Resurse parlamentare
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Proceduri parlamentare > Documentele comisiilor > Versiunea pentru printare
Operații ce trebuie efectuate în vederea transmiterii documentelor de la comisii, pe Serverul WEB
OBSERVATIE IMPORTANTA:
Persoanele care detin e-token negru (de la Monitor) special pentru Sinteze si Procese verbale, urmeaza o procedura speciala de stampilare (aplica o semnatura electronica pe documentul transmis). Aceastra procedura e descrisa in "Ghid utilizare token monitor", sectiunea 3.

Persoanele cu e-token albastru, care incarca doar rapoarte/avize pot aplica doar stampila "conform cu originalul", asa cum e explicat mai sus. Nu e nevoie sa semneze electronic documentul.
Pasii care trebuie urmati sunt:
  1. Pregatirea fisierelor DOC si PDF
  2. Transmiterea fisierelor DOC si PDF pe Server

Pentru sintezele si procesele verbale ale lucrarilor comisiilor:

  1. Incarcarea documentelor in baza de date si validarea lor in vederea publicarii pe site si trasmiterea la Monitorul Oficial (in cazul sintezelor)
Etapa 1 - pregatirea fisierelor (doc si pdf)
1) Presupunem ca am redactat fisierul .doc, se salveaza acesta sub un anumit nume, într-un director de pe disc. Sa spunem ca se salveaza cu numele rp777.doc
2) Din fisierul .doc trebuie generat fisierul .pdf. Se face click pe icon-ul cu sigla pdf ca în imaginea de mai jos
Se va deschide o fereastra de dialog în care trebuie sa completam numele fisierului pdf. De regula acest nume se lasa sa fie acelasi cu al fisierului doc de la care s-a pornit (în cazul nostru rp777) si se salveaza în acelasi director cu fisierul doc. Se face click pe butonul Save. În urma acestei operatii obtinem fisierul rp777.pdf. Daca sigla pdf nu este prezenta sau la generarea fisierului pdf apar erori atunci se tipareste fisierul doc la imprimanta virtuala Adobe PDF. Comanda Print la aceasta imprimanta va genera fisierul PDF corespunzator.
3) Deschidem fisierul .pdf obtinut (rp777.pdf) pentru a-i aplica stampila si a-i seta securitatea

  • 3.1 Pentru aplicarea stampilei: se alege aceasta din bara de instrumente ca în imaginea de mai jos:
  • Apoi se aplica stampila pe fisier si se salveaza fisierul
  • 3.2 Pentru a seta securitatea se merge în meniul File :: Document Security . Se va deschide o fereastra din care se va alege Acrobat standard security . În urma acestei alegeri se va deschide o alta fereastra ca în imaginea de mai jos (pentru ADOBE 5.0)
  • Se bifeaza casutele ca în figura si se introduce parola personala (cea primita în plic), dupa care se face click pe butonul OK. Se va cere reconfirmarea parolei, deci se va reintroduce în caseta aferenta (care se deschide dupa ce am dat click pe OK) În felul acesta fisierul poate fi citit de oricine dar este protejat la modificari si nu va putea fi modificat decât de pe baza de parola.

    Daca folositi ADOBE 6.0, setarile de securitate se fac dupa figura de mai jos:

    Se salveaza fisierul. Abia dupa ce pdf-ul a fost stampilat si securizat este pregatit pentru a fi trimis pe server, împreuna cu fisierul doc corespunzator.
    Etapa 2 - Transmiterea fisierelor pe serverul WEB
    De pe pagina Camerei Deputatilor, de la rubrica Documente ale comisiilor se alege meniul Administrare (ultimul de pe pagina - partea stânga).
    Se va deschide o fereastra în care trebuie completate numele utilizatorului si parola (primite în plic) ca în imaginea de mai jos:
    Daca acestea sunt corecte, atunci va fi redirectat catre pagina aferenta incarcarii documentelor pe site.

    Daca utilizatorul detine un e-token va putea intra pe pagina de administrare documente direct, fara user/parola.

    Pe pagina destinata transmiterii fisierelor pe server trebuie completate anumite date astfel:
    • se alege fisierul pdf care trebuie trimis
    • se alege fisierul doc corespunzator
    • daca numele acestor fisiere a fost dat dupa regulile stiute (de exemplu daca este vorba despre un raport la PL nr.777 atunci fisierul ar fi trebuit numit rp777, daca este aviz - numit av777, daca este proces verbal - numit pvLLzzZZ unde LL este luna, zz ziua de început iar ZZ cea de sfârsit etc) atunci datele din formularul de mai jos se completeaza automat.
    Se verifica si modifica in mod corespunzator datele din formular:
    • tipul actului (raport, aviz, proces verbal, sinteza...)
    • nr. PL si an la rapoarte si avize
    • luna, prima zi de sedinta (eventual si ultima zi) în cazul proceselor verbale si sintezelor

    Dupa ce am ales fisierele, dupa ce am verificat datele completate în formular, se face click pe butonul Încarca fisiere (vezi imaginea de mai jos)

    Dupa ce am trimis fisierele pdf si doc (pot fi trimise si fiecare în parte, nu neaparat simultan), în partea de jos a paginii va apare un mesaj de genul:
    Daca apare o eroare si nu s-au transmis fisierele va rugam sa raportati eroarea la nr. de telefon 1545 Daca un acelasi fisier va fi trimis de mai multe ori, el nu va fi suprascris pe server ci se va înregistra automat cu acelasi nume urmat de un numar de versiune (1,2,3 etc.), urmând ca ulterior sa se stabileasca versiunea corecta. Versiunile inutile vor fi sterse de catre un administrator.
    Pentru a vedea lista de fisiere trimise pe server se face click pe una din legaturile urmatoare:
    Rapoarte | Avize | Sinteze | Procese verbale | Alte materiale | Toate
    meniu care se gaseste în partea de sus a paginii.

    Va rezulta o lista de genul: (fisierele PDF)

    Daca se doreste lista fisierelor DOC se face click pe meniul DOC
    Daca se doreste aranjarea fisierelor alfabetic dupa nume se face click pe antetul tabelului, în casuta cu Nume fisier . La fel pentru aranjarea dupa data, se face click pe Data încarcare
    Pentru întoarcere la pagina de început se face click pe Încarcare fisiere
    Etapa 3 - Adaugare/Modificare inregistrari in baza de date (doar pentru SINTEZE si PROCESE VERBALE)

    Dupa ce fisierul a fost incarcat pe server se va adauga o inregistrare corespunzatoare in baza de date. Asupra fisierelor pot fi facute 2 operatii: Adauga sau Modifica (vezi imaginea de mai jos)

    Daca inregistrarea aferenta nu exista in BD, atunci in coloana "Operatie BD" va aparea "Adauga". Daca exista (a fost deja adaugat in BD), va aparea Modifica.
    Fereastra care se deschide la Adaugare arata astfel:

    Campurile care trebuie modificate/completate sunt:

    • Data: data la care a fost intocmit documentul
    • Data1, Data2, ..., Data5: datele sedintelor comisiei pentru care s-a intocmit procesul verbal sau sinteza.
    • Valid: bifarea acestui camp duce la publicarea documentului pe site.
    Se pot completa datele in casutele aferente si se va valida informatia. Validarea este echivalenta cu publicarea documentului pe site in sectiunea documente ale comisiilor. Restul campurilor de pe acest ecran sunt dezactivate. La sfarsit se apasa pe butonul Adauga. Dupa aceasta operatie, informatia din coloana "Operatie BD" se transforma in "Modifica".

    Apasam pe Modifica daca vrem sa modificam anumite date, sau vrem sa validam fisierul in asa fel incat sa apara pe site, sau vrem sa stergem inregistrarea aferenta din Baza de Date (pentru a o adauga ulterior). Operatia de "Stergere din BD" nu afecteaza fisierele trimise.
    Ecranul de modificare arata astfel:

    In cazul sintezelor validate (casuta valid este bifata) mai apare un buton de comanda: Trimite la monitor care realizeaza trimiterea sintezei spre publicare la Monitorul Oficial partea a II-a/C.

    Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 19 martie 2024, 9:08
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
    E-mail: webmaster@cdep.ro