Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2019 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 15 aprilie 2019 ora 14:00

8. Scrisoarea Autorității Electorale Permanente prin care înaintează proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente
se trimite comisiilor juridice din cele două Camere pentru raport comun. Termen: șapte zile consultă

Scrisoarea Autorității Electorale Permanente prin care înaintează proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Punctul 8, scrisoarea Autorității Electorale Permanente prin care înaintează proiectul de hotărâre a Birourilor permanente reunite privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente.

Vă propun să trimitem această scrisoare către comisiile juridice din Senat și Camera Deputaților, pentru un raport comun.

Termen - 7 zile?

Vă rog, doamna deputat Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Am intervenit pe procedură, pentru că mi-e teamă că veți suspenda urgent ședința după acest punct, fiind ultimul de pe ordinea de zi, și voiam să vă solicit, dacă tot au fost transmise Biroului permanent reunit, ca astăzi, obligatoriu, să fixăm și data pentru o ședință comună a Biroului permanent reunit, întrucât suntem într-un calendar care se suprapune și pe Legea organizării referendumului și mi se pare normal, ținând cont că avem de asemenea o solicitare depusă în scris la Birourile permanente reunite, să avem o ședință comună a Camerei și Senatului până în data în care expiră cele 20 de zile de la momentul trimiterii scrisorii Președintelui către Parlamentul României.

Noi v-am propune săptămâna viitoare cel mai târziu, dacă nu mâine, o ședință a Biroului permanent reunit... o ședință de plen comun. Îmi cer scuze!

Deci vă propunem o ședință de plen comun fie mâine, fie săptămâna viitoare, la început.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă mulțumesc pentru intervenție.

Solicitarea dumneavoastră ar fi cumva de suplimentare a ordinii de zi a Biroului permanent.

Așa cum am discutat la punctul 1, termenul de raport de la comisiile juridice este de două zile. Așteptăm raportul de la comisiile juridice și ar trebui obligatoriu - apropo de ce spuneați dumneavoastră - să întrunim Biroul permanent reunit și să convocăm o ședință de plen, dar când avem raportul de la comisiile juridice.

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Doar o singură intervenție. Sunt cu textele din Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului și acolo procedura este descrisă în felul următor:

"Solicitarea Președintelui se transmite comisiilor reunite și, de asemenea, se fixează o ședință comună în care să fie dat votul pe hotărârea Parlamentului legată de solicitarea Președintelui."

Așadar, cu cât anticipăm mai bine data la care va avea loc această ședință comună, cu atât nu riscăm să nu se suprapună cu programul Președintelui României, pentru că, totuși, bănuiesc că, dacă se va da un vot și va fi o dezbatere în plenul comun, ar trebui totuși să existe o predictibilitate legată de momentul ținerii acelei ședințe. Pentru că ar fi total nepotrivit, zic eu, din partea Parlamentului României să-l anunțe pe Președinte de la o oră la alta, așa cum ni se întâmplă și nouă câteodată să aflăm de ședințe importante.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna senator Gorghiu, vă rog.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Nu este deloc lipsită de bun-simț propunerea pe care o face liderul de grup de la PNL și am să vă spun de ce.

Dacă vă uitați pe toate propunerile pe care le-ați făcut anterior - ultima fiind AEP, de exemplu - domnul Iordache a venit cu aceeași propunere - repet, de bun-simț -, și anume: termen la comisie - două săptămâni, termen de plen reunit în data de.. Lucrurile acestea sunt absolut comune pentru birourile permanente reunite.

Acum, ca să nu pierdem timpul, dacă nu doriți să faceți un plen reunit pentru a da posibilitatea Parlamentului să-și expună punctul de vedere pe un referendum, așa consultativ cum este el, pe niște teme care nu vă plac, nu este niciun fel de problemă, dar haideți să nu ne mai ascundem pe după vișin sau să o dăm până la Ploiești și înapoi, tranșați problema aici.

Vreți plen reunit? Supuneți propunerea PNL-ului la vot! Nu vreți? Nu-i niciun bai, nu o faceți!

Sigur, explicați-mi dumneavoastră, domnule Iordache, că sunt foarte deschisă la explicațiile dumneavoastră.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă mulțumesc pentru intervenție.

Haideți să nu ieșim din ordinea de zi.

Înainte de toate, dați-mi voie să supun votului dumneavoastră punctul 8, cel cu trimiterea la comisiile juridice. Termen - șapte zile.

De acord, membrii?

De acord.

Am încheiat și punctul 8.

Vizavi de propunerea... imediat, domnule senator Șerban Nicolae - vizavi de propunerile formulate, tocmai având în vedere ce spunea colega noastră de la Camera Deputaților, rămâne să avem raportul comisiilor juridice, raportul comun, și după aceea, de comun acord cu Președintele, să identificăm o zi în calendarul Președintelui, în așa fel încât să nu-l punem în situația în care să decidem noi astăzi când trebuie să vină Domnia Sa, ci în următoarele două zile conducerea Senatului și a Camerei Deputaților sau staff-ul să găsească o zi pentru convocarea plenului reunit.

Nu am ce să supun la vot.

Domnul senator Șerban Nicolae, vă rog.

Domnul Șerban Nicolae:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, tot o suplimentare la ordinea de zi.

S-a depus de către comisiile juridice o solicitare către Birourile permanente reunite. Nu a apucat încă să fie distribuită și pusă în fața fiecărui membru al Birourilor permanente. Despre ce este vorba: acum un an, președintele Consiliului Legislativ ne-a semnalat faptul că s-au vacantat două posturi de președinte de secție și, practic, de un an de zile Consiliul Legislativ funcționează pe formule de interimat la nivel de președinte de secție: Secția de drept public, Secția de drept privat.

Termenul fixat atunci de cele două Birouri permanente reunite a fost de două săptămâni, dacă nu mă înșel, termen de mult depășit, timp în care nu s-a depus nicio candidatură pentru cele două posturi.

Potrivit legii, Biroul permanent propune plenului reunit, pe baza avizului dat de comisiile juridice, propunerile venind de la grupurile parlamentare.

Comisiile juridice solicită în esență fixarea unui nou termen pentru depunerea de candidaturi, în așa fel încât comisiile reunite juridice de la Camera Deputaților și Senat să procedeze la audierea potențialilor candidați și, eventual, să deblocăm această situație de la Consiliul Legislativ.

Știți situația, probabil cei mai mulți dintre dumneavoastră, nu funcționează cu doi șefi de secție, exact Secția de drept public și Secția de drept privat, că avem președinte doar la Secția de evidență legislativă.

De aceea, vă rog să fiți de acord cu fixarea unui termen de două săptămâni pentru depunerea de candidaturi din partea grupurilor parlamentare pentru funcțiile de la Consiliul Legislativ.

Noi am depus, vă fac cunoscut și acest lucru, Grupul parlamentar PSD a depus o candidatură pentru una din cele două funcții, dar în afara termenului. Și atunci, pentru toate grupurile parlamentare ar trebui să se repună în termen, în sensul de a se fixa un nou termen de două săptămâni.

E de acord și domnul Iordache, vă asigur.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Formal, suntem în situația următoare: va trebui să supun votului dumneavoastră suplimentarea ordinii de zi. După ce suplimentăm...

(Discuții în sală.)

Domnule deputat Iordache, vă rog frumos să păstrați liniștea în sală și să respectați decența de la Senat.

Deci, formal, suntem în situația...

Stimați colegi!

Formal, suntem în situația de a supune votului dumneavoastră suplimentarea ordinii de zi cu subiectul pe care l-a prezentat domnul senator Șerban Nicolae, dar, din păcate, nu avem niciun fel de document, doar lucrurile relatate de domnul senator. În ideea în care peste două zile sau trei zile, după ce avem raportul comisiilor, să facem din nou un Birou permanent reunit, o să rog comisiile de specialitate să depună scris, formal, la Biroul permanent reunit această documentație cu calendarul pe care îl propun și să-l validăm în ședința următoare.

Motiv pentru care nu voi supune votului suplimentarea ordinii de zi.

Declar ședința închisă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 noiembrie 2023, 21:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro