Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 5 septembrie 2018 ora 12:48

5. Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului”
subiectul va fi discutat în săptămâna 24 - 28 septembrie a.c. consultă

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului” Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL.

Avem solicitarea grupului parlamentar pentru prima zi de luni din luna octombrie, potrivit Regulamentului.

Eu zic să luăm act de depunerea acestei solicitări . imediat. acestei solicitări și vă propun să discutăm atunci când stabilim programul primei săptămâni din luna octombrie.

Doamna Turcan. Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Am decis să depunem această solicitare imediat după respingerea precedentei, care avea temei regulamentar, și pe această cale permiteți-mi să menționez că domnul Dragnea a dezinformat, ca să nu spun mințit, faptul că Regulamentul nu permite în prima săptămână invitarea primului-ministru la "Ora Guvernului", pentru că articolul 206 prevede, explicit, faptul că primul-ministru poate fi invitat, de regulă, în prima zi de luni sau la începutul fiecărei luni.

Așadar, a dezinformat de la acest microfon.

Și, ca atare, pentru a încerca să vă întindem o mână pentru a vedea buna credință a dumneavoastră și deschiderea spre transparență, dialog și argumentare în Parlament, am redepus solicitarea pentru luna octombrie, exact cu argumentele pe care dumneavoastră le-ați invocat. Și dumneavoastră și președintele de partid și al Camerei Deputaților și toți cei care au mai vorbit la microfon.

Deci, nu puteți să luați act de principiu și să ne trezim că în luna octombrie găsiți altceva sau o altă temă, întrucât aceasta este prima temă, este făcută în baza tuturor afirmațiilor dumneavoastră și în temei regulamentar.

Deci, noi vă propunem să luați act și, la începutul primei zi de luni sau în prima săptămână a lunii octombrie, aceasta să fie tema și Primul-ministru să fie invitat în Parlament, pentru că așa ați declarat.

Domnul Florin Iordache:

Da, doamnă.

Deci, asta am declarat și, potrivit Regulamentului, în prima zi de luni a începutului fiecărei luni; lună calendaristică.

Asta am declarat și mențin declarația.

Doi.

Doamna Raluca Turcan:

"De regulă", așa scria Regulamentul. Scrie: "de regulă". Știți ce înseamnă "de regulă"?

Domnul Florin Iordache:

Da, deci prima zi de luni, prima zi de luni a lunii octombrie, repet.

Doamna Raluca Turcan:

De exemplu, dacă prima zi de luni e liberă.

Domnul Florin Iordache:

Doamnă, eu am bunul simț și vă ascult!

Doamna Raluca Turcan:

Îmi cer scuze. Doar vreau să clarific, pentru că ieri președintele Camerei Deputaților a mințit și a spus că. n-a citit pur și simplu sintagma "de regulă". Ceea ce e nefiresc, da? E nefiresc. Pe fond.

Și, dacă, de exemplu, prima zi de luni este liberă, atunci în prima ședință a primei săptămâni.

Domnul Florin Iordache:

Deci, am spus, vom lua act și asta voi supune votului.

Am luat act de documentul pe care dumneavoastră l-ați înaintat și am spus că, potrivit Regulamentului, în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, primul-ministru este invitat la "Ora primului-ministru".

Am spus că nu putem hotărî, și asta voi supune votului, nu vom hotărî astăzi pentru că, potrivit Regulamentului, noi avem cel puțin două Birouri permanente în fiecare săptămână. Noi, în acest Birou permanent, stabilim programul de lucru pentru săptămâna viitoare.

Până în prima zi de luni a lunii octombrie - și mă uit acum pe calendar - prima zi de luni a lunii octombrie va fi chiar la 1 octombrie.

Și, în aceste condiții, în săptămâna 24 - 28 septembrie, deci probabil prin 26 septembrie, când vom stabili programul săptămânii 1 - 7 octombrie, vom lua cu prioritate; este prima depusă și fără îndoială este săptămâna Opoziției, în care puteți solicita prezența Primului-ministru.

Deci, vă voi da imediat cuvântul și dumneavoastră, domnul .

Deci, eu asta voi supune votului.

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Afirmația este eronată că s-au ținut cont de toate comentariile. Eu am făcut un comentariu și am spus că, o temă nu este o concluzie, un verdict. Or, aicea deja suntem antepronunțați.

Ne-am autopronunțat pe această chestiune, în plus, fiind o cercetare penală, observați că aicea nu este o comisie de anchetă ca să invocăm decizia 611 a Curții Constituționale. Practic o obligați pe doamna Premier, care mai e și martor în dosarul respectiv, să facă publice niște considerente personale cu privire la evenimentele de acolo.

O dată că domnul Lazăr a zis că tot ce e în dosar, și în general în orice dosar, este nepublic.

Și a doua chestiune, prin afirmațiile pe care le poate face în calitate de Premier, poate să afecteze imparțialitatea procurorilor. Sau cum ziceau în mod eronat, independența sistemului judiciar.

Deci, când discutăm data viitoare v-aș ruga să țineți cont și de ce am spus eu, pentru că deși am vorbit despre această antepronunțare aici, puteau să schimbe, măcar să spună, "cercetarea evenimentelor", nu au făcut-o, măcar de formă.

Păi eu vă spun ce vor să facă cu această chestiune, ca printr-un vot al Biroului permanent, cum am spus și la plen, să certifici că au fost niște reprimări ale protestului pașnic. Dar de ce nu a scris a protestului neautorizat?

Domnul Florin Iordache:

Da.

Dacă mai sunt din Biroul permanent colegi care.? Nu.

Doamna Turcan, vă rog!

Ați dorit să luați cuvântul? Sau cine dorește?

Vă rog, domnul Barna!

Domnul Ilie Dan Barna:

Nu am înțeles afirmația domnului Nicolicea, în ce sens dacă doamna Premier, ca reprezentant al Executivului, ar veni într-o comisie parlamentară, ar influența justiția? Adică e o declarație că așa funcționează sistemul acum în România? În care declarațiile Executivului în fața Parlamentului au efect, influențarea, influență asupra justiției? E . mi se pare cel puțin bizar, ca să nu spun extraordinar de grav.

Domnul Florin Iordache:

Da.

Alte intervenții.

Doamna Raluca Turcan:

Regulamentul, în textul ... în articolul 43 prevede necesitatea clarificării termenelor folosite în solicitările de invitare la "Ora guvernului" sau în comisii de anchetă.

Reprimare, exact lucrul acesta înseamnă, clarificarea modului în care s-a desfășurat acest miting.

Cred totuși că, faptul că vă concentrați pe titlu și nu pe fond, și anume Primul ministru să vină să dea niște răspunsuri de la tribuna Parlamentului sub incidența Legii răspunderii ministeriale, sunt pretexte, simple pretexte, faceți zid în jurul doamnei Prim-ministru și încercați ascunderea adevărului.

Adică e o logică de bun simț pe care nu are nici un rost să o mai ascundem sub tot felul de declarații sau intervenții politice.

Eu o să vă rog doar ca ceea ce supuneți la vot să fie în sfera legalității, să nu încercați și dumneavoastră să duceți și Biroul permanent în sfera ilegalității așa cum se întâmplă cu Ministerul de Interne și alte instituții ale statului.

Deci, noi v-am făcut această propunere, fie o respingeți pentru că propunerea în sine este cu totul, este cu dată, zi și titlu. Fie o respingeți și asta este, ghinion ați respins-o, fie o acceptați așa cum este.

Domnul Florin Iordache:

Am înțeles.

Doamna Raluca Turcan:

.nu luați pe jumătate, să ne trezim că in ajun de octombrie, o să vă treziți că o chemați pe doamna Dăncilă să ne prezinte producția la hectar, așa cum a făcut în ședința de guvern trecută.

Domnul Florin Iordache:

Există o solicitare din parte Grupului parlamentar PNL să stabilim în această ședință de Birou permanent ca să fie invitată doamna Viorica Dăncilă, în prima ședință a lunii octombrie.

Cine este pentru? Două voturi pentru.

Împotrivă?

A fost respinsă solicitarea dumneavoastră.

Mergem mai departe.

.............................

3.Memorandum intern privind participarea la vizita Subcomisiei pentru tranziție și dezvoltare a Adunării Parlamentare a NATO în Azerbaidjan (Baku, Azerbaidjan, 12 - 14 septembrie 2018)

Domnul Florin Iordache:

Avem Subcomisie la Baku, 12 - 14 septembrie, domnul Cupă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 19:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro