Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 19 septembrie 2018 ora 12:29

2. Solicitare din partea Grupului parlamentar al USR privind ”Ora Guvernului” din săptămâna 24 - 27 septembrie 2018
a fost propusă o nouă tema ” Starea actuală a infrastructurii din România”. Nu a fost aprobată consultă

Solicitare din partea Grupului parlamentar al USR privind ”Ora Guvernului” din săptămâna 24 - 27 septembrie 2018 Domnul Eugen Nicolicea:

Punctul următor: Solicitare privind "Ora ministrului". "Ora Guvernului", pardon.

Așa cum am spus data trecută, am amânat pentru ziua de miercuri dezbaterea voastră, astfel de problemă pentru că, uite cum se întâmplă, se schimbă programul și nu poți să iei o decizie cu nu știu câte săptămâni înainte, ulterior.

De aceea, vom lua decizia astăzi. Numai că am început să ne suprapunem cu cea de-a doua solicitare, care este prioritară, moțiunea simplă.

Rog pe cei care au făcut solicitarea să-și expună un punct de vedere cu privire la dată, cu privire la schimbarea temei, sau cu privire la ministrul invitat. În funcție de ce spun dânșii, se va lua o decizie.

Vă rog.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc!

În condițiile acestea, am o solicitare, rugăminte, spuneți-i cum vreți, către colegii noștri de la USR, mai devreme de acum cinci minute tocmai am făcut toate eforturile ca domnul ministru să fie prezent la dezbaterea moțiunii; din păcate, luni nu are cum să fie la "Ora ministrului".

Facem un plen special pentru moțiune și am rugămintea la colegii de la USR să renunțe și să redepună această solicitare cu "Ora ministrului", efectiv nu avem cum să îmbinăm și programul domnul ministru și moțiunea și deplasarea, ne este imposibil să facem acest lucru.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, eu așteptam ca dânșii să vină cu o soluție. De ce spun chestiunea acesta? - să nu pară că e o soluție impusă din exterior.

Vă rog, domnul lider de grup!

Domnul Ilie Dan Barna:

Dacă, dacă (.) văd două opțiuni: să păstrăm data și să cerem "Ora Guvernului" cu un alt ministru, ar fi o variantă, sau să ... mă rog, amânăm pentru mai încolo.

Dar dacă revenim cu o cerere și păstrăm data și chemăm un alt ministru, în ce Birou permanent o aprobăm? În care Birou intră?

Domnul Eugen Nicolicea:

Păi azi!

Deci, astăzi stabilim atât data, cât și ministru respectiv.

Domnul Ilie Dan Barna:

Ok!

Domnul Eugen Nicolicea:

Acum, să vă spun o chestiune: în mod normal, dacă nu ajungem la o soluție, nu e vina noastră că un grup din opoziție l-a tăiat pe celălalt. Prioritară este moțiunea.

Deci, dacă nu găsim o soluție, așa cum am spus, pică "Ora Guvernului". Pentru că și solicitările, când trebuie făcute, ele trebuie să fie făcute în așa fel încât să fie realizabile.

Domnul Ilie Dan Barna:

Până la ...

Domnul Eugen Nicolicea:

Mai mult de atâta, mai mult de atâta, bine zice domnul lider de grup, nu am apucat să dezvolt problema asta, aproape dacă ai o moțiune pe tema asta, la ce mai ai "Ora Guvernului"? - pentru că toate explicațiile se fac în timpul moțiunii, toate solicitările și întrebările se fac în timpul moțiunii.

Domnul Ilie Dan Barna:

Până la finalul ședinței, o să revin cu altă solicitare.

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci, aveți dreptate o să punem la ultimul punct ca să aveți și dumneavoastră o părere și de asemenea să putem vota fără să fim acum sub presiune sau să încurcăm aici.

Domnul Florin Iordache:

Vă puteți păstra "Ora Guvernului",

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnule vicepreședinte, nu le impunem o soluție, pentru că ...

Domnul Florin Iordache:

Pentru că săptămâna cealaltă va fi "Ora primului-ministru", deci ca să. și atunci peste trei săptămâni când va fi "Ora Guvernului", vă puteți ...

Domnul Ilie Dan Barna:

Știu, dar într-adevăr avem moțiune pe domnul Daea, chiar dacă mai spune același lucru, practic argumentele chiar dacă vor fi dezbătute la moțiune. E foarte clar. Nu mai avem când să folosim această opțiune pentru a invita un alt guvern, un alt ministru.

Domnul Florin Iordache:

Bun, dar vă puteți păstra peste două săptămâni când este "Ora Guvernului" cu o solicitare., alt ministru sau așa mai departe.

Domnul Ilie Dan Barna:

Nu!

Deci, o să revin până la sfârșitul ședinței, vă propun să o lăsăm la final, și o să vă fac o propunere pentru a fi votată la final de ședință.

Merci!

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, vă rog!

Domnul Iulian Bulai:

Domnule președinte, înțeleg foarte bine situația, dar dacă în ședința trecută am fi trimis deja solicitarea domnului ministru, ar fi făcut din asta o prioritate, nu ar mai fi plecat la Viena.

Nu este mai important ca dumnealui să fi venit în țară, să dea seama în fața Parlamentului decât să întâlnească alți reprezentanți ai Comisiei europene? De asta vă rog în viitor să dați curs solicitărilor așa cum vin pe ordinea de zi, să nu le mai amânăm, cu o ședință, cu o săptămână, cu două, este o solicitare de bun simț din partea opoziției pentru a elimina orice confuzie în programul miniștrilor.

Domnul Eugen Nicolicea:

Este în regulă, tocmai ați băgat de seamă că, faci o programare de nu știu când și pe urmă se ivește ceva.

Deci clară treaba că în ultima ședință, înainte de data la care dezbați, trebuie să dai votul decisiv.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnule președinte, o mică mențiune.

Prima dată memorandumul vis-à-vis de prezența domnului ministru Daea a fost discutat în Guvern în data de 30 august, a fost 30 august. Așa că interpelarea dumneavoastră rămâne puțin cam fără obiect.

V-am spus de la bun început că nu vă blocăm, dorim să discutăm aceste lucruri, dar haideți să nu ne ducem puțin mai departe, că chiar nu e cazul.

Domnul Iulian Bulai:

Domnule dar am înțeles foarte bine! Era doar o sugestie tehnică.

Vă mulțumesc!

Parlamentul e suveran!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 19:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro