Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 15 decembrie 2014 ora 10:00

Ședința a început la ora 10,15.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

Au participat:

De la Camera Deputaților: domnul Miron Tudor Mitrea, domnul Marian Neacșu, domnul Dan-Ștefan Motreanu și domnul Ioan Oltean - vicepreședinți, domnul Ion-Marcel Ciolacu și doamna Liliana Mincă - secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Horia Grama și domnul Ionel Palăr - chestori, domnul Florin-Costin Pâslaru - Grupul parlamentar al PSD, domnul Adrian George Scutaru - Grupul parlamentar al PNL, domnul Tinel Gheorghe - Grupul parlamentar al PDL și domnul Aurelian Ionescu - Grupul parlamentar Liberal Conservator.

De la Senat: domnul Marius-Lucian Obreja, domnul Ioan Chelaru, domnul Cristian-Sorin Dumitrescu și domnul Vasile Nistor - vicepreședinți, domnul Ion-Simeon Purec, domnul Mariu-Ovidiu Oprea și domnul Alexandru Pereș - secretari, domnul Cristian-Petru Bodea și domnul Nicolae Moga -­­­ chestori, domnul Ilie Sârbu - Grupul parlamentar al PSD, doamna Doina-Anca Tudor - Grupul parlamentar al PNL, domnul Dumitru Oprea - Grupul parlamentar al PD-L, și domnul Pataki Csaba - Grupul parlamentar al UDMR.

Invitați

Domnul Eugen Nicolicea și doamna Cristina Crișu - Departamentul pentru relația cu Parlamentul,

De la Camera Deputaților: domnul George Ionuț Dumitrică - secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă și doamna Laura Nicoleta Riteș - Departamentului Legislativ, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - director Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - director Direcția comunicare și relații publice, doamna Adelina Palade - director general la Cancelarie Președinte, și domnul Victor-Viorel Coman - director general la Cabinet Secretar general.

De la Senat: domnul Ion Vărgău - secretarul general al Senatului, doamna Cristina Ionescu - secretar general adjunct, doamna Mihaela Ciochină - Direcția Generală Legislativă, doamna Camelia Tomescu - Serviciul proceduri și evidență legislativă, doamna Roxana Truinea - Direcția pentru organizarea lucrărilor plenului și comisiilor, doamna Claudia Pencea - Serviciul pentru organizarea lucrărilor plenului Senatului, doamna Elena Diaconu - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent, domnul Gabriel Sterea - Direcția generală Secretariat general, doamna Ionela Mihăilă - consilier, și doamna Mariana Carabin - director la Cabinet Secretar general.

*

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună ziua.

Deschid ședința comună a celor două Birouri permanente.

Aveți proiectul ordinii de zi. Dacă sunt obiecții la proiectul ordinii de zi. Nu sunt. Vă mulțumesc foarte mult.

Scrisoarea domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru

PUNCTUL 1

Scrisoarea domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru

Repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului - decembrie 2014

PUNCTUL 2

Repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului - decembrie 2014

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem scrisoarea domnului prim-ministru și avem și repartizarea candidaților propuși la funcția de membru al Guvernului pentru audierea la comisiile permanente.

Analizele se vor face între orele 12,00 și 16,00.

De la ora 16,00 până la ora 18,00 Camera Deputaților își va face rapoartele care sunt strict necesare.

Păstrăm această perioadă și pentru redactarea avizelor de la comisiile de specialitate reunite și, astfel, vă propun ca la ora 18,00 să începem plenul.

Vă rog.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor președinți și stimați colegi, în afară de lista cu noul cabinet, premierul a mai comunicat și altceva referitor la programul de guvernare?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu. Rămâne același.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor președinți și stimați colegi, eu aduc în fața dumneavoastră următoarele argumentele: suntem în fața unui nou guvern care, din punct de vedere administrativ, este în esență modificat - dispar ministere prin comasare, dispar miniștri, deci putem vorbi de o nouă structură guvernamentală din punct de vedere administrativ.

Suntem din nou în prezența unui guvern cu o nouă structură politică - pleacă UDMR-ul, formațiune politică, și revine o altă formațiune politică - PLR, sau PNP sau cum îi spune la această nouă formațiune politică. Deci, în mod cert structura politică a noului guvern se modifică.

În această situație, domnilor președinți și stimați colegi, în mod obligatoriu se impune existența unui program de guvernare care să însoțească lista noului guvern sau precizarea că acest guvern continuă programul actualului în exercițiu.

Vă rog să vă amintiți de votarea guvernului după intrarea UDMR-ului, când premierul, și am în fața exact declarația domniei sale, și pot să vă redau ad-literam ceea ce precizează, spune că actualul guvern își asumă continuitatea programului adoptat în perioada 2012 - 2016. Acest lucru trebuie să se întâmple și astăzi, și vă citez, domnilor colegi, pentru ca lucrurile să fie foarte clare. Astfel, premierul spunea: "Deși a fost inițial văzută ca o simplă formalitate această angajare a răspunderii Guvernului pe un program care să completeze, să adapteze programul de guvernare aprobat de dumneavoastră în 2012 - 2016, cred că este o șansă reală de a prezenta din nou publicului larg și dumneavoastră principalele obiective pe care noi ni le asumăm prin noua structură guvernamentală."

În această situație, domnule președinte, cred că se impune în mod obligatoriu ca premierul, pe lângă lista de membri ai Guvernului pe care ne-a trimis-o, să ne trimită și completarea prin care se precizează sau măcar în care se reiterează clar că programul de guvernare aflat în desfășurare este însușit și continuat de către noua formulă guvernamentală.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul senator Ilie Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Eu vreau să îi citez domnului coleg ce spune primul-ministru prin adresa pe care a înaintat-o, la ultimul paragraf: "Guvernul, în componența rezultată după remaniere solicitată, își asumă programul de guvernare astfel cum a fost prezentat în ședința Camerelor reunite din data de 21 decembrie 2012." Această adresă o aveți și dumneavoastră.

Domnul Ioan Oltean:

Din păcate, noi nu o avem.

Mi se pare normal ca fiecare membru al Biroului permanent reunit să aibă acest material, ca să fim în cunoștință de cauză.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Fiecare membru al Biroului permanent are materialul pe tabletă. Domnul Ioan Oltean are tableta, dar nu funcționează.

Domnilor colegi, deci rămânem pe această chestiune. Îi mulțumesc foarte mult onoratului vicepreședinte pentru intervenție.

Este în regulă. Astfel, prin consens rămâne cum am stabilit cu toți.

Aveți și dumneavoastră repartizarea candidaților propuși.

Domnul Darius Vâlcov va fi audiat la Comisiile de buget, finanțe, la etajul 6.

Doamna Grațiela Gavrilescu va fi audiată la cele două Comisii de mediu, la Sala "Nicolae Bălcescu".

Domnul Mihai Tudose va fi audiat de Comisia de politică economică și Comisia de industrii și servicii de la noi, de la Camera Deputaților, și Comisia economică, industrii și servicii, Comisia de privatizare și administrarea activelor statului și Comisia pentru transporturi și energie de la Senat, la Sala "Constantin Stere".

Domnul Andrei Gerea va fi audiat de aceleași comisii dar mai târziu, tot la Sala "Constantin Stere".

Domnul Sorin Grindeanu va fi audiat de Comisia de pentru tehnologia informației și comunicațiilor de la Camera Deputaților și Comisia economică de la Senat, la Sala "Constantin Stere".

Domnul Sorin Cîmpeanu va fi audiat de cele două Comisii de învățământ, la etajul 3, la Camera Deputaților.

Domnul Ionuț Vulpescu va fi audiat de cele două Comisii de cultură, la Sala "Avram Iancu".

Domnul Adrian Anghel va fi audiat de cele două Comisii pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, la Sala "President" a Camerei Deputaților.

Domnul Liviu Pop va fi audiat de Comisii de muncă și protecție socială ale celor două Camere și de Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, la Sala "Drepturilor omului".

Aici nu avem probleme.

Înainte de a trece la repartizare, aveți vreo obiecție?

Domnul Tinel Gheorghe.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, referitor la repartizare, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, noi considerăm că și Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară trebuie să intre la audieri pentru acest minister pentru că titulatura ministerului include și domeniul pădurilor.

Prin urmare, domnule președinte, noi considerăm că, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Comisiile de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din ambele Camere - și din Camera Deputaților și din Senat - trebuie să participe la audieri. Este vorba de însăși titulatura - "Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor". Lăsați atribuțiile unei comisii foarte importante fără dreptul de a audia ministerul de resort.

Și a doua observație pe care vreau să o fac, și pentru stenogramă o spun, domnule președinte, noi considerăm că acest guvern este un guvern nou și ar trebui să fie audiați toți miniștrii.

Deși dumneavoastră spuneți, nu există un consens. Intervenția domnului Ioan Oltean a fost foarte corectă. Este un guvern nou și toți miniștrii trebuie audiați în comisiile de specialitate. Dar dumneavoastră stabiliți că numai nouă miniștri trebuie audiați în comisiile de specialitate; restul, deși, iată, se modifică pe fond structura guvernamentală, se consideră audiați.

Noi, Grupul Partidului Național Liberal, credem că trebuie audiați toți miniștrii în comisiile de specialitate.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog, domnule Scutaru, aveți cuvântul.

Domnul Adrian George Scutaru:

Domnule președinte, este clar că acest punct de vedere va fi prezentat de Opoziție și în plen, și vreau să subliniez faptul, și pentru dumneavoastră și pentru stenogramă, că nu există o abordare consensuală. Opoziția consideră că avem de-a face cu un nou guvern, și remarc ceea ce a spus primul-ministru - și domnia sa face apel la programul modificat asumat în ședința Camerelor reunite în data de 11 martie 2014. Păi, am avut un vot pe guvern ca urmare a ieșii PNL-ului de la guvernare. Și în acest moment ne confruntăm cu o situație similară - iese un partid de la guvernare - UDMR-ul - și dumneavoastră vă aduceți un alt aliat în cadrul coaliției. Deci, avem o situație politică similară.

Bineînțeles, dumneavoastră sunteți majoritate și considerați că aceasta ar fi opinia care trebuie asumată, dar, din punctul nostru de vedere, vreau să fie foarte clar - nu există o abordare consensuală. Dumneavoastră aveți o majoritate și v-o exercitați, Opoziția consideră că avem de-a face cu un nou guvern, ar trebui să fie audiați toți miniștrii, și lucrul acesta îl vom susține și în cadrul plenului.

Am vrut să fie foarte clar ca și abordare politică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră.

Așa am propus și când a intrat UDMR-ul și erați colegi cu noi în guvern - am audiat toți miniștrii. Eu așa îmi aduc aminte. Poate dumneavoastră, cei din Opoziție, actualul PDL, până se face PNL la 1 februarie, vă aduceți aminte altceva.

Eu îmi aduc aminte că și în Guvernele succesive Boc toți miniștrii au fost audiați.

Dacă este cumva o greșeală a mea din privitul tehnocratic al Regulamentului, vă rog mult să îmi spuneți.

Și la Guvernele II, III și IV Boc a fost la fel.

Eu aș vrea să ne uităm la precedente pentru că aceste lucruri creează cutume și reflexe care ne permit nouă, pe baza legislației în vigoare și a Constituției, pentru că, altfel, nu ne putem permite, deoarece Opoziția întotdeauna contestă la Curtea Constituțională.

Eu așa îmi aduc aminte și am și cerut să văd acest lucru înainte și nu am văzut nici o diferență, dar poate că eu greșesc.

Domnul senator Ilie Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Știți și dumneavoastră, știm cu toții că se schimbă punctul de vedere atunci când ești în Opoziție și uiți ce ai făcut la Putere, dar asta face parte din viața parlamentară, și nu mai comentez.

Aș vrea să mă refer doar la propunerea domnului lider Tinel Gheorghe în ceea ce privește participarea Comisiei de agricultură la audiere. Nu am nimic împotrivă, dar aș vrea să vă reamintesc faptul că s-a înființat o comisie specială pentru mediu acum. Atunci nu o aveam și veneau la Comisia pentru agricultură care era și comisia pentru mediu.

Putem decide numai cunoscând acest aspect.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul vicepreședinte Miron Mitrea, domnul care domnul vicepreședinte Cristian Dumitrescu.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Două chestiuni vreau să ating: eu sunt de acord pe fond cu ceea ce a spus domnul Scutaru, și am fost de acord și atunci când Guvernele Boc au venit să facă schimbările respective și de structură și așa mai departe și mi s-a spus că există, și este adevărat, o hotărâre a Curții Constituționale referitor la modul în care restructurările de guvern cu păstrarea primului-ministru au loc. Este a cincea oară acum când suntem în aceeași situație. Chiar dacă am avut alt punct de vedere altă dată, trebuie să respect astăzi cutuma. Deci, cutuma, sprijinită pe o hotărâre a Curții Constituționale, este că, atunci când se schimbă structura guvernului, se dă vot în Parlament pe politicienii care se schimbă. Atât. Este o cutumă, și nu vreau să mai intru în amănunte. Am fi penibili dacă mergem mai departe, dar este dreptul nostru să fim ridicoli, nu ne poate opri nimeni.

Referitor la a doua chestiune, problema este la noi, nu este la Guvern.

Guvernul a mutat pădurile și apele la Mediu acum vreo trei guverne sau patru guverne, nu acum. Nu s-a inventat acum Ministerul Mediului.

Acum s-au reunit - Ministerul Pădurilor și Apelor s-a întors la Ministerul Mediului pentru că de acolo a plecat.

Problema este la noi. Probabil că Comisia de mediu, și eu vă propun să ne gândim serios, ar trebui să primească partea de silvicultură de la Comisia de agricultură, pentru că este ciudat să ai niște comisii care, după aproape opt ani de zile, au o altă structură decât structura Guvernului și ne creează o dificultate. Dacă ar fi fost prima dată aș fi înțeles, dar nu este prima dată. De opt ani sau de nouă ani deja apele și pădurile nu mai sunt la Agricultură, deci ar fi ciudat să ducem și Comisia de agricultură. Poate vom hotărî mai repede ca să mutăm pădurile la această comisie, care și așa nu are foarte multă încărcătură.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul vicepreședinte Cristian Dumitrescu.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Eu vreau să îl ajut pe domnul coleg Scutaru să nu facă și în plen intervenția pe care a făcut-o aici pentru că ar fi păcat pentru prestigiul instituției noastre.

Domnule coleg, vreau să vă spun un singur lucru: noi avem instituții prevăzute în Constituție, și Constituția este foarte clară și în domeniul restructurării Guvernului și a remanierii. De asemenea, avem hotărâri ale Curții Constituționale care vorbesc foarte clar - nu există în doctrină și în Constituție alt guvern decât atunci când se schimbă și șeful guvernului; restul, este vorba fie de remaniere, fie de instituția restructurării.

De fiecare dată s-a procedat în mod corect. Miniștrii care fac parte din guvern și ale căror ministere nu au fost modificate nu se mai supun audierii, iar ministerele nou create și miniștrii nou numiți pe funcțiile respective sunt audiați în Parlament.

Procedura care acoperă toată această modificare este votul în Parlament, dar nu votul pentru un nou guvern. De aceea și în literatura obișnuită se vorbește în presă de Guvernul I, Guvernul II, Guvernul Ponta, Guvernul Boc I, II și așa mai departe, dar este același guvern.

Deci, procedurile sunt foarte clare.

Dacă vreți să facem o polemică, putem să o facem, dar riscul este să ne punem în situația să nu respectăm nici ceea ce am făcut noi înainte, și să nu fim nici în spiritul și nici în litera Constituției.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Eugen Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Ne bazăm pe articolul 85 alineatul 2 - "În caz de remaniere guvernamentală, cazul nostru, președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului", și alineatul 3 - "Acest lucru se face după ce primește aprobarea Parlamentului". Deci, fiind vorba de unii membri care sunt numiți de președinte, acei membri trebuie să fie audiați și votați.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este o eroare materială.

Domnul vicepreședinte Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte și stimați colegi, la poziția 3, la domnul Mihai Tudose, Comisia pentru transporturi și energie nu are în obiectul de activitate nimic din ceea ce are în competență Ministerul Economiei în formula în care el este prezentat. Deci, vă propun ca la votul asupra lui, la întrebările și la audierile respective să nu participe și Comisia pentru transporturi și energie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Biroul permanent reunit, în primul rând vă propun ca la poziția 3, la "Repartizare", să eliminăm de la comisiile Senatului Comisiile pentru transporturi și energie. Dacă sunteți de acord. Da. Vă mulțumesc foarte mult. Unanimitate.

Aceasta este prima chestiune.

S-au finalizat și restul chestiunilor.

Domnul Ioan Oltean:

Există propunerea domnului deputat Tinel Gheorghe.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am o memorie foarte bună atunci când colegii mei cer o modificare de procedură, deci nu trebuie să mă ajutați.

Domnul deputat Tinel Gheorghe, liderul Grupului parlamentar al PDL, vă propune ca la audierile pentru doamna Grațiela Gavrilescu să intervină și Comisiile pentru agricultură. Pentru că noi facem programul acesta, nu îl face guvernul, eu supun această propunere Biroului permanent reunit.

Cine este pentru? Șapte voturi pentru.

Nu sunt suficiente. Deci, propunerea a căzut.

Vă rog.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte și stimați colegi, pentru mine este de neînțeles - un domeniu atât de important cum este cel al pădurilor, care astăzi este sub autoritatea Comisiei pentru agricultură și care este sub incidența Ministerului Mediului, să nu poată fi pus în discuție în prezența colegilor noștri care gestionează acest domeniu.

Vreau să vă reamintesc, domnule președinte și stimați colegi, că pădurile au fost dintotdeauna la Comisia pentru agricultură. Această formă a ministerului - Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a mai fost și altă dată, și întotdeauna la audieri, domnule președinte, a participat și Comisia pentru agricultură. Vă spune acest lucru cineva care a fost ministru al acestui minister, și am fost audiat împreună cu Comisia pentru agricultură.

Pădurile reprezintă un domeniu extrem de important, constituie un domeniu fundamental, și este inadmisibil să privăm de acest drept Comisia pentru agricultură.

Nu înțeleg rațiunea pentru care dumneavoastră, cei aflați la Putere, ați votat împotriva prezenței colegilor noștri din această comisie la audierea ministrului mediului, apelor și pădurilor. Este inexplicabil, și solicit, domnule președinte, să revenim!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule vicepreședinte, din păcate, nu putem să revenim la vot, știți foarte bine. Sunt și eu consternat că nu ați reușit să îi convingeți pe colegi cu argumentele pe care le aveți.

Domnul Ioan Oltean:

Dacă mi-ați fi dat cuvântul înainte de a supune la vot, probabil că reușeam.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat Tinel Gheorghe.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, dacă nu acceptați logica colegului meu, domnul Ioan Oltean, vicepreședinte al Camerei Deputaților, cred că o veți accepta pe a mea - dumneavoastră, în Biroul permanent, nu puteți modifica Regulamentul Camerei Deputaților, și nici al Senatului printr-o hotărâre luată în Biroul permanent.

Competența legislativă a Comisiei de agricultură și silvicultură este stabilită și aprobată printr-o hotărâre a Camerei Deputaților. Este vorba de Regulamentul Camerei Deputaților.

Dumneavoastră, printr-o decizie a Biroului permanent, modificați Regulamentul Camerei Deputaților. Pentru că la competența Comisiei de agricultură se explicitează foarte clar ce trebuie să facă această comisie din punct de vedere legislativ. Citiți articolul.

Eu cred că unele lucruri sunt de bun simț.

Deci, competența comisiei nu poate fi abrogată printr-o decizie a Biroului permanent, chiar fiind el și reunit.

Eu nu am făcut altceva decât să încerc să îndrept o eroare materială. Am crezut că este o scăpare, dar văd că dumneavoastră vorbiți nu de o scăpare, ci de o intenție - de rea intenție.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Propunerea pentru audiere vine ca aviz după decizia Curții Constituționale. Numai plenul este cel care stabilește. Nu are nici o legătură cu ceea ce spuneți dumneavoastră.

Vă rog să încheiem acest subiect.

Vă propun următoarea chestiune - să mai avem două intervenții, după care vă rog să supunem la vot repartizarea, ceea ce eu cred că este absolut normal.

Domnule senator, aveți cuvântul.

Domnul Dumitru Oprea:

Pentru ministrul economiei, consider total neinspirată, și nu știu pe cine deranjează scoaterea Comisiei pentru transporturi și energie. Cred că în sala aceasta sunt o mulțime de absolvenți de științe economice sau studii economice care au făcut economia industriei, construcțiilor și transporturilor.

Pe cine încurcă prezența a încă două infrastructuri strategice cheie - cea pentru distribuție de electricitate și cea pentru transport, ca un ministru de economie să fie privat de astfel de dialoguri?

Domnul Marian Neacșu:

Domnule senator, argumentul este foarte simplu: avem un minister care se ocupă exact de aceste problematici, și este nominalizat mai jos. Dacă vă uitați în listă, vedeți că Ministerul Energiei are exact această problematică.

Domnul Dumitru Oprea:

Nu faceți sistem biunivoc.

Eu aș stabili la toți Comisia de cercetarea abuzurilor.

Deci, aici nu este o suprapunere între ministere, ci este dorința ca oamenii aceștia să dea probe că o economie nu se conduce numai dintr-o pătrățică.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule senator.

Vă supun la vot repartizarea, așa cum a fost ea propusă de către departamentele de specialitate.

Domnul Dumitru Oprea:

Am făcut și eu o propunere.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator, la noi, la Camera Deputaților, există un respect. Am o rugăminte: să nu interveniți. S-a votat, să închidem discuția.

Domnul Dumitru Oprea:

Păi când ați votat? Am făcut acum propunerea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator, ați avut o intervenție.

Domnul Dumitru Oprea:

La noi, la Senat, nu se pune pumnul în gură.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La dumneavoastră, la Senat, s-ar putea să nu aveți acest respect. Noi avem respect unii față de ceilalți, să știți.

Dragi colegi, s-a votat eliminarea Comisiei pentru transporturi de la audierea domnului Mihai Tudose, candidat pentru funcția de ministru al Economiei, Comerțului și Turismului.

În același timp, nu a întrunit numărul de voturi necesare propunerea de a fi completate cele două Comisii pentru mediu și echilibru ecologic cu Comisiile pentru agricultură la audierea candidatului pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Grațiela Gavrilescu.

Avem acum repartizarea stabilită. O supun la vot Biroului permanent. Cine este pentru? 14 voturi pentru.

Abțineri? Nu sunt.

Voturi împotrivă? 7 voturi împotrivă.

Vă mulțumesc. A fost aprobată.

Vă propun ca timpul de audiere să fie de la ora 12,00 la ora 16,00 cu eventualele probleme care apar, astfel încât la ora 18,00 să ne vedem în plenul reunit. Sunteți de acord?

Vă rog, domnule Tinel Gheorghe.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, vreau să vă reamintesc faptul că ați creat un precedent extrem de periculos. Mâine, la audierea miniștrilor pentru buget, partea de păduri, dacă mențineți această formulă cu cele două comisii - Comisia pentru mediu și, bănuiesc, Comisia de administrație, va fi descoperită pe buget.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult pentru intervenția dumneavoastră.

Prin urmare, între orele 12,00 și 16,00 vor avea loc audierile, și la ora 18,00 va fi plen reunit. Biroul permanent, sunteți de acord? Da, în unanimitate. Vă mulțumesc foarte mult.

Memorandum Intern: Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus-Werner Iohannis, Președintele ales al României

PUNCTUL 3

Memorandum Intern: Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus-Werner Iohannis, Președintele ales al României

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, aici avem un memorandum intern privind ședința solemnă din 21 decembrie. Eu am avut o discuție cu domnul Scutaru, care a avut o discuție cu Președintele ales, după care domnul vicepreședinte Miron Mitrea a avut o discuție, și domnul președinte Călin Popescu-Tăriceanu a avut această discuție, și avem un desfășurător pe care noi l-am stabilit pe baza experienței trecute și a proiectului pe care l-am avut și în 2009 și în 2004. Materialul este propus de stafful tehnic.

Știți foarte bine că în sala de plen intră 460 de parlamentari.

Președintele a solicitat ca rândul II de la balcon să fie ocupat numai de către invitații domniei sale, iar la balcon la nivelul I, vor sta o parte din parlamentari - de la 460 până la 500.

Vor fi numai două loji pentru invitații de la Camera Deputaților și Senat, o lojă pentru reprezentanții cultelor recunoscute în România, o lojă pentru presă, loja diplomatică, plus cele două părți - stânga și dreapta de lângă loja diplomatică - vor fi pentru corpul diplomatic.

De altfel, domnul președinte Iohannis a mai solicitat și aici 19 locuri, deci are foarte mulți invitați, plus stafful domniei sale care va sta la balcon.

Avem și o procedură standard pe care o aplicăm.

Dacă la desfășurător aveți comentarii. Oricum vom mai discuta și pe parcursul săptămânii. De aceea, vă propun să îl aprobăm de principiu.

Nu sunt comentarii.

Obiecții?

Vă rog, domnule Scutaru.

Domnul Adrian George Scutaru:

Singurul lucru pe care l-am înțeles de la Secretariatul general este, apropo de votul pe buget, că înainte de evenimentul de la ora 12,00 nu prea s-ar mai putea desfășura vreo altă activitate fiind vorba de un aranjament al sălii.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu putem să anticipăm.

Votul pe buget poate îl vom da sâmbătă seara sau poate pe 23 decembrie. Asta depinde de noi.

Vă rog, domnule senator.

Domnul Dumitru Oprea:

Nu văd anexa 2, și este importantă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Anexa 2 este ceea ce v-am citit eu.

Domnul Dumitru Oprea:

Este vorba de senatori, este acolo este o problemă de un loc, și vor fi în situația să întrebe dacă ei au loc în sală sau nu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, pentru parlamentari sunt 460 de locuri, și avem numai două loji - la primul balcon sunt alocate 38 de locuri pentru senatori.

Procedura a fost stabilită cu stafful domnului Președinte Klaus Iohannis.

Dacă există o nemulțumire din partea dumneavoastră, vă rog să o spuneți la microfon în plen.

Domnul Dumitru Oprea:

Suntem ca niște mingi jucate în sală.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră. Vă rog să interveniți și să spuneți și la microfon. Sunt de acord.

Eu spun să mai tăiem din invitații domnului Klaus Iohannis, pentru că altă soluție nu avem.

Vă rog.

Domnul Cristian-Petru Bodea:

Domnule președinte, înțeleg că nu avem locuri destule pentru parlamentari?

Dacă parlamentarii nu au loc toți, mai bine tăiem din invitații lui Klaus Iohannis. Îmi pare rău.

Domnul Iohannis depune jurământul în fața parlamentarilor, nu în fața invitaților.

Prioritatea sunt parlamentarii și apoi invitații domnului Iohannis.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, mai spun încă odată: sunt 460 de locuri pentru parlamentari în sală, plus 38 de locuri la balcon la nivelul I. Niciodată, nici la depunerea jurământului, nu au fost 500 de parlamentari prezenți.

Noi am alocat pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani de când suntem aleși - 500 de locuri pentru parlamentari. Noi suntem 560 acum.

Deci, 500 de locuri sunt absolut corecte pentru toți colegii noștri.

Vă rog.

Domnul Adrian George Scutaru:

Pur și simplu, stimate coleg, capacitatea sălii de plen are un număr de locuri. La câți parlamentari suntem, indiferent câți invitați are sau nu are domnul Iohannis, 38 de parlamentari, în cazul în care este foarte puțin probabil ca toți parlamentarii României să fie prezenți în această zi, deci 38 ar trebui să aibă loc la etaj, la balcon. Atât. Dar niciodată nu s-a întâmplat ca toți parlamentarii să fie prezenți. Repet: nu este legat de câți invitați are președintele Iohannis, ci pur și simplu este vorba de capacitatea sălii și, la numărul de parlamentari pe care îi are Parlamentul României, ar trebui 38 să fie la etaj.

Domnul Cristian-Petru Bodea:

Am înțeles că vor fi și la lojă, dar vroiam să fim siguri că nu vine cineva și stă în picioare pe acolo sau pleacă acasă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

În regulă.

Obiecții, amendamente? Nu. Rămâne așa. Vă mulțumesc.

Unanimitate în Biroul permanent.

Notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament

PUNCTUL 4

Notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrate la Parlament

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, avem și o notă cu privire la inițiativele legislative de competența ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului înregistrate la Parlament.

Am luat act.

Ne mai vedem în birourile permanente în această perioadă.

Nu uitați că avem de depus amendamente la Buget până astăzi la ora 15,00.

Ne vedem la ora 18,00 în plenul reunit.

Vă mulțumesc foarte mult.

*

Ședința s-a încheiat la ora 10,50.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 23 iulie 2024, 6:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro