Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 octombrie 2018 ora 13:00

7. Solicitare din partea domnului deputat Cristian Ghinea privind deschiderea unui birou parlamentar în Giurgiu, județul Giurgiu
amânată

Solicitare din partea domnului deputat Cristian Ghinea privind deschiderea unui birou parlamentar în Giurgiu, județul Giurgiu Domnul Liviu Dragnea:

6 - Solicitare din partea doamnei deputat Cristina Ionela Iurișniți privind deschiderea unui birou parlamentar în Carei, județul Satu Mare.

Domnul Iulian Bulai:

Intervin.

Domnul Liviu Dragnea:

Da.

Domnul Iulian Bulai:

Punctele șase și șapte, privesc aceeași solicitare.

Este vorba despre doi colegi, din partea partidului meu, care solicită să deschidă cabinete parlamentare în două județe unde noi avem, noi nu avem parlamentari acolo. Și oamenii cer să ne întâlnim cu ei.

Vă solicit respectuos să dați curs acestei, acestor două solicitări.

V-am crezut, vă cred din inimă că o să ne, că o să dați curs solicitării pentru "Ora ministrului", și sper să.

Domnul Liviu Dragnea:

Categoric da! Categoric da!

Domnul Iulian Bulai:

Sper să dați curs și acestei solicitări.

Domnul Liviu Dragnea:

Aicea este, altceva. Să vorbească colegii.

Domnul Florin Iordache:

Deci, eu cred că nu se impune domnule președinte, supuneți la vot.

Eu cred că nu se impune să deschidem cabinete parlamentare, fiecare dintre noi, avem într-un anumit județ un număr de cabinete parlamentare, și colegii respectivi își pot deschide câte cabinete doresc, în județele lor.

Așa că, vă rog să supuneți la vot.

Domnul Liviu Dragnea:

Au mai fost solicitări, nu? Și au fost respinse.

Domnul Florin Iordache:

Sigur.

Sunt unele acceptate, dar ultimele au fost respinse.

Domnul Barna Ilie Dan:

Dacă-mi permiteți și mie o intervenție, vă rog!

Adică ... precedentele până acum, sunt o mulțime de cabinete parlamentare de la deputații tuturor partidelor și în alte județe. Adică, cum să nu se impună brusc de astăzi, sau mă rog de acum două ședințe să nu se mai deschidă? Adică nu avem nici un temei.

Eu aș, eu . cred că e destul de legitimă dorința unui deputat de a avea o activitate într-un județ unde partidul nostru de exemplu nu are reprezentare.

Nu cred că afectează asta, nimic din stabilitatea parlamentarismului!

Domnul Liviu Dragnea:

Doamna Turcan, ulterior domnul Nicolicea.

Doamna Raluca Turcan:

Aș dori să menționez că dacă se respinge și această solicitare, deja se creează o discriminare foarte gravă, între deputați.

Indiferent de partidele de la care provin. Pentru că am avut solicitări venind din partea partidului la guvernare sau din alianță, acceptate și din nefericire deja solicitări din partea partidului USR din opoziție, respinse.

Nu văd temeiul legal în baza căruia se produce această discriminare. Până la urmă este dreptul unui parlamentar de a-și desfășura activitatea și în același timp este dreptul unui parlamentar de a beneficia de aceleași drepturi cu alți colegi.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Nicolicea, domnul Daniel Suciu, domnul Mircea Drăghici, în ordinea asta.

Domnul Eugen Nicolicea:

Scopul biroului parlamentar este acela de a facilita legătura între parlamentar și electoratul unde a candidat și alegătorii de acolo.

În momentul în care te duci în alt județ înseamnă că nu mai ajungi la tine acasă.

Deci, nu mai ajungi să iei legătura cu cei care te-au ales.

Deci nu poți să fii în două locuri simultan.

Nu mai vorbim de faptul că asta implică cheltuieli suplimentare din banii publici.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Suciu.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Da. Voiam doar să fac o mică mențiune: eu nu rețin - și cred că rețin foarte bine - ca vreun parlamentar de la Partidul Social Democrat să fi făcut o asemenea solicitare.

Așadar, exemplul dat de colega mea, doamna Turcan, nu este valabil.

Partidul Social Democrat are parlamentari în toate județele țării și, din ceea ce știu eu, doar parlamentarii minorităților naționale sunt aleși la nivel național, așa că aș fi mai atent când aș da exemple care nu există.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Drăghici, domnul Bulai.

Domnul Mircea-Gheorghe Drăghici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Aceleași reacțiuni legate de buget aș fi vrut să le expun acum.

Noi avem un buget aprobat. Nu putem să tragem de el și să-l lărgim pe parcurs, tot aprobând alte cabinete în teritoriu.

Doi: dacă nu sunt acolo parlamentari ai unei formațiuni politice, aleși și reprezentanți în Parlament ai acelui județ, înseamnă că numărul lor de votanți este unul minim.

Ca atare, nu văd rostul acestor întâlniri cu acele zone.

Mulțumesc frumos.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Bulai, vă rog.

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, domnule președinte.

Țin să menționez că parlamentarii sunt reprezentanții tuturor românilor și nu doar ai cetățenilor din circumscripția unde au fost aleși.

Mai departe, ce facem cu alegătorii noștri care au votat acolo partidul nostru și care sunt în număr considerabil dar totuși nu așa de mult încât să dea un parlamentar?

Un alt comentariu este că oricum cheltuielile pentru aceste cabinete se susțin din suma forfetară, care este fixă. Nu mai trebuie suplimentat cu nimic.

Iar un ultim comentariu este că eu am fost norocos. Anul trecut, Biroul permanent mi-a aprobat un asemenea cabinet în județul Suceava. Dar aș vrea ca acest criteriu de noroc sau ghinion să nu fie criteriul după care noi, în Biroul permanent, votăm aceste solicitări.

De aceea, vă rog respectuos să dați curs acestei solicitări din partea colegilor, care o fac cu bună credință, în scop parlamentar, pentru a se întâlni cu cetățenii.

Mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc și eu.

Întăresc și eu ce a spus domnul Daniel Suciu.

Haideți totuși poate nu mai afirmăm lucruri neadevărate, cu parlamentarii partidului de guvernământ care și-au deschis birouri parlamentare în alte județe!

Eu știu că noi am mai avut discuția asta în Partidul Social Democrat, anul trecut, au fost exact argumentele, mă rog, prezentate de domnul Eugen Nicolicea, că nu am considerat în partid că se justifică ca un parlamentar ales într-un județ să-și deschidă birou parlamentar și în alt județ. Ba, dimpotrivă, este vorba de votul care a fost acordat unui partid într-un anumit județ și este vorba de a se aloca cât mai mult din timpul posibil pe care îl poate aloca un parlamentar de a dialoga cu cetățenii din județul respectiv.

Deci, aici eu sincer nu susțin, nu susțin această solicitare; nu această solicitare, în general, tipul ăsta de solicitare, exact pe argumentul domnului Eugen Nicolicea.

Dar eu cred că poate într-o perioadă următoare, poate nu neapărat în Biroul permanent, poate să se poarte o discuție informală, să vedem mai bine argumente pro, argumente contra, adică, sincer, nu, eu personal nu am alt motiv, nu, și nici nu-mi dau seama, adică nici nu cred că alți colegi au alte motive și, vorbind din punct de vedere politic, PSD-ul nici nu poate fi afectat de așa ceva.

Domnul Iulian Bulai:

Domnule președinte, să înțeleg că trebuie să transmit colegilor să dezvolte motivele pentru care vor aceste cabinete în județele respective și atunci mai discutăm?

Domnul Liviu Dragnea:

Era o rugăminte de a mea, dacă se acceptă, ca nu numai. deci, toți liderii - și poate nu numai lideri, și o parte din membrii BP-ului - să poarte o discuție informală pe acest subiect, cu argumente pro și contra; unde poate e mai puțină încrâncenare și este o discuție mai, să spun, mai relaxată dar cu argumente.

Vă spun sincer, nu am ceva anume împotrivă, doar argumentele spuse de domnul Nicolicea.

Dar nici nu resping a priori; vorbesc de mine personal. Și de-aia aș vrea să avem o discuție mai extinsă puțin.

Domnul Ilie Dan Barna:

Vreau să mai invoc doar un argument, dacă îmi permiteți.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog.

Domnul Ilie Dan Barna:

Într-adevăr, genul acesta de decizie nu afectează partidul de guvernământ tocmai prin ponderea la nivel național pe care acest partid o are. Dar pentru celelalte partide situația e destul de .

Avem un precedent, deci nu avem doar unul, avem mai multe birouri parlamentare care au fost deschise și în alte județe de parlamentari de la partide mai mici care nu prea au acoperire la nivelul întregii țări; un precedent care funcționează foarte bine și nu avem nici un temei legal, în opinia mea, pentru ca noi să refuzăm o astfel de solicitare care ține strict de capacitatea de muncă a fiecărui parlamentar care solicită acest lucru. Pentru că cei care au resurse de timp și energie să meargă și în județul învecinat o fac; cei care nu, rămân în județul propriu-zis. Nu e nicio miză aicea.

Dar, ca temei, adică se naște o discriminare prin faptul că refuzăm aceste cereri. Avem deja precedentul existent, sunt mai multe cabinete care au fost aprobate, nu facem decât să rămânem în același precedent pe care îl avem până acum. Adică nu văd, tocmai, fiind de acord cu dumneavoastră că nu vă afectează în nici un fel la nivelul PSD.

Domnul Liviu Dragnea:

Bun.

Deci, eu vă propun să . sunt două variante le supun la vot și pică, sau amânăm solicitările.

Domnul Ciolacu, vă rog!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Eu am înțeles domnul președinte, o disponibilitate să discutăm pe această temă un pic mai îndelung.

Cred că cel mai corect e să le retrageți astăzi și să, ca să nu, să nu se continue un precedent.

Domnul Iulian Bulai:

Domnul președinte, vă propun să supuneți la vot amânarea acestei discuții cu mențiunea că voi transmite colegilor să vină cu argumente în plus pentru aceste solicitări.

Domnul Liviu Dragnea:

Bun. Supun la vot amânarea punctelor șase și șapte.

Cine este pentru?

Unanimitate.

Vă mulțumesc!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 8 decembrie 2022, 17:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro