Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2015 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 2 martie 2015 ora 15:30

3. Propunere din partea unui grup de senatori și deputați neafiliați cu privire la componența Comisiei de revizuire a Constituției și a Comisiei de Cod electoral
la liderii grupurilor parlamentare, termen o săptămână consultă

Propunere din partea unui grup de senatori și deputați neafiliați cu privire la componența Comisiei de revizuire a Constituției și a Comisiei de Cod electoral Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Senatorii neafiliați, cu semnăturile deputaților neafiliați, ne roagă frumos: 1. să-l păstrăm pe domnul Neagu, care este postul PSD, la Comisia de cod electoral și să-l mai punem și pe domnul senator Valer Marian.

Nu este de competența Biroului permanent reunit. Ponderea o stabilesc grupurile politice.

Comitetul liderilor, o să vă dau pe săptămâna viitoare să luați această chestiune.

Domnul Mihai Neagu este pe postul PSD, stabiliți dacă îl lăsați domnului senator Mihai Neagu sau puneți pe altcineva, este treaba dumneavoastră și să-mi dați un punct de vedere cu privire la cererea domnului Valer Marian.

Comitetul liderilor, vă rog frumos să vă reuniți până ne întâlnim data viitoare și să ne spuneți care este punctul dumneavoastră de vedere.

Domnule Neacșu, bine? Mulțumesc.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Eu aș avea o propunere, domnule președinte. Cred că putem rezolva această cerere așa cum am rezolvat și în momentul în care Grupul de neafiliați a cerut - și noi avem prins în regulamentul nostru, al Camerei Deputaților. Trebuie un reprezentant pe lângă Comitetul liderilor, fără drept de vot.

Vă fac propunerea ca reprezentanții grupului de neafiliați să participe la ședințele Comisiei pentru revizuirea Constituției și Comisiei pentru elaborarea codului electoral, dar cu statut de invitat, fără drept de vot.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am avut o discuție cu domnul Radu Popa și i-am spus că în momentul în care grupul deputaților neafiliați îl nominalizează pe domnia sa, eu îl primesc la Comisia de cod electoral fără nici o problemă. Până la urmă, dânsul mi-a spus înainte de a face această hârtie.

Încă o dată vă spun, decizia Curții Constituționale se referă la Comitetul liderilor și la Biroul permanent. Deci, dacă există un grup de deputați neafiliați foarte mare, atunci se poate introduce în Biroul permanent, și Comitetul liderilor trebuie să invite liderul deputaților neafiliați dacă ei s-au constituit într-o structură, nu grup, repet nu grup, și au un om care-i reprezintă. În acest moment, ei sunt sparți în șapte fracțiuni; de exemplu, cei care sunt ai PMP-ului, dacă nu mă înșel, s-au dus de la neafiliați la Grupul Democrat și Popular, nu? Domnul Burlacu este de față. Ceilalți sunt în altă parte. Nu mai știi care cum este. La un moment dat erau uniți, la alt moment s-au despărțit.

Eu nu pot să iau decizia și nici membrii Biroului permanent.

Comitetul liderilor va lua această decizie și ne va comunica în cel mai scurt timp.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Dacă-mi permiteți, domnule președinte, nu cred că Comitetul liderilor are această prerogativă, de a lua decizia. Comitetul liderilor eventual poate să facă o propunere plenului reunit.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule vicepreședinte, plenul reunit nu are nici o competență să stabilească la Comitetul liderilor un deputat care-i reprezintă pe deputații neafiliați sau un senator care-i reprezintă pe senatorii neafiliați. Doar Comitetul liderilor. Și informează Biroul permanent reunit cum se votează în plen.

În ceea ce privește chestiunea legată de comisiile speciale, Comisia de cod electoral și Comisia de revizuire a Constituției sunt comisii speciale. Comitetul liderilor recomandă, în baza regulamentului comun, a regulamentului celor două Camere și a deciziilor Curții Constituționale, procedura de urmat. În acest moment, cele două comisii au câte 15 membri. Sunt stabilite conform regulamentului comun. Toate grupurile politice au reprezentanți acolo, pe pondere. Deputații și senatorii neafiliați. nu există nici o decizie a Curții constituționale sau vreo obligație regulamentară să introducem un deputat sau un senator în pondere cu drept de vot.

De aceea, am cerut Comitetului liderilor să ne spună un punct de vedere. Până atunci, eu o să-l rog pe domnul Popa, dacă vrea să vină la Comisia de cod electoral, cu mare drag, ca să păstrăm raporturile dintre senatori și deputați. Cum vine și domnul Remus Cernea. Domnul Cernea vine la fiecare ședință a Comisiei de cod electoral, intervine și, fără nici o problemă, colegii de la comisie, indiferent de culoare politică, îi permit să ia cuvântul. Și organizațiile neguvernamentale vorbesc, și mass-media. Deci, nu văd nici o problemă dacă domnul Popa vine din partea deputaților neafiliați, așa cum m-a rugat domnia sa.

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Exact asta vroiam să spun și eu, domnule președinte. Exact în formula în care domnul Cernea se prezintă la lucrările comisiei, așa și domnul Popa, dar ca reprezentant al lor, pentru că nu poate să vină fiecare pe rând sau toți odată, poate să participe ca invitat, fără nici o problemă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bine.

Alte probleme dacă mai sunt pe ordinea de zi?

Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte, vroiam numai să ridic problema modificărilor la conducerea celor două comisii speciale. Dacă și care este situația lor.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La Comisia de revizuire a Constituției, conform înțelegerii dintre grupurile politice parlamentare, va intra un reprezentant al PSD. Din discuția pe care am avut-o cu domnul Voicu, după ce terminăm primul pachet de trei legi, adică cel pe care l-am angajat și eu, ca președinte, și domnia sa, cu toate energiile în această sesiune, pe 15 martie, când merg în fața Senatului, din momentul respectiv domnul Voicu va prelua președinția Comisiei de cod electoral și în partea cealaltă domnul Chelaru. Aceasta a fost înțelegerea și am și anunțat la ultima ședință, nu văd nimic ieșit din comun. Aștept de la subcomisii să trimiteți cele trei proiecte de legi. Am înțeles că mai sunt câteva modificări pe care trebuie să le faceți și sunt de acord cu dumneavoastră; intrăm cu finanțarea, cu partidele politice și, undeva, de pe 15-20, domnul Voicu are cale lungă de condus comisia aceasta. Mai sunt și altele, Legea votului prin corespondență, votului electronic, cum o să-i zicem, alte soluții; mai este Legea alegerilor parlamentare. Avem ce să facem. Dar nu este o problemă, ne-am înțeles și am stabilit lucrurile așa cum trebuie.

Alte intervenții? Nu.

Vă urez o zi frumoasă.

Domnilor, ne vedem la ora 16.00 în plenul reunit.

Votul va fi pe buletine de vot.

Camera Deputaților votează prima, în 40 de minute, o oră, am terminat.

Domnul Dumitru Pelican:

Haideți să voteze Senatul primul, pentru că suntem mai puțini, domnule președinte.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 30 mai 2024, 22:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro