DECRET-LEGE nr.8 din 31 decembrie 1989
privind inregistrarea și functionarea partidelor politice și a organizatiilor obstesti in Romania
Textul actului publicat în M.Of. nr. 9/31 dec. 1989

DECRET - LEGE nr. 8 din 31 decembrie 1989 privind inregistrarea si functionarea partidelor politice si organizatiilor obstesti din Romania

EMITENT: CONSILIUL FRONTULUI SALVARII NATIONALE

aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 9 din 31 decembrie 1989
Pentru realizarea unei societati cu adevarat democratice in Romania, asigurarea si apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor si infaptuirea principiului pluralismului politic, in temeiul art. 2 lit. a) din Decretul-lege privind constituirea, organizarea si functionarea Consiliului Frontului Salvarii Nationale si a consiliilor teritoriale ale Frontului Salvarii Nationale, Consiliul Frontului Salvarii Nationale decreteaza:

ART. 1
In Romania este libera constituirea partidelor politice, cu exceptia partidelor fasciste sau care propaga conceptii contrare ordinii de stat si de drept in Romania.
Nici o alta ingradire pe motiv de rasa, nationalitate, religie, grad de cultura, sex sau convingeri politice nu poate impiedica constituirea si functionarea partidelor politice.
Inregistrarea si functionarea partidelor politice se fac in conformitate cu prevederile prezentului decret-lege.

ART. 2
Organizarea si functionarea partidelor politice se fac, potrivit statutelor acestora, numai pe baza teritoriala.
O persoana nu poate face parte in acelasi timp din doua sau mai multe partide politice.
Scopurile partidelor politice si organizatiilor obstesti trebuie sa se intemeieze pe respectul suveranitatii, independentei si integritatii nationale, al democratiei, in vederea asigurarii libertatilor si drepturilor cetatenilor si afirmarii demnitatii natiunii romane.
Mijloacele de realizare a scopurilor partidelor politice si organizatiilor obstesti trebuie sa fie in conformitate cu ordinea de stat si de drept din Romania.

ART. 3
In vederea inregistrarii, fiecare partid si organizatie obsteasca trebuie sa-si prezinte statutele de organizare si functionare, programul politic, sa-si declare sediul si mijloacele financiare de care dispun si sa faca dovada ca are cel putin 251 de membri.

ART. 4
Inregistrarea partidelor politice se face la Tribunalul municipiului Bucuresti, care, in termen de 5 zile, se pronunta asupra legalitatii constituirii lor.
Impotriva deciziei Tribunalului municipiului Bucuresti se poate face contestatie la Curtea Suprema de Justitie, in termen de 3 zile de la comunicarea deciziei.
Curtea Suprema de Justitie se pronunta in termen de 5 zile de la data inregistrarii contestatiei.
De la data raminerii definitive a deciziei de admitere a inregistrarii partidele politice dobindesc personalitate juridica.

ART. 5
Cadrele militare si personalul civil din Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne, judecatorii, procurorii si diplomatii, precum si personalul operativ al Radioteleviziunii Romane Libere, nu pot face parte din partide politice.
PRESEDINTELE CONSILIULUI FRONTULUI SALVARII NATIONALE ION ILIESCU ----------------


Joi, 12 septembrie 2024, 02:44

Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.