Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 15 octombrie 2018 ora 14:00

21. Solicitare din partea domnului deputat Matei-Adrian Dobrovie
amânată

Solicitare din partea domnului deputat Matei-Adrian Dobrovie

Solicitare din partea domnului deputat Matei-Adrian Dobrovie.

Întrucât a demisionat din Grupul parlamentar USR, domnul Dobrovie solicită să rămână membru în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și în Comisia pentru politică externă.

Se propune amânarea discutării acestei solicitări până când Comitetul liderilor va propune o soluție, soluție care trebuie să rezolve și problema doamnei deputat Bîzgan-Gayral.

Deci, pentru informarea dumneavoastră, vă spun că este dreptul comisiilor să-și păstreze un număr de locuri.

Deci, dacă grupul respectiv, în comisia aceea, dorește să nominalizeze pe altcineva, îl nominalizează; dar asta nu înseamnă automat excluderea domnului Dobrovie din acea comisie, pentru că cei care devin neafiliați au dreptul și ei să facă parte dintr-o comisie.

Ținând cont că orice deputat care devine neafiliat, independent, cum ziceam înainte, schimbă, practic, configurația politică în comisiile respective, este nevoie de o discuție între liderii de grup. Dar trebuie înțeles că fostul grup nu-ți mai dictează ce ai de făcut; fostul grup poate să vorbească despre dreptul grupului de a avea un reprezentant acolo, nu să-ți dirijeze după aceea și unde să te mai duci.

Deci, rămâne.

Discuție în sală, fără microfon

Domnul Eugen Nicolicea:

N-aș vrea să vă dau un răspuns.

Vă pot da eu în pauză mult mai frumoase. Cu trimitere.

Solicitare din partea.

Domnul Iulian Bulai:

Domnule președinte!

Domnul Eugen Nicolicea:

Rămâne ca liderii de grup să ia cele două solicitări, să vadă configurația în comisiile respective și să ia o decizie.

Dar, pe de altă parte, din start, indiferent ce decid liderii, grupul parlamentar respectiv are dreptul în comisia aceea la numărul de oameni pe care i-a avut.

Vă rog.

Domnul Ilie Dan Barna:

Este, practic, o decizie a comisiei dacă colegul neafiliat rămâne sau nu acolo?

Domnul Eugen Nicolicea:

Deci, Comitetul liderilor de grup trebuie să aibă grijă ca acea configurație politică de la început să nu fie prea tare afectată. Că nu poți să spui, când iți apare cineva care nu mai face parte din nici un partid, că a rămas configurația politică intactă.

În primul rând, ca reguli: de obicei, majoritatea, dacă a stabilit că într-o anumită comisie trebuie să aibă majoritate, în cazul în care această majoritate se schimbă prin aducerea altor membri, are dreptul să solicite suplimentarea, ca să păstreze raportul majoritate-opoziție. Asta e regula de ansamblu.

După aceea, se ia regula a doua: grupul are dreptul, în comisia respectivă, să aibă un număr de oameni. A avut cinci, i-a plecat unul, poate să aducă pe altcineva, să rămână tot cu cinci.

Și a treia situație, care trebuie luată în considerare, este că și domnul sau doamna deputat respectivă are dreptul să facă parte dintr-o comisie. Dacă în acea comisie se strică prea tare regula și configurația, va trebui să opteze pentru altă comisie.

Dar acest lucru, ținând cont de toate cele trei criterii, să le facă liderii de grup o propunere.

În primul rând, dumneavoastră dacă doriți să mai aduceți pe cineva să între în comisia respectivă, pentru că este dreptul grupului.

Dreptul grupului nu poate să fie atins de propuneri individuale sau nici de Putere; dacă s-a stabilit dreptul grupului la început, s-a negociat, s-a semnat, ce ai semnat e lege!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 11:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro