Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Organizare și funcționare > Grupurile parlamentare Versiunea pentru printare
 [ < înapoi ]  [ înainte > ]
Grupurile parlamentare

Grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaților. Ele se pot constitui din cel puțin 10 deputați care au candidat în alegeri pe listele aceluiași partid, ale aceleiași formațiuni politice, alianțe politice sau alianțe electorale.

Deputații unui partid sau ai unei formațiuni politice nu pot constitui decât un singur grup parlamentar. Deputații care au candidat pe listele unei alianțe politice sau alianțe electorale și fac parte din partide politice diferite pot constitui grupuri parlamentare proprii ale partidelor din care fac parte.

Deputații partidelor politice, formațiunilor politice, alianțelor politice sau alianțelor electorale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar, precum și deputații independenți se pot reuni în grupuri parlamentare mixte sau se pot afilia altor grupuri parlamentare constituite.

Deputații care reprezintă organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, altele dacât minoritatea maghiară, pot constitui un singur grup parlamentar.

În prima sa ședință, fiecare grup parlamentar procedează la desemnarea conducerii proprii, alcătuită din lider și, după caz, din unul sau mai mulți vicelideri și un secretar. Liderul grupului prezină Camerei denumirea acestuia, precum și componența lui numerică și nominală.

În prima ședință de constituire a Camerei Deputaților, grupurile parlamentare sunt prezentate în ordinea mărimii acestora, rezultate în urma alegerilor. Președintele Camerei Deputaților împreună cu liderii grupurilor parlamentare repartizează la începutul primei sesiuni a legislaturii, locurile în sala de ședințe pentru fiecare grup parlamentar.

Formarea de grupuri parlamentare ale unor partide care nu au obținut mandate în urma alegerilor este interzisă.

Orice modificare intervenită în componența unui grup parlamentar se aduce la cunoștință președintelui Camerei Deputaților sub semnătura liderului grupului și, după caz, a deputatului. Președintele Camerei Deputaților informează deputații, în ședință publică, asupra modificărilor intervenite în componența grupurilor parlamentare.

Grupurile parlamentare îndeplinesc un rol major în activitatea Camerei Deputaților atât în ceea ce privește constituirea organelor de lucru și de conducere, cât și în ceea ce privește definirea atitudinii și a poziției politice a deputaților față de proiectele de lege supuse dezbaterii.

Astfel, grupurile parlamentare, prin liderul de grup sau prin ceilalți reprezentanți, au următoarele atribuții:

  • fac propuneri pentru componența Comisiei de validare a mandatelor de deputat;
  • propun candidați pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților și pentru alegerea membrilor Biroului permanent, în limita locurilor ce le revin;
  • prezintă opțiunea deputaților din respectivul grup pentru a face parte din comisiile permanente, avansează propuneri pentru funcțiile din birourile acestora și desemnează deputații care vor face parte din alte comisii ale Camerei Deputaților, cu respectarea configurației politice a Camerei Deputaților.
  • pot cere revocarea membrilor Biroului permanent sau a membrilor birourilor comisiilor permanente, propuși de grupul respectiv;
  • participă la stabilirea ordinii de zi și pot cere modificarea ordinii de zi a ședințelor în plen ale Camerei Deputaților;
  • pot prezenta amendamente și pot cere încheierea dezbaterii asupra unei probleme puse în discuția Camerei Deputaților;
  • pot solicita verificarea întrunirii cvorumului în cursul ședințelor în plen;

Grupurile parlamentare, în funcție de ponderea lor în Camera Deputaților, au la dispoziție logistica necesară în vederea desfășurării activității, autoturisme, personal de secretariat și de specialitate, potrivit hotărârii Biroului permanent.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 iunie 2024, 10:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro