Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 14 martie 2017 ora 13:30

2. Scrisoare din partea doamnei Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene
scrisoare către ministrul pentru relația cu Parlamentul și către liderul Grupului parlamentar PNL consultă

Scrisoare din partea doamnei Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene Domnul Petru Gabriel Vlase:

Scrisoare din partea doamnei Sevil Shhaideh, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Dacă sunt intervenții la scrisoare.

Vă rog.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mi-am permis să o contractez pe doamna vicepremier și are dreptate, solicitarea Partidului Național Liberal nu este adresată dânsei. Nu are nici o atribuție în ceea ce privește organizarea "Centenarului". Totul ține de Secretariatul general al Guvernului. Acolo este și un Subsecretar de stat care răspunde de acest "Centenar", deci nu intră în atribuțiile doamnei vicepremier.

Secretarul general este subordonat direct Primului ministru.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

În primul rând, cred că procedural Biroul permanent a aprobat că ați trecut de punctul acesta. Este prevăzut în program.

Deci, procedural ați aprobat. Pentru că ați aprobat ordinea de zi la primul punct, cu prevederea că va răspunde invitației noastre doamna viceprim-ministru.

Revenind la ceea ce spunea liderul Grupului PSD, aș vrea să precizez din nou, ceea ce am spus și ieri, făcând și un mic comentariu. Nu poate fi făcută afirmația că un viceprim-ministrul Guvernului nu are treabă cu "Centenarul".

"Centenarul" este o sărbătoare unică în istoria noastră și toți Înalții responsabili ai statului trebuie să fie implicați și în primul rând Guvernul în mod direct primul ministru, viceprim- ministru.

În al doilea rând, am precizat și ieri, este un set de șapte proiecte depuse la Ministerul dezvoltării, pe care doamna viceprim-ministru îl conduce direct.

Aceste proiecte se referă strict la zona centrului istoric, poate este inima neamului nostru la Alba Iulia: sala Marii Uniri, Monumentul, tot ceea ce este în acel complex, proiecte care vi s-a comunicat că vor fi eligibile, ele sunt însă în procedura respectivă. Deci, discutăm despre lucruri care trebuie pregătite.

Secretariatul General, departamentul, fac lucrurile curente: plachete, medalii, program, organizare, dar pentru pregătirea "Centenarului" este necesar să dezvoltăm o serie de lucrări pe monumentele neamului de acolo, deci despre lucrurile acestea vorbim. Din acest punct de vedere coordonarea este clară la doamna viceprim-ministru și nu știu de ce este această opoziție, totuși este o discuție despre "Centenarul" României moderne și noi insistăm să se mențină în program ora Guvernului așa cum a solicitat.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul președinte de ședință, revin. Doamna vicepremier, Sevil Shhaideh nu are atribuții în ceea ce privește organizarea "Centenarului".

Dacă Partidul Național Liberal dorește să invite pe doamna vicepremier cu probleme ce țin de PNDL1, PNDL2, sau din ce are dânsa atribuții, răspunde cum este normal la solicitarea unui grup parlamentar pentru ora ministrului. De această temă este total o încălcare. Clar că organizarea "Centenarului" ține de Secretariatul general al Guvernului și există numit un secretar de stat sau un subsecretar de stat responsabil cu așa ceva.

Sunt ferm convins!

Eu în discuția avută cu doamna vicepremier i-am și spus ce a transmis liderul, domnul Dobre că sunt niște proiecte la PNDL. Dânsa a zis că oricum le discută pe toate cu Secretariatul general și cu cei care vor răspunde de organizarea "Centenarului", nu că ar fi o lipsă de responsabilitate.

Așa că vă doresc să votăm foarte clar că dânsa nu are atribuții în acest sens și nu putem chema un ministru care nu are atribuții în domeniul respectiv.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Care este propunerea de vot, domnul lider?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu vă propun să votăm să nu vină la "Ora ministrului" pe această invitație, pe această temă.

Dacă Partidul Național Liberal dorește să o invite pe altă temă care ține de dânsa exclusiv, este altă discuție.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles. Eu înțeleg din răspunsul doamnei viceprim-ministru că nu neagă că nu ar fi implicată și urmează să fie niște discuții cu Departamentul "Centenar" cu privire la acest efort comun și atunci susțin și eu punctul de vedere al liderului de grup de la PSD, în condițiile în care doriți o discuție punctuală pe aceste proiecte puteți să faceți invitația.

În condițiile în care susțineți în continuare aceste chestiuni voi fi nevoit să o supun la vot, oricum o supun pentru că am o propunere a unui lider de grup.

Domnul Cozmanciuc.

Vă rog.

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Nu cred că voi schimba foarte multe în opiniile deja fondate, dar aș întări dacă este posibil ideea exprimată și de către domnul deputat Dobre și cred că o dezbatere pe "Centenar", pe modul de organizare și poate într-adevăr sunt proiecte care țin de infrastructură culturală, dar poate țin de PNDL, nu ar strica. Nu cred că este ceva netransparent și o astfel de dezbatere nu ar fi în concordanță cu tot ce dorește, cred că întregul Parlament privind organizarea "Centenarului" și de aceea dacă prezența doamnei Sevil Shhaideh la "Ora ministrului", la "Ora guvernului" ar fi posibilă nu ar face decât să dea o greutate și o transparență mult mai mare în organizarea "Centenarului".

Aș susține, deși înțeleg prin argumentele invocate privind o restricție a compatibilităților funcționale în actul de organizare al Ministerului cu anumite proiecte, dar aș susține că există posibilitatea ca doamna Sevil Shhaideh să vină și împreună cu Ministerul de resort să facă o prezentare a "Centenarului".

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Reiau și eu ce am spus mai devreme.

Nu putem să o invităm pe doamna viceprim-ministru neavând competențe pe acest subiect.

Putem să o invităm pe doamna viceprim-ministru și Ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pe subiecte ce țin de minister. Dacă reveniți asupra adresei o discutăm la momentul potrivit, dacă nu supun votului dumneavoastră propunerea liderului de Grup PSD.

Vă rog domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Dacă îmi permiteți, o mică intervenție.

Mulțumesc.

Stimați colegi, cred că ar fi foarte neplăcut ca Biroul permanent al Camerei Deputaților de a dezbate cu viceprim-ministru care coordonează proiectele acestea legat de pregătirea României de "Centenar", cred că ați pune într-o situație neplăcută, eu fac apel la înțelepciunea dumneavoastră și nu cred ca este o dezbatere ca să tensioneze ci, din contră, să fie manifestat interesul Parlamentului României în buna pregătire a "Centenarului".

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu, vă rog.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule lider, haideți să nu mutăm discuția.

Săptămâna viitoare o să veniți să invitați Ministrul Transporturilor cu probleme de la Ministerul de Externe.

Chiar confundăm lucrurile?

Deci, doamnei ministru faceți-i o adresă și invitați-o pe acele obiective și probleme ale ministerului, și dânsa va veni!

Nu oprim nicio discuție. O chemăm pe doamna de la Fonduri Europene să vorbească de transporturi? Confundăm lucrurile? Dacă doamna ministru nu are atribuții în acele.

Cum adică "obturăm să vorbim de Centenar"? Dacă vreți să invitați pentru "Centenar", invitați pe cei care au atribuții pe "Centenar".

Vreți să invitați pentruPNDL - o invitați pe doamna ministru! E o cale foarte logică.

Creăm un precedent pe care nu-l mai controlăm.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Movilă.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte, stimați colegi, cred că este important, în final, și cred că de aici ar trebui să pornească discuția: ca cei de la Departamentul "Centenar" să ne prezinte un program de evenimente, date, responsabilități, finanțare și așa mai departe; și, pornind de aici încolo - sigur, colegul nostru, domnul Dobre, are dreptate că ar putea-o invita în momentul în care sunt definite clar responsabilitățile în acest program.

Și eu vă solicit, domnule președinte, să solicităm celor de la Departamentul "Centenar" să ne spună - într-o săptămână, două, într-o lună - când este gata proiectul; pentru că instituțiile care vor fi implicate, chiar și Ministerul Dezvoltării, dacă vorbim despre anumite proiecte privind infrastructura de la Alba Iulia și nu numai, pentru că acest eveniment nu va fi doar la Alba Iulia, va ști foarte clar ce are de făcut și vom putea să discutăm concret pe aceste teme.

Deci, eu vă solicit să le cerem treizeci de zile, cât de repede se poate, să ne prezinte acest proiect ca să fim în cunoștință de cauză în legătură cu el și responsabilitățile instituțiilor.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ghinea.

Domnul Cristian Ghinea:

Domnul președinte, răspunsul doamnei vicepremier este tehnic corect dar, în esență - ilogic; pentru că putea să spună foarte clar cine își asumă răspunderea politică pe proiectul "Centenarului", pentru că este totuși o aniversare importantă a statului român.

În guvernul precedent era un departament mare sub cancelarul care era membru al guvernului; deci, era un ministru responsabil pentru centenar, și anume șeful Cancelariei.

Această poziție nu mai există în acest guvern, nu mai există nici măcar Cancelaria ca instituție, și înțeleg că există un subsecretar de stat.

Acum întrebarea este: cine este responsabil pentru buna desfășurare a proiectului "Centenar"? Un subsecretar de stat este mult prea puțin față de importanța acestui proiect.

Și a mai spus domnul Dobre, cred ieri, un argument foarte important: vedem acest "Centenar" ca o chestiune de dat medalii și făcut evenimente festive? Se poate face și asta. Dar ar trebui să avem mai mult.

În logica creării acestui departament "Centenar" la Cancelarie, anul trecut, trebuiau să fie și proiecte de infrastructură, proiecte de legare a celor trei provincii istorice și așa mai departe. Și nu era o chestiune de dat medalii, era ceva foarte important, cu greutate de bani, proiecte și politică.

Și întrebarea este: cine își asumă în acest guvern răspunderea pentru acest proiect? Nu poate să fie un nivel de subsecretar de stat!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Ultima intervenție.

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

În acest guvern, ca și în guvernul pe care l-ați reprezentat dumneavoastră, răspunderea este a primului ministru.

Așa este în orice fel de guvern.

Domnul Cristian Ghinea:

Să vină primul ministru.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu v-am întrerupt, domnule Ghinea.

Faptul că actualul guvern nu mai dorește să aibă o cancelarie, este o decizie a actualului prim ministru și a actualului guvern, care nu e în discuție.

Nimeni nu a vorbit că vom da plachete sau altceva.

Este un singur lucru în discuție acum: este invitată o doamnă ministru al Guvernului Grindeanu care nu are atribuții pentru organizarea Centenarului.

Există în acest moment la Secretariatul Generalcine trebuie invitat să răspundă de Centenar.

Foarte simplu!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am încheiat dezbaterile.

Deci, supun votului dumneavoastră propunerea domnului lider Marcel Ciolacu de la PSD.

Vot pentru?

Domnul Cristian Ghinea:

Pentru ce votăm?

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Păi, a fost făcută o propunere, de a nu da curs acestei solicitări.

Voturi pentru?

Împotrivă?

Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 5 decembrie 2022, 0:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro