ORDONANȚĂ nr.23 din 29 ianuarie 1999
privind constituirea fondurilor de garantare
Textul actului publicat în M.Of. nr. 42/29 ian. 1999

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și ale art. 1 pct. 2 lit. k) din Legea nr. 259/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, Guvernul României emite următoarea ordonanță:

CAPITOLUL I
Dispoziții generale

Art. 1. - (1) Fondurile de garantare au ca obiect exclusiv de activitate garantarea în parte a creditelor sau a altor instrumente de finanțare ce pot fi obținute de către întreprinderi mici și mijlocii de la bănci comerciale ori din alte surse.

(2) În înțelesul prezentei ordonanțe, prin întreprinderi mici și mijlocii se înțelege întreprinderile astfel clasificate potrivit legii.

(3) Convenția de garantare dintre garant și beneficiarul garanției constituie titlu executoriu.

Art. 2. - (1) Fondurile de garantare sunt autorizate să efectueze în favoarea acționarilor lor sau a unor terți persoane fizice sau juridice cu calitatea de comerciant operațiunile financiare prevăzute la art. 1, în baza unui plan de afaceri, și să acorde consultanță acestora.

(2) În realizarea obiectului lor de activitate fondurile de garantare vor încheia cu bănci sau cu alte instituții prestatoare de servicii financiare convenții prin care vor stabili, de comun acord, categoriile de operațiuni comerciale pentru care se acordă credite și garanții, cuantumul global de garanții colective ce pot fi acordate, plafonul de creditare, limita de risc, tipul de informații pe care părțile le furnizează reciproc, cu respectarea secretului profesional, procedura de executare în situația nerambursării creditului, precum și alte drepturi și obligații.

Art. 3. - Fondurile de garantare pot să își diversifice portofoliile și să efectueze plasamente în scopul protejării capitalurilor proprii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

CAPITOLUL II
Constituirea fondurilor de garantare

Art. 4. - (1) Fondurile de garantare se constituie sub forma societăților comerciale pe acțiuni, în condițiile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată.

(2) Capitalul social al fondului de garantare este vărsat integral la data constituirii.

(3) Denumirea de fond de garantare va fi utilizată numai de societățile comerciale pe acțiuni care se constituie și funcționează ca fonduri de garantare.

Art. 5. - (1) Capitalul social al unui fond de garantare se împarte în acțiuni nominative cu valoare nominală egală, care nu poate fi mai mică de 1.000.000 lei.

(2) Acțiunile unui fond de garantare pot fi cotate la bursa de valori sau pot fi tranzacționate pe piața de capital organizată în condițiile legii.

(3) Capitalul social al unui fond de garantare poate fi majorat prin emisiune de acțiuni sau obligațiuni convertibile în acțiuni, în condițiile legii.

CAPITOLUL III
Consorțiile de garantare colectivă a creditelor

Art. 6. - (1) Consorțiul de garantare colectivă a creditelor este o formă de asociere instituită prin contractul de societate civilă între mai multe părți, denumite membri ai consorțiului de garantare colectivă a creditelor, care nu are personalitate juridică și care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:

a) este înființat de un grup de fonduri de garantare sau de un fond de garantare în asociere cu un grup de întreprinderi mici și mijlocii;
b) acordă garanții colective care contribuie la obținerea creditelor acordate de bănci sau de alte organizații care oferă servicii financiare, autorizate conform legii;
c) prestează servicii auxiliare activității de garantare, cum ar fi: consultanță, furnizare de informații sau alte servicii de asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii care au calitatea de acționar la un fond de garantare, parte a unui consorțiu de garantare colectivă a creditelor.

(2) Consorțiul își stabilește reprezentarea față de terți pe bază contractuală.

Art. 7. - Consorțiile de garantare acordă garanții colective numai în vederea obținerii de credite pentru investiții cu termen de rambursare mai mare de 18 luni.

CAPITOLUL IV
Fondurile de cogarantare

Art. 8. - (1) Comercianții, persoane fizice sau juridice, se pot asocia pentru înființarea de fonduri de cogarantare organizate ca societăți comerciale pe acțiuni, cu capital social integral vărsat la data constituirii, în scopul reducerii riscurilor financiare sau diminuării daunelor ce ar putea fi determinate de operațiunile unui fond de garantare.

(2) Fondurile de cogarantare au ca obiect de activitate garantarea, total sau în parte, a operațiunilor unui fond de garantare.

CAPITOLUL V
Dispoziții finale

Art. 9. - (1) În scopul asigurării accesului la credit, precum și al creării unui sistem descentralizat de garantare a creditelor prin îmbinarea resurselor private și publice, se alocă 50 de miliarde de lei din fondurile destinate stimulării întreprinderilor mici și mijlocii prevăzute la art. 24 lit. d) din Legea bugetului de stat pe anul 1998 nr. 109/1998, cu modificările și rectificările ulterioare, pentru următoarele destinații:

a) 40 miliarde lei se repartizează pentru constituirea de fonduri de garantare, organizate la nivelul regiunilor de dezvoltare potrivit Legii nr. 151/1998 privind dezvoltarea regională în România;
b) 10 miliarde lei se repartizează pentru constituirea unui Fond național de cogarantare, sub forma unui cont special deschis la Banca de Export-Import a României - S.A. (Romanian Eximbank).

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) lit. a) se acordă, la cerere, întreprinderilor mici și mijlocii, camerelor de comerț și industrie teritoriale, asociațiilor de reprezentare a întreprinderilor mici și mijlocii, după caz, care se asociază pentru constituirea unui fond de garantare sub formă de ajutor financiar nerambursabil în vederea subscrierii la capitalul social de pornire a activității fondurilor de garantare, ca aport în numerar la capitalul social al beneficiarilor ajutorului financiar.

(3) În cazul în care un fond de garantare constituit de către persoanele juridice prevăzute la alin. (2) se dizolvă ori își modifică obiectul de activitate mai înainte de 3 ani de la data la care a fost obținut creditul nerambursabil, respectivul credit se restituie, cu dobânda aferentă pentru perioada cuprinsă între data plății și data rambursării; dobânda se calculează la nivelul ratei medii a dobânzii la depozitele pe ultimele 12 luni, practicate în perioada de referință de către băncile comerciale potrivit datelor oficiale publicate de Banca Națională a României.

Art. 10. - Sumele prevăzute la art. 9 alin. (1) se alocă de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii care asigură aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe, urmărirea respectării condițiilor prevăzute și evaluarea periodică a rezultatelor obținute.

Art. 11. - Pentru stabilirea cuantumului și repartizarea sumelor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a), Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii va stabili metodologia și termenul de organizare a selecției și aprobării cererilor depuse, nu mai târziu de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Metodologia de organizare a licitației va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Art. 12. - Băncilor care desfășoară activități de garantare și/sau de cogarantare în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii li se aplică prevederile art. 89 din Legea bancară nr. 58/1998.

Art. 13. - În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii va elabora normele metodologice pentru utilizarea Fondului național de cogarantare, care se vor aproba prin hotărâre a Guvernului.

p. PRIM-MINISTRU,
VICTOR BABIUC

Contrasemnează:

Departamentul pentru
Reforma Administrației Publice Centrale
Petrică Diaconu,
secretar de stat

p. Ministrul finanțelor,
Bujor Bogdan Teodoriu,
secretar de stat

București, 29 ianuarie 1999.
Nr. 23.


Miercuri, 18 septembrie 2024, 03:27

Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.