S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de marţi, 2 decembrie 2014

 

 

Şedinţa a început la ora 14,05.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnul Marian Neacşu, domnul Miron Tudor Mitrea şi domnul Ioan Oltean – vicepreşedinţi, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Cristian Buican şi doamna Liliana Mincă  – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Horia Grama, domnul Ionel Palăr şi domnul Seres Denés – chestori, domnul Florin-Costin Pâslaru – Grupul parlamentar al PSD, domnul Adrian George Scutaru – Grupul parlamentar al PNL, domnul Tinel Gheorghe – Grupul parlamentar al PDL, domnul Liviu-Bogdan Ciucă – Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Máté András-Levente – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ştefan Burlacu – Grupul parlamentar al PP-DD şi domnul Cristian Adrian Panciu – Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: domnul Eugen Nicolicea – ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă şi doamna Laura Nicoleta Riteş – Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – director Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, domnul Andrei Mocearov – şeful Departamentului de studii parlamentare şi politici UE,  doamna Andreea Cleras – director general Direcţia generală afaceri externe, doamna Adelina Palade – director general Cancelarie Preşedinte şi domnul Victor-Viorel Coman – director general la Cabinet Secretar general.

 

*

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Bună ziua!

Avem şedinţa noastră de Birou permanent şi după aceea mergem la Birourile permanente reunite, la Senat, la ora 14,30.

Propunerea mea ar fi aceasta: să avem mâine plenul reunit (după ce facem votul final) şi să începem de la ora 13,00. La ora 12,30 noi facem votul final, nu vor fi foarte multe lucruri. Acolo mergem numai pe CNA, pentru că nu avem alte chestiuni. Sunt nişte cereri de la PP-DD pentru unele modificări, mai este o cerere a unui senator privind site-ul, pe care o trimitem la cele două Camere. Mai este un raport al ANRE-ului, dacă nu mă înşel, pe care trebuie să-l trimitem la comisie. Restul lucrurilor le mai discutăm, pentru că oricum avem plen reunit şi putem să facem Birou permanent reunit oricând.

De asemenea, să deschidem procedura pentru SRR. Acolo noi îi avem pe cei 8, care sunt numiţi de către Parlament. Pe aceia nu putem să-i dislocăm, adică să-i votăm numai pe aceştia 8 şi ceilalţi – până la 13, dacă nu mă înşel 5, să rămână. Nu avem cum. Ei au găsit Hotărârea ca fiind neconstituţională. S-au dus pe la SRR şi au dat tot felul de interpretări. Deci, chiar dacă se fac propunerile de la preşedinte, sindicate, de la prim-ministru – aceleaşi, noi trebuie să-i trecem obligatoriu pe toţi prin filtrul comisiei. Este declarat neconstituţional proiectul de hotărâre. E un singur vot, ştiţi foarte bine, noi votăm o listă. Dar aceasta o să o discutăm la momentul când ne întâlnim în Biroul permanent reunit.

Domnul Tinel Gheorghe.

 

Domnul Tinel Gheorghe:

Am o rugăminte la dumneavoastră şi la staff: să încarce site-ul acesta măcar cu o jumătate de oră sau cu 45 de minute înainte, să ştim şi  noi ce discutăm. Dacă venim aici şi-l deschidem cu două minute înainte, nu ştim despre ce este vorba pe ordinea de zi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Ordinea noastră de zi? Da, astăzi a fost introdusă mai târziu. A fost după 1 Decembrie ...

Deci,  nu avem probleme în legătură cu ordinea de zi a Biroului permanent, nu? Mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Discutăm astăzi pe fond ridicările de imunităţi cu reţinerea preventivă şi votul îl facem mâine, la votul final. Ca de obicei, mai întâi facem proiectele şi apoi votul final, la ora 12,30.

Sunteţi de acord, liderii? Mulţumesc foarte mult.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnul Mircovici nu este astăzi. Îi ţine locul domnul Ciolacu. Deci, secretarii de serviciu sunt domnul Ciolacu şi doamna Liliana Mincă.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

- Notă suplimentară

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Avem 14 cereri de procedură de urgenţă ale deputaţilor. Conform procedurii, liderii, aveţi vreuna asupra căreia v-aţi înţeles? Nu.

 

Domnul Marian Neacşu:

În principiu, dacă nu au nimic împotrivă colegii mei, nu am apucat să discut aceasta cu ei şi îmi cer scuze pentru aceasta, am primit o solicitare de a încerca să urgentăm procedurile privind cererea de reexaminare a preşedintelui la Legea farmaciei. Este la pag.24. Dacă aţi fi de acord să o discutăm mâine. Noi suntem Cameră decizională? Da, a venit de la Senat. OK!

Termenul de depunere a raportului?

 

Domnul Marian Neacşu:

Dacă s-ar putea, mâine. Deci, PL-x 435, pag.24.

A fost o solicitare din partea ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, bănuiesc că la iniţiativa ministrului sănătăţii.

 

Doamna Cristina Crişu:

De la Ministerul Sănătăţii avem rugămintea să fie reexaminată mai repede.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

De ce a retrimis-o preşedintele?

 

Doamna Cristina Crişu:

Erau nişte probleme legate de nişte discriminări. La Senat a fost acceptată în parte cererea preşedintelui şi a fost adoptată cu amendamente.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Despre ce era vorba? Care este fondul?

 

Doamna Cristina Crişu:

Proiectul de lege vizează mai multe modificări asupra Legii farmaciei, dar ea este urgentă pentru că este legat de un termen care se împlineşte la sfârşitul anului şi ar trebui promulgată legea până atunci.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Liderii nu au nicio problemă, nici eu nu am nicio problemă. De acord.

Domnul Scutaru.

 

Domnul Adrian George Scutaru:

Da, suntem de acord.

Am şi eu o solicitare. Tot aşa, nu am apucat să discutăm. Pentru ordinea de zi, la pct. 18 este proiectul de Lege pentru subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Deci, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

 

Domnul Adrian George Scutaru:

Da, îmi cer scuze.

Este un raport comun făcut de Comisia pentru buget şi Comisia pentru cultură. Rugămintea este dacă am putea să o trecem pe o poziţie mai în faţă, dacă sunteţi de acord şi dumneavoastră.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Da, m-a rugat şi pe mine colegul dumneavoastră, care este iniţiator. Nu am nicio problemă.

Pe locul 6. Liderii grupurilor? De acord. Membrii Biroului permanent? Unanimitate.

Deci, poz.18 devine poz.6. Termenul pentru iniţiativa respectivă: mâine să fie raportul în plen şi o punem şi pe ordinea de zi în plen, ca să o dezbatem. Deci, o puneţi pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului, şi să fie dezbătută miercuri dimineaţă. Mulţumesc foarte mult.

Avem o cerere de procedură de urgenţă din partea Guvernului. Se aprobă. Este pe PNDR, da? Mulţumesc foarte mult. Celelalte – la comisii.

 

Doamna Cristina Crişu:

Şi aici, dacă îmi permiteţi, dacă am putea să obţinem un termen mai scurt, astfel încât proiectul să apuce să treacă până la sfârşitul anului şi prin Senat, care este Cameră decizională.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Atunci, comisia să o discute săptămâna aceasta şi să cerem termen pentru depunerea raportului – 8 decembrie, luni. Deci, raportul pentru 8 decembrie şi o introducem pe ordinea de zi. Mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 4

Notă privind documentele emise de Comisia pentru afaceri europene în urma examinării unor propuneri legislative şi documente de consultare ale Uniunii Europene

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Avem un COM, 520, pentru plen. Îl trimitem la plen.

De celelalte informări am luat notă.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 5

Informare din partea Grupului parlamentar PP-DD

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnilor colegi, am o problemă pe care vreau să o discut cu dumneavoastră şi vreau să o trimitem Comisiei juridice să o rezolve. Până atunci, domnule Burlacu, nu se face nicio mişcare. Am primit patru documente în patru zile, documente care unul îl „calcă” pe altul. Am o nominalizare pentru doamna Mincă la început, după care am altul privind retragerea doamnei Mincă şi nominalizarea altcuiva, pentru că doamna Mincă a fost dată afară din partid, după care domnul Fenechiu, care nu mai este membru de partid de foarte mult timp, revine lider.

Procedurile sunt un pic complicate, pentru că noi nu am mai actualizat Regulamentul de aproape 8 ani, ca să fim deschişi.

În grupurile politice din Parlament pot rămâne deputaţi independenţi, cu acordul grupului. Numai că nu putem să ştim care sunt procedurile în momentul în care el nu mai aparţine partidului, i-a dat afară pe toţi...

 

Domnul Ştefan Burlacu:

Staţi puţin, nu ne-a dat afară pe toţi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

O secundă, lăsaţi-mă să închei. Eu vorbesc pe lege.

În acest moment, după o decizie a Curţii Constituţionale, la pierderea calităţii de membru, după ce se aprobă în organismele dumneavoastră interne, pe Legea partidelor politice, vă puteţi adresa justiţiei. În momentul în care te adresezi justiţiei, noi, cei din Biroul permanent, nu mai putem să intervenim, sub nicio formă. Aceste lucruri nu sunt reglementate, pentru că Decizia Curţii Constituţionale, aceasta cu adresarea în justiţie, dacă nu mă înşel, este de câteva luni de zile. De 6-7 luni de zile, nu-i aşa, domnule Nicolicea?

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, este destul de curând aceasta, nu prea există practică.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

 Nu există practică, nimeni nu a reglementat în statutul partidului respectiv această prevedere. Până acum lua decizia la PNL cine lua – comitetul executiv sau consiliul naţional sau la PSD erai plecat şi numai aveai treabă. Problema pe care noi nu o ştim în acest moment că suntem şi noi în nişte situaţii inedite. Nu putem şti nici la noi în partid şi nici la dumneavoastră nu este ştiut ce facem cu un deputat independent afiliat grupului? Dacă de exemplu, partidul care a depus listă nu îl doreşte lider de grup? Noi nu putem să trecem peste mecanismele interne stabilite prin statut. Nici eu nu pot să stabilesc, nimeni de aici care emite o opinie nu poate să facă ceva în acest moment. Dar eu am să vă citesc aşa: deci, am o informare semnată de 13 colegi în care domnul Cătălin Daniel Fenechiu care este deputat independent, el şi-a dat demisia din PP-DD… Staţi o secundă, lăsaţi-mă să termin! Grupurile nu sunt ale partidelor politice care candidează. Din informaţiile mele, la PNL nu este „persoană fizică”, al Partidului Naţional Liberal. Aşa ştiu eu că nu este „pe persoană fizică”. Am această solicitare, am aici un „snop” de documente, inclusiv din partea doamnei deputat, pe bună dreptate, contestări la Comisia juridică şi mai am aici un dosar PP-DD de săptămâna trecută. La mine la cabinet am şapte documente care sunt cam aceeaşi speţă, dar sunt diferite, da? Bun. Ar trebui să facem vot, dacă se întâmplă chestia asta într-un grup săptămâna aceasta facem un vot, mâine cad, se schimbă alţii, facem alt vot. Eu nu ştiu cu fuga asta cum este, că am mai văzut-o şi la PDL pe vremuri cu vicepreşedintele care era ministru, a fugit cu ştampila de la Comisia de muncă, am trăit momente din astea cu toţii.

Eu vă propun următoarea chestiune: eu nu am să fac vot pentru schimbarea doamnei Mincă sau pentru schimbarea cuiva, aşa cum am primit vinerea trecută, nici nu am să fac absolut nimic atâta timp cât nu există o opinie din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Eu vă propun ca toate documentele care sunt strict legale aici şi regulamentare să le trimitem Comisiei de disciplină şi imunităţi şi Comisiei de regulament să-mi exprime un punct de vedere. Sunt şi deciziile Curţii Constituţionale, sunt toţi colegii noştri acolo. Liderul de grup…, noi nu ştim cum sunt mecanismele interioare în PP-DD, nimeni nu întreabă, nici eu nu întreb la PNL, nici domnul Oltean nu întreabă la PSD, sunt mecanismele interne.

Mecanismele nu le putem extinde la nivelul Comitetului liderilor sau Biroului permanent, nu avem competenţe nici noi, nici Comitetul liderilor, putem să trimitem la Comisia de regulament dacă sunt instrumente de regulament, la Comisia juridică dacă este chestiune de disciplină.

La noi, în Parlament, a fost cutuma de 20 de ani dacă liderul trimite o hârtie sub semnătură, nimeni nu-i contestă lui autoritatea. În acest moment, chestiunea pe care o avem noi este contestarea autorităţii, luării acelei decizii de la care s-a plecat pe baza unei decizii a partidului care, la momentul respectiv, din informaţia mea, partidul a luat o decizie, am văzut un comunicat de presă că doamna Mincă numai este membru de partid. Coroborată cu decizia Curţii Constituţionale numai suntem noi în măsură să putem să stabilim, Regulamentul nostru nu specifică. De aceea, o să vă rog frumos, cu toate documentele, doamna Mincă rămâne colega noastră în Biroul permanent, domnul Burlacu, în acest moment, este vicelider, a fost nominalizat, trimitem la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi la Comisia de regulament, le dăm o săptămână, să ne exprime o opinie.

Altfel, dacă de exemplu noi lucram vineri, făceam vot cu bile, o dădeam pe doamna Mincă jos vineri, ne întâlneam luni şi făceam alt vot cu bine ca să o punem pe doamna Mincă înapoi. Până ieri era un lider de grup, acum am o informare înainte de a fi şedinţa de grup, pentru că şedinţele de grup sunt acum, după ce ne întâlnim noi la Biroul permanent, că s-au întâlnit şi s-a schimbat liderul de grup.

 

Doamna Liliana Mincă:

Este adevărat, dar eu cred că membrii Biroului permanent trebuie să cunoască ce se întâmplă la Grupul PP-DD din Camera Deputaţilor.

În primul rând, eu consider că pentru noi, biblia în Parlament este Regulamentul Camerei Deputaţilor, trebuie respectat de toţi cei care sunt deputaţi în momentul acesta, indiferent că au experienţă sau n-au experienţă. Atunci când am fost desemnată membru în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor am fost desemnată conform Regulamentului, având votul colegilor mei, membri în Grupul PP-DD. În unanimitate m-au votat să fiu secretar în Camera Deputaţilor, în Biroul permanent. Actualul lider de grup, fără să respecte Regulamentul Camerei Deputaţilor, fără să consulte parlamentarii, de la el putere, a încălcat Regulamentul şi există pentru că am făcut acea sesizare şi către dumneavoastră şi către Comisia juridică şi am cerut sancţionarea liderului de grup, pentru că a încălcat Regulamentul şi există foarte clar dispoziţia articolului 27, alineat 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor care a fost încălcat, am cerut sancţionarea lui şi am cerut, în acelaşi timp, schimbarea lui din calitatea de lider de grup, pentru că la Grupul parlamentar al PP-DD se întâmplă nişte nereguli, domnule preşedinte. O să vi le sesizez şi în scris şi cred că nu trebuie să expunem imaginea Camerei Deputaţilor, sub nicio formă, da? Eu o să vi le pun în scris.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

 Sunt de acord cu dumneavoastră. Tocmai de aceea, eu vă spun un lucru ca să înţelegeţi. Nici un alt grup parlamentar nu intră în Regulamentul intern de funcţionare al celuilalt grup parlamentar.

Există proceduri prin care anumite grupuri parlamentare primesc o recomandare conform Legii partidelor politice de la structura lor de conducere, unele au accept tacit, altele o supun la vot. Aceste proceduri interne nu pot să le comentez eu, nici dumneavoastră. Şi noi nu contestăm niciodată semnătura liderului de grup, este o cutumă.

 

Doamna  Liliana Mincă:

Noi am contestat-o.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

 Dumneavoastră puteţi să o contestaţi în interiorul grupului.

 

Doamna Liliana Mincă:

Aceasta a fost şi decizia noastră. Astăzi ne-am întâlnit în grup şi cu unanimitate de voturi a fost schimbat liderul.

 

PUNCTUL 8

Scrisoare din partea domnului Robert Cazanciuc, Ministrul Justiţiei

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Dragi colegi, mai am o scrisoare din partea domnului Cazanciuc, vine MCV. Domnul Nicolicea este acum ministru, numai putem să-l punem pe el, o să-l pun pe domnul Florin Iordache care a fost şi înainte de echipa aceasta, el va reprezenta o singură persoană de contact. De echipa care este în spate, am vorbit cu domnul Ciucă. Domnul Ciucă, doamna Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Eugen Nicolicea şi Florin Iordache vor fi echipa cu care va lua deciziile. Ne-au cerut o persoană care să fie disponibilă 24 din 24 de ore şi eu l-am pus pe domnul Florin Iordache. Ştie şi regulament, a fost şi în Comisia juridică, a fost şi vicelider, un om vechi în Parlament. O parte din lucrurile care sunt aici le-am făcut. A…, este şi domnul Marton Arpad. Dacă nu este domnul Florin Iordache, să fie domnul Marton Arpad, că am încredere în domnul Marton. Cred că toată lumea are încredere în domnul Marton, este cel mai vechi, eu l-am găsit în Parlament, este un om care ştie Regulamentul.

Mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru Regulament

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

„Comisia pentru Regulament are în dezbatere pe ordinea de zi elaborarea unui punct de vedere privind posibilitatea existenţei a două grupuri parlamentare aparţinând aceluiaşi partid. Vă rugăm să o aprobaţi astăzi...”. Să dăm mâine această opinie.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Am primit acest raport din partea Comisiei juridice.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Procedura a fost consumată. Rapoartele sunt trimise.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Deci, rapoartele sunt trimise. Le introducem cu prioritate pe ordinea de zi.

Mulţumesc foarte mult.

Mai sunt alte chestiuni?

Săptămâna viitoare, la conducerea Camerei va fi domnul vicepreşedinte Mitrea. Vom discuta, aşa cum am stabilit, respingerile. Pe 10 decembrie o să vină bugetul. Am discutat cu domnul Scutaru, o să discut cu Comitetul Liderilor cum facem acest lucru, astfel încât să ne coordonăm cu bugetul şi cu depunerea jurământului pentru noul preşedinte, care va cădea duminică, pe 21 decembrie. Aceasta este singura soluţie.

Acum, stimaţi colegi, mergem la Biroul permanent reunit.

Mulţumesc foarte mult.

­

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,30.