Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 septembrie 2018 ora 17:14

5. Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului”
nu a fost aprobată consultă

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului” Domnul Liviu Dragnea:

5 - Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind "Ora prim-ministrului".

În scrisoarea grupului PNL se solicită data de astăzi, dar țin să vă reamintesc că astăzi, ca în orice primă zi de sesiune ordinară, plenul se pronunță asupra chestiunilor de organizare, alegerea noului BP și așa mai departe și ia act de modificările survenite în cadrul grupurilor parlamentare.

Vă rog, intervenții pe .

Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

În scrisoarea și solicitarea grupului PNL este menționată prima ședință de plen a Camerei Deputaților din sesiunea parlamentară, ședință de plen în care există o altă ordine de zi în afară de cea de votare a celor care conduc Camera Deputaților și grupurile parlamentare.

Solicitarea PNL cred că este perfect justificată și cred că ar fi absolut firesc pentru cei care au fost bătuți și gazați în Piața Universității să audă de la Primul-ministru cum de a fost posibil să asistăm la astfel de violențe din partea Jandarmeriei, cum sunt posibile declarații atât de contradictorii între Ministrul de Interne, Prefectul Capitalei și reprezentanți ai Jandarmeriei, de ce cei care au generat violențele n-au fost sancționați și nici acum n-avem numele lor; și cred că și subiectul pestei porcine, prin care a fost pusă pe butuci o întreagă industrie, cu o excepție, a fost gestionat atât de defectuos.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Florin Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am avut o primă discuție în Biroul de la ora 14,00.

Eu zic așa: trebuie să lămurim într-o ordine firească.

Discutăm de un miting neautorizat; discutăm de o anchetă pe care în acest moment Parchetul General o efectuează.

Așa cum știți, în momentul în care avem o decizie a Curții Constituționale, care spune că atunci când Parchetul are o anchetă, orice anchetă parlamentară pe acel subiect - nu avem ce discuta.

Potrivit Regulamentului, discutăm de prima ședință.

V-am explicat în prima ședință, astăzi nu avem decât ședință organizatorică, iar prima ședință pentru care consider că puteți solicita va fi prima ședință în luna octombrie, pentru că acum, în ziua de miercuri, avem pe ordinea de zi anumite proiecte de legi, avem și un vot final la ora 13,00 sau așa cum hotărâm, deci toate aceste puse cap la cap, nu putem avea un plen pentru ca doamna Prim-ministru să aibă un punct de vedere.

În același timp, foarte serios, pentru ca doamna Prim-ministru să vină și să răspundă la toate aceste probleme pe care dumneavoastră le-ați invocat, trebuie să-i dăm posibilitatea să se pregătească. Nu poate veni de acum într-o oră, să vină să răspundă; sau de azi pe când?

Deci, potrivit Regulamentului, domnule președinte, cred că cererea Grupului PNL poate fi luată în calcul în prima săptămână din luna octombrie.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Andrei Gerea, vă rog.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Domnule președinte, stimați colegi, sincer să fiu, nici nu știu dacă poate fi cumva luată în serios cererea Grupului PNL, pentru că văd aici titlul care dorește a fi pus acestui demers, și anume acțiunea de reprimare a protestului pașnic antiguvernamental din 10 august.

Eu nu-mi aduc aminte ca în 10 august să fi fost două mitinguri sau acțiuni de genul acesta. Știu că a fost, într-adevăr, un miting în Piața Victoriei dar pașnic n-a fost sub nicio formă. Doar dacă probabil jandarmii aceia care au ajuns să fie spitalizați s-au bătut între ei.

De aceea, cred că este în primul rând un lucru absolut neclar, care pornește din confuzia care există la momentul acesta în cadrul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. Nici nu poate fi luat în discuție.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Nicolicea.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Domnul Gerea a spus într-un fel ce am vrut să spun și eu.

Deci, temele pentru ministru, pentru audierea unui ministru sau a unui prim-ministru sunt teme, și nu concluzii. Aici chemăm, invităm pe premier să dezbată o concluzie. Concluzia grupului respectiv.

Pe cale de consecință, nu îndeplinește condițiile, fapt pentru care vă propun respingerea.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Buican, vă rog.

Domnul Cristian Buican:

Domnule președinte, dragi colegi, să ne întoarcem la formă și la regulament. Nu cred că este cazul să intrăm pe fondul problemei.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, în conformitate cu Regulamentul, are dreptul să solicite dezbaterea oricărei teme la "Ora primului-ministru".

În consecință, noi acest lucru trebuie să-l discutăm și nu fondul problemei. Fondul problemei se va discuta în plenul Camerei, atunci când doamna Prim-ministru va veni și va răspunde întrebărilor puse de către colegii noștri parlamentari, care vor să se lămurească în legătură cu anumite probleme.

De aceea, eu cred că e cazul să ne întoarcem la propunere și la regulament și cred că la prima ședință dedicată acestui tip de dezbatere trebuie să intre propunerea Partidului Național Liberal, și nu sunt de acord cu domnul Iordache că aceasta trebuie să fie în prima săptămână a lunii octombrie, pentru că nu mi-ați argumentat de ce neapărat în prima și nu lunea viitoare.

Domnul Liviu Dragnea:

Bun, doamna Turcan, domnul Barna.

Vă rog!

Doamna Raluca Turcan:

O să fac câteva referiri și la formă și la fond.

Și, mă adresez dumneavoastră.

Mă adresez dumneavoastră, domnule Dragnea, întrucât există suspiciuni serioase ... nu! Mă adresez dumneavoastră domnule Dragnea întrucât există suspiciuni serioase că v-ați aflat la pupitrul de comandă al reprimării acestui miting, în condițiile în care, în condițiile în care au fost bătuți oameni pașnici, cu bastoane în cap. Au fost gazate mame, cu copii în brațe. Au fost gazați vârstnici, au fost bătuți și umiliți cetățeni ai Uniunii europene, turiști care au venit în România, și așteptau să se simtă în siguranță, în țara noastră.

În același timp legat de modalitatea de operare a Jandarmeriei, există afirmații ale Primarului capitalei, care afirmă, dacă nu mă înșel e și în conducerea PSD-ului, care afirmă că, Ministrul de Interne a transmis informații eronate și că se fac interceptări ilegale la Ministerul de Interne.

În tot acest context domnule Dragnea, în condițiile în care au fost situații în care de la o oră la alta v-ați chemat miniștrii, v-ați chemat prim-miniștrii, i-ați aliniat așa cum ați dorit dumneavoastră, vă solicităm ca în cursul acestei săptămâni, Prim-ministrul României, trimis în concediu, nu știu dacă întâmplător, să răspundă totuși la aceste afirmații la care inclusiv ministrul de Interne spune, că este interesată să ofere răspunsuri.

Așadar nu cred că există iun loc mai propriu, de a primi răspunsuri de la cele mai înalte autorități ale statului român, decât tribuna parlamentului.

Ca să nu mai vorbim de faptul că de la tribuna Parlamentului, orice minciună spusă, intră sub legea, sub incidența Legii răspunderii ministeriale și se constituie infracțiune.

Așadar, considerăm ca un gest de minimă, onestitate, bună credință, din partea dumneavoastră să permiteți Ministrului, Prim-ministrului marionetă pe care îl aveți în momentul de față să ofere niște răspunsuri publice la întrebări care macină foarte mulți oameni. Soțul meu a fost gazat în Piața Universității, domnule Dragnea.

La fel cum au fost gazate cunoștințe de ale mele cu copii în brațe. Și bătrâni care s-au dus să-și spună nemulțumirea.

Doamna Raluca Turcan:

Vedeți că un ministru al dumneavoastră, domnule Gerea ...

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Barna.

Doamna Raluca Turcan:

... a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru o astfel de afirmație.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Barna, ulterior domnul Varujan Vosganian.

Domnul Ilie Dan Barna:

Vă salut pe toți în noua mea calitate de lider de Grup al USR.

Dincolo de titlul pe care domnul Gerea a încercat să-l ducă într-o notă ilară, în realitate ceea ce s-a întâmplat pe 10 august a fost că până seara târziu au fost gazați și bătuți cetățeni ai României. Asta e o realitate factuală.

Noi, ca Parlament care ne dorim să fim responsabili, și chiar cred că avem această vocație, avem toată legitimitatea și eu o văd ca și pe obligație să-i solicităm Primului-ministru explicații, ca să nu spun socoteală, pentru cum a fost posibil să se întâmple așa ceva.

Evident că susținem această, această cerere. Și, e un fapt obligatoriu pentru noi ca să ne păstrăm o minimă credibilitate instituțională, să-l chemăm pe Primul-ministru să dea explicația pe care cu siguranță domnia sa o are asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo.

Deci, aicia nu e o chestiune de opinie, este o chestiune de fapt, pe care istoric noi trebuie să-l lămurim în acest moment.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Varujan Vosganian.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi, chiar nu vreau să intru în discuția de fond.

Domnul Buican are dreptate. Și eu am participat la mitinguri, știu că atunci când cineva lângă mine arunca cu pietre și eu rămâneam lângă el, calitatea mea de manifestant pașnic, avea o anumită flexibilitate.

Dar altceva vreau să vă spun.

Domnule președinte, noi nu suntem pregătiți pentru discuția asta în Parlament.

Ca să fim pregătiți pentru astfel de discuție, noi trebuie să dăm un model de abordare românilor.

Ori, când noi folosim verbul "a gaza", care am să vă citesc ce înseamnă, referitor la oameni, nu la paraziți: "a lansa gaze toxice, într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă", sau "a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide".

Domnule președinte, deci noi nu stăpânim vocabularul limbii române, de o manieră să ne permită să dezbatem această chestiune.

Câtă vreme nu știm ce înseamnă cuvintele pe care le folosim, părerea mea, este că a lansa o astfel de dezbatere nu va face decât, să inducă în opinia publică, distorsiuni, fanatisme, panică și să dea sentimentul străinătății, că noi folosim practici de mult apuse și condamnate de toate tribunalele internaționale.

De aceea ca să nu ne jucăm nici cu vorbele, nici cu procedurile, nici cu destinul acestui popor, până când nu o să fim pregătiți, din punct de vedere lingvistic, pentru această dezbatere, eu vă propun să o amânăm.

Domnul Liviu Dragnea:

Alte intervenții?

Vă rugăm, domnul Bulai.

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, stimate colege, sunt și tânăr în Parlamentul României și nou în acest cadru de decizie.

Nu cred că este de competența noastră să decidem natura solicitării Grupului parlamentar PNL.

Puteam la fel de bine să începem această discuție cu acuzații cum că dumneavoastră sunteți autorul moral al violențelor din Piața Victoriei. Că dumneavoastră aveți mâinile pătate: de femei care au plâns, de un bătrân care a murit; nu facem lucrul acesta. Vrem un cadrul legal pentru a putea întreba Prim-ministrul cine au fost persoanele care au decis folosirea violenței în cadrul respectiv.

Atât am de spus.

Vă rog să dați curs solicitării PNL pentru că este o solicitare care ține să elucideze o mare enigmă la care înțeleg că nici dumneavoastră n-aveți răspuns acuma, nici noi.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Păi, voi văd că aveți răspuns!

Domnul Iulian Bulai:

Puteam să venim cu acuzații. N-am venit!

Domnul Liviu Dragnea:

M-ați tot acuzat că eu am gazat, eu am fost în centrul de comandă! Nu credeți că ar fi bine să și răspundeți pentru acuzațiile astea? Pe care le faceți de foarte mult timp? Toți!

Domnul Daniel Suciu.

Domnul Iulian Bulai:

Dar nu le facem . dumneavoastră . puteți să le spuneți (.)

Nu am acuzat pe nimeni!

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, cred că avem un déjà-vu. Am mai avut discuții de genul acesta și chiar haideți să ieșim puțin din ipocrizia asta!

Avem cumva un răspuns al anchetei făcute de Jandarmerie cu privire la propriii membri?

Avem cumva o decizie a Parchetului în ceea ce privește acțiunea care s-a întâmplat acolo, în Piața Victoriei?

Și, stimați colegi, vă erijați - PNL, USR, deocamdată cele două partide sunt în sală - vă erijați în apărătorii organizatorilor nenominalizați ai acestui protest "pașnic". Nu vreau să fac referiri suplimentare la cât de pașnic a fost acest protest. Să înțeleg că prin acuzația că el a fost înăbușit în sânge, vi-l și asumați oarecum indirect!

Da, e o problemă mare, inclusiv - și bine sesizau colegii mei - din text. Știu că domnul Buican o să-mi spună acuma că nu e căderea noastră să ne referim la text. Dar, în condițiile în care noi chemăm Premierul României în Parlament să dea explicații sau să răspundă la întrebări cu privire la acțiunea de reprimare a protestului pașnic, această instituție, din care și dumneavoastră faceți parte, recunoaște oarecum instituțional că ceea ce s-a întâmplat în piață este o reprimare a unui protest pașnic și merg mai departe cu variațiunile, gazarea unor oameni inocenți, nevinovați.

Stimați colegi, e subiectul pe care îl exploatați de câteva săptămâni pur politic și vă folosiți, la modul cel mai - și încerc să fiu elegant - cel mai ipocrit posibil, de oameni care au avut de suferit în piață.

Îi vedeți doar pe unii dintr-o parte, nu-i vedeți și pe ceilalți!

În condițiile în care nu s-au finalizat cele două anchete dispuse de lege, inclusiv în ceea ce privește Jandarmeria și Parchetul Militar, nu faceți altceva decât să exploatați pur politic; și cred că o asemenea temă, o asemenea solicitare este în acest moment de-a dreptul inadmisibilă.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Buican.

Domnul Cristian Buican:

Din nou revin și vă atrag atenția tuturor că, deși îmi dați dreptate că nu e cazul să intrăm pe fondul problemei, căutați să respingeți această cerere regulamentară a Partidului Național Liberal, invocând probleme de fond.

În nici un caz nu invocați probleme regulamentare sau . Inclusiv domnul Vosganian, care mi-a dat dreptate că aici trebuie să discutăm doar procedural, cum trebuie să fie aprobată și când această cerere, vine și argumentează respingerea acestei cereri cu o observație ce privește fondul discuției.

Tocmai de aceea eu cred că trebuie să părăsim discuția pe fond și trebuie să-mi dați dreptate că la prima "Oră" organizată a Prim-ministrului, această cerere trebuie să devină operativă, și anume Parlamentul trebuie să audieze pe doamna Prim-ministru în legătură cu această temă, temă care de altfel se vede că este de actualitate tocmai prin modul în care este dezbătută chiar și în Biroul permanent, văd.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Gerea, domnul Iordache.

Domnul Andrei Dominic Gerea:

Da. Stimați colegi, revin și, dincolo de . mă rog, n-am avut nicio intenție să par amuzant, să fiu amuzant în luarea mea de cuvânt de mai devreme dar, în mod evident, atâta timp - și repet și eu ce a spus colegul meu mai devreme, de la PSD - cât timp sunt niște anchete în derulare, ce vreți să dezbatem la "Ora primului-ministru"? Ce vreți să vă spună Primul-ministru? Să vă răspundă la acuzații, la declarațiile politice? Dacă vreți să faceți declarații politice, aveți la dispoziție chiar fiecare săptămână să le faceți! Pentru că, dacă scopul acestei întâlniri, la "Ora Primului-ministru", este aflarea adevărului, care, sigur că vă doare în cot de el - părerea mea, nu asta este problema pe care o aveți - dar, să zicem!

Dacă chiar vă interesează, atunci hai să așteptăm încheierea unor anchete, să vedem și noi niște concluzii, și după aia puteți să discutați cu Primul-ministru ce vreți! Dar ce să vă spună Primul-ministru? Care nici măcar nu a fost în țară la momentul respectiv? Da?

Deci, este o acțiune pur politicianistă, ipocrită, folosiți cuvintele - și aici îi răspund domnului Vosganian Varujan - că folosiți cuvintele cu bună știință; știți prea bine ce înseamnă termenul de gazare, dar le folosiți pentru că asta vă este stilul de a face politică, exagerând și încercând să obțineți voturi pe o atitudine extrem de violentă în tot ceea ce faceți.

Din păcate, este politica pe care o aduceți în Parlamentul României și eu vă spun că nu este un drum productiv ăsta pe care vă aflați.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Despre fondul problemei nu mai discut, v-am spus, e o anchetă în desfășurare, doamna Prim-ministru, clar, nu are cum să vină astăzi, eu voi discuta numai pe chestia regulamentară.

Deci, repet. Înainte de a solicita acest lucru, vă rog uitați-vă în Regulament, dumneavoastră prima dată când puteți solicita la începutul lunii. La începutul lunii, putem discuta în luna octombrie. Până atuncea, începutul lunii septembrie, este astăzi, astăzi nu avem în programul de activitate decât alegerea Biroului permanent, miercuri avem dezbatere pe legi, cu vot final. Punct.

În aceste condiții, luna septembrie e încheiată, regulamentar solicitarea dumneavoastră nu poate fi luată în calcul. Deci, prima săptămână când este alocată intervenției Primului-ministru, potrivit Regulamentului pe care dumneavoastră îl știți foarte bine, poate fi prima săptămână din luna octombrie.

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumesc frumos!

Distinși colegi, e puțin curios, dacă nu dubios modul în care se creează o gardă pretoriană în jurul doamnei Prim-ministru și nu se dorește o astfel de dezbatere în Parlament.

Doresc să întreb, există două tipuri de cereri pentru a organiza un miting, unele violente și unele pașnice? Pentru că sunt sigur că, mitingul din start a fost dorit unul pașnic. Dacă nu avem un raport final asupra, asupra lui, de unde știm că, vă rog să mă ascultați, și eu v-am ascultat cu mare interes și cu răbdare.

De unde știm, dacă nu avem un raport asupra acestui miting, dacă a fost violent sau nu, și de ce ne deranjează cuvântul pașnic, din formă. Pentru că așa., dar de ce ne deranjează? Pentru că el a fost pornit ca pașnic, nu și-a propus nimeni să fie unul violent.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Marcel Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule președinte, cu tot respectul pentru toată lumea, noi cred că am intrat un pic pe fond, pentru că vorbim de mitinguri pașnice, nepașnice, e o solicitare a Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, iar domnul Iordache a răspuns exact pe Regulament.

În prima săptămână din lună este "Ora primului-ministru", așa scrie în regulament, lucru care, vreau să vă spun că s-a întâmplat taman astăzi. Prima săptămână din lună este, de luni, din lună, este în octombrie, eu nu pot să votez altfel, decât împotrivă, fiindcă aș încălca Regulamentul! Nu știu dacă a fost pașnic, violent, cine-i de vină, este la Parchetul General, vom vedea, dar nu-mi cereți să votez pentru această solicitare împotriva regulamentului, care este foarte clar!

Mulțumesc mult.

Domnul Liviu Dragnea:

Bun, o să sistăm discuțiile pe marginea acestui punct,

Doamna Raluca Turcan:

Procedură.

Domnul Liviu Dragnea:

Nu.

Ați avut de foarte multe ori cuvântul doamnă vreau să ...

Doamna Raluca Turcan:

E procedură, dacă-mi permiteți, ați făcut referire la un articol.

Domnul Liviu Dragnea:

Lăsați cu procedura doamnă.

Doamna Raluca Turcan:

E procedură și am acest drept parlamentar.

Domnul Liviu Dragnea:

Până acum pe ce ați intervenit?

Doamna Raluca Turcan:

Pe fond. Pe fond, și acum intervin pe procedură.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog!

Doamna Raluca Turcan:

Am intervenit doar la subiectul pe care îl dezbăteam pe ordinea de zi.

Iar pe procedură, ați făcut referire la un articol de Regulament, care nu spune în prima zi de luni a primei luni, nu, o să vă rog să-l citiți. În prima săptămână a fiecărei luni, așadar e o chestiune de voință politică, dacă majoritatea parlamentară, acceptă sau nu acceptă ca primul-ministru să vină în plenul Camerei Deputaților și să răspundă unor întrebări pe care le au atât parlamentarii cât și foarte mulți oameni de rând din societatea noastră.

E o chestiune de procedură și de voință politică.

Ordinea de zi și zilele de lucru nu au fost exact detaliate, astfel încât nu puteți să vă prevalați de faptul că s-a făcut gata, și pentru ziua de miercuri avem vot final, nu! E o chestiune de voință. Biroul permanent propune, plenul votează sau nu votează, ordine de zi. Vreți sau nu vreți? Să o chemați, să o scoateți din colivie pe doamna Prim-ministru. Despre asta este vorba.

Domnul Liviu Dragnea:

"Ora Prim-ministrului" - articolul 206: O dată pe lună, în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, se desfășoară ... și așa mai departe.

Bun, deci supun la vot ... supun la vot solicitarea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Cine este pentru?

Cine este împotrivă?

Abțineri?

Cu trei voturi pentru și zece voturi împotrivă, propunerea a fost respinsă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 19:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro