ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr.217 din 29 decembrie 1999
pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.70/1994 privind impozitul pe profit
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 650/30 dec. 1999 |
![]() |
Art. I. - Ordonanța Guvernului nr.70/1994 privind impozitul pe profit, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.40 din 12 martie 1997, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Alineatul (1) al articolului 1 se completează cu litera e) cu următorul cuprins:
2. Alineatul (2) al articolului 1 va avea următorul cuprins:
"(2) Sunt exceptate de la plata impozitului pe profit:
3. Alineatul (4) al articolului 1 se abrogă.
4. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Cota de impozit pe profit este de 25%, cu excepțiile prevăzute de prezenta ordonanță.
(2) Contribuabilii care obțin venituri din activitatea barurilor de noapte, a cluburilor de noapte și a cazinourilor plătesc o cotă adițională de impozit de 25% asupra părții din profitul impozabil care corespunde ponderii veniturilor înregistrate din aceste activități în volumul total al veniturilor. Cota adițională de impozit o plătesc, de asemenea, persoanele fizice și juridice pentru veniturile proprii de aceeași natură, realizate în baza contractelor de asociere în participațiune.
(3) În cazul Băncii Naționale a României, cota de impozit pe profit este de 80% și se aplică asupra veniturilor rămase după scăderea cheltuielilor deductibile și a fondului de rezervă, potrivit legii.
(4) Orice majorare a capitalului social efectuată prin încorporarea rezervelor, precum și a profiturilor, cu excepția rezervelor legale și a diferențelor favorabile din reevaluarea patrimoniului, se impozitează cu o cotă de 10%.
(5) Obligația reținerii și vărsării impozitului revine societății comerciale o dată cu înregistrarea la registrul comerțului a modificărilor respective."
5. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Profitul impozabil se calculează ca diferență între veniturile obținute din livrarea bunurilor mobile, serviciilor prestate și lucrărilor executate, din vânzarea bunurilor imobile, inclusiv din câștiguri din orice sursă, și cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile și se adaugă cheltuielile nedeductibile.
(2) În scopul determinării profitului impozabil se iau în calcul toate câștigurile din orice sursă, inclusiv cele realizate din investițiile financiare.
(3) În cazul livrărilor de bunuri mobile și al vânzării de bunuri imobile, în baza unui contract de vânzare cu plata în rate, precum și în cazul contractelor de leasing financiar, valoarea ratelor scadente se înregistrează la venituri impozabile, la termenele prevăzute în contract.
(4) La calculul profitului impozabil cheltuielile sunt deductibile numai dacă sunt aferente realizării veniturilor. Pentru următoarele categorii de cheltuieli se admite deducerea la calculul profitului impozabil, astfel:
(5) În înțelesul alin. (1) veniturile neimpozabile sunt:
(6) În înțelesul alin. (1) cheltuielile nedeductibile sunt:
6. Articolul 5 se completează cu alineatele (4) și (5) cu următorul cuprins:
"(4) Contribuabilii care achiziționează începând cu data de 1 ianuarie 2000 echipamente tehnologice (mașini, utilaje, instalații de lucru) și mijloace de transport, cu excepția autoturismelor, beneficiază de o deducere, din profitul impozabil aferent exercițiului financiar, a unei cote de 10% din prețul de achiziție al acestora. Deducerea se calculează în luna în care se realizează achiziția, numai din punct de vedere fiscal, prin înscrierea la cheltuieli deductibile în declarația de impunere a sumelor respective. În situația în care se realizează pierdere, aceasta se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 5 ani.
(5) Pentru investițiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2000 în autoturisme cu o valoare mai mare decât echivalentul în lei a 12.000 euro, nu este permisă deducerea la calculul profitului impozabil a părții din amortizarea lunară care depășește această valoare. Fac excepție de la prevederile alineatului precedent societățile de leasing, pentru bunurile de această natură care fac obiectul unui contract de leasing operațional."
7. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
"Art. 7. - Contribuabilii care au încasat printr-un cont bancar din România venituri în valută din exportul bunurilor realizate din activitatea proprie, direct sau prin contract de comision, precum și din prestări de servicii plătesc o cotă de impozit de 5% pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii acestor venituri în volumul total al veniturilor. Reducerea se calculează lunar, iar sumele aferente acesteia se repartizează ca surse proprii de finanțare."
8. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 5 ani.
Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
Nu se recuperează pierderea fiscală înregistrată de persoana juridică, în cazul în care are loc divizarea sau fuziunea.
Contribuabilii care pe o perioadă de 3 ani consecutivi au realizat numai pierderi intră automat în obiectivul de control al organului fiscal pentru constatarea cauzelor care au dus la nerealizare de profit.
În cazul persoanelor juridice străine prevederile alineatelor precedente se aplică luându-se în considerare numai activitățile economice, cotele de participare, profiturile și pierderile atribuite sediului permanent din România.
(2) În situația lichidării, fuziunii, divizării unui contribuabil, la determinarea profitului impozabil se includ și profiturile ce rezultă din evaluarea patrimoniului, dacă succesorul în drept al contribuabilului nu garantează continuitatea impozitării conform prevederilor prezentei ordonanțe."
9. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
"Art. 12. - (1) În sensul prezentei ordonanțe, sediu permanent înseamnă locul prin intermediul căruia orice activitate a unei persoane fizice sau juridice străine este, în întregime sau în parte, condusă direct sau prin intermediul unui agent dependent.
Sediul permanent include: un loc de conducere, o sucursală, un birou, un sediu secundar, o fabrică, un magazin, un atelier, o mină, un puț petrolier sau de gaze, o carieră sau orice alt loc de extracție a resurselor naturale.
Un șantier de construcții sau un loc unde au fost aduse echipamente pentru construcții, un proiect de montaj sau de instalare, activitățile de supraveghere, consultanță și furnizarea de servicii pentru același proiect sau proiecte conexe devin sediu permanent, dacă au o durată mai mare de 12 luni.
Un sediu permanent nu include: folosirea de instalații în scopul depozitării, expunerii sau livrării de produse sau de mărfuri, menținerea unui stoc de produse sau de mărfuri în scopul depozitării, expunerii sau livrării, menținerea unui stoc de produse sau de mărfuri numai în scopul prelucrării de către o altă persoană juridică, menținerea unui stoc de produse sau de mărfuri pentru expunerea lor în cadrul unui târg comercial sau în cadrul unei expoziții și pot fi și vândute la încheierea târgului sau expoziției. Sediul permanent nu include nici un loc fix de afaceri destinat cumpărării de produse, mărfuri sau colectării de informații, menținerea unui loc fix de afaceri în scopul desfășurării de activități cu caracter pregătitor sau auxiliar, pentru orice combinare a activităților menționate, cu condiția ca întreaga activitate a locului fix de afaceri ce rezultă din această combinare să aibă un caracter pregătitor sau auxiliar.
Independent de aceste prevederi, când o persoană fizică sau juridică - alta decât un agent cu statut independent - acționează în numele unei întreprinderi și are și exercită împuternicirea de a încheia contracte în numele întreprinderii, această întreprindere se consideră că are un sediu permanent în privința oricăror activități pe care persoana le exercită pentru întreprindere, în afară de cazul în care activitățile acestei persoane sunt limitate la cele menționate la alineatul precedent.
O întreprindere nu se consideră că are un sediu permanent numai prin faptul că aceasta își exercită activitatea de afaceri printr-un broker, agent comisionar general sau orice alt agent cu statut independent, cu condiția ca aceste persoane să acționeze în cadrul activității lor obișnuite, înscrise în documentele de constituire.
Prin agent dependent se înțelege persoana fizică, juridică sau altă entitate, care își desfășoară activitatea în România în numele, pe contul și sub controlul unei persoane fizice sau juridice străine, în baza unui înscris între aceștia, care încheie contracte în numele acestora, cu excepția reprezentanțelor autorizate să funcționeze pe teritoriul României.
Reprezentantul legal al sediului permanent este obligat ca înainte de începerea activității să îl înregistreze la organul fiscal teritorial în raza căruia urmează să activeze.
(2) Pentru contribuabilii prevăzuți la art. 1 lit. c) impozitul datorat se calculează, se reține și se varsă de către persoana juridică.
(3) Pentru reflectarea reală a profitului impozabil al sediului permanent se scad numai cheltuielile aferente realizării veniturilor acestuia,
(4) Persoanele juridice străine care nu desfășoară activități printr-un sediu permanent în România și persoanele fizice străine plătesc, pentru veniturile brute realizate în România, impozit prin reținere la sursă conform legislației în vigoare.
(5) Reglementările convențiilor de evitare a dublei impuneri prevalează față de prevederile prezentei ordonanțe. În situația în care cotele de impozitare din legislația internă sunt mai favorabile decât cele din convențiile de evitare a dublei impuneri, se aplică cotele de impozitare mai favorabile."
10. Articolul 13 se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
"(3) Deducerea impozitului pe profit, plătit în străinătate, se efectuează la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României la închiderea anului financiar, iar diferențele de curs până la data plății efective sunt cheltuieli deductibile.
Pentru impozitele plătite reprezentând rețineri la sursă asupra veniturilor de natura dividendelor, redevențelor, dobânzilor sau altor venituri similare deducerea se efectuează la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României în ziua precedentă plății."
11. Articolul 17 se abrogă.
12. Alineatul (3) al articolului 21 se abrogă.
13. Alineatul (2) al articolului 22 se completează cu următorul text:
"La estimarea valorii de piață a tranzacțiilor vor fi utilizate următoarele metode:
Aplicarea acestor metode se va realiza, dacă un contribuabil:
14. Articolul 30 se abrogă.
15. Articolul 31 se abrogă.
16. Articolul 35 se completează cu alineatul (5) cu următorul cuprins:
"(5) Promovarea de reglementări legislative privind impunerea veniturilor persoanelor juridice se va face numai cu respectarea principiilor din prezenta ordonanță și numai prin acte normative speciale privind impozitele și taxele."
Art. II. - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își încetează valabilitatea orice prevederi legale care acordă scutiri de la plata impozitului pe profit, reduceri de impozit pe profit sau stipulează aplicarea altor cote de impozit pe profit decât cele prevăzute la pct. 4 din prezenta ordonanță de urgență.
(2) Nu intră sub incidența alin. (1) contribuabilii care beneficiază de prevederile art. 3 lit. d) și e) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.67/1999 privind unele măsuri pentru dezvoltarea activității economice.
Art. III. - (1) Dispozițiile Ordonanței Guvernului nr.70/1994 privind impozitul pe profit, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență se aplică și profesiilor de avocat și de notar public, dacă membrii acestor profesii își vor reorganiza activitatea profesională sub forma unei societăți comerciale cu răspundere limitată al cărei unic obiect de activitate să fie exercitarea profesiei.
(2) Nu poate fi asociat într-o astfel de societate comercială decât cel care are calitatea de avocat sau de notar public, după caz.
Art. IV. - Prevederile prezentei ordonanțe de urgență intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2000.
Art. V. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se abrogă:
Art. VI. - Ordonanța Guvernului nr.70/1994 privind impozitul pe profit, aprobată și modificată prin Legea nr. 73/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.40 din 12 martie 1997, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta ordonanță de urgență, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU
Contrasemnează:
Ministrul finanțelor,
Decebal Traian Remeș
București, 29 decembrie 1999.
Nr. 217.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.