Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2006 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 5 aprilie 2006 ora 8:49

7. Memorandum intern: Încheierea unei convenții
amânat

Memorandum intern: Încheierea unei convenții Domnul Bogdan Olteanu:

Încheierea unei convenții, Banca Transilvania S.A. a solicitat aprobarea deschiderii unei agenții proprii în Palatul Parlamentului.

Din câte știu, mai există o agenție a BRD-ului și mai există și intenția secretariatelor generale ale celor două Camere de a deschide o aripă, unde va la S1, pentru o zonă oarecum comercială.

Doamna Georgeta Ionescu :

Propunerea noastră este ca Biroul permanent să ia în discuție dacă acordăm tratament egal pentru toată lumea, îi mutăm pe toți pe galerie sau, în ipoteza în care și Transilvania S.A. beneficiază de tratamentul BRD, să aibă, în oglindă, spațiu simetric.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu v-aș propune ca, în măsura în care se va organiza o galerie comercială, să faceți un anunț public și să organizați o licitație pentru metrii pătrați, astfel încât să nu fie discuții cu cei care au venit mai devreme și au fost mai deștepți și cu cei care au venit mai târziu și nu mai au spațiu. Și să faceți un anunț că în următoarele treizeci sau șaizeci de zile se așteaptă propuneri, după care, pe baza prețurilor oferite pe metru pătrat, să facem o licitație, ca să nu fie discuție!

Domnul Unghianu.

Domnul Mihai Unghianu :

Domnule președinte, prima solicitare a fost aceasta, a BRD-ului. La propunerea înțeleaptă a domnului vicepreședinte, la timpul respectiv, Rușanu, am scris tuturor băncilor și le-am oferit posibilitatea să vină aici și să deschidă o agenție de lucru. Până la momentul respectiv, când a fost adoptată hotărârea cu BRD-ul nu a mai venit nimeni și noi am procedat la deschiderea acestei sucursale. Acum este o a doua și, exact cum ați spus dumneavoastră, propunem să scriem la toate băncile, primim răspunsurile de la ei și, după aceea, luăm o hotărâre definită, pe galeria aceea pe care o propunea doamna secretar general.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul secretar Rușanu.

Domnul Dan Radu Rușanu:

În urmă cu un an de zile am spus că nu mi se pare normal ca în holul Parlamentului să fie o activitate comercială, indiferent că este bancă sau altceva!

Dacă luăm această decizie, mi se pare corect pe undeva, așa cum spunea domnul președinte, să mutăm pe un culoar, dar trebuie, ca să fim loiali față de ceilalți, să-i anunțăm pe toți, să le oferim spațiu acolo și atunci poate să vină și BCR-ul, și ING și orice altă bancă.

Dar repet, nu în holul Parlamentului, la intrare, acea activitate comercială care se vede acolo și nu dă bine!

Sunt de acord cu ce s-a prezentat, să vină toată lumea, cine vrea să vină, bine, iar la licitarea spațiului, evident că va fi un preț pe metru pătrat pentru toți la fel, în urma licitației.

Domnul Gelil Eserghep:

Da, așa a fost atunci discuția și eu atunci am susținut punctul de vedere al domnului Rușanu!

Nu este corect ca, exact când intrăm, dăm de BRD.

Ați avut, dumneavoastră, o idee foarte bună acum, să scoatem într-un alt loc pentru toți, să anunțați în mod public licitație, un preț adevărat, nu 66 de lei pe metrul pătrat - chiar dacă sunt RON, înseamnă, de fapt, pe un anumit spațiu, 200 de dolari pe lună și la 200 de dolari pe lună, vă spun eu că ar fi unii care ar vinde și gogoși aici, în Parlament....

Domnul Bogdan Olteanu:

La propriu sau la figurat, domnule secretar!!!

Domnul Gelil Eserghep:

Una, că ar avea căutare și doi, sunt peste 2500 de oameni care lucrează aici și care, toți sunt obligați să aibă card pentru salariu, deci automat, orice bancă ar veni!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog să luați act că eu consider deschiderea acestor unități comerciale o mare greșeală. Nu știu ce se întâmplă cu acest BRD și cum a ajuns - s-o spun românește, nu știu afacerea cui a fost, mai ales ținând seama de prețul de închiriere - însă situația aceasta, eu zic că nu poate să fie perpetuată!

Nu suntem o gară sau un peron unde să se deschidă tot felul de buticuri și de unități comerciale.

În al doilea rând, eu consider că această deschidere o este o foarte mare greșeală, aceasta cu BRD-ul, pentru că noi suntem în relații de colaborare foarte bună, cu o bancă a cărei seriozitate s-a dovedit în timp, Bancpost, care a eliberat și cardurile pentru parlamentari. Nu putem ca, în disprețul acestei colaborări ce o avem cu Bancpost și care are anume avantaje, să-i încurajăm o concurență deschisă chiar în sediul Parlamentului! Nu cred că este decent să continuăm cu această procedură! BRD-ul, când îi expiră contractul, să plece și cu asta basta!

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Uioreanu.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Mă bucur că domnul vicepreședinte a ridicat problema acelor carduri de la Bancpost. A fost șocul meu la venirea în acest Parlament - și prima dată m-am bucurat că s-a optat pentru varianta obținerii salariului și forfetarei pe card - și mi s-a spus că este obligatoriu pe card Bancpost, pentru că este un monopol. Deci nu poate nimeni să mă oblige pe mine, ca parlamentar sau pe un salariat al acestei instituții, să fac cu Bancpost, când eu aveam, când am venit aici, o relație cu o altă bancă sau, mai bine spus, am dorința să lucrez cu altă bancă.

Eu aș lichida și acest subiect cu Bancpost, mi se pare un monopol ilegal. Nu știu al cărui interes a fost acest monopol, dar este, probabil, ceva la mijloc!

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul chestor Zgonea.

Domnul Valeriu Zgonea:

O singură specificare. Eu eram aici când s-a făcut acest contract și prima dată când am fost informați era în felul următor. S-a făcut contractul cu Bancpost, dar oricine putea să solicite... Deci, unde a solicitat deputat acolo i s-a deschis și acolo i s-a virat salariul. Așa știu eu. (Rumoare, agitație)

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnilor colegi,

Nu se află pe ordinea de zi chestiunea cardurilor și vă rog să revenim la subiectul solicitării Băncii "Transilvania" și, eventual, al unei zone comerciale.

Domnul chestor Zgonea, domnul secretar Rușanu, după aceea.

Domnul Valeriu Zgonea:

Este prima dată de când sunt în Parlament, în care o să am un punct de vedere opus domnului vicepreședinte Bolcaș.

Din experiența mea, toate instituțiile de genul nostru din Europa, au reprezentanțe ale băncilor comerciale în interior.

Din experiența mea și din ceea ce am văzut eu, sunt anumite parlamente care au chiar și magazine comerciale la subsol, tocmai pentru că cei care lucrează aici nu au posibilitatea, datorită muncii lor, să-și facă aprovizionarea în familie. Am văzut de foarte multe ori GB-uri, sau, eu știu - CORA - mici magazine în subordinea parlamentelor din Uniunea Europeană, unde intrăm și noi. Mai mult de cât atâta, sunt câte 5-6 bănci, companii private, care pun la dispoziție bilete de transport și care nu aparțin Parlamentului, dar facilitează, sunt niște instrumente care facilitează comunicarea și transportul rapid al parlamentarilor, sau celor care sunt angajați la Parlament, tocmai pentru că acest lucru este deficitar. Din punctul meu de vedere, ar trebui să stabilim ca Parlament, o zonă, pe care să o punem la dispoziția lor, pentru că este în avantajul colegilor.

Este adevărat că și pentru noi este uimitor că Bancpost-ul are în acest moment monopol, dar să știți că te poți transfera la orice altă bancă fără nici o problemă și nu există un comentariu din punctul acesta de vedere. Cred că ar trebui să fim și noi un pic mai deschiși la această chestiune pentru că băncile comerciale și transferurile pe card în acest moment sunt la ordinea zilei.

Probabil că dacă avem mai multe carduri în mai multe zone, nu o să constatăm că angajații în Parlamentul României sau chiar colegii noștri parlamentari plătesc niște sume, având un card pe o anumită zonă și având un bancomat din altă zonă, plătesc niște sume de transfer suficient de mari între bănci, pe care o să-i ardă la buzunar. Și aceasta este o problemă. Dar, eu sunt pentru ca în această zonă să avem bănci comerciale și să lăsăm Secretariatul general să stabilească care este zona, în așa fel încât să nu ne trezim că BRD-ul face, așa cum spunea și domnul vicepreședinte, campanie mascată, fiind prima când intrăm pe ușă, și nu este normal pentru noi.

Probabil că ar trebui să ne gândim dacă nu era bine și când aveam reprezentanța Poștei Române aici, pentru că și aceasta este un avantaj pentru noi în comunicare.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul secretar Rușanu.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Deci, reiterez propunerea făcută anul trecut Secretarului general la care nu am primit răspuns: renegocierea contractului cu Bancpost-ul, vizavi de cărțile de credit pentru că în clipa în care 1500 de salariați și 460 de parlamentari, cu un fond de salarii de peste 1000 de miliarde, ne dăm salariile prin aceste credit-carduri, automat banca respectivă trebuie să ne ofere niște facilități. Dar, din ce cunosc eu, noi nu avem nici o facilitate din partea Bancpost-ului.

Dacă o scoatem la licitație, și este bine nu ca fiecare să deschidem unde vrem, toți la un loc, dacă o scoate la licitație, o să vedeți doamna Secretar general, că se obțin niște facilități deosebite. Nu este simplu să ai o bancă, adică eu ca simplă persoană mă duc la o bancă și iau o carte de credit, și să mă duc în numele - repet - a 1500 de salariați și 400 de parlamentari, cu un fond de salarii de peste 1000 de miliarde. Anul trecut am propus asta, domnul Unghianu mi-a rămas dator la acest lucru (mi-am adus aminte acum). Mai bătrân, îmi aduc aminte greu. (Râsete)

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Domnul secretar Albu și domnul secretar Eserghep.

Domnul Gheorghe Albu:

Istoria trebuie rescrisă, probabil. Îmi aduc aminte, și domnul Secretar general știe, că am fost unul din aceia care s-au opus vehement privind deschiderea acestui punct BRD la intrare. Putea să se numească oricum: BT, BCR - nu avea importanță. Numai că m-am opus acum vreo doi ani sau acum trei ani... Nu știu când...

Din sală:

Doi ani...

Domnul Gheorghe Albu:

Doi ani... și am rămas cu opusul!

Sunt, de asemenea, de acord că puteam să ne mișcăm puțin mai repede, atunci când am luat decizia să mutăm, totuși, BRD-ul de acolo, să-l mutăm undeva. Dar, sunt surprins că noi avem o lipsă de spații acută. Vrem acum să facem și o galerie comercială... pentru că era subiectul în discuție... Dar, înțeleg să fie o bancă, două, trei - bănci mai cunoscute - în care se lucrează cu carduri, dar să mai fie și o galerie comercială??.... Înțeleg să fie și un oficiu poștal, dar să mai fie și o galerie comercială în care să ne mai cumpărăm și, Doamne ferește (!), nu mai știu ce să spun, mi se pare absolut aberant. Ne batem joc de imaginea Parlamentului. Deschidem și ușile atunci pentru vizitatori și toată lumea să cumpere.

În principiu, sunt împotriva deschiderii acestei sucursale în condițiile actuale, ci poate-poate, ca rod al unei licitații aș fi de acord și cu totul în alt spațiu.

Doi: Bancpost-ul a venit aici prin licitație. Poate cineva nu știe, prin selecție de oferte, în care a fost aleasă. Aveau cele mai bune condiții cei de la Bancpost. Dar, s-a uitat...Probabil contractul trebuie renegociat, sau trebuie la un an de zile, rediscutat... Nu știu termenii contractului, dacă există un contract, dacă există niște termeni contractuali, dar, atunci, la data respectivă, așa a fost ales.

Și, pentru colegul care a fost... tot atunci s-a hotărât ca cei care optează - și au optat, dacă nu mă înșel, peste 50-60 de parlamentari pentru alte bănci - să aibă posibilitatea. Nu este nici un fel de problemă. Inclusiv că are posibilitatea să-și ia banii cash. Deci, asta a fost istoria

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc. Domnul secretar Eserghep. O să încercăm sintetic să închidem această discuție.

Domnul Gelil Eserghep:

Aș fi de acord... Știu și eu că a fost atunci o selecție de oferte, dar a trebuit să se facă anual, sau pe o perioadă și sub supravegherea a unuia din Biroul permanent care să se uite, care se pricepe, cum este domnul Dan Radu Rușanu. Pentru că, într-adevăr, dacă noi am negocia, deci, s-ar negocia de către Secretariatul general în numele tuturor angajaților, ar obține niște condiții pentru ei pe care, individual, nu le-ar obține de la nici o bancă, pentru că este vorba de o sumă mai mare. Așa este și la telefoane, la toate astea...

Dar, apropo de BRD, ar fi bine să dispară de acolo, deci, BRD-ul și să nu mai apară nici o altă bancă la intrare, mai ales că asta, în paranteză fie spus, are servicii proaste BRD-ul. Am fost eu la ei... Vorbesc foarte serios. Nici nu te bagă în seamă. M-am dus eu jos și nici nu se uită. Deci, special m-am dus. Am vrut să deschid un card. Vorbesc foarte serios. Sunt foarte proaste serviciile. Și, ar trebui să dispară de acolo, pentru că oricum se cred deja superiori multor dintre deputați, stând acolo, la intrarea în Parlament.

Deci, ei ar trebuie, în primul rând, până la altă licitație să fie mutați de acolo. Și, după aceea, să stabilim dacă mai intră vreo bancă sau nu. Este suficient că își iau bancomatele. Iar, aceea, cu privire la spațiul comercial, și așa avem subsolul și când terminăm garajul putem face și un mall, că alături o să fie "Catedrala Neamului", le dăm intrarea liberă, facem bani și o să fim întreprindere de sine stătătoare. (Râsete). Facem de toate, deși este OK, sunt 6 etaje.

Domnul Bogdan Olteanu:

Rog să se consemneze aceasta...

Domnul Valeriu Zgonea:

Facem și o spălătorie, facem și un service, facem de toate...

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule chestor. Rog să se consemneze această inițiativă și pentru cei care vor fi parlamentari atunci când se va finaliza "Catedrala Mântuirii Neamului", să se ia în considerare propunerea domnului secretar Eserghep.

Dacă nu mai există alte intervenții din partea membrilor Biroului? Doamna Secretar general?

Doamna Georgeta Ionescu :

Dacă-mi permiteți o clarificare.

Inclusiv controlul Curții de Conturi a semnalat faptul că noi nu putem avea închirieri ca activitate. De aceea, este din start exclusă scoaterea la licitație a închirierii spațiilor, decât dacă se decide acest lucru printr-o hotărâre de Guvern. Noi putem, în schimb, să solicităm furnizare de servicii. De fapt, acesta este și spiritul contractului cu BRD. Putem să avem asemenea contracte de furnizare de servicii în care se solicită furnizorului corespondent o chirie pentru spațiul pe care îl folosește și plata aferentă a costurilor legate de utilități, dar nu putem să licităm acest lucru.

Propunerea care s-a făcut pentru a muta toate asemenea oficii de bănci pe o singură galerie, de fapt a fost, încă din anul 2005 și printr-un memorandum al Biroului permanent deja era acest lucru decis ca actualul birou al BRD să se mute de acolo.

Cu această ocazie, probabil că facem și această operațiune și le alocăm celelalte spații.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul Unghianu.

Domnul Mihai Unghianu :

În completarea spuselor doamnei Secretar general, cei de la BRD ne-au rugat să-i lăsăm până la începutul anului acesta, pentru că, totuși, înseamnă să demonteze absolut tot, sunt niște costuri și să se mute acolo unde vom dispune noi. Actele au fost făcute încă de anul trecut, conform dispoziției Biroului permanent.

Deci, toate serviciile pe care noi le-am convenit, inclusiv la oficiul poștal, difuzarea presei și alte lucruri de genul acesta, le facem luându-le o chirie, hai să o numim modică, dar cu oferirea unor servicii și unor facilități pentru deputați. De exemplu, toată corespondența pe care o avem noi de făcut, avem oficiul poștal aici și ne descurcăm foarte bine cu el. Nu pot să mă duc... sindicatul...mi-a cerut...

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Unghianu, haideți să nu mergem până la problemele sindicatului...

Domnul Mihai Unghianu :

Nu, mi-a spus sindicatul de ce nu am cerut chiria mai mare la poștă. Nu, nu, nu avem voie.

Acum, s-a refăcut această galerie de la S-1 și poate fi utilizată pentru...

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule Unghianu, vom discuta pe baza unei propuneri făcute de Secretariatul general. Nu discutăm acum în principiu.

Dacă mai există, înțeleg, niște intervenții.

Domnul Mihai Unghianu :

Iar, referitor la salarii, ele au fost negociate anual, au fost făcute în cursul lunii ianuarie și au fost primite de la toate băncile care au dispozitiv teritorial ofertele. Ofertele au fost identice cu cele de la Bancpost. În aceste condiții am păstrat și în acest an Bancpost-ul pe un singur considerent. Sunt foarte multe credite luate de către salariați, în sensul depășirii plafonului de salarii, și era dificil să vină o altă bancă și să transfere aceste, să spunem noi, sume împrumutate în plus de către salariați.

Domnul Dan-Radu Rușanu:

Creditul se preia de banca care dă o facilitate mai bună. Deocamdată, Bancpost-ul, domnule Unghianu, nu a dat nici o facilitate. Și îl avem de 4 ani.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul chestor Zgonea mai dorește o intervenție scurtă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule președinte,

Am o singură rugăminte: să rugați Secretariatul general pe baza propunerilor secretarilor și a domnului Rușanu, să ne facă o analiză referitoare la această chestiune și, a doua, din ce știu eu Curtea de Conturi este reglată într-un sistem al Curților de Conturi Europene, începând cu 1 ianuarie 2007 și să poată să dialogheze cu celelalte secretariate generale din 26 de țări europene, să ne spună și nouă cum în alte parlamente sunt și magazine gen GB sau Delhaze, cum este și la noi, cum au tot felul de companii care oferă servicii comerciale în zona cardurilor și a conturilor bancare, în așa fel încât să știm și noi cum să putem să utilizăm și să explicăm și Curții de Conturi.

Cred că o analiză de acest gen ne va pune în postura în care să știm bine despre ce este vorba.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Experiența de euro-observator a domnului Zgonea, își spune cuvântul și înclin să-i dau dreptate.

Eu vreau să fac o observație pe fond. Eu nu cred că simplul fapt că în acest moment Camera Deputaților nu are baza legală pentru a închiria spații, trebuie să ne încurajeze să facem contracte preferențiale de prestări servicii. Cred că trebuie să solicităm Guvernului adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să ne permită ca în acele spații în care nu pot avea altă destinație și pentru utilități, pentru servicii necesare Camerei Deputaților, să putem să organizăm licitație publică pentru închirierea de spații, pentru a nu exista nici un fel de dubiu că există preferințe... Nu mi-aș ca peste patru ani să întrebe cineva de ce s-a încheiat contract cu "Banca Transilvania", așa cum cineva întreabă acum de ce s-a încheiat cu BRD-ul.

Cred că trebuie să existe un răspuns foarte clar. S-a încheiat pe baza unei licitații publice, în care s-a scos la licitație atâția metri pătrați și au fost câștigați de următoarele firme la următoarele prețuri, fiecare ... atâția metri pătrați. Cred că nu este nici un fel de problemă ca să solicităm Guvernului o asemenea Hotărâre de Guvern. Ea este realistă. Domnul Zgonea ne spune, dânsul a văzut recent, am văzut probabil cei mai mulți dintre noi, că așa se practică și în alte parlamente. Este o utilitate evidentă. Știm că gama serviciilor oferite de Camera Deputaților este fatalmente restrânsă și calitatea serviciilor oferite de Camera Deputaților este proastă în ceea ce privește alimentația publică. Concurența va fi, cu siguranță, folositoare. Eu nu sunt convins că este necesar să existe numai magazine de sericii bancare sau financiare. Se întreba aici de magazine de suveniruri. Bineînțeles că ar trebui să existe magazine de suveniruri pentru că, dacă vrem să promovăm această clădire care, poate, nouă nu ne place, dar celor mai mulți dintre străini le place, și dacă din asta se pot obține bani pentru Camera Deputaților, nu văd care este problema. Aș propune, dacă Biroul permanent va fi de acord, să solicităm Secretariatului general să ne prezinte o notă cu propuneri privitoare la spațiul în care să se organizeze această zonă, la măsurile de natură legislativă care ar trebui luate în acest sens, și - de asemenea - să ne prezinte situația juridică a contractului încheiat cu Banca Română pentru Dezvoltare, pentru că, evident, nu putem lua o măsură abuzivă. Dacă există un contract el va trebui respectat sau modificat prin acordul părților.

Domnul deputat Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Aș merge și mai departe. Aș desființa bufetul nostru propriu și aș scoate la licitație acele servicii pe care la avem așa cum le avem. Eu am o părere foarte proastă despre acea instituție, care este singura instituție, de altfel, de alimentație publică, care se încheie la ora 17,00 sau 18,00.

Din sală:

La ora 16,00.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Sau la ora 16,00. Dacă am eu o comisie până la ora 19,00 nu am unde să mănânc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule deputat,

Vă propun să introducem pe ordinea de zi a unui viitor Birou permanent o discuție mai întâi de principiu privitoare la externalizarea serviciilor Camerei...

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Corect. Aceasta este propunerea de esență. (Rumoare, agitație)

Domnul Bogdan Olteanu:

Propun ca această... Da, înțeleg că s-a stârnit un mare interes.

Stimați colegi,

O să vă rog să asigurăm liniște! Rog, de asemenea, Secretariatul general să discută această notă cu chestorii și să o prezinte într-un termen rezonabil Biroului permanent.

Rog, de asemenea, să se pună pe ordinea de zi, în următoarele 1-2 săptămâni, discutarea de principiu a acestei chestiuni a externalizării serviciilor din Cameră. (Discuții colaterale)

Deci, așteptăm în acea notă să găsim care ar fi și baza legală pentru posibilitatea de organizare a unor licitații publice pentru aceste spații.

În această notă, domnule secretar, vom avea și acel răspuns, după cum am solicitat.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 18 iulie 2024, 23:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro