S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de joi, 20 mai 2010

 

 

Şedinţa a început la ora 950.

Lucrările au fost conduse de doamna Roberta Alma Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnii Ioan Oltean, Ludovic Orban – vicepreşedinţi; Dumitru Pardău, Sever Voinescu-Cotoi, Valeriu Ştefan Zgonea (până la ora 955) – secretari;  Nicolae Bănicioiu, Seres Denes – chestori; Mircea-Nicu Toader – Grupul parlamentar PD-L; Gheorghe-Eugen Nicolăescu (de la ora 954) – Grupul parlamentar al PNL; Olosz Gergely – Grupul parlamentar al UDMR; Eugen Nicolicea (până la ora 955) – reprezentantul Grupului deputaţilor independenţi şi domnul Gheorghe Barbu – secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: domnii Valer Dorneanu – secretar general adjunct; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza – Departamentul Secretariatului Tehnic; Gheorghe Popescu, doamna Adriana Simion – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen; doamna Laura Nicoleta Riteş – Direcţia procedură legislativă, sinteze şi evaluări; Constantin Bantaş –  Serviciul pentru lucrări în comisii; doamna Gabriela Enea – Direcţia pentru relaţii publice şi protocol; doamna Irina Petrescu – consilier parlamentar la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi; doamna Raluca Boboc, Paul Călin Botez – consilieri Cancelaria Preşedintelui;

 

*

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Stimaţi colegi, vă propun să începem şedinţa noastră de astăzi.

Dacă la ordinea de zi sunt observaţii? Nu sunt.

 

PUNCTUL 1

Moţiune simplă iniţiată de 66 de deputaţi

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule secretar general, când a fost înregistrată? Deci, când ar fi termenul?

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Marţi, după-amiază.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Luni este liber, deci marţi după-amiază la ora 1600.

Rămâne stabilit: marţi, la ora 1600, dezbateri. Timpii normali. Sunt două ore în total.

 

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă sunt observaţii?  Nu sunt observaţii.

 

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

În primul rând, pe săptămâna aceasta, Camera terminându-şi programul, intrăm în activitate în circumscripţii pentru astăzi şi mâine.

În ceea ce priveşte programul de lucru de săptămâna viitoare, dacă sunt observaţii la el?

 

Domnul Ioan Oltean:   

De la patru la şase – moţiunea.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Rămânem cu răspunsuri la întrebări şi interpelări în măsura timpului rămas, pentru că eu cred că ne vom încadra în ora 18.00.

 

PUNCTUL 4

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem o solicitare din partea Guvernului, aici este firesc.

În ceea ce priveşte solicitările de la parlamentari, rămânem pe aceeaşi procedură, de a nu fi acceptate.

 

PUNCTUL 5

Comunicări din partea domnului deputat Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar al PSD+PC, privind modificări în componenţa comisiilor permanente

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna deputat Cristina Ileana Dumitrache să treacă de la Comisia pentru politică externă la Comisia pentru muncă şi domnul Zgonea să treacă de la Comisia pentru administraţie la Comisia pentru muncă.

Nu sunt probleme. Pregătim un proiect de hotărâre şi o să vă rog să includeţi şi celelalte.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule Zgonea, nu aveţi trei inşi acolo?

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Aţi verificat aceasta, domnule secretar general?

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Au şase locuri în comisie şi au în acest moment cinci membri.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

În condiţiile acestea, trece proiectul de hotărâre, împreună cu cele trei propuneri ale PD-L, care n-au întrunit numărul de voturi.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, le băgăm la vot. De regulă, toate s-au băgat la plen.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Cele cu schimbări de funcţie, da, sunt conform negocierilor iniţiale.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Exact.

 

Domnul Valeriu Zgonea:  

Deci, mergem pe principiile pe care le-am stabilit, independenţii rămân acolo, noi ne completăm dacă suntem pe minus. La plus unu, discutăm aici şi ce am discutat, aia rămâne.

Propunerea mea este ca marţi după-amiază să fie pe ordinea de zi la început, pentru că ele decât se anunţă în plen, votul este cu majoritate simplă, deci nu există o problemă, să fie îndeplinit cvorumul şi doamna preşedinte sau cine este preşedinte de şedinţă le citeşte.

 

PUNCTUL 6

Informare din partea domnului deputat Viorel Hrebenciuc, liderul Grupului parlamentar PSD+PC

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ne anunţă că domnul Dorneanu este propunerea Grupului parlamentar PSD+PC pentru postul de judecător la Curtea Constituţională.

Merge către Comisia juridică.

 

PUNCTUL 7

Informare din partea domnului deputat Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar PD-L

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De data aceasta, PD-L ni-l propune pe domnul Mircea Ştefan Minea.

De asemenea, însoţeşte scrisoarea anterioară.

 

PUNCTUL 8

Scrisoare din partea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, referitor la sesizarea domnului Becsek-Garda Deszö, fost deputat în Parlamentul României

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul preşedinte Stan al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, la următoarea adresă, în primul rând, spune că în cazul fostului deputat excede competenţele Comisiei de abuzuri, dar şi ale Comisiei juridice. În schimb, ne avertizează asupra potenţialului creării unui precedent periculos de încălcare a instituţiei imunităţii parlamentare a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului reprezentativ.

Punctul de vedere al Secretariatului, pe care-l am aici, este acela de a se înainta către CSM, văd, aceste documente, pentru a ne da un punct de vedere.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Doamnă preşedinte, dacă-mi permiteţi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Aceste documente au circulat între Comisia de abuzuri, Comisia juridică. Este evident că se reclamă o acţiune împotriva domnului Deszo, în baza unor declaraţii pe care le-ar fi făcut şi când era parlamentar, dar a continuat şi după ce nu mai era parlamentar. Nu avem toate informaţiile acestea, dar fiecare comisie nu a putut să ia o decizie, fiind în instanţă. Şi atunci, pentru a se ştii dacă este un abuz sau o chestiune de acest fel, cred că ar trebui să ne adresăm unui forum, nu unei instanţe, unui procuror, ci CSM-ului, să ne spună ceva.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Am senzaţia că în tot acest timp, cu aceste documente, am pierdut solicitarea domnului Becsek-Garda Deszö. Domnia sa, când ne-a scris prima oară, ce ne-a solicitat? Ca să ştim la ce răspundem, pentru că înţeleg că după aceea au fost conclave de jurişti care au apreciat asupra imunităţii ş.a.m.d., dar la început? Pentru că, până la urmă, trebuie să-i dăm omului un răspuns, noi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă propun să amânăm pentru săptămâna viitoare, când vom avea toate datele.

 

PUNCTUL 9

Solicitare din partea Comisiei pentru industrii şi servicii

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Solicită să lucreze în zilele de marţi şi miercuri. Cred că nu sunt probleme.

 

PUNCTUL 10

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu sunt probleme.

 

PUNCTUL 11

Scrisoare din partea domnului deputat Petru Movilă privind învoirea de la lucrările plenului Camerei Deputaţilor din data de 18 mai 2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este rezolvată.

 

PUNCTUL 12

Scrisoare din partea doamnei deputat Sanda Maria Ardeleanu privind învoirea de la lucrările plenului Camerei Deputaţilor şi ale comisiilor din 25, 26 şi 27 mai 2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De asemenea.

 

PUNCTUL 13

Scrisoare din partea domnului deputat Gabriel Gospodaru privind învoirea de la lucrările plenului Camerei Deputaţilor din perioada 25-27 mai 2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cred că nu este nici un fel de problemă, din punctul acesta de vedere.

 

PUNCTUL 14

Scrisoare din partea domnului Petre Tobă, chestor principal de poliţie, inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei române

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Să fie distribuită această scrisoare la casetele deputaţilor şi, în acelaşi timp, o să anunţăm deputaţii că au această notă la casetă.

Înainte de a ajunge la materialele pe linia relaţiilor parlamentare externe, la mapă am memorandum-ul cu propuneri de diminuare a cheltuielilor la bugetul Camerei.

 

PUNCTUL 16

Memorandum intern – Propuneri de diminuare a unor cheltuieli din bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2010

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

V-aş propune următorul lucru. Este un memorandum intern făcut de Secretariatul general împreună cu chestorii. Eu v-aş propune să discutăm  acest memorandum împreună cu grupurile parlamentare. Sigur, există un acord al chestorilor. În schimb, eu simt că cei care suferă cel mai mult de pe urma acestor lucruri sunt parlamentarii înşişi. Eu cred că această decizie nu se poate lua independent de ei. Şi asta pentru că mă uitam la un coleg de-al meu, aseară la un post de televiziune, un coleg de-al nostru şi, punctual, pe subiectul hotelului, de exemplu, spunea: „Domnule, uite care este treaba. Mie mi s-a spus să mă duc la hotelul acela, nu eu am încheiat contractul acela”.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

A completat un formular.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun, a completat un formular.

În condiţiile acestea, mie mi se spune foarte bine, nu se poate negocia mai puţin cu acesta, dar colegii noştri nici nu acceptă altă formulă decât aceasta. Eu cred că este corect ca fiecare dintre dumneavoastră, liderii de grup, să purtaţi o discuţie sinceră şi deschisă cu membrii grupurilor şi să găsiţi împreună nişte soluţii pe care să le discutăm, dar după ce această discuţie se poartă pe marginea acestui material.

Domnul Eugen Nicolăescu. Vă rog.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă preşedinte, chiar sunt surprins de propunerea dumneavoastră. Aceasta înseamnă tărăgănare a luării unei decizii importante.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Vreau să vă spun doar atât, că eu nu sunt de acord cu acest memorandum.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

După opinia mea, fiecare zi care trece înseamnă bani cheltuiţi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Atât. Eu nu sunt de acord. Aceasta este poziţia mea.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Asta-i altă problemă, dar haideţi să discutăm atunci.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

A, discutăm.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Intrăm pe fond, discutăm unde sunt probleme, care sunt problemele şi trebuie să luăm totuşi măcar astăzi nişte decizii de principiu, ce avem de făcut. Altfel, banii se duc. Orice zi în care nu se ia o decizie, banii se cheltuiesc. Vrem să-i cheltuim în continuare prosteşte sau ba?

Eu vreau să spun altceva. Raportările care au fost făcute, din punctul meu de vedere, sunt raportări făcute fără a se asigura că cifrele respective reprezintă cu adevărat realitatea. Şi dau un singur exemplu, unul singur, ca să nu fie dubii. Sigur că se înregistrează otova cheltuiala telefonică a unui parlamentar şi se pune aceea pe site. După opinia mea, este o greşeală, pentru că nu este realitatea. Realitatea este cheltuiala pe care o face Camera cu acel telefon, nu cât a consumat parlamentarul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Eugen Nicolăescu, am verificat această informaţie, mi-a fost sesizată de mai mulţi parlamentari. Vă pot spune următorul lucru.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Mie, doi colegi mi-au spus-o.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Domnule Eugen Nicolăescu, am verificat, tocmai de aceea, şi n-am verificat de acum, am verificat-o de acum o lună şi ceva. Suntem în următoarea situaţie: Camera plăteşte. În plus, printr-un memorandum adoptat în Biroul permanent acum mult timp, mulţi ani, suntem în situaţia în care diferenţa între cât are gratuit se plăteşte din suma forfetară.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Nu este adevărat.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Ba da. Este memorandum, domnule Eugen Nicolăescu.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă, se dă factura deputatului, se duce la Vodafone, o plăteşte. Şi eu procedez la fel în fiecare lună. Adică îmi spuneţi că nu este adevărat ce fac? Vă dezinformează pe dumneavoastră.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule secretar general, vă rog frumos, clarificaţi aceasta. Aceasta este informaţia pe care eu am primit-o.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă, sunteţi dezinformată. Eu plătesc în fiecare lună ce consum suplimentar; eu, personal, cu banii mei.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine. Numai o secundă.

Domnule secretar general, vă rog.

Vă rog să faceţi informarea la microfon, domnule secretar general.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Bine. Atunci, dacă doriţi să vă informez exact aşa cum este, că scoateţi bani din buzunar şi plătiţi, este un lucru. Dar plătiţi din banii proprii numai roaming. Din sumă forfetară plătiţi ce depăşiţi 400 de minute, până vă încadraţi în suma forfetară cu cheltuielile. Dacă aţi depăşit suma forfetară cu cheltuielile, atunci plătiţi din buzunar. Aceasta este deosebirea. Deci, aveţi 400 de minute, deputaţii obişnuiţi, fără funcţii, da? gratuite, pe baza unui abonament de vreo 14 sau 17 euro, nu reţin chiar în acest moment, cred că 14 euro cu TVA cu tot şi se plăteşte în acest mod: 400 gratuit, ce este depăşit se plăteşte din suma forfetară. Dacă nu încape în suma forfetară, din buzunar, roamingul se plăteşte din buzunar. Excepţii sunt 41 de persoane care au funcţii: Biroul permanent, preşedinţii de comisii, liderii de grup, excepţii de la această regulă.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vă întreb ceva, domnule Barbu, ca să înţeleg şi eu. Roamingul, din buzunar când îl dau, dacă suma forfetară, partea care nu trebuie, buzunarul ce înseamnă?

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Roamingul nu puteţi să-l plătiţi din suma forfetară.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Banii au culoare? Că sunt din partea aceea sau din partea cealaltă?

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Nu au, dar dumneavoastră nu puteţi cheltui mai mult decât suma forfetară.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Acelaşi lucru este. Dacă depăşesc suma forfetară, că-i cu roaming, fără roaming.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Domnule, spuneţi la microfon, să se înregistreze, că lumea nu ştie despre ce este vorba şi cădem de papagali, că nu ştim ce facem aici. Dar spuneţi-o deschis, ca să se înregistreze odată.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Auziţi, domnule secretar general, vă rog frumos să apelaţi la Secretariatul tehnic să ne pună la dispoziţie memorandum-ul, ca să-l citim cu toţii. Nu este cel mai simplu? Ca să ştim exact despre ce vorbim. Putem să corectăm lucrurile acestea.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Asta încerc să vă propun. Haideţi să purtăm discuţia aceasta, ca să ajungem la un liman măcar astăzi, de principiu.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule deputat, este decizie de plen, pentru că trebuie modificat în lege. În lege scrie că trebuie să asigurăm cazarea. Vă rog să hotărâţi cum?

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Domnule secretar general, este decizie politică. O decizie politică se dă printr-un act normativ, nu este asta o problemă. Problema este să ajungem la decizia politică. Care este conţinutul ei şi cum se pune ea în practică.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 De acord. Absolut de acord domnule Nicolăescu.

 

 Domnul Mircea–Nicu Toader:

 Deci, acum discutăm de cei care sunt din altă localitate. Nu pot sub nici o formă să forţez pe cineva decât dacă spun: eu, Camera, am găsit în tot Bucureşti-ul 420 de apartamente de închiriat şi uite, le-am găsit în numele tău. În rest, nu ştiu dacă putem noi să hotărâm.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Au scăzut tarifele de închiriere extraordinar de mult.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnul Gergely.

 

Domnul Olosz Gergely:

Vă mulţumesc. Totuşi, în preliminar dacă îmi permiteţi, am o propunere, tot de principiu. Dacă aici fixăm ceva împreună, să rămână bătut în cuie până la sfârşitul mandatului, nu cumva să ne trezim că cineva din Opoziţie sau din partea Guvernului propune altceva. Spun că am văzut cu 25%, cu 50% reduceri şi idei mai au mulţi. Deci, indiferent ce decizie luăm, aceea să o fixăm până la sfârşitul mandatului şi nimeni, chiar dacă va fi o decizie comună şi de consens, nimeni pe urmă să vină cu lucruri populiste tocmai de a ne şterge pe jos.

Asta este o propunere de principiu. Mulţumesc.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:  

Apropo de populism.

Nu, domnule Voinescu, nu aţi înţeles. Aici am venit să aveţi puterea să vă asumaţi o propunere.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Domnule Bănicioiu, aici am venit pe o ordine de zi. Pe ordinea de zi a acestui Biroul permanent nu există comentarea declaraţiilor oamenilor politici de la televizor.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Există o propunere.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Există o propunere pe care vreau să o discutăm.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu vreau să coborâm în mocirla asta a populismului. Aveţi puterea să vă asumaţi ceva? Vreţi să vă asumaţi? Foarte bine.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Domnule Bănicioiu, vreau să vă ascult punctul de vedere în calitate de chestor pe acest material, asta chiar mă interesează, în rest, ce credeţi dumneavoastră despre ce zice unul şi altul chiar nu mă interesează şi credeţi-mă! nu interesează pe nimeni. Şi dacă vreţi, vorbim aşa o oră.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu, nu. Puteţi să ţipaţi oricât.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 O să vă rog să vă calmaţi. Domnul Ioan Oltean.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, 

Domnule Bănicioiu, domnule chestor,

Domnule secretar,

Eu rămân extrem de neplăcut surprins de modalitatea în care încercaţi să vă desfăşuraţi activitatea din interiorul Biroului, la modul foarte serios.

Domnule chestor,

Domnule, eu nu vă întrerup niciodată când vorbiţi dumneavoastră la lucruri serioase. Îmi dai voie să vorbesc domnule? Chiar nu-mi dai voie să vorbesc? Eu ştiu că ai energie, dar consumă-ţi-o în altă parte, nu aici!

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Vă rog să nu îmi mai faceţi morală! Vă rog eu, că nu este cazul.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnule Bănicioiu, haideţi să-l ascultăm pe domnul Oltean, după care luăm cuvântul. Vă rog.

 

Domnul Ioan Oltean:

Eu rămân extrem de neplăcut surprins că aici trebuie să discutăm declaraţiile politice ale unora sau altora, pentru că dacă le fac ai noştri, le fac şi ai dumneavoastră destui, domnule Bănicioiu. Dacă stăm aşa să facem inventarul ce declară unii şi alţii în afara acestei şedinţe, nu vom face nimic niciodată. Dacă stăm să analizăm de ce am ajuns aici, o să vedem cine este de vină din anii 90 încoace, de ce am ajuns noi în situaţia aceasta că nu există un hotel al Parlamentului şi multe altele.

Deci, eu aş avea următoarea rugăminte. Suntem şi aşa bălăcăriţi şi nici unul dintre noi nu cred că doreşte încă odată acest lucru, dar în acelaşi timp cred că trebuie să luăm nişte măsuri prin care să dăm dovadă de responsabilitate maximă.

Haideţi, chestorii, noi careva să venim cu o serie de măsuri precise, pe lângă cele care le avem aici, care să fie rezonabile. Să nu întrecem măsura, pentru că sunt oameni care trăiesc din indemnizaţie, că nu pot să trăiască fără indemnizaţie, sunt oameni care au renunţat la chirii, deşi ar trebui să le încaseze în mod legal şi multe altele. Dar dacă ne tot bălăcărim şi ne acuzăm unii pe alţii, nu o să ieşim nicăieri de aici, pentru că avem şi unii şi alţii oameni care sunt de un populism exagerat, care vor să se evidenţieze, aruncând în continuare noroiul asupra noastră a parlamentarilor. Găseşti şi aici oameni care sunt serioşi, care muncesc, care-şi fac treaba, nu sunt toţi ticăloşi.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Două propuneri atunci. Este un drept la replică, vă rog să-mi daţi cutuma. Mi-a cerut să dau o propunere ca şi chestor. Uitaţi care este părerea mea. Eu am discutat şi cu domnul Barbu. Noi PSD-ul v-am făcut şi o propunere şi în scris şi din media aţi auzit-o, noi susţinem reducerea drastică a cheltuielilor. Noi am zis 50%, după discuţia cu domnul Barbu s-a ajuns undeva la 42% pe investiţii şi bunuri, este un prim pas.

În altă ordine de idei, în legătură cu cazarea vă propun şi aştept în acelaşi timp de la dumneavoastră să susţineţi propunerea preşedintei Camerei Deputaţilor pe care eu o iau de bună, atâta timp cât apare în stenogramă, da? cât am citit-o şi în ziare şi vă rog, este decizia dumneavoastră ce faceţi, dar vă rog să ne spuneţi şi nouă până la urmă ce decideţi? Îşi mai ţine propunerea, nu-şi mai ţine? Ca să ştim ce facem.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnule Bănicioiu, totuşi ca să nu vă deranjez, sunt prezentă aici şi ar fi bine să vă adresaţi corespunzător, da?

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamna Anastase, lăsaţi-mă să vorbesc! După care...

Eu nu vă jignesc deloc. Dacă zic doamna preşedinte, vi se pare o jignire?! Îmi pare rău.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Nu, domnule Bănicioiu, încercam să vă spun să purtăm un dialog.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu vă rog, chestorii sunt total de acord şi toţi am văzut, inclusiv domnul Albu, inclusiv domnul Denes, inclusiv domnul Motreanu, sunt de acord cu reducerea cheltuielilor. Ba, din contră, noi am propus mai mult..

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Bun. Şi pe hotel ce propuneţi domnule Bănicioiu, că despre asta discutăm.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Pe hotel doamna preşedinte, dacă vă aduceţi aminte, repetatele discuţii şi domnul Barbu îmi este martor, eu am fost primul care am propus să facem licitaţie doamna preşedinte.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Şi acum ce propuneţi dumneavoastră ?

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Deci, eu am propus licitaţie. Acum trebuie să vă asumaţi. Sunteţi preşedinta Camerei şi vă asumaţi: ori plafon şi eu merg şi susţin alături de dumneavoastră treaba asta, ori găsiţi formula juridică de a face licitaţie pentru a obţine preţul cel mai mic, altfel, populisme de astea că nu ştiu cine e mai rău decât celălalt, putem discuta mult, ne putem certa aici oricât.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnule Bănicioiu, staţi un pic, calmaţi-vă! că sunteţi foarte iritat şi..

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamna preşedinte, calmaţi-vă dumneavoastră! Şi nu vă permit să vorbiţi aşa.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Nu, eu sunt foarte calmă, numai că dumneavoastră sunteţi foarte iritat.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu puneţi diagnostice!

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Nu, dar aţi intrat într-un dialog cu absolut toată lumea. Acum, e-n regulă. Am înţeles ce vreţi să spuneţi.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu, nu aţi înţeles.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Lăsaţi-mă să vă dau şi răspunsul.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

O secundă mai am şi termin.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

Vă rog, vă rog.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Deci, vă rog foarte mult, asumaţi-vă o decizie pe care noi, vă asigur, că o susţinem.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Bine, aţi mai spus lucrul acesta. Am înţeles. Vă mulţumesc.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamnă, spun ce vreau eu cât mai pot, da?

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Bun. Suntem în următoarea situaţie. Haideţi să spunem exact. (Vociferări.) Chiar nu putem să ne desfăşurăm civilizat? Dacă nu, suspendăm şi revenim  când ne revenim.

Deci, suntem în următoarea situaţie, pentru că de fapt aici este iritarea. Am spus-o data trecută. Există o diferenţă fundamentală între oamenii care stau la hotel şi pentru care se plăteşte 268 de lei pe zi şi cei care nu stau la hotel şi cărora li se dă 98 de lei pe zi. Am spus-o de nu ştiu cât timp. În acelaşi timp, nici oamenii, colegii noştri care sunt în această situaţie nu se află într-o situaţie confortabilă. Ceea ce v-am cerut este să găsim o soluţie. În momentul de faţă domnule Bănicioiu, în calitatea dumneavoastră de chestor, veniţi şi-mi spuneţi că nu aveţi o soluţie.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Nu, nu am spus asta, regret.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Atât v-am cerut, propunerea dumneavoastră pentru soluţionarea acestui lucru.

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Doamna preşedinte, mai repet ce am spus?

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Nu sunteţi de acord cu ce?

 

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Deci, doamna preşedinte, dacă dumneavoastră vă susţineţi în continuare propunerea dumneavoastră, eu votez pentru, vă susţin, asta vă spun, nu că n-am soluţii, sau luaţi stenograma din nou.

 

Doamna Roberta Alma Anastase: 

 Domnul Denes.

 

Domnul Seres Denes:

Dragi colegi, nu vom putea rezolva chestiunea acesta acum, asta-i părerea mea. Să purtăm o discuţie şi cu membrii grupurilor parlamentare fiecare dintre noi.

 

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

 Doamna preşedinte, după discuţia mai aprinsă şi pe care o înţeleg, dar, din păcate, nu pot să o accept şi nu pot să o accept pentru că stenograma este publică şi se va vedea că de fapt tot ce se întâmplă urât în politică, se întâmplă şi aici în acest Birou, ceea ce mie nu-mi place şi nu cred că merităm să fim judecaţi global.

Al doilea lucru pe care vreau să-l spun şi mă întorc la subiect. Sunt de acord cu propunerea dumneavoastră ca toate aceste viitoare măsuri să fie discutate în grupurile parlamentare, pentru că până la urmă parlamentarii sunt cei care decid prin votul lor în plen.

În consecinţă, cred că astăzi ar trebui să stabilim nişte lucruri de principiu pe care să le ducem în grupurile parlamentare marţi şi v-aş propune să avem două seturi de acţiuni: unul care se referă la probleme pe termen permanent – şi nu ne referim numai la anul 2010 sau 2011 - termen permanent care să se manifeste în modificarea Legii privind statutul deputatului şi senatorului şi aici mă refer la cheltuieli de cazare, pentru că sunt trecute în lege. Mă refer de asemenea, la cheltuielile telefonice şi modul lor de decontare şi poate mai identificăm şi altele. Colegii mei se pot gândi.

Mă gândesc de asemenea, la al doilea set de măsuri.

Problemele pe termen permanent vor merge pe veşnicie pentru parlamentari, pentru că până la urmă, indiferent că ne place sau nu ne place, totuşi banul public trebuie să-l consumăm cum trebuie, trebuie să fim chivernisiţi, nu putem să consumăm cum ni se năzare nouă. Poate că până acum Parlamentul a fost mai larg la baiere, poate nu mai este cazul şi atunci se manifestă totul în lege, în legea noastră de organizare şi funcţionare a deputaţilor şi senatorilor.

Al doilea set de măsuri, se referă la măsuri de urgenţă, măsuri care se referă la anul 2010, deci, vorbim de criză şi aici sigur putem să gândim măsuri excepţionale pentru acest an şi mă refer la ce au propus deja chestorii şi Secretariatul General, la reducerea bugetului pe 2010 cu investiţii, bunuri şi servicii, poate cheltuieli de personal ale aparatului propriu al Camerei şi separat, reducerea indemnizaţiilor parlamentarilor şi poate şi a sumei forfetare. Zic poate, pentru că şi aici trebuie să ne gândim: afectăm Birourile parlamentare din teritoriu mai mult sau mai puţin. Trebuie să luăm o decizie şi să ne-o asumăm.

Hotărârea noi o luăm până la urmă şi trebuie să ne corelăm. Noi am zis că ne ducem la legi, că hotărârea Parlamentului poate să ducă şi în zona legislativă.

Eu v-am făcut o propunere pe care să o discutăm, să o analizăm, că după aceea ea se manifestă într-un act de voinţă legislativă sau de hotărâre parlamentară, vom vedea, dar eu v-am propus să ne gândim cum este mai bine, pentru că din punctul meu de vedere activitatea Biroului parlamentar nu trebuie afectată. Biroul parlamentar lucrează direct cu cetăţeanul, este poate cea mai directă legătură între parlamentar şi cetăţean. Dacă şi pe aia o afectăm, ar putea să scadă şi calitatea muncii noastre. Nu ştiu. Eu vă propun să discutăm aceste lucruri, pentru că altfel ele rămân în aer sau facem cum fac alţii, îi criticăm că vin cu reduceri otova fără să se uite în stânga şi în dreapta ce se întâmplă.

Acestea vă propun să fie măsurile la care să ne gândim şi pe care să le discutăm în grupurile parlamentare şi după aceea să venim cu rezultatele discuţiilor în Biroul permanent.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc mult şi sunt întru-totul de acord cu ceea ce aţi spus dumneavoastră.

Domnul Toader.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

În parte, susţin cam ce a spus şi domnul Nicolăescu. Spun în parte deoarece problema cazării este una delicată.  Eu zic că o să discutăm în fiecare grup şi această variantă a unei sume fixe pentru cazare, aşa cum este. Diferenţa la hotel, dacă vrea să stea cineva şi plăteşte din buzunar. Sigur că aici ar trebui ca cei care au experienţă la hotelurile acestea, sunt convins că pe criză vor accepta ideea unei camere utilizate pe timp mai îndelungat cu un bonus suplimentar, dar nu cred că putem să rămânem la suma care-i acum dată pentru închiriere separată de hotel. Şi atunci cred că ar trebui ca ori plecăm de aici, aşa, cu o idee de plafon, ori o lăsăm la liberele discuţii în cadrul grupurilor, unde sigur că vor fi diferenţe. Dacă avem măcar, din experienţă, domnule, nu este 30, este 50, 70 sau cât o fi, putem să le dăm o cifră care poate fi discutată. Deci, vă spun că trebuie să le dăm o cifră, aceasta este idee, sigur, nebătută în cuie, dar cel puţin o cifră care să însemne orientativ, ca să fie un mod de a discuta mai sus sau mai jos. Pentru că altfel, în mod cert, fiecare grup va veni cu o sumă şi spun că iar nu s-au înţeles.

În al doilea sau în al treilea rând, are dreptate domnul Nicolăescu în ceea ce priveşte birourile parlamentare, dacă într-adevăr le face. Biroul parlamentar, unde-o fi, şi la ţară, şi unde o fi el, te costă. Din buzunar, dacă este să fim cinstiţi, unii pot să-l ţină din buzunar, dar sunt parlamentari care n-au nici o treabă. Singura observaţie este dacă într-adevăr îşi face treaba acolo, dar în rest trebuie să existe suma forfetară, dacă vrem să ne desfăşurăm activitatea, că legea prevede cotă şi atâta; nu prevede legea, prevede la noi statutul şi legea noastră, pe care putem, până la urmă, s-o modificăm, dacă situaţia o cere. În rest, la criză, aşa este, măsurile de reducere sunt corecte.

Eu zic că mai trebuie să facem ceva, dacă nu acum, cel puţin în 2010. Haideţi să ne uităm puţin şi la personal, haideţi să ne uităm şi la funcţii. Totuşi este o instituţie. Unii dintre noi au condus şi instituţii private, direcţii, cu trei directori, doi directori, eu ştiu câţi sunt acolo. Putem să facem o analiză pe fiecare activitate, cât sunt de utili şi ce înseamnă funcţiile de conducere sau funcţiile de execuţie. Fără să se supere nimeni, trebuie să facem o analiză şi a acestui personal, care, de la cei care sunt mult mai vechi decât mine, dacă vă uitaţi cum a crescut numărul acestora, a crescut aşa, nu chiar exponenţial, dar oricum aproape de cifra aceasta. Şi să facem şi o analiză, sigur, pertinentă cu fiecare departament, cu fiecare direcţie, dar să nu neglijăm aceasta. Mai ales că faţă de alte instituţii publice, totuşi salariile pentru funcţionarii parlamentari sunt puţin diferite.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulţumesc.

Domnul Pardău.

 

Domnul Dumitru Pardău:

Mulţumesc, doamnă preşedinte.

Am un dezavantaj că vorbesc după o parte din colegii noştri şi o parte din lucrurile pe care vroiam să le spun se regăsesc în ceea ce au spus dumnealor.

Cred că trebuie să trecem de la faza de declaraţii la ceva concret, la ceva real. Avem, după părerea mea, două tipuri de cheltuieli. Unele care privesc direct parlamentarul, ceea ce înseamnă salarizare, indemnizaţie, sumă forfetară şi altele pe care le mai are fiecare parlamentar, ceea ce presupune şi buna funcţionare a cabinetului parlamentar din teritoriu; şi, în acelaşi timp, cheltuieli care se fac pentru buna funcţionare în general a Camerei Deputaţilor.

Tocmai de aceea vin cu două propuneri:

Prima – să aprobăm astăzi memorandum-ul propus de Secretariatul general, prin care se întâmplă deja o reducere a cheltuielilor la nivelul Camerei. Nu spun că este perfect, dar este un pas, urmând ca în perioada următoare să vedem dacă se mai găsesc soluţii sau, eu ştiu, ce posibilităţi ar mai fi de reducere în continuare. Oricum, nu este puţin să ai reduceri până la 70 la sută la unele capitole şi 18 la sută la alte capitole. Aceasta ar fi prima propunere.

A doua – în ceea ce priveşte reducerile care ar afecta activitatea parlamentarului, aici sunt întru-totul de acord cu dumneavoastră că nu putem lua o decizie înainte de a consulta grupurile parlamentare. Dar atunci când consultăm, practic va trebui să ţinem seama de două lucruri. Vom fi afectaţi şi este moral, este normal, de măsurile pe care le vor lua guvernanţii, practic ceea ce va stabili Guvernul şi, în acelaşi timp, va trebui să vorbim cu cei care ne sunt colegi în ceea ce înseamnă clarificarea unor cheltuieli privind cazarea, transportul – pentru că şi acolo este o problemă, precum şi diurnă şi alte lucruri care mai apar ca şi cheltuială.

Deci, cred că astăzi ar trebui, ca prim pas, să aprobăm memorandum-ul Secretariatului general, urmând ca săptămâna viitoare să venim clar cu o decizie şi în ceea ce înseamnă alte reduceri. Deci, clar, săptămâna viitoare, cred că nu putem prelungi mai mult, să venim şi cu celelalte măsuri care privesc reducerea cheltuielilor pe care le avem fiecare dintre noi, parlamentarii.

În final, cred că este bine să se facă şi o delimitare între ceea ce înseamnă sumele pe care le primeşte efectiv parlamentarul şi sumele pe care le foloseşte parlamentarul pentru desfăşurarea bunei lui activităţi. Pentru că aici ne aflăm într-o confuzie totală. Se pare că toată suma este încasată de un parlamentar, dar, în realitate, funcţionează cabinete parlamentare, chirii, telefoane în teritoriu, alte cheltuieli.

Acum, că se va alege o variantă, dar cred că nu putem să decidem numai noi, o sumă pe care s-o utilizeze fiecare cum doreşte pe o lună de zile, este problema fiecăruia; că se va reduce doar cazarea, că transportul, este decizia noastră. Dar logic şi moral şi corect faţă de colegii noştri este s-o luăm după ce discutăm şi cu ei. Mulţumesc.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De acord. Vă mulţumesc.

Domnul Toader mai are o frântură.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

O chestiune pe care am mai discutat-o între noi referitoare la transport. Transportul trebuie să fie o dată pe săptămână – pleci de acasă, vii de acasă. Dacă pleci lunea, vii marţea, vii joia, te întorci de două ori, fiecare se duce pe pielea lui, inclusiv pentru noi care mergem cu maşina, că nu merg cu avionul sau cu trenul, nu? Şi atunci, mă duc, efectiv ai un singur transport de contabil. N-am aeroport, este adevărat.

 

Domnul Dumitru Pardău:

Eu am considerat că lucrul acesta a fost adjudecat săptămâna trecută, la propunerea doamnei preşedinte.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

La maşină, este clar, un singur drum îţi decontează, da? Aşa cum este la maşină, până la urmă, dacă vreţi să te duci de două ori cu avionul, nici o problemă, dar te duci din buzunar.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Corect. Este un alt subiect de pus pe agenda de discutat cu parlamentarii.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:  

Doamnă preşedinte, am câteva lucruri de spus şi primul se leagă de ideea domnului Nicolăescu.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Să ne pregătim pentru concluzii.

 

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Atunci, vreau să vă spun un singur lucru, nu mai spun nimic cât aveam, vreau atâta să spun. Noi trebuie să înţelegem ceva, există o serie de sume care ne revin, că este forfetară, că este diurnă pentru colegii care încasează diurnă ş.a.m.d., care sunt legate de lege, de nivelul de indemnizaţie. Aşa le stabileşte legea, forfetara este atâta la sută din indemnizaţie; diurna este atâta la sută din indemnizaţie; nu mai ştiu ce atâta la sută. Deci, sunt o serie de trei sau patru sume legate de indemnizaţie. Odată ce scade indemnizaţia, pe cale de consecinţă scad şi acestea.

Ceea ce spune domnul Nicolăescu este de fapt să recalibrăm această legătură dintre indemnizaţie şi suma forfetară în cazul acesta, astfel încât suma forfetară să nu scadă. Dar eu vă spun ceva, dacă noi facem asta, de fapt n-am făcut nici o reducere. Eu înţeleg că trebuie să ne preocupe cum să facem să funcţioneze cabinetele parlamentare, dar dacă noi camuflăm de fapt prin reaşezarea procentului, prin creşterea procentului care leagă forfetara de indemnizaţie doar pentru că indemnizaţia scade şi forfetara trebuie la fel, n-am făcut nimic. Asta este doar o remarcă.

Al doilea lucru, sunt sceptic, doamnă preşedinte, în legătură cu discuţiile din grupuri legate de cazare, vă spun din start. Eu am avut experienţa mea, nu vreau s-o reiau şi domnul Toader ştie, datează încă de la începutul legislaturii noastre, când am mers amândoi în grupurile noastre, am făcut propunerea aceasta şi am fost răstigniţi, s-a încheiat cât se poate de prost. Probabil că în noul context sper ca oamenii să înţeleagă altfel.

Şi al treilea lucru, sunt de acord, ca principiu, că noi trebuie să plecăm de aici cu o serie de lucruri concrete pe care să le discutăm în grup, pentru că dacă fiecare lider merge la grup şi spune: „Ia să vedem cum aţi vrea voi să scădem cheltuielile”; vin o mie de idei, liderul de grup este practic mandatat de grupul lui să vină aici şi, domnule secretar general, haideţi să mai facem un memorandum care să le cuprindă pe toate. Deci, haideţi să ieşim cu ceva concret pentru discuţia din grupuri. Mulţumesc.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De acord.

Domnul Orban.

 

Domnul Ludovic Orban:

Nu întâmplător îl cheamă Platon ...

Sunt de acord că trebuie să votăm astăzi memorandum-ul. Cred că trebuie anunţat ceva şi legat de ce discutăm cu grupurile şi să ne fixăm o ţintă de reducere a cheltuielilor cu parlamentarii de minimum 25 la sută – transport, cazare ş.a.m.d. Aceasta este propunerea mea, simplă, clară şi la obiect.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mulţumesc.

Haideţi să ne apropiem de o concluzie. Suntem în felul următor:

Memorandum-ul conţine nişte măsuri de reducere administrativă. Nu mă refer la cheltuielile legate de parlamentari, mă refer la cele legate de Cameră. Şi sunt, zic eu, destul de importante, pentru că ele conţin următoarele informaţii: avem bunuri şi servicii, investiţii, reduceri cu 40 la sută, dotările 78 la sută, protocolul Camerei 25 la sută. Am cerut, în mod excepţional, ca fondul preşedintelui să fie redus cu 40 la sută.

Deci, avem aşa: 40 la sută investiţii, 20 la sută bunuri şi servicii, 25 la sută protocolul Camerei, 40 la sută fondul preşedintelui.

Următoarele cheltuieli – indemnizaţie, sumă forfetară, diurnă deplasare teritoriu, care sunt legate conform legii, toate sunt procentual din indemnizaţie, aici se aplică procentul de scădere, cum spunea şi domnul Orban, pe decizia mare de 25 la sută. Mai rămân o serie de cheltuieli de tipul telefon, cazare, transport, pe care trebuie să le discutăm în grup şi propunerea domnului Orban este de reducere cu 25 la sută pe chestiunea aceasta.

Şi încă un lucru pe care l-aţi remarcat şi n-aş vrea să-l uit din concluzii, disciplină la transport, ceea ce a spus domnul Toader.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vroiam să mai adaug, pentru a şi vedea efectele, cred că există undeva o evidenţă cu ce a însemnat dacă ar fi fost un singur transport pe săptămână, adică dus şi întors de două ori, cum trebuie să fie şi cât au făcut de mai multe ori şi vedem ce economie.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Deci, propunerea, dacă sunteţi de acord, 20 la sută la bunuri şi servicii, care includ deja reduceri de transport şi cazare de 18 la sută, nu din tarife, ci din suma totală.

 

Domnul Ludovic Orban:

Da, dar suma totală şi toţi angajaţii, nu numai parlamentarii.

 

Domnul Gheorghe Barbu: 

Vă rog să luaţi o decizie asupra cazării ca tarif, asupra numărului de curse de transport, asupra cotei de combustibil, pentru că s-au majorat preţurile la carburanţi.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

Doamnă preşedinte, o concluzie. Discuţia de astăzi să se transforme într-o notă pe care secretarul general să o transmită fiecărui grup parlamentar.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

De acord, pentru că este baza de date pentru discuţii.

 

Domnul  Gheorghe-Eugen Nicolăescu: 

S-o avem ca bază la discuţiile de marţi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Absolut.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Şi ce observaţii am făcut. Haideţi să stabilim măcar o sumă apropo de plafonul acela.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Materialele pe linia relaţiilor externe rămân pentru săptămâna viitoare.

Domnule Barbu, am fost foarte clară, s-au aprobat din memorandum toate acele cheltuieli care sunt legate de Cameră şi care au fost diminuate, începând cu fondul preşedintelui 40 la sută, bunuri şi investiţii, tot ceea ce a însemnat o reducere, mai puţin cele legate de parlamentari, pe care le vom aproba marţi, mergând, pe baza notei discutate aici, în grupurile parlamentare, cu un obiectiv de reducere pe toate cheltuielile de 25 la sută.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 1050.