna vicepreședinte, întrebarea dumneavoastră chiar e pertinentă. În schimb, eu nu aveam de unde să știu că, cel puțin la CL, nu-și depune nimeni candidatura.

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

De acord cu CL-ul. Dar la restul punctelor? Nu vă supărați!

 

Domnul Florin Iordache:

De la CL... deci, de acolo...

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

În rest, toate punctele puteați să le depuneți, să ne spuneți ordinea de zi cu mult timp înainte. Toate solicitările de amânări, de comisii, de logistică, raportul de la AEP.

 

Domnul Florin Iordache:

Bun. Ideea este următoarea...

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Le-ați dat fix în secunda în care a început BP-ul, asta-i  problema.

 

Domnul Florin Iordache:

Raportul de la AEP... Numai puțin!

Raportul de la AEP înțeleg că... Sau nu! Este vorba de Regulamentul de la AEP, a sosit vineri după-amiază...

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Domnul președinte, nu trebuie să mai avem justificări! Vă rog din suflet!

Se putea transmite cu o oră mai devreme. Eu nu insist pe altceva. Nu cred că e nicio mare filozofie să faceți un gest de la Secretariatul Camerei în timp util să le citim. Că degeaba! Atunci, puteam să punem ședința de la ora trei, dacă tot nu  aveți capacitatea să faceți ordinea de zi mai devreme.

Mulțumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Și eu.

Aveam toată capacitatea, totul este să...

 

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Bine. Demonstrați-mi data viitoare! Aștept cu drag.

 

Domnul Florin Iordache:

Demonstrăm. Da, da, sigur.

Dacă mai sunt alte intervenții? Nu.

Vă mulțumesc mult.

Declar ședința închisă.

La revedere. Succes!

 

*

 

Ședința s-a încheiat la ora 12,18.