Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 2 decembrie 2014 ora 14:00

Ședința a început la ora 14,05.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnul Marian Neacșu, domnul Miron Tudor Mitrea și domnul Ioan Oltean - vicepreședinți, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Cristian Buican și doamna Liliana Mincă - secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Horia Grama, domnul Ionel Palăr și domnul Seres Denés - chestori, domnul Florin-Costin Pâslaru - Grupul parlamentar al PSD, domnul Adrian George Scutaru - Grupul parlamentar al PNL, domnul Tinel Gheorghe - Grupul parlamentar al PDL, domnul Liviu-Bogdan Ciucă - Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Máté András-Levente - Grupul parlamentar al UDMR,domnul Ștefan Burlacu - Grupul parlamentar al PP-DD și domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaților.

Invitați: domnul Eugen Nicolicea - ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, doamna Cristina Crișu - Departamentul pentru relația cu Parlamentul, domnul George Ionuț Dumitrică - secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă și doamna Laura Nicoleta Riteș - Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - director Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - director Direcția comunicare și relații publice, domnul Andrei Mocearov - șeful Departamentului de studii parlamentare și politici UE, doamna Andreea Cleras - director general Direcția generală afaceri externe, doamna Adelina Palade - director general Cancelarie Președinte și domnul Victor-Viorel Coman - director general la Cabinet Secretar general.

*

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună ziua!

Avem ședința noastră de Birou permanent și după aceea mergem la Birourile permanente reunite, la Senat, la ora 14,30.

Propunerea mea ar fi aceasta: să avem mâine plenul reunit (după ce facem votul final) și să începem de la ora 13,00. La ora 12,30 noi facem votul final, nu vor fi foarte multe lucruri. Acolo mergem numai pe CNA, pentru că nu avem alte chestiuni. Sunt niște cereri de la PP-DD pentru unele modificări, mai este o cerere a unui senator privind site-ul, pe care o trimitem la cele două Camere. Mai este un raport al ANRE-ului, dacă nu mă înșel, pe care trebuie să-l trimitem la comisie. Restul lucrurilor le mai discutăm, pentru că oricum avem plen reunit și putem să facem Birou permanent reunit oricând.

De asemenea, să deschidem procedura pentru SRR. Acolo noi îi avem pe cei 8, care sunt numiți de către Parlament. Pe aceia nu putem să-i dislocăm, adică să-i votăm numai pe aceștia 8 și ceilalți - până la 13, dacă nu mă înșel 5, să rămână. Nu avem cum. Ei au găsit Hotărârea ca fiind neconstituțională. S-au dus pe la SRR și au dat tot felul de interpretări. Deci, chiar dacă se fac propunerile de la președinte, sindicate, de la prim-ministru - aceleași, noi trebuie să-i trecem obligatoriu pe toți prin filtrul comisiei. Este declarat neconstituțional proiectul de hotărâre. E un singur vot, știți foarte bine, noi votăm o listă. Dar aceasta o să o discutăm la momentul când ne întâlnim în Biroul permanent reunit.

Domnul Tinel Gheorghe.

Domnul Tinel Gheorghe:

Am o rugăminte la dumneavoastră și la staff: să încarce site-ul acesta măcar cu o jumătate de oră sau cu 45 de minute înainte, să știm și noi ce discutăm. Dacă venim aici și-l deschidem cu două minute înainte, nu știm despre ce este vorba pe ordinea de zi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ordinea noastră de zi? Da, astăzi a fost introdusă mai târziu. A fost după 1 Decembrie ...

Deci, nu avem probleme în legătură cu ordinea de zi a Biroului permanent, nu? Mulțumesc foarte mult.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Discutăm astăzi pe fond ridicările de imunități cu reținerea preventivă și votul îl facem mâine, la votul final. Ca de obicei, mai întâi facem proiectele și apoi votul final, la ora 12,30.

Sunteți de acord, liderii? Mulțumesc foarte mult.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Mircovici nu este astăzi. Îi ține locul domnul Ciolacu. Deci, secretarii de serviciu sunt domnul Ciolacu și doamna Liliana Mincă.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

- Notă suplimentară

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem 14 cereri de procedură de urgență ale deputaților. Conform procedurii, liderii, aveți vreuna asupra căreia v-ați înțeles? Nu.

Domnul Marian Neacșu:

În principiu, dacă nu au nimic împotrivă colegii mei, nu am apucat să discut aceasta cu ei și îmi cer scuze pentru aceasta, am primit o solicitare de a încerca să urgentăm procedurile privind cererea de reexaminare a președintelui la Legea farmaciei. Este la pag.24. Dacă ați fi de acord să o discutăm mâine. Noi suntem Cameră decizională? Da, a venit de la Senat. OK!

Termenul de depunere a raportului?

Domnul Marian Neacșu:

Dacă s-ar putea, mâine. Deci, PL-x 435, pag.24.

A fost o solicitare din partea ministrului pentru relația cu Parlamentul, bănuiesc că la inițiativa ministrului sănătății.

Doamna Cristina Crișu:

De la Ministerul Sănătății avem rugămintea să fie reexaminată mai repede.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

De ce a retrimis-o președintele?

Doamna Cristina Crișu:

Erau niște probleme legate de niște discriminări. La Senat a fost acceptată în parte cererea președintelui și a fost adoptată cu amendamente.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Despre ce era vorba? Care este fondul?

Doamna Cristina Crișu:

Proiectul de lege vizează mai multe modificări asupra Legii farmaciei, dar ea este urgentă pentru că este legat de un termen care se împlinește la sfârșitul anului și ar trebui promulgată legea până atunci.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Liderii nu au nicio problemă, nici eu nu am nicio problemă. De acord.

Domnul Scutaru.

Domnul Adrian George Scutaru:

Da, suntem de acord.

Am și eu o solicitare. Tot așa, nu am apucat să discutăm. Pentru ordinea de zi, la pct. 18 este proiectul de Lege pentru subvenționarea revistelor de cultură reprezentative din România.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Domnul Adrian George Scutaru:

Da, îmi cer scuze.

Este un raport comun făcut de Comisia pentru buget și Comisia pentru cultură. Rugămintea este dacă am putea să o trecem pe o poziție mai în față, dacă sunteți de acord și dumneavoastră.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, m-a rugat și pe mine colegul dumneavoastră, care este inițiator. Nu am nicio problemă.

Pe locul 6. Liderii grupurilor? De acord. Membrii Biroului permanent? Unanimitate.

Deci, poz.18 devine poz.6. Termenul pentru inițiativa respectivă: mâine să fie raportul în plen și o punem și pe ordinea de zi în plen, ca să o dezbatem. Deci, o puneți pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului, și să fie dezbătută miercuri dimineață. Mulțumesc foarte mult.

Avem o cerere de procedură de urgență din partea Guvernului. Se aprobă. Este pe PNDR, da? Mulțumesc foarte mult. Celelalte - la comisii.

Doamna Cristina Crișu:

Și aici, dacă îmi permiteți, dacă am putea să obținem un termen mai scurt, astfel încât proiectul să apuce să treacă până la sfârșitul anului și prin Senat, care este Cameră decizională.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Atunci, comisia să o discute săptămâna aceasta și să cerem termen pentru depunerea raportului - 8 decembrie, luni. Deci, raportul pentru 8 decembrie și o introducem pe ordinea de zi. Mulțumesc foarte mult.

Notă privind documentele emise de Comisia pentru afaceri europene în urma examinării unor propuneri legislative și documente de consultare ale Uniunii Europene

PUNCTUL 4

Notă privind documentele emise de Comisia pentru afaceri europene în urma examinării unor propuneri legislative și documente de consultare ale Uniunii Europene

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem un COM, 520, pentru plen. Îl trimitem la plen.

De celelalte informări am luat notă.

Mulțumesc.

Informare din partea Grupului parlamentar PP-DD

PUNCTUL 5

Informare din partea Grupului parlamentar PP-DD

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnilor colegi, am o problemă pe care vreau să o discut cu dumneavoastră și vreau să o trimitem Comisiei juridice să o rezolve. Până atunci, domnule Burlacu, nu se face nicio mișcare. Am primit patru documente în patru zile, documente care unul îl "calcă" pe altul. Am o nominalizare pentru doamna Mincă la început, după care am altul privind retragerea doamnei Mincă și nominalizarea altcuiva, pentru că doamna Mincă a fost dată afară din partid, după care domnul Fenechiu, care nu mai este membru de partid de foarte mult timp, revine lider.

Procedurile sunt un pic complicate, pentru că noi nu am mai actualizat Regulamentul de aproape 8 ani, ca să fim deschiși.

În grupurile politice din Parlament pot rămâne deputați independenți, cu acordul grupului. Numai că nu putem să știm care sunt procedurile în momentul în care el nu mai aparține partidului, i-a dat afară pe toți...

Domnul Ștefan Burlacu:

Stați puțin, nu ne-a dat afară pe toți.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

O secundă, lăsați-mă să închei. Eu vorbesc pe lege.

În acest moment, după o decizie a Curții Constituționale, la pierderea calității de membru, după ce se aprobă în organismele dumneavoastră interne, pe Legea partidelor politice, vă puteți adresa justiției. În momentul în care te adresezi justiției, noi, cei din Biroul permanent, nu mai putem să intervenim, sub nicio formă. Aceste lucruri nu sunt reglementate, pentru că Decizia Curții Constituționale, aceasta cu adresarea în justiție, dacă nu mă înșel, este de câteva luni de zile. De 6-7 luni de zile, nu-i așa, domnule Nicolicea?

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, este destul de curând aceasta, nu prea există practică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu există practică, nimeni nu a reglementat în statutul partidului respectiv această prevedere. Până acum lua decizia la PNL cine lua - comitetul executiv sau consiliul național sau la PSD erai plecat și numai aveai treabă. Problema pe care noi nu o știm în acest moment că suntem și noi în niște situații inedite. Nu putem ști nici la noi în partid și nici la dumneavoastră nu este știut ce facem cu un deputat independent afiliat grupului? Dacă de exemplu, partidul care a depus listă nu îl dorește lider de grup? Noi nu putem să trecem peste mecanismele interne stabilite prin statut. Nici eu nu pot să stabilesc, nimeni de aici care emite o opinie nu poate să facă ceva în acest moment. Dar eu am să vă citesc așa: deci, am o informare semnată de 13 colegi în care domnul Cătălin Daniel Fenechiu care este deputat independent, el și-a dat demisia din PP-DD. Stați o secundă, lăsați-mă să termin! Grupurile nu sunt ale partidelor politice care candidează. Din informațiile mele, la PNL nu este "persoană fizică", al Partidului Național Liberal. Așa știu eu că nu este "pe persoană fizică". Am această solicitare, am aici un "snop" de documente, inclusiv din partea doamnei deputat, pe bună dreptate, contestări la Comisia juridică și mai am aici un dosar PP-DD de săptămâna trecută. La mine la cabinet am șapte documente care sunt cam aceeași speță, dar sunt diferite, da? Bun. Ar trebui să facem vot, dacă se întâmplă chestia asta într-un grup săptămâna aceasta facem un vot, mâine cad, se schimbă alții, facem alt vot. Eu nu știu cu fuga asta cum este, că am mai văzut-o și la PDL pe vremuri cu vicepreședintele care era ministru, a fugit cu ștampila de la Comisia de muncă, am trăit momente din astea cu toții.

Eu vă propun următoarea chestiune: eu nu am să fac vot pentru schimbarea doamnei Mincă sau pentru schimbarea cuiva, așa cum am primit vinerea trecută, nici nu am să fac absolut nimic atâta timp cât nu există o opinie din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Eu vă propun ca toate documentele care sunt strict legale aici și regulamentare să le trimitem Comisiei de disciplină și imunități și Comisiei de regulament să-mi exprime un punct de vedere. Sunt și deciziile Curții Constituționale, sunt toți colegii noștri acolo. Liderul de grup., noi nu știm cum sunt mecanismele interioare în PP-DD, nimeni nu întreabă, nici eu nu întreb la PNL, nici domnul Oltean nu întreabă la PSD, sunt mecanismele interne.

Mecanismele nu le putem extinde la nivelul Comitetului liderilor sau Biroului permanent, nu avem competențe nici noi, nici Comitetul liderilor, putem să trimitem la Comisia de regulament dacă sunt instrumente de regulament, la Comisia juridică dacă este chestiune de disciplină.

La noi, în Parlament, a fost cutuma de 20 de ani dacă liderul trimite o hârtie sub semnătură, nimeni nu-i contestă lui autoritatea. În acest moment, chestiunea pe care o avem noi este contestarea autorității, luării acelei decizii de la care s-a plecat pe baza unei decizii a partidului care, la momentul respectiv, din informația mea, partidul a luat o decizie, am văzut un comunicat de presă că doamna Mincă numai este membru de partid. Coroborată cu decizia Curții Constituționale numai suntem noi în măsură să putem să stabilim, Regulamentul nostru nu specifică. De aceea, o să vă rog frumos, cu toate documentele, doamna Mincă rămâne colega noastră în Biroul permanent, domnul Burlacu, în acest moment, este vicelider, a fost nominalizat, trimitem la Comisia juridică, de disciplină și imunități și la Comisia de regulament, le dăm o săptămână, să ne exprime o opinie.

Altfel, dacă de exemplu noi lucram vineri, făceam vot cu bile, o dădeam pe doamna Mincă jos vineri, ne întâlneam luni și făceam alt vot cu bine ca să o punem pe doamna Mincă înapoi. Până ieri era un lider de grup, acum am o informare înainte de a fi ședința de grup, pentru că ședințele de grup sunt acum, după ce ne întâlnim noi la Biroul permanent, că s-au întâlnit și s-a schimbat liderul de grup.

Doamna Liliana Mincă:

Este adevărat, dar eu cred că membrii Biroului permanent trebuie să cunoască ce se întâmplă la Grupul PP-DD din Camera Deputaților.

În primul rând, eu consider că pentru noi, biblia în Parlament este Regulamentul Camerei Deputaților, trebuie respectat de toți cei care sunt deputați în momentul acesta, indiferent că au experiență sau n-au experiență. Atunci când am fost desemnată membru în Biroul permanent al Camerei Deputaților am fost desemnată conform Regulamentului, având votul colegilor mei, membri în Grupul PP-DD. În unanimitate m-au votat să fiu secretar în Camera Deputaților, în Biroul permanent. Actualul lider de grup, fără să respecte Regulamentul Camerei Deputaților, fără să consulte parlamentarii, de la el putere, a încălcat Regulamentul și există pentru că am făcut acea sesizare și către dumneavoastră și către Comisia juridică și am cerut sancționarea liderului de grup, pentru că a încălcat Regulamentul și există foarte clar dispoziția articolului 27, alineat 1 din Regulamentul Camerei Deputaților care a fost încălcat, am cerut sancționarea lui și am cerut, în același timp, schimbarea lui din calitatea de lider de grup, pentru că la Grupul parlamentar al PP-DD se întâmplă niște nereguli, domnule președinte. O să vi le sesizez și în scris și cred că nu trebuie să expunem imaginea Camerei Deputaților, sub nicio formă, da? Eu o să vi le pun în scris.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră. Tocmai de aceea, eu vă spun un lucru ca să înțelegeți. Nici un alt grup parlamentar nu intră în Regulamentul intern de funcționare al celuilalt grup parlamentar.

Există proceduri prin care anumite grupuri parlamentare primesc o recomandare conform Legii partidelor politice de la structura lor de conducere, unele au accept tacit, altele o supun la vot. Aceste proceduri interne nu pot să le comentez eu, nici dumneavoastră. Și noi nu contestăm niciodată semnătura liderului de grup, este o cutumă.

Doamna Liliana Mincă:

Noi am contestat-o.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră puteți să o contestați în interiorul grupului.

Doamna Liliana Mincă:

Aceasta a fost și decizia noastră. Astăzi ne-am întâlnit în grup și cu unanimitate de voturi a fost schimbat liderul.

Scrisoare din partea domnului Robert Cazanciuc, ministrul justiției

PUNCTUL 8

Scrisoare din partea domnului Robert Cazanciuc, Ministrul Justiției

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, mai am o scrisoare din partea domnului Cazanciuc, vine MCV. Domnul Nicolicea este acum ministru, numai putem să-l punem pe el, o să-l pun pe domnul Florin Iordache care a fost și înainte de echipa aceasta, el va reprezenta o singură persoană de contact. De echipa care este în spate, am vorbit cu domnul Ciucă. Domnul Ciucă, doamna Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Eugen Nicolicea și Florin Iordache vor fi echipa cu care va lua deciziile. Ne-au cerut o persoană care să fie disponibilă 24 din 24 de ore și eu l-am pus pe domnul Florin Iordache. Știe și regulament, a fost și în Comisia juridică, a fost și vicelider, un om vechi în Parlament. O parte din lucrurile care sunt aici le-am făcut. A., este și domnul Marton Arpad. Dacă nu este domnul Florin Iordache, să fie domnul Marton Arpad, că am încredere în domnul Marton. Cred că toată lumea are încredere în domnul Marton, este cel mai vechi, eu l-am găsit în Parlament, este un om care știe Regulamentul.

Mulțumesc foarte mult.

Solicitare din partea Comisiei pentru Regulament

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Comisiei pentru Regulament

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

"Comisia pentru Regulament are în dezbatere pe ordinea de zi elaborarea unui punct de vedere privind posibilitatea existenței a două grupuri parlamentare aparținând aceluiași partid. Vă rugăm să o aprobați astăzi...". Să dăm mâine această opinie.

Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am primit acest raport din partea Comisiei juridice.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Procedura a fost consumată. Rapoartele sunt trimise.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, rapoartele sunt trimise. Le introducem cu prioritate pe ordinea de zi.

Mulțumesc foarte mult.

Mai sunt alte chestiuni?

Săptămâna viitoare, la conducerea Camerei va fi domnul vicepreședinte Mitrea. Vom discuta, așa cum am stabilit, respingerile. Pe 10 decembrie o să vină bugetul. Am discutat cu domnul Scutaru, o să discut cu Comitetul Liderilor cum facem acest lucru, astfel încât să ne coordonăm cu bugetul și cu depunerea jurământului pentru noul președinte, care va cădea duminică, pe 21 decembrie. Aceasta este singura soluție.

Acum, stimați colegi, mergem la Biroul permanent reunit.

Mulțumesc foarte mult.

­

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,30.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 februarie 2023, 11:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro