ORDONANȚĂ nr.81 din 25 august 1998
privind unele măsuri pentru ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 313/27 aug. 1998 |
![]() |
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Sunt supuse prevederilor prezentei ordonanțe terenurile degradate inapte pentru folosințe agricole, precum și terenurile neproductive, indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrări de împădurire, în vederea protejării solului, refacerii echilibrului hidrologic și îmbunătățirii condițiilor de mediu.
Art. 2. - Sunt considerate terenuri degradate, în înțelesul prezentei ordonanțe, terenurile care, prin eroziune, poluare sau acțiunea distructivă a unor factori antropici, și-au pierdut capacitatea de producție vegetală, și anume:
Art. 3. - Fac obiectul împăduririi, în condițiile prezentei ordonanțe, următoarele categorii de terenuri degradate:
Art. 4. - Terenurile degradate prevăzute la art. 2, precum și terenurile neproductive care pot fi ameliorate prin împădurire se constituie în perimetre de ameliorare.
CAPITOLUL II
Procedura de identificare și de împădurire a terenurilor degradate
Art. 5. - Identificarea, delimitarea și constituirea perimetrelor la nivelul localităților se fac de către o comisie stabilită prin decizie a prefectului, la propunerea directorului general al Direcției generale pentru agricultură și alimentație. Comisia se va constitui în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe și va fi formată din:
Art. 6. - (1) Inventarierea terenurilor degradate care fac obiectul acțiunii de ameliorare prin împădurire și constituirea perimetrelor de ameliorare se vor face cu respectarea prevederilor Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intră în perimetrele de ameliorare, precum și componența, funcționarea și atribuțiile comisiilor de specialiști, constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.786 din 30 decembrie 1993.
(2) Inventarierea terenurilor degradate prevăzute la alin. (1) este o obligație permanentă care nu se va încheia decât după finalizarea acțiunilor de ameliorare a acestora.
(3) Pentru prima etapă, acțiunea de inventariere a terenurilor excesiv degradate, care prezintă pericol pentru siguranța obiectivelor social-economice și care nu sunt utilizabile în activitățile productive, se va încheia în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
Art. 7. - Terenurile degradate constituite în perimetre și propuse a fi ameliorate prin împădurire vor fi scoase din evidența terenurilor cu folosințe agricole productive sau a terenurilor neproductive și vor fi înregistrate ca "terenuri neproductive destinate a fi împădurite", potrivit normelor metodologice ce vor fi emise de Ministerul Agriculturii și Alimentației în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe.
Art. 8. - (1) Terenurile degradate proprietate publică, prevăzute la art. 3 lit. a) și b), vor fi împădurite de deținătorii lor legali, din sursele financiare proprii. Materialul biologic se asigură de Regia Națională a Pădurilor, pe bază contractuală, sau de alți producători, iar lucrarea se va executa cu asistența tehnică gratuită a personalului silvic de specialitate.
(2) Documentația tehnico-economică pentru lucrările de ameliorare se execută contra cost de personalul de specialitate al direcțiilor silvice, în cazurile în care sunt necesare numai lucrări de împădurire și amenajare, și de către Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice sau de către alte unități specializate, atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, în cazurile când sunt necesare și lucrări de construcții pentru consolidarea terenurilor și corectarea torenților.
Art. 9. - Terenurile degradate proprietate publică, pentru ameliorarea cărora deținătorii legali nu dispun de resursele materiale necesare, se pot transmite - fără plată în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor. Transmiterea se aprobă prin hotărâre a Guvernului, cu avizul Ministerului Agriculturii și Alimentației și Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în condițiile în care suprafața terenului este, de regulă, de minimum 10 hectare, în cazul trupurilor izolate, și indiferent de suprafață, în cazul terenurilor limitrofe cu fondul forestier proprietate publică a statului.
Art. 10. - (1) Terenurile degradate proprietate privată, cuprinse în perimetrele de ameliorare constituite potrivit legii, pot fi donate statului prin acte autentice, cu avizul Ministerului Agriculturii și Alimentației, și administrate de Regia Națională a Pădurilor, în vederea executării lucrărilor de ameliorare prin împădurire. Actele de donații, înregistrarea în evidențele funciare și în registrele de inscripțiuni imobiliare, pentru asemenea cazuri, sunt scutite de taxele aferente. Onorariul notarial se suportă de Regia Națională a Pădurilor.
(2) Preluarea terenurilor degradate de către Regia Națională a Pădurilor se face în condițiile prevăzute la art. 9.
Art. 11. - (1) Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, cu avizul Ministerului Agriculturii și Alimentației, în numele statului poate mandata Regia Națională a Pădurilor să cumpere, de la persoane fizice, terenuri degradate în vederea împăduririi, cuprinse în perimetre de ameliorare constituite potrivit legii. Plata contravalorii acestor terenuri se va face din fondul de conservare și regenerare a pădurilor, prevăzut la art. 63 din Legea nr. 26/1996.
(2) Metodologia pe baza căreia se vor putea cumpăra terenuri degradate de la persoane fizice se va elabora de către Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, cu avizul Ministerului Finanțelor, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe.
(3) Autentificarea actelor de vânzare-cumpărare, precum și transcrierea dreptului de proprietate asupra terenurilor sunt scutite de taxa de timbru, respectiv de timbrul judiciar.
CAPITOLUL III
Finanțarea lucrărilor de împădurire a terenurilor degradate
Art. 12. - Sursele de finanțare, în vederea împăduririi terenurilor degradate, în funcție de categoria de proprietate prevăzută la art. 3 și de importanța obiectivelor ce trebuie protejate, sunt următoarele:
Art. 13. - Finanțarea lucrărilor de ameliorare a terenurilor degradate, preluate de Regia Națională a Pădurilor, se face din următoarele surse:
Art. 14. - (1) Fondurile necesare pentru întocmirea documentațiilor tehnico-economice și pentru executarea lucrărilor de ameliorare prin împădurire a terenurilor degradate proprietatea persoanelor fizice se asigură prin:
(2) În cazurile în care se constată că anumite terenuri au fost degradate și scoase din producția agricolă sau silvică prin fapte culpabile ale unor persoane fizice sau juridice, constatate în condițiile și de specialiștii prevăzuți la art. 114 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, primăria, organul agricol sau silvic poate cere pe cale civilă sau penală, după caz, suportarea de către cei vinovați a cheltuielilor necesare de refacere și ameliorare a solului, acțiunile civile fiind scutite de taxa judiciară de timbru.
CAPITOLUL IV
Răspunderi și sancțiuni
Art. 15. - Refuzul persoanelor fizice și juridice de a accepta ameliorarea prin împădurire a terenurilor degradate pe care le dețin, în condițiile prezentei ordonanțe, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei, în cazul persoanelor fizice, și de la 5.000.000 lei la 25.000.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
Art. 16. - (1) Proprietarii de terenuri degradate, care beneficiază de material biologic destinat împăduririi al cărui cost nu l-au suportat și refuză utilizarea sa sau îl utilizează în alte scopuri, vor fi sancționați cu amendă a cărei valoare va fi egală cu cea a materialului de împădurit, multiplicată de 5 ori.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), persoanele vinovate vor suporta și despăgubirea corespunzătoare costului materialului biologic destinat împăduririi, care se varsă la Fondul de ameliorare a fondului funciar sau la fondul de conservare și regenerare a pădurilor, după caz.
Art. 17. - (1) Contravențiilor prevăzute la art. 15 și 16 le sunt aplicabile dispozițiile cuprinse în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția art. 25-27.
(2) Amenzile se fac venit la bugetul de stat.
Art. 18. - Prevederile prezentei ordonanțe se completează cu dispozițiile art. 106-115 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată.
CAPITOLUL V
Dispoziții finale
Art. 19. - (1) Executarea lucrărilor de ameliorare a terenurilor prin împădurire este obligatorie atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, în cazurile în care organele centrale și locale care răspund de protecția mediului constată că neefectuarea acestor lucrări pune în pericol siguranța unor localități, a unor obiective de interes național sau viața populației din anumite zone.
(2) În cazurile în care persoanele fizice și juridice care dețin terenuri degradate proprietate privată nu sunt de acord cu executarea lucrărilor de ameliorare în condițiile prevăzute în prezenta ordonanță, Guvernul, la propunerea ministerelor interesate, va supune Parlamentului exproprierea prin lege, în regim de urgență, pentru utilitate publică, a terenurilor respective, cu prevederea unor măsuri compensatorii. Administrarea acestor terenuri se va face de către Regia Națională a Pădurilor.
Art. 20. - Terenurile degradate preluate de Regia Națională a Pădurilor în condițiile prevăzute la art. 9, art. 11 și art. 19 alin. (2) se înscriu în amenajamentele silvice, devin parte a fondului forestier național proprietate publică a statului și se supun regimului silvic.
Art. 21. - Pentru terenurile degradate prevăzute la art. 2, deținătorii acestora nu datorează impozitele sau taxele stabilite conform prevederilor legale în vigoare, timp de 25 ani de la data împăduririi acestora.
Art. 22. - Deținătorii de terenuri degradate, împădurite în condițiile prezentei ordonanțe, vor asigura cu continuitate, pe cheltuială proprie, lucrările de îngrijire, pază și protecție în perimetrele de ameliorare respective, cu respectarea normelor tehnice silvice pentru această categorie de vegetație forestieră.
Art. 23. - Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va raporta, anual, Guvernului situația identificării și împăduririi terenurilor degradate.
Art. 24. - Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se abrogă orice alte dispoziții contrare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemnează:
Ministrul apelor,
pădurilor și protecției mediului,
Romică Tomescu
p. Ministrul agriculturii și alimentației,
Adrian Dobrescu,
secretar de stat
Ministrul finanțelor,
Daniel Dăianu
București, 25 august 1998.
Nr. 81.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.