S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de miercuri, 21 aprilie 2010

 

Şedinţa a început la ora 1330 .

Lucrările au fost conduse de doamna Roberta Alma Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Ioan Oltean, Adrian Năstase, Mircea Duşa, Ludovic Orban – vicepreşedinţi; Dumitru Pardău, Sever Voinescu-Cotoi, Valeriu Ştefan Zgonea, Mihai Alexandru Voicu – secretari; Gheorghe Albu, Nicolae Bănicioiu, Dan-Ştefan Motreanu, Seres Denes – chestori; Gelu Vişan – PD-L; doamna Aurelia Vasile – PSD, Gheorghe-Eugen Nicolăescu – PNL, Derzsi Akos – UDMR, Ovidiu Victor Ganţ – Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: domnii Valentin Adrian Iliescu – şef Departament pentru relaţia cu Parlamentul; Valer Dorneanu, doamna Ileana Maria Luncan – secretari generali adjuncţi; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu, Adriana Simion – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; doamna Laura Riteş – Direcţia proceduri legislative, sinteze şi evaluări, Constantin Bantaş – Serviciul pentru lucrări în comisii; doamna Gabriela Enea – Direcţia pentru relaţii publice; doamna Raluca Boboc, Paul Călin Botez, Răzvan Prişcă – consilieri Cancelaria Preşedintelui.

 

*

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Stimaţi colegi, vă propun să începem şedinţa noastră.

Dacă la ordinea de zi aveţi adăugiri?

Domnul Ovidiu Ganţ.

 

Domnul Ovidiu Victor Ganţ:

La program, doamnă preşedinte.

 

PUNCTUL 1

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Ovidiu Victor Ganţ:

Am constatat că şi pentru săptămâna viitoare, miercuri, ne propuneţi tot ora 9.00.

Eu, personal, împreună cu domnul preşedinte Duşa, azi dimineaţă, şi încă vreo trei, am fost derutaţi de această chestiune prevăzută aici, pe hârtie, pentru că n-am înţeles foarte exact încă o dată dacă este ora Bucureştiului, a Europei Centrale sau GMT. În consecinţă, eram vreo cinci la ora nouă.

Rugămintea ar fi: fie precizăm că este vorba de ora Europei Centrale, ori poate scriem ora zece, ca să nu ne facem de râs, ca în multe situaţie în care plenul este gol, deşi programul prevede că lucrările ar trebui să înceapă. Deci, ori scriem ora zece, acceptând că avem un trafic complicat în Bucureşti, sunt distanţe mari, lucru pe care-l cunoaştem şi, în consecinţă, nu putem înainte de ora zece să începem, ori găsim o altă soluţie, pentru că astăzi dimineaţă eram cinci inşi şi poate să vă confirme domnul preşedinte Duşa, care urma să conducă şedinţa. Lucrările au început la ora 1020 – ora Bucureştiului sau 920 – ora Europei Centrale. Vă mulţumesc.

 

Domnul Adrian Năstase:  

Am o rugăminte. Pentru ordinea de zi, dacă se poate, la sfârşit să adăugăm un punct pe ordinea suplimentară, este vorba de o chestiune, o solicitare de a mări numărul reprezentanţilor noştri la Bruxelles, în ideea de a avea mai multe informaţii sub aspectul reglementărilor europene, care să ne ajute în discuţia noastră.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem să discutăm. Oricum, şi eu sunt nemulţumită de ceea ce se întâmplă sau, mă rog, nu neapărat nemulţumită, dar eu cred că trebuie să trecem la un alt nivel şi, din punctul acesta de vedere, este şi decizia mea de a schimba, primul pas, reprezentantul nostru la Parlamentul European. Cum ştiţi, el este pe cabinetul meu. Sigur, putem să discutăm, să vedem ce implică asta şi din punct de vedere financiar ca mărire a numărului de reprezentanţi. Oricum, Parlamentul în sine are doi: unul al Camerei şi unul al Senatului. Cine ştie, eu v-aş propune chiar să analizăm dacă, după această schimbare, dacă se îmbunătăţesc lucrurile, poate ne ajută în formula actuală; dacă nu, exact cum spuneţi dumneavoastră, să mărim reprezentanţii. Trebuie să evaluăm lucrurile acestea.

 

Domnul Adrian Năstase:  

Noi am făcut o notă şi aş vrea să o discutăm, poate la sfârşit, dacă sunteţi de acord.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur.

Pentru program, domnul Sever Voinescu.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Doamnă preşedinte, eu am susţinut propunerea de acum câteva săptămâni, cred că două, a colegului meu, domnul Ioan Oltean. Şi astăzi cred că este bună. Şi am senzaţia că începem să gândim programul ca pe o formulă pe care, dacă nu conţine suficientă atractivitate pentru parlamentari, atunci trebuie să o schimbăm şi trebuie să găsim mereu un program care să fie simpatic câtor mai mulţi dintre colegii noştri, ca aceştia să catadicsească să vină la plen sau să vină în comisii ş.a.m.d. Am senzaţia că abordarea este greşită. Vina nu este a programului. Dacă-mi permiteţi, poate odată vom discuta foarte serios. Am senzaţia că liderii de grup sunt cei care trebuie să încerce să-şi disciplineze colegii şi să-i aducă spre program. Sigur, liderul de grup în Parlamentul român este departe de a fi un whip în Parlamentul britanic. Totuşi, am senzaţia că agenda deputaţilor trebuie să se facă după programul Parlamentului şi nu programul Parlamentului după agenda fiecărui deputat.

Eu cred că formula pe care am pornit trebuie continuată, cel puţin încă o perioadă, până să evaluăm efectele reale şi, în general, solicit, dacă se poate, colegilor mei din Biroul permanent, să schimbe, dacă vreţi, paradigma de abordare aici. Noi nu trebuie să facem un program care să fie, cum să spun, maleabil şi acceptabil pentru agenda fiecărui parlamentar, ci exact invers. Asta este ceea ce cred. Vă mulţumesc.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aurelia Vasile.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Mulţumesc.

Doamnă preşedinte, nu sunt de acord cu colegul meu Sever Voinescu, pentru un singur lucru. Biroul permanent nu conduce Camera ca şi cum ar fi un SRL. Nu puteţi dumneavoastră să veniţi şi să spuneţi „impunem” sau „certăm” sau „facem liderilor de grup”.

Domnule Sever, vă anunţ că nu sunteţi şeful meu. Dacă nu aţi înţeles până acum, vă spun încă o dată: dumneavoastră puteţi să vorbiţi...

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Nu am spus asta.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Aţi spus că să atrageţi şi că liderii de grup. Deci, vreau să vă spun un lucru: dumneavoastră puteţi să vă adresaţi şi să vorbiţi de grupul dumneavoastră parlamentar. De grupul meu parlamentar vorbesc reprezentanţii noştri în acest Birou şi dăm noi socoteală grupului, nu dumneavoastră sau altora. Am mai spus şi cu alte ocazii. Vă rog nu vă uitaţi la opoziţie să vă realizăm cvorumul. Deci, vă rog, când vorbiţi de aceste lucruri, vorbiţi de grupul dumneavoastră parlamentar. Eu am spus data trecută că sunt de acord cu domnul Oltean, i-am spus că şi astăzi i-am demonstrat, prin prezenţă, că am putut la un moment dat să facem vot egal şi chiar să batem la vot, în condiţiile în care este ştiut că domnul Toader – îmi pare rău că nu este aici – îmi tot spune ce majoritate are ş.a.m.d. Deci, indiferent de program vreţi dumneavoastră să impuneţi, va trebui să aveţi şi acordul grupurilor parlamentare, dacă într-adevăr dorim să desfăşurăm activitatea.

A doua problemă, domnule Sever, vreau să ţineţi cont de faptul că şeful acestei Camere este o femeie, se numeşte Roberta Anastase, iar felul în care de foarte multe ori colegii domniei sale prezintă activitatea Parlamentului, că lipsim, că nu muncim, că stăm în cap sau stăm în mâini, eu o iau ca un atac la domnia sa. Deci, sper că colegii din PDL, care fac anumite propuneri, vezi Doamne, că nu merge bine Camera Deputaţilor, nu o fac din punct de vedere al misoginismului, pentru că Roberta este o femeie şi, ştiu eu, vezi Doamne, nu guvernează bine şi nu coordonează bine ceea ce este în Cameră. Mi-aş dori din tot sufletul aşa să fie cum cred că mă exprim eu acum.

Iar problemele grupurilor vă rog să ne lăsaţi să le rezolvăm noi, pentru că, dacă domnul Toader încă nu a înţeles că nu conduce Grupul PSD+PC, este numai problema domniei sale.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bănicioiu.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Mulţumesc.

Eu vreau să încep prin a spune că, principial, sunt de acord cu ce spunea domnul Voinescu. Problema este în felul următor, că n-aţi sesizat nuanţa de ironie pe care a abordat-o domnul Ganţ. Deci, haideţi să lămurim lucrurile.

Dumneavoastră, PD-L-ul, printr-un vicepreşedinte, aţi făcut o propunere, pe care noi am discutat-o, s-a adoptat acea propunere, aţi anunţat-o frumos la presă, astăzi toţi ne-am ţinut de acea propunere. Problema este în felul următor: nu v-aţi ţinut dumneavoastră. Deci, PD-L-ul n-a venit astăzi. Deci, cei care au absentat aţi fost dumneavoastră, PD-L-ul, ca să lămurim lucrurile, ca să nu ne mai faceţi morală prin ricoşeu. Puteţi verifica prin foaia de prezenţă, pentru că aşa cum spunea şi doamna Aurelia Vasile, la anumite voturi chiar v-am bătut, dacă nu a fost egalitate.

Dacă vă aduceţi aminte, la Biroul permanent trecut eu am spus: „Domnilor, este o propunere bună, dar sper să nu fie în acelaşi tip populist pe care-l practicaţi de atâta timp. Haideţi să vă şi ţineţi de ea”, da? Şi-l rugasem pe domnul Oltean să vorbească întâi cu Grupul parlamentar PD-L, da? Ceea ce ne-a promis atunci că face.

Deci, scuzaţi-ne, nu ne certaţi pe noi pentru că nu vă vin parlamentarii dumneavoastră. Purtaţi o discuţie întâi cu Grupul parlamentar PD-L, aduceţi-i acolo, pentru că nu trebuie să meargă nimeni cu arcanul după parlamentarii dumneavoastră. Problema este a dumneavoastră.

Deci, noi am venit astăzi şi chiar ne simţim, eu unul mă simt jignit. Deci, noi am venit astăzi aici, da? şi rândul PD-L-ului era gol. Îmi pare foarte rău s-o spun, dar nu mai daţi prin ricoşeu că parlamentarii ş.a.m.d. De acord, trebuie să se supună programului. Evident, nu? Programul parlamentarilor. Suntem cu toţii de acord, dar spuneţi-le asta şi colegilor dumneavoastră, care nu vin. Asta-i problema, deci absenteismul de la PD-L îl corectaţi dumneavoastră, PD-L-ul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Era domnul Ioan Oltean, domnul Eugen Nicolăescu şi domnul Gelu Vişan.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Doamnă preşedinte, stimaţi colegi, eu am, aşa, un gust amar pentru modul în care, vedeţi, o chestiune pe care am acceptat-o absolut cu toţii.

Propunerea mea nu a fost nici de rea credinţă şi nici nu era în detrimentul unui grup sau a altuia. Pur şi simplu, am crezut că în felul acesta putem să intensificăm activitatea parlamentară în plenul Camerei şi la nivelul comisiilor.

Prezenţa în sala de şedinţe este obligatorie şi pentru cei ce reprezintă puterea şi pentru cei ce reprezintă opoziţia, domnilor! Deci, în privinţa aceasta, nu ne tot scoatem ochii unii altora. Dacă puterea nu reuşeşte să-şi adune şi să-şi treacă legile, este treaba ei, dar nu cred că parlamentarii care sunt în opoziţie nu trebuie să vină în sala de şedinţe. Din acest punct de vedere, avem aceleaşi drepturi şi obligaţii şi unii şi alţii.

Şi vreau să vă spun că astăzi n-a fost mai puţină lume decât era marţea sau este marţea când avem aceeaşi şedinţă în plen. Aşa a fost, aşa este în fiecare zi. Deci, nu a fost un absenteism mai mare astăzi decât în zilele obişnuite ale plenului Camerei Deputaţilor, indiferent că se cheamă luni sau marţi. Dar cred că experienţa pe care am demarat-o astăzi merită a fi consolidată şi a fi susţinută. Sigur, probabil că dacă cei ce conduc şedinţele ne vom prezenta la ora nouă în sală şi vom începe şedinţa, o să-i motivăm sau determinăm şi pe alţii să fie prezenţi la nouă şi nu la zece şi zece sau zece şi douăzeci. Dar, în nici un caz, haideţi să nu ne căutăm, ştiu eu, bârna unii în ochii altora. Este o propunere. Dacă se va dovedi viabilă, o vom menţine, dacă nu se va dovedi viabilă, revenim la program, numai lunea se lucrează; o să lucrăm numai lunea şi cu asta-basta.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule vicepreşedinte, putem sta şi joia. Dar haideţi, dacă tot am definit noţiunea de absenteism acceptabil, practic asta am înţeles din ce aţi spus dumneavoastră, haideţi să fim corecţi unii cu alţii. Dumneavoastră trebuie să vă aduceţi parlamentarii, să asiguraţi şi cvorumul şi să aveţi şi votul şi la fel şi noi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Bănicioiu, haideţi, vă rog eu frumos, eu zic să încheiem această dezbatere. Colegii mei, care sunt vicepreşedinţi, îmi atrag atenţia asupra acestui lucru, că deja folosim acest microfon pentru stenogramă şi nu pentru ceea ce avem noi de făcut.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu nu accept.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, nu. Vreau să înţelegeţi un lucru.

Sunt de acord cu orice propunere.

Bun. Un singur lucru aş vrea: unu – să nu-mi mai folosiţi numele în momentul în care nu mă vizează un lucru; în al doilea rând, de comun acord am discutat asupra necesităţii de a prelungi programul acestei Camere. În momentul în care sunt patru oameni în sală, nu poţi să spui că era un grup sau celălalt, pentru că era clar că nu era nici un grup prezent în sală.

Sunt de acord, ca poziţie personală, să susţin propunerea făcută de domnul Ovidiu Ganţ. Poate fi o oră la care să fie mai greu ca parlamentarii să ajungă la plen şi atunci ora zece o putem agrea şi cred că este singurul lucru pe fondul căruia trebuie să discutăm. Altfel, am agrea un alt program şi eu cred că trebuie să mergem, nimeni nu se aştepta la minuni de la prima şedinţă. Da?

Prin urmare, înţeleg că există o propunere făcută de domnul Ovidiu Ganţ la programul Camerei pentru săptămâna următoare, ca programul de miercuri să înceapă cu ora zece, el să fie până la ora 13.00, cu un vot final la 12.30. Şi marţi, domnul Duşa îmi spune, am putea să luăm în considerare, ţinând cont că nu mai este plen, să facem declaraţii politice de la ora nouă la ora zece.

Domnul Eugen Nicolăescu. Pe aceste propuneri?

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Pe program strict.

Având în vedere că astăzi la ora nouă şi zece minute eram trei-patru parlamentari în sală, cred că se impune modificarea orei de începere a şedinţei şi zece este o oră corectă, din punctul meu de vedere. Dar, ca să putem s-o facem mai atractivă această oră, chiar cu începerea la zece şi nu strângerea începând cu ora zece, cred că ar trebui să mutăm şi declaraţiile politice, de marţi, miercuri dimineaţă. Şi în felul acesta, cei interesaţi măcar de declaraţiile politice tot vin de la ora nouă dimineaţă şi până la zece. Trebuie să luăm o decizie să facem ceva, să declanşăm procedura.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem iniţia o modificare de regulament.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Deci, putem să venim să declanşăm procedura, dacă vom considera că este mai bine aşa. Să fie lăsate comisiile de marţi dimineaţa de la ora zece să-şi facă treaba lor, iar cred că şi ora de începere a declaraţiilor politice, nouă, este mai corectă decât 8.30.

Deci, ce vă propun? Miercurea, de la zece, declanşăm procedura de modificare a regulamentului, ca şi declaraţiile politice să se modifice ca dată, de marţi pentru miercuri şi să accesăm din nou programul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt de acord, dacă sunteţi de acord să nu operăm această modificare de săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare să facem modificarea în regulament şi, apoi, din următoarea săptămână, ca să fim cu totul în regulă.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Şi ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun este faptul că nu sunt de acord să ştergem ceva din stenogramă, indiferent ce prostii se spun de la aceste microfoane.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Perfect.

Sunt întru-totul de acord cu dumneavoastră şi vă mulţumesc pentru această propunere, mi se pare una constructivă şi atunci poate apreciaţi şi ca acest microfon să nu-l mai folosim pentru declaraţii politice.

Era domnul Mihai Voicu.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vroiam să spun că, în opinia mea, şi vă rog să mă credeţi că nu este nici un fel de acuză, este pur şi simplu o propunere. În legătură cu începutul, conform orei din program, indiferent care-i aceea pe care o stabilim, eu cred că şi preşedintele de şedinţă are un rol foarte important. Pentru că, dacă preşedintele de şedinţă, la ora zece, cum scrie, este acolo şi începe şedinţa cu cinci oameni în sală, pentru că nu interzice regulamentul la dezbaterea pe articole.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Voicu, vreau să înţelegeţi un lucru. Marea problemă este că eu, de exemplu, vin în sală, mă întorc la mine în birou, pentru că permanent ţin contactul cu secretariatul tehnic. Nu intru la conducerea şedinţei decât în momentul în care am numărul necesar pentru a putea anunţa cvorumul. Aici este problema, nu este alta. Deci, noi ţinem legătura. Domnul Duşa, de exemplu, astăzi a fost la fix acolo, s-a aşezat pe scaun, a luat de la secretariatul tehnic, nu avea cvorumul, a plecat şi a revenit la ora zece. Deci, aici este problema de timp.

De obicei, la orele de după-amiază, să spunem, când sesizăm noi acele întârzieri de un sfert de oră, douăzeci de minute, adeseori o jumătate de oră sau 40 de minute, în momentul acela lucrurile sunt în desfăşurare, în sensul în care mai este un număr relativ mic de oameni care să semneze şi acesta este motivul pentru care se începe cu întârziere.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Şi începerea la timp ar fi un mijloc de presiune pentru ca oamenii chiar să vină la timp.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Adrian Năstase.

 

Domnul Adrian Năstase:  

Eu am o propunere concretă. Am înţeles că, la ora aceasta, domnul prim-ministru Boc anunţă o iniţiativă a Guvernului în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei şi, dacă este aşa, atunci îmi dau seama că încercăm în mod inutil să decidem noi aici programul. Poate rugăm totuşi Guvernul să stabilească orele la care să înceapă activitatea la Parlament. Pentru că altfel intrăm într-un conflict de decizie şi aş ruga totuşi pe cineva de la presă să ne informeze dacă într-adevăr s-a anunţat acest lucru de la Guvern, atunci într-adevăr discuţia noastră de ieri, legată de comisia specială comună, nu mai are nici un fel de sens. Este vorba deci de o altă procedură? Daţi-mi voie să-mi exprim nedumerirea. Sigur, nu am încă datele definitive, dar dacă această informaţie este corectă, înseamnă că ne prefacem pur şi simplu în activităţile pe care le derulăm.

De aceea, rugămintea mea este să verificăm rapid această chestiune şi să putem să avem informaţia corectă, sau poate reprezentanţii PD-ului ştiu ce s-a întâmplat în consultările respective, că s-ar putea, în timp ce domnul Traian Băsescu îi consulta la plămâni pe cei de la Guvern, ei să fi luat un medicament din acesta de revizuire a Constituţiei, pe care să îl vedem astăzi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnul Gelu Vişan.

 

Domnul Gelu Vişan:

Normal ar trebui să dau o grămadă de replici sau o serie de replici în numele domnului Mircea Toader, care nu este aici şi al cărui nume a fost invocat, se pare că este o preocupare foarte intensă pentru liderul de grup al Partidului Democrat Liberal.

Vă mărturisesc că am urmărit şi eu foarte mare atenţie astăzi votul şi nu mi s-a părut deloc a fi ceea ce s-a afirmat astăzi din punct de vedere al rezultatului votului şi atât, iar în ceea ce priveşte programul, s-a luat o decizie în Biroului permanent pentru a schimba programul, a fost o decizie destul de importantă şi pentru ziua de miercuri, dar şi pentru oră, iar din punct de vedere al orei nu cred că este, până la urmă, o mare problemă de a merge pe ora 9.00 mai departe, pentru că până la urmă şi parlamentarii se vor obişnui cu acest program. A fost prima zi şi constat că deodată s-au creat mari...

 

Doamna Aurelia Vasile:

La ce oră aţi venit la program azi?

 

Domnul Gelu Vişan:

La ora 8,30.

Deci, eu cred că nu este o mare problemă până la urmă.

Eu cred că putem să mergem o perioadă scurtă, încă – nu ştiu –două săptămâni, să vedem ce se întâmplă.

Mulţumesc.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Şi cu Regulamentul cum adică este pentru două săptămâni ?

 

Domnul Gelu Vişan:

Nu, Regulamentul este pe declaraţii politice. Ora 9,00 nu este pe declaraţii politice. Senatul are de vreo 4 ani ora 9,00 şi nu este o mare problemă.

 

Domnul Mircea Duşa:

Stimaţi colegi, data trecută ne-a ţinut colegul Ioan Oltean o oră de dirigenţie, vreau să ţin şi eu una doar de două minute. Discutăm aici de o oră, discutăm nimic. Unii avem şi treabă. Cei care nu aveţi şi vreţi să discutaţi, staţi şi discutaţi! Haideţi să rezolvăm problemele care le avem de rezolvat şi să nu tot pierdem vremea pe aici. Unii avem treabă. Cei care nu au nici o treabă, asta este; vor să tot vorbească să se audă, să tot vorbească, dar în faţa oglinzii.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Bun. O să vă supun la vot.

Doamna Aurelia Vasile doreşte să ia cuvântul.

Dar sper că este strict pe program, doamna Aura Vasile, că suntem la capitolul „declaraţii politice”.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, vreau să-i aduc aminte domnului vicepreşedinte Duşa că există în Regulamentul Camerei Deputaţilor – că l-am schimbat pe Cezar Preda, căruia tot timpul trebuia să-i aduc aminte de articol şi alineat, că liderii de grup participă la dezbateri, intervin, pot să impună, doar că nu votează.

Deci, vă rog să ne suportaţi domnule vicepreşedinte!

 

Domnul Mircea Duşa:

Doamna vicelider de grup, cred că totuşi pierderea asta este timp de o oră ca să nu facem nimic, nu-şi are nici un rost. Unii mai avem şi treabă pe aici.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Dacă aveţi treabă, puteţi să plecaţi domnule vicepreşedinte, dar trebuie să ne ascultaţi şi pe noi. Care este problema?

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Bun. Continuăm. Am terminat, ne-am încălzit, acum putem să intrăm în ordinea de zi.

Deci, programul de lucru: modificare – miercuri, începând cu ora 10,00, cu propunerea către Comisia de regulament.

Domnule Eugen Nicolăescu, dacă tot aţi venit cu propunerea aceasta, vă ocupaţi dumneavoastră de iniţiativa de modificare?

Ziceam efectiv ca să ne ocupăm din punct de vedere tehnic. 

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Da.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Perfect. O să găsim formula să ne uităm la capitolele pentru acest lucru.

Dacă sunteţi de acord cu programul în ansamblu? Da.

Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               Dacă sunt observaţii la ordinea de zi ?

Nu sunt. Mergem mai departe.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               La acest punct avem proiectul de lege de la Guvern, contractul de finanţare între România şi BEI, procedură de urgenţă solicitată de Guvern – aici cred că nu sunt probleme.

               Se opune cineva? Nu se opune.

 

PUNCTUL 4

Scrisoare din partea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport referitoare la calendarul propus pentru dezbaterea iniţiativelor legislative nr. Plx 115/2010, Plx 156/2010, Plx 180/2010, Plx 191/2010, Plx 182/2010, având acelaşi obiect de reglementare – Legea Educaţiei Naţionale

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Avem o scrisoare din partea Comisiei de învăţământ, de altfel, cum i-am solicitat.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Cu rugămintea ca punctul 4 să-l discutăm odată cu punctul 6, pentru că teoretic putem să rezolvăm amândouă problemele odată.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Şi cred că şi punctul 5.

 

Domnul Valeriu Zgonea: 

Chiar şi punctul 7.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Bun.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Pe aceeaşi tehnică, aş vrea să discutăm lângă 4 şi 6, pentru că..

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Bun, deci, dumnealor ne propun un calendar format din trei săptămâni pentru a dezbate cele cinci iniţiative legislative pe Legea educaţiei naţionale. Înţeleg: PSD vine şi spune că prima iniţiativă legislativă să se considere cea a dumnealor.

 

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamna preşedinte, nu spune PSD-ul, spune Regulamentul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Este o solicitare.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, pot să spun că este a grupului meu.

Deci, conform articolului 68, alineatul 1, 2 şi 4 – solicitarea noastră este regulamentară în condiţiile în care alineatul 4, pe articolul respectiv, stabileşte procedura de urgenţă pentru toate proiectele de legi care au aceeaşi temă. De ce trebuie să facem precizarea ? Pentru că în momentul în care aprobăm graficul de lucru al comisiei aşa cum Biroul permanent a solicitat comisiei de specialitate şi ei trebuie să ştie cum consideră scheletul şi cum se fac amendamentele.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Da, e-n regulă, numai că aveţi o mică disfuncţionalitate, conform articolului 68 de la 1 la 4 – Comisia de educaţie a fost sesizată cu prima iniţiativă – proiectul Guvernului.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Trebuie să vă informez că nu este aşa, ci iniţiativa PSD-ului are numărul 115 şi a Guvernului are numărul 156.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Este vorba de sesizarea comisiei. Noi, Biroul permanent, am sesizat comisia cu un proiect legislativ.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Deci, doamna preşedinte, citiţi-mi dumneavoastră unde scrie aici de sesizarea comisiei. Noi vorbim de numărul de înregistrare a proiectului de lege.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Dar citiţi-mi dumneavoastră unde scrie că este în funcţie de număr.

Funcţionăm aşa de 20 de ani.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, am cerut înregistrarea după ce domnul vicepreşedinte Oltean a vorbit şi mi-a plăcut ce a spus. Am dorit atunci procedura şi am rugat să se sublinieze în stenogramă ceea ce domnia sa a spus că este şi obligaţia noastră, a Opoziţiei, să participăm şi noi deputaţii, dar în acelaşi timp vroiam să-i spun că şi Puterea are obligaţia să respecte regulamentele şi legile care guvernează această Cameră.

Spun încă odată că 68 cu articolul 1, 2 şi 4 stabileşte foarte clar ce şi cum şi nu altfel. Deci, nu se poate ca o lege care este în discuţie...

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Doamna Aura Vasile, haideţi că vorbim foarte mult şi incorect. O comisie ia în dezbatere nişte iniţiative legislative pe măsură ce acestea vin la ea. Noi, Biroul permanent, am sesizat primul cu proiectul Guvernului. Eu ştiu această dezbatere şi vreau să mai atrag atenţia asupra unui lucru, pentru că, în momentul în care avem de discutat lucruri serioase, ne aruncăm în politică. În momentul de faţă, la Comisia de învăţământ, întâi am fost sesizaţi cu o adresă, care aşa i-a venit domnului preşedinte Dumitrescu în cap să o scrie. Nu s-a consultat cu biroul comisiei, nu s-a consultat cu plenul comisiei. În momentul în care s-a dus în plenul comisiei, ca şi în biroul comisiei le-a explicat, din minut în minut, că el este preşedintele comisiei şi indiferent de ce spune majoritatea şi din biroul comisiei şi din plenul comisiei, vor face aşa cum vor ei – şi pe program, oamenii aceia solicită neapărat – şi avem aici o prezentare, pentru că acesta este un efect al conflictului care există în momentul acesta în comisie, adresa semnată de domnul Spînu.

Deci, o majoritate din Biroul permanent al comisiei şi o majoritate din plenul comisiei solicită să muncească pentru ca acest proiect de lege să fie un proiect care să reflecte evident amendamentele, punctele de vedere ale tuturor, integrate, dar să muncească mai mult, deci, solicită un program prelungit. Domnul Dumitrescu se opune constant a prelungi la nesfârşit lucrările acelei comisii, cere pauze de consultări din 5 în 5 minute, încercând de fapt tot timpul să depăşească timpul alocat dezbaterii în comisie. În momentul de faţă mai vine cu încă o temă. Această temă mie mi se pare absolut artificială.

Doamna Aura Vasile cunosc foarte bine, pentru că urmăresc această lege, este o lege care mă interesează şi pe mine, cum sunt convinsă că vă interesează pe toţi cei prezenţi şi în Biroul permanent, numai că ceea ce face domnul Dumitrescu este o tergiversare cu bună ştiinţă a acestei legi. De fapt şi de drept, dumnealui are o temă politică şi mai degrabă aş face apel la Grupul parlamentar al PSD, să înţelegem cu toţii că este interesul nostru şi dacă am sesizat – şi sunt convinsă – cu toţii am sesizat şi vreau să ştiţi că şi PD-L-ul are amendamente. PNL-ul are o lege foarte bună pe educaţie. Dacă există această deschidere, eu cred că trebuie să existe din partea tuturor ca acest proiect să iasă un proiect foarte bun şi atunci, ideea este să existe cooperare şi să existe dialog. Domnul Dumitrescu a luat-o pe un drum extrem de politic, iar în momentul de faţă avem acel document care ştim cu toţii că nu aşa se tratează. Că se tratează orice comisie, ea îşi analizează în funcţie de iniţiativele care îi vin şi în ordinea în care este ea sesizată, pentru că nu stă nimeni să se uite la numerele de înregistrare, pentru că o iniţiativă chiar dacă este depusă, poate să-i vină peste o lună de zile la comisie. Ce face, gândeşte că poate mai există o iniţiativă? Eu vă întreb: credeţi că stă şi se gândeşte biroul comisiei: măi, poate mai îmi vine o iniţiativă legislativă, nu o iau în discuţie pe prima, că o mai aştept peste o lună pe a doua?

În al doilea rând, haideţi să mai devoalăm o problemă care există şi devoalarea, este corect să vă spun în momentul de faţă, este un joc la care sper că PSD-ul nu este părtaş, ci doar domnul Dumitrescu îl face. Deci, domnul Dumitrescu intenţionează să treacă comisia proiectul de lege al PSD-ului depus, al doamnei Andronescu, prin adoptare tacită. Aceasta este miza jocului pe care-l face, dezvăluit în Comisia de educaţie. Dacă asta este miza şi nu o lege bună pentru educaţie, atunci chiar avem o problemă.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, pentru că aţi făcut trimiteri, legat de ce spuneţi dumneavoastră, eu cred că dumneavoastră sunteţi preşedinta Camerei Deputaţilor şi apăraţi regulamentele şi interesele deputaţilor şi nu ale Guvernului. Vă readuc aminte că în legislatura trecută au fost două iniţiative legislative pe aceeaşi temă: una a domnului Barbu şi una a PSD-ului, cu aceeaşi temă – grupa de muncă. În momentul în care proiectul PDL-ului a fost înregistrat înaintea noastră, cu toate că intraseră pe parcurs, amândouă au fost discutate şi s-a discutat pe schema proiectului PDL, respectându-se regulamentul. Din tot ce spuneţi dumneavoastră, doamna preşedinte, constat că încercaţi să nu fiţi şeful meu, al deputatului Aura Vasile în Camera Deputaţilor şi a colegilor mei din grup, ci teoretic încercaţi să-mi impuneţi punctul de vedere al Guvernului în condiţiile în care toate argumentele pe care vi le-am adus, aşa sunt prezentate şi nu altfel. Ce se întâmplă la comisie nu mă interesează, este o chestie care trebuie să şi-o rezolve ei acolo.

Mai mult, doresc Legea învăţământului şi o doresc în felul în care să fie amendate şi teoretic să fie luate în discuţie, de comisie, toate punctele de vedere de la toate grupurile parlamentare şi alte amendamente care vin, dar în condiţiile în care se încearcă, din nou, să mi se bage pumnul în gură, spunându-mi că „aşa vreau eu” şi nu cum este Regulamentul, cu toate că aduc un argument, proiectele respective ale PD-ului şi ale PSD-ului, când nu am avut nimic împotrivă şi am respectat şi am votat proiectul de lege al domnului Barbu pentru că erau pe aceeaşi temă.

Deci, eu cred că nici numai are nici un fel de problemă, cred că am greşit adresându-mă, o să-i transmit domnului Dumitrescu că trebuie să respecte Regulamentul fără să mai întrebe pe nimeni.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Deci, repet, eu cred că trebuie să urmărim o logică a lucrurilor şi repet întrebarea şi poate îmi răspundeţi dumneavoastră. Dacă comisia primeşte o iniţiativă legislativă şi peste două săptămâni o altă iniţiativă legislativă pe aceeaşi temă, în momentul acela stă să viseze preşedintele că-i mai vine o iniţiativă legislativă?

Ceea ce încerc eu să vă spun este că trebuie să fim corecţi.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, cu tot respectul, nu vorbiţi de lucruri pe care nu le faceţi! Dacă eraţi corectă, aşa cum aţi spus, a doua zi după ce a fost sesizat Biroul permanent cu iniţiativa PSD-ului, trebuia sesizată comisia, nu dusă şi perpelită că are, că nu are..

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Doamna Aura Vasile, vă anunţ că noi, Biroul permanent, şi nu eu ... şi o să vă rog când faceţi greşeli de genul acesta, să vi le corectaţi! Nu eu fac lucrurile astea, ci Biroul permanent. Nu am auzit nici o intervenţie din partea PSD-ului, solicitând trimiterea la comisie a acestei iniţiative şi vă rog să-mi precizaţi când s-a întâmplat lucrul acesta, că dumneavoastră ştiţi când aţi depus-o, nu eu. Dumneavoastră ştiţi când PSD-ul a depus şi trebuia să solicitaţi de la acest microfon. Luăm stenogramele, să vedem când aţi solicitat, deşi, nu există nici o intervenţie de genul acesta.  

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, plec pe noţiunea bunei credinţe şi a domnului secretar general şi a dumneavoastră şi a celor care suntem în jurul mesei. Mă determinaţi în acest moment, domnule secretar general, ca pe această notă privind iniţiativele legislative pe care o puneţi în mapă, să urmăresc cu creionul şi virgula, pentru că îmi este greu să cred în momentul în care am citit în aceste materiale ca iniţiativa PSD-ului să nu fi fost trecute şi celelalte date. Dar, de acum, am să mă uit domnule secretar general.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

La ce faceţi referire, am răspuns data trecută, doamna deputat. Vă mai spun încă odată şi vă prezint documente, dacă doriţi. În 29 martie a fost depusă, în 30 a fost pe ordinea de zi la iniţiative legislative. Din păcate, Biroul nu a vorbit decât despre două puncte: program şi un document care trebuia cerut la Curtea de Conturi, de desecretizare, nu de altceva. A fost redepus la iniţiative legislative, nu pleacă niciunde fără aprobarea dumneavoastră, în data de 7 aprilie; în 8 aprilie a fost la toate instituţiile avizatoare, iar eu nu intru în alte dispute de acest gen. Eu vă arăt documentele.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Domnul Zgonea. Vă rog.

 

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamna preşedinte,

Stimaţi colegi,

Mi-ar face plăcere ca toţi colegii şi inclusiv domnul secretar general, în afară de liderii de grup, să mă ascultaţi pentru câteva secunde legat de Regulament.

Doamna preşedinte a precizat pentru prima Cameră sesizată o chestiune care este foarte clară şi care stabileşte ce înseamnă prima iniţiativă sesizată.

Prima iniţiativă sesizată este cea înregistrată la Camera Deputaţilor, pentru că de la înregistrare, domnule secretar general şi nu de la hotărârea Biroului permanent curg 45 de zile.

Regulamentul Camerei Deputaţilor nu stabileşte greva Biroului permanent, lipsa Biroului permanent sau cum punem noi pe ordinea de zi punctele şi când hotărâm noi. Nu există nici o competenţă a secretarului general sau a Biroului permanent privind limitarea celor 45 de zile. Pe cale de consecinţă, art.68, în alin.1 precizează că prima iniţiativă înregistrată la prima Cameră aceea este prima iniţiativă, aceea se discută.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înregistrată la Cameră, unde scrie? conform cărui articol?

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Lăsaţi-mă să termin.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideţi, domnule Zgonea, că citaţi din regulament lucruri care nu există.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Art.68 spune foarte clar. Nu scrie nicăieri că 45 de zile curg, decât dumneavoastră sau noi, Biroul permanent, dumneavoastră în numele Biroului permanent, trimit la o comisie şi curg din momentul în care parlamentarii sau Guvernul a înregistrat la Camera Deputaţilor sau la Senat propunerea legislativă respectivă. Să fie foarte clar. Că noi vrem să interpretăm altfel, este decizia dumneavoastră şi eu v-o respect. Este prima dată când se întâmplă aşa ceva în istoria Parlamentului.

Cea de-a doua chestiune legată de această problemă. Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede foarte clar cine are atributul cu privire la stabilirea programului de lucru al comisiei permanente. Un număr de parlamentari, cu tot respectul pentru ei. Mâine, putem să fim noi, de la PSD. Nu au atribut cu privire la stabilirea programului de lucru.

Şi, acum, de ce vă spun că lucraţi cu două standarde. Când preşedinta Comisiei de administraţie a hotărât programul de lucru singură, din propria iniţiativă, fără consultarea biroului comisiei, prin sms-uri, făcând programul comisiei să fie înainte de începerea programului de lucru al parlamentarilor, luni, atunci aţi avut un anumit standard, pe care acum – stenograma a rămas – îl încălcaţi şi spuneţi că alta este viziunea.

Nu are atribut nici un parlamentar, decât preşedintele comisiei împreună cu biroul. Dacă un număr de parlamentari au o nemulţumire cu privire la stabilirea programului de lucru de către biroul comisiei şi preşedinte, pentru că el convoacă biroul comisiei şi comisia, în acel moment el se poate adresa Biroului permanent doar într-o singură chestiune şi aceea este reglată de regulament, respectiv regulamentul a fost încălcat de preşedinte şi de către biroul comisiei, la comisie vine o sesizare din partea colegilor deputaţi care este trimisă Comisiei de regulament, care o analizează. Dacă este o încălcare flagrantă şi repetată, ea se duce la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

De aceea, pct.5 este neregulamentar, ca să fim consecvenţi cu tot ce vorbim în timpul unui mandat. Unu – preşedintele comisiei a stabilit un program; dacă noi suntem nemulţumiţi, ca Birou permanent, îl retrimitem şi trebuie să argumentăm de ce şi acesta este programul Camerei; doi – primul proiect de lege, care este proiectul despre care se face dezbaterea, celelalte vin proiecte de legi care se analizează, este proiectul înregistrat la Camera Deputaţilor.

Pe acelaşi principiu – şi aici închei – Camera decizională are capacitatea, şi am spus-o şi astăzi în plen, dar n-aţi vrut să mă ascultaţi, pentru că aţi hotărât în plen că un plen este mai presus decât alt plen, are capacitatea de a reţine la Comisia permanentă un proiect de lege, până când celelalte sesizate la prima Cameră ajung şi le discută împreună. Are această capacitate. Şi celeritatea aparţine comisiei permanente şi Biroului permanent al Camerei respective.

Deci, de aceea, doamnă preşedinte, care nu sunteţi atentă, dar este domnul Oltean, avem două chestiuni pe care le reglăm în felul următor: primul proiect de lege înregistrat la Camera Deputaţilor este proiectul de bază şi am încheiat discuţia, dacă dorim ca art.68 să fie articolul prin care discutăm trei proiecte de legi complexe. Dacă nu, fiecare când le cade termenul constituţional. Şi atunci vom discuta prima dată proiectul de lege înregistrat pe 30.03, după aceea cel din 12.04 etc. etc.

Şi a doua chestiune, programul comisiei permanente, dacă Biroul permanent nu stabileşte altfel, este cel propus de către preşedinte, în numele biroului comisiei permanente.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Domnul chestor Bănicioiu.

Numai puţin, domnule chestor.

Domnule secretar, vă rog să ocupaţi loc, vă rog foarte mult. Haideţi să ne ascultăm.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Vroiam să fac doar un apel cât mai succint.

Domnul Zgonea a prezentat foarte clar argumentele. Eu sunt convins că are dreptate. Problema, până la urmă, înţeleg eu, este în funcţie de nume, nu? a cui este paternitatea acestei legi, până la urmă pe asta ne certăm. Şi atunci, scuzaţi-mă, dar şi eu am dreptul să-mi pun întrebarea dacă există bună credinţă. Deci, şi PD-L-ul poate face amendamente, poate face tot felul de discuţii pe celelalte proiecte de legi. Nu înţeleg de ce trebuie să le excludem din start. Asta era întrebarea.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Mulţumesc.

Îi rog pe domnii vicepreşedinţi şi pe domnul chestor Albu să ocupe locurile. Haideţi, vă rog frumos. Mă deranjaţi pentru că vorbiţi şi nu pot să urmăresc intervenţiile colegilor.

Domnul Sever Voinescu.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Vă mulţumesc mult, domnule vicepreşedinte.

Vreau doar să citez două lucruri din regulament.

Întâi, vreau să reamintesc şi domnului Zgonea, ştie, cu siguranţă, că atributul stabilirii ordinii de zi şi, pe cale de consecinţă, a programului unei comisii aparţine biroului acelei comisii. Prin urmare, domnul preşedinte al comisiei, dacă vrea să ne anunţe şi cu siguranţă vrea, pentru că noi i-am cerut să ne anunţe care va fi programul de lucru al comisiei domniei sale, trebuia s-o facă după ce a discutat cu biroul.

Noi avem, în acest moment, o hârtie şi eu vreau să verific, în momentul acesta, dacă nu cumva deputatul care ne-a semnalat acest aspect şi anume că nu a discutat, că punctul de vedere al Biroului permanent a fost altul, nu cumva dacă nu el însuşi este membru în Biroul permanent, domnul Spînu, al biroului comisiei vroiam să spun.

Deci, în momentul acesta, suntem în situaţia aceasta: domnul preşedinte pare-se nu a discutat cu nimeni în birou acest program, ceea ce noi, ca Birou permanent, l-am rugat să facă, repet, l-am rugat. Eu văd că lumea este sensibilă aici la chestia aceasta cu şefii. Cum spune unul ceva, imediat sare cineva: „Eu n-am şefi”. Este adevărat, nimeni nu are şefi aici. Spun aceasta ca să temperez întâi eventualele iritări posibile. Noi am invitat Comisia de educaţie să ne spună care va fi programul de lucru, în contextul în care, sigur, are foarte multe legi concurente importante acolo. Domnul preşedinte ne dă un răspuns, pare-se că este un răspuns pe care ni-l dă fără să fi făcut ceea ce trebuia să facă regulament, să convoace biroul şi să discute; deci, nu a convocat. Bun. Biroul comisiei.

Dacă suntem în această situaţie, noi am putea să începem acum un ping-pong cu domnul preşedinte al Comisiei de educaţie, noi să-i mai trimitem, să-l mai rugăm o dată, dânsul ne mai trimite o dată. Şi, într-adevăr, riscul cel mare este că vom avea aceste legi importante trecute, atenţie, toate – şi când spun că toate – prin adoptare tacită, pentru că oricum diferenţa de înregistrare între ele este de ordinul zilelor.

Cu alte cuvinte, vom fi în situaţia în care Camera Deputaţilor va trece tacit, probabil în decurs de două săptămâni, vreo patru proiecte de legi ale educaţiei naţionale.

Domnilor, eu cred că este o chestiune foarte serioasă asta. Iar punctul meu de vedere în chestiunea înregistrării proiectelor de lege este următorul: mie mi se pare clar că se referă la momentul la care comisia a fost sesizată, la momentul la care proiectul a fost înregistrat la comisie, argumentul fiind foarte simplu.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Domnule secretar general, vă rog frumos să constataţi asta şi, de acum înainte, când ajunge la comisie de atunci să curgă 45 de zile.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

(Vorbeşte fără microfon).

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Să vă spun de ce cred asta.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Păi, nu, dar acum noi avem chestia asta. O să propun Biroului permanent să votăm chestia asta.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Nu, nu. Dar domnule Zgonea, pe cuvântul meu, dar ce, eşti şeful meu?

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

De acord cu dumneavoastră.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Dar ce, îmi daţi dumneavoastră mie lecţii? Ca să încep acum să citez din colegi de-ai dumneavoastră de partid. Bun.

Vreau să închei spunând acest lucru. Este logic să fie de la momentul înregistrării la comisie, pentru că într-adevăr preşedintele de comisie, odată sesizat cu o lege, nu are de unde să ştie dacă prin Parlament mai circulă, până să ajungă la el, şi alte proiecte şi este logic ca prima care vine să fie considerată bază în ipoteza în care există proiecte de legi concurente. Prin urmare, cred că aceasta este soluţia bună.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu am o propunere foarte scurtă, să mai cerem încă o dată graficul de program de la Comisia de educaţie.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Domnule Voinescu, regulamentul spune aşa, că dacă avem o sesizare şi noi interpretăm sesizarea aceasta din partea colegilor parlamentari PD-L plus UDMR plus Minorităţi ca o încălcare din partea Biroului permanent, care nu s-a întrunit şi a stabilit un program de lucru. Ce scrie regulamentul? Înainte de a fi trimis de la Comisia juridică, unde se discută, o trimit înapoi comisiei, ca plenul comisiei să hotărască. Şi eu vă propun să respectăm regulamentul, până îl mai ţineţi aici, şi să trimitem din nou comisiei să stabilească până când este, până luni.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Staţi două secunde, sunt două lucruri.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Păi, aşa, nu mai suntem de acord. Asta-i prima, doamnă preşedinte.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Încerc să vă spun eu, pentru că eu am ţinut legătura cu ei permanent.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Şi a doua, suntem de acord cu ce a spus domnul Voinescu, timpul celor 45 sau 60 de zile curge din momentul în care comisia este sesizată şi vă rog frumos să votăm, să supunem la vot în Biroul permanent, ca secretarul general să ia act de acest lucru şi să pună în ordine tot ce este înscris astăzi proiect de lege. Vă rog frumos.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Sunt două chestiuni distincte.

Deci, unu la mână, această sesizare făcută de domnul Spînu a fost făcută din momentul în care sau de a doua zi, a treia zi, ele intră acum pentru că acum avem noi Biroul permanent, dar până să aibă discuţia pe calendar în comisie.

Doi la mână, între timp, au avut loc, ieri, aceste discuţii, în care şi membrii comisiei au constatat că domnul Dumitrescu a trimis o scrisoare despre care nu le spusese, a venit răspunsul de la Biroul permanent, care până la urmă, a trebuit să fie luat în considerare, că noi în Biroul permanent le-am trimis tocmai cu atenţionarea să se discute în biroul comisiei. Deci, ceea ce am cerut noi este exact lucrul acesta. Ei au picat de acord asupra calendarului, numai că, în acest moment, a intervenit această discuţie – şi mă bucur că domnul Zgonea este de acord ca să ţinem cont de data la care este transmisă şi ordinea în care este sesizată comisia, pentru că are şi logică. În acelaşi timp, cred că acesta este singurul lucru pe care-l aşteaptă comisia de la mine.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Ce spune domnul Zgonea este ilegal.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, doamnă Aurelia Vasile. Ideea este foarte simplă. Comisia aşteaptă de la noi acordul pe acest calendar şi, un lucru care este foarte important, de lucrat ca document de bază pe iniţiativa legislativă cu care a fost prima sesizat şi care este legea de la Guvern, ca ei să intre să lucreze. Acesta este lucrul, este foarte simplu.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Doamnă preşedinte, nu este regulamentar ce spune domnul Zgonea.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Lăsaţi.

Era domnul Denes, domnul Ioan Oltean.

 

Domnul Seres Denes:

Stimaţi colegi, sunt două lucruri distincte şi eu sunt de acord cu doamna preşedinte.

În primul rând că Biroul permanent a stabilit termenele de depunere a amendamentelor. Acest lucru a fost contestat. S-a cerut revizuirea de către preşedintele comisiei. Este un lucru. A venit cu o propunere de program ş.a.m.d.

A doua chestiune este care lege este cea de bază care trebuie avută în vedere la discuţiile celor cinci iniţiative. Ori, din punctul acesta de vedere este foarte clar, art.68, alin.(2): „Prima iniţiativă legislativă va fi reţinută de comisie ca proiect de bază”. Prima iniţiativă cu care a fost sesizată a fost cea a Guvernului.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Domnule Denes, suntem de acord toţi. Vă rog frumos să ia act secretarul general să schimbe totul pe procedură, 45 de zile de când se trimite la comisie. Sunteţi obligat. Tot Biroul permanent este de acord. După care noi ne ocupăm de sesizarea Curţii Constituţionale şi de încălcarea dumneavoastră de regulament pe Legea 7, dar aceasta este treaba noastră. Dacă Biroul spune asta, eu pot să mă supun.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideţi să epuizăm discuţiile acestea.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Una este depunerea la Parlament şi alta este sesizarea comisiei.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Păi, domnule secretar general, noi specificăm aşa, că sesizarea comisiei este momentul din care curg cele 45 de zile.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Nu.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Cum adică? Sesizarea comisiei este cea care o trimite Biroul permanent şi 45 de zile de când se înregistrează? Asta spuneţi dumneavoastră?

 

Domnul Seres Denes: 

Da.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Spuneţi la microfon, domnule Denes, ca să ţin minte.

 

Domnul Seres Denes:

Aşa este.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Şi dacă Biroul permanent nu se întruneşte în 45 de zile?

 

Domnul Seres Denes:

Trece tacit.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Trece tacit? Păi cum să treacă, dacă Biroul nu a trimis-o?

 

Domnul Seres Denes:

Comisia nu are de unde să cunoască aceste termene. Primul proiect cu care este sesizată este proiectul de bază, pentru că ea nu are de unde să ştie câte au mai intrat pe filiera Biroului permanent.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă. Deci, înţeleg că ne apropiem de o concluzie.

Dacă sunteţi de acord cu calendarul propus de comisie, primul lucru şi Guvernul confirmă că nu ar avea nici o problemă şi-i mulţumesc pentru înţelegere.

Şi al doilea lucru, proiectul de bază – legea educaţiei iniţiată de Guvern.

De acord? Cu un vot împotrivă.

Haideţi totuşi, încercăm să finalizăm această discuţie şi am spus să dăm un răspuns Comisiei de educaţie, în sensul în care să încuviinţăm acest calendar, pe care dumnealor ni l-au propus, cu termenul de 7 mai, este cel propus de comisie, cu extinderea şi a timpului de lucru ş.a.m.d., care este un lucru, zic eu, bun; sunt trei săptămâni; dânşii prelungesc un pic termenul şi îşi măresc şi timpul de lucru, ceea ce mi se pare în regulă, pentru a avea timp să ia în discuţie toate cele cinci iniţiativele, pornind de la proiectul guvernului, care a fost primul care a ajuns la comisie. De acord? În regulă. Mergem mai departe.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Dar supuneţi la vot.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine.

Voturi pentru? 6 voturi.

Voturi împotrivă? 7 voturi.

Altă variantă pe care s-o propuneţi regulamentar. Nu înţeleg cu ce nu sunteţi de acord.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Doamnă preşedinte, eu am o propunere regulamentară. Conform art.68, primul proiect de lege înregistrat la Camera Deputaţilor este primul proiect de lege care sesizează comisia, nu cel pe care-l trimite Biroul permanent şi vă propun ca primul proiect de lege care a fost înregistrat la Camera Deputaţilor să fie primul proiect de lege sesizat.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Acest lucru nu se poate supune la vot.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Păi, nu. Eu vă propun, că nu vreţi dumneavoastră, asta-i altceva. Eu vă propun. Este regulament, este pe art.68. Prima înregistrare este prima chestiune, asta este legal. Şi după aceea vă propun să mergem pe varianta 7 mai termenul final şi eu sunt de acord, iar biroul comisiei permanente va aviza.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Zgonea, vă contraziceţi şi am să vă spun şi de ce.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Nu mă contrazic.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Pentru că pe 26 aprilie expiră termenul şi se adoptă tacit legea educaţiei propusă.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Nu este adevărat. Pe 21 mai este una şi pe 26 mai este cealaltă.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ioan Oltean.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Doamnă preşedinte,

Domnilor colegi,

Eu aş mai adăuga o singură frază, domnule chestor Albu.

Eu nu pot să vorbesc dacă vorbiţi şi dumneavoastră. Îmi cer scuze. Domnule Sever Voinescu, iertaţi-mă, dar zău că este o lipsă de politeţe la adresa celui care a cerut cuvântul. Eu vă ascult pe fiecare şi nu vă întrerup niciodată.

Aş mai adăuga o frază sau două la ceea ce a spus domnul chestor Seres. În opinia mea şi cred că nu greşesc, interpretarea art.68 corectă este cea pe care domnul Seres a dat-o şi aduc un argument care nu a fost adus până acum. Vă rog să observaţi că art.68 se află în interiorul secţiunii a cincea, referitoare la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. În opinia mea, prezenţa acestei formulări în interiorul acestei secţiuni este clar că se referă la sesizarea comisiei.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Şi avem foarte multe precedente de genul acesta, nici nu se pune problema.

 

Domnul Ioan Oltean:    

Deci, este un lucru elementar că nu putem pleca de la o sesizare, ajunge la Cameră, ajunge la comisie nu ştiu când.

Domnule deputat Zgonea, vă rog să aveţi răbdare, eu nu vă întrerup pe dumneavoastră.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Domnule vicepreşedinte, nu vă supăraţi, dar aţi vorbit în timp ce eu am spus ceva.

 

Domnul Ioan Oltean:   

Nu, n-am vorbit.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Este prima iniţiativă legislativă, nu scrie prima iniţiativă cu care am fost sesizaţi. Nu vă supăraţi, nu interpretaţi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi, noi nu suntem abilitaţi să interpretăm regulamentul. Prin urmare, vă propun să sesizăm Comisia de regulament şi luni să primim. Sigur, asta va însemna şi o scurtare a timpului de dezbatere în Comisia de învăţământ, dar probabil că asta doreşte PSD-ul şi domnul Cristian Dumitrescu. Noi, cu siguranţă, nu dorim lucrul acesta, cel puţin cei care am votat.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Nu ne puneţi în gură ceea ce nu am spus. Şi să nu atacaţi PSD-ul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Îmi pare foarte rău.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Dorim să se dezbată, am spus şi aveţi cuvântul nostru de onoare, dar dorim să se respecte regulamentul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu vă daţi cuvântul de onoare, pentru că dumneavoastră doriţi adoptarea tacită a proiectului legii propus de PSD.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Vă rog să mă credeţi că nici nu m-am gândit la chestia asta până n-aţi spus dumneavoastră. Poate mă gândesc de acum înainte. Noi nu solicităm decât să se respecte regulamentul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Puteţi să vorbiţi cu domnul Dumitrescu, dânsul s-a gândit deja, să ştiţi.

 

Doamna Aurelia Vasile:    

Doamnă preşedinte, nu solicităm decât să respectaţi regulamentul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este în regulă. Bun. Atunci, haideţi să întrebăm Comisia de regulament asupra acestui lucru şi discutăm luni.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Concluzia pentru programul de lucru al comisiei, pentru că noi nu putem să ne dăm cu părerea asupra programului de lucru al Comisiei de învăţământ, cu o singură excepţie: unii membri ai comisiei au făcut o propunere de program prelungit, care a fost respinsă.

 

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnule Mihai Voicu, mai trebuie să ştiţi un lucru, că această dezbatere noi o purtăm în momentul acesta într-un mod în care, ne depăşim cu mult atribuţiile, în sensul în care noi discutăm despre ordinea de zi a comisiei.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Nu.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Vreau să vă spun. Ascultaţi-mă! pentru că... două secunde: pe ordinea de zi a comisiei, prima iniţiativă legislativă înregistrată – şi eu ştiu din biroul comisiei – este această iniţiativă a Guvernului.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

 Vă mulţumesc, dar nu mă refeream la asta. Mă refeream la programul de lucru al comisiei.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

A..., deci dumneavoastră aţi votat împotriva programului de lucru, să înţeleg, aprobat, prelungirii lui..

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

 Împotriva scrisorii celor, nu ştiu câţi au semnat.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Staţi puţin! Staţi două secunde! Haideţi să reluăm şi să concluzionăm, haideţi să considerăm, sunt două subiecte diferite, corect, corect. Haideţi să mergem pe următorul principiu. Nu considerăm votul acesta, că este clar că a fost o chestie în care fiecare a votat cum a dorit.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

 Dumneavoastră aţi supus la vot scrisoarea semnată de nu ştiu câţi membri ai comisiei, cea de a doua.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Nu. Sunt de acord cu dumneavoastră.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

 Supunem la vot şi pe aceasta a domnului Dumitrescu, că este singura alternativă, poate se adoptă aceasta.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Deci, ascultaţi-mă două secunde. Numai un pic să-mi clarific şi după aceea. Scuze! Interveniţi dumneavoastră şi după aceea..

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Doamna preşedinte, eu sunt siderat de modul în care se discută cu patimă pe ceva care aproape este identic. Programul pe care l-a propus Cristian Dumitrescu şi programul pe care se pare că-l doreşte domnul deputat Spînu, dacă vă uitaţi la ele, cu excepţia zilei de 21, sunt identice, adică de luni până vineri – de la 10,00 la 19,00 sau 20,00, cu toate că domnul Spînu este şi mai indulgent decât domnul Cristian Dumitrescu, mai face pauză, domnul Dumitrescu nu face pauză. Deci, din punctul meu de vedere nu este nici o diferenţă. Ce discutăm aici? De o oră se discută de un program care este la fel. Cred că singura problemă este care lege intră prima.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Deci, atenţie! Scuze!

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Daţi-mi voie să termin! Din punct de vedere al programului, eu cred că programul pe care-l propune preşedintele comisiei, este cel raţional şi care, într-adevăr, respectă şi un program de lucru al unei comisii parlamentare şi vă rog, din punctul meu de vedere, al Grupului parlamentar PNL, pe acesta supuneţi-l la vot, în rest, este o reclamaţie neîntemeiată, din punctul meu de vedere.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Vă mulţumesc.

Vă supun la vot calendarul propus sub semnătura preşedintelui Dumitrescu, a Comisiei pentru învăţământ.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Vreau să precizez că pentru amendamente, întrucât termenul general s-a prelungit, o să prelungim termenul pentru amendamente la jumătatea termenului.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Da, corect, cum este regulamentar.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Cum este regulamentar.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Bun.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Adică?

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Acum să prelungim cu două săptămâni celălalt termen cu 7 zile.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Bun. În ceea ce priveşte solicitarea PSD, eu cred că, comisia este abilitată să-şi facă ordinea de zi şi că trebuie să-i respectăm acest drept. Biroul comisiei decide. De acord cu acest punct de vedere.

Deci, comisia îşi stabileşte corpul şi o să vă rog domnule secretar general, să comunicaţi imediat acest lucru comisiei, deoarece comisia este în şedinţă acum.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi de a fi sesizată, în fond, cu proiectul Legii educaţiei naţionale (PLx nr.156/2010)

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               Comisia este deja sesizată pentru aviz. Doamna Cristina Pocora solicită pe fond. Este în regulă. Propunerea a fost respinsă cu 4 voturi pentru. Vă mulţumesc.

 

PUNCTUL 8

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială referitoare la desfăşurarea şedinţelor comisiei într-o altă sală de şedinţe în perioada 5 mai – 30 iunie 2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               Comisia pentru muncă şi protecţie socială solicită desfăşurarea în altă sală a şedinţei în perioada 5 mai – 30 iunie.

               Domnule secretar general, vă rog să luaţi act de această solicitare care are susţinerea Biroului permanent.

 

PUNCTUL 9

Solicitare din partea domnului deputat Duşan Popov privind motivarea absenţelor în perioada 19-22 aprilie 2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               Nu este nici o problemă, de acord.

 

PUNCTUL 10

Solicitare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale de a participa, prin reprezentanţi, la întâlnirea cu delegaţia Curţii Europene a Drepturilor Omului

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Şi cu reprezentanţi din partea Comisiei juridice.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Bun. O să vă rog – noi nu cred că avem nici un fel de problemă - dar organizatorilor acestei vizite să le comunicaţi.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Am reţinut şi vom comunica organizatorilor şi dumnealor să invite câte personalităţi sunt.

 

PUNCTUL 11

Punctul de vedere al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi cu privire la tema „Către un Sistem European Comun de Azil

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               Am luat act.

 

               Domnul Valeriu Zgonea: 

               Îl vom prezenta la întâlnirea de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

 

PUNCTUL 12

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

               Sunt probleme? Nu sunt. Vă mulţumesc.

 

1.    Memorandum intern privind participarea la reuniunea membrilor grupurilor parlamentare afiliate la PPE din statele membre UE „Clubul celor 27” (Paris, 28 aprilie 2010)

Adoptat.

 

2.    Memorandum intern privind participarea la reuniunea Subcomisiei pentru Premiul Europei din Cadrul Comisiei pentru şi mediu, agricultură, probleme locale şi regionale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 29 aprilie 2010)

Adoptat.

 

3.    Memorandum intern privind al treilea forum parlamentar privind Societatea Informaţională (Geneva, 3 – 5 mai 2010)

Adoptat.

 

4.    Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru migraţiune, refugiaţi şi populaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Bruxelles, 18 mai 2010)

Adoptat.

 

5.    Memorandum intern privind participarea la reuniunea Comisiei pentru probleme juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Paris, 31 mai 2010)

Adoptat.

 

6.    Memorandum intern privind participarea la lucrările Subcomisiei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Paris, 31 mai 2010)

Adoptat.

 

7.    Memorandum intern privind participarea la reuniunea de vară a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (APCEMN) – (Belgrad, 1 – 3 iunie 2010)

 

Domnul Gheorghe Barbu:

La acest punct 7 – trebuie desemnat, în locul doamnei preşedinte, un reprezentant al Biroului.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Eu propun să meargă domnul Duşa.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Este de acord domnul Duşa.

 

8.    Memorandum intern privind participarea la Conferinţa „Noi calificări pentru noi locuri de muncă – măsuri pentru relansarea Pieţei Europene a Forţei de Muncă” (Bruxelles, 23 iunie 2010)

Adoptat.

 

PUNCTUL 13

Memorandum intern: Solicitare ministudiouri Vox News şi OTV la nivel P1

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Deci, am aprobat la toate televiziunile, noi nu am făcut discriminare.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Doamna preşedinte, eu votez pentru, nu este problemă, dar vreau să vă întreb tehnic dacă încap patru studiouri pe holul acela? Cot la cot, aşa.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule secretar, toată lumea a solicitat la P1.

 

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Am întrebat altceva.

 

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Doamna preşedinte, vreau să intervin şi eu, vă rog frumos.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

În memorandum scrie şi că închei convenţie cu ei pentru utilităţi, vă rog să vă uitaţi! Acum nu plăteşte nimeni nimic. Cu toţii închei convenţie.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Deci, aprobăm, da? Nu este nimeni împotrivă, unanimitate.

 

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Pot să intervin şi eu? Vă rog să mă scuzaţi!

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Este pe această temă?

 

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Nu. La punctul 3 de pe ordinea de zi, vroiam să vă rog fierbinte să acordăm un termen foarte scurt unui proiect de lege privind aderarea României, o săptămână dacă se poate. Este un lucru extrem de important cu aderarea României la exportarea sateliţilor meteorologici EUMEDSAT.

 

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna preşedinte, respectăm Regulamentul şi îi dăm termenele cele mai scurte, conform Regulamentului: atâtea zile de amendamente, etc., ca să numai fie nici un fel de probleme într-o situaţie dată şi în alta nu.

 

Domnul Gheorghe Albu:

10 zile termen şi 5 zile pentru amendamente.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Deci, pe procedură de urgenţă.

 

Domnul Dan Ştefan Motreanu:

Poate că ne interesează sau nu care sunt costurile.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Deci, domnule secretar general, o să vă rog ca luni să veniţi cu o propunere, în primul rând cu un studiu, ca acum, după ce au funcţionat atâta timp televiziunile, puteţi să estimaţi cheltuielile, să ne faceţi această prezentare şi cu un material privind amplasamentul şi costurile.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Noi nu putem încheia contracte. Este vorba de utilităţi: de energie electrică şi dacă o să discutăm despre apă, canalizare, să facem o convenţie.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Domnul Albu.

 

Domnul Gheorghe Albu:

Doamna preşedinte aş vrea să fac o rectificare. S-a afirmat că din sală au lipsit reprezentanţii PD-L-ului. Vreau să vă dau prezenţa: PD-L – 101, PSD – 69.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Vă mulţumesc.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Doamna preşedinte, îmi permiteţi? 

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Tot pentru stenogramă. Să facem un calcul pe parlamentari şi o să vedeţi că avem mai mulţi.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Doamna preşedinte, am solicitat şi eu cuvântul, vă rog frumos!

Da, nu m-am încadrat între cei care au voce mai tare şi mi-am respectat rândul.

Nu o să mai fac data viitoare.

 

                                           *

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14.45.