Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 9 mai 2016 ora 14:00

1. Scrisoare din partea domnului Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, referitoare la ședința Camerei Deputaților consacrată "Orei prim-ministrului" din data de 9.05.2016
consultă

Scrisoare din partea domnului Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, referitoare la ședința Camerei Deputaților consacrată Orei prim-ministrului din data de 9.05.2016 Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule ministru, aveți cuvântul.

Domnul Ciprian Bucur:

Domnule președinte,

Stimați membri ai Biroului permanent,

Am inițiat acest demers, am solicitat Biroului permanent o prorogare a orei stabilite inițial, un consens pe care dumneavoastră, domnule președinte, așa cum ați spus anterior, l-ați avut cu liderii de grupuri parlamentare săptămâna trecută, am venit doar pe un aspect procedural săptămâna aceasta și am trimis adresa aceasta și o supunem atenției, cu rugămintea de a proroga ora inițial stabilită, de la ora 16,00 la ora 17,00.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Membrii Biroului permanent?

Domnul Marian Neacșu:

Nu vreau să se supere pe mine domnul Eugen Nicolăescu...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Neacșu, îmi dați și mie voie să dau cuvântul? Scrie la protocol...

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Îmi permiteți să citez, domnule Nicolăescu, din dumneavoastră, din ședința trecută? Pot să fac doar un compendiu din acest lucru.

Domnul lider al Grupului parlamentar PNL, atunci când domnul prim-ministru săptămâna trecută a solicitat amânarea orei primului-ministru de săptămâna trecută pentru această săptămână din motive de agendă - era vorba de o deplasare -, domnia sa a specificat că în mod normal (și eu îmi doresc acest punct de vedere și spun că sunt cu totul de aceeași părere) domnul prim-ministru să-și facă agenda în funcție de agenda Parlamentului și nu invers. Am citat corect, domnule Nicolăescu?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Da, dar am o singură problemă. Să nu cumva să creadă lumea că noi ne-am asociat.

Domnul Marian Neacșu:

Nu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Noi suntem în continuare adversari politici.

Domnul Marian Neacșu:

Fără discuție că da.

Deci și eu spun același lucru. În mod normal, primul-ministru ar trebui să-și facă și trebuie să-și facă agenda în funcție de agenda Parlamentului și nu invers.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Alți colegi din Biroul permanent?

Domnul lider Nicolăescu.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, sigur, în contextul evocat, eu cred că astăzi ar trebui să depășim dificultățile procedurale, pentru că, totuși, recepția pe care o organizează președintele României de ziua Europei este importantă și participarea colegilor noștri parlamentari, a primului-ministru și a Guvernului în general la o asemenea manifestare este pentru țară și pentru străinătate.

Nu cred că trebuie astăzi să ne cramponăm de o chichiță regulamentară și eu cred că poate fi mutată această întâlnire cu primul-ministru de la ora 16,00 la ora 17,00.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul vicelider.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte, nu am spus altceva. Nu am spus noi, cei din Grupul PSD, că nu este corect ceea ce se întâmplă astăzi sau că avem ceva împotrivă. Noi am spus că, dacă e o regulă, să fie regulă pentru toată lumea și urgență nu poate fi pentru altcineva din afara Parlamentului. Aceasta a fost părerea mea.

Dacă e corect sau nu, rămâne de văzut.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Îmi cer scuze, noi suntem în ordinea de zi a Biroului permanent care nu a fost contestată de nimeni. Sau să înțeleg că a fost contestată?

Rămânem pe ordinea de zi?

Domnul Marian Neacșu:

Eu cred că aceasta am făcut, când am început discuția, domnule președinte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dați-mi voie să vă dau eu cuvântul, că așa e frumos. Văd că sunteți obișnuit cu apăsatul pe buton.

Domnul chestor Neacșu. Vă rog frumos.

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule deputat Zgonea.

Eu îmi aduc aminte că am început această ședință cu aceasta. Eu aceasta am contestat, dacă vă aduceți aminte. Dacă s-a respectat aceeași procedură pentru acest punct de pe ordinea de zi care, așa cum v-am precizat și s-a trecut foarte ușor și peste el, a fost introdus aproape la ora 12,00 pe ordinea de zi pusă nouă la dispoziție.

Așa cum v-am spus, am trei exemplare din ordinea de zi: la ora 8,30, 9,30, 10,30. Nu era acest punct pe ordinea de zi. Dar, evident, Comitetul liderilor va aprecia dacă este oportun sau nu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Máté.

Domnul Máté András-Levente:

Tocmai am vrut să-mi pun așa, o întrebare, dacă este nevoie de acordul tuturor liderilor sau nu. Cred că, după Regulament, da. Dar, luând în considerare că avem un guvern foarte "punctual" și cu "respect" față de Parlament, bineînțeles, cu anumite excepții, și având un ministru al justiției care spunea că drepturile omului este o luptă doar teoretică și restul nu contează, totuși, cred că putem fi de acord că "o recepție la Președinție este mult mai importantă decât agenda Parlamentului"... Sper că ați înțeles acele ghilimele de rigoare și sper că este ultima dată când văd că un guvern sau un ministru nu respectă deciziile Parlamentului. Și aici mă refer mai ales la doamna ministru care nu prea vine la ședințele Comisiei juridice și-și permite ca pe urmă, prin presă, să ne atragă atenția ce facem.

Deci, deocamdată eu știu că acest Parlament a votat încrederea Guvernului și nu Guvernul a ales Parlamentul. Dar, dacă ea a învățat altceva unde a lucrat până acum, cu traducere, îmi retrag cuvintele.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Deci, punctul 1 de pe ordinea de zi - și vreau să fac o precizare pentru toată lumea.

Aici este vorba de un document care a venit după ora 12,00, așa cum scrie în normele de aplicare. Dacă el vine astăzi după ora 15,00 pentru ședința de mâine, eu am două posibilități: dacă domnul secretar general îl consideră legal, adică regulamentar sau legal și regulamentar, să-l introduc cu urgență pe ordinea de zi sau să îl las să curgă termenul pe care Comitetul liderilor și membrii Biroului permanent l-au stabilit din normele de aplicare.

Deci, domnul chestor Neacșu contestă punctul 1 al ordinii de zi și spune că nu este o urgență, ceea ce este corect din partea domniei sale, și propune eliminarea. Asta înseamnă obiecția și comentariul.

Cine este pentru?

Domnul Marian Neacșu:

Nu am spus așa ceva. Nu mă parafrazați, domnule deputat!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog atunci!

Domnul Marian Neacșu:

Eu am spus că acest document a avut alt regim și alt tratament decât acea adresă pe care Grupul parlamentar PSD a făcut-o, deși a fost emis în aceleași condiții. Atât am spus eu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu a fost emis în aceleași condiții.

Acesta este un document care este prevăzut prin depunerea la secretarul general și care cere introducerea pe ordinea de zi regulamentară în textul normal pe care-l avem pentru constituirea ordinii de zi. Acela este un document care s-a dus la secretarul general și a fost invocat articolul 33, alineatul (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, sub semnătura a cinci deputați pentru ședința ad-hoc. Sunt două lucruri diferite, așa încât să nu le amestecăm între ele că poate pentru ceilalți care nu știu bine normele și legile în România ar fi scuzabil, dar pentru noi nu este scuzabil.

Domnul secretar Mircovici, vă rog frumos, și după aceea să hotărâm cu acestea.

Domnul Marian Neacșu:

Vă rog să-mi dați și mie cuvântul și să nu mai mințiți, domnule președinte, la microfon.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos! Calm. Da, domnule Neacșu, vă dau și dumneavoastră cuvântul.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Cineva va citi peste ani de zile, nu numai mâine, stenograma acestei ședințe și nu cred că ar fi onorant pentru mai mulți dintre noi, inclusiv pentru cei care am fost prezenți, conform stenogramei și nu am intervenit ca să lămurim niște lucruri.

Noi, în mod normal, suntem o structură politică categoric, acest Biroul permanent. În mod categoric, dacă în Regulamentul Camerei Deputaților există această prevedere că din punct de vedere tehnic se face interpretarea de către secretarul general, care este o structură tehnică a unor chestii care poate să aibă implicații politice prin modul în care este pusă, este o mare eroare în Regulament și ea trebuie scoasă, pentru că altfel, noi nu suntem pe cale de democrație.

Eu am intervenit aici pentru că s-a făcut referire la un moment dat, sigur, într-o glumă, la punctul 8 al Proclamației de la Timișoara. Păi, punctul 8 al Proclamației de la Timișoara vroia într-adevăr ca în România să se instituie un regim cu adevărat democratic.

Într-un regim democratic este posibil ca președintele Camerei să nu fie altceva decât speakerul Camerei, cum este la englezi, adică cel care dirijează niște discuții în baza unei reglementări legale și nu neapărat un lider politic.

Noi, 26 de ani de zile, am avut în permanență pe președintele Camerei ca liderul politic al grupului cel mai mare și cum dădea cu degetul așa se întâmpla. Noi ceilalți, ăștia mai mici contam mai mult sau mai puțin, exact cât contează în formarea majorității toți ceilalți lideri de grup parlamentar în momentul de față, față de unul singur care există aici. Ar trebui să ne lămurim și să vedem, pentru că fiecare din cei care au intervenit au avut, în felul lor, mare dreptate și nu dreptate.

Ar trebui să ne gândim să eliminăm ideea de a ne jigni unii pe alții, că unii au citit mai mult sau alții au citit mai puțin o anumită prevedere regulamentară, să ne uităm în Regulament și să vedem inerțiile care au fost puse acolo și dacă este cazul să le modificăm, pentru că dau un exemplu: dacă eu ca secretar din partea unui grup parlamentar aș avea o poziție opusă față de grupul parlamentar respectiv, a doua zi nu aș mai fi secretar, că s-ar propune să fie altcineva. Pe de altă parte, dacă cineva este ales din partea unui grup parlamentar și după aceea, a doua zi își dă demisia din grupul parlamentar respectiv și rămâne ca președinte al Camerei deputat independent, înseamnă că 4 ani de zile poate să fie opusul absolut tuturor deputaților din Camera Deputaților și toți ceilalți să nu poate să facă nimic?

Deci, sunt niște întrebări care se nasc, la care noi ar trebui să găsim un răspuns și acest răspuns nu poate fi găsit prin luptă politică ci numai printr-o discuție logică și corectă ca să intrăm în normalitate.

Plecând de la acest considerent, eu nu am fost săptămâna trecută la dezbateri, v-aș propune să încercăm să facem ceva ca să putem răspunde și presei de afară și timpului pe care îl avem la dispoziție pentru astăzi și mâine și să nu ajungem să pierdem în continuare în ochii oamenilor ca Parlament, în ideea că unii sau alții de aici câștigă ceva. Nu câștigă nimeni din toți cei care sunt lideri de grup parlamentar sau membri în Biroul permanent, aici.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult. Domnule deputat, aveți multă dreptate.

Dacă mai sunt alte intervenții?

Domnul Marian Neacșu:

M-am înscris la cuvânt. Din respect pentru cele precizate de domnul secretar Mircovici, respect foarte mult punctul domniei sale de vedere, nu mai am nimic de comentat. Mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dacă sunt alte intervenții? Membrii Biroului permanent, păstrăm acest punct pe ordinea de zi a Biroului permanent, că discutăm de o jumătate de oră, sau îl scoatem?

(Discuții între membrii Biroului permanent și liderii grupurilor parlamentare)

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog. Biroul permanent stabilește și trimite Comitetului liderilor. Sunt două lucruri diferite. Vă rog frumos să vă uitați în Regulament.

Eu vă întreb dacă rămâne pe ordinea de zi.

Supunem la vot.

Cine este pentru această ordine de zi, așa cum ea a fost propusă sub semnătura mea și a secretarului general?

Voturi pentru? Numai membrii Biroului permanent. 6 voturi pentru.

Abțineri? O abținere.

Voturi împotrivă? 5 voturi împotrivă.

Nu a trecut. Dacă ordinea de zi a fost respinsă, trebuie să ne strângem să facem o altă ordine de zi, pe care o propunem.

Dragi colegi,

Biroul permanent a respins ordinea de zi, suspend ședința de astăzi a Biroului permanent și o să vă convoc în momentul în care o să avem o ordine de zi stabilită.

Vă rog frumos să-l informați pe domnul prim-ministru că rămâne "Ora primului-ministru" la ora 16,00.

Mulțumesc foarte mult.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 1:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro