Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României
Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României s-a constituit, începând cu data de 1 ianuarie 2007, prin transformarea Comisiei pentru Integrare Europeană, a cărei activitate a încetat la data aderării României la Uniunea Europeană.
Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României are statut de comisie comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului și își exercită mandatul pe durata valabilității Tratatului de aderare a României și Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană.
Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României este formată din 35 de membri. Alcătuirea comisiei se face cu respectarea configurației politice a Camerei Deputaților și Senatului, rezultată din ultimele alegeri. Raportul dintre numărul membrilor din Camera Deputaților și cei din Senat este același cu cel dintre numărul total al membrilor Camerei Deputaților și numărul total al membrilor Senatului.
Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României este împuternicită să exprime punctul de vedere al Parlamentului României privind afacerile europene și să acorde mandat de negociere Guvernului pentru proiectele documentelor europene aflate în procedură de decizie la Consiliul Uniunii Europene, cu excepția cazurilor prevăzute în Constituția României, în lege, în Regulamentul Camerei Deputaților, în Regulamentul Senatului și în Regulamentul Comisiei pentru afaceri europene.
Atribuțiile comisiei pentru afaceri europene sunt:
- asigură exercitarea controlului parlamentar în domeniul afacerilor europene;
- urmărește îndeplinirea de către România a prevederilor Tratatului de aderare a României și Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană, în limita competențelor sale;
- reprezintă Parlamentul României în relațiile cu Uniunea
Europeană, în condițiile legii și ale regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului;
- participă la dezbaterile privind viitorul construcției europene;
- informează Parlamentul României despre:
- principalele strategii și politici ale Uniunii Europene, inclusiv aspectele constituționale de revizuire a tratatelor;
- participarea Parlamentului României la formarea poziției naționale pentru adoptarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene.