Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 15 decembrie 2014 ora 10:00

3. Memorandum Intern: Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus-Werner Iohannis, Președintele ales al României
aprobat consultă

Memorandum Intern: Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus-Werner Iohannis, Președintele ales al României Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, aici avem un memorandum intern privind ședința solemnă din 21 decembrie. Eu am avut o discuție cu domnul Scutaru, care a avut o discuție cu Președintele ales, după care domnul vicepreședinte Miron Mitrea a avut o discuție, și domnul președinte Călin Popescu-Tăriceanu a avut această discuție, și avem un desfășurător pe care noi l-am stabilit pe baza experienței trecute și a proiectului pe care l-am avut și în 2009 și în 2004. Materialul este propus de stafful tehnic.

Știți foarte bine că în sala de plen intră 460 de parlamentari.

Președintele a solicitat ca rândul II de la balcon să fie ocupat numai de către invitații domniei sale, iar la balcon la nivelul I, vor sta o parte din parlamentari - de la 460 până la 500.

Vor fi numai două loji pentru invitații de la Camera Deputaților și Senat, o lojă pentru reprezentanții cultelor recunoscute în România, o lojă pentru presă, loja diplomatică, plus cele două părți - stânga și dreapta de lângă loja diplomatică - vor fi pentru corpul diplomatic.

De altfel, domnul președinte Iohannis a mai solicitat și aici 19 locuri, deci are foarte mulți invitați, plus stafful domniei sale care va sta la balcon.

Avem și o procedură standard pe care o aplicăm.

Dacă la desfășurător aveți comentarii. Oricum vom mai discuta și pe parcursul săptămânii. De aceea, vă propun să îl aprobăm de principiu.

Nu sunt comentarii.

Obiecții?

Vă rog, domnule Scutaru.

Domnul Adrian George Scutaru:

Singurul lucru pe care l-am înțeles de la Secretariatul general este, apropo de votul pe buget, că înainte de evenimentul de la ora 12,00 nu prea s-ar mai putea desfășura vreo altă activitate fiind vorba de un aranjament al sălii.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu putem să anticipăm.

Votul pe buget poate îl vom da sâmbătă seara sau poate pe 23 decembrie. Asta depinde de noi.

Vă rog, domnule senator.

Domnul Dumitru Oprea:

Nu văd anexa 2, și este importantă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Anexa 2 este ceea ce v-am citit eu.

Domnul Dumitru Oprea:

Este vorba de senatori, este acolo este o problemă de un loc, și vor fi în situația să întrebe dacă ei au loc în sală sau nu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, pentru parlamentari sunt 460 de locuri, și avem numai două loji - la primul balcon sunt alocate 38 de locuri pentru senatori.

Procedura a fost stabilită cu stafful domnului Președinte Klaus Iohannis.

Dacă există o nemulțumire din partea dumneavoastră, vă rog să o spuneți la microfon în plen.

Domnul Dumitru Oprea:

Suntem ca niște mingi jucate în sală.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră. Vă rog să interveniți și să spuneți și la microfon. Sunt de acord.

Eu spun să mai tăiem din invitații domnului Klaus Iohannis, pentru că altă soluție nu avem.

Vă rog.

Domnul Cristian-Petru Bodea:

Domnule președinte, înțeleg că nu avem locuri destule pentru parlamentari?

Dacă parlamentarii nu au loc toți, mai bine tăiem din invitații lui Klaus Iohannis. Îmi pare rău.

Domnul Iohannis depune jurământul în fața parlamentarilor, nu în fața invitaților.

Prioritatea sunt parlamentarii și apoi invitații domnului Iohannis.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, mai spun încă odată: sunt 460 de locuri pentru parlamentari în sală, plus 38 de locuri la balcon la nivelul I. Niciodată, nici la depunerea jurământului, nu au fost 500 de parlamentari prezenți.

Noi am alocat pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani de când suntem aleși - 500 de locuri pentru parlamentari. Noi suntem 560 acum.

Deci, 500 de locuri sunt absolut corecte pentru toți colegii noștri.

Vă rog.

Domnul Adrian George Scutaru:

Pur și simplu, stimate coleg, capacitatea sălii de plen are un număr de locuri. La câți parlamentari suntem, indiferent câți invitați are sau nu are domnul Iohannis, 38 de parlamentari, în cazul în care este foarte puțin probabil ca toți parlamentarii României să fie prezenți în această zi, deci 38 ar trebui să aibă loc la etaj, la balcon. Atât. Dar niciodată nu s-a întâmplat ca toți parlamentarii să fie prezenți. Repet: nu este legat de câți invitați are președintele Iohannis, ci pur și simplu este vorba de capacitatea sălii și, la numărul de parlamentari pe care îi are Parlamentul României, ar trebui 38 să fie la etaj.

Domnul Cristian-Petru Bodea:

Am înțeles că vor fi și la lojă, dar vroiam să fim siguri că nu vine cineva și stă în picioare pe acolo sau pleacă acasă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

În regulă.

Obiecții, amendamente? Nu. Rămâne așa. Vă mulțumesc.

Unanimitate în Biroul permanent.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 iunie 2024, 15:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro