Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2015 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 22 iunie 2015 ora 13:00

1. Raportul comun al Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului asupra Strategiei naționale de apărare a țării
la plenul comun din data de 23.06.2015,ora 13:00 consultă

Raportul comun al Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului asupra Strategiei naționale de apărare a țării Domnul Petru Gabriel Vlase:

Avem raportul. Înțeleg că avem și o cerere din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului, care solicită să aibă un punct de vedere sau chiar un aviz asupra acestei Strategii.

Ar trebui să hotărâm dacă trimitem acest raport și la Comisiile pentru politică externă sau doar la Comisia Senatului, pentru că nu s-a cerut de la Cameră, și să stabilim programul de plen.

Vă rog.

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Eu aș începe, în măsura în care Birourile permanente reunite vor fi de acord, cu stabilirea programului pentru ședința de plen.

V-aș propune, cu cele două puncte care se află în acest moment pe ordinea de zi a Birourilor permanente și numai cu acestea două să fie sesizat plenul Camerelor reunite și, eventual, ședința să aibă loc mâine, în funcție și de programul Senatului, la ora 13,00.

Dacă până atunci dumneavoastră veți decide să trimiteți rapoartele și către Comisia de politică externă, este la latitudinea dumneavoastră, dar eu vă propun, din punctul de vedere al economiei de lucru la Camera Deputaților și cred că și la Senat, mi se pare cel mai potrivit termen mâine, la ora 13,00.

Domnul Ilie Sârbu:

Suntem și noi de acord. Până atunci, probabil că cei de la Comisia de politică externă au deja anumite observații sau, știu eu, intervenții de făcut, și până mâine, la ora 13,00, putem să avem Hotărârea și să o trimitem să o votăm.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Orban.

Domnul Ludovic Orban:

Cred că nu trebuie acceptată de către Birourile permanente reunite solicitarea Comisiei de politică externă.

Noi, Birourile permanente reunite, ne-am întrunit, am decis că trebuie sesizate Comisiile reunite de apărare, care s-au întrunit, au finalizat raportul în termenul stabilit și consider că ordinea de zi a ședinței de astăzi trebuie să includă, pe lângă prezentarea Strategiei de apărare, dezbaterea și adoptarea Strategiei de apărare.

Nu văd de ce să mai facem încă o ședință separată pentru adoptarea Strategiei, atâta timp cât președintele Iohannis vine special în Parlament pentru a prezenta această Strategie, care este rodul unor dezbateri ample în care au fost implicați practic toți parlamentarii care doreau să aibă contribuții.

Este aprobată în CSAT, are acordul președinților de partide parlamentare, s-a întocmit raportul Comisiilor de apărare, adoptat în unanimitate, încât nu văd niciun fel de temei procedural pentru a mai trage de timp și pentru a nu introduce pe ordinea de zi a plenului de astăzi, așa cum fusese de altfel discutat încă din ședința Birourilor permanente reunite, pe lângă prezentarea Strategiei, dezbaterea și adoptarea Strategiei de apărare.

Ca atare, nu suntem de acord cu convocarea unei ședințe marți și nu susținem că este necesar punctul de vedere al Comisiei de politică externă pentru că, dacă ar fi fost necesar punctul de vedere al Comisiei de politică externă a Senatului, am fi hotărât acest lucru în Birourile permanente reunite de săptămâna trecută, când am dezbătut care sunt comisiile care trebuie să-și dea punctul de vedere, să finalizeze raportul în privința Strategiei de apărare.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Încă două lucruri care cred că este bine să le lămurim de la bun început. Noi, săptămâna trecută, dacă îmi aduc bine aminte - cred că n-am participat, totuși, la aceeași ședință -, nu am convenit în niciun caz că astăzi, după ce președintele se adresează Parlamentului va avea loc și dezbaterea și aprobarea Strategiei.

Dacă îmi aduc eu bine aminte, s-a făcut precizarea, cred că de către domnul președinte Zgonea că, în măsura în care Comisiile de apărare nu se pun de acord sau solicită un termen suplimentar, pot chiar să solicite acest lucru. Deci, în niciun caz nu s-a pus la un moment dat problema ca astăzi să aibă loc și ședința.

De aceea, mi se pare că chiar e logic să fie disociate momentele.

Asupra solicitării Comisiei de politică externă, așa cum Regulamentele noastre presupun, o anumită comisie are dreptul, în măsura în care socotește că materia cu care este sesizată o altă comisie face obiectul și activității acesteia să solicite să aibă o abordare - aviz sau raport asupra ei.

Biroul permanent va fi cel care va decide dacă solicitarea respectivă este aprobată sau nu este aprobată. Dar, a spune că nu este îndrituită o comisie parlamentară să solicite a avea aviz sau raport, aceasta nu este conform cu Regulamentul.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Nu este prima dată când s-a procedat așa și s-a aprobat. Nu văd de ce astăzi nu am face același lucru, în special că, așa cum știm, Strategia a venit foarte rapid, nici nu am avut timp să ne documentăm, nici cei de la comisiile de specialitate.

Am înțeles, o prezintă președintele astăzi, nu este nicio problemă, la ora 17,00, după aceea comisiile mai pot să intervină pe hotărârea respectivă.

Domnul Marian Neacșu:

Aceasta cu atât mai mult dacă se aprobă mâine programul la ora 13,00, cum am propus. Deci, cu atât mai mult.

Domnul Ilie Sârbu:

Supuneți la vot.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mai sunt două intervenții.

Domnul președinte Tăriceanu.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Prima remarcă pe care doresc să o fac este legată de solicitarea unora dintre colegii noștri de a folosi o procedură cât mai expeditivă în legătură cu adoptarea Hotărârii Parlamentului privind Strategia națională de apărare.

Cred că cea mai banală lege cu care este sesizat Parlamentul de obicei beneficiază de un răgaz mai mare pentru analiză și formularea unui punct de vedere.

Având în vedere importanța Strategiei naționale de apărare nu cred că este o dovadă de seriozitate ca noi să încercăm să o expediem cât se poate de repede.

Dacă ați avut cumva curiozitatea să luați să citiți raportul comun privind Strategia națională de apărare, o să vedeți că raportul nu are niciun fel de observație, ci enumeră, înșiruie punctele din documentul care ne-a fost înaintat.

Eu nu am observat un punct de vedere propriu al comisiei care să denote că s-a făcut o analiză a acestei strategii.

Punctul 2. În momentul de față cred că știți cu toții că acest document nu se referă numai la problemele de apărare națională, ci abordează probleme de securitate care în mod inevitabil ne duc la observarea obligațiilor pe care le avem în calitate de stat membru NATO și al Uniunii Europene.

Prin urmare, un punct de vedere al Comisiilor de politică externă mi se pare absolut necesar.

În al treilea rând, îmi doresc ca un astfel de document să fie citit și, sigur, să aibă observații, nu neapărat critice, dar să ne exprimăm un punct de vedere. Poate, eu știu, ar mai fi anumite lucruri de adăugat sau poate, în cazul unui document de acest gen, s-ar putea, nu este obligatoriu, să fie cu totul și cu totul întâmpinat cu unanimitate. Dar el trebuie în primul rând analizat și analiza făcută cu argumente serioase.

Ca atare, nu sunt de părere că trebuie expediat, așa cum cineva a sugerat aici. Din contra, cred că trebuie să dăm cel puțin răgazul Comisiilor de politică externă și după aceea, sigur, pe baza celor două rapoarte, să ne formulăm un punct de vedere și să propunem plenului documentul spre aprobare.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Motreanu.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Știam că domnul Neacșu, liderul Grupului PSD, este un bun și fin cunoscător al Regulamentului și chiar are o experiență foarte mare. Săptămâna trecută noi am sesizat ca și comisii de fond Comisiile de apărare reunite pentru a da un aviz de fond pe Strategia de apărare. De-a lungul timpului, nu țin minte ca, după ce am sesizat o comisie de fond și ea să fi întocmit raportul, să se mai sesizeze o altă comisie după ce s-a întocmit raportul, pentru ca să se dea aviz. Aici sunt colegi cu multă experiență.

Din acest punct de vedere, eu cred că nu mai putem să sesizăm în acest moment o comisie pentru a da un aviz după ce comisia principală - comisia de fond sesizată săptămâna trecută - s-a pronunțat și a dat avizul final.

Din acest motiv, eu vă solicit, așa cum a spus și liderul nostru de grup, domnul Ludovic Orban, ca această Strategie să intre astăzi în dezbatere. Avem avizul comisiei de fond.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc.

Vă rog.

Domnul Mario-Ovidiu Oprea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Mai am de adăugat un argument la ceea ce a spus colegul meu domnul Motreanu: această încercare de amânare nu este una întâmplătoare. De elaborarea Strategiei se ocupă CSAT, iar Parlamentul adoptă sau respinge, dar nu de acest lucru vreau să mă leg eu, ci de faptul că Președintele Iohannis a prezentat în timp util Strategia după ce ea a fost elaborată de CSAT. Problema este că această Strategie trebuie adoptată în termen de șase luni de la preluarea mandatului. Cele șase luni expiră astăzi. Mâine nu mai este în termen această strategie. Ca atare, există posibilitatea să se reproșeze că Strategia nu a fost adoptată în timp util.

Nu este vorba de grabă, ci este vorba de a ne încadra în termenele prevăzute de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Moga.

Domnul Nicolae Moga:

Stimați colegi, și în ședința Birourilor permanente reunite am intervenit și v-am rugat să tratăm cu mult calm și chibzuință acest subiect.

Vă rog să nu folosim acest subiect și să îl facem un subiect politic.

Este mult prea importantă această Strategie și este foarte important ca această Strategie națională de apărare să treacă cu unanimitate în Parlamentul României.

Așadar, haideți să nu folosim nici termene de șase luni, să nu folosim nici faptul că vine astăzi în Parlament și ni se adresează Președintele nostru.

Să luăm orice comisie care crede de cuviință că trebuie să analizeze acest document atât de important.

Eu am spus în ședința Birourilor permanente reunite că este atât de important că putem să facem și o sesiune extraordinară pe tema aceasta. Așa că vă rog încă odată și vă îndemn la calm și chibzuință, și să lăsăm la o parte partea politică referitoare la acest subiect.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Atanasiu.

Domnul Teodor Atanasiu:

Domnilor președinți și stimați colegi,

Mie îmi place îndemnul de "nepolitizare a subiectului privind Strategia națională de apărare", dar, dacă nu îl politizăm, haideți să revenim la ceea ce avem în față - o strategie trimisă Parlamentului acum zece zile, pe care unii nu au avut timp să o studieze în zece zile. Nu știu câte săptămâni le-ar trebui să ajungă să poată să o studieze.

Este vorba de niște comisii care de fiecare dată au fost sesizate cu această Strategie atunci când ea a fost prezentată Parlamentului de președinți ai României, care și-a dat un aviz în unanimitate.

Și am citit și eu ceea ce spune comisia: "În urma dezbaterilor...", nu "în necunoștință de cauză", "...s-a votat în unanimitate".

Strategia a fost trimisă de CSAT. CSAT-ul ia decizie în consens, adică a fost de acord și Președintele României, și Primul-ministru, și ministrul de Externe, și ministrul de Apărare, și ministrul de Interne, și șeful Serviciului de Informații Externe, și șeful SRI și așa mai departe.

Deci, nu știu cine ar mai trebui să o studieze și de ce.

În al doilea rând, Comisia de politică externă nu are atribuții în ceea ce privește apărarea țării noastre. Uitați-vă foarte bine în atribuțiile legale ale comisiei și veți vedea că nu are astfel de atribuții.

Tot ceea ce discutăm acum este o încercare de politizare a acestui subiect și de amânare și de alte discuții de acest tip.

Dacă suntem oameni serioși și ne păstrăm în calendar, astăzi după prezentare vom vota Strategia și, cu asta, basta. Noi nu putem interveni asupra ei. Putem să o votăm sau să o respingem. Nu putem să modificăm câteva paragrafe, câteva capitole sau altceva.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

În final, în ultima mea abordare, eu nu îmi aduc aminte, și reiau chestiunea aceasta, ca în ședința de Birou permanent data trecută noi să fi stabilit un calendar în care astăzi ne-am propus să dezbatem și să aprobăm Strategia. Noi am transmis-o doar către comisii.

Acum am făcut o propunere, și propunerea pe care am făcut-o eu a fost ca să o dezbatem mâine la ora 13,00 în ședință de plen comun. Dumneavoastră decideți dacă este sau nu corect astfel, dacă sunteți de acord.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles.

Deci, avem două propuneri: prima propunere este a domnului Neacșu și a domnului Sârbu, cei doi lideri de grup de la cele două Camere.

Domnul Ludovic Orban:

Prima propunere este formulată de mine, dacă îmi aduc bine aminte.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu. A fost a doua.

Prima propunere a fost formulată de cei doi lideri PSD din ambele Camere - ca să avem mâine la ora 13,00 plen reunit.

Cine este pentru? 12 voturi pentru.

Împotrivă? 5.

Deci, avem plen reunit mâine.

Mai rămâne de stabilit dacă mai trimitem la Comisia de politică externă, și pentru aceasta vă voi solicita votul dumneavoastră, membrilor Birourilor permanente - dacă sesizăm până mâine aviz de la Comisia de politică externă. Cine este pentru? 12 voturi pentru.

Împotrivă? 6 voturi împotrivă.

Vă mulțumesc.

Deci, mâine la ora 13,00 vom avea plen reunit.

Se trimite la Comisia de politică externă pentru analiză până mâine la ora 13,00.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 30 ianuarie 2023, 19:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro