Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe apr. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 aprilie 2010 ora 13:30

Ședința a început la ora 1330 .

Lucrările au fost conduse de doamna Roberta Alma Anastase, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnii Ioan Oltean, Adrian Năstase, Mircea Dușa, Ludovic Orban - vicepreședinți; Dumitru Pardău, Sever Voinescu-Cotoi, Valeriu Ștefan Zgonea, Mihai Alexandru Voicu - secretari; Gheorghe Albu, Nicolae Bănicioiu, Dan-Ștefan Motreanu, Seres Denes - chestori; Gelu Vișan - PD-L; doamna Aurelia Vasile - PSD, Gheorghe-Eugen Nicolăescu - PNL,Derzsi Akos - UDMR, Ovidiu Victor Ganț - Grupul parlamentar al Minorităților Naționale și Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputaților.

Invitați: domnii Valentin Adrian Iliescu - șef Departament pentru relația cu Parlamentul; Valer Dorneanu, doamna Ileana Maria Luncan - secretari generali adjuncți; Georgică Tobă, Gabriel Stecoza - Departamentul Secretariatului tehnic; Gheorghe Popescu, Adriana Simion - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen; doamna Laura Riteș - Direcția proceduri legislative, sinteze și evaluări, Constantin Bantaș - Serviciul pentru lucrări în comisii; doamna Gabriela Enea - Direcția pentru relații publice; doamna Raluca Boboc, Paul Călin Botez, Răzvan Prișcă - consilieri Cancelaria Președintelui.

*

Doamna Roberta Alma Anastase:

Stimați colegi, vă propun să începem ședința noastră.

Dacă la ordinea de zi aveți adăugiri?

Domnul Ovidiu Ganț.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

La program, doamnă președinte.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Am constatat că și pentru săptămâna viitoare, miercuri, ne propuneți tot ora 9.00.

Eu, personal, împreună cu domnul președinte Dușa, azi dimineață, și încă vreo trei, am fost derutați de această chestiune prevăzută aici, pe hârtie, pentru că n-am înțeles foarte exact încă o dată dacă este ora Bucureștiului, a Europei Centrale sau GMT. În consecință, eram vreo cinci la ora nouă.

Rugămintea ar fi: fie precizăm că este vorba de ora Europei Centrale, ori poate scriem ora zece, ca să nu ne facem de râs, ca în multe situație în care plenul este gol, deși programul prevede că lucrările ar trebui să înceapă. Deci, ori scriem ora zece, acceptând că avem un trafic complicat în București, sunt distanțe mari, lucru pe care-l cunoaștem și, în consecință, nu putem înainte de ora zece să începem, ori găsim o altă soluție, pentru că astăzi dimineață eram cinci inși și poate să vă confirme domnul președinte Dușa, care urma să conducă ședința. Lucrările au început la ora 1020 - ora Bucureștiului sau 920 - ora Europei Centrale. Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Am o rugăminte. Pentru ordinea de zi, dacă se poate, la sfârșit să adăugăm un punct pe ordinea suplimentară, este vorba de o chestiune, o solicitare de a mări numărul reprezentanților noștri la Bruxelles, în ideea de a avea mai multe informații sub aspectul reglementărilor europene, care să ne ajute în discuția noastră.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem să discutăm. Oricum, și eu sunt nemulțumită de ceea ce se întâmplă sau, mă rog, nu neapărat nemulțumită, dar eu cred că trebuie să trecem la un alt nivel și, din punctul acesta de vedere, este și decizia mea de a schimba, primul pas, reprezentantul nostru la Parlamentul European. Cum știți, el este pe cabinetul meu. Sigur, putem să discutăm, să vedem ce implică asta și din punct de vedere financiar ca mărire a numărului de reprezentanți. Oricum, Parlamentul în sine are doi: unul al Camerei și unul al Senatului. Cine știe, eu v-aș propune chiar să analizăm dacă, după această schimbare, dacă se îmbunătățesc lucrurile, poate ne ajută în formula actuală; dacă nu, exact cum spuneți dumneavoastră, să mărim reprezentanții. Trebuie să evaluăm lucrurile acestea.

Domnul Adrian Năstase:

Noi am făcut o notă și aș vrea să o discutăm, poate la sfârșit, dacă sunteți de acord.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur.

Pentru program, domnul Sever Voinescu.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Doamnă președinte, eu am susținut propunerea de acum câteva săptămâni, cred că două, a colegului meu, domnul Ioan Oltean. Și astăzi cred că este bună. Și am senzația că începem să gândim programul ca pe o formulă pe care, dacă nu conține suficientă atractivitate pentru parlamentari, atunci trebuie să o schimbăm și trebuie să găsim mereu un program care să fie simpatic câtor mai mulți dintre colegii noștri, ca aceștia să catadicsească să vină la plen sau să vină în comisii ș.a.m.d. Am senzația că abordarea este greșită. Vina nu este a programului. Dacă-mi permiteți, poate odată vom discuta foarte serios. Am senzația că liderii de grup sunt cei care trebuie să încerce să-și disciplineze colegii și să-i aducă spre program. Sigur, liderul de grup în Parlamentul român este departe de a fi un whip în Parlamentul britanic. Totuși, am senzația că agenda deputaților trebuie să se facă după programul Parlamentului și nu programul Parlamentului după agenda fiecărui deputat.

Eu cred că formula pe care am pornit trebuie continuată, cel puțin încă o perioadă, până să evaluăm efectele reale și, în general, solicit, dacă se poate, colegilor mei din Biroul permanent, să schimbe, dacă vreți, paradigma de abordare aici. Noi nu trebuie să facem un program care să fie, cum să spun, maleabil și acceptabil pentru agenda fiecărui parlamentar, ci exact invers. Asta este ceea ce cred. Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aurelia Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc.

Doamnă președinte, nu sunt de acord cu colegul meu Sever Voinescu, pentru un singur lucru. Biroul permanent nu conduce Camera ca și cum ar fi un SRL. Nu puteți dumneavoastră să veniți și să spuneți "impunem" sau "certăm" sau "facem liderilor de grup".

Domnule Sever, vă anunț că nu sunteți șeful meu. Dacă nu ați înțeles până acum, vă spun încă o dată: dumneavoastră puteți să vorbiți...

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Nu am spus asta.

Doamna Aurelia Vasile:

Ați spus că să atrageți și că liderii de grup. Deci, vreau să vă spun un lucru: dumneavoastră puteți să vă adresați și să vorbiți de grupul dumneavoastră parlamentar. De grupul meu parlamentar vorbesc reprezentanții noștri în acest Birou și dăm noi socoteală grupului, nu dumneavoastră sau altora. Am mai spus și cu alte ocazii. Vă rog nu vă uitați la opoziție să vă realizăm cvorumul. Deci, vă rog, când vorbiți de aceste lucruri, vorbiți de grupul dumneavoastră parlamentar. Eu am spus data trecută că sunt de acord cu domnul Oltean, i-am spus că și astăzi i-am demonstrat, prin prezență, că am putut la un moment dat să facem vot egal și chiar să batem la vot, în condițiile în care este știut că domnul Toader - îmi pare rău că nu este aici - îmi tot spune ce majoritate are ș.a.m.d. Deci, indiferent de program vreți dumneavoastră să impuneți, va trebui să aveți și acordul grupurilor parlamentare, dacă într-adevăr dorim să desfășurăm activitatea.

A doua problemă, domnule Sever, vreau să țineți cont de faptul că șeful acestei Camere este o femeie, se numește Roberta Anastase, iar felul în care de foarte multe ori colegii domniei sale prezintă activitatea Parlamentului, că lipsim, că nu muncim, că stăm în cap sau stăm în mâini, eu o iau ca un atac la domnia sa. Deci, sper că colegii din PDL, care fac anumite propuneri, vezi Doamne, că nu merge bine Camera Deputaților, nu o fac din punct de vedere al misoginismului, pentru că Roberta este o femeie și, știu eu, vezi Doamne, nu guvernează bine și nu coordonează bine ceea ce este în Cameră. Mi-aș dori din tot sufletul așa să fie cum cred că mă exprim eu acum.

Iar problemele grupurilor vă rog să ne lăsați să le rezolvăm noi, pentru că, dacă domnul Toader încă nu a înțeles că nu conduce Grupul PSD+PC, este numai problema domniei sale.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Bănicioiu.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Mulțumesc.

Eu vreau să încep prin a spune că, principial, sunt de acord cu ce spunea domnul Voinescu. Problema este în felul următor, că n-ați sesizat nuanța de ironie pe care a abordat-o domnul Ganț. Deci, haideți să lămurim lucrurile.

Dumneavoastră, PD-L-ul, printr-un vicepreședinte, ați făcut o propunere, pe care noi am discutat-o, s-a adoptat acea propunere, ați anunțat-o frumos la presă, astăzi toți ne-am ținut de acea propunere. Problema este în felul următor: nu v-ați ținut dumneavoastră. Deci, PD-L-ul n-a venit astăzi. Deci, cei care au absentat ați fost dumneavoastră, PD-L-ul, ca să lămurim lucrurile, ca să nu ne mai faceți morală prin ricoșeu. Puteți verifica prin foaia de prezență, pentru că așa cum spunea și doamna Aurelia Vasile, la anumite voturi chiar v-am bătut, dacă nu a fost egalitate.

Dacă vă aduceți aminte, la Biroul permanent trecut eu am spus: "Domnilor, este o propunere bună, dar sper să nu fie în același tip populist pe care-l practicați de atâta timp. Haideți să vă și țineți de ea", da? Și-l rugasem pe domnul Oltean să vorbească întâi cu Grupul parlamentar PD-L, da? Ceea ce ne-a promis atunci că face.

Deci, scuzați-ne, nu ne certați pe noi pentru că nu vă vin parlamentarii dumneavoastră. Purtați o discuție întâi cu Grupul parlamentar PD-L, aduceți-i acolo, pentru că nu trebuie să meargă nimeni cu arcanul după parlamentarii dumneavoastră. Problema este a dumneavoastră.

Deci, noi am venit astăzi și chiar ne simțim, eu unul mă simt jignit. Deci, noi am venit astăzi aici, da? și rândul PD-L-ului era gol. Îmi pare foarte rău s-o spun, dar nu mai dați prin ricoșeu că parlamentarii ș.a.m.d. De acord, trebuie să se supună programului. Evident, nu? Programul parlamentarilor. Suntem cu toții de acord, dar spuneți-le asta și colegilor dumneavoastră, care nu vin. Asta-i problema, deci absenteismul de la PD-L îl corectați dumneavoastră, PD-L-ul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Era domnul Ioan Oltean, domnul Eugen Nicolăescu și domnul Gelu Vișan.

Domnul Ioan Oltean:

Doamnă președinte, stimați colegi, eu am, așa, un gust amar pentru modul în care, vedeți, o chestiune pe care am acceptat-o absolut cu toții.

Propunerea mea nu a fost nici de rea credință și nici nu era în detrimentul unui grup sau a altuia. Pur și simplu, am crezut că în felul acesta putem să intensificăm activitatea parlamentară în plenul Camerei și la nivelul comisiilor.

Prezența în sala de ședințe este obligatorie și pentru cei ce reprezintă puterea și pentru cei ce reprezintă opoziția, domnilor! Deci, în privința aceasta, nu ne tot scoatem ochii unii altora. Dacă puterea nu reușește să-și adune și să-și treacă legile, este treaba ei, dar nu cred că parlamentarii care sunt în opoziție nu trebuie să vină în sala de ședințe. Din acest punct de vedere, avem aceleași drepturi și obligații și unii și alții.

Și vreau să vă spun că astăzi n-a fost mai puțină lume decât era marțea sau este marțea când avem aceeași ședință în plen. Așa a fost, așa este în fiecare zi. Deci, nu a fost un absenteism mai mare astăzi decât în zilele obișnuite ale plenului Camerei Deputaților, indiferent că se cheamă luni sau marți. Dar cred că experiența pe care am demarat-o astăzi merită a fi consolidată și a fi susținută. Sigur, probabil că dacă cei ce conduc ședințele ne vom prezenta la ora nouă în sală și vom începe ședința, o să-i motivăm sau determinăm și pe alții să fie prezenți la nouă și nu la zece și zece sau zece și douăzeci. Dar, în nici un caz, haideți să nu ne căutăm, știu eu, bârna unii în ochii altora. Este o propunere. Dacă se va dovedi viabilă, o vom menține, dacă nu se va dovedi viabilă, revenim la program, numai lunea se lucrează; o să lucrăm numai lunea și cu asta-basta.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Domnule vicepreședinte, putem sta și joia. Dar haideți, dacă tot am definit noțiunea de absenteism acceptabil, practic asta am înțeles din ce ați spus dumneavoastră, haideți să fim corecți unii cu alții. Dumneavoastră trebuie să vă aduceți parlamentarii, să asigurați și cvorumul și să aveți și votul și la fel și noi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Bănicioiu, haideți, vă rog eu frumos, eu zic să încheiem această dezbatere. Colegii mei, care sunt vicepreședinți, îmi atrag atenția asupra acestui lucru, că deja folosim acest microfon pentru stenogramă și nu pentru ceea ce avem noi de făcut.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu nu accept.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, nu. Vreau să înțelegeți un lucru.

Sunt de acord cu orice propunere.

Bun. Un singur lucru aș vrea: unu - să nu-mi mai folosiți numele în momentul în care nu mă vizează un lucru; în al doilea rând, de comun acord am discutat asupra necesității de a prelungi programul acestei Camere. În momentul în care sunt patru oameni în sală, nu poți să spui că era un grup sau celălalt, pentru că era clar că nu era nici un grup prezent în sală.

Sunt de acord, ca poziție personală, să susțin propunerea făcută de domnul Ovidiu Ganț. Poate fi o oră la care să fie mai greu ca parlamentarii să ajungă la plen și atunci ora zece o putem agrea și cred că este singurul lucru pe fondul căruia trebuie să discutăm. Altfel, am agrea un alt program și eu cred că trebuie să mergem, nimeni nu se aștepta la minuni de la prima ședință. Da?

Prin urmare, înțeleg că există o propunere făcută de domnul Ovidiu Ganț la programul Camerei pentru săptămâna următoare, ca programul de miercuri să înceapă cu ora zece, el să fie până la ora 13.00, cu un vot final la 12.30. Și marți, domnul Dușa îmi spune, am putea să luăm în considerare, ținând cont că nu mai este plen, să facem declarații politice de la ora nouă la ora zece.

Domnul Eugen Nicolăescu. Pe aceste propuneri?

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Pe program strict.

Având în vedere că astăzi la ora nouă și zece minute eram trei-patru parlamentari în sală, cred că se impune modificarea orei de începere a ședinței și zece este o oră corectă, din punctul meu de vedere. Dar, ca să putem s-o facem mai atractivă această oră, chiar cu începerea la zece și nu strângerea începând cu ora zece, cred că ar trebui să mutăm și declarațiile politice, de marți, miercuri dimineață. Și în felul acesta, cei interesați măcar de declarațiile politice tot vin de la ora nouă dimineață și până la zece. Trebuie să luăm o decizie să facem ceva, să declanșăm procedura.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Putem iniția o modificare de regulament.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Deci, putem să venim să declanșăm procedura, dacă vom considera că este mai bine așa. Să fie lăsate comisiile de marți dimineața de la ora zece să-și facă treaba lor, iar cred că și ora de începere a declarațiilor politice, nouă, este mai corectă decât 8.30.

Deci, ce vă propun? Miercurea, de la zece, declanșăm procedura de modificare a regulamentului, ca și declarațiile politice să se modifice ca dată, de marți pentru miercuri și să accesăm din nou programul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt de acord, dacă sunteți de acord să nu operăm această modificare de săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare să facem modificarea în regulament și, apoi, din următoarea săptămână, ca să fim cu totul în regulă.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Și ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun este faptul că nu sunt de acord să ștergem ceva din stenogramă, indiferent ce prostii se spun de la aceste microfoane.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Perfect.

Sunt întru-totul de acord cu dumneavoastră și vă mulțumesc pentru această propunere, mi se pare una constructivă și atunci poate apreciați și ca acest microfon să nu-l mai folosim pentru declarații politice.

Era domnul Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vroiam să spun că, în opinia mea, și vă rog să mă credeți că nu este nici un fel de acuză, este pur și simplu o propunere. În legătură cu începutul, conform orei din program, indiferent care-i aceea pe care o stabilim, eu cred că și președintele de ședință are un rol foarte important. Pentru că, dacă președintele de ședință, la ora zece, cum scrie, este acolo și începe ședința cu cinci oameni în sală, pentru că nu interzice regulamentul la dezbaterea pe articole.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Voicu, vreau să înțelegeți un lucru. Marea problemă este că eu, de exemplu, vin în sală, mă întorc la mine în birou, pentru că permanent țin contactul cu secretariatul tehnic. Nu intru la conducerea ședinței decât în momentul în care am numărul necesar pentru a putea anunța cvorumul. Aici este problema, nu este alta. Deci, noi ținem legătura. Domnul Dușa, de exemplu, astăzi a fost la fix acolo, s-a așezat pe scaun, a luat de la secretariatul tehnic, nu avea cvorumul, a plecat și a revenit la ora zece. Deci, aici este problema de timp.

De obicei, la orele de după-amiază, să spunem, când sesizăm noi acele întârzieri de un sfert de oră, douăzeci de minute, adeseori o jumătate de oră sau 40 de minute, în momentul acela lucrurile sunt în desfășurare, în sensul în care mai este un număr relativ mic de oameni care să semneze și acesta este motivul pentru care se începe cu întârziere.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Și începerea la timp ar fi un mijloc de presiune pentru ca oamenii chiar să vină la timp.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Adrian Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

Eu am o propunere concretă. Am înțeles că, la ora aceasta, domnul prim-ministru Boc anunță o inițiativă a Guvernului în ceea ce privește revizuirea Constituției și, dacă este așa, atunci îmi dau seama că încercăm în mod inutil să decidem noi aici programul. Poate rugăm totuși Guvernul să stabilească orele la care să înceapă activitatea la Parlament. Pentru că altfel intrăm într-un conflict de decizie și aș ruga totuși pe cineva de la presă să ne informeze dacă într-adevăr s-a anunțat acest lucru de la Guvern, atunci într-adevăr discuția noastră de ieri, legată de comisia specială comună, nu mai are nici un fel de sens. Este vorba deci de o altă procedură? Dați-mi voie să-mi exprim nedumerirea. Sigur, nu am încă datele definitive, dar dacă această informație este corectă, înseamnă că ne prefacem pur și simplu în activitățile pe care le derulăm.

De aceea, rugămintea mea este să verificăm rapid această chestiune și să putem să avem informația corectă, sau poate reprezentanții PD-ului știu ce s-a întâmplat în consultările respective, că s-ar putea, în timp ce domnul Traian Băsescu îi consulta la plămâni pe cei de la Guvern, ei să fi luat un medicament din acesta de revizuire a Constituției, pe care să îl vedem astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Gelu Vișan.

Domnul Gelu Vișan:

Normal ar trebui să dau o grămadă de replici sau o serie de replici în numele domnului Mircea Toader, care nu este aici și al cărui nume a fost invocat, se pare că este o preocupare foarte intensă pentru liderul de grup al Partidului Democrat Liberal.

Vă mărturisesc că am urmărit și eu foarte mare atenție astăzi votul și nu mi s-a părut deloc a fi ceea ce s-a afirmat astăzi din punct de vedere al rezultatului votului și atât, iar în ceea ce privește programul, s-a luat o decizie în Biroului permanent pentru a schimba programul, a fost o decizie destul de importantă și pentru ziua de miercuri, dar și pentru oră, iar din punct de vedere al orei nu cred că este, până la urmă, o mare problemă de a merge pe ora 9.00 mai departe, pentru că până la urmă și parlamentarii se vor obișnui cu acest program. A fost prima zi și constat că deodată s-au creat mari...

Doamna Aurelia Vasile:

La ce oră ați venit la program azi?

Domnul Gelu Vișan:

La ora 8,30.

Deci, eu cred că nu este o mare problemă până la urmă.

Eu cred că putem să mergem o perioadă scurtă, încă - nu știu -două săptămâni, să vedem ce se întâmplă.

Mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile:

Și cu Regulamentul cum adică este pentru două săptămâni ?

Domnul Gelu Vișan:

Nu, Regulamentul este pe declarații politice. Ora 9,00 nu este pe declarații politice. Senatul are de vreo 4 ani ora 9,00 și nu este o mare problemă.

Domnul Mircea Dușa:

Stimați colegi, data trecută ne-a ținut colegul Ioan Oltean o oră de dirigenție, vreau să țin și eu una doar de două minute. Discutăm aici de o oră, discutăm nimic. Unii avem și treabă. Cei care nu aveți și vreți să discutați, stați și discutați! Haideți să rezolvăm problemele care le avem de rezolvat și să nu tot pierdem vremea pe aici. Unii avem treabă. Cei care nu au nici o treabă, asta este; vor să tot vorbească să se audă, să tot vorbească, dar în fața oglinzii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. O să vă supun la vot.

Doamna Aurelia Vasile dorește să ia cuvântul.

Dar sper că este strict pe program, doamna Aura Vasile, că suntem la capitolul "declarații politice".

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, vreau să-i aduc aminte domnului vicepreședinte Dușa că există în Regulamentul Camerei Deputaților - că l-am schimbat pe Cezar Preda, căruia tot timpul trebuia să-i aduc aminte de articol și alineat, că liderii de grup participă la dezbateri, intervin, pot să impună, doar că nu votează.

Deci, vă rog să ne suportați domnule vicepreședinte!

Domnul Mircea Dușa:

Doamna vicelider de grup, cred că totuși pierderea asta este timp de o oră ca să nu facem nimic, nu-și are nici un rost. Unii mai avem și treabă pe aici.

Doamna Aurelia Vasile:

Dacă aveți treabă, puteți să plecați domnule vicepreședinte, dar trebuie să ne ascultați și pe noi. Care este problema?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. Continuăm. Am terminat, ne-am încălzit, acum putem să intrăm în ordinea de zi.

Deci, programul de lucru: modificare - miercuri, începând cu ora 10,00, cu propunerea către Comisia de regulament.

Domnule Eugen Nicolăescu, dacă tot ați venit cu propunerea aceasta, vă ocupați dumneavoastră de inițiativa de modificare?

Ziceam efectiv ca să ne ocupăm din punct de vedere tehnic.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Da.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Perfect. O să găsim formula să ne uităm la capitolele pentru acest lucru.

Dacă sunteți de acord cu programul în ansamblu? Da.

Vă mulțumesc.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dacă sunt observații la ordinea de zi ?

Nu sunt. Mergem mai departe.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Doamna Roberta Alma Anastase:

La acest punct avem proiectul de lege de la Guvern, contractul de finanțare între România și BEI, procedură de urgență solicitată de Guvern - aici cred că nu sunt probleme.

Se opune cineva? Nu se opune.

Scrisoare din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport referitoare la calendarul propus pentru dezbaterea inițiativelor legislative nr. Plx 115/2010, Plx 156/2010, Plx 180/2010, Plx 191/2010, Plx 182/2010, având același obiect de reglementare - Legea Educației Naționale

PUNCTUL 4

Scrisoare din partea Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport referitoare la calendarul propus pentru dezbaterea inițiativelor legislative nr. Plx 115/2010, Plx 156/2010, Plx 180/2010, Plx 191/2010, Plx 182/2010, având același obiect de reglementare - Legea Educației Naționale

Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem o scrisoare din partea Comisiei de învățământ, de altfel, cum i-am solicitat.

Doamna Aurelia Vasile:

Cu rugămintea ca punctul 4 să-l discutăm odată cu punctul 6, pentru că teoretic putem să rezolvăm amândouă problemele odată.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și cred că și punctul 5.

Domnul Valeriu Zgonea:

Chiar și punctul 7.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun.

Doamna Aurelia Vasile:

Pe aceeași tehnică, aș vrea să discutăm lângă 4 și 6, pentru că..

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun, deci, dumnealor ne propun un calendar format din trei săptămâni pentru a dezbate cele cinci inițiative legislative pe Legea educației naționale. Înțeleg: PSD vine și spune că prima inițiativă legislativă să se considere cea a dumnealor.

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamna președinte, nu spune PSD-ul, spune Regulamentul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este o solicitare.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, pot să spun că este a grupului meu.

Deci, conform articolului 68, alineatul 1, 2 și 4 - solicitarea noastră este regulamentară în condițiile în care alineatul 4, pe articolul respectiv, stabilește procedura de urgență pentru toate proiectele de legi care au aceeași temă. De ce trebuie să facem precizarea ? Pentru că în momentul în care aprobăm graficul de lucru al comisiei așa cum Biroul permanent a solicitat comisiei de specialitate și ei trebuie să știe cum consideră scheletul și cum se fac amendamentele.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, e-n regulă, numai că aveți o mică disfuncționalitate, conform articolului 68 de la 1 la 4 - Comisia de educație a fost sesizată cu prima inițiativă - proiectul Guvernului.

Doamna Aurelia Vasile:

Trebuie să vă informez că nu este așa, ci inițiativa PSD-ului are numărul 115 și a Guvernului are numărul 156.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este vorba de sesizarea comisiei. Noi, Biroul permanent, am sesizat comisia cu un proiect legislativ.

Doamna Aurelia Vasile:

Deci, doamna președinte, citiți-mi dumneavoastră unde scrie aici de sesizarea comisiei. Noi vorbim de numărul de înregistrare a proiectului de lege.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dar citiți-mi dumneavoastră unde scrie că este în funcție de număr.

Funcționăm așa de 20 de ani.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, am cerut înregistrarea după ce domnul vicepreședinte Oltean a vorbit și mi-a plăcut ce a spus. Am dorit atunci procedura și am rugat să se sublinieze în stenogramă ceea ce domnia sa a spus că este și obligația noastră, a Opoziției, să participăm și noi deputații, dar în același timp vroiam să-i spun că și Puterea are obligația să respecte regulamentele și legile care guvernează această Cameră.

Spun încă odată că 68 cu articolul 1, 2 și 4 stabilește foarte clar ce și cum și nu altfel. Deci, nu se poate ca o lege care este în discuție...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile, haideți că vorbim foarte mult și incorect. O comisie ia în dezbatere niște inițiative legislative pe măsură ce acestea vin la ea. Noi, Biroul permanent, am sesizat primul cu proiectul Guvernului. Eu știu această dezbatere și vreau să mai atrag atenția asupra unui lucru, pentru că, în momentul în care avem de discutat lucruri serioase, ne aruncăm în politică. În momentul de față, la Comisia de învățământ, întâi am fost sesizați cu o adresă, care așa i-a venit domnului președinte Dumitrescu în cap să o scrie. Nu s-a consultat cu biroul comisiei, nu s-a consultat cu plenul comisiei. În momentul în care s-a dus în plenul comisiei, ca și în biroul comisiei le-a explicat, din minut în minut, că el este președintele comisiei și indiferent de ce spune majoritatea și din biroul comisiei și din plenul comisiei, vor face așa cum vor ei - și pe program, oamenii aceia solicită neapărat - și avem aici o prezentare, pentru că acesta este un efect al conflictului care există în momentul acesta în comisie, adresa semnată de domnul Spînu.

Deci, o majoritate din Biroul permanent al comisiei și o majoritate din plenul comisiei solicită să muncească pentru ca acest proiect de lege să fie un proiect care să reflecte evident amendamentele, punctele de vedere ale tuturor, integrate, dar să muncească mai mult, deci, solicită un program prelungit. Domnul Dumitrescu se opune constant a prelungi la nesfârșit lucrările acelei comisii, cere pauze de consultări din 5 în 5 minute, încercând de fapt tot timpul să depășească timpul alocat dezbaterii în comisie. În momentul de față mai vine cu încă o temă. Această temă mie mi se pare absolut artificială.

Doamna Aura Vasile cunosc foarte bine, pentru că urmăresc această lege, este o lege care mă interesează și pe mine, cum sunt convinsă că vă interesează pe toți cei prezenți și în Biroul permanent, numai că ceea ce face domnul Dumitrescu este o tergiversare cu bună știință a acestei legi. De fapt și de drept, dumnealui are o temă politică și mai degrabă aș face apel la Grupul parlamentar al PSD, să înțelegem cu toții că este interesul nostru și dacă am sesizat - și sunt convinsă - cu toții am sesizat și vreau să știți că și PD-L-ul are amendamente. PNL-ul are o lege foarte bună pe educație. Dacă există această deschidere, eu cred că trebuie să existe din partea tuturor ca acest proiect să iasă un proiect foarte bun și atunci, ideea este să existe cooperare și să existe dialog. Domnul Dumitrescu a luat-o pe un drum extrem de politic, iar în momentul de față avem acel document care știm cu toții că nu așa se tratează. Că se tratează orice comisie, ea își analizează în funcție de inițiativele care îi vin și în ordinea în care este ea sesizată, pentru că nu stă nimeni să se uite la numerele de înregistrare, pentru că o inițiativă chiar dacă este depusă, poate să-i vină peste o lună de zile la comisie. Ce face, gândește că poate mai există o inițiativă? Eu vă întreb: credeți că stă și se gândește biroul comisiei: măi, poate mai îmi vine o inițiativă legislativă, nu o iau în discuție pe prima, că o mai aștept peste o lună pe a doua?

În al doilea rând, haideți să mai devoalăm o problemă care există și devoalarea, este corect să vă spun în momentul de față, este un joc la care sper că PSD-ul nu este părtaș, ci doar domnul Dumitrescu îl face. Deci, domnul Dumitrescu intenționează să treacă comisia proiectul de lege al PSD-ului depus, al doamnei Andronescu, prin adoptare tacită. Aceasta este miza jocului pe care-l face, dezvăluit în Comisia de educație. Dacă asta este miza și nu o lege bună pentru educație, atunci chiar avem o problemă.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, pentru că ați făcut trimiteri, legat de ce spuneți dumneavoastră, eu cred că dumneavoastră sunteți președinta Camerei Deputaților și apărați regulamentele și interesele deputaților și nu ale Guvernului. Vă readuc aminte că în legislatura trecută au fost două inițiative legislative pe aceeași temă: una a domnului Barbu și una a PSD-ului, cu aceeași temă - grupa de muncă. În momentul în care proiectul PDL-ului a fost înregistrat înaintea noastră, cu toate că intraseră pe parcurs, amândouă au fost discutate și s-a discutat pe schema proiectului PDL, respectându-se regulamentul. Din tot ce spuneți dumneavoastră, doamna președinte, constat că încercați să nu fiți șeful meu, al deputatului Aura Vasile în Camera Deputaților și a colegilor mei din grup, ci teoretic încercați să-mi impuneți punctul de vedere al Guvernului în condițiile în care toate argumentele pe care vi le-am adus, așa sunt prezentate și nu altfel. Ce se întâmplă la comisie nu mă interesează, este o chestie care trebuie să și-o rezolve ei acolo.

Mai mult, doresc Legea învățământului și o doresc în felul în care să fie amendate și teoretic să fie luate în discuție, de comisie, toate punctele de vedere de la toate grupurile parlamentare și alte amendamente care vin, dar în condițiile în care se încearcă, din nou, să mi se bage pumnul în gură, spunându-mi că "așa vreau eu" și nu cum este Regulamentul, cu toate că aduc un argument, proiectele respective ale PD-ului și ale PSD-ului, când nu am avut nimic împotrivă și am respectat și am votat proiectul de lege al domnului Barbu pentru că erau pe aceeași temă.

Deci, eu cred că nici numai are nici un fel de problemă, cred că am greșit adresându-mă, o să-i transmit domnului Dumitrescu că trebuie să respecte Regulamentul fără să mai întrebe pe nimeni.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, repet, eu cred că trebuie să urmărim o logică a lucrurilor și repet întrebarea și poate îmi răspundeți dumneavoastră. Dacă comisia primește o inițiativă legislativă și peste două săptămâni o altă inițiativă legislativă pe aceeași temă, în momentul acela stă să viseze președintele că-i mai vine o inițiativă legislativă?

Ceea ce încerc eu să vă spun este că trebuie să fim corecți.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, cu tot respectul, nu vorbiți de lucruri pe care nu le faceți! Dacă erați corectă, așa cum ați spus, a doua zi după ce a fost sesizat Biroul permanent cu inițiativa PSD-ului, trebuia sesizată comisia, nu dusă și perpelită că are, că nu are..

Doamna Roberta Alma Anastase:

Doamna Aura Vasile, vă anunț că noi, Biroul permanent, și nu eu ... și o să vă rog când faceți greșeli de genul acesta, să vi le corectați! Nu eu fac lucrurile astea, ci Biroul permanent. Nu am auzit nici o intervenție din partea PSD-ului, solicitând trimiterea la comisie a acestei inițiative și vă rog să-mi precizați când s-a întâmplat lucrul acesta, că dumneavoastră știți când ați depus-o, nu eu. Dumneavoastră știți când PSD-ul a depus și trebuia să solicitați de la acest microfon. Luăm stenogramele, să vedem când ați solicitat, deși, nu există nici o intervenție de genul acesta.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, plec pe noțiunea bunei credințe și a domnului secretar general și a dumneavoastră și a celor care suntem în jurul mesei. Mă determinați în acest moment, domnule secretar general, ca pe această notă privind inițiativele legislative pe care o puneți în mapă, să urmăresc cu creionul și virgula, pentru că îmi este greu să cred în momentul în care am citit în aceste materiale ca inițiativa PSD-ului să nu fi fost trecute și celelalte date. Dar, de acum, am să mă uit domnule secretar general.

Domnul Gheorghe Barbu:

La ce faceți referire, am răspuns data trecută, doamna deputat. Vă mai spun încă odată și vă prezint documente, dacă doriți. În 29 martie a fost depusă, în 30 a fost pe ordinea de zi la inițiative legislative. Din păcate, Biroul nu a vorbit decât despre două puncte: program și un document care trebuia cerut la Curtea de Conturi, de desecretizare, nu de altceva. A fost redepus la inițiative legislative, nu pleacă niciunde fără aprobarea dumneavoastră, în data de 7 aprilie; în 8 aprilie a fost la toate instituțiile avizatoare, iar eu nu intru în alte dispute de acest gen. Eu vă arăt documentele.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Zgonea. Vă rog.

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Mi-ar face plăcere ca toți colegii și inclusiv domnul secretar general, în afară de liderii de grup, să mă ascultați pentru câteva secunde legat de Regulament.

Doamna președinte a precizat pentru prima Cameră sesizată o chestiune care este foarte clară și care stabilește ce înseamnă prima inițiativă sesizată.

Prima inițiativă sesizată este cea înregistrată la Camera Deputaților, pentru că de la înregistrare, domnule secretar general și nu de la hotărârea Biroului permanent curg 45 de zile.

Regulamentul Camerei Deputaților nu stabilește greva Biroului permanent, lipsa Biroului permanent sau cum punem noi pe ordinea de zi punctele și când hotărâm noi. Nu există nici o competență a secretarului general sau a Biroului permanent privind limitarea celor 45 de zile. Pe cale de consecință, art.68, în alin.1 precizează că prima inițiativă înregistrată la prima Cameră aceea este prima inițiativă, aceea se discută.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înregistrată la Cameră, unde scrie? conform cărui articol?

Domnul Valeriu Zgonea:

Lăsați-mă să termin.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideți, domnule Zgonea, că citați din regulament lucruri care nu există.

Domnul Valeriu Zgonea:

Art.68 spune foarte clar. Nu scrie nicăieri că 45 de zile curg, decât dumneavoastră sau noi, Biroul permanent, dumneavoastră în numele Biroului permanent, trimit la o comisie și curg din momentul în care parlamentarii sau Guvernul a înregistrat la Camera Deputaților sau la Senat propunerea legislativă respectivă. Să fie foarte clar. Că noi vrem să interpretăm altfel, este decizia dumneavoastră și eu v-o respect. Este prima dată când se întâmplă așa ceva în istoria Parlamentului.

Cea de-a doua chestiune legată de această problemă. Regulamentul Camerei Deputaților prevede foarte clar cine are atributul cu privire la stabilirea programului de lucru al comisiei permanente. Un număr de parlamentari, cu tot respectul pentru ei. Mâine, putem să fim noi, de la PSD. Nu au atribut cu privire la stabilirea programului de lucru.

Și, acum, de ce vă spun că lucrați cu două standarde. Când președinta Comisiei de administrație a hotărât programul de lucru singură, din propria inițiativă, fără consultarea biroului comisiei, prin sms-uri, făcând programul comisiei să fie înainte de începerea programului de lucru al parlamentarilor, luni, atunci ați avut un anumit standard, pe care acum - stenograma a rămas - îl încălcați și spuneți că alta este viziunea.

Nu are atribut nici un parlamentar, decât președintele comisiei împreună cu biroul. Dacă un număr de parlamentari au o nemulțumire cu privire la stabilirea programului de lucru de către biroul comisiei și președinte, pentru că el convoacă biroul comisiei și comisia, în acel moment el se poate adresa Biroului permanent doar într-o singură chestiune și aceea este reglată de regulament, respectiv regulamentul a fost încălcat de președinte și de către biroul comisiei, la comisie vine o sesizare din partea colegilor deputați care este trimisă Comisiei de regulament, care o analizează. Dacă este o încălcare flagrantă și repetată, ea se duce la Comisia juridică, de disciplină și imunități.

De aceea, pct.5 este neregulamentar, ca să fim consecvenți cu tot ce vorbim în timpul unui mandat. Unu - președintele comisiei a stabilit un program; dacă noi suntem nemulțumiți, ca Birou permanent, îl retrimitem și trebuie să argumentăm de ce și acesta este programul Camerei; doi - primul proiect de lege, care este proiectul despre care se face dezbaterea, celelalte vin proiecte de legi care se analizează, este proiectul înregistrat la Camera Deputaților.

Pe același principiu - și aici închei - Camera decizională are capacitatea, și am spus-o și astăzi în plen, dar n-ați vrut să mă ascultați, pentru că ați hotărât în plen că un plen este mai presus decât alt plen, are capacitatea de a reține la Comisia permanentă un proiect de lege, până când celelalte sesizate la prima Cameră ajung și le discută împreună. Are această capacitate. Și celeritatea aparține comisiei permanente și Biroului permanent al Camerei respective.

Deci, de aceea, doamnă președinte, care nu sunteți atentă, dar este domnul Oltean, avem două chestiuni pe care le reglăm în felul următor: primul proiect de lege înregistrat la Camera Deputaților este proiectul de bază și am încheiat discuția, dacă dorim ca art.68 să fie articolul prin care discutăm trei proiecte de legi complexe. Dacă nu, fiecare când le cade termenul constituțional. Și atunci vom discuta prima dată proiectul de lege înregistrat pe 30.03, după aceea cel din 12.04 etc. etc.

Și a doua chestiune, programul comisiei permanente, dacă Biroul permanent nu stabilește altfel, este cel propus de către președinte, în numele biroului comisiei permanente.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul chestor Bănicioiu.

Numai puțin, domnule chestor.

Domnule secretar, vă rog să ocupați loc, vă rog foarte mult. Haideți să ne ascultăm.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Vroiam să fac doar un apel cât mai succint.

Domnul Zgonea a prezentat foarte clar argumentele. Eu sunt convins că are dreptate. Problema, până la urmă, înțeleg eu, este în funcție de nume, nu? a cui este paternitatea acestei legi, până la urmă pe asta ne certăm. Și atunci, scuzați-mă, dar și eu am dreptul să-mi pun întrebarea dacă există bună credință. Deci, și PD-L-ul poate face amendamente, poate face tot felul de discuții pe celelalte proiecte de legi. Nu înțeleg de ce trebuie să le excludem din start. Asta era întrebarea.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Îi rog pe domnii vicepreședinți și pe domnul chestor Albu să ocupe locurile. Haideți, vă rog frumos. Mă deranjați pentru că vorbiți și nu pot să urmăresc intervențiile colegilor.

Domnul Sever Voinescu.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Vă mulțumesc mult, domnule vicepreședinte.

Vreau doar să citez două lucruri din regulament.

Întâi, vreau să reamintesc și domnului Zgonea, știe, cu siguranță, că atributul stabilirii ordinii de zi și, pe cale de consecință, a programului unei comisii aparține biroului acelei comisii. Prin urmare, domnul președinte al comisiei, dacă vrea să ne anunțe și cu siguranță vrea, pentru că noi i-am cerut să ne anunțe care va fi programul de lucru al comisiei domniei sale, trebuia s-o facă după ce a discutat cu biroul.

Noi avem, în acest moment, o hârtie și eu vreau să verific, în momentul acesta, dacă nu cumva deputatul care ne-a semnalat acest aspect și anume că nu a discutat, că punctul de vedere al Biroului permanent a fost altul, nu cumva dacă nu el însuși este membru în Biroul permanent, domnul Spînu, al biroului comisiei vroiam să spun.

Deci, în momentul acesta, suntem în situația aceasta: domnul președinte pare-se nu a discutat cu nimeni în birou acest program, ceea ce noi, ca Birou permanent, l-am rugat să facă, repet, l-am rugat. Eu văd că lumea este sensibilă aici la chestia aceasta cu șefii. Cum spune unul ceva, imediat sare cineva: "Eu n-am șefi". Este adevărat, nimeni nu are șefi aici. Spun aceasta ca să temperez întâi eventualele iritări posibile. Noi am invitat Comisia de educație să ne spună care va fi programul de lucru, în contextul în care, sigur, are foarte multe legi concurente importante acolo. Domnul președinte ne dă un răspuns, pare-se că este un răspuns pe care ni-l dă fără să fi făcut ceea ce trebuia să facă regulament, să convoace biroul și să discute; deci, nu a convocat. Bun. Biroul comisiei.

Dacă suntem în această situație, noi am putea să începem acum un ping-pong cu domnul președinte al Comisiei de educație, noi să-i mai trimitem, să-l mai rugăm o dată, dânsul ne mai trimite o dată. Și, într-adevăr, riscul cel mare este că vom avea aceste legi importante trecute, atenție, toate - și când spun că toate - prin adoptare tacită, pentru că oricum diferența de înregistrare între ele este de ordinul zilelor.

Cu alte cuvinte, vom fi în situația în care Camera Deputaților va trece tacit, probabil în decurs de două săptămâni, vreo patru proiecte de legi ale educației naționale.

Domnilor, eu cred că este o chestiune foarte serioasă asta. Iar punctul meu de vedere în chestiunea înregistrării proiectelor de lege este următorul: mie mi se pare clar că se referă la momentul la care comisia a fost sesizată, la momentul la care proiectul a fost înregistrat la comisie, argumentul fiind foarte simplu.

Domnul Valeriu Zgonea:

Domnule secretar general, vă rog frumos să constatați asta și, de acum înainte, când ajunge la comisie de atunci să curgă 45 de zile.

Domnul Gheorghe Barbu:

(Vorbește fără microfon).

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Să vă spun de ce cred asta.

Domnul Valeriu Zgonea:

Păi, nu, dar acum noi avem chestia asta. O să propun Biroului permanent să votăm chestia asta.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Nu, nu. Dar domnule Zgonea, pe cuvântul meu, dar ce, ești șeful meu?

Domnul Valeriu Zgonea:

De acord cu dumneavoastră.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Dar ce, îmi dați dumneavoastră mie lecții? Ca să încep acum să citez din colegi de-ai dumneavoastră de partid. Bun.

Vreau să închei spunând acest lucru. Este logic să fie de la momentul înregistrării la comisie, pentru că într-adevăr președintele de comisie, odată sesizat cu o lege, nu are de unde să știe dacă prin Parlament mai circulă, până să ajungă la el, și alte proiecte și este logic ca prima care vine să fie considerată bază în ipoteza în care există proiecte de legi concurente. Prin urmare, cred că aceasta este soluția bună.

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Eu am o propunere foarte scurtă, să mai cerem încă o dată graficul de program de la Comisia de educație.

Domnul Valeriu Zgonea:

Domnule Voinescu, regulamentul spune așa, că dacă avem o sesizare și noi interpretăm sesizarea aceasta din partea colegilor parlamentari PD-L plus UDMR plus Minorități ca o încălcare din partea Biroului permanent, care nu s-a întrunit și a stabilit un program de lucru. Ce scrie regulamentul? Înainte de a fi trimis de la Comisia juridică, unde se discută, o trimit înapoi comisiei, ca plenul comisiei să hotărască. Și eu vă propun să respectăm regulamentul, până îl mai țineți aici, și să trimitem din nou comisiei să stabilească până când este, până luni.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Stați două secunde, sunt două lucruri.

Domnul Valeriu Zgonea:

Păi, așa, nu mai suntem de acord. Asta-i prima, doamnă președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Încerc să vă spun eu, pentru că eu am ținut legătura cu ei permanent.

Domnul Valeriu Zgonea:

Și a doua, suntem de acord cu ce a spus domnul Voinescu, timpul celor 45 sau 60 de zile curge din momentul în care comisia este sesizată și vă rog frumos să votăm, să supunem la vot în Biroul permanent, ca secretarul general să ia act de acest lucru și să pună în ordine tot ce este înscris astăzi proiect de lege. Vă rog frumos.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Sunt două chestiuni distincte.

Deci, unu la mână, această sesizare făcută de domnul Spînu a fost făcută din momentul în care sau de a doua zi, a treia zi, ele intră acum pentru că acum avem noi Biroul permanent, dar până să aibă discuția pe calendar în comisie.

Doi la mână, între timp, au avut loc, ieri, aceste discuții, în care și membrii comisiei au constatat că domnul Dumitrescu a trimis o scrisoare despre care nu le spusese, a venit răspunsul de la Biroul permanent, care până la urmă, a trebuit să fie luat în considerare, că noi în Biroul permanent le-am trimis tocmai cu atenționarea să se discute în biroul comisiei. Deci, ceea ce am cerut noi este exact lucrul acesta. Ei au picat de acord asupra calendarului, numai că, în acest moment, a intervenit această discuție - și mă bucur că domnul Zgonea este de acord ca să ținem cont de data la care este transmisă și ordinea în care este sesizată comisia, pentru că are și logică. În același timp, cred că acesta este singurul lucru pe care-l așteaptă comisia de la mine.

Doamna Aurelia Vasile:

Ce spune domnul Zgonea este ilegal.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, doamnă Aurelia Vasile. Ideea este foarte simplă. Comisia așteaptă de la noi acordul pe acest calendar și, un lucru care este foarte important, de lucrat ca document de bază pe inițiativa legislativă cu care a fost prima sesizat și care este legea de la Guvern, ca ei să intre să lucreze. Acesta este lucrul, este foarte simplu.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte, nu este regulamentar ce spune domnul Zgonea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Lăsați.

Era domnul Denes, domnul Ioan Oltean.

Domnul Seres Denes:

Stimați colegi, sunt două lucruri distincte și eu sunt de acord cu doamna președinte.

În primul rând că Biroul permanent a stabilit termenele de depunere a amendamentelor. Acest lucru a fost contestat. S-a cerut revizuirea de către președintele comisiei. Este un lucru. A venit cu o propunere de program ș.a.m.d.

A doua chestiune este care lege este cea de bază care trebuie avută în vedere la discuțiile celor cinci inițiative. Ori, din punctul acesta de vedere este foarte clar, art.68, alin.(2): "Prima inițiativă legislativă va fi reținută de comisie ca proiect de bază". Prima inițiativă cu care a fost sesizată a fost cea a Guvernului.

Domnul Valeriu Zgonea:

Domnule Denes, suntem de acord toți. Vă rog frumos să ia act secretarul general să schimbe totul pe procedură, 45 de zile de când se trimite la comisie. Sunteți obligat. Tot Biroul permanent este de acord. După care noi ne ocupăm de sesizarea Curții Constituționale și de încălcarea dumneavoastră de regulament pe Legea 7, dar aceasta este treaba noastră. Dacă Biroul spune asta, eu pot să mă supun.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Haideți să epuizăm discuțiile acestea.

Domnul Gheorghe Barbu:

Una este depunerea la Parlament și alta este sesizarea comisiei.

Domnul Valeriu Zgonea:

Păi, domnule secretar general, noi specificăm așa, că sesizarea comisiei este momentul din care curg cele 45 de zile.

Domnul Gheorghe Barbu:

Nu.

Domnul Valeriu Zgonea:

Cum adică? Sesizarea comisiei este cea care o trimite Biroul permanent și 45 de zile de când se înregistrează? Asta spuneți dumneavoastră?

Domnul Seres Denes:

Da.

Domnul Valeriu Zgonea:

Spuneți la microfon, domnule Denes, ca să țin minte.

Domnul Seres Denes:

Așa este.

Domnul Valeriu Zgonea:

Și dacă Biroul permanent nu se întrunește în 45 de zile?

Domnul Seres Denes:

Trece tacit.

Domnul Valeriu Zgonea:

Trece tacit? Păi cum să treacă, dacă Biroul nu a trimis-o?

Domnul Seres Denes:

Comisia nu are de unde să cunoască aceste termene. Primul proiect cu care este sesizată este proiectul de bază, pentru că ea nu are de unde să știe câte au mai intrat pe filiera Biroului permanent.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă. Deci, înțeleg că ne apropiem de o concluzie.

Dacă sunteți de acord cu calendarul propus de comisie, primul lucru și Guvernul confirmă că nu ar avea nici o problemă și-i mulțumesc pentru înțelegere.

Și al doilea lucru, proiectul de bază - legea educației inițiată de Guvern.

De acord? Cu un vot împotrivă.

Haideți totuși, încercăm să finalizăm această discuție și am spus să dăm un răspuns Comisiei de educație, în sensul în care să încuviințăm acest calendar, pe care dumnealor ni l-au propus, cu termenul de 7 mai, este cel propus de comisie, cu extinderea și a timpului de lucru ș.a.m.d., care este un lucru, zic eu, bun; sunt trei săptămâni; dânșii prelungesc un pic termenul și își măresc și timpul de lucru, ceea ce mi se pare în regulă, pentru a avea timp să ia în discuție toate cele cinci inițiativele, pornind de la proiectul guvernului, care a fost primul care a ajuns la comisie. De acord? În regulă. Mergem mai departe.

Doamna Aurelia Vasile:

Dar supuneți la vot.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine.

Voturi pentru? 6 voturi.

Voturi împotrivă? 7 voturi.

Altă variantă pe care s-o propuneți regulamentar. Nu înțeleg cu ce nu sunteți de acord.

Domnul Valeriu Zgonea:

Doamnă președinte, eu am o propunere regulamentară. Conform art.68, primul proiect de lege înregistrat la Camera Deputaților este primul proiect de lege care sesizează comisia, nu cel pe care-l trimite Biroul permanent și vă propun ca primul proiect de lege care a fost înregistrat la Camera Deputaților să fie primul proiect de lege sesizat.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Acest lucru nu se poate supune la vot.

Domnul Valeriu Zgonea:

Păi, nu. Eu vă propun, că nu vreți dumneavoastră, asta-i altceva. Eu vă propun. Este regulament, este pe art.68. Prima înregistrare este prima chestiune, asta este legal. Și după aceea vă propun să mergem pe varianta 7 mai termenul final și eu sunt de acord, iar biroul comisiei permanente va aviza.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Zgonea, vă contraziceți și am să vă spun și de ce.

Domnul Valeriu Zgonea:

Nu mă contrazic.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Pentru că pe 26 aprilie expiră termenul și se adoptă tacit legea educației propusă.

Domnul Valeriu Zgonea:

Nu este adevărat. Pe 21 mai este una și pe 26 mai este cealaltă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ioan Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Doamnă președinte,

Domnilor colegi,

Eu aș mai adăuga o singură frază, domnule chestor Albu.

Eu nu pot să vorbesc dacă vorbiți și dumneavoastră. Îmi cer scuze. Domnule Sever Voinescu, iertați-mă, dar zău că este o lipsă de politețe la adresa celui care a cerut cuvântul. Eu vă ascult pe fiecare și nu vă întrerup niciodată.

Aș mai adăuga o frază sau două la ceea ce a spus domnul chestor Seres. În opinia mea și cred că nu greșesc, interpretarea art.68 corectă este cea pe care domnul Seres a dat-o și aduc un argument care nu a fost adus până acum. Vă rog să observați că art.68 se află în interiorul secțiunii a cincea, referitoare la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. În opinia mea, prezența acestei formulări în interiorul acestei secțiuni este clar că se referă la sesizarea comisiei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și avem foarte multe precedente de genul acesta, nici nu se pune problema.

Domnul Ioan Oltean:

Deci, este un lucru elementar că nu putem pleca de la o sesizare, ajunge la Cameră, ajunge la comisie nu știu când.

Domnule deputat Zgonea, vă rog să aveți răbdare, eu nu vă întrerup pe dumneavoastră.

Domnul Valeriu Zgonea:

Domnule vicepreședinte, nu vă supărați, dar ați vorbit în timp ce eu am spus ceva.

Domnul Ioan Oltean:

Nu, n-am vorbit.

Domnul Valeriu Zgonea:

Este prima inițiativă legislativă, nu scrie prima inițiativă cu care am fost sesizați. Nu vă supărați, nu interpretați.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi, noi nu suntem abilitați să interpretăm regulamentul. Prin urmare, vă propun să sesizăm Comisia de regulament și luni să primim. Sigur, asta va însemna și o scurtare a timpului de dezbatere în Comisia de învățământ, dar probabil că asta dorește PSD-ul și domnul Cristian Dumitrescu. Noi, cu siguranță, nu dorim lucrul acesta, cel puțin cei care am votat.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu ne puneți în gură ceea ce nu am spus. Și să nu atacați PSD-ul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Îmi pare foarte rău.

Doamna Aurelia Vasile:

Dorim să se dezbată, am spus și aveți cuvântul nostru de onoare, dar dorim să se respecte regulamentul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu vă dați cuvântul de onoare, pentru că dumneavoastră doriți adoptarea tacită a proiectului legii propus de PSD.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă rog să mă credeți că nici nu m-am gândit la chestia asta până n-ați spus dumneavoastră. Poate mă gândesc de acum înainte. Noi nu solicităm decât să se respecte regulamentul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Puteți să vorbiți cu domnul Dumitrescu, dânsul s-a gândit deja, să știți.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamnă președinte, nu solicităm decât să respectați regulamentul.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este în regulă. Bun. Atunci, haideți să întrebăm Comisia de regulament asupra acestui lucru și discutăm luni.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Concluzia pentru programul de lucru al comisiei, pentru că noi nu putem să ne dăm cu părerea asupra programului de lucru al Comisiei de învățământ, cu o singură excepție: unii membri ai comisiei au făcut o propunere de program prelungit, care a fost respinsă.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Mihai Voicu, mai trebuie să știți un lucru, că această dezbatere noi o purtăm în momentul acesta într-un mod în care, ne depășim cu mult atribuțiile, în sensul în care noi discutăm despre ordinea de zi a comisiei.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Nu.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vreau să vă spun. Ascultați-mă! pentru că... două secunde: pe ordinea de zi a comisiei, prima inițiativă legislativă înregistrată - și eu știu din biroul comisiei - este această inițiativă a Guvernului.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc, dar nu mă refeream la asta. Mă refeream la programul de lucru al comisiei.

Doamna Roberta Alma Anastase:

A..., deci dumneavoastră ați votat împotriva programului de lucru, să înțeleg, aprobat, prelungirii lui..

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Împotriva scrisorii celor, nu știu câți au semnat.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Stați puțin! Stați două secunde! Haideți să reluăm și să concluzionăm, haideți să considerăm, sunt două subiecte diferite, corect, corect. Haideți să mergem pe următorul principiu. Nu considerăm votul acesta, că este clar că a fost o chestie în care fiecare a votat cum a dorit.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Dumneavoastră ați supus la vot scrisoarea semnată de nu știu câți membri ai comisiei, cea de a doua.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu. Sunt de acord cu dumneavoastră.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Supunem la vot și pe aceasta a domnului Dumitrescu, că este singura alternativă, poate se adoptă aceasta.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, ascultați-mă două secunde. Numai un pic să-mi clarific și după aceea. Scuze! Interveniți dumneavoastră și după aceea..

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna președinte, eu sunt siderat de modul în care se discută cu patimă pe ceva care aproape este identic. Programul pe care l-a propus Cristian Dumitrescu și programul pe care se pare că-l dorește domnul deputat Spînu, dacă vă uitați la ele, cu excepția zilei de 21, sunt identice, adică de luni până vineri - de la 10,00 la 19,00 sau 20,00, cu toate că domnul Spînu este și mai indulgent decât domnul Cristian Dumitrescu, mai face pauză, domnul Dumitrescu nu face pauză. Deci, din punctul meu de vedere nu este nici o diferență. Ce discutăm aici? De o oră se discută de un program care este la fel. Cred că singura problemă este care lege intră prima.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, atenție! Scuze!

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Dați-mi voie să termin! Din punct de vedere al programului, eu cred că programul pe care-l propune președintele comisiei, este cel rațional și care, într-adevăr, respectă și un program de lucru al unei comisii parlamentare și vă rog, din punctul meu de vedere, al Grupului parlamentar PNL, pe acesta supuneți-l la vot, în rest, este o reclamație neîntemeiată, din punctul meu de vedere.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Vă supun la vot calendarul propus sub semnătura președintelui Dumitrescu, a Comisiei pentru învățământ.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

Domnul Gheorghe Barbu:

Vreau să precizez că pentru amendamente, întrucât termenul general s-a prelungit, o să prelungim termenul pentru amendamente la jumătatea termenului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, corect, cum este regulamentar.

Domnul Gheorghe Barbu:

Cum este regulamentar.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Adică?

Domnul Gheorghe Barbu:

Acum să prelungim cu două săptămâni celălalt termen cu 7 zile.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. În ceea ce privește solicitarea PSD, eu cred că, comisia este abilitată să-și facă ordinea de zi și că trebuie să-i respectăm acest drept. Biroul comisiei decide. De acord cu acest punct de vedere.

Deci, comisia își stabilește corpul și o să vă rog domnule secretar general, să comunicați imediat acest lucru comisiei, deoarece comisia este în ședință acum.

Solicitare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați de a fi sesizată, în fond, cu proiectul Legii educației naționale (PLx nr.156/2010)

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați de a fi sesizată, în fond, cu proiectul Legii educației naționale (PLx nr.156/2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Comisia este deja sesizată pentru aviz. Doamna Cristina Pocora solicită pe fond. Este în regulă. Propunerea a fost respinsă cu 4 voturi pentru. Vă mulțumesc.

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială referitoare la desfășurarea ședințelor comisiei într-o altă sală de ședințe în perioada 5 mai - 30 iunie 2010

PUNCTUL 8

Solicitare din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială referitoare la desfășurarea ședințelor comisiei într-o altă sală de ședințe în perioada 5 mai - 30 iunie 2010

Doamna Roberta Alma Anastase:

Comisia pentru muncă și protecție socială solicită desfășurarea în altă sală a ședinței în perioada 5 mai - 30 iunie.

Domnule secretar general, vă rog să luați act de această solicitare care are susținerea Biroului permanent.

Solicitare din partea domnului deputat Dușan Popov privind motivarea absențelor în perioada 19-22 aprilie 2010

PUNCTUL 9

Solicitare din partea domnului deputat Dușan Popov privind motivarea absențelor în perioada 19-22 aprilie 2010

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu este nici o problemă, de acord.

Solicitare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale de a participa, prin reprezentanți, la întâlnirea cu delegația Curții Europene a Drepturilor Omului

PUNCTUL 10

Solicitare din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale de a participa, prin reprezentanți, la întâlnirea cu delegația Curții Europene a Drepturilor Omului

Domnul Gheorghe Barbu:

Și cu reprezentanți din partea Comisiei juridice.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bun. O să vă rog - noi nu cred că avem nici un fel de problemă - dar organizatorilor acestei vizite să le comunicați.

Domnul Gheorghe Barbu:

Am reținut și vom comunica organizatorilor și dumnealor să invite câte personalități sunt.

Punctul de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități cu privire la tema Către un Sistem European Comun de Azil

PUNCTUL 11

Punctul de vedere al Comisiei juridice, de disciplină și imunități cu privire la tema "Către un Sistem European Comun de Azil"

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am luat act.

Domnul Valeriu Zgonea:

Îl vom prezenta la întâlnirea de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

PUNCTUL 12

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sunt probleme? Nu sunt. Vă mulțumesc.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la reuniunea membrilor grupurilor parlamentare afiliate la PPE din statele membre UE Clubul celor 27 (Paris, 28 aprilie 2010)

1. Memorandum intern privind participarea la reuniunea membrilor grupurilor parlamentare afiliate la PPE din statele membre UE "Clubul celor 27" (Paris, 28 aprilie 2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la reuniunea Subcomisiei pentru Premiul Europei din Cadrul Comisiei pentru și mediu, agricultură, probleme locale și regionale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 29 aprilie 2010)

2. Memorandum intern privind participarea la reuniunea Subcomisiei pentru Premiul Europei din Cadrul Comisiei pentru și mediu, agricultură, probleme locale și regionale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 29 aprilie 2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind al treilea forum parlamentar privind Societatea Informațională (Geneva, 3 - 5 mai 2010)

3. Memorandum intern privind al treilea forum parlamentar privind Societatea Informațională (Geneva, 3 - 5 mai 2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru migrațiune, refugiați și populație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Bruxelles, 18 mai 2010)

4. Memorandum intern privind participarea la lucrările Comisiei pentru migrațiune, refugiați și populație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Bruxelles, 18 mai 2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la reuniunea Comisiei pentru probleme juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Paris, 31 mai 2010)

5. Memorandum intern privind participarea la reuniunea Comisiei pentru probleme juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Paris, 31 mai 2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la lucrările Subcomisiei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Paris, 31 mai 2010)

6. Memorandum intern privind participarea la lucrările Subcomisiei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) (Paris, 31 mai 2010)

Doamna Roberta Alma Anastase:

Adoptat.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la reuniunea de vară a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (APCEMN

7. Memorandum intern privind participarea la reuniunea de vară a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (APCEMN) - (Belgrad, 1 - 3 iunie 2010)

Domnul Gheorghe Barbu:

La acest punct 7 - trebuie desemnat, în locul doamnei președinte, un reprezentant al Biroului.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Eu propun să meargă domnul Dușa.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este de acord domnul Dușa.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe 
 
Memorandum intern privind participarea la Conferința Noi calificări pentru noi locuri de muncă - măsuri pentru relansarea Pieței Europene a Forței de Muncă (Bruxelles, 23 iunie 2010)

8. Memorandum intern privind participarea la Conferința "Noi calificări pentru noi locuri de muncă - măsuri pentru relansarea Pieței Europene a Forței de Muncă" (Bruxelles, 23 iunie 2010)

Adoptat.

Memorandum intern: Solicitare ministudiouri Vox News și OTV la nivel P1

PUNCTUL 13

Memorandum intern: Solicitare ministudiouri Vox News și OTV la nivel P1

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, am aprobat la toate televiziunile, noi nu am făcut discriminare.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Doamna președinte, eu votez pentru, nu este problemă, dar vreau să vă întreb tehnic dacă încap patru studiouri pe holul acela? Cot la cot, așa.

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule secretar, toată lumea a solicitat la P1.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Am întrebat altceva.

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Doamna președinte, vreau să intervin și eu, vă rog frumos.

Domnul Gheorghe Barbu:

În memorandum scrie și că închei convenție cu ei pentru utilități, vă rog să vă uitați! Acum nu plătește nimeni nimic. Cu toții închei convenție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, aprobăm, da? Nu este nimeni împotrivă, unanimitate.

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Pot să intervin și eu? Vă rog să mă scuzați!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Este pe această temă?

Domnul Adrian Valentin Iliescu:

Nu. La punctul 3 de pe ordinea de zi, vroiam să vă rog fierbinte să acordăm un termen foarte scurt unui proiect de lege privind aderarea României, o săptămână dacă se poate. Este un lucru extrem de important cu aderarea României la exportarea sateliților meteorologici EUMEDSAT.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte, respectăm Regulamentul și îi dăm termenele cele mai scurte, conform Regulamentului: atâtea zile de amendamente, etc., ca să numai fie nici un fel de probleme într-o situație dată și în alta nu.

Domnul Gheorghe Albu:

10 zile termen și 5 zile pentru amendamente.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, pe procedură de urgență.

Domnul Dan Ștefan Motreanu:

Poate că ne interesează sau nu care sunt costurile.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, domnule secretar general, o să vă rog ca luni să veniți cu o propunere, în primul rând cu un studiu, ca acum, după ce au funcționat atâta timp televiziunile, puteți să estimați cheltuielile, să ne faceți această prezentare și cu un material privind amplasamentul și costurile.

Domnul Gheorghe Barbu:

Noi nu putem încheia contracte. Este vorba de utilități: de energie electrică și dacă o să discutăm despre apă, canalizare, să facem o convenție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Albu.

Domnul Gheorghe Albu:

Doamna președinte aș vrea să fac o rectificare. S-a afirmat că din sală au lipsit reprezentanții PD-L-ului. Vreau să vă dau prezența: PD-L - 101, PSD - 69.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Doamna președinte, îmi permiteți?

Domnul Nicolae Bănicioiu:

Tot pentru stenogramă. Să facem un calcul pe parlamentari și o să vedeți că avem mai mulți.

Domnul Eugen Nicolicea:

Doamna președinte, am solicitat și eu cuvântul, vă rog frumos!

Da, nu m-am încadrat între cei care au voce mai tare și mi-am respectat rândul.

Nu o să mai fac data viitoare.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14.45.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 9 decembrie 2022, 4:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro