Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 11 septembrie 2018 ora 14:00

8. Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului”
se discută în săptămâna 24 - 27 septembrie a.c.

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului” Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

8 - Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind "Ora prim-ministru".

Este o solicitare a PNL-ului pentru luna octombrie, este propusă și o altă temă, care ține de chestiuni de natură economică.

Pentru aceasta o să vă rog să fiți de acord să o introducem pe ordinea de zi a Biroului permanent din săptămâna 24-27 octombrie, pentru a fi discutată.

Este de fapt tema care o înlocuiește pe precedenta, septembrie da, mulțumesc.

Pentru a o discuta într-adevăr în prima luni din luna octombrie, deci ea să intre practic în discuția noastră în săptămâna 24 - 27 septembrie pe ordinea de zi a Biroului permanent.

Domnul Andronescu, vă rog!

Domnul Gabriel Andronache:

Andronache, mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Andronache, mulțumesc.

Domnul Gabriel Andronache:

Mulțumesc!

Ideea este că ar putea fi realizată aprobarea astăzi, dacă nu sunt impedimente, nu vedem motivul pentru care se amână.

Chiar tema este una economică, înțeleg că nu mai sunt alte obiecții de procedură, de ce nu poate fi stabilită de pe acum data? Care sunt motivele pentru care propuneți amânarea?

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da, aceasta este stabilită, vorba colegului nostru Marcel Ciolacu. Data este stabilită, ideea era să., nefăcând obiectul acestei săptămâni, da, dar de principiu putem da un vot dacă doriți pe. pe acest subiect și să o introducem pe ordinea de zi de 24 - 27.

Domnul Florin Iordache:

Deci, domnule Andronache, de principiu, putem da un vot; dar, repet, procedural, în săptămâna 24 - 27, exact cum a spus doamna vicepreședintă, atunci stabilim exact și o trimitem doamnei Prim-ministru.

Dar, de principiu, putem da un vot, ca pe textul demersului dumneavoastră - politica fiscală și textul curge - să fim de acord ca în acea. deci, de principiu, putem da un vot pe acest subiect. Dar, repet, procedural, atunci când stabilim calendarul. Păi, nu, măi, dar așa este: în 24 - 27.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Cristian Buican vrea să vorbească.

Vă rugăm.

Domnul Cristian Buican:

Vă mulțumesc, doamna vicepreședinte.

Văd că colegii noștri de la PSD tratează lucrurile diferit de la temă la temă.

Săptămâna trecută, când am propus o altă temă, procedura era alta. Ați refuzat cu obstinație să faceți un vot pe tema propusă de noi pentru prima săptămână din luna octombrie, pentru că nu vă convenea tema.

De data aceasta, văd că tema este acceptabilă pentru reprezentanții Puterii și atunci sunteți de acord să faceți un vot de principiu.

Eu aș dori de la colegii mei din Biroul permanent al Camerei, fie că ei sunt la putere sau în opoziție sau și la putere și în opoziție, că mai avem și din aceștia prin Biroul permanent, să aibă o atitudine consecventă în respectarea Statutului și Regulamentului.

De aceea, vă rog, domnule Iordache, să vă reprecizați poziția, că nu am înțeles-o, nu este identică cu cea de săptămâna trecută, și să spuneți care sunt rațiunile pentru care v-ați schimbat poziția.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Deci, este săptămâna Opoziției. Asta am spus și săptămâna trecută. Dar, repet, procedural, în săptămâna 24 - 27, deci respectiv în miercurea aceea, cred că 26, cred că e, așa, atunci vom da votul și vom stabili calendarul.

Deci, nu putem stabili calendarul de astăzi.

Este dreptul dumneavoastră, tocmai ca să detensionăm, să mergem mai departe, este dreptul dumneavoastră; ați depus o solicitare, vine Primul-ministru, dar nu facem calendarul de acum peste o lună, asta încerc să vă spun. Asta am spus și săptămâna trecută, asta spun și acum. Procedural, trebuie să dăm un vot; săptămâna 26.stați să mă uit pe. 24 - 26. Deci, în 26, când vom avea Biroul permanent, tot în formatul ăsta, stabilim calendarul. Asta am spus și atunci.

E dreptul dumneavoastră - foarte bine! Aveți o temă, dar nu astăzi, nu facem obiectul astăzi! Aici era. Suntem de acord, n-avem o problemă. Să mergem mai departe! Aici era chestiunea.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci, data trecută nu s-a acceptat votul pentru că ziua de luni trecuse; ăsta a fost principalul motiv.

A doua chestiune cu privire la temă. Aici eu am ridicat problema și am spus că o temă nu poate fi un verdict. Să spui de la început. Cum nu sunt de acord nici cu acest titlu.

Deci, eu, dacă aș fi premier, aș spune: "Nu este subiectul meu politici fiscale dezastruoase". Asta poate e al vostru sau al altora.

Deci, temele acestea nu pot să cuprindă niște concluzii și niște verdicte deja trasate. Dar voi dezbate atunci când îi vine rândul, peste două săptămâni.

Ori avem o temă și concluziile le tragem la final, ori începem cu concluziile - și atunci nu știu de ce mai dezbatem concluziile, dacă sunt concluzii.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun, mulțumesc. Deci avem o nouă temă.

Domnul Eugen Nicolicea:

Și deci eu am înțeles de la dumneavoastră acum, ca să fim consecvenți, considerând că data trecută nu s-a acceptat, pe motivul invocat de mine că nu poți să ai o temă, niște concluzii sau un verdict, că doriți să fim consecvenți și să respingem și această temă.

O să ținem cont data viitoare.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Avem o nouă temă care, așa cum spuneam, o înlocuiește pe prima.

E cazul să facem un vot? să ne asigurăm cu toții unii pe ceilalți că o vom introduce în săptămâna 24 - 27?

Bun. Facem un vot.

Cine este de acord cu introducerea acestei teme - dați-mi voie să-mi termin procedura și pe urmă mai interveniți, dacă e cazul, vă mulțumesc - cu introducerea aceste teme și discutarea ei, dar în primul rând introducerea în Biroul permanent din săptămâna 24 - 27 septembrie, "Ora primului-ministru".

Domnul Gabriel Andronache:

Așa ceva, scuzați-mă! Putem vota, eventual, că de principiu va figura pe ordinea de zi de la momentul respectiv. Dar să votăm că va fi în Biroul permanent - mai bine supuneți la vot amânarea, dacă asta e dorința dumneavoastră.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Nu vrem amânarea, exact.

Nu despre asta este vorba.

Până atunci, eu nu mai supun votului. de acord că nu puteți fi de acord cu așa ceva, sunt și eu de acord cu lucrul acesta; atunci n-o mai introducem, nu mai supun votului nimic și rămâne ca, pe bază de respect și înțelegere reciprocă, ca în acea săptămână să introducem pe ordinea de zi această solicitare a PNL-ului. Da?

Mulțumesc.

Domnul Suciu.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Numai o secundă.

Stimați colegi, programul pe săptămâna viitoare îl facem mâine, după Biroul permanent.

Programul pentru săptămâna, prima săptămână din octombrie, îl vom face și-l vom aproba prin vot în Biroul permanent în ultima săptămână din luna septembrie.

Noi tot asta încercam să vă explicăm că nu putem vota de acum ca în 2 octombrie să fie "Ora premierului", pentru că nu acum votăm programul și ordinea de zi a unei ședințe de peste o lună.

Dar, dacă tot nu ați înțeles că nu avem nimic împotrivă, că este dreptul domniilor voastre, fiind "Ora premierului", solicitare din partea opoziției, vă mai spunem încă o dată: doamna Premier va fi prezentă la solicitarea dumneavoastră, dar acest lucru îl vom face regulamentar într-un vot în Biroul permanent în ultimul Birou permanent din luna septembrie.

Am fost foarte bine înțeleși, ca să nu mai existe discuții pe această temă.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc pentru precizări și clarificări.

Domnul Movilă.

Domnul Petru Movilă:

Trebuie să înțeleg că regula va fi de acum încolo pe care ar trebui să o adopte Biroul permanent, e că programul pentru luna următoare va fi făcut mereu la ultimul Biroul permanent din luna precedentă?

Am înțeles.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Așa scrie Regulamentul, ăsta e Regulamentul, așa s-a făcut de fiecare dată.

Domnul Petru Movilă:

De asta vă întreb, vă întreb acest lucru, pentru că dacă Regulamentul spune așa, înseamnă că ar trebui să-l respectăm.

Pe de altă parte, nu este prima oară când, propuneri făcute de colegi, de grupuri parlamentare din Biroul permanent, au fost validate pentru luna viitoare, și am avut situații când, date fixate pentru prezența premierilor sau a unor miniștrii, au fost anulate din cauză că ei și-au schimbat programul în ultimul moment.

Sub rezerva că nu va putea veni cândva, nu știu, sau va apărea ceva, eu cred că de principiu poate fi stabilit programul cu "Ora primului-ministru", și dacă cumva apare ceva, că am pățit asta cu domnul ministru Andrușcă, cred că și alți miniștri nu au putut veni în ziua respectivă, dar poate fi validat ca și program ca și includerea în program pe luna octombrie a acestei activități.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Includerea, el., cumva este validată ca și program, pentru că în Regulament ne spune destul de clar că e prima luni din luna respectivă.

Domnul Pirtea, vă rog!

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumesc.

Aici doream să intervin, în Regulament spune: "de regulă prima luni", nu este obligatoriu ca în prima luni din lună.

Deci dacă există bună intenție, putem să apelăm la acest cuvânt, "de regulă, prima luni", deci poate să fie în orice altă zi, dacă vom cădea de acord.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun.

Domnul Bulai.

Domnul Iulian Bulai:

Doamna președinte, în săptămâna trecută în ultima ședință ni s-a spus că în prima lună din octombrie se poate organiza "Ora prim-ministrului", acuma ne spuneți că nu putem să luăm această decizie astăzi pentru că se face programul în ultima săptămână.

Cu ce încalcă Regulamentul propunerea de vot pe săptămâna acesta? este prima întrebare.

A doua, nu ni se pare culmea ca doamna Dăncilă să poată să fie audiată în Parlamentul European pe o altă speță, și deja să știm asta cu trei săptămâni înainte, iar noi să nu putem stabili o chestiune de interes parlamentar cu două-trei săptămâni înainte?

Adică merge doamna Dăncilă și vorbește în Parlamentul European și știm când se întâmplă asta, iar noi nu putem să rezolvăm în România o chestiune de ordin important cu două săptămâni înainte în Parlamentul României?

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Deja știm că asta se va întâmpla în prima luni din luna octombrie, o iau de la capăt, pentru că vom organiza și vom dezbate și va fi prezentă doamna Dăncilă la "Ora primului-ministru", așa s-a făcut în Parlamentul României, de când e Regulamentul în picioare și Parlamentul, deci e un lucru cert în momentul de față că o să avem "Ora primului-ministru" la care o să vină și doamna Dăncilă.

Domnul Cristian Buican:

Putem schimba tema?

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Puteți schimba . pot schimba tema, doamna Secretar general? Vor o a treia temă, a patra, a cincea, fără număr.

Domnul Barna, vă rog frumos haideți să sistăm și să mergem mai departe, vă rog.

Domnul Ilie Dan Barna:

Și eu consider că am discutat pe subiectul ăsta suficient; vreau doar să punctez un element de bun simț juridic.

Întrucât în Regulament este prevăzută explicit perioada - prima luni din prima săptămână a lunii - e clar că putem să decidem oricând, inclusiv în această ședință; pentru că programul ăla ce facem săptămâna asta pentru săptămâna viitoare, ține de toate celelalte teme care vin pe flux și le decidem dacă facem sau nu. Din moment ce noi avem stabilit termenul clar, neechivoc, oricând din luna anterioară decidem, inclusiv aprobând această cerere, vom respecta termenul din Regulament. E foarte simplă interpretarea, nu e nimic neclar aici!

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Cu îngăduința dumneavoastră, mergem mai departe.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 19:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro