Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 28 decembrie 2016 ora 9:30

3. Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților
aprobată. Comisia pentru buget,finanțe și bănci va lucra astăzi, 28.12.2016, în paralel cu plenul Camerei Deputaților consultă

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților Domnul Florin Iordache:

Stimați colegi, la ordinea de zi a Camerei Deputaților aveți observații?

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

V-aș ruga să fiți de acord - pe lideri îi rog - cu modificarea ordinii de zi și a programului de lucru, în sensul ca în programul de lucru astăzi să avem inclusiv vot final și mâine să rămânem doar cu comisii.

În legătură cu ordinea de zi.

Domnul Florin Iordache:

Stați să supun mai întâi la vot.

Dacă sunt observații?

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Pe chestiunea aceasta aș dori să avem o discuție de cinci minute, pe ordinea de zi de astăzi în plen.

Domnul Florin Iordache:

Să discutăm întâi de program. Înțeleg că membrii Comitetului liderilor ne propun modificarea programului, astfel încât astăzi la ora 13,00 să avem vot final, la ora 14,00 să avem comisii iar mâine, în loc de plen, de la ora 10,00 să fie activitate în comisii.

Aceasta este propunerea, da? Supun votului membrilor Biroului permanent.

Cine este de acord cu acest program? Vă rog să votați. Mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Cu o abținere, s-a aprobat.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Pe subiectul acesta noi, dimpotrivă, doream să prelungim. Sunt foarte mulți parlamentari noi, noi suntem toți noi și pur și simplu nu am avut timp de ieri până astăzi să ne uităm pe toate propunerile la care se propune respingerea. Mai mult, site-ul a căzut aseară. Nu cred că începem bine.

Domnul Florin Iordache:

Tocmai aceasta era. Ordinea de zi este cea pe care am aprobat-o, nu umblăm la ordinea de zi.

Practic, va fi o ordine de zi mai scurtă pentru că ordinea de zi care începe de la poziția 29 cu respingeri; cât vom putea face în cele două ore, două ore și jumătate. Toți colegii au primit materialele încă de ieri. Discutăm numai de respingeri. OK.

Alte intervenții? Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Înscrierea pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului, a PLx 473/2016 și, totodată, activitatea Comisiei pentru buget să se desfășoare simultan cu plenul ca să facă acest raport. PLx 473/2016 se referă la taxe.

Domnul Florin Iordache:

Observații, dacă sunt?

Vă rog. Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Aici aș dori, dacă se poate, pe lângă Comisia de buget-finanțe, să solicităm și avizul Comisiei pentru cultură, întrucât cererea de reexaminare se referă explicit la taxa Radio-Tv și cred că s-ar impune și un aviz al Comisiei pentru cultură.

Domnul Florin Iordache:

Dacă vă uitați în Regulament, atunci când discutăm de reexaminări, discutăm de comisia sesizată în fond. Comisia sesizată în fond și prima dată și acum este Comisia de buget.

Dacă discutam de primă Cameră sesizată sau a doua Cameră sesizată, eram de acord cu dumneavoastră să introducem și un aviz.

Doamna Raluca Turcan:

Vreau să menționez că și la prima dezbatere a fost sesizată Comisia pentru cultură pentru aviz, așa că nu văd de ce nu am evalua. Și cred că suntem aici oameni responsabili, nu suntem pe repede-înainte doar să bifăm o lege.

Gândiți-vă că două instituții vitale pentru democrația românească rămân fără finanțare de mâine sau din momentul în care această lege va fi promulgată.

Eu cred că se impune și o analiză în Comisia pentru cultură și mass-media.

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții, dacă sunt?

Vă rog.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Sunt convins că aceste două instituții vitale pentru țara românească nu vor rămâne fără finanțare începând de mâine, conform proiectului. Putem să-l citim și să fim liniștiți, cu atât mai mult cu cât, totuși, cred că până la urmă vom avea și un Guvern în țara aceasta. Adică, sperăm că lucrurile vor merge spre ceea ce trebuie.

Domnul Florin Iordache:

Domnul vicepreședinte Predoiu. Vă rog.

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Dincolo de finanțare este și un alt aspect aici, care ține de funcționalitatea mai largă a Televiziunii. Nu cred că strică, pur și simplu. Ce strică dacă este și Comisia pentru cultură? Dimpotrivă. Dacă ar fi un aviz pozitiv, aceasta ar întări și proiectul. Va fi o dezbatere pozitivă atunci.

Domnul Florin Iordache:

Vreau să vă reamintesc, stimați colegi: Regulamentul precizează foarte clar că, atunci când discutăm de reexaminări, reexaminarea se discută în comisia care a fost sesizată în fond. Deci noi, acum, în comisia sesizată în fond, care a fost Comisia de buget, discutăm reexaminarea.

Oricum, supun la vot propunerea dumneavoastră, stimată doamnă.

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Aș dori să mai fac două comentarii. Unu. Eu nu m-am referit la comisia sesizată în fond, ci doar pentru un aviz.

În același timp, orice om care cunoaște cum funcționează Radioul și Televiziunea publică înțelege că în momentul de față aceste două instituții au trei surse de finanțare. Cea mai consistentă sursă de finanțare este taxa Radio-Tv. În momentul în care se elimină taxa Radio-Tv, practic pierzi mai mult de două treimi din veniturile acestor două instituții.

Evident că banii vor trebui compensați de la bugetul de stat. Dar cred că, totuși, se impune o analiză pentru a ști inclusiv în calculul și în pregătirea bugetului pentru anul viitor ce sumă trebuie să meargă de la bugetul de stat pentru cele două instituții.

Domnul Florin Iordache:

Domnule Cozmanciuc, vreți să interveniți. Vă rog.

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Fără să reiau cele expuse puțin mai devreme, doresc să întăresc că ar fi bine, necesar, să treacă și la Comisia de cultură pentru o informare, un aviz și nu cred că mai mult de atât am putea face în momentul de față.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Bun. Este o propunere ca să primească un aviz și de la Comisia pentru cultură.

Cine este pentru acest aviz? 3 voturi pentru.

Împotrivă? 7 voturi împotrivă.

A fost respinsă această propunere.

Cealaltă propunere: Comisia pentru buget să fie raportoare. Așteptăm la plen raportul comisiei, pentru a fi dezbătut în plen în momentul în care va veni acest PLx.

Cine este pentru? Vă rog să votați. Mulțumesc.

Voturi împotrivă? Un vot împotrivă.

Cu un vot împotrivă a fost adoptat. Este vorba de PLx-ul cu o sută de taxe.

Vă rog, domnule Nicolicea. Mai aveți o completare la ordinea de zi?

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Aș mai dori să introducem pe ordinea de zi PLx 510/2016, care se referă la finanțarea partidelor politice, mai precis la campania electorală. Ordonanța este în vigoare, produce efecte, deci nu ar fi o grabă. În schimb, există niște amendamente cu privire la niște scăpări din această ordonanță.

Am să vă și spun care sunt și care nu sunt în vigoare și toate partidele au nevoie să fie în vigoare. Este vorba de decontarea anumitor cheltuieli, considerăm noi că sunt legale. Spre exemplu difuzarea spoturilor publicitare, cheltuieli de consultanță juridică, taxe de timbru ș.a.m.d. Deci, nu sunt lucruri care să îndemne pe cineva să voteze negativ; ba, din contra, aș putea să spun că toate partidele au interesul ca aceste cheltuieli să fie făcute legal și să fie decontate.

Domnul Florin Iordache:

Intervenții, dacă sunt? Nu.

Supun votului dumneavoastră completarea cu acest PLx. Raportul înțeleg că există. Vă propun, în aceste condiții, ca acest raport să fie primul pe ordinea de zi și apoi intrăm în categoria "respingeri" și ordinea de zi curge așa cum am aprobat-o.

Cine este pentru?

Domnul Cristian Ghinea:

Nu văd urgența acestui proiect.

Domnul Florin Iordache:

Tocmai v-a explicat domnul Nicolicea.

Domnul Cristian Ghinea:

A explicat substanța, nu urgența.

Domnul Florin Iordache:

Bun.

(Domnul Eugen Nicolicea solicită să ia cuvântul)

Domnule Nicolicea, pierdem timpul. Mulțumesc.

Deci, supun la vot completarea ordinii de zi cu acest PLx, care să fie primul punct pe ordinea de zi.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

Cu un vot împotrivă a fost adoptată completarea ordinii de zi cu acest prim punct pe ordinea de zi; apoi, ordinea de zi curge.

Alte discuții?

Vă rog, domnule Korodi.

Domnul Korodi Attila:

Pentru clarificare în legătură cu ordinea de zi difuzată ieri după-amiază. Am înțeles că în ședința de ieri s-a luat decizia de a merge pe respingeri, dar am văzut acolo și capitolul "adoptări".

Domnul Florin Iordache:

Nu.

Domnul Korodi Attila:

Deci, vom alege numai capitolul cu respingeri.

Domnul Florin Iordache:

Da. Repet: s-a hotărât ieri, pentru că sunt foarte mulți colegi noi, să pornim de la poziția 29 din ce ne-a rămas din Parlamentul anterior. Deci, la capitolul "respingeri", care va curge, avem două adoptări, una la care așteptăm raportul - cel care se referă la cele o sută de taxe - și acesta pe care l-a suplimentat domnul Nicolicea.

Domnul Korodi Attila:

Mulțumesc pentru precizări.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Mergem mai departe.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 4 decembrie 2022, 23:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro