Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 2 decembrie 2014 ora 14:00

5. Informare din partea Grupului parlamentar PP-DD
la Comisia juridică, de disciplină și imunități și la Comisia pentru regulament consultă

Informare din partea Grupului parlamentar PP-DD Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnilor colegi, am o problemă pe care vreau să o discut cu dumneavoastră și vreau să o trimitem Comisiei juridice să o rezolve. Până atunci, domnule Burlacu, nu se face nicio mișcare. Am primit patru documente în patru zile, documente care unul îl "calcă" pe altul. Am o nominalizare pentru doamna Mincă la început, după care am altul privind retragerea doamnei Mincă și nominalizarea altcuiva, pentru că doamna Mincă a fost dată afară din partid, după care domnul Fenechiu, care nu mai este membru de partid de foarte mult timp, revine lider.

Procedurile sunt un pic complicate, pentru că noi nu am mai actualizat Regulamentul de aproape 8 ani, ca să fim deschiși.

În grupurile politice din Parlament pot rămâne deputați independenți, cu acordul grupului. Numai că nu putem să știm care sunt procedurile în momentul în care el nu mai aparține partidului, i-a dat afară pe toți...

Domnul Ștefan Burlacu:

Stați puțin, nu ne-a dat afară pe toți.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

O secundă, lăsați-mă să închei. Eu vorbesc pe lege.

În acest moment, după o decizie a Curții Constituționale, la pierderea calității de membru, după ce se aprobă în organismele dumneavoastră interne, pe Legea partidelor politice, vă puteți adresa justiției. În momentul în care te adresezi justiției, noi, cei din Biroul permanent, nu mai putem să intervenim, sub nicio formă. Aceste lucruri nu sunt reglementate, pentru că Decizia Curții Constituționale, aceasta cu adresarea în justiție, dacă nu mă înșel, este de câteva luni de zile. De 6-7 luni de zile, nu-i așa, domnule Nicolicea?

Domnul Eugen Nicolicea:

Da, este destul de curând aceasta, nu prea există practică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu există practică, nimeni nu a reglementat în statutul partidului respectiv această prevedere. Până acum lua decizia la PNL cine lua - comitetul executiv sau consiliul național sau la PSD erai plecat și numai aveai treabă. Problema pe care noi nu o știm în acest moment că suntem și noi în niște situații inedite. Nu putem ști nici la noi în partid și nici la dumneavoastră nu este știut ce facem cu un deputat independent afiliat grupului? Dacă de exemplu, partidul care a depus listă nu îl dorește lider de grup? Noi nu putem să trecem peste mecanismele interne stabilite prin statut. Nici eu nu pot să stabilesc, nimeni de aici care emite o opinie nu poate să facă ceva în acest moment. Dar eu am să vă citesc așa: deci, am o informare semnată de 13 colegi în care domnul Cătălin Daniel Fenechiu care este deputat independent, el și-a dat demisia din PP-DD. Stați o secundă, lăsați-mă să termin! Grupurile nu sunt ale partidelor politice care candidează. Din informațiile mele, la PNL nu este "persoană fizică", al Partidului Național Liberal. Așa știu eu că nu este "pe persoană fizică". Am această solicitare, am aici un "snop" de documente, inclusiv din partea doamnei deputat, pe bună dreptate, contestări la Comisia juridică și mai am aici un dosar PP-DD de săptămâna trecută. La mine la cabinet am șapte documente care sunt cam aceeași speță, dar sunt diferite, da? Bun. Ar trebui să facem vot, dacă se întâmplă chestia asta într-un grup săptămâna aceasta facem un vot, mâine cad, se schimbă alții, facem alt vot. Eu nu știu cu fuga asta cum este, că am mai văzut-o și la PDL pe vremuri cu vicepreședintele care era ministru, a fugit cu ștampila de la Comisia de muncă, am trăit momente din astea cu toții.

Eu vă propun următoarea chestiune: eu nu am să fac vot pentru schimbarea doamnei Mincă sau pentru schimbarea cuiva, așa cum am primit vinerea trecută, nici nu am să fac absolut nimic atâta timp cât nu există o opinie din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Eu vă propun ca toate documentele care sunt strict legale aici și regulamentare să le trimitem Comisiei de disciplină și imunități și Comisiei de regulament să-mi exprime un punct de vedere. Sunt și deciziile Curții Constituționale, sunt toți colegii noștri acolo. Liderul de grup., noi nu știm cum sunt mecanismele interioare în PP-DD, nimeni nu întreabă, nici eu nu întreb la PNL, nici domnul Oltean nu întreabă la PSD, sunt mecanismele interne.

Mecanismele nu le putem extinde la nivelul Comitetului liderilor sau Biroului permanent, nu avem competențe nici noi, nici Comitetul liderilor, putem să trimitem la Comisia de regulament dacă sunt instrumente de regulament, la Comisia juridică dacă este chestiune de disciplină.

La noi, în Parlament, a fost cutuma de 20 de ani dacă liderul trimite o hârtie sub semnătură, nimeni nu-i contestă lui autoritatea. În acest moment, chestiunea pe care o avem noi este contestarea autorității, luării acelei decizii de la care s-a plecat pe baza unei decizii a partidului care, la momentul respectiv, din informația mea, partidul a luat o decizie, am văzut un comunicat de presă că doamna Mincă numai este membru de partid. Coroborată cu decizia Curții Constituționale numai suntem noi în măsură să putem să stabilim, Regulamentul nostru nu specifică. De aceea, o să vă rog frumos, cu toate documentele, doamna Mincă rămâne colega noastră în Biroul permanent, domnul Burlacu, în acest moment, este vicelider, a fost nominalizat, trimitem la Comisia juridică, de disciplină și imunități și la Comisia de regulament, le dăm o săptămână, să ne exprime o opinie.

Altfel, dacă de exemplu noi lucram vineri, făceam vot cu bile, o dădeam pe doamna Mincă jos vineri, ne întâlneam luni și făceam alt vot cu bine ca să o punem pe doamna Mincă înapoi. Până ieri era un lider de grup, acum am o informare înainte de a fi ședința de grup, pentru că ședințele de grup sunt acum, după ce ne întâlnim noi la Biroul permanent, că s-au întâlnit și s-a schimbat liderul de grup.

Doamna Liliana Mincă:

Este adevărat, dar eu cred că membrii Biroului permanent trebuie să cunoască ce se întâmplă la Grupul PP-DD din Camera Deputaților.

În primul rând, eu consider că pentru noi, biblia în Parlament este Regulamentul Camerei Deputaților, trebuie respectat de toți cei care sunt deputați în momentul acesta, indiferent că au experiență sau n-au experiență. Atunci când am fost desemnată membru în Biroul permanent al Camerei Deputaților am fost desemnată conform Regulamentului, având votul colegilor mei, membri în Grupul PP-DD. În unanimitate m-au votat să fiu secretar în Camera Deputaților, în Biroul permanent. Actualul lider de grup, fără să respecte Regulamentul Camerei Deputaților, fără să consulte parlamentarii, de la el putere, a încălcat Regulamentul și există pentru că am făcut acea sesizare și către dumneavoastră și către Comisia juridică și am cerut sancționarea liderului de grup, pentru că a încălcat Regulamentul și există foarte clar dispoziția articolului 27, alineat 1 din Regulamentul Camerei Deputaților care a fost încălcat, am cerut sancționarea lui și am cerut, în același timp, schimbarea lui din calitatea de lider de grup, pentru că la Grupul parlamentar al PP-DD se întâmplă niște nereguli, domnule președinte. O să vi le sesizez și în scris și cred că nu trebuie să expunem imaginea Camerei Deputaților, sub nicio formă, da? Eu o să vi le pun în scris.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră. Tocmai de aceea, eu vă spun un lucru ca să înțelegeți. Nici un alt grup parlamentar nu intră în Regulamentul intern de funcționare al celuilalt grup parlamentar.

Există proceduri prin care anumite grupuri parlamentare primesc o recomandare conform Legii partidelor politice de la structura lor de conducere, unele au accept tacit, altele o supun la vot. Aceste proceduri interne nu pot să le comentez eu, nici dumneavoastră. Și noi nu contestăm niciodată semnătura liderului de grup, este o cutumă.

Doamna Liliana Mincă:

Noi am contestat-o.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră puteți să o contestați în interiorul grupului.

Doamna Liliana Mincă:

Aceasta a fost și decizia noastră. Astăzi ne-am întâlnit în grup și cu unanimitate de voturi a fost schimbat liderul.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 31 ianuarie 2023, 18:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro